Miroslav Wiecek - Největší z chacharů

14.02.2012, 11:52
Životopisy
Zaujalo nás
Když měl kdysi Josef Masopust uvést tři nejnepříjemnější protihráče, odpověděl: "Wiecek, Law a Puskás." Mirek Wiecek, autor 174 ligových gólů, čtyřnásobný král ligových střelců, vynikající kanonýr, který však pouze jednou reprezentoval... Zcela určitě nejlepší fotbalista baníkovské historie.

Byl ročník 1931, tedy stejně jako právě Josef Masopust, ale nedostal se ani zdaleka do povědomí tuzemských fanoušků, natož světových. Ačkoliv z něj měli brankáři 50. let hrůzu a dlouhá léta (než se začaly započítávat i góly vstřelené v protektorátní lize) okupoval druhou příčku v klubu "stovkařů", dost možná jej neznají ani mnozí mladší baníkovští fanoušci.

Už jako malý klučina si svým způsobem vydělával na chleba. Jeho otec Adam mu do obou horních růžků branky zavěsil plechovky a malý Mirek musel každou z nich desetkrát za sebou trefit. Za sebou! Dokud se mu to nepodařilo, nedostal večeři. Rázná chacharská drezúra mu dala do nohou úžasný cit a v dospělosti přinesla kýženě ovoce. Tuto přesnou střelbu po něm Wiecek senior požadoval samozřejmě po tréninku, kdy ostatní kluci byli už dávno doma.

A vycepoval ho tak, že už v necelých sedmnácti debutoval Mira v modrobílém dresu v první lize proti Židenicím. Hned se dokonce zapsal mezi střelce. SK Slezská měla tehdy kvalitní mančaft, hráči jako Šimonek, Šajer nebo Jirka Křižák něco uměli, proto o to víc na nováčka zapůsobilo, když po klubovém vedení tito ostřílení matadoři, jimž uctivě vykal, požadovali, aby "mlady dostal ty same penize" jako oni. Nejen tento zážitek měl vliv na jeho povahu - všichni na něj vzpomínají jako na fajneho chlopa, slušneho a ticheho synka, navzdory rázovitému ostravskému prostředí spíš citlivému - však se taky vyučil aranžérem skla a porcelánu, a ni haviřem.

Přišla sezóna 1948-1949 a s ní první projev bezbřehé stupidity komunistického plánování v čs. sportu. Sportovní družstva se stěhovala pod křídla jednotlivých závodů. Fabriky si braly pod svůj patronát kluby, zaměstnávaly hráče a kluby nesly jejich jméno ve svém názvu (A tak se SK Slezská změnila na Sokol Trojice Ostrava - podle jednoho z ostravských dolů, než si někdo uvědomil, že název Trojice pochází od Svaté Trojice. Proto byl brzy přejmenován na Sokol OKD Ostrava. Název Baník klub dostal až r. 1952). A bo plno hráčů bylo zaměstnáno ve Vítkovických železárnách, automaticky přešli do tohoto klubu, např. výborný útočník Pščolka. Jiní odešli do Zlína, tedy Gottwaldova a torzo druhdy silného mužstva logicky sestoupilo do druhé ligy. (Nutno však poznamenat, že z 11. příčky - v tom roce totiž sestupovaly čtyři poslední týmy, plus ty, jejichž odvětví už bylo v nejvyšší soutěži zastoupeno jiným klubem.) Rok nato je slezský mančaft zpátky v první lize, zaujímá sedmou příčku a Mirek Wiecek je se třinácti přesnými zásahy jeho nejlepším střelcem. Novináři mu zprvu nemohli přijít na jméno - psali ho Věncek nebo Viencek, ale tento ostravský štírek je brzy naučil své jméno psát správně. Neuběhlo moc času a s nepříjemným chvěním po těle se je naučili vyslovovat i brankáři protivníků Baníku.

Trenéři soupeřů zužovali taktickou poradu s obránci do jedné věty: "Chlapi, Wiecek se vám nesmí dostat do vápna, jinak bude zle." "Držte len Wiecka," volával na své beky reprezentační brankář Trnavy Stacho, aby jim pak po zápase v kabině vynadal, že ho pustili do tří šancí, z nichž Mira fuknul tři gole. A ni enem jemu. Čtyřikrát se stal králem ligových střelců! Od té doby to dokázali jen Adamec a Siegl v dresech tehdejších ligových hegemonů Trnavy, resp. Sparty. Mirek Wiecek však ty sve gole střilal v barvách klubu, který s výjimkou jednoho druhého místa zaujímal nanejvýš čtvrtou příčku a neměl ve svých řadách samé reprezentanty.

Tehdy byla prakticky bezkonkurenční Dukla, jen tu a tam se jí dostaly na kobylku jiné kluby. Ostrava ne, zato však měla a má Baník. Ještě než stály Bazaly, hrávalo se na Staré střelnici. Na hřišti škvára, nad jedním rohem hrací plochy projížděly na kablech vuzky s uhlim, fanoušci - většinu haviře, ktuři zrovna měli po fajrontě - hned u lajny, a ta atmosfera, ktura zhušťovala ten ostravsky luft, už tak dost husty a černy od sazi, ta měla grady. Ostatní týmy se sem bály jezdit, a ni enem kvuli tej škvary. Chachaři v ochozach dokazali vytvařať tak fajnu kulisu, že mraz běhal po zadach. Ligoví fotbalisti tehdy trénovali dvakrát týdně, jinak normálně chodili denně na osm hodin na šichtu. Výjimkou byla snad jen Dukla s každodenním tréninkem, leckdy i dvoufázovým, ale mnozi synci z Ostravy farali z ostatnima haviřama, tuž o to vic byli hrači i divaci jedna rodina. Jedna chacharska famylia. Ti v hledišťu nedali na sve synky dopustit a ti na hřišťu byli na place ochotni vypustit za Banik dušu. Ja su haviř, kdo je vic, bylo nepsané heslo té doby, která právě pracovníky této profese protežovala, jak mohla. Vědomí výlučnosti pak chachary stmelilo ještě víc než fandy jiných klubů, což trvá jaksi dodnes.

A když si takoví tvrdou robotou zdrsnělí chlopi svůj Baník zamilovali a dávali to přímo od lajny najevo sudím i protihráčům, klepala se jakémukoli soupeři kolena strachem. A jak kerysyk pěrun jejich Banik poškodil, jako třeba onen rozhodčí při slavnostním otvírání Bazalů v devětapadesátém, tuž dostal po pysku a razem byl klid. Mirek Wiecek byl pro tyto lidi král. Nosili ho na ramenou - obrazně i doslova. Byl prostě jejich. Byl spravny chachar. Nikdy se nepovyšoval, sám byl ze skromných poměrů a odmala dobře viděl tu bídu kolem sebe. S mnohými z nich vyrůstal, v ostravskych knajpách je obehraval v mariašu, a to tak, že mu mluvili Kral mariaša. Chachaři spravně čuli, že za Banik by i dychal. Zůstal v něm šestnáct sezón a v 325 mačach vyfedroval 174 gole.

Jen jednou měl zaječí úmysly - chtěl odejít do Slávie. Nikoliv však za prachama nebo do slavnějšího klubu. Důvodem bylo, aby měl blíž do reprezentace. Na Mirkovi Wieckovi je zvlášť markantně vidět, jak daleko mají do reprezentace fotbalisté, co nepůsobí v pražských celcích. Vzdor tomu, že každoročně zaujímal nejvyšší příčky mezi ligovými snajpry a čtyřikrát dokonce tu nejvyšší, reprezentoval Československo enem raz. A to ho tam šoupli na druhou půlku v Budapešti proti tehdy neporazitelným Maďarům za stavu 4:1 pro domácí. Další šance už nedostal. Jednou za uherský rok byl sice povolán na sraz, ale dorazil tam dokopaný a neschopný hry, takže nakonec seděl jen v hledišti. "Zastavte Wiecka a Pospíchala za každou cenu," řvali prý trenéři soupeřů na své svěřence, jak vzpomíná báječné baníkovské křídlo těch let Tomáš Pospíchal, který se však potom pokazil a odešel do Sparty. Těžko se pak divit, že Mirek musel vynechat nejen repre mače, ale i ty ligové. Z přestupu do Slávky tehdy sešlo. Ráno před odjezdem se u něj stavili ostravští estébáci a sdělili mu, že tímto krokem zneváží práci všech ostravských havířů, a ať tedy čeká problémy. Nezbylo mu, než aby zůstal. V šedesátém druhém Miru Wiecka lanařili i funkcionáři New Yorku Cosmos, ovšem ti ostravští mu to zatajili a poslali do Států jiné hráče, kteří se tam pak prý starali jen o trávník...

Jaké poměry v tehdejším fotbale panovaly, si můžete udělat ze způsobu nominace hráčů na MS do Švýcarska. Ve světle toho vám bude i mnohými opovrhovaný Michal Bílek připadat jako Ferguson s Mourinhem dohromady. "Trenéři" Borhy s Lukou se rozhodovali mezi Mirkem a Slovákem Moravčíkem. "Dáte si závod na 100 metrů, kdo bude rychlejší, jede na šampionát," řekli jim bezelstně. "Start!" V cíli byl první Moravčík a nejlepší ligový střelec ostrouhal. Klasické praktiky v Banánové republice... A tak mohl své kvality potvrzovat tento malý velký chachar jen mezi svými, bo i v béčku národního týmu si připsal enem sedm startů. A koho že to stavitelé reprezentačního kádru tak vehementně ignorovali?

"Kdybychom chtěli srovnávat, mohli bychom říci, že snad jen Bican se dokázal v soupeřově pokutovém území lépe orientovat a lišáčtěji mást brankáře," psal Jiří Pechr v Gólu u příležitosti Wieckových pětašedesátin. Mira Wiecek byl synek spíš drobnější, štíhlý a nenápadný, prostě žadna klanica, ale knajtek, zato však s fantastickou a i dosti tvrdou střelou. Tatuv dril z dětství mu včil přišel k duhu a jakmile se dostal do pokutového území, smrdělo to gólem. "Jedním pohledem odhadl všechno - kam běží obránce, odkud přichází míč, kde stojí brankář," píše se v knize Modrobílá historie. A pak následoval už jen krátký švih nohy a Stara střelnica slavila gola. Mirek nespoléhal jen na vrozený talent, ale tak jako kdysi v dětství si přidával po trénincích a chodil trénovat sólo. V zápase to pak bylo znát, on ten počet gólů je toho důkazem. Jak měl šanci, bil po braně - a málokdy se mýlil. Ty gole střilal všemi možnými způsoby - bombou do vinklu, dorážkou, žblabuňkou, z penalty, hlavou po centru, přesně umístěnou střelou do kuta branky z plneho švungu či po obejití dvou tří beků. Přitom z toho nedělal žádnou vědu a s novináři moc o svých střeleckých úspěších nemluvil. "Když umíš, je to hračka," konstatoval s oblibou, přičemž nezapomínal vyzdvihnout roli svých spoluhráčů v útoku, Křižáka, Šindeláře či Pospíchala - to byl tehdy opravdu velmi dobrý útok. Vzadu pak Rula Daněk, Ondračka nebo Kniezek, tchán Vency Daňka, v bráně Mokrohajský... Fest fajny mančaft...

Jenže věk nezastavíš. Jak měl Mirek třiatřicet, usoudili ostravští výboři, že už patří do starého železa, tak ať tedy kope za Vítkovické železárny. Byl to jeho jediný přestup. Hned první sezónu bez Mirka Baník sestoupil, a on tak proti svému Baníčku nastoupil v druhé lize. A tak mohli všici na Bazalech na vlastní kůži pocítit, kdo to je Miroslav Wiecek. Z útoku se stáhl poněkud dozadu a dirigoval odtud útočnou vozbu Vítek - a parádně. Druholigový outsider složený povětšinou z mladých kluků div že nepostoupil do ligy, jen vzájemný duel právě s Baníkem je připravil o překvapivý postup. Po třech sezónách ve Vítkovicích odešel Mira do Kopřivnice, kde robil hrajícího trenéra. A pak už robil jen trenéra - v béčku Baníku, NHKG Ostrava nebo Třincu. Zajímavou štací pak bylo v letech 1982-1983 trenérské angažmá u národního týmu Jemenu, což prý byla jakási kompenzace Pragosportu za znemožněný přestup do New Yorku. "Tehdy tam nebyla reprezentace a táta Jemence naučil základům fotbalu. Dokonce se stal národním hrdinou, když na Asijských hrách remizoval s velkým sokem, Kuvajtem. Obdržel za to pak od vedení svazu hodinky Rolex," můžeme číst vzpomínky jeho syna Petra. Jinak se držel stranou a ani média o něj nejevila takový zájem, jaký by hráč takových kvalit zasluhoval.

Mirek Wiecek už nežije. Největší z chacharů odešel 12. 7. 1997 na věčnost. V necelých 66 letech. "Za svou kariéru jsem hrál vedle mnoha renomovaných kanonýrů, jakými byli třeba Scherer, Kučera, Kadraba a Mašek, ale na Mirka Wiecka nikdy nezapomenu," vzpomínal po letech Tomáš Pospíchal. A nezapomínejme ani my, co jsme neměli tu možnost mu tleskat. Mira Wiecek je největší legendou Baníku.

Úspěchy: 1x reprezentoval, 4x král ligových střelců, člen Klubu ligových kanonýrů

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (209)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jo super, az budu met tak prectu... banik

Reagovat
smazaný uživatel

*cas

Reagovat
Darren Fletcher

hlavne ze na komentar si si cas nasiel, len aby si bol prvy

Reagovat
smazaný uživatel

poser se pico

Reagovat
smazaný uživatel

"Zcela určitě nejlepší fotbalista baníkovské historie." Odvážné tvrzení.

Reagovat
smazaný uživatel

Udělejte žebříček

Reagovat
smazaný uživatel

1. Řepka

2. Sionko

3. Pospěch

4. Čížek

5. Matušovič

Trošku sparťanský výběr, ale to je fuk .

Reagovat
frankiefcb

jsi zapomněl na Bolfa ne

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomněl. Bolf hrál ve Spartě špatně.

Reagovat
frankiefcb

tak budiž. ale jak říká kolega Slončík podle mého hrál ve Spartě dobře. A jinak tady jde vidět, jak si všichni myslí, že odsuzují Baníkovci každého, kdo odešel do Sparty. Slončík, Čížek, Bolf jsou pro nás ikony a neměli problém se vrátit. Jeno zmetci typu Matušovič a Řepka za své kecy už nikdy neoblečou náš modrobílý dres.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si to nemyslím, že všechny odsuzujete. Dokonce jsem se vás ptal na různé baníkovské hráče, co prošli Spartou, jak to s nimi máte. Slončík hrál ve Spartě rozhodně hůř, než Matušovič.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že je to ani nesere...

Reagovat
centos

Matušoviče i jo..

Reagovat
smazaný uživatel

Matušovič dopadl bídně no...

Reagovat
smazaný uživatel

To se nedivím. Taky by mi vadilo být bezdomovec . Ale ještě v dresu Sparty se s vaší nenávistí vyrovnal velmi dobře (zejména při první návštěvě Bazalů).

Reagovat
smazaný uživatel

Matušovič je stejně klikař . V Baníku měl skvělý pouze půlrok a vytěžil z toho takovou smlouvu ve Spartě, kde po krátké době začal hrát velké ho....

Reagovat
smazaný uživatel

Jaro 2005 odehrál slušně, byť byl všemi nenáviděn. Podzim 2005 byl z naší straný hrozný tak nějak celkově, nicméně on patřil k těm lepším. Na jaře patřil k nejlepším hráčům Sparty a potvrdil to v další sezóně, kdy se velkou měrou podílel na zisku double. V následující sezóně pokračoval v solidních výkonech. Ale už to bylo slabší. Pak vyloženě stagnoval.

Reagovat
centos

Naopak, často na něm bylo vidět, jak moc v prdeli z těch reakcí je.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo? Podle výkonu mi to moc nepřišlo. Ale do hlavy jsem mu neviděl. Je možné, že ho to trápilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Matušovič se vrátil na chvíli do Havířova

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole - už jenom kdyby jsi bral "sparťanský" výběr, tak i takový Slončík byl daleko lepším hráčem než Matušovič.

Reagovat
smazaný uživatel

Matušovič hrál ve Spartě líp, než Slončík.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jestli to bereš, jak hráli ve Spartě, tak možná i jo. Ale Slončíkův problém bylo hlavně zranění, pokud se dobře pamatuju, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

A Hřebík.

Reagovat
smazaný uživatel

Neřekl bych, že to byl hlavní problém. Ale sužovala ho, to ano. Ve Spartě skončil poté, co se vysral proti Realu na plnění svých povinností.

Reagovat
smazaný uživatel

Stokrát lepším.

Reagovat
rufus

Reagovat
miguel bain

5. Matušovič a Jankula, Baroše nebo Slončíka máš kde?

Reagovat
smazaný uživatel

Baroš a Jankul hráli za Spartu?

Reagovat
frankiefcb

No on je zblblý. Jankul a Baroš hráli v době, kdy většina hráčů, jak šla do ciziny šla ze Sparty. ale zrovna tito byli výjimkami. Tak tohle ho asi zmátlo.

Reagovat
miguel bain

Co mi je po nějaké Spartě? Na začátku se reagovalo na ""Zcela určitě nejlepší fotbalista baníkovské historie." Odvážné tvrzení." tak co do toho serete nějakou Spartu.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je ti po nějaké Spartě? Tak proč reaguješ na můj žebříček nejlepších baníkovských hráčů, kteří prošli Spartou?

Reagovat
miguel bain

A proč ty reaguješ na Nejlepšího fotbalistu baníkovské historie podělaným sparťanským žebříčkem?

Reagovat
smazaný uživatel

V zadání nebylo řečeno kdo, nebo jak má žebříček sestavovat.

Reagovat
miguel bain

Když reaguješ na Zcela určitě nejlepší fotbalista baníkovské historie. tak je zadání jasné. Být tebou tak nežvaním a radši mažu jinak se neubráním pak ti ukážu

Reagovat
smazaný uživatel

Nebraň se tomu. A pokud jde o můj žebříček. Bylo to myšleno z legrace. Drobné popíchnutí baníkovců, aby si vzpomněli kolik jejich dobrých hráčů udělalo solidní kariéru ve Spartě. Nikoho tu neurážím, Baník nečastuji trapnými urážkami (narozdíl od některých vašich lidí pod články o Spartě), takže se do mě sereš úplně zbytečně.

Reagovat
OtecJaJ10

ty jsi jiný

Reagovat
smazaný uživatel

Že je jiný píše někdo, jehož jméno jsem tu viděl snad poprvé. Jako promiň, ale Sancho je jedním z těch lidí, kvůli kterým si ty diskuze i čtu, ale ty a tobě podobní to tu posouvají na úroveň sportu, idnesu apod. bohužel.

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus si ten žebříček přečíst ještě jednou.

Reagovat
smazaný uživatel

chudák Pospěch s Čížkem , být mezi takovou pakáží ...

Reagovat
smazaný uživatel

Lička, Adamec, Daněk, Vojáček...

Reagovat
Puskas

Adamec?

Reagovat
smazaný uživatel

Radimec samozřejmě.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Daněk

2. Wiecek

3.Vojáček

4.Radimec

5.Lička

Reagovat
smazaný uživatel

Co Srníček a Mikloško?

Reagovat
smazaný uživatel

tak to rovnou můžem udělat žebříček brankářských legend FCB a to bych tam teda raději zařadil Michalíka, Schmuckera

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo Slončík, pokud se nepletu, tak byl vyhlášen dvakrát nejlepším hráčem ligy, podíval se do hvězdně obsazené reprezentace z Baníku (což je většinou nemyslítelné ), má titul, pohár...

Reagovat
smazaný uživatel

Slončík byl svého času jedním z nejlepších, možná vůbec nejlepším hráčem ligy. Především v letech 97, 98. Velmi dlouho unikal přestupu do Sparty a i do reprezentace se podíval. Ale doplatil na zranění. Mohl to dotáhnout ještě dál. Vzhledem k tomu titulu by si asi místo ve vašem žebříčku zasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ono stejně nejde udělat pořádnou TOPku 5 hráčů, pač se zapomíná ještě na Pospíchala, Slončíka, Kulu atd...

Reagovat
Puskas

Šreiner, Valošek, Šimpersky, Jirka Křižík, Ondračka, Rygel, všechno výteční plejeři.

Reagovat
Puskas

Křižák

Reagovat
smazaný uživatel

Rygel tehdy exceloval proti Magdeburgu v PVP a díky tomu Baník hrál semifinále téhle soutěže

Reagovat
Puskas

Gól do šibenice.

Reagovat
smazaný uživatel

V semifinále prý měl Baník drtivou převahu, ale štěstí se mu postavio zády. Prý na Bazalech fanoušci deštníkem měnili čas na těch velkých hodinách, protože si mysleli, že se na ně dívá rozhodčí. Ale ten měl samozřejmě svůj čas .

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Heh, no to jsem chtěl zrovna říct, jak jste se nechali tím mým Top 5 ovlivnit. Klidně jste mohli udělat nejlepší jedenáctku, nebo klasicky Top 10 .

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, byl to fotbalový génius...A měl vzorný přístup k fotbalu, proto hrál přes vážná zranění tak dlouho. Ještě nedávno 2. ligu za Karvinou.

Reagovat
Puskas

Slon byl výborný, nebýt toho kolena...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že Svěrkoš s Lukešem neměli lepší přístup, mohli hrát ve velkoklubech.

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Ve světle toho vám bude i mnohými opovrhovaný Michal Bílek připadat jako Ferguson s Mourinhem dohromady......

Reagovat
cubinho

+ Jankulovski, Baroš...

Všcihni budou na Baroša nadávat, ale narozdíl od Wieceka to dotáhl na nejlepší střelca ME.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozdíl je také v přístupu. Jestli vyberou raději hráče Baníku, který to dotáhl nejdál. Nebo hráče, který hrál nejlépe právě za Baník.

Reagovat
Puskas

o tom to je

Reagovat
smazaný uživatel

Což je opět dosti nevděčné rozhodování, protože ti staří pardálové nemohli svůj um prodat v zahraničí, oproti tomu mladí hejsci odcházejí až moc brzy, takže toho doma nestihnou moc odsloužit.

Reagovat
Puskas

Tak samozřejmě, ale Ty budeš mít taky raději Novotného než třeba Rosického nebo třeba Čecha. Pletu se?

Reagovat
smazaný uživatel

Už když jsem psal ten komentář, tak jsem nad touto otázkou přemýšlel. Akorát mě na prvním místě napadl místo Rosického Nedvěd. Nevím, no. Jirka Novotný je pro mě symbolem sparťanství, Nedvěd je pro mě zase vzorem a důvodem, proč jsem začal fandit Spartě (aspoň myslím ). Ale kdo je pro mě opravdu nejlepším sparťanem...proč nebýt trochu kontroverzní...Libor Sionko .

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Pověz, na co zvracíš a čemu se směješ?

Reagovat
frankiefcb

\zvracím na Sionka, jak zradil svou rodinu a směju se tvé poslední větě, že budeš trochu kontroverzní. To máš bezpochyby pravdu, ale ne trochu.

Reagovat
cubinho

Taky pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

... zcela 100%!!

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek, psaný srdcem.

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
djiros

Paráda jako vždy.

Reagovat
smazaný uživatel

Já osobně jsem zklamanej, vadí mi tam ta chacharština A je to muj osobní názor, tak si laskavě nechte kamenování na někoho jinýho

Reagovat
frankiefcb

Proč Ti vadí. je to zajímavé oživení článku.

Reagovat
smazaný uživatel

Nelíbí se mi to

Reagovat
miguel bain

Kde mám ten kameň ty ludro....

Reagovat
miguel bain

Lepší by bylo, že za Sokol Trojice hrál jenom jeden vejkend než dostali nový jméno Sokol OKD, víď.

Reagovat
centos

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DelPiero137

Ja to mu miestami nerozumiem ale je to pekny clanok, vtiahne ta do do deja.

Reagovat
frankiefcb

Jinak skvělý článek. Tu knihu Modrobílá historie si někdy musím přečíst.

Reagovat
Jolly Roger

Určitě skvělý a nedoceněný fotbalista a také hezký článek. Jen nechápu, proč jsou některé věty psány spisovnou češtinou, některé pseudoostravštinou a některé napůl obojím ??

Reagovat
frankiefcb

Je otázka jestli je to pseudoostravština. Já myslím, že to psal, jak mu narostl zobak. Mně se to líbí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,je to taková míchanice

Reagovat
centos

Fajne, dík

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělé čtení, měl bys to- až toho budeš mít víc- vydat aspoň vlastním nákladem i v papírové verzi... dneska jsem se nad tím až trochu dojmul

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filip12

legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Snad poprvé, co to sedí.

Reagovat
frankiefcb

ale jo, on se dokáže trefit. Horší je, když nějací blbouni na něho začnou nenávistně reagovat, když jeho příspěvek sedí.

Reagovat
inbloom

Píšeš opravdu super články, krásně čtivé, škoda že nepíšeš i skripta do školy, to už bych byl Ing :)

Reagovat
smazaný uživatel

Skripta obvykle píšou snaživí, leč trošku přiblblí lidé . Před státnicema kolovala mezi spolužáky skripta napsaná kdovíjakým dálkařem a byla to hrůza s tím pracovat. Otázku, kterou měl na 8 stránek jsem zredukoval na jednu atd. Některé jsem se podle nich raději ani neučil, abych se před komisí neztrapnil .

Reagovat
smazaný uživatel

Ve světle toho vám bude i mnohými opovrhovaný Michal Bílek připadat jako Ferguson s Mourinhem dohromady.

Reagovat
Kepy_FCB

kolikrát sem ten blud ještě hodláš napsat?

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo je podle vás nejhorší hráč baníkovské historie? Pro mě Velkoborský .

Reagovat
smazaný uživatel

Konig, Zůbek, Zeher, Hable, Pilík

Reagovat
frankiefcb

Tak Zeher je spíše největší labil.

Reagovat
Kepy_FCB

Zeher jednoznačně.Ti další byli v klubu krátce.

Reagovat
smazaný uživatel

heh, Hable, to byl taky komik na entou ,.. a to se Lička bil do hrudi jakého to nezískal plejera

Reagovat
Puskas

jenže on nebyl špatný, jen mu t onevyšlo; pokud se nepletu, byl tu v době, kdy tu byli Otepka, Lukeš, Galas, Mičola... To se těžko prosazuje.

Reagovat
smazaný uživatel

právě že přišel jako náhrada za Galase v zimě 09...on se neprosadil ani ve druhé italské lize , povedl se mu akorát jeden turnaj a teď kope kdesi v tramtárii

Reagovat
smazaný uživatel

jaro 09, jen díky výsledkům z podzimu jsme se zachránili. A Otepka tehdy prohlásil, že chce blíž k domovu, že mu Baník neplatí. Tak šel blíž...do Olomouce... idiot

Reagovat
cubinho

Reagovat
Puskas

Siago

Reagovat
smazaný uživatel

Neuwirth po tý sezoně kdy vyhrál Krále ligových trávníků

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Caha, to byl neskutecny prumerak

Reagovat
smazaný uživatel

je nějakej přičmoudlej

Reagovat
cubinho

Od uhli.

Reagovat
smazaný uživatel

článek

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Úspěchy: 1x reprezentoval

Reagovat
Darren Fletcher

a co. podla mna je to uspech

Reagovat
Alons0

Nebýt komoušů a pražských tlačenek, tak jsou za tím ještě dvě nuly.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo,tehdy byla většinou doba,že kdo nehrál za pražský klub,tak měl asi 20krát menší šanci se dostat do reprezentace než naopak

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmíte zapomínat, že hráčům z mimopražských klubů, dělali konkurenci slovenští hráči z Slovanu, Spartaku atd.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo,hlavně v 70.letech při tom vítězství na ME byli v týmu skoro samí Slováci

Reagovat
Puskas

Jo, ale když je někdo 4x králem střelců a opakovaně zaujímá přední pozice v tabulce střelců, a má jen jeden start, tak to vypadá dost divně.

Reagovat
smazaný uživatel

jinak, když už se tu píše, kdo je a kdo není legendou FCB, tak se tu zapomíná na Evžena. Ten byl jeden z největších legend Baníku.

Reagovat
Puskas

Jako trenér určitě, sice Máčala, Vejvoda, Komňacký nebo Rubáš taky něco dokázali, ale Evžen je Evžen.

Reagovat
smazaný uživatel

'Dáte si závod na 100 metrů, kdo bude rychlejší, jede na šampionát"

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný článek! Btw, doufám, že letos uhrajeme ligu a příští rok se vrátíme zpátky tam, kam patříme + zrekonstruujeme Bazaly. Noví majitelé jsou zatím solidní příslib...

Reagovat
Kepy_FCB

http://www.chachari.cz/boj-o-preziti-zacina-rn1225

V blízké době se snad dozvíte způsoby, jakými budete moct sami „přiložit ruku k dílu“

...snad se mi splní můj fandovský sen a budu si moci zakoupit akcie.

Reagovat
suldik

super

Puskas, chcem sa ťa opýtať či neplánuješ do budúcna aj nejakého obrancu. Viem že vždy sú obľúbenejší tí čo dávajú góly ale v minulosti tie liberá ťahali aj dosť útokov...tak či náhodou....

Reagovat
smazaný uživatel

Rosťa Vojáček .

Reagovat
Puskas

No příště bude Sváťa Pluskal, pak Vilda Schrojf.

Reagovat
suldik

paráda teším sa na pekné čítanie :) Ten Pluskal bol taký defenzívnejší záložník či sa mi to zle vybavuje?

Reagovat
Puskas

jo + stoper

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji za článek

Reagovat
Puskas

Není zač:).

Reagovat
zde73

SK SLEZSKA!

Reagovat
smazaný uživatel

supr,supr

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá taktika tréninku otce škoda,že kdyby tohle někdo udělal teď tak by kolem toho bylo neuvěřitelně humbuku

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji za zabitou hodiny češtiny! Výborný čtení a ta chaharština k tomu sedí.

Reagovat
smazaný uživatel

miluju tyhle články! pro mě je to vůbec nejlepší kategorie článků co tady je. akorát ( a snad za to nebudu sežranej za živa) mi trošku nesedí ten ''hospodskej'' styl psaní. je mi jasný, že valné většině to dodá právě ten šmrnc, ale já osobně bych u těchto článů viděl radši trochu víc ''konzervativnějšího stylu'' ale jinak klobouček.

Reagovat
Puskas

Dík. A na vysvětlenou - konzervativní styl životopisů máš všude jinde, oni to byli normální kluci, stejně jako ti dnešní, proč o nich nepsat normálním jazykem, jakýmse bavíme mezi sebou?

Reagovat
frankiefcb

\jinak si borec, že se to píšeš a obětuješ tomu svůj čas.

Reagovat
smazaný uživatel

Puskas opět nezklamal a připravil skvěle napsaný článek Jsem takový mladší ročník, a tak moc o takových lidech nevím. O Wieckovi jsem toho ale slyšel hodně a po tomhle článku mám pocit, že už o něm vím snad všechno. Díky

Reagovat
herbage

Výborný článek a vtipně napsaný, moc se mi líbil

Reagovat
smazaný uživatel

Znám jeho synovce, nevydržel hrát závodně, ale měl to v noze po dědovy

Reagovat
Xaviercreus

Synovec svého dědečka,úžasný..

Reagovat
smazaný uživatel

To je jak Cimrmanovy hry jeho kočovné herecké společnosti. "Já nejsem tvůj tatínek synu, já jsem tvůj syn." "Já nejsem tvůj bratr, já vůbec nepatřím do rodiny, jsem cizí člověk."

Reagovat
Xaviercreus

Reagovat
smazaný uživatel

to jo,no

Reagovat
Puskas

Reagovat
stas87

hyravy az tak kvalitny nebol?

Reagovat
Puskas

Vilda byl výborný, opravdu. Ale ne nejlepší.

Reagovat
stas87

nebol to on jediny slovak co zanechal tak vyraznu stopu v banikovskej historii?

Reagovat
smazaný uživatel

ještě Vrťo a určitě by se ještě někdo našel. Třeba díra Konig

Reagovat
stas87

no ta konig ma napadol skor ako slaby hrac treba za cas budes spominat s laskou na gregusa

Reagovat
smazaný uživatel

ale ty ses ptal na výraznou stopu slováků v Baníku. No a Konig či Zeher ji zanechali v negativním slova smyslu

Reagovat
stas87

tak ked to tak napisem tak cakam ze to bude v dobrom slova zmysle no v najhorsich bude na prvom mieste predopkladam zeher,potom konig,gregus a casom sa tam dostane aj poliacek mozno...

Reagovat
smazaný uživatel

Poliaček si vede zatím dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

anebo Zeher.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A co Drozd? Ten prevít nám myslím dával gól na podzim 2003.

Reagovat
stas87

ten mal tusim ceske obcianstvo nie?nemal rodicov cecha a slovenku?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím. Tady je veden jako Slovák. Já si právě říkal, že kolem roku 2003 určitě nějaký Slovák za Baník hrál, tak jsem si prošel soupisku a narazil jsem na něj. Ale upřímně jsem si myslel, že je to Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

to sem si spíš vzpomněl na Maroše Klimpla

Reagovat
smazaný uživatel

Ten hrál dobře. Ve své době to byla jedna z malá zdařilých posil Baníku, co?

Reagovat
smazaný uživatel

jo, nehrál špatně. Ale pamatuju si, jak mu hrubě nevyšel zápas proti Spartě na Letný, prohráli jsme 3:0 a on si dal mám pocit vlastní gól plus zavinil ještě jeden.

Reagovat
smazaný uživatel

Podzim 2006. To byl krásný zápas. Po dlouhé době se hrál na Spartě fotbal. Tehdy taky přijelo chacharů jak psů. Nezapomenutelný byl pohled na nekončící "vlak" antonů směřujících na dejvické nádraží. A naši ultras si připravili krásné choreo.

Reagovat
Puskas

Michalík, Antalík, Albrecht

Reagovat
Puskas

a ještě Ľudovít Dubovský ve 40. letech, to byl též asi Slovák a reprezentant

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé křestní jméno.

Reagovat
Puskas

Tak asi obdoba našeho Ludvíka předpokládám, Štúr byl taky Ľudovít, tuším.

Reagovat
smazaný uživatel

...nemohu zjistit,zda p.Ludovít Dubovský byl nějaký příbuzný Petera Dubovského.Nevíš???

Reagovat
Puskas

To těžko, už dávno mě to napadlo, ale pochybuji. Shoda jmen.

Reagovat
smazaný uživatel

Bernády

Reagovat
Kepy_FCB

Pánčik,Špilár, Németh,...

Reagovat
Puskas

ale ti byli spíš průměrní

Reagovat
smazaný uživatel

byli dobří dost

Reagovat
Puskas

Nesouhlasím, zvláště když je řeč o Slovácích, co zanechali výraznou stopu. Németh měl nahradit Slona, nenahradil, Špilár se Zátkem byli reprezentanti, ale nic moc, Pánčík často seděl na lávce.

Reagovat
smazaný uživatel

Opäť skvelý článok Inak mám otázku. Občas sa tu spomína Kučera, ktorý necestoval na MS do Chile. Kto to bol a bol to naozaj strelec svetovej úrovne?

Reagovat
Puskas

Mimořádný talent, který ve 20 vyletěl nahoru, byl obdařen výjimečnou technikou, v 21 se zranil, a už nikdy nedokázal navázat na minulou kvalitu. A mám plán, že bych někdy o něm napsal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj.Díky za výborné články!!!!

Na historii naší kopané by se zapomínat nemělo a stále by se měla připomínat!!!!

Myslíš,že bys výhledově zařadil články třeba o amatérském mistrovství Evropy z roku 1911 nebo Pershingově olympiádě z roku 1919???

Reagovat
Puskas

Uf, tak do těchto věcí jsem nezamýšlel se pouštět, jde o specifické jednorázové akce, které se dají přehledně pročíst v nějaké knize, já volím spíš témata, která jsou... no prostě medailon hráče je výsledkem poskládání několika článků z několika pramenů, z nichž já udělám nějaký celek. Ty akce, o nichž píšeš, už jsou sepsané, já bych to napsal jen jiným jazykem. Ale tak úplně to nevylučuji, i když spíš ne. Ale z té doby chci udělat Wunderteam.

Reagovat
smazaný uživatel

hmmm,tak to ti nezávidím,protože v těchto letech bylo spousta výborných fotbalistů (na tu dobu samozřejmě...)....Jestli dovolíš,tak si zvolím návrh svého Wunderteamu (1901-1920):

František Peyr - Antonín Hojer,Richard Veselý-Jindřich Rezek,Karel Pešek-Káďa,Jindřich Baumruk-Václav Pilát,Jan Košek,Antonín Janda-Očko,Jan Vaník,Josef Sedláček,trenér John Madden (taky by někdy neuškodil zahraniční trenér u naší repre:-))))..

Reagovat
Puskas

Káďa na kraji, uprostřed Fivébr, tak jak hráli, jinak Baumruka beru spíš jako útočníka, stejně jako Rezek. A talent jak hrom byl prý Váňa, co padl v zákopech.Ale já myslel rakouský Wunderteam - tou dobou jsem myslel tu dobu krátce po válce

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš Václava Váňu (Vaníka)????S tím rozestavením jsem si nelámal hlavu,samozřejmě,že to nemám přesně,spíš jsem tam dal tzv. TOP 11.Na ten rakouský Wunderteam se těším!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Svatoš,Jančík,Šindelář,Smištík,Bican,Klíma,Veselý,Břínek,Janda,Chloupek,Veselík,Machů,Šesta,Pavlíček,Urbánek,Vávra,Smutný,Kašpírek,Musil,Stojaspal,Zeman,Ouředník-výběr rakouských reprezentantů 1925-48

Reagovat
Puskas

Zajímavé. Ještě Urzidil, ale ten hrál asi dřív, co?

Reagovat
smazaný uživatel

Mrknu do sestav,ale pokud hrál dřív,tak ho tam nemám,to mám seznam všech reprezentací,co proti nám hrály za Československa do 14.11.1990 a Rakušani hráli 1.zápas proti nám až v tom 1925., předtím měli embargo kvůli 1.světové válce

Reagovat
smazaný uživatel

ještě ten Jízda s maďarským přepisem Jiszda

Reagovat
smazaný uživatel

Sesta (Szestak)-ŠESTÁK

Reagovat
Puskas

Sesta - Blum - myslíš toho obránce?

Reagovat
Puskas

Ta kniha Čs. fotbal v číslech a faktech? On byl hvězda Vídně před Sindelarem, dost populární, Johannes Urzidil nebo Uridil.

Reagovat
smazaný uživatel

Josef Uridil

Reagovat
Puskas

Josef? Jo, já ho měl za Johana.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě v té době hráli za rakouskou repre Adamek a Bilek

Reagovat
Puskas

Veseliků - Wesseliků bylo víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Weselik byl jen Franz,Wessely byl Ferdinand

Reagovat
Puskas

Ferdl mu říkali

Reagovat
smazaný uživatel

jo,tuto knihu mám

Reagovat
smazaný uživatel

To je podle wikipedie nějaký spisovatel,ten Johannes Urzidil,narozený v Praze a německy píšící

Reagovat
Puskas

Vidíš, holt se mi tam uhnízdil on, dost totiž čtu. Jasně - ta parta Roth, Fallada...

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,Josef Uřídil psaný jako Uridil hrál v letech 1919-26 4krát proti Maďarsku, a po 1 zápase se Švédskem,Německem, Finskem a Švýcarskem a dal 8 gólu v těch 8 repre-zápasech

Reagovat
Rssa

pro Puskáse i Mirka

Reagovat
smazaný uživatel

Za béčko dal jediný gól proti rakouskému béčku v roce 1957

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele