MARC-VIVIEN FOE ZEMŘEL NA HŘIŠTI

27.06.2003, 01:18
Aktuality
Pohár FIFA, který ve Francii spěje ke konci, poznamenala velká tragédie. Ve včerejším podvečerním semifinálovém utkání mezi Kamerunem a Kolumbií přímo na hřišti zkolaboval kamerunský záložník Marc-Vivien Foe. Lékařům se jej již k životu přivést nepodařilo, 28letý fotbalista Lyonu zemřel na zástavu srdce...

Běžela 71. minuta, když se Foe bez cizího zavinění náhle zhroutil k zemi. Záchranáři jej okamžitě odnesli na nosítkách za postranní čáru, převezli jej do nemocnice, život mu už však vrátit nedokázali. Podle slov mluvčího FIFA se mu zastavilo srdce, lékaři jeho činnost obnovovali marně. Příčinou zástavy bylo pravděpodobně velké horko, které v Lyonu, kde se utkání konalo, panovalo. Přesnou příčinu fotbalistovy smrti odhalí až pitva.

"Je to velmi smutný den pro fotbal, FIFA a hráčovu rodinu. To je vše, co k tomu v této chvíli můžeme říci," řekl po utkání mluvčí FIFA. Foeovou smrtí byli očividně zdrceni i fotbalisté Francie, kteří v pozdějším utkání změřili síly s Tureckem. Zápasu předcházela minuta ticha, na tvářích některých fotbalistů se objevily slzy. První gól Francouzi věnovali Foemu, střelec Henry, následován dalšími, symbolicky ukázal prstem k nebi.

Marc-Vivien Foe se narodil 1.5.1975 a jeho fotbalová kariéra nabrala rychlé obrátky, už v roce 1994 se jako 19letý zúčastnil světového šampionátu v USA. O tři roky později se přestěhoval do Evropy, konkrétně do Racingu Lens. V roce 1999 si na jednu sezónu odskočil na britské ostrovy, v dresu West Hamu nastoupil ke 13 utkáním. Po sezóně se vrátil do Francie a upsal se Olympiku Lyon, kde strávil další dva roky. Po loňském mistrovství, kde byl Kamerun vyřazen už v základní skupině, se Foe přesunul zpět do Anglie, na jednoleté hostování si jej vybral Manchester City. Manažer Kevin Keegan se dříve nechal slyšet, že po skončení sezóny udělá cokoli, aby jej v týmu udržel. Tak dobré jméno si v City udělal. V kamerunském národním týmu se Foe objevil více než 60krát.

Kamerunci porazili Kolumbii 1:0 brankou Piuse N'Diefiho z deváté minuty. Druhým finalistou se stala Francie, porazila Turecko 3:2, o góly se postarali Henry, Pires a Wiltord, za Turky kontrovali Karadeniz a Sanli. Finále mezi Kamerunem a Francií by se mělo hrát v neděli, souboj o třetí místo o den dříve.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Smutný a ještě smutnější je to, že tu není ani jeden příspěvek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele