Ligue 1 - souhrn 33. kola

17.04.2015, 22:24, aktualizováno 19.04.2015, 22:57
Komentáře a souhrny
Lyon se rozešel se Saint-Étienne nerozhodně, přesto se vrací o skóre na čelo před PSG, které přivezlo výhru z Nice. Montpellier těsně udolal Caen. Marseille znovu neuspěla. Olympique tentokráte padl na hřišti Nantes a možná se tím definitivně připravili o postup do Ligy mistrů. AS Monaco bere ze souboje s Rennes jen bod, Lille přehrálo Bordeaux...

Olympique Lyon - AS Saint-Étienne 2:2

19.04.2015 21:00

Góly: 24. Clinton N'Jie, 48. Christophe Jallet - 31. Max Gradel (pen.), 45. Romain Hamouma

Celkově 110. Derby du Rhône vítěze nepoznalo, což se naposledy stalo před dvěma lety. Lyon se přesto o skóre dostal zpět na první místo tabulky, zatímco ASSE zůstává (též o skóre) páté.

Hubert Fournier poslal do hry tři nebezpečné ofenzivní hráče, tudíž jeho protějšek Christophe Galtier chtěl především vyztužit už tak pevnou obranu. Vždyť pouze Monaco inkasovalo méně branek. Jenže Lyonští se v úvodu stejně hnali dopředu. Proti přímému kopu Nabila Fekira výborně zasáhl Stéphane Ruffier. Ve 12. minutě jej sice Clinton N’Jie pokořil, nicméně za svého brankáře na čáře zaskočil s vypětím všech sil Loïc Perrin.

Následně se o slovo znovu přihlásil Fekir a zpoza velkého vápna napálil břevno. Ve 24. minutě však v táboře Les Gones konečně zavládla radost. A kdo jiný u toho mohl být než Nabil Fekir. Jednadvacetiletý reprezentant zatáhl balon až k soupeřově šestnáctce, čímž si vysloužil pozornost obránců, kteří tak uvolnili na pravé straně prostor pro N’Jieho, jehož přízemní střela se ukázala býti vynikajícím řešením - 1:0.

Prakticky hned záhy hostující kouč stáhl ze hřiště obránce Paula Baysseho a místo něj šel na plac Romain Hamouma, druhý nejlepší nahrávač letošního ročníku Ligue 1. Domácí jako by trochu znejistili, což přineslo průšvih už za tři minuty. Po střele Landryho N’Guema zasáhl míč ve vápně rukou Lindsay Rose a rozhodčí Saïd Ennjimi ukázal na značku pokutového kopu.

Anthony Lopes se vydal na druhou stranu, než jakou zvolil Max Gradel, čerstvý mistr Afriky. Takže bylo vyrovnáno - 1:1. A co víc, Rose viděl červenou kartu a poslal Olympique do deseti. Většina diváků na Stade de Gerland se patrně obávala dalších útočných výpadů hostujících vetřelců, ale ty jaksi nepřicházely. Přesto šlo ASSE ještě v prvním poločase do vedení.

Benjamin Corgnet poslal skvostnou přihrávku za obranu nabíhajícímu Hamoumovi, jenž udělal kličku brankáři Lopesovi a vcelku pohodlně skóroval - 1:2. Jen tři minuty po změně stran bylo znovu srovnáno. Domácí na nic nečekali a byli za to odměněni. Fekir zahrával z pravé strany přímý kop a na jeho centr si naskočil Christophe Jallet. Pro bývalého hráče PSG to byla první přesná trefa v této sezoně - 2:2.

S remízou pak zřejmě byly oba celky spokojené, ačkoliv nějaké šance se toho večera ještě objevili. N’Jie chtěl přidat svou druhou branku v zápase, jenže mířil nad. Na druhé straně po centru Gréniera nechtěně orazítkoval Perrin břevno vlastní svatyně. V závěru ještě přispěchal se svou dalekonosnou palbou Hamouma a Anthony Lopes měl co dělat, aby ji vytěsnil na roh. Dělba bodů tedy v podstatě nic nevyřešla. OL je sice první, avšak rivalové z Paříže mají utkání s Métami k dobru. Ve zbytku sezony čekají na klub, který má stále dobrou šanci ukořistit osmý titul v historii, ještě Remeš, Évian, Caen, Bordeaux a Rennes. Zatímco ASSE, které se prozatím stalo ligovým šampionem desetkrát, se střetne s Montpellierem, Bastií, Nice, Évianem a Guingampem.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - SM Caen 1:0

19.04.2015 17:00

Góly: 5. Hilton

Montpellier těsně porazil Caen a nadále má slušné šance na to, že si v příští sezoně zahraje Evropskou ligu. Protože pokud PSG ve finále Coupe de France porazí Auxarre, povede cesta do pohárů i z šestého místa Ligue 1.

Přestože padla jen jedna jediná branka, rozhodně to na Stade de la Mosson bylo poměrně pestré utkání. Zaprvé kvůli vytrvalému dešti, zadruhé kvůli tomu, že na lavičce Caen seděl Patrice Garande, bývalý hráč MHSC, a zatřetí, že onu branku vsítil už v 5. minutě hlavou po rohovém kopu Brazilec Hilton, jenž pamatuje tři roky starý francouzský titul.

Anthony Mounier si tak připsal již osmou asistenci v sezoně. Z tohoto pohledu jsou lepší pouze Romain Hamouma (10) a Dimitri Payet (13). Protože déšť neustával, bylo logičtější vsadit na centry. Po jednom takovém se do balonu hlavou opřel Lucas Barrios a trefil břevno. Svůj dvanáctý přesný gól tedy zatím nepřidal.

Paraguayský útočník to zkoušel i po změně stran, ale na Rémyho Vercoutreho znovu nevyzrál. Poté se v dobré pozici ocitl Mournier, jenže místo střely volil raději přihrávku, takže z akce nakonec nic nebylo. V 70. minutě přišla na pořad dne největší příležitost Caen. Geoffrey Jourdren nepřesvědčivě zasáhl proti centru Thomase Lemara, ale Hervé Bazile minul. Stejně si později počínali i Ngolo Kante a na druhé straně Barrios.

V závěru ještě mohl vyrovnat střídající Sloan Privat. Jourdren se ale vyznamenal a zajistil svému týmu tři potřebné body, které budou zapotřebí také příští týden v zajímavém duelu s konkurenčním ASSE. Oproti tomu Caen má stále jen tříbodový náskok na osmnáctý Lorient a před sebou bitvu s Guingampem na domácím Stade Michel d’Ornano.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Girondins Bordeaux 2:0

19.04.2015 14:00

Góly: 13. Nolan Roux, 90+4. Adama Noss Traoré

Lille porazilo Bordeaux a stále má šanci na evropské poháry. Na čtvrtý Olympique Marseille nyní ztrácí sedm bodů. Ovšem ani Les Girondins nejsou ze hry.

Jako první se o slovo přihlásil uruguayský útočník hostujícího celku, jenž po centru Mariana vyzkoušel pozornost Vincenta Enyeamy. Následně o sobě dal poprvé vědět Sofiane Boufal, který na pravé straně pokutového území obehrál Saného a přihrál Marcosi Lopesovi, jemuž však střela úplně nevyšla, tudíž Mariano stihl před brankovou čarou odklidit mít do bezpečí.

Neuběhlo ani patnáct minut a domácí se radovali. Djibril Sidibé našel Boufala, který obešel Thiaga Iloriho a nacentroval na přední tyč, kde číhal Nolan Roux, jehož hlavička se ukázala býti gólovou - 1:0. Willy Sagnol pak na nic nečekal a udělal změny v sestavě, které zapříčinily, že hosté ve zbytku prvního poločasu dominovali. Nicméně vytvořili si jedinou kloudnou příležitost, když z dálky vypálil Rolán a Vincent Enyeama vyrazil kulatý předmět nad břevno.

I ve druhé půli šli Jaroslav Plašil a spol. nadále za vyrovnáním. Znovu to zkoušel Diego Rolán, ale nigerijský brankář opět čaroval. Vyznamenal se také proti úmyslu Wahbiho Khazriho skórovat přímo z rohového kopu. Ještě předtím musel i Simon Kjaer likvidovat nebezpečí z brankové čáry. Poté výborně přihrával Khazri, jenže Ilori zblízka nepochopitelně minul.

Následně vypálil Henri Saivet a Vincent Enyeama, tentokrát s pomocí tyče, držel svůj tým nad vodou. Hráči Bordeaux se stále tlačili dopředu, díky čemuž nechávali mezery v obraně. Sidibé si tedy mohl narazit s Origim, který ovšem Cédrika Carrassa ještě nepřekonal. V poslední minutě nastaveného času se ale domácí přeci jen dočkali.

Boufal tentokrát vyzval Adamu Traorého, jenž procedil balon mezi nohama Andrého Poka až do branky - 2:0. LOSC tedy potvrdilo vynikající formu a připsalo si šesté vítězství ze sedmi posledních zápasů. Příští týden se může těšit na prestižní duel s PSG, zatímco Bordeaux si na Stade Chaban-Delmas bude chtít vyšlápnout na Méty.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Stade Rennes 1:1

18.04.2015 20:00

Góly: 28. Bernardo Silva - 87. Habib Habibou

Rennes potvrdilo stoupající formu a na horké monacké půdě dokázalo překvapivě uhrát bod za remízu 1:1. Hosté, kteří zakončí sezonu v klidném středu tabulky, tak potěšili v první řadě fanoušky Marseille a Saint-Étienne - právě jejich týmy totiž bojují s Monakem o poslední příčku zajišťující start v Lize mistrů.

Zdálo se přitom, že domácím bude k výhře stačit šťastná úvodní trefa Bernarda Silvy z 29. minuty; střídající Habib Habibou však nakonec v samém závěru vyrovnal, a nutno dodat, že zaslouženě. Les Rouge et Noir totiž předvedli na Stade Louis II velice dobrý výkon, a vůbec nevadilo, že nevyhráli potřetí za sebou. Jejich kouč Philippe Montanier udělal oproti poslednímu utkání s Guingampem jedinou změnu, když zraněného kapitána Danzého nahradil na pravé straně obranného kvarteta Stevenem Moreirou..

..a právě Moreira málem připravil úvodní gól večera, jeho skvělý pas však Ntep zužitkovat nedokázal. Ve 25. minutě hosté zahrozili podruhé; tentokrát Ntep převzal roli asistenta a nacentroval na zadní tyč, leč Abdoulaye Doucouré před zívající bránou trestuhodně přestřelil. Vzhledem k tomu, že bretaňští byli v úvodní půlhodině jasně lepším týmem, byla vedoucí branka v jejich síti spíše překvapením; také se o ni postarali prakticky sami. Méxerovu strašidelnou hrubku potrestal Silva, který mu ukradl míč a pohotově jej poslal za záda nepřipraveného Benoïta Costila.

Silva s Yannickem Ferreirou-Carrascem následně ještě pálili těsně mimo, toto monacké vzepětí však v kontextu celého zápasu působilo spíše jako krátká epizoda. Jinak totiž Les Rouge et Noir na hřišti překvapivě kralovali. Ve druhém dějství si Costil vůbec nesáhl na míč; nepočítáme-li Carraskův volej, který minul bránu o pár metrů, nevypracovali si domácí ani žádnou další šanci.

Naopak Rennes svědomitě tlačilo na vyrovnání. Ntep pálil po Toivonenově přímém kopu těsně nad, sám švédský střelec poté vyzkoušel pozornost Danijela Subašiće. Jako klíčové se ukázalo Montanierovo rozhodnutí oživit hru nasazením čerstvých Habiboua a Kamila Grosického; polský křídelník byl v závěrečné půlhodině nejlepším mužem na hřišti a mohl sám srovnávat na 1:1, kdyby jeho střelu na poslední chvíli nezblokoval Elderson. V poslední minutě už spolupráce obou nových tváří zafungovala. Grosicki hlavičkoval napříč malým vápnem, Habibou se zbavil pozornosti bránícího Wallaceho a zblízka konečně propálil Subašiće.

Více informací k zápasu

FC Metz - RC Lens 3:1

18.04.2015 20:00

Góly: 13. Florent Malouda, 57. Bouna Sarr (pen.), 79. Modibo Maïga - 89. Aristote Madiani

O prvním sestupujícím je ve prakticky Francii jasno. Matematicky má sice Lens stále ještě šanci na záchranu, po prohře v klíčovém zápase v Métách (1:3) však na sedmnáctou příčku ztrácí pět kol před koncem už jedenáct bodů. Předposlední domácí zvítězili podruhé v řadě a stáhli svoji vlastní ztrátu na osm..

Les Granats se letos daří pouze tehdy, když je ve formě jeden z jejich útočných tahounů - Modibo Maïga, Florent Malouda či dříve na podzim Juan Falcón. Dnes se dařilo prvním dvěma jmenovaným; zejména veterán Malouda ukazoval, že ještě nepatří do starého železa, a hned v samém úvodu poprvé otestoval gólmana Rioua. Ve 13. minutě to pak byl právě on, kdo otevřel skóre - obrana Lens jej nechala na zadní tyči trestuhodně nehlídaného, čehož si všiml pozorný Ferjani Sassi, a Malouda akrobaticky uklidil jeho centr do sítě.

Pro někdejší oporu Lyonu či Chelsea šlo o první trefu od loňského prosince, a nemuselo zůstat pouze u ní; v dalším vzájemném souboji obou borců však opět uspěl Riou. Následně Sassi místo toho, aby po Sarrově vyraženém přímém kopu dorážel míč do prázdné brány, nepochopitelně pálil mimo.

Maïga čekal na svoji šanci až do druhé půle; poprvé na sebe upozornil povedenou střelou, která však cestu za Rioua nakonec nenašla. Přesto se však Méty dočkaly v 57. minutě zasloužené pojišťující branky, když si Benjamin Boulenger vyšlápl ve vápně na Sarra a sám faulovaný nařízenou penaltu proměnil. Maïga následně zvyšoval už na 3:0, když ukradl vybíhajícímu Riouovi před nosem Gbaminovu nepovedenou malou domů, obešel jej a pohodlně zakončoval do prázdné.

Les Sang et Or se sice v samém závěru dočkali alespoň gólu útěchy, to jim ale dnes stačit nemohlo - domácí je na Saint-Symphorien naprosto přejeli. Alespoň však slavná lenská akademie může slavit další úspěch; na 1:3 totiž snižoval střídající Madiani, teprve devatenáctiletý odchovanec.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Toulouse FC 0:1

18.04.2015 20:00

Góly: 28. Martin Braithwaite

Nesmírně důležité tři body si připisuje Toulouse, které udolalo Lorient na jeho půdě 1:0; jedinou branku vstřelil Martin Braithwaite. Pro Les Violets tato výhra znamená, že konečně vybředli ze sestupového pásma, kam se naopak propadl jejich dnešní soupeř..

Papírově měl být přitom výsledek přesně opačný - na umělé trávě na Moustoiru mívají problémy často i ty nejsilnější týmy, natož Toulouse, jemuž se letos venku vůbec nedaří a sbírá na cestách prohru za prohrou. Braithwaite ale v 28. minutě rozhodl jinak, když zblízka dorazil do sítě pas od Tonga Doumbii. Toulouse tak vyhrálo potřetí ze čtyř zápasů od doby, co k jeho kormidlu nastoupil nováček Dominique Arribagé, a posunulo se na patnáctou příčku; Lorient je osmnáctý, na záchranu ztrácí v tuto chvíli dva body.

Domácím nepomohl dokonce ani návrat kapitána a klíčového záložníka Yanna Jouffreho; na hřišti sice působili aktivním dojmem, ve finální třetině se jim však nedařilo vůbec nic. Hodně jim uškodilo také nucené střídání pohyblivého forvarda Benjamina Jeannota, který musel opustit plochu už v prvním dějství. V té době už nicméně Toulouse vedlo; Braithwaite načasoval svůj teprve čtvrtý letošní ligový gól nejlépe, jak mohl.

Sám Jouffre mohl vyrovnávat ještě před přestávkou; ve 39. minutě se mu podařilo překonat dokonce i gólmana Aliho Ahamadu, nakonec však jeho střelu zastavila tyč. Les Merlus možná spoléhali na to, že v podzimním zápase proti Téfécé také v půlce prohrávali, aby nakonec vybojovali dramatickou výhru 3:2; dnes však byla situace jiná.

Tehdy vrátila bretaňský tým do utkání sekvence tří rychlých gólů během pěti minut, nyní si toulouská obrana dávala příliš velký pozor. Nudný druhý poločas, vyplněný bezzubým tlakem domácích a pečlivou defenzivou hostů, tak rozčísla pouze červená karta pro Francoise Moubandjého, který hodně tvrdým faulem "zkosil" Jordana Ayewa; i bez něj však Arribagého svěřenci klíčové tři body uhájili.

Více informací k zápasu

EA Guingamp - Évian Thonon Gaillard 1:1

18.04.2015 20:00

Góly: 44. Claudio Beauvue - 50. Nicolás Blandi

Až dosud odcházeli fanoušci Guingampu z domácích zápasů vždy v jasné náladě - svěřenci Jocelyna Gourvennece na Roudourou buď vítězili nebo prohrávali. Dnes se jim poprvé podařilo i remizovat. Évian si odváží domů bod za výsledek 1:1, a tuhý boj o záchranu tak může pokračovat..

Guingamp, který ještě nedávno zaujímal pohodlnou pozici v první polovině tabulky, nyní vyhrál jediné z posledních osmi utkání a na sestupovou zónu má náskok už pouze pěti bodů; hostující Les Croix de Savoie drží nad osmnáctým Lorientem pouze dvoubodový rozestup.

Vzhledem k tomu, že ani jeden z týmů nevstupoval do utkání v bůhvíjaké formě, a že každá chyba by mohla mít potenciálně drtivé následky, logicky se toho na hřišti dlouho příliš zajímavého nedělo. V podstatě se čekalo, kdo zaváhá jako první; nakonec to mohl být Évian, konkrétně jeho obránce Jesper Juelsgaard, který pod tlakem dotírajícího Christophe Mandanneho zazmatkoval a srazil si míč do vlastní sítě. Naštěstí pro něj stál Mandanne v ofsajdu.

Domácího útočníka to od dalších pokusů neodradilo; jeho odvážný lob osm minut před změnou stran jen těsně minul hostující klec. Až poté se do první příležitosti dostal i Évian, ani Nicolas Bandi však svůj pokus mezi tři tyče nevměstnal. Vedoucí trefu si tak domácí hvězda Claudio Beauvue nechala až na samý závěr první půle - gólman Benjamin Leroy neodhadl Piedův rohový kop, takže specialista Beauvue mohl hlavičkovat do odkryté klece.

Po změně stran mohl na 2:0 zvyšovat Mandanne, z dobré pozice ale přestřelil. To Évian se svojí další šancí naložil mnohem lépe - v 50. minutě se vůbec poprvé v Ligue 1 prosadil pětadvacetiletý Argentinec Blandi, který dorážel do sítě vyraženou střelu Adriena Thomassona. Leroy ještě dvacet minut před koncem úchvatným zákrokem zlikvidoval dělovku Thibaulta Giresseho, a když si následně (byť se štěstím) poradil i s další nebezpečnou ránou Mandanneho, rozešly se oba týmy nakonec smírně.

Více informací k zápasu

SC Bastia - Stade Reims 1:2

18.04.2015 20:00

Góly: 47. Giovanni Sio - 5. David N'Gog, 45+1. Aïssa Mandi

Dobrá forma Bastie ze začátku kalendářního roku je definitivně pryč a Korsičané se propadají do tuhé reality bitvy o záchranu. Prohra s konkurenční Remeší přišla v nejméně vhodný čas - svěřenci Oliviera Guégana přijeli na Stade Armand Césari v roli papírových outsiderů, nakonec ale soupeře přehráli a po zásluze vítězí 2:1.

Guégan minulý týden při své premiéře prohrál doma s Nice a zdálo se, že právě tápající Remeš má nakonec nakročeno do Ligue 2, dnes však v souboji dvou týmů se špatnou formou zaznamenala obrovskou vzpruhu. Nyní má na sestupové příčky náskok tří bodů. Bastia má na kontě o bod méně, prohrála počtvrté v řadě (počítáme-li i debakl ve finále Coupe de la Ligue) a čeká ji ještě infarktový závěr sezony.

Hosté vstoupili do utkání nebojácně a brzy také vedli - domácí obrana si nedokázala poradit s rutinní standardní situací a odzbrojit Anthonyho Webera, který tak mohl vytvořit prostor pro zakončujícího N'Goga. Bývalý útočník Liverpoolu zavěsil už potřetí z posledních sedmi startů. Bastii se sice dařilo držet míč, její tlak byl však čistě platonický; zatímco Kossi Agassa se ve své brance nudil, povzbuzená Remeš hrozila z protiútoků a po jednom z nich dokonce zdvojnásobila své vedení. Na sklonku prvního dějství se Mandi po rohu opřel do hlavičky a podruhé propálil bezmocného Aréolu.

Domácí kouč Ghislain Printant o přestávce reorganizoval své mužstvo a výsledkem byl rychlý nástup Korsičanů, který záhy vyústil v kontaktní gól. Také tentokrát byla na začátku standardní situace, konkrétně přímý kop Ryada Boudebouze a akrobatická snaha Mathieu Peybernese o zakončení; ta sice nevyšla, míč se však dostal ke Giovanni Siovi, který už z dorážky nezaváhal.

Dnešní zápas však měl patřit Remeši. Guéganovy šiky se z inkasované branky rychle oklepaly a Aréola musel krátce za sebou zasahovat proti Onianguému a Diegu Rigonatovi. Když už navíc domácí dostali šanci srovnat na 2:2, byl hlavičkující Mathieu Peybernes ve viditelném ofsajdu. Také Agassa následně svůj tým podržel, když zkazil radost nejprve Cahuzakovi a poté i Siovi; v samém závěru pak ještě Aréola zblokoval nadějnou střelu Nicolase De Prévilleho, takže skóre se už nezměnilo.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Paris Saint-Germain 1:3

18.04.2015 17:00

Góly: 45. Mathieu Bodmer - 40. Javier Pastore, 63. Javier Pastore, 69. Edinson Cavani (pen.)

Nice se po Lyonu, Marseille a Monaku málem podařilo zaskočit i čtvrtého favorita na titul, Pařížané však nakonec po změně stran zabrali a vezou z Riviéry povzbudivou výhru 3:1. Domácí Bodmer sice vyrovnal po Pastoreho úvodní trefě, na druhý Argentincův gól a pojišťovací zásah Edinsona Cavaniho však už Les Aiglons odpověď nenašli.

Claude Puel sice už letos poztrácel spoustu bodů proti přímé konkurenci, v duelech s papírovými favority se mu však daří náramně. Že to na silnou konkurenci umí, ukázal i dnes - jeho Nice od úvodního hvizdu svědomitě rozbíjelo snahu PSG o souvislý tlak, a devatenáctiletý Saïd Benrahma mohl v 15. minutě otevírat skóre, kdyby nepálil těsně vedle tyče. Hosté bez čtveřice opor (Ibrahimovic, Verratti, Motta, Silva) působili bezzubým dojmem a jejich hře chyběla klasická plynulost.

Nakonec se tak museli spolehnout na efektivitu: Pastore převzal Lucasův pas a ve 39. minutě přesně zavěsil k Pouplinově tyči. Nice nicméně stihlo (zaslouženě) vyrovnat ještě do poločasu, když Benrahma potrestal váhajícího Davida Luize, zachytil odražený míč od Marquinhose a poslal jej do rány Bodmerovi.

Teprve po změně stran nabral zápas opravdové tempo. Pouplin musel vytáhnout skvělý zásah proti Luizově dělovce, a o pouhé dvě minuty později se blýsknul pro změnu jeho protějšek Sirigu, který si poradil s nebezpečnou hlavičkou Carlose Eduarda. Aktivní Luiz následně po Digneho pasu trefil břevno a při dorážce už byl v příliš ostrém úhlu.

Druhý gól PSG přišel po krásné akci - Pastore protančil s míčem do střelecké pozice a vyslal na Pouplina ránu, kterou mladý gólman sice vyrazil, ale pouze zpět na kopačky argentinského záložníka. Ten už napodruhé nezaváhal. O pět minut později pak bylo definitivně rozhodnuto, když si Cavani - v Ibrahimovicově nepřítomnosti hrající uprostřed útoku - došel ve vápně pro faul od Jordana Amaviho a nařízenou penaltu sám proměnil. V závěru pak už Pařížané zápasu jasně dominovali, a přestože čtvrtou branku už nepřidali (ač zejména Lucas Digne byl dopředu opravdu skvělý), nakonec dokráčeli k pohodlné výhře 3:1.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Olympique Marseille 1:0

17.04.2015 20:30

Góly: 20. Serge Gakpé

Krize Marseille nabývá reálných rozměrů. Svěřenci Marcela Bielsy dnes podlehli Nantes na jeho hřišti 1:0, prohráli potřetí v řadě, podruhé za sebou nevstřelili ani gól a jejich naděje na postup do Ligy mistrů utrpěly další výraznou ránu. Jedinou trefou o výsledku rozhodl tožský útočník Serge Gakpé.

Ještě na začátku roku 2015 byli Les Phocéens v čele tabulky, nyní se však propadli až na čtvrté místo a víkend mohou zakončit dokonce pátí, zatímco Les Canaris přerušili vlastní neúspěšnou dubnovou sérii a upevnili si pozici v klidném středu tabulky. Domácí tým byl od začátku aktivnější a po pěkné akci mohl Alejandro Bedoya otevírat skóre už ve druhé minutě, pálil ale nad.

Aktivní pressing Nantes způsoboval favoritovi velké problémy, k vedoucí brance však nakonec musela dopomoci náhoda - či spíše série groteskních chyb hostujících fotbalistů. Gólman Steve Mandanda, překvapený hrozivou malou domů od Jérémyho Morela, okamžitě posunul míč na nepřipraveného Fanniho, který se mu jej pokusil vrátit; do toho se však vložil napadající Gakpé, který už neměl se zakončením do odkryté brány žádné problémy. Mandanda ještě stačil při snaze o zásah uklouznout, aby celé situaci nasadil pomyslnou korunu.

Michy Batshuayi, který v nepřítomností hlavního playmakera Dimitriho Payeta nastoupil na jeho pozici pod hrotem, mohl vyrovnávat ve 37. minutě, sudí ale rozhodli, že číhající Romain Alessandrini stál v okamžiku střely v ofsajdu. Jinak byli jak Batshuayi, tak nejlepší střelec Gignac odstřižení ze hry; obránci Nantes se o ně starali vskutku důkladně. Největší šanci na srovnání skóre prováhal na konci poločasu Alessandrini, který sice zpracoval Morelův dlouhý pas, jeho rána však prolétla těsně kolem Riouovy levé tyče.

Bielsa se o poločase rozhodl posílit ofenzivní sílu svého týmu stažením Giannelliho Imbuly a nasazením Floriana Thauvina; Les Phocéens tak "přepli" na systém se třemi obránci. Ne že by jim to bylo k něčemu platné. Nantes i nadále působilo nebezpečnějším dojmem a Mandanda musel zasahovat proti nevyzpytatelné ráně Jordana Veretouta, zatímco Lucas Déaux ze skvělé pozice pálil nepochopitelně mimo.

Až v samém závěru se favorit dostal do souvislého tlaku; Gignacova hlavička po Alessandriniho pasu se však mezi tři tyče nevešla. Trvalo 87 minut, než Marseille poprvé vypálilo na bránu, Ocamposův pokus nicméně pozorný Riou vyrazil. V nastaveném čase pak spálil další tutovku Rod Fanni, jehož hlavičku musel Riou vytlačit na břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon33198664:2765
2.Paris Saint-Germain321811361:3165
3.AS Monaco331611640:2359
4.Olympique Marseille331761062:3657
5.AS Saint-Étienne331512641:2757
6.Girondins Bordeaux33159941:4054
7.Montpellier HSC331571143:3452
8.Lille OSC331481133:2750
9.Stade Rennes3312101133:3846
10.FC Nantes3311101226:3343
11.OGC Nice331181437:4241
12.EA Guingamp331241734:4640
13.SM Caen331081546:4938
14.Stade Reims331081539:5538
15.Toulouse FC331151735:5238
16.SC Bastia339101432:4137
17.Évian Thonon Gaillard331141835:5037
18.FC Lorient331051834:4535
19.FC Metz32781728:4529
20.RC Lens33681929:5226

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (55)

Přidat komentář
Godwinson

Ono bude vážně třetí Monaco, tak to je ostuda

Reagovat
smazaný uživatel

zatim bych jeste nerad predbihal s unahlenymi soudy, kdo bude treti, jestli mi rozumis...

Reagovat
Godwinson

Nemožno

Reagovat
smazaný uživatel

Ostudu by leda tak udělala zase Marseille v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to pravda ... Marseille robilo tak hanbu lige majstrov okrem 93roku kedy vyhralo ano ako jediny klub z francuzkej ligy LM ale to je uz davno ... odvtedy nestabilne vykony ... posledne miesta a kefy od kazdeho v skupine .. je dobre ze tento rok sa to prestrieda a Lyon sa opat vrati tam kde ma byt a to na vrchol ... Jediny klub co v lige majstrov reprezentoval dlhe roky skoro celu dekadu sme boli minimalne v 8 az 4 finale ... Lille to iste ... Psg su sice zapredanci ktorym sa v lige piska aj odrety nechet ale maju aspon kader ktory je schopny nieco uhrat ... Monaco rovnako sympaticky tym pamatam si ho za cias kedy bolo vo finale s Portom .. Taketo kluby tam treba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AnthonyR

Reagovat
smazaný uživatel

marseille sbohem a satecek lize mistru

Reagovat
juninho8

Uz sa sa hovorit asi o krize....skoda ze v takyto rozhodujuci okamzik prisla....ale aspon sa mozno zbali Bielsa...co rozhodne neni moj oblubenec....len aby sme nepukli aj my....nech potrapime to PSG....a nech I'm to aj urveme

Reagovat
Langi

Ja tu komedii okolo Bielsi nechapu...je to dement a podle me je uz dlouho jasne, ze on nebude ten kdo je dotahne nekam na vysluni...uz nekdy v lednu bych si byval vsadil ze v lete skonci, ted uz je to snad nad slunce jasne...ma k dispozici kadr o tridu lepsi nez Fournier a absolutne to nedava

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Israha

Aktuálně už neexistuje žádný argument, proč ho pro příští sezonu podržet. Leda tak možná atraktivní herní projev, ale ten je bez výsledků na hovno...

Reagovat
smazaný uživatel

Být fanouškem Marseille, tak mnohem raději koukám na Baupovu holomajznu a výhry 1:0, než rádoby hezký projev a v každém druhém zápase rupnout.

Reagovat
Israha

S tím bohužel musím souhlasit . Chci především, aby můj oblíbený tým měl úspěchy...hezká hra je jen příjemný bonus.

Reagovat
El Fáňos

já taky... čekal jsem od Bielsi hodně a ten rychlej přehod a nakopávaný míče na křídla fungoval výtečně, ale ted hrajeme naprostou zoufalost a nenahrajou si ani na metr a ta paličost hráčů v základu který na to nemaj a střídání hráčů, kteří podle mého skromného názoru něco hrajou, je špatný. plus obrana je celoročně šílenost, za Baupa člověk mohl mít strach jen ze standartek a PSG, už mě to nebaví být každej zápas vytočenej za to jejich předvádění kravin

Reagovat
Israha

Za obranu Bielsa nemůže, to píšu furt dokola, že ta děravost přišla s odchodem N'Kouloua na APN a jeho následným zraněním. Vypadl lídr celé zadní řady, co to tam organizoval, za něj není náhrada...Fanni je čistič a Morel vykrývač prostorů, ani jeden z nich nemá rozehrávku a organizační schopnosti. Plus nevracející se Thauvin napravo (teď dva zápasy, co tam hrál Romain, byla pravá strana zavřená, když se s Bricem vraceli poctivě oba).

Ale divné skládání sestav, neschopnost střídat a měnit strategii, to všechno padá na jeho hlavu.

Reagovat
juninho8

je to ako vystrihnute z tej povery "zly zaciatok-dobry koniec" v podani OL (dufam) a opacne v pripade OM

Reagovat
smazaný uživatel

Bielsa ven, ale pro koeficient to je jenom dobře. PSG a Monako to budou tahat a Lyon se ztrapní buď v předkole, nebo v základní skupině

Reagovat
EAG le grand amour

10 francouzů na hřišti

Reagovat
Langi

Tak aspon Rennes

Reagovat
cetto

Reagovat
smazaný uživatel

Bože co to ten Lorient dělá

Reagovat
Kucka

Reagovat
onze

MERCI PARIS SG

Reagovat
smazaný uživatel

To Nice muselo hrát fakt strašně když jim dali góly i Pastore a Cavani

Reagovat
smazaný uživatel

Tak i takový dřevák jako Cavani musí umět proměnit penaltu....a Pastore je nejlepší hráč na světě

Reagovat
smazaný uživatel

jojo a na Repre soustředěních mu chodí Messi s Maradonou a mýt kopačky

Reagovat
smazaný uživatel

A Ibra mu nosí kafe na tréninky

Reagovat
smazaný uživatel

A Lord Bendtner utírá zadek

Reagovat
smazaný uživatel

A též vlastní 5% podíl příjmů z Kataru.

Reagovat
smazaný uživatel

bod nakonec asi dobry, vzhledem k prubehu...

Reagovat
juninho8

co ja viem...mozno s ohladom na to ze sme prehravali ale inak sme boli lepsi si myslim aj o desiatich....pre nas strata 2 bodov si myslim

Reagovat
Langi

Je to skoda, porad ale musi na titul PSG ztratit, cemuz zatim vubec nic nenasvedcuje

Reagovat
domingo

Bod z Gerlandu dobrej. Stepani tu LM jeste fakt daji

Reagovat
smazaný uživatel

a potom dostanú v predkole bura s hocikým

Reagovat
juninho8

ako hockto z Francuzska

Reagovat
domingo

To si pletes, ne? Spis remizujou dvakrat 0:0 a pak vypadnou na penalty nebo tak neco

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ztracené dva body. Aby ASSE betonovalo i v jedenácti proti desíti....snad zůstanou mimo poháry.

Reagovat
smazaný uživatel

No vyzerá to že v prípade nepostupu Marseille do LM nastane u nich rušné leto, Ayew, Fanni, Gignac a Morel bez zmluvy a momentálne sa vynára kopec článkov o odchode Nkoloua, Payeta a Mandandu z dôvodu absencie LM a záujmu iných klubov, bude to fakt zaujímavé.

Na druhej strane som zvedavý čo vymyslí Aulas v lete, koho pustí(dúfam že nikoho, max na hostovanie) a koho privedie, lebo LM sa s týmto kádrom hrať nedá. Ešte sa budeme diviť, smiať a plakať zároveň, lebo ten twiter mu lezie pekne na hlavu.

Reagovat
Langi

Priorita bude udržet Lopese, Gonalonse a Lacazetta a Greniera...což by se v případě postupu do LM ze 2. místa mělo podařit, pokud nepřijde nějaká šílená darda 30 ME za Lacazetta, apod. (za to ale bez problémů kdyžtak seženeme hotovýho hráče jako náhradu)...trochu bych se bál odchodu Bedima, jelikož sám mluvil, že by rád vyzkoušel zahraničí a Fekira, jelikož mi u něj trochu chybí pokora a po jedné dobré sezóně si hned myslí na Arsenal, Manchester a podobně

IN: Ben Yedder, Amavi, stoper (El Kaoutari, Mendy)

OUT: Gourcuff, Koné, S. Koné, Ghezzal

Reagovat
smazaný uživatel

Fekir sám říkal, že nikam nechce, že by si nezahrál nikde jinde tak, jak v Lyonu, ty pokoro

S.Koné? Wtf? Ten u nás ještě je?

Reagovat
Langi

no a jeho tatík onehdy prohlašoval, jak by bylo super, kdyby šel do Arsenalu ...sem na to docela zvědavej...

jo furt tam straší a za áčko nemá pořádně ani minutu...smlouva mu letos končí, takže to beru, takže končí uplně, proto sem ho tam napsal

Reagovat
smazaný uživatel

On říkal, že kdyby měl přestoupit, tak jedině do Arsenalu (v Anglii), ale že si myslí, že třeba v City by si nezahrál, proto raději zůstane v Lyonu a že nikam nespěchá. A hlavně, pokud by chtěl taky na Euro, tak by měl zůstat v Lyonu.

Reagovat
smazaný uživatel

In: gignac, ayew, morel, fanni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

ja by som kludne mozno skusil aj Beauveho

Reagovat
smazaný uživatel

tak jednoznačne Beauvue / Ben Yedder pretože skúsenejší útočník je potrebný, stred zálohy by aj mohol ostať aj ked páčil by sa mi Veretout po pprípadnom odchode Mvuembu a Steeda potom do obrany niekoho k Umtitimu, nejakého skúseného stopéra( môj sen asi Sane z Borda) no kraje obrany by ostali ešte asi rok, možno niekoho univerzálneho na oba strany po odchode Daba, alebo by tam po prípadnom zranení krajných obrancov zaskakoval Tolisso. No uvidíme..

Reagovat
juninho8

no zhruba tak nejak to vidim aj ja Ben Yedder/Beauvue by bola parada...Veretout asi ksor sen ale tiez mega parada a stopera ani neviem koho....Sane by asi nebol zly...skoda toho Doriu ze si vybral zly Olympique....napada ma este Abdennour ale tomu sa od kniezat asi nebude chciet ist prec

Reagovat
domingo

Beauvue nebo Ben Yedder? Vsak to jsou totalne odlisni hraci, jeden je hlavickar, silnej utocnik do vapna, druhej beha po cely pulce a je idealni do brejku.. Podle toho, co chcete hrat

Reagovat
Langi

Hlavne ten Beauvue bude podle me klasicky one season hype...hrac, ktery se svezl s letosni skvelou sezonou Guingampu a uz neco podobneho nikdy nezopakuje treba se pletu, ale ten Ben Yedder se mi jevi jako mnohem talentovanejsi a hlavne komplexnejsi hrac do naseho utoku, at uz k Lacazettovi, tak i pripadne misto neho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele