Mezi nominovanými na Zlatý míč je i duo z Leicesteru

24.10.2016, 20:12
Aktuality
Slavný časopis France Football dnes postupně během celého dne zveřejňoval třicítku nominovaných na prestižní cenu Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu na světě. Ve vybrané společnosti má nejvíce zástupců obhájce Ligy mistrů Real Madrid, mezi nominovanými nechybí trojnásobný vítěz ankety Cristiano Ronaldo ani jeho hvězdní spoluhráči Gareth Bale, Toni Kroos, Luka Modrić a Sergio Ramos.

Anketu od letošního roku opět jako v letech 1956 až 2009 organizuje pouze časopis France Football, posledních šest let se tato cena přejmenovala na Zlatý míč FIFA (v originále FIFA Ballon d'Or) a společně s časopisem ji vydávala také Mezinárodní federace fotbalových asociací.

France Football nyní zavedl také určité změny. Na rozdíl od předchozích let, kdy vítěze vybírali také trenéři a kapitáni všech národních týmů, od letoška hlasují pouze vybraní novináři. Nominovaných fotbalistů bude navíc hned 30 (oproti předchozím 23), tato skupina hráčů bude odhalována postupně během dnešního dne. Užší nominace (nejlepší tři) se již dopředu vyhlašovat nebude.

V třicítce nejlepších figurují kromě již výše zmíněných jmen například také Jamie Vardy a Riyad Mahrez, klíčové postavy mistrovského Leicesteru, který k překvapení všech ovládl uplynulou sezónu Premier League. Anglická nejvyšší soutěž má v nominaci dokonce osm jmen, což je o tři více než v loni.

Nejvíce zástupců (celkem 13) má na seznamu španělská Primera División, německá Bundesliga pouze pět, italská Serie A jen tři a všichni (Buffon, Dybala i Higuaín) navíc působí v Juventusu. Z týmu mistrů Evropy z Portugalska se v nominaci nachází Pepe z Realu Madrid a brankář Rui Patrício ze Sportingu Lisabon, jakožto jediný zástupce jiné než jedné z TOP 4 lig. Brankáři to mají v takových anketách vždycky složité, uvidíme, jak společně se svými kolegy Neuerem, Llorisem a Buffonem dopadne.

Největšími favority na vítězství jsou určitě znovu Cristiano Ronaldo a Lionel Messi, jejichž nadvláda panuje již od roku 2008. Předtím Zlatý míč obdržel Brazilec Kaká z AC Milán.

Vítěz bude odtajněn tradičně na galavečeru v průběhu ledna 2017.

Nominovaní hráči: Sergio Agüero (Manchester City), Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund), Gareth Bale (Real Madrid), Gianluigi Buffon (Juventus), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Kevin De Bruyne (Manchester City), Paulo Dybala (Juventus), Diego Godín (Atletico Madrid), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Gonzalo Higuaín (Juventus), Zlatan Ibrahimović (Manchester United), Andrés Iniesta (Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Toni Kroos (Real Madrid), Robert Levandowski (Bayern Mnichov), Hugo Lloris (Tottenham), Riyad Mahrez (Leicester), Lionel Messi (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Thomas Müller (Bayern Mnichov), Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Neymar (Barcelona), Dimitri Payet (West Ham), Pepe (Real Madrid), Paul Pogba (Manchester United), Rui Patrício (Sporting Lisabon), Sergio Ramos (Real Madrid), Luís Suárez (Barcelona), Jamie Vardy (Leicester), Arturo Vidal (Bayern Mnichov).

Autor: Michal Kovalčík / bbc.com

Komentáře (876)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele