LM: RADOST A SMUTEK

10.03.2005, 14:39
Aktuality
AC Milán a Juventus, pravděpodobně Inter. Chelsea a Liverpool. Italská Serie A a anglická Premiership kralují evropskému fotbalu a Milán se může stát jeho hlavním městem. Německo zastupuje Bayern Mnichov, Nizozemsko PSV Eindhoven, Francii Olympique Lyon. A ve hře je ještě portugalské Porto. Liga hvězd se odebrala na odpočinek, Španělsko truchlí...

Ale i tak hráči z této země rozhodovali. Luis García v dresu Liverpoolu dal za 4 minuty dva góly a potvrdil bezproblémový postup svěřenců svého krajana Rafa Beníteze mezi osm nejlepších evropských klubů. Nás může těšit fakt, že třetí branku vsítil Milan Baroš. Je postup Liverpoolu překvapením? Pro mnohé snad ano. Jeho výkony v lize nejsou právě přesvědčivé, experiment se španělskou kolonii nepřinesl očekávané výsledky. Český reprezentant Milan Baroš se sice navenek tvářil spokojeně, ale nepřestávající tok zpráv ze zákulisí mluvil o něčem zcela jiném. A víte co se říká...: na každém šprochu, pravdy trochu!

Osmifinále LM ale ukázalo zcela jinou tvář jednoho z nejslavnějších a nejpopulárnějších týmů britských ostrovů. Domácí zápas mnohé naznačil a odveta v sídle "aspirinového" mamuta to jen potvrdila. Leverkusen byl po velice dobrých výkonech ve skupině mírným favoritem, ale první zápas na ostrovech ho vrátil z nebes zpět na zem. A na domácím stadiónu věděl dobře, že musí do útoku a Liverpool v poklidu jeho nápor očekával. Svěřencům sebevědomého Klause Augenthalera ale chyběla v jejich arzenálu zbraň nejnutnější, střelba! O její přesnosti pak ani nemluvě. Když již o postupu Liverpoolu bylo dávno rozhodnuto, dostal se na hrací plochu další fotbalista ze země "smutku". Teprve sedmnáctiletý Gonzalo Castro si odbyl svůj "evropský" křest. Celkové skóre mluví jasnou řečí, Liverpool postupuje zcela jasně a zaslouženě.

Další pohromu zažila Bundesliga tam kde to asi nejméně čekala! Werder Brémy jich schytal od francouzského Lyonu hned deset! Na této úrovni něco zcela nevídaného! Lyon se fotbalem baví, ve skupině se o tom mohla přesvědčit zájezdní jedenáctka pražské Sparty, a teď flamantní zástupce pořadatelské země MS 2006. Tři góly Wiltorda a dva Essiena rozhodly odvetu a ukázaly fotbalové Evropě, že francouzský mistr se stává postrachem a černým koněm této Ligy mistrů. Mnozí dokonce tvrdí, že je to jakési Řecko naruby! Měla to být jedna z nejvyrovnanějších dvojic. Ale celkových 10:2 mluví o něčem zcela jiném. Francouzský L'Equipe napsal: To nebylo jen vítězství, to byl velký příslib! To nebyl jen postup, to byl triumf! Německý Bild to viděl zase takto: Kdo věřil, že oněch 0:3 se dá otočit, je dnes za hlupáka! Za 30 minut to bylo 0:6 celkových 2:10 je ostudou německého fotbalu. Za 6 let, co Schaaf Werder trénuje, nezažil takový výprask! Co dodat? Pozor na Lyon!

Ale ne vše se pro Němce skončilo katastrofou. Bayern Mnichov, pokolikáté již?, vyzdvihl prapor vysoko nad hlavu a vyřadil kanonýry z londýnského Arsenalu. Highbury Park viděl znovu Arsene Wengera odcházet do kabin se svěšenou hlavou. Naopak jeho protějšek Felix Magath se usmíval a svou radost neskrýval. Po výhře 3:1 doma Bayern věděl, že ho v Londýně bude čekat peklo. Ale byli to hosté, kdo zahrozili jako první. Claudio Pizarro a Michael Ballack do desáté minuty hned dvakrát ukázali vystrašené obraně Arsenalu, že to bez Pascala Cygana a Solo Campbella nebude mít lehké. Ale když peklo, tak peklo, řekl si Thiery Henry a v minutě 66., tedy ďábelské, vlil optimismus do pomyslných číší plných hořkého nápoje. Ale nic naplat, Arsenalu a Wengerovi znovu nebylo souzeno. Posledních 5 minut zoufalého náporu a pak jen radost teutónů a smutek na straně anglického mistra. Londýnské derby v LM, Chelsea - Arsenal, se tak stává nesplněným snem. Postoupil lepší? Těžko říci. Jedno je ale jisté. Postoupil disciplinovanější a houževnatější tým. Arsenal jím tentokráte nebyl. Letošní sezóna nebude patřit k těm, na které se po desetiletí vzpomíná.

Vypadl rovněž Manchester United. S AC Milán. Prohrál doma, prohrál venku. Dvakrát 1:0. Nechme promluvit tisk. Italský - sláva vítězům, anglický - čest poraženým. Gazzetta dello Sport: Jeden gól v každém zápase, celkové skóre 2:0, Angličané musí sportovně uznat, že jejich vyřazení je následkem absolutní střelecké impotence. A nejen že nedali branku, oni si ani neuvědomovali, jaké utkání hrají a jak ho mají hrát. Milán měl 180 minut tohoto osmifinále plně pod kontrolou. Byl to souboj taktiky, souboj trenérů. Carlo Ancelotti se nedopustil chyby, Sir Alex Ferguson ano. Milán byl smrtící a stává se pomalu nesmrtelným. Je favoritem na titul evropského klubového mistra! The Guardian: Noc plná zklamání. Sir Alex Ferguson opouštěl radující se milánský stadión se svěšenou hlavou. Co přijde nyní? Rozbor, hluboké zamyšlení nad současnou situací. Dá se říci, že Manchester chyboval na nejvyšší úrovni. Rozhodující moment? Pro mnohé Hernán Crespo a jeho dva góly. Ne, neni tomu tak. Rozhodlo umění milánských poradit si s útokem Manchesteru, o kterém si Ferguson pomýleně myslí, že je absolutně nejlepším v Evropě!

Anglie ale dostala ještě jednu příležitost k radosti. A ta má jméno Chelsea! Asi nejsledovanější osmifinále, zvláště po diskutabilním a rozporuplném prvním zápase v Barceloně. Zásluhu na tom všem měli nejen hráči, ale také trenér Chelsea Jose Mourinho. Pro někoho frajer a vynikající technik, pro jiné namyšlený a arogantní fracek... Ať je takový nebo makový, jedno mu nikdo nevezme. Dovedl nic neříkající Porto k zisku poháru vítěze LM a dnes je s Chelsea ve čtvrtfinále této soutěže. A jeho svěřenci vyřadili Barcelonu, suverénního vládce španělské ligy.

Samotný zápas? Vynikající! Co mu chybělo? Asi nic. Bleskový nástup Chelsea a její vedení 3:0. Obrat ze strany Barcelony a dramatické snížení ještě v prvním poločase na rozdíl jediné branky. Z penalty za ruku, bez diskuzí, tak by se měla ruka pískat vždy, není o čem mluvit... od těla a měnící směr letu míče! Genialita Ronaldinha, Petr Čech se jen díval a mít sombréro, musel by ho smeknout! Nápor Barcy v druhém poločase, Iniestova tyč a... Eto'o? Kam? Snad až do nebeského ráje! Barcelona měla v té chvíli postup pevně ve svých rukou! O minutu později tomu bylo naopak. Proč? Rozhodly o tom dvě nepochopitelné chyby. Ta první Gerardova, když, ač hlavičkář, nedokázal ve vzduchu pohlídat Johna Terryho. Ta druhá pomezního rozhodčího, neboli asistenta, který nechtěl, a nebojím se opakovat toto slovo, nechtěl, upozornit hlavního na faul Carvalha, když podržel Víctora Valdése a ten se nemohl dostat k míči o chvíli později směřujícímu do sítě. A ještě jeden fakt, polemický. Sundejme brýle české zaujatosti a uznejme: Collina je vynikajícím rozhodčím. Možná nejlepším v historii světového fotbalu.

Daily Telegraph: Fascinující, nezapomenutelná londýnská noc! Chelsea nechtěla a nemohla prohrát! Gól Teryho vstoupil do síně slávy Blues! Sport: Ne to není pravda! Ve chvíli, kdy se zdál postup jasný, udeřil blesk z čistého nebe! Ale nebyl to tento gól, kdo rozhodl o vyřazení Barcy. Naivní a hloupé chyby znamenaly vedení Chelsea 3:0 již v 19. minutě. To rozhodlo... Ronaldinho byl vynikající, ale nestačilo to. Petr Čech se po míčí z jeho kopačky jen díval, ale pak si řekl dost! Dodejme jedno: tento gól byl vlastně nechytatelný! Ale jinak? Brankář reprezentace České republiky znovu dokázal, že je dnes světovou třídou! A opravdu asi jedničkou...

PSV Eindhoven to dokázal a pravděpodobně v nejméně sledovaném osmifinále nechal loňského finalistu mimo hru. Z jeho knížecího stadiónu si udělal střelnici a ukončil téměř pět let trvající evropskou neporazitelnost Monaca na Louis II. V posledních dvou letech zde Monaco dokonce vyhrálo co se dalo, až na jeden nerozhodný zápas... S kým? PSV Eindhoven si zde udělal malou generálku a odvezl si bod. Ve středu to již bylo vítězství a postup k tomu! Monaco nedonutilo nizozemský tým k odevzdání všeho, co umí a PSV toho opravdu mnoho nepředvedl. Ale takový je fotbal. Na jedné straně postupuje jeden z dvojice velice průměrné, na straně druhé vypadne jeden z vynikajících. Uvidíme, zda se PSV Eindhoven zlepší, ale jinak je asi nejslabším čtvrtfinalistou LM 2004/05.

Lahůdka na závěr? Ne, musím zklamat mé odpůrce, kritiky a ty, kteří si občas, byť v dobrém a konstruktivně, rýpnou... Pracovní zaneprázdnění mi nedovolilo sledovat zápas Juventus - Real Madrid. A jak jsem se na něj těšil! Můj mladší syn Adam utekl ze školy a informoval mě o průběhu utkání. Fandil Juventusu... Dcera našich přátel oznámila, že v kanceláři vyhlásili stávkovou pohotovost a dívají se na fotbal. Všichni fandili Realu... až na ni... má krásné řecké jméno Larissa, fandí českému fotbalu, zbožňuje Baroše, uznává Nedvěda, tak snad proto... Když dal David Trezeguet na 1:0 pro Juventus a tím srovnal stav obou utkání, volali mi na mobil oba... Domů jsem přijel ve chvíli, kdy ukazatel času na ESPN hlásil: 114:43, Juventus 1 Real 0. Ani jsem si nesednul... "Charúa" Zalayeta napřáhl a nechytatelnou bombou poslal Juventus do čtvrtfinále. A Real Madrid? Musím se vrátit na začátek tohoto článku: Liga hvězd se odebrala na odpočinek, Španělsko truchlí...

Ale fotbal je i tak tím nejkrásnějším sportem na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je to smutný rok pro španělské celky.

Reagovat
HOST*Maniac

je to šťastný rok pro mě

Reagovat
HOST*ACM-SK

FORZA MILAN !!!

Reagovat
HOST*smrt valencii

aspon ze vypad i real kdyz uz i barca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*sansiro

Ja jsem tak rad FORZA MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Autor mal pravdu-Collina je najlepsi rozhodca v historii futbalu!Ale niektori debily to nikdy neuznaju.Povedzte mi co takeho zleho predviedol v zapase Barca-Chelsea???Niektori pisali-a bolo ich dost,ze ten zapas dosral.Co dosral?Piskal v pohode-a este pripominam,ze on nema vsade oci!!!On nevidi zabery z kamier ako mi!!!Uz to niektori konecne pochopte!!Som zvedavy co na to napisete.Urcite vas serie ten posledny gol-on to nemusel vidiet!Skor to mal vidiet ciarovy rozhodca-ale ako autor napisal-on to nechcel vidiet.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty se ještě ptáš???? Rozhodl o vyřazení, jeho chyba. Prostě rozhodl gol, který evidentně neměl platit, jinak by postupoval druhý klub. Ale jinak nic, to přece nic není.

Reagovat
smazaný uživatel

Doktore, už jsem to tu psal. Collina to prostě a jednoduše NEMOHL vidět. Podívej se na opakovaný záběr a všimni si, kde stál a kde se odehrál ten inkriminovaný okamžik. Rozhodčí byl na velkým vápně a před ním trma vrma. on to vidět nemohl. A asistent to vidět asi opravdu nechtěl, ale taky si toho dost možná nevšiml. Byla to chyba sudího, ale ne Colliny, takže ho nech dejchat . Ale jinak (jako asi každý Čech) Collinu taky nesnáším

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám Colinnu rád. Ale napsat, že neudělal nic špatného je blbost. Colinna je můj oblíbence, ale prosět neodpískal jasný faul. Neříkám že ej to jeho chyba, ale prostě tak to je.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pěkný, ale kdyby to nevyřadilo barcu tak neřekneš ani popel! a pozor barcu mám fakt rád, takže je to bez zaujetí a Collina je pro mě taky nejlepší rozhodčí! ale ten čárovej byl zaplacenej Roman mu určo něco dal!

Reagovat
smazaný uživatel

A proč bych neřekl ani popel? Další zě těch, co tu přijdou ejdnou az stol et a plácají nesmysly. Přiznal jsem ruku Belletiho proti Seville (mimochodem stejná ruka jako talhe v Chelsea před tím se vám to nelíbilo ) , přiznal sjem špatnou penaltu, tak co kecáš, že bych nic neřekl???

Reagovat
HOST*stam

Urcite to ani nebol evidentny faul a Collina to videt nemohol..taksito nemsuel odpiskat Collina ruku a penaltu v Barce....typicky Kyslik..vypadne jeho obl.klub a hned zacne hladat nieco na obranu...keby to bol faul ze ide hrac sam na obranu a niekto ho setne k zemi to je EVIDENTNY faukl a nie hento

Reagovat
smazaný uživatel

ty se dotoho nepleť, nesmyslů tady vydává Kouba dost i beze tebe.

Reagovat
HOST*yarda

Až na to, že Beletti vypadal, že chce smečovat jako při volejbale, kdyžto Ferreira ji měl pokrčenou u těla

Reagovat
Mr.Jindros

Máme to dobře rozjetý, probudili jsme se v pravý čas. Hodně bude teď záležet na losu ... nechci Chelsea a Lyon, chci Eindhoven. Forza Juve.

Reagovat
HOST*Barca

Juve vypadne v dalším kole at dostane kohokoliv.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele