Ligue 1 - souhrn 38. kola

19.05.2018, 22:53
Komentáře a souhrny
Hodně hořký je konec sezony pro Marseille, Olympique prohrál ve finále Evropské ligy a do Ligy mistrů se nedostane ani přes domácí soutěž, v posledním kole totiž nezaváhaly AS Monaco a Lyon. S Ligue 1 se loučí Troyes, do baráže jde Toulouse...

SM Caen - Paris Saint-Germain 0:0

19.05.2018 21:00

Góly: -

Mistrovské PSG nedokázalo odčinit domácí porážku od Rennes a v Normandii s Caen jenom remizovalo 0:0. Pro domácí má bod cenu zlata, protože znamená konečnou záchranu.

Caen bylo před tímto kolem v nezáviděníhodné situaci, potřebovalo totiž nutně bodovat, ale proti sobě mělo nejtěžšího možného soupeře Paris SG. Na druhou stranu trenér Unai Emery nasadil méně vytěžované hráče a v základu chybělo kompletní útočné trio Neymar - Mbapé - Cavani.

Domácí začali nebojácně, ale na víc, než nepříjemný centr Mbengueho do spojnice se nezmohli. PSG mělo první šanci po čtvrthodině hry, Meunierovu pobídku nevyužil Nkunku, dobrý zákrok si připsal Samba. Caen vědělo, že by i bod mohl na záchranu stačit, proto se nehrnulo bezhlavě do útoku a vyčkávalo na chybu soupeře. Taktika jednoznačně dominovala prvnímu a následně také druhému poločasu.

A je to logické, protože výsledky z ostatních stadionů nahrávaly do karet domácímu Caen. Druhý poločas nenabídl žádnou větší šanci Pařížanů. Jediný světlejší okamžik zaznamenal Rodelin, ale Aréola schoval balón do rukavic. Výsledek 0:0 se už nezměnil a zejména domácí fanoušky to vůbec nemuselo mrzet. Jejich tým si zajistil záchranu a i v příštím ročníku ho budeme vídat mezi francouzskou elitou.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - Angers SCO 2:1

19.05.2018 21:00

Góly: 22. Pierrick Capelle (vl.), 75. Júlio Tavares - 53. Flavien Tait

Angers sice vstřelilo o gól více než Dijon. Přesto odjíždí ze Stade Gaston Gérard s porážkou, kterých za celou sezonu sesbíralo rovných patnáct. Domácí obsadí jedenáctou příčku, přestože dostali třiasedmdesát branek, což je po Metách největší porce.

Skóre se na stadionu otevřelo ve 22. minutě. Naïm Sliti se ve vápně prosmýknul kolem dvou protihráčů a následně vystřelil. Pierrick Capelle se snažil odkopnout do bezpečí, ale smolně zacílil do vlastní svatyně - 1:0. V závěru úvodního dějství se ve dvou výborných možnostech ocitnul Karl Toko Ekambi. Baptiste Reynet byl ale úspěšnější i v situaci jeden na jednoho, do které svého spoluhráče šikovným pasem vyslal Papy Djilobodji.

Kamerunský fotbalista tedy zakončil sezonu na osmnácti brankách, což je vynikající počin. Asistencí nashromáždil sedm, přičemž tu poslední si schoval právě pro tento duel. Běžela 53. minuta, když pobídnul Flaviena Taita, který se tak mohl hnát sám na brankáře. Nakonec volil přízemní střelu k tyči, což se ukázalo býti nejideálnějším řešením - 1:1.

Lassana Coulibaly byl o dvě minuty později blízko k otočení skóre. Baptiste Reynet si ovšem poradil. V 75. minutě tedy mohl rozhodnout Julio Tavares. Gólu předcházel sprint přes polovinu hřiště v podání Naïma Slitiho, který skutečně až do devadesáté minuty působil dojmem, jako by zrovna přišel na hrací plochu.

Ve finále šikovně prostrčil balon na spoluhráče z Kapverd, jehož levačka si vybrala umístění k levé tyči - 2:1. Angers v této sezoně rozhodně neoslnilo, na rozdíl od první poloviny té předchozí. A bude tedy mít, co zlepšovat. Navíc pokud se Karl Toko Ekambi bude chtít posunout výš, budou to mít hráči Stéphana Moulina ještě složitější. Dijon oproti tomu slaví nejlepší umístění v historii klubu a svou bojovností si získal i sympatie nezaujatých fanoušků. Jen tak dál.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - OGC Nice 3:2

19.05.2018 21:00

Góly: 48. Memphis Depay, 65. Memphis Depay, 86. Memphis Depay - 18. Alassane Pléa, 88. Alassane Pléa

Olympique Lyon v nelehkém utkání přestřílel Nice, udržel konečné třetí místo a zahraje si Ligu mistrů. Orli z Nice začali dobře, nad Lyonem vedli, ale ten ve druhém poločase třemi zásahy výsledek otočil. Všechny měl na svědomí autor hattricku, nizozemský forvard Memphis Depay.

V Lyonu se po závěrečném hvizdu pochopitelně slavilo. Lyon bude mít v příští sezoně možnost vrátit se do základních skupin Ligy mistrů, ale ještě ho budou čekat nástrahy předkola. Karty byly před tímto zápasem rozdány jasně, Les Gones potřebovali vyhrát, cokoliv jiného dávalo šanci čtvrté Marseille.

A svěřenci Bruna Génésia nezačali zrovna dobře. Sice měli zpočátku více ze hry, ale Fékirova střela mířila jen do rukavic brankáře a v 18. minutě už OGC vedlo. Z typického brejku utekl obraně Alassane Pléa a Gorgelin inkasoval. Asistenci si přitom připsal i Mario Balotelli. Domácí vůbec na nic nečekali a okamžitě přepnuli na vyšší obrátky. Aouarovu hlavičku zpacifikoval Walter Benítez a střela Bertranda Traorého skončila na tyči. Lyon pokračoval v náporu, ale do poločasu se prosadit nedokázal. Poločasový výsledek nejvíce vyhovoval Marseille, která by se tím pádem posunula na třetí pozici.

Jenomže v Lyonu byl na programu ještě druhý poločas a v něm se nakonec vše změnilo. Hned ve 48. minutě odvedl kus práce Fékir a naservíroval jistou šanci Memphisu Depayovi, který srovnal na 1:1. A Lyon nepolevoval a i nadále byl aktivní. Dočkal se v 65. minutě, Memphis Depay se postavil k volnému přímému kopu a přízemní střelou překonal Beníteze.

Stadion Stade Gerland byl k u vytržení. Domácí měli další šance na pojištění výsledku. Díaz orazítkoval už podruhé v zápase tyčku a až čtyři minuty před koncem přišla definitivní pojistka. Memphis Depay přeloboval Beníteze a zkompletoval hattrick. Nice sice vstřelilo kontaktní branku prostřednictvím Alassaneho Pléy, ale více už v zápase nestihlo.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Amiens SC 2:1

19.05.2018 21:00

Góly: 10. Morgan Sanson, 18. Konstantinos Mitroglou - 30. Moussa Konaté

V Marseille znovu smutní. Po prohraném finále Evropské ligy přišlo další hořké zklamání a to navzdory výhře 2:1. Lyon i Monako totiž své zápasy zvládly a právě na úkor Marseille si zahrají Ligu mistrů. Všechny branky v zápase s Amiens padly na Vélodrome už v prvním poločase, po změně stran ještě uviděl červenou kartu hostující Monconduit. Amiens zakončilo sezonu na konečném třináctém místě.

Dalo se to tak trochu čekat. Marseille už před finále s Atléticem neměla v lize situaci ve svých rukou a musela spoléhat na zaváhání jednoho z dvojice Lyon-Monako. Marseille svůj zápas zvládla, utkání začala velmi dobře a brzy si vypracovala dvoubrankový náskok. V 10. minutě prostrčil Kamara balón na Morgana Sansona a ten nekompromisní ranou poslal Olympique do vedení. Za dalších osm minut sice Gurtner předvedl reflexivní zákrok po hlavičce Ocampose, ale Kostas Mitroglou se dostal k dorážce a zvýšil na 2:0. Amiens se ani za tohoto stavu nevzdávalo a po půlhodině hry bylo zpátky v zápase. Kontaktní branku zařídil po přihrávce Monconduita Moussa Konaté. S dvoubrankovým náskokem mohl být ještě do poločasu ámen, ale Gakpého výtečně vychytal Mandanda.

Druhý poločas začala opět lépe Marseille a Gurtner musel tasit další těžký zákrok proti Ocamposovi. Amiens si výrazně zkomplikovalo utkání v 55. minutě, kdy Thomas Monconduit dosti nevybíravě fauloval Ocampose a od sudího Brisarda uviděl rovnou červenou kartu.

Oslabení hosté se na vyrovnání nezmohli. Marseille si výsledek v pohodě pohlídala a po závěrečném hvizdu ještě čekala na výsledky svých konkurentů. Z Troyes i Lyonu však přišly špatné zprávy, Monako i Lyon vyhrály a zahrají si Ligu mistrů. Marseille zbyla "jen" Evropská liga a oči pro pláč.

Více informací k zápasu

FC Metz - Girondins Bordeaux 0:4

19.05.2018 21:00

Góly: 10. Martin Braithwaite, 17. Malcom, 44. François Kamano, 77. Nicolas De Préville

Bordeaux z posledních sedmi utkání vydolovalo 18 bodů, díky čemuž na úkor AS Saint-Étienne a Nice proklouzlo do Evropské ligy. A Mety? Tam si asi představovali důstojnější rozloučení s nejvyšší soutěží.

Na Stade Municipal Saint-Symphorien to všechno začalo už v 10. minutě. Malcolm z levé strany rozehrával od rohového praporku a Martin Braithwaite cílil hlavou v obtížné pozici přesně k pravé tyči - 0:1. Jednadvacetiletý Brazilec, který byl nominován na cenu pro nejlepšího mladého hráče roku, přispěchal o chvíli později s dalším rohem, ze kterého zazvonil Jules Koundé na tyč.

Ještě neuběhla ani úvodní dvacetiminutovka a Eiji Kawashima i jeho obránci chybovali, tudíž mohl Malcolm nadvakrát zblízka a z úhlu poslat kulatý předmět za brankovou čáru - 0:2. Jeho dvanáctý gól v ročníku přinesl týmu ještě větší klid na kopačky. Do konce úvodní pětačtyřicetiminutovky se mohl jeho nadřízený Gus Poyet do třetice zaradovat.

Braithwaite servíroval svůj přízemní centr zprava do té nepopulární kapsy mezi brankářem a obránci. Hrubé nedorozumění mezi Kawashimou a Vahidem Selihovićem znamenalo, že mohl Francois Kamano vleže skórovat do odkryté klece - 0:3. V šatně ovšem euforie nepanovala, protože Lyon prohrával s Nice. A v takovém případě by poslední pohárovou příčku uzmuli Orli.

Les Girondins si poslední trefu schovávali na sedmasedmdesátou minutu, kdy už byl na hřišti také Jaroslav Plašil. Kamano vyslal podél postranní čáry Nicolase De Prévilla, který chtěl na první pohled zřejmě centrovat do vápna na kolegu Braithwaitea, nicméně balon k údivu všech - a nejvíce Kawashimy - skončil v brance - 0:4.

Opakovaný záběr však naznačoval, že to od sedmadvacetiletého útočníka bylo chtěné. Tak či onak, Bordeaux udělalo v posledním zápase pro postup do pohárové Evropy maximum a bylo za to odměněno tím, že Olympique Lyon nakonec domácí střetnutí zvládnul. Mety budou věřit, že za rok opět postoupí.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Racing Strasbourg 1:0

19.05.2018 21:00

Góly: 32. Léo Dubois

Trenér Claudio Ranieri zakončil svou roční anabázi v Nantes vítězně. Přes výborný podzim z toho nakonec byla devátá příčka se čtrnácti výhrami a stejným počtem porážek. Racing Strasbourg osmnáctá prohra jistě nebolela, protože už měl díky třem uhraným bodům proti Lyonu Ligue 1 jistou i pro sezonu 2018/2019.

Hráči evidentně chtěli pro kouče zápas vyhrát. V 10. minutě hlavičkoval Abdoulaye Touré a Bingourou Kamara musel uklízet z čáry. Les Canaris byli aktivnější a více drželi balon na svých kopačkách. Vyloženou příležitost si však nevytvořili. Tedy až do dvaatřicáté minuty. I po ní to byl ale typický obraz hry pro zápasy klubu ze Stade de la Beaujoire.

Setrvejme však ještě v oné 32. minutě. Tehdy vymyslel Abdoulye Touré chytrou uličku na Léo Duboise, který z hranice šestnáctky mířil po zemi přesně k bližší (pravé) tyči - 1:0. Jako správný kapitán tedy zajistil svému týmu vítězství, i když to v té době ještě pochopitelně nikdo nemohl vědět s absolutní jistotou.

V každém případě šlo o jeho třetí gól v sezoně, což rozhodně není špatné vysvědčení, vezmeme-li v potaz fakt, že se nikdy předtím v nejvyšší soutěži netrefil. Pod Ranierim předváděl velice dobré výkony, které však nakonec stejně nestačily na pozvánku od Didiera Deschampse pro šampionát v Rusku. Ve třiadvaceti ale bude nepochybně mít ještě moře příležitostí, aby dokázal, že do reprezentačního výběru patří.

Čtyři minuty po svém zásahu se mohl proměnit v asistenta, jenže to by Emiliana Sala nesměl jeho pobídku tak trestuhodným způsobem zazdít. Upřímně řečeno je trochu s podivem, že se dostal na metu dvanácti gólů, jako před rokem, kdy v Nantes koučoval výrazně ofenzivně naladěný Sergio Conceicao, jenž letos slavil titul s FC Porto.

Jeho italský nástupce oproti tomu vycházel více ze zabezpečené obrany, o čemž svědčí pouhých jednačtyřicet inkasovaných branek, což je po PSG (29) MHSC (33) třetí nejlepší číslo z celé Ligue 1. Naopak šestatřicet vstřelených gólů představuje čtvrtou nejhorší bilanci (dělené místo s Montpellierem). Hůře v této statistice dopadli jen Caen, Troyes a Mety.

Ale pojďme ještě zpět do Bretaně na druhý poločas. V 71. minutě mohl přidat pojišťovací branku Andrei Girotto, jenomže to by se míči nesměl Pablo Martinez postavit do cesty. Za osm minut rozehrál roh Anthony Goncalves a ke hlavičce se dostal Kader Manganne. Bohužel pro Strasbourg mířil mimo.

V šestaosmdesáté minutě ještě musel Cyprian Tatarusanu, který převzal post jedničky po oblíbenci diváků Rémym Riouovi, vyběhnout proti Idrissovi Saadimu, aby mu v dobré pozici znemožnil střelecký úhel. Nantes tedy uhájilo nejtěsnější skóre 1:0, což se jinak ambicióznímu klubu povedlo od srpna hned osmkrát. Během letní přípravy tedy určitě bude na čem pracovat.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Montpellier HSC 1:1

19.05.2018 21:00

Góly: 13. Adrien Hunou - 17. Isaac Mbenza

Rennes si situaci pohlídalo a sezonu zakončí na skvělém pátém místě. Ani v Montpellieru nemusí být po osmatřicátém kole vyloženě zklamaní. Desátá příčka a jednapadesát bodů představuje oproti loňsku výrazné zlepšení.

Skvadra Sabriho Lamouchiho skórovala jako první, protože hostující obrana nedokázala uklidit míč do bezpečí, takže jej mohl Joris Gnagnon prostrčit do šestnáctky, kde prostřelil brankáře Adrien Hunou - 1:0. Hned v 18. minutě se Les Rouges et Noirs dožadovali odpískání přímého kopu, jelikož Jérémyho Gelina údajně fauloval Giovanni Sio, jenž ještě v minulé sezoně oblékal dres celku z Roazhon Parku.

Rozhodčí Abed však na tyto výtky nereagoval, takže mohl útočník z Pobřeží slonoviny přesnou přihrávkou oslovit nabíhajícího Isaaca Mbenzu, který nekompromisně propálil Tomáše Koubka, který jinak rozhodně může svou první sezonu ve Francii hodnotit pozitivně. Stejně jako na začátku století Petr Čech, také on přispěl několika výbornými zákroky k vybojované páté pozici.

MHSC bylo v následujících minutách aktivnější, což vyústilo ve střelu Sia, kterou Hamari Traoré tečoval do břevna. Následně to znovu zkoušel Mbenza, avšak Gelin se objevil ve správný čas na správném místě. V poslední době předváděl v dresu Rennes výborné výkony James Léa-Siliki a byl to právě tenhle jednadvacetiletý záložník, kdo v závěru úvodního poločasu pořádně protáhnul Benjamina Lecomteho.

Po změně stran byla zase řada na českém gólmanovi. Nejprve kopačkou zastavil další Mbenzovu navštívenku, a poté zneškodnil i pumelici z kopačky Giovanniho Sia. V závěrečné desetiminutovce se musel ještě vytáhnout proti šanci Ambroise Oyonga. Takže La Paillade nebylo přáno tento duel vyhrát. Na druhou stranu výběr Michela Der Zakariana inkasoval pouhých třiatřicet branek, tedy o pouhé čtyři více než mistři z PSG.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Lille OSC 5:0

19.05.2018 21:00

Góly: 7. Jonathan Bamba, 13. Romain Hamouma, 39. Romain Hamouma, 61. Romain Hamouma, 65. Kévin Malcuit (vl.)

Romain Hamouma ukázal, že se mu proti Lille hraje opravdu dobře. V dresu ASSE se podílel na šesti z posledních osmi gólů proti tomuto soupeři. Ani hattrick při celkovém výsledku 5:0 však nestačil na pohárové umístění.

Vstupenku do Evropské ligy si totiž zajistilo Bordeaux. Les Verts prožili skvělé jaro, během kterého sesbírali pětatřicet bodů. Právě duel proti Les Girondins na začátku května ztratili, což se ukázalo býti rozhodující. Rémy Cabella tak může hodně litovat, že za stavu 1:2 neproměnil penaltu. Nicméně pro příští ročník se s týmem Jean-Louise Gasseta rozhodně bude muset počítat!

Debakl se začal rodit už v 7. minutě. Ole Selnaes přeběhnul s balonem polovinu hřiště, aby ho mohl posunout na levou stranu, kde číhal Romain Hamouma. Seběhnul si do středu pole, aby mohl pravačkou otestovat Maignanovu pozornost. Jednička ve službách LOSC jeho pokus kryla, jenomže Jonathan Bamba se dostal k dorážce. Avšak předtím, než nasadil muži v rukavicích housel, si musel míč elegantně zpracovat - 1:0.

Za pouhých šest minut se poprvé do listiny střelců zapsal Hamouma. A byla to trefa par excellence. Dlouhý pas od Selnaese si zpracoval na hrudi. Pak šikovným obloučkem vyřadil ze hry Kouadia Yvese Dabilu, a ve finále zacílila jeho skákavá střela z hranice šestnáctky přesně k levé tyči - 2:0. Celkem 33 665 diváků na stadionu mohlo jenom zatleskat.

Další hřebíček mohl ve třiatřicáté minutě přidat Mathieu Debuchy, nicméně Bambovu pobídku nezužitkoval. Řada tedy byla znovu na hrdinovi večera. Selnaes zase poslal dlouhý balon. Hamouma si jej zpracoval na hranici ofsajdu (nikoli však za ní), jednoduše zmátnul Edgara Iého a před Maignanem zakončoval sám, i když mohl nechat zakončovat rozeběhnutého Roberta Bericé - 3:0.

To se psala devětatřicátá minuta a ve zbytku úvodního dějství už domácí nechali hosty vydechnout. Hattricku se útočník s alžírskými předky dočkal po hodině hry. Jonathan Bamba ho vyslal do brejku, který zakončil střelou po zemi okolo padajícího gólmana - 4:0. Skvělé představení jednadvacetiletého fotbalisty, který paradoxně nikdy nenastoupil za francouzský národní tým.

Za pouhé čtyři minutky byla zkáza Lille dokonána. Oussama Tannane to dobře zkoušel levačkou a Maignan vyrážel na kopačku Kévina Malcuita, jenž velice smolně odrazil neposedný předmět do vlastní brány - 5:0. Jeho bývalý klub tedy zaznamenal sedmačtyřicet branek. Trenérovi Christophu Galtierovi se návrat na Stade Geoffroy-Guichard nevydařil. Naštěstí pro něj mělo jím vedené Lille už před tímto výletem setrvání v soutěži jisté.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - EA Guingamp 2:1

19.05.2018 21:00

Góly: 59. Max Gradel, 63. Yaya Sanogo - 66. Clément Grenier

Toulouse sice vstřelilo o gól více než Guingamp, ale v konečném zúčtování doplatilo na remízu Caen a PSG. Celek Mickaëla Debéva tedy skončil osmnáctý a poputuje do baráže, kde bude soupeřem jeden z dvojice AC Ajaccio/Le Havre AC.

"Určitě jsme rádi, že jsme vyhráli, ale na druhou stranu to bude složité, protože Paříž vyhrát nedokázala. Můžeme se zlobit akorát sami na sebe, že jsme se dostali do téhle pozice. Nicméně jsem přesvědčený o tom, že pokud v těch dvou zápasech předvedeme stejný výkon jako dnes, Ligue 1 určitě udržíme," prohlásil Max Gradel, autor jedné z těch dvou branek.

TFC vědělo, že musí zabrat, protože kdyby prohrálo a Troyes si poradilo s Monakem, byl by z toho automatický sestup. Běhěm celého úvodního dějství však na domácím Stadium Municipal zaznamenalo jenom dvě nebezpečnější střely na bránu. Pod první se podepsal právě výše zmíněný reprezentant Pobřeží slonoviny, pod tu druhou jeho švédský spoluhráč Jimmy Durmaz.

Fanoušci domácího celku museli čekat skoro hodinu, než Giannelli Imbula naservíroval míč pro Maxe Gradela, který se mohl řítit sám na bránu. Pedro Rebocho jej sice v poslední chvíli dostihnul, avšak jednoduchá klička a okamžité zakončení zapříčinily vedení Toulouse - 1:0. Velká radost na tribunách se za čtyři minuty zdvojnásobila.

V závěru rychlé akce si vyměnili balon Durmaz a Yaya Sanogo, přičemž druhý jmenovaný využil špatného Kerbratova postavení, díky čemuž nesklapla ofsajdová past a pravačka pětadvacetiletého útočníka pak všechno jistila - 2:0. Právě po osmigólovém Gradelovi se stal druhým nejlepším střelcem týmu, když si na konto připsal o dva zásahy méně.

Jenomže už za další tři minuty si balon k rozehrávce přímého kopu postavil nějakých pětadvacet metrů od brány Clément Grénier a díky teči ve zdi stačil Alban Lafont zareagovat až na poslední chvíli, což stačilo akorát k posunutí letícího předmětu do břevna, od kterého se odrazil za brankovou čáru - 2:1. Ve zbytku duelu se hosté už k ničemu nedostali.

Více informací k zápasu

ES Troyes - AS Monaco 0:3

19.05.2018 21:00

Góly: 22. Rony Lopes, 71. Rony Lopes, 90. Jordi Mboula

Radamel Falcao oproti původním předpokladům odehrál na hřišti Troyes jenom deset minut, takže se o góly museli starat jiní. Rony Lopes se prosadil dvakrát a na 3:0 zvýšil v poslední minutě devatenáctiletý Jordi Mboula, který byl v té době na trávníků pouze několik sekund.

Knížecí klub věděl, že musí vyhrát, aby měl stoprocentní jistotu, že uhájí druhou příčku. Nakonec z toho bylo jednadvacet střel na bránu. Tu úplně první si ale připsali domácí. Host z Porta Suk Hyun-Jun to zkoušel dobře, avšak Jemerson měl prostor ve vlastní šestnáctce dobře pokrytý. Teprve pak poprvé zahrozili hosté.

Před dvěma týdny rozhodnul Moussa Sylla svými dvěma zásahy klání s Caen a Erwina Zelaznyho prvně zaměstnal už v 6. minutě. V té sedmnácté Thomas Lemar přesně našel Youriho Tielemanse a muž v rukavicích se musel znovu činit. Jenže po následující akci už inkasoval, přestože se hodně snažil.

Fabinho poslal míč do vápna, kde si zmíněný belgický reprezentant udělal prostor a vystřelil. Zelazny jeho pokus pouze vyrazil a Rony Lopes ho z první nasměroval za jeho záda - 1:0. V závěru úvodního dějství mohl přidat pojistku sám Lemar. Jeho mezi třemi tyčemi stojící protihráč se však překonat nenechal, takže mohlo Troyes stále živit naději.

Nicméně po změně stran se obraz hry příliš nezměnil. V 52. minutě z toho proto byly po střelách Ronyho Lopese a Sylly další dva výtečné zákroky. Estac věděl, že musí vyhrát, a tak se více tlačil do zakončení a nechával pootevřená zadní vrátka, což se proti Monaku povětšinou nevyplácí. Svěřenci Jean-Louise Garcii se o tom přesvědčili v 71. minutě.

Rony Lopes si před šestnáctkou převzal míč a udělal několik rychlých kroků. Obrana byla značně rozhozená, takže zkusil své štěstí zpoza vápna, načež jeho křižný přízemní pozdrav zapadnul k pravé tyči - 0:2. Marcos Paulo Mesquita Lopes, jak zní celé jméno tohoto portugalského forvarda, zaznamenal v této sezoně Ligue 1 úctyhodných patnáct branek, přičemž ani jednu nevsítil ze značky pokutového kopu. A to pro Manchester City nebyl dost dobrý. A jeho kvality nedocenil ani Fernando Santos, jenž ho nakonec do Ruska nevezme.

V 88. minutě se Falcao a po něm i Lemar jenom divili, jak je možné, že Edwin Zelazny, který dlouhou dobu v Troyes jenom kryl záda Mamadou Samassovi, byl opět tam, kde být měl. Přesto ještě jednou inkasoval. V poslední minutě se AS chystalo k rychlému protiútoku. Falcao převzal míč a posunul na Jordiho Mboulu.

Tenhle absolvent proslulé barcelonské La Masie udělal nad míčem přešlapovačku, čímž dokonale zmátnul obránce Charlese Traorého a jeho střela mířila mimo Zelaznyho dosah - 0:3. Monako tedy po mistrovské sezoně uhájilo druhou příčku a zahraje si Ligu mistrů. Troyes naopak doprovodí Mety na cestě do druhé ligy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain382963108:2993
2.AS Monaco38248685:4580
3.Olympique Lyon38239687:4378
4.Olympique Marseille382211580:4777
5.Stade Rennes3816101250:4458
6.Girondins Bordeaux381671553:4855
7.AS Saint-Étienne3815101347:5055
8.OGC Nice381591453:5254
9.FC Nantes3814101436:4152
10.Montpellier HSC381118936:3351
11.Dijon FCO381391655:7348
12.EA Guingamp3812111548:5947
13.Amiens SC381291737:4245
14.Angers SCO389141542:5241
15.Racing Strasbourg389111844:6738
16.SM Caen381082027:5238
17.Lille OSC381082041:6738
18.Toulouse FC389101938:5437
19.ES Troyes38962332:5933
20.FC Metz38682434:7626

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Realita

Že to ty Troyes furt baví. Zavedl bych pravidlo, že pokud opakovaně sestoupí, dva roky minimálně nesměj zpět do ligy, dokud nebudou konkurenceschopní

Reagovat
smazaný uživatel

Achjo, velka skoda. Lyon nema v LM co delat.

Reagovat
Israha

Takže nakonec ten zářez proti Lyonu na Vélodrome rozhodl o LM, nádhera. Sezona v konečném hodnocení úplně na piču, nevyhrálo se nic, posun v tabulce o blbé jedno místo, LM nikde (takže očekávám odchod Thauvina a možná pár dalších), a těžko se podaří přitáhnout nějaké opravdu kvalitní hráče s perspektivou, do hraní Ligue 1 a EL se nikdo pořádný nepohrne. Hodně blbé vyhlídky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Israha

A není to pravda? Jako ten tým se hodně zvedl herně, mentálně i kvalitou kádru, ale hmatatelné výsledky to nepřineslo žádné.

Reagovat
smazaný uživatel

finále EL není hmatatelný výsledek? vždyť se vám to dalších 15 let nemusí podařit

Reagovat
Israha

Úspěch to je, o tom žádná. Ale krutá pravda je taková, že v EL žádné "stříbro" není a tím pádem existuje jen vítěz a ostatní. Dali do toho vše, nezískali nic. Taková je realita. To prohrané finále je v podstatě "cena útěchy".

Reagovat
Pyroman

Po tom tragickým podzimu je zázrak, že se o poháry vůbec bojovalo, ale přijít o ně kvůli skóre... Škoda Toulouse, ale snad tu baráž ukopou.

Reagovat
Ferguson6

Škoda, že to Lille nakoniec dalo, by im zostup prospel.

Reagovat
Israha

A PSG mě taky nasrali. Caen s tím bezpohlavním fotbalem by to v baráži slušelo daleko víc, než Toulouse...

Reagovat
smazaný uživatel

Nabil Fekir to Liverpool is done. Fee around £61 million plus add ons. 5 year deal. Shirt number to be confirmed. ANOOOO PARÁDA

Reagovat
Langi

Ta cena je (pro Lyon) neskutecna...jesi to fakt bude za tuhle raketu, tak jen at jde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JacksLFC

Jakej vubec je charakterove? Nema vykyvy ve vykonech? Ja jsem sledoval jen par vasich zapasu letos tak nemuzu hodnotit celou sezonu. Myslis ze na to ma bojovat v PL o predni pricky a probojovat se do zakladu? Je hoden te ceny vubec? Ikdyz pri dnesnich marzi h...

Reagovat
smazaný uživatel

Koukal jsem na par zapasu Lyonu, a celkem se mi libil.

Typove podobne jak Coutinho.

Hlavne jeho vyhoda je tam ze dokaze na hrat v utoku skoro na kazde pozici takze to by byla velka vyhoda.

Rekl bych idealni hrac pro kloppa, a ten utocnej ctyrzubec by byl neskutecnej

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon je 3 a bude hrát přímo LM nebo předkolo?

Reagovat
Kuchta

Lyon jde do skupiny díky vítězství Atlética v EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Oh Rudi Garcia,la C1 ça sera sans toi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele