Ligue 1 - souhrn 16. kola

02.12.2014, 20:58, aktualizováno 04.12.2014, 22:56
Komentáře a souhrny
Lyon porazil Reims a vrací se na třetí příčku. PSG promarnilo možnost, aby se podívalo na špici, když si z Lille odváží pouze bod. Stejně dopadla Marseille na hřišti Lorientu. O poznání úspěšnější byly na soupeřových hřištích Toulouse, Saint-Étienne, Rennes a Évian. Pohárovým příčkám se blíží Monako, které porazilo Lens. Guingamp si zastřílel a Metz s Bordeaux berou pouze bod...

Olympique Lyon - Stade Reims 2:1

04.12.2014 21:00

Góly: 6. Corentin Tolisso, 90+1. Alexandre Lacazette - 36. Benjamin Moukandjo

Žádné pohodové vysoké vítězství, ale těsná bitva až do konce. Ještě na začátku poslední minuty byl stav utkání mezi favorizovaným Lyonem a hostující Remeší 1:1, poté však udeřil nejlepší střelec Olympique Alexandre Lacazette a rozhodl o tom, že tři body zůstaly na Gerlandu. Kouč Hubert Fournier tak své první střetnutí proti bývalému zaměstnavateli nakonec zvládl..

Lyon hrál o hodně. Jednak se potřeboval oklepat po těžké porážce z derby proti Saint-Étienne (0:3), jednak toužil právě svého rivala přeskočit na třetí příčce v tabulce, a v neposlední řadě potřeboval potvrdit excelentní domácí formu, která před výkopem čítala šest výher v řadě. Fournier na pozici spojky mezi zálohou a útokem opět postavil Nabila Fekira (vzhledem ke zraněním Yoanna Gourcuffa s Clémentem Grénierem), a mladý odchovanec od začátku ukazoval, že mu tato role sluší.

Coby nový lyonský odborník na přímé kopy se předvedl už v šesté minutě - jeho pas našel na zadní tyči Corentina Tolissa, který poměrně jednoduše hlavičkoval za záda bezmocného Johnny Placideho. 1:0. Další mladík Mohamed Yattara mohl krátce nato přidat druhou trefu, když Franck Signorino nedokázal odklidit míč z nebezpečné zóny; nadějný útočník však z první těsně netrefil.

Očekávaný lyonský tlak pokračoval i nadále a Fekir se dokonce pokusil přelobovat Placideho z 50 metrů; hostující gólman musel sprintovat zpět mezi tyče, nakonec však výborně umístěný míč dokázal vytáhnout nad břevno. Na druhé straně se jako první předvedl Benjamin Moukandjo, jehož přímý kop hlavičkoval Aïssa Mandi; gólman Anthony Lopes si však se situací poradil. Fournier právě před Moukandjem varoval už na předzápasové tiskové konferenci, a kamerunský forvard nakonec jeho obavy naplnil - ještě před koncem první půle proměnil dorážku poté, co Lopes pouze vyrazil dělovku Prince Onianguého.

Po změně stran měl první šanci opět aktivní Fekir, Placide však předvedl dobrý zákrok; další Yattarova střela ze skvělé pozice šla k jeho úlevě mimo. Utkání mělo vysoké tempo a příležitosti byly k vidění na obou stranách - na té domácí se z přímého kopu málem prosadil Mvuemba, za hosty zahrozil Valentin Roberge, který trefil tyč. Právě Roberge však nakonec málem udělal klíčovou chybu, když se nechal obrat Fekirem; ten nabil do běhu Ferrimu, který tváří v tvář brankáři neuspěl.

Definitivně tak musel rozhodnout až Lacazette - či spíše nejistý Placide, který sice předvedl několik skvělých zásahů, ani u jedné branky však nemůže mít zcela čisté svědomí. Ta druhá, vítězná šla vyloženě na jeho triko; místo aby Lacazetteho střelu pohodlně zlikvidoval, srazil si míč sám do brány. Remeš tak prohrála poprvé po sedmi zápas, zatímco Lyon se vrací na "bednu"..

Více informací k zápasu

Lille OSC - Paris Saint-Germain 1:1

03.12.2014 21:00

Góly: 42. Salvatore Sirigu (vl.) - 29. Edinson Cavani

Pařížané zahodili šanci dostat se na první příčku do hlubokého příkopu. Mohli totiž využít zaváhání Marseille z předchozího dne, jenže na půdě trápícího se Lille uhráli pouze remízu 1:1. Bez Zlatana Ibrahimovice dokázali hosté skórovat pouze zásluhou Edinsona Cavaniho, aby vyrovnávací trefou následně skončila minela brankáře Salvatoreho Sirigua.

Vlastně vše hrálo do karet pařížskému celku. Ten nikam daleko necestoval, na sever Francie přijížděl s bilancí devíti výher v řadě, navíc hrál proti soupeři, jehož během posledních čtyř utkání hned třikrát porazil. Domácí naopak disponovali hodně mizernou formou, od začátku října bodovali v Ligue 1 pouze v jednom případě.

Že to však hostující celek nebude mít v Lille vůbec snadné, ukázala už první minuta utkání. Sirigu už po třiceti vteřinách musel likvidovat střelu Origiho, k druhé dorážce se dostal Martin a k třetí dokonce i Balmont, ten ale smolně trefil spojnici tyče a břevna. PSG dlouho nemohl zareagovat a do šancí se dostával sporadicky.

Gólman Enyeama si dokázal poradit s Lucasovou volejí, Cavani následně pálil jen nad bránu. Uruguayec, který díky absenci Ibrahimovice vlastně převzal vůdčí roli v útoku, se dokázal prosadit ve 29. minutě. Lucas poslal přihrávku do běhu napravo Lavezzimu, ten vtrhl do šestnáctky, odkud našel u druhé tyčky nabíhajícího si spoluhráče, jenž z blízkosti skóroval.

LOSC tři minuty před přestávkou srovnal stav. A co je rozhodně překvapující zprávou, byl u toho i český obránce Rozehnal, který se v lize posedmé v sezóně objevil v základní sestavě. Corchia našel na bližší tyčce jeho hlavu a balón mířil do brány. Sirigu jako by zaspal, střelu mohl vyrazit, místo toho si však balón srazil do vlastní sítě.

Po přestávce již branka nepadla. Hra byla z obou stran hodně vyrovnaná, PSG na hřišti rozhodně nedominoval, jak by se možná dalo očekávat. Sirigu stejně jako v prvním dějství i v tom druhém musel hned zkraje řešit tutovku soupeře a s velkými obtížemi se mu podařilo proti Delaplacemu zakročit.

Na druhé straně se Lucas prohnal jako uragán kolem čtyř obránců a dostal se do blízkosti Enyeamy, ten ovšem jeho střelu konečky prstů vyrazil na svoje břevno. V dobré možnosti se objevil rovněž Matuidi, ale rovněž ztroskotal na nigerijském brankáři. Ani Cavani pak centr od van der Wiela nezužitkoval tak, jak by měl.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - AS Saint-Étienne 0:2

03.12.2014 19:00

Góly: 22. Florentin Pogba, 43. Paul Baysse

Florentin Pogba, mladší bratr slavnějšího Paula, který obléká i francouzský reprezentační dres, nastartoval svým prvním gólem v nejvyšší soutěži svoje St. Étienne k vítězství na půdě Montpellieru. Domácí na tuhle trefu reagovat nedokázali, naopak v závěru poločasu inkasovali ještě od Paula Baysseho a bylo po jejich nadějích.

Les Verts potvrdili, že jsou ve velké pohodě, a díky třem bodům se dokonce vyhoupli na třetí pozici. Navázali tak na svůj výkon z víkendového klání z derby proti Lyonu a připsali si na své konto druhou výhru v řadě. Celkově hosté neprohráli devětkrát v řadě, zahrneme-li do této statistiky i soupeření v Evropské lize.

Hostující kouč Christophe Galtier neměl aktuálně jednoduchou pozici, neboť některá nakumulovaná zranění mu díky náročnému programu znemožnila vyslat na hřiště ideální jedenáctku. Do hry nezasáhli Clément, Hamouma, Erding, Clerc ani Saint-Maximin. Svoji premiéru v Ligue 1 v této sezóně naopak prožil autor druhého gólu Baysse.

Montpellier vzhlížel k prodloužení své série neporazitelnosti na tři utkání a od začátku dělal vše pro svůj cíl. Poprvé zahrozil Camara, jehož však vychytal gólman Ruffier. Až na tuhle šanci ale bylo ASSE jinak o něco lepším týmem. První příležitost měl k dispozici Mollo, nicméně jeho střela ze standardky soupeře výrazněji nezazlobila.

Ve 22. minutě Galtierovo mužstvo vsítilo první branku. Brison svým pasem našel v šestnáctce van Wolfswinkela, ten si s potížemi, ale přece dokázal nadvakrát zpracovat balón, poslal ho ihned na hranici malého vápna, kde se ocitl osamocený Pogba, jenž pohodlně zakončil. Mladý obránce se trefil ve svém 14. utkání Ligue 1.

Domácí toho směrem dopředu moc nepředvedli, a tak na druhé straně zase mohl udeřit soupeř. Ve 43. minutě poslal Mollo centr k bližší tyči na hlavu Pogby, jehož tentokráte brankář Pionnier vychytal, nicméně dorážejícího Baysseho již pohlídat nedokázal. Příběh tohoto obránce je mimochodem dosti zajímavý.

Baysse přestoupil pod Alpy z Brestu v létě roku 2013, poranil si však dost ošklivě koleno a od té doby čekal celkem 517 dní od podpisu smlouvy na svůj první start v novém dresu. Premiéru tedy zažil hodně povedenou. I když letos mu už Galtier šanci dal, zahrál si v Evropské lize proti Karabachu a Interu.

Ani ve druhém dějství nepřišlo ze strany Montpellieru nějaké zlepšení. Naopak to byl soupeř, kdo mohl navýšit náskok. Zkušený gólman Pionnier, jenž v brance opět nahradil zraněnou jedničku Jourdrena, se musel činit nejprve proti pokusu van Wolfswinkela a poté lapil i Corgnetovu nebezpečnou střelu.

Až po hodině hry MHCS vystrašil svého protivníka. Hilton předložil balón Bakarovi, ten ho ještě posunul na Bérigauda, jenže ten z dobré pozice zamířil mimo. Ani následná skrumáž po Mounierově rohovém kopu v branku nevyústila. Hosté dohrávali závěr v deseti, vyloučit se nechal Diomandé, na jejich vítězství ale tenhle moment vliv neměl.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Stade Rennes 1:2

03.12.2014 19:00

Góly: 83. Darío Cvitanich - 12. Paul-Georges Ntep, 49. Anders Konradsen

Stade Rennes pokračuje ve výborných výkonech, což tentokráte pocítilo mužstvo Nice, které proto počtvrté v sezoně prohrálo v domácí Allianz Rivieře.

První branka přišla na pořad dne ve 12. minutě. Steven Moreira našel za obranou Habiba Habiboua, který poslal výborný centr na zadní tyči číhajícímu a zcela nepokrytému Paul-Georgesovi Ntepovi a ten svou sedmou trefou v sezoně zařídil hostům vedení - 0:1. Francouzský reprezentant do jedenadvaceti let má skutečně velkou zásluhu na tom, že se jeho tým po šestnácti kolech nachází na fantastickém čtvrtém místě.

Domácí by samozřejmě rádi vyrovnali, ale povětšinou naráželi na mozambickou zeď ve službách Les Rouges et Noirs jménem Edson Mexer. Nedlouho po začátku druhé půle rychle rozehráli jeho spoluhráči, jmenovitě tedy Christian Brüls, přímý kop. A Anders Conradsen si ve vápně poradil natolik, že Mouez Hassen podruhé lovil balon ze sítě - 0:2.

Rennes zamířilo mezi tři tyče dvakrát a dalo z toho dvě branky. Stejný počet pokusů vyslali na Benoita Costila i hráči OGC Nice, ovšem jejich gólová úspěšnost byla pouze padesátiprocentní. Sedm minut před vypršením řádné hrací doby zahrával rohový kop Valentin Eysseric a hlavičku Lloyda Paluna tečoval nohou do sítě Dario Cvitanich - 1:2.

Více už toho ale svěřenci Clauda Puela fakt nestihli, takže na body budou muset čekat minimálně do soboty, kdy zajíždějí na hřiště sestupem ohroženého novice z Caen. Zato ti Montanierovi mají před domácím zápasem s desátým Montpellierem určitě slušnou šanci připsat si další užitečné body v honbě za pohárovým umístěním.

Více informací k zápasu

FC Metz - Girondins Bordeaux 0:0

03.12.2014 19:00

Góly: -

Mety uhrály s Bordeaux remízu. A nutno dodat, že hosté s ní nakonec budou určitě velmi spokojení, přestože byli před tímto utkáním favoritem.

V prvním poločase však, pravda, svěřenci Willyho Sagnola dokázali skórovat. Nicméně protože Wahbi Khazri stál v momentě centru Diega Contenta v ofsajdu, nemohla branka pochopitelně platit. Mety doplácejí na to, že se poněkud zadrhnul Juan Falcón, který v úvodu sezoně předváděl velmi dobré výkony. A hlavně střílel góly.

V tomto duelu se jej tedy pokusil zastoupit Sjarhej Kryvec, ale neuspěl. To samé platí i o jeho spoluhráči Maloudovi. Na druhé straně se snažili překonat domácího brankáře Cheick Diabaté a Khazri, ovšem ani jejich pokusy nevyústily v góly. Dvě minuty před koncem to však byli domácí, kdo měl obrovskou příležitost ke vstřelení branky a s největší pravděpodobností i k zisku tří bodů.

Vždyť jaká situace se jeví býti gólovější, když ne penalta? Cédric Carrasso fauloval pronikajícího Modiba Maïgu a inkasoval jenom žlutou kartu, což bylo důležité, jelikož mohl zůstat v bráně. Exekuce se ujal zkušený Florent Malouda, jenže Carrasso vystihnul směr a střelu lapil. Diváci na Stade Municipal Saint-Symphorien tedy branku neviděli.

Zato viděli hráče s příjmením Carrasso na obou stranách hřiště, protože starší Cédric sledoval v protější svatyni svého mladšího bratra Johanna. Tihle brankářští sourozenci proti sobě nastoupili na nejvyšší úrovni vůbec poprvé. Opravdu kuriózní situace, ke kterým ovšem ve fotbale dochází. A protože tedy ani jeden z nich nepustil za svá záda ani jeden balon, zůstávají Mety dvanácté a Les Girondins zatím okupují čtvrtou pozici.

Více informací k zápasu

EA Guingamp - SM Caen 5:1

03.12.2014 19:00

Góly: 4. Christophe Mandanne, 21. Thibault Giresse, 61. Claudio Beauvue (pen.), 62. Christophe Mandanne, 78. Claudio Beauvue - 17. Alaeddine Yahia

Hráči Guingampu dali borcům z Caen zcela jasně najevo, jak se bojuje o udržení v Ligue 1. Po pětigólovém přídělu se po delší době posunuli mimo sestupové pásmo.

Šest branek je na zápas Ligue 1 opravdu netradiční porce. A při takové jistě nepřekvapí, že první z přesných tref byla k vidění už po čtyřech minutách hry. Christophe Mandanne přihrál na levou stranu vápna Claudiu Beauvuemu, který mu poslal míč zpět. Jako by tušil, že jeho spoluhráč střelou do spodního rohu otevře skóre toto utkání - 1:0.

Hosté se však nedali a za necelých patnáct minut vyrovnali. Alaeddine Yahia, bývalý hráč Guingampu, mířil hlavou po centru Jean-Jacquese Pierra naprosto přesně - 1:1. V ten moment se příznivci domácího celku možná trochu vylekali, nicméně do klidu je už o čtyři minuty později znovu uvedl Thibault Giresse, který z hranice pokutového území vypálil na Rémyho Vercoutreho. Ten si sice na míč sáhnul, ale v cestě do sítě mu už nezabránil - 2:1.

Po hodině hry vystřelil Dorian Léveque a balon zastavil rukou asistent u jediné branky Caen, tedy Jean-Jacques Pierre. Dostal červenou kartu, kopala se penalta a Claudio Beauvue ji s přehledem proměnil - 3:1. Domácí ucítili příležitost a už o minutu později to bylo 4:1. Hosté chybovali na vlastní polovině, takže Giresse mohl rychle přihrát Mandannemu, jenž nasadil Vercoutremu housle.

Účet však ještě nebyl uzavřený, protože v 78. minutě se po rohovém kopu podruhé v zápase - a celkově popáté v sezoně - prosadil Claudio Beauvue - 5:1. Guingamp tedy vykouzlil stejný výsledek, jakým loni v září porazil později sestupující Sochaux a už nyní hráči sebevědomě věří, že o body v neděli oberou i Remeš.

Více informací k zápasu

SC Bastia - Évian Thonon Gaillard 1:2

03.12.2014 19:00

Góly: 35. Kassim Abdallah (vl.) - 65. Daniel Wass, 83. Clarck N'Sikulu

Évian znovu potvrdil, že na celky z dolní poloviny tabulky jednoduše umí, a z korsické půdy si odvezl velmi cenné tři body. Jak jeho situace vypadala ještě před dvěma měsíci tragicky, teď už je daleko lepší, neboť sestupovému pásmu je vzdálený na pět bodů. Bastia naopak po druhé porážce v řadě klesla dokonce na samotné dno.

Domácí lodivod Ghislain Printant měl už před utkáním značné problémy s vybráním základní jedenáctky. Chyběl mu totiž zkušený obránce Sébastien Squillaci, pak také další obránce Drissa Diakité, a když k tomu připočteme i absenci dosud nejlepšího střelce týmu Gadjiho Talla, byla Bastia opravdu citelně oslabená.

Soupeř naopak na jeho půdu přijel povzbuzen o víkendové vítězství nad Guingampem. Kouč Pascal Dupraz měl o poznání menší problémy než jeho protikolega. Mohl totiž počítat se středovým záložníkem Djakaridjou Koném, do útoku se pak rozhodl znovu poslat Nickiho Billeho Nielsena, k němuž poslal mladého Clarka N'Sikulu.

Oba týmy hrály v první půli dost opatrně, jako by čekaly, co jejich protivník vymyslí. Ve větší pohotovosti byl hostující gólman Hansen, jenž musel nejprve likvidovat střelu Ayitého. Domácí se nakonec ujali vedení deset minut před přestávkou. Kamano se snažil najít Mabouloua, ten zatlačil na obránce Abdallaha, jenž si balón srazil do vlastní sítě.

Tenhle stav rozhodně nebyl žádným překvapivým jevem, Évianu se totiž venku vůbec nedaří. Vždyť letos tam z pěti utkání vytěžil jen tři body a byl do tohoto utkání nejhorším týmem Ligue 1, co se této statistiky týče. Po přestávce se ovšem Duprazovým svěřencům podařilo vyrovnat a následně strhnout vítězství na svou stranu.

Jestliže se o Wassovi mluví, že má jedny z nejnebezpečnějších volných přímých kopů v celé Francii, pak tuhle teorii potvrdil v 65. minutě. Neměl vůbec snadnou pozici, neboť standardka se nacházela zhruba 35 metrů od brány. Dán i přesto míč zakroutil přes zeď tak, že gólman Aréola zůstal pouze nehybně stát.

Wass mohl k celkově osmému gólu z přímého kopu v rámci Ligue 1 od roku 2011 přidat ještě jeden takový, nicméně tentokráte si Aréola poradit dokázal. Na druhé straně nebezpečně hlavičkoval Modestó, ten ale po rohovém kopu u bližší tyčky mířil jen nad. ÉTG rozhodl o vítězi tohoto střetnutí sedm minut před koncem.

Poslední čtvrthodinka celkově vyšla lépe hostům. Už N'Sikulu mohl po asistenci Wasse skórovat, jenže zamířil pouze nad branku, a nakonec se mu podařilo rozvlnit síť o pár chvil později. Abdallah našel parádně ve vápně svého spoluhráče, který vyběhnuvšího Aréolu překonal i ve skluzu.

Více informací k zápasu

AS Monaco - RC Lens 2:0

02.12.2014 21:00

Góly: 64. Dimitar Berbatov (pen.), 90+3. Yannick Carrasco

S opravdu dost velkými problémy se favoritovi z Monaka podařilo porazit o záchranu hrající Lens. Domácí si notně zkomplikovali situaci deset minut před půlí, neboť od té chvíle hráli o jednoho muže v poli méně. Nakonec se však po obrátce prosadili Dimitar Berbatov a Yannick Ferreira-Carrasco a zařídili svému týmu povinné tři body.

Knížecí klub nevyhrál v lize čtyřikrát v řadě, o víkendu navíc padl v Rennes. Trenér Leonardo Jardim podobně jako většina ostatních stratégů musí protáčet sestavu, aby si někteří klíčoví hráči odpočinuli, a i proto se v základní jedenáctce objevil mladý obránce Wallace, který se chtěl hlavnímu muži ukázat v nejlepším světle.

Byl však možná až moc přemotivovaný a svůj tým naprosto zbytečně oslabil. Šlapákem totiž ostře zajel do Bourigeauda, který mimochodem díky tomuto střetu nakonec utkání nedohrál, a po červené kartě se musel pakovat ze hřiště. Jardimovy svěřence ale tenhle moment nevykolejil. A nakonec se radovali z úspěchu.

V 64. minutě soupeř nabídl Monaku gól jako na zlatém podnose, protože Berbatov byl faulován ve vápně naprosto zbytečně. Z penalty pak sám Bulhar načal účet. O pět minut později měli hosté k dispozici rovněž pokutový kop. Jenže exekutor Valdivia selhal. Subašič mu střelu chytil a následná dorážka do prázdné branky skončila jen nad.

Nakonec vítězství ve třetí minutě nastavení pojistil Ferreira Carrasco, jenž zamířil parádně ke vzdálenější tyčce. Na takový divoký průběh ale nemuselo vůbec dojít, vždyť domácí mohli dávno rozhodnout. Třeba Joao Moutinho v 16. minutě minul a Ferreira Carrasco v 55. minutě nepřekonal skvělého gólmana Rioua. To samé platilo i o Berbatovovi pár minut na to.

Hosté na jih Francie přijeli povzbuzeni o víkendové vítězství nad Metami. V Monaku neměli vůbec co ztratit a bylo vidět, že hrají daleko uvolněněji. Kromě penalty měli největší možnost na vyrovnání v 85. minutě, kdy se do balónu opřel El Jadeyaoui, avšak Subašič jeho dělovku dokázal vytěsnit do bezpečí.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Toulouse FC 1:2

02.12.2014 19:00

Góly: 64. Jordan Veretout (pen.) - 24. Issiaga Sylla, 85. Martin Braithwaite

Toulouse po sérii proher konečně zabralo, a stejně jako v případě říjnové výhry v Saint-Étienne překvapivě uspělo na půdě favorizovaného soupeře - tentokrát to odneslo Nantes, které fialovým doma podlehlo 1:2. Rozhodující trefu vstřelil pět minut před koncem dánský forvard Martin Braithwaite.

Hosté šli také jako první do vedení, když se prosadil Issiaga Sylla; za Les Canaris sice vyrovnával z penalty Jordan Veretout, nakonec však domácí remízu neudrželi a po třetím zápase bez výhry v řadě se propadli na sedmou příčku. Dnes se od nich očekávalo, že se vrátí zpět na vítěznou vlnu, Toulouse však začalo hodně zostra a v součtu celých 90 minut si výhru určitě zasloužilo.

První šanci si ještě připsali domácí; po Veretoutově přímém kopu se k míči dostal obrovitý stoper Papy Djilobodji, gólman Ali Ahamada však na jeho razantní hlavičku dokázal včas zareagovat. Toulouse jinak působilo aktivním dojmem, což byla zásluha zejména Wissama Ben Yeddera - který také vymyslel první branku utkání. Jeho pas z 24. minuty našel na zadní tyči nikým nehlídaného Syllu, který tak neměl příliš problémů vstřelit svůj premiérový gól v sezoně.

Také po změně stran se jako první připomněli Kanárci, tentokrát to na sebe vzal sám Veretout, Ahamada si však s jeho skákavou střelou ze 30 metrů poradil. To se psala 60. minuta, a o pět minut později už bylo vyrovnáno - Uroš Spajić zasáhl míč ve vápně rukou, byla nařízena penalta a suverénní nanteský playmaker konečně pokořil hostujícího gólmana.

Závěrečných 25 minut tak diváci na Beaujoire viděli bojovné drama, šance však nepřicházely; oba týmy věděly, že jeden bod je více než žádný. Až do Braithwaiteho gólové střely se vlastně před oběma brankáři nic zajímavého nedělo. Pět minut před koncem však Moubandjé vystřihl přesný pas, dánský útočník jej zpracoval na zadní tyči a skvělým halfvolejem podruhé překonal bezmocného Rémy Rioua.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Olympique Marseille 1:1

02.12.2014 19:00

Góly: 37. Jordan Ayew (pen.) - 32. Dimitri Payet

Marseille může v týdnu přijít o první místo. Na půdě Lorientu totiž pouze remizovala 1:1, což znamená, že PSG má šanci ji (v případě vlastní výhry v Lille) vystřídat na čele. Domácí podali velmi odhodlaný výkon a dokázali, že se jejich forma opravdu zvedá a že triumfy v předchozích dvou kolech nebyly náhodou..

Také Marseille sice vstupovalo do zápasu hodně sebevědomě, dnes jej však potopily zejména dvě věci - nečekaně matné představení nejlepšího střelce ligy André-Pierre Gignaca, a především skvělé představení domácí defenzivy. Favorita sice poslal do vedení po půlhodině hry Dimitri Payet, bretaňští však rychle vyrovnali penaltou Jordana Ayewa, bývalého hráče OM.

Mladý Ghaňan mohl otevřít skóre už ve 24. minutě, chytře zamýšlený lob mu však nevyšel; na druhé straně na sebe poprvé upozornil Abdelaziz Barrada, který zblízka pálil příliš vysoko. Lépe hrající hosté však nakonec přece jen udeřili jako první - Thauvin si chytře narazil s Payetem, který následně vtrhnul do vápna a krásnou technickou ránou do vinglu nedal natahujícímu se Benjaminu Lecomtovi žádnou šanci.

Kouč Les Phocéens Marcelo Bielsa se tentokrát rozhodl vytvořit další revoluční formaci 5-1-3-1, která hostům zajišťovala výraznou přítomnost před oběma brankami; na Lorientu však bylo vidět, že hraje přece jen doma (navíc na umělém povrchu), na hřišti se cítil dost pohodlně a vynikal rychlým přechodem do útoku. Walib Masloud sice se svým sólem ještě neuspěl, z další šance však už Les Merlus vyrovnali - brankář Mandanda ve vápně srazil pronikajícího Benjamina Jeannota a pískala se penalta, kterou s klidem proměnil Ayew.

To se psala 37. minuta; od té doby se toho však na hřišti už příliš nestalo. Domácí, jejichž kouč Sylvain Ripoll jako by si s blížícím se koncem stále více uvědomoval, jak je remíza s lídrem vzácná, se totiž poté už vyloženě zatáhli do defenzivy, zatímco Bielsův tým své pološance spolehlivě zahazoval. Brankář Lecomte zlikvidoval pokusy Mendyho (53'), Gignaca (60', 82') i střídajícího benjamínka Batshuayiho (86').

Finální kapitalu za zápasem mohli napsat i těsně mimo hlavičkující Rod Fanni či opět Gignac s Batshuayim, jejichž střely byly zblokovány na poslední chvíli. Ani takto výrazná převaha tedy Les Phocéens ke třem bodům nakonec nestačila a po 16. kole se tak může stát, že se poprvé od zahájení srpnové vítězné vlny marseillešt propadnou tabulkou níže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille16112333:1435
2.Paris Saint-Germain1697030:1134
3.Olympique Lyon1693429:1530
4.AS Saint-Étienne1685318:1229
5.Stade Rennes1684420:1528
6.Girondins Bordeaux1684422:1828
7.FC Nantes1666414:1324
8.AS Monaco1665519:1823
9.Stade Reims1664617:2422
10.Montpellier HSC1663714:1621
11.Toulouse FC1662821:2320
12.FC Metz1654715:2019
13.Évian Thonon Gaillard1561816:2319
14.OGC Nice1653818:2218
15.Lille OSC1545610:1417
16.FC Lorient1652915:2017
17.EA Guingamp16501115:2815
18.SM Caen1635819:2514
19.RC Lens16421014:2014
20.SC Bastia1635813:2114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (62)

Přidat komentář
Godwinson

Trochu zpoždění, ale asi dva týdny zpátky byl Kurzawa pozván na dva zápasy Citizens. To pro něj vypadá nadějně :)

Reagovat
smazaný uživatel

A pro Monako taky. Snad někdy spadnou...

Reagovat
Langi

za rok...letos Lille

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kluci kluci.. Takhle se o první flek fakt nehraje. Hodně zbytečná ztráta, zrovna takové pak bývají nejvíc předhazované v konečném součtu. Místo zlepšení ve druhé půlce zase jenom paběrkování. Gignac se dneska blbě vyspal, to co tam nedal do té prázdné kasy. Nevybavuji si jeden jediný míč do vápna, co by stál za to. Dneska se na to nedalo koukat. Lůza z Paříže nabrala druhý dech a zítra půjde do čela.

Za výkon Lorientu. Po taktické stránce to zvládli hodně dobře.

Reagovat
Israha

Hm, takže koukám, že jsem o nic nepřišel...

Reagovat
smazaný uživatel

No v podstatě ne. Domácí toho moc nepředvedli, ale hráli to dobře. Spíš od nás nemastný neslaný výkon. Barrada tam měl na noze v první půlce gólovku po dobrém průniku Brice. Gignac nedal do prázdné, v samém závěru měl ještě jednu dobrou možnost, ale taky nedal - špatné kopačky dneska. Za řeč ještě stojí situace, o které píše borec níž - zprava přišel centr do vápna (tak přeci aspoň jeden dobrej ), Mendy to z první zkoušel, jenže se vůbec netrefil. Víc se podle mě nabízelo to sklepnout pro naše hráče, kteří tam byli ve dvou vůbec nehlídaní. Gignac mu to pak vyčítal.

Tohle je už 3. venkovní zápas v řadě, ve kterém jsme neuspěli. I když zejména v Lyonu to bylo dost o smůle. Už to není ten válec ze začátku a máme dost problémy s efektivitou. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat po Novém roce. Navíc se hraje APN, ale nejsem si jistý, kdo by měl v lednu/únoru scházet. Každopádně je tam Brice, N'koulou, Romao, Ayew.. to může být taky problém.

Reagovat
Israha

Romao ne, Togo nepostoupilo. A Brice je v repre jen v širším kádru, možná nepojede...jinak koukám furt stejná písnička posledních několika týdnů, jen Nantes v pátek bylo výjimkou. Jestli by fakt neměl pár zápasů ten Batshuayi začít v základu...

Reagovat
Godwinson

Na škodu by to určitě nebylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Gignac ma dnes definitívne vysíral...

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodci odpiskal penaltu pro domaci po utocnem faulu utocnika , gignac pote netrefil prazdnou branu , predtim mendy nebyl schopny nahrat pred prazdnou branu asi 4 metry svemu spoluhraci a kopl to vedle samozrejme ze jsme mel vsazeno na marseille a samozrejme ze to je ejdiny zapas v tiketu ktery nevysel

Reagovat
smazaný uživatel

S první větou bych nesouhlasil. Viděl jsem to sice jenom jednou, ale Mandanda měl zasáhnout lépe, rozhodně.

Reagovat
smazaný uživatel

ano mel zasahnout lepe, mel se svalit a v krecich lezet na zemi 2 minuty, pak by byl odpiskan utocny faul, jenze presne toto udelal ten utocnik...mimochodem ja to videl asi 5krat ten zakrok a utocnik sel nohou napred brankarovi

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, asi to tak mělo být. Jako je fakt, že chvilku sudímu trvalo, než zapískal. Jenže to nám dneska tu ztrátu nezařídilo. Musí zapracovat na zakončení.

Reagovat
El Fáňos

fakt to byl utočnej faul :D byl tam dřív u míče a že ho zboural, protože Mandanda má možná 110kilo, nebo na to vypadá, ten hráč neměl míč pod kontrolou byl tam později...

Reagovat
smazaný uživatel

no tak podle mě to bylo přesně naopak Mandanda pak ani nijak neprotestoval, tak si byl vědom toho, co udělal.. neshodneme se, body nám to už ale nevrátí, tak bych se v tom dál nerýpal..

Reagovat
smazaný uživatel

detto

Reagovat
Israha

No teď jsem se díval na sestřih a jako...Gignac tam měl ukázány tři šance, jednou zas vymýšlel debilní oblouček, a dvakrát trefil prvního stojícího protihráče, i když gólman byl na zemi. Batshuayi jednou položil gólmana a nedal gól jen díky super obrannému skluzu, a podruhé ho brankář skvěle vychytal. Hm, to mi jako srovnání aktuální formy co se týče finálního řešení akcí stačí. Michy do základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale sám tomu nevěříš, že by Marcelo posadil Gignace na úkor Mitchyho, nebo jo? Viz. situace kolem Thauvina. Ten si měl taky sednout, ale pořád se drží..

Reagovat
Israha

Tak jasně, že nevěřím. Bylo by to z mého pohledu lepší, ale jestli je to reálné, to je druhá věc, no...

Reagovat
Kongo

Wass je skvělý.Až po sezoně odejde,tak ho bude těžké nahradit.

Reagovat
aurelio

Kam by sa hodil? Aj do Valencie? Vôbec ho nepoznám

Reagovat
Kongo

Těžko říct.Na lavičku dobrý,ale základ asi těžko.

Reagovat
smazaný uživatel

neřekl bych... Wassovi je Évian už dávno malý, klidně bych si ho v základu lepších klubů jinde v Evropě dokázal představit... přímáky má neuvěřitelný, rychlej je, bojuje taky... podle mě ideální křídlo

Reagovat
Godwinson

Není třeba se unáhlit, takhle už odchází dva roky

Reagovat
Kongo

Ale je rok od roku lepší.

Reagovat
Godwinson

To si úplně nemyslím. Famózní už je delší dobu. Je ale pravda, že čím více nahoru se posouvá, tím je to bodově viditelnější :)

Reagovat
Kongo

Ještě by se mohl chytit nějaký hroťák a ETG má tým na to hrát kolem 10.místa.

Reagovat
smazaný uživatel

a to by se mi líblilo ... fandím rád "provinčním" klubům, kterým nikdo nepřeje

Reagovat
skteel
Reagovat
Godwinson

To jsou zase výsledky, prostě L1

Reagovat
smazaný uživatel

opet jako vcera :D psg vlastni gol :D v druhe puli nastrlene brevno + 2 tutove sance...opet samozrejme jediny zapas v tiketu ktery nevysel...ach jo vy frantici...

Reagovat
smazaný uživatel

som na tom rovnako..mohli ist na prve miesto, nie oni si tam matere radsej jebat budu

Reagovat
Israha

Lille podrželo

Reagovat
mastakillah

hráli fakt dobře dnes. Na začátku na PSG pěkně vlítli. Celkově pěknej zápas

Reagovat
smazaný uživatel

rozehnal

Reagovat
Langi

ježiš oni neporazí tragické Lille...sem doufal, že letos už spadnou, ale když jim rozdává body i špička

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sasa je buh, bez nej by byl lyon nekde na urovni brestu

Reagovat
lampard8

A co se dnes na Stade Gerland potvrdilo? Yattara je totální moula, co nedá 1000% šanci. A na jeho úkor sedí Benzia i N'Jie Ferri může přihrát Lacazettemu na další 1000% šanci a radši pošle střelu 10 metrů mimo z malýho vápna to jedinými hráči v týmu, kdo umí zakončit, jsou Alex, Fekir a Mvuemba? Mveumba mě dnes potěšil, když jsem ho uviděl v základu. Rozhodně nezklamal. No a co říct na gól Alexandra? Prostě GENIUS. Nádherný gól. Reims si za zdržování celý druhý půle nezasloužilo ani bod, a to v prvním poločase hráli líp jak Lyon. Jsem myslel, že to bude ve druhý půli fotbal nahoru dolů, ale oni jen bránili a faulovali. Hroznej fotbal od nich po přestávce důležité vítězství, jedeme dál

Reagovat
juninho8

pravidve slova lae jedno by som odtial vyhodil. " A na jeho úkor sedí Benzia i Njie". To Njie by som vyhodil lebo on je tak isto tragicky ako Yattara

Reagovat
mayday

Tak ten třetí gól, to není žádnej záblesk jeho geniality, to byl spíš centr a kiks gólmana. Jinak co tam předvedl ten Ferri, to je na vyhození z kádru.

Reagovat
smazaný uživatel

zahozena sance yattary taky nebyla uplne pohodovka pro klid v mem brise...

Reagovat
mayday

jo, to byl masakr taky, úplně neskutečný. Ale to bych byl ochotnej přejít, blbě to trefil, ale Ferri měl volnýho spoluhráče na tutovej gól a zazdí to takto...

Reagovat
domingo

Benzia, Njie, Yattara jsou vsechno hraci kteri nemaji v zakladu co delat, tam ma byt samozrejme Fekir, akorat ten musi zaskakovat na AM. Lyon ma totiz vsechny AM pravidelne zraneny, prestoze jich ma v kadru nejvic z cely ligy

Reagovat
mayday

Škoda je hlavně Gourcuffa, ten měl velkej potenciál.

Reagovat
smazaný uživatel

...to skvele vysvetluje, proc je fekir na AM o tridu lepsim hracem jak na hrotu vedle lacazetta (na am samozrejme vice vynikne, ze muze hrat vice z hloubky pole s balonem na noze a uplatnit sve kreativni mysleni, na hrotu byval misty dost utopeny)

Reagovat
domingo

Tak nemusi na tom hrotu byt pribitej Zakoncovatel je Laca, Fekir muze hrat vedle nej v pohode. Lepsi reseni stejne nevymyslis.

Reagovat
smazaný uživatel

zalezi v jake forme se vrati grenier, na yoanna, co ma na jeden start pet absenci, se proste neda sazet, bohuzel... a steed na am je humus

Reagovat
smazaný uživatel

Prý Benzia hrál hodně dobře, nechápu, proč tedy nedostává více šancí, ale to asi ví jenom v Lyonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

chcem lacazetta

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje v lepším týmu o LM, kam by chodil prosímtě?

Reagovat
juninho8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Placide zase caruje To je golman. Clovek si hned vzpomene na "armenskeho kouzelnika" Edela Apoulu a jeho fenomenální robinzonady mimo mic.

Reagovat
Robbie

jáj z Lacazetteho je tady skoro bůh, ale když jsem ho viděl hrát tak je to jen lehce nadprůměrný fotbalista, asi jako když Liverpool koupil Lallanu a podobně no ale tragickému Lyonu to stačí, chápu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele