Ligue 1 - souhrn 31. kola

31.03.2017, 20:55, aktualizováno 02.04.2017, 22:54
Komentáře a souhrny
Nice využilo ligové pauzy vedoucího dua a po výhře nad Bordeaux se k němu přiblížilo. Lyon neudržel vedení na hřišti Stade Rennes, Marseille pro změnu remizovala s Dijonem, Lille naopak uloupilo tři body v Bastii. Čtvrtou porážku v řadě si na své konto připisuje Nancy, které tentokráte nepochodilo v Guingampu.

OGC Nice - Girondins Bordeaux 2:1

02.04.2017 21:00

Góly: 16. Mario Balotelli (pen.), 27. Valentin Eysseric - 9. Gaëtan Laborde

Devatenáctá výhra v sezoně pro Nice znamená, že celek Luciena Favreho nadále zůstává v těsném kontaktu s PSG a Monakem, přičemž Liga mistrů už je v podstatě jasnou záležitostí. Bordeaux se naopak o pohárové příčky bude muset ještě poprat.

Orli začali aktivněji a v 6. minutě si připsali první šanci. Valentin Eysseric rozehrál z levé strany rohový kop. Míč se dostal k Arnaudu Soquetovi, jenž s ním orazítkoval tyč. První gólová radost se však udála o tři minutky později na druhé straně hřiště. Gaëtan Laborde si po chybě udělal dobrý den s Danteho i Maxime Le Marchanda a nakonec s trochou štěstí propálil Yoana Cardinaleho - 0:1.

Vedení týmu, v jehož dresu tentokráte nenastoupil Jaroslav Plašil, vydrželo nepříliš dlouho. V 15. minutě totiž Jérémy Toulalan (s)prostě sestřelil ve vlastní šestnáctce Souqueta a Mario Balotelli dostal příležitost dát jedenáctý gól v sezoně, čímž by se dorovnal na úroveň v tomto duelu absentujícího Alassaneho Pléy.

Italský průšvihař penaltu se štěstím proměnil a začínalo se de facto od začátku. Na časomíře ještě neuběhlo ani třicet minut a už to bylo 2:1 pro Nice. Balotelli přiťuknul Valentinu Eyssericovi, jenž se na hranici šestnáctky podíval na bránu a následně vypálil na zadní tyč, mimo dosah plachtícího Cédrika Carrassa - 2:1.

Ve 34. minutě si málem dal vlastní gól Le Marchand. Cardinale si však s vypětím všech sil poradil a následně vychytal Valentina Vadu, stejně jako dva přímé kopy v podání Malcolma a Francoise Kamana. Bývalý hráč Bastie se ocitnul ve výborné příležitosti už v další minutě, nicméně mířil nad bránu.

V 66. minutě si zase nepočínal jistě Le Marchand a znovu to byl Kamano, kdo se ocitnul tváří v tvář Cardinalemu. Bohužel pro Les Girondins nedokázal zacílit mezi tři tyče. V 80. minutě vyzval Younousse Sankharé ke skórování Adama Ounase, ale ten překopnul. Jeho další střelu pak zblokoval Souquet, takže Bordeaux připsalo devátou porážku.

Více informací k zápasu

FC Lorient - SM Caen 1:0

02.04.2017 17:00

Góly: 29. Benjamin Moukandjo

Lorient získal veledůležité vítězství nad Caen, navázal na své vítězství před reprezentační přestávkou na půdě Nancy, vyhoupl se na jaře poprvé od poslední příčky a na bezpečnou sedmnáctou pozici ztrácí už jen jeden bod. Ačkoli prakticky celý druhý poločas dohrával o deseti, udržel až do závěrečného hvizdu nejtěsnější možný náskok.

Bylo vidět, že Les Merlus nic neztratili ze svého elánu, ačkoli jim pohodovou náladu mohla přerušit dlouhá pauza. Už od úvodních chvil utkání se daleko více tlačili za vítězstvím než jejich soupeř. Philippoteaux mířil ve 2. minutě nad bránu, o čtyři minuty později už Waris zaměstnal brankáře Vercoutreho, ten si však poradit dokázal.

Zastřeloval se také ve 12. minutě Moukandjo, pozdější jediný střelec tohoto napínavého střetnutí, ovšem jeho pokus skončil vedle. Nakonec se Kamerunec dokázal prosadit po půlhodině hry. Obránce Yahia v šestnáctce špatně odkopl míč, toho využil jeho protivník, jenž pak z vyložené pozice nemohl zaváhat.

Pro čerstvého šampióna Afrického poháru národů z února to byla celkově desátá ligová trefa, která ve finále notně oživila naděje bretaňského celku na záchranu. Caen na jeho trefu odpověď nenašlo, v prvním poločase zahrozilo vlastně jen jednou jedinkrát, a to díky Karamohovi, jehož ale vychytal skvěle gólman Lecomte.

Jestli však Lorientu v první pětačtyřicetiminutovce vše šlapalo, jak si představoval, pak se po obrátce musel vypořádat s jednou hodně nepříjemnou záležitostí. Rozhodčí Abed totiž za ostřejší zákrok Bellugoua na Delaplaceho vytáhl červenou kartu a domácí byli oslabeni. Jenže SMC početní výhodu přetavit nedokázal.

V 65. minutě hlavičkoval mimo Rodelin po centru Guilberta, jinak si vlastně směrem dopředu nic nevytvořil. Naopak jedenáct minut před koncem mohl po přihrávce Moukandja skórovat Marveaux, jenže vystřelil mimo. Když pak hosté přišli o vyloučeného Da Silvu, bylo o vítězi tohoto utkání vlastně definitivně rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Toulouse FC 0:1

02.04.2017 17:00

Góly: 45. Andy Delort

Souboj dvou celků ze středu tabulky lépe zvládlo Toulouse, o osudu zápasu rozhodla jedna jediná trefa Andyho Delorta ze závěru prvního poločasu. Hostující forvard zaznamenal už svou čtvrtou trefu v novém dresu od zimního přestupu z Mexika a alespoň trošku oživil naděje klubu na Evropskou ligu. Montpellier mimochodem už potřetí v řadě prohrál.

O něco hůře na tom byl před utkáním Montpellier, který v posledních čtyřech ligových kolech získal jen jediný bod. Toulouse získalo z možných patnácti bodů jen čtyři, každopádně padlo jen na půdě silného Lyonu, a mohlo si tak proti svému soupeři věřit přece jenom o něco více. Byť na jeho půdě naposledy zvítězilo v roce 2004.

TFC si vytvořil svou první šanci už po dvou minutách hry, po rohovém kopu se k zakončení propracoval Delort, každopádně jeho hlavičku směřující na bližší tyčku skvěle vyrazil gólman Pionnier. Domácí, kteří se stále spíše perou o udržení se v nejvyšší soutěži, zahrozili ve 28. minutě díky Mbenzovi, toho ovšem vychytal brankář Lafont.

Následně ve svých možnostech selhali Mounié ve 41. minutě i Sessegnon ve 44. minutě, a soupeř naopak o chvilku později na druhé straně trestal. Standardku totiž hosté nedokázali ubránit dle svých představ, sto devadesát šest centimetrů vysoký obránce Jullien sklepl balón spoluhráči Delortovi, který snadno skóroval.

MHSC se po přestávce snažil o vyrovnání, jenže v koncovce se mu prostě nezadařilo. Mukiele v 69. minutě usměrnil svou střelu jen nad bránu, střídající Ikoné rovněž neseřídil svá mířidla v závěru utkání, a tak se změna skóre již nekonala. Suma sumárum vlastně Lafont nemusel řešit nějakou složitější situaci.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Angers SCO 2:1

02.04.2017 17:00

Góly: 48. Prejuce Nakoulma, 54. Prejuce Nakoulma - 55. Famara Diédhiou

Jedenáctou výhru v sezoně si FC Nantes schovali pro duel s Angers SCO. Velkou zásluhu na ní má Prejuce Nakoulma, jenž zaznamenal obě dvě trefy svého týmu, který pod Sergiem Conceicaem předvádí líbivý ofenzivní fotbal.

Les Canaris byli před tímto zápasem dva body za svým soupeřem. Na domácí půdě začali aktivně a vyplatit se jim to mohlo už v 8. minutě. Nakouolmův volej však tečoval mimo jeho vlastní spoluhráč Emiliano Sala. Následující chvíle patřily hostujícímu celku. Thomas Mangani přinutil Maxime Dupého svým přímým kopem k vynikajícímu zákroku a následnou dorážku nasměroval Karl Toko Ekambi mimo.

V první půli to ještě zkoušeli z dálky Lucas Lima a Alexander Kačaniklić. Ani jeden neuspěl. Nantes tedy z dvaašedesátiprocentního držení balonu nevytěžilo žádný gólový efekt. Ten se dostavil až bezprostředně po změně stran. Přízemní centr Emiliana Saly byl lehce tečován přímo před brankovou čáru, kam si doběhnul Prejuce Nakoulma pro svůj první zásah - 1:0.

V 54. minutě centroval z přímého kopu Adrien Thomasson a rodák z hlavního města Burkiny Faso se rozhodnul pro střelu z otočky. Sice mu nesedla, ale koníčkem se přesto dostala až za brankovou čáru - 2:0. Jenže za minutu Moulinův tým utkání zdramatizoval. Centr do vápna zužitkoval díky zaváhání jednoho z obránců Famara Diédhiou - 2:1.

Následně se nedařilo projít skrze dobře zformovanou obranu, což bylo v 86. minutě moc na Issu Cissokha, který si vyšlápnul na Guillaume Gilleta a okamžitě uviděl od rozhodčího pana Thuala červenou kartu. Les Canaris znovu ukázali, že se jim doma proti Angers hodně daří. A vzhledem k aktuální formě není vyloučeno, že si za týden poradí i při výjezdu do Saint-Étienne. Na Angers čeká Monaco.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Olympique Lyon 1:1

02.04.2017 15:00

Góly: 81. Firmin Mubele - 52. Maxwel Cornet

Lyon proti Rennes sice hrál v početní výhodě a dokonce vedl, jenomže nakonec pouze remizoval. Sen o příčce zaručující Ligu mistrů se i díky další výhře Nice stal zřejmě definitivně utopií.

Lepší start by si hosté asi jen těžko představovali. Jérémy Morel přihrával na Sergiho Dardera, který vystřelil na bránu. Jenže k ní balon ani nedoletěl, neboť jej cestou zastavil rukou Rami Bensebaini. Červená karta a nařízená penalta. K ní si stoupnul Alexandre Lacazette - hráč, jenž ve 24 utkáních vsítil jen o jednu branku méně.

V tomhle zápase ale počet nenavýšil, jelikož Benoit Costil vystihnul směr střely a balon vyrazil na tyč. Les Gones však nadále hráli proti deseti, nicméně jen obtížně hledali cestu k cíli. Dobré šance si v první půli vytvořil akorát čerstvý francouzský reprezentant Corentin Tolisso, avšak gólová radost se v jeho případě nekonala.

První pokus likvidoval Costil, druhý šel nad, a třetím rovněž netrefil zařízení. Teprve až po změně stran se Lyonští dočkali. Aktivní Jérémy Morel se po levém křídle dostal až do šestnáctky, kde nahrál před svatyni Rennes lépe postavenému Maxwelu Cornetovi, pro něhož vůbec nebylo obtížné překonal jedničku domácího celku - 0:1.

Po hodině hry to výborně zkoušel z přímého kopu Mathieu Valbuena a už už to vypadalo, že Lyon půjde do dvoubrankového vedení. Nicméně na poslední chvíli se odkudsi vynořil Benoit Costil a balon vyrazil. Nedlouho poté centroval Sanjin Prcić. Giovanni Sio se rozhodnul pro volej a trefil síť. Ke škodě Rennes však pouze z boku.

Prosadil se až v 81. minutě Ndombe Mubele, když po zemi prostě vypálil z hranice pokutového území do pravého dolního rohu Lopesovy svatyně - 1:1. Za tři minuty mohli jít Gourcuffovi svěřenci dokonce do vedení. První Prcićův pokus ale zastavil brankář Lyonu a třiadvacetiletý záložník pak dorážel pouze do boční sítě.

To mohlo Les Rouges et Noirs mrzet dvojnásob, kdyby střelu Nabila Fekira nezblokoval jeho vlastní spoluhráč Alexandre Lacazette. Dělba bodů není v případě klubu z Roazhon Parku nic neobvyklého - doposud remizoval třináctkrát a v této statistice vévodí všem týmům v Ligue 1. Poveze bod i z duelu s Nancy? A dokáže Lyon porazit Lorient? To uvidíme za týden.

Více informací k zápasu

SC Bastia - Lille OSC 0:1

01.04.2017 19:00

Góly: 48. Nicolas De Préville

Zápas mezi Bastií a Lille diváky příliš nepobavil a navíc ve druhém poločase ještě "protestovalo" osvětlení stadionu. Co je však důležitější, Lille zvítězilo po jediné brance Nicoly de Prévilla 1:0.

Saint-Maximin v úvodu zakvrdlal nohama před Bériou, načež přilétl do šestnáctky pěkný centr a Coulibaly hlavou minul branku. O chvíli později přišla ze stejného místa další Saint-Maiminova akce a znovu to ve vápně Lille pořádně hořelo, ale kýžená změna skóre se v prvním poločase neudála.

Rozhodující okamžik celého zápasu přišel krátce po změně stran. Ve 48. minutě Nicola de Préville vlétl do šestnáctky a z úhlu postupoval na Lecu, přičemž přesně zamířil a poslal LOSC do vedení. Kdo ale čekal, že vedoucí branka utkání pomůže, ten se zmýlil. V 55. minutě vypadlo na stadionu osvětlení a hra se musela na zhruba deset minut přerušit. Když se hra zase rozeběhla, vše bylo při starém, tedy nezáživná podívaná s minimem šancí. Bastia nemohla najít na inkasovanou branku odpověď a nic na tom nezměnilo ani dlouhé nastavení, které se vinou výpadku osvětlení pochopitelně protáhlo.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Dijon FCO 1:1

01.04.2017 17:00

Góly: 48. Dimitri Payet - 45. Grégory Sertic (vl.)

Velké překvapení se odehrálo na Stade Vélodrome v Marseille. Domácí celek pouze remizoval 1:1 s o záchranu bojujícím Dijonem. Hosté šli v prvním poločase do senzačního vedení a konečnou dělbu zařídil až po změně stran Dmitri Payet.

Dijon se mnohem slavnějšího soupeře nezalekl a domácím už na začátku prvního poločasu zle zatápěl. Po Abeidově přihrávce se dostal do stoprocentní příležitosti Tavares a Pelé musel zasáhnout. Na druhé straně zase hlavičkoval nebezpečně Thauvin, jinak ale byla Marseille nemasná a neslaná a Dijon opět vystrkoval růžky. Proti Kwonovi opět zasáhl Pelé a Tavares zazdil další velkou příležitost. Olympique si ponaučení nevzal a v první minutě nastaveného času Dijon z rohového kopu udeřil. Amalfitano odcentroval a Grégory Sertič nešťastně překonal vlastního brankáře Pelého.

Domácí fotbalisté si museli o přestávce vyslechnout své a do druhého poločasu vstoupili ve zcela jiném rozpoložení. Hned ve 48. minutě je spasil starý známý Dmitri Payet, z volného přímého kopu předvedl parádní kop a srovnal na 1:1. A Payet byl i nadále vidět, jeho centr Haddadi sklepl pro Thauvina a ten z jasné pozice minul. Dijon se nesoustředil jen na defenzívu, směrem dopředu byl pořád nebezpečný a Kwon si ve velké příležitosti vylámal zuby na Pelém. Utkání bylo otevřené až do závěrečného hvizdu, Marseille měla dobré příležitosti, ale v nastavení také Dijon a Tavares zase odmítl branku. Konečná dělba je sice překvapivá, ale zasloužená.

Více informací k zápasu

EA Guingamp - AS Nancy-Lorraine 1:0

31.03.2017 19:00

Góly: 59. Sloan Privat

Guingamp domácí utkání s osmnáctým Nancy zvládl a nikoho už nezajímá, že to bylo jen 1:0. Hosté totiž od 27. minuty hráli bez vyloučeného Diagneho, načež Las Costarmoricains udeřili až po změně stran.

Pravda, první poločas na Stade du Roudourou příliš fotbalové krásy nepobral a jediným výrazným okamžikem bylo ono vyloučení Diagného ze 27. minuty. Hlavní sudí Miguelgorry neměl příliš na vybranou, Diagné šel do souboje s Briandem jako blázen a žlutý trest by byl asi hodně mírným řešením. Pro hosty tak začalo nepříjemné oslabení, které však domácí dlouho nemohli využít. Další rána pro Nancy přišla o několik minut později, když pro zranění musel střídat Cuffaut a na plac se tak dostal Guidileye.

Územní převaha Guingampu vycházela až do 58. minuty vniveč, pak se domácím podařila rychlá akce a pohledný ťukec zakončil za obranou linií Sloan Privat. Gólové akci ještě předcházela nepřesná hlavička Salibura.

Domácí chtěli co nejrychleji vstřelit druhý gól a utkání definitivně rozhodnout, jenomže to se nedařilo. Briand z velmi dobré pozice minul branku a Mendyho průnik zlikvidoval brankář Assembé. Mendy se dostal do ještě jedné velké šance a tentokrát ho místo Assembého zastavila branková konstrukce, přesněji tyčka. V nastavení znovu neuspěl Briand a k další změně skóre už zkrátka nedošlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco30225387:2671
2.Paris Saint-Germain30215460:2168
3.OGC Nice311910250:2567
4.Olympique Lyon301631161:3551
5.Olympique Marseille311381044:3847
6.Girondins Bordeaux311210943:3946
7.AS Saint-Étienne301111834:2444
8.EA Guingamp311181238:3941
9.FC Nantes311181230:4541
10.Toulouse FC3110101133:3340
11.Stade Rennes31913929:3440
12.Angers SCO311161432:4039
13.Lille OSC311071430:3737
14.FC Metz29981229:5335
15.Montpellier HSC31891443:5533
16.SM Caen31951731:5232
17.Dijon FCO316111439:4829
18.AS Nancy-Lorraine31771721:4128
19.FC Lorient31841933:6128
20.SC Bastia315101624:4525
Zbývající zápasy
02.04. 20:00AS Monaco - AS Saint-Étienne
18.04. 18:30FC Metz - Paris Saint-Germain

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Israha

Zbytečná ztráta, která jde opět na vrub Rudiho, protože nasadil do základu Gomise, který je zjevně ještě nerozehraný a kondičně nepřipravený po zranění; a Lopeze, který je pořád ještě moc mladý a nevydrží v tempu hrát celý zápas, vždycky tak v půlce odejde se silami. S Cabellou na false 9 a Anguissou v záloze by se troufám říct vyhrálo. A další chyba bylo vystřídání Thauvina místo Payeta. Payet už na konci sotva pletl nohama, přihrával nepřesně, měl už toho jednoduše dost, Thauvin na druhou stranu vypadal pořád při silách, navíc jeho větší přímočarost a souhra s Cabellou by na obranu Dijonu platila určitě víc než věčné centry na anonymního Gomise. Zklamání, takové zápasy se musejí vyhrávat.

A Dijon sestup, to jsou hrozní řezníci . Do každého souboje nohama napřed a podrážkou nahoru...hnus.

Reagovat
smazaný uživatel

za mě prokauč Garcii, nějakou vinu žebych házel na nějakého hráče to se mi nezdá, možná že do toho zase měli jít víc po hlavě, chyběla tam od nich intenzita. Nějak očekávám, že příští zápas se vyhraje tak 4,5:0 . Chybí konzistence, za ty remízové zápasy se klidně ještě dalo hrát o 4 místo s Lyonem

Reagovat
Israha

Dijon jsou skoro stejně hrající tým jak Angers, a ty se povedlo hrou po zemi a rychlou, přímočarou kombinací úplně rozebrat. Nechápu, proč se tak dnes nehrálo taky...to je prostě demence, že lpím na Lopezovi v základu, protože odchovanec, a Gomisovi v základu, protože kapitán, i když mám alternativy, které by vedly k lepšímu výsledku.

Reagovat
Israha

Jinak samozřejmě penalta na Lopeze byla, to byl faul až za roh...ta za ruku v první půli pískatelná, ale ne úplně evidentní. Ale na to se nelze vymlouvat...to by šlo ve vyrovnaném zápase, kde rozhodují detaily, a ne v utkáním, které je povinnost vyhrát rozdílem třídy.

Reagovat
Godwinson

Co ten Cornet? Hraje pořád jako proti Římu nebo k něčemu je?

Reagovat
Langi

Praci na hristi odvadi vcelku dobrou, ale zakonceni ma zalostny...on si docela veri, utece nebo umota dva obrance, ale pak to napali do desaty rady

Reagovat
Israha

Lorient . Snad ještě zabojujou, a vymění se v tabulce s Dijonem nebo Caen...

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux hralo 2. polocas hodne dobre, nezaslouzena prohra, zvlast po te "penalte" https://streamable.com/6trpk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele