Ligue 1 - souhrn 15. kola

28.11.2017, 20:52, aktualizováno 29.11.2017, 22:51
Komentáře a souhrny
PSG s Troyes rozhodlo až v poslední dvacetiminutovce. Nantes v nastavení vydolovalo výhru nad Monakem. Marseille nedalo šanci Métám. Nice v závěru zabralo a veze všechny body z Toulouse. Lyon doma překvapivě padl s Lille, venku uspělo i Rennes. Bordeaux si včera poradilo se Saint-Étienne, Amiens zvládlo důležité utkání s Dijonem...

Paris Saint-Germain - ES Troyes 2:0

29.11.2017 21:00

Góly: 73. Neymar, 90. Edinson Cavani

PSG nakonec splnilo povinnost a Troyes i s pozměněnou sestavou porazilo, avšak vítězství se rozhodně nerodilo lehce. Troyes hodně kousalo, dokonce přežilo pokutový kop, ale nakonec ve prospěch Les Rouge et Bleu rozhodla obrovská kvalita v ofenzívě.

Trio Mbappé, Neymar, Cavani tentokrát nebylo kompletní. Prvně jmenovaný začal jen na lavičce náhradníků, kde zůstala i další známá jména jako Dani Alvés nebo Adrien Rabiot.

PSG začalo dle očekávání s míčem na nohou, ale Troyes se dařilo jeho kombinaci poměrně úspěšně rozbíjet a samo hrozilo z protiútoků. Pařížané zas tolik šancí neměli, Di María z dobré pozice těsně minul a jinak bylo nebezpečnější Troyes. Aktivní Grandsir posadil na "kolotoč" Kurzawu a pak vyprášil rukavice golmana Trappa. To bylo první velké varování, kterého domácí zas tolik nedbali. Ve 36.minutě Troyes dokonce vstřelilo gól, ale Grandsir stál v ofsajdu a tak nerozhodný výsledek pokračoval.

Pět minut před koncem poločasu zatahal Amamoum za dres Edinsona Cavaniho a sudí bez lítosti odpískal pokutový kop. Jenomže urugvajský snajpr selhal, Samassa vystihl směr a stal se hrdinou okamžiku.

Nerozhodný výsledek byl pro Troyes velkým úspěchem, avšak udržet ho vyžadovalo ještě spoustu práce.V 68.minutě se měla ve prospěch Pařížanů kopat druhá penalta, Grandsir fauloval Neymara, ale sudí zůstal tentokrát v klidu.

Tlak PSG s ubývajícím koncem přece jenom rostl a nakonec rozhodla individuální kvalita jeho ofenzivních hvězd. Nejprve čtvrt hodinu před koncem přesně k tyči vypálil Neymar a zajistil domácím vedení a v 90.minutě pojistil výsledek další nekompromisní střelou pod břevno Cavani. Troyes nakonec v hlavním městě Francii padlo, ale za svůj výkon se rozhodně nemusí stydět.

Více informací k zápasu

Angers SCO - Stade Rennes 1:2

29.11.2017 19:00

Góly: 37. Karl Toko Ekambi - 51. Adrien Hunou, 84. Benjamin André

Rennes pod Lamouchim podruhé za sebou vyhrálo a dostalo do problémů Angers. Moulinův celek se totiž kvůli výhře Lille nad Lyonem propadl do sestupové zóny.

Snad až příliš velkou čárou přes rozpočet se ukázalo býti zranění Baptiste Santamaríy, jenž se musel poroučet ze hřiště už po devatenácti minutách. První šanci si však přesto připsali domácí. Jmenovitě Karl Toko Ekambi, jehož pobídli Romain Thomas a Angelo Fulgini. Střela ale bohužel byla obranou zablokována.

Ve 37. minutě už to byla jiná písnička. Kamerunský fotbalista si naběhnul po Manganiho centru na přední tyč a než stačil kdokoli zareagovat, míč se třepal v síti - 1:0. Les Rouges et Noirs minule vyzráli na Nantes. Dvě branky přitom zaznamenal Wahbi Khazri. Tentokrát to nebyl jeho zápas, nicméně ho zastoupili jiní.

V 51. minutě za sebe prodloužil rohový kop Benjamin André a Adrien Hunou s velikou porcí štěstí dopravil míč za záda Alexandre Letelliera - 1:1. V 71. minutě stál v ideální pozici Lassana Coulibaly. Jenomže v rozhodující moment bohužel pro Angers podklouznul, takže Tomáš Koubek nemusel vůbec nic řešit.

Rozhodnutí padlo v 84. minutě. Benjamin Bourigeaud rozehrál standardní situaci tak, že si chtěla domácí jednička dojít pro balon. Nicméně najednou se před ní objevil kapitán Benjamin André, lehkou tečí zařídil svému týmu šestou výhru v sezoně a stylově tak oslavil svůj 200. duel v rámci francouzské Ligue 1 - 1:2.

Více informací k zápasu

EA Guingamp - Montpellier HSC 0:0

29.11.2017 19:00

Góly: -

Zápas mezi Guingampem a Montpellierem branku nepřinesl. Pro oba celky se tak vlastně vůbec nic nemění.

Přitom nebýt Benjamina Lecomteho, který už v 1. minutě vychytal Marcuse Thurama, šli by domácí borci do vedení. V další šanci se ocitnul Nicolas Benezet, ale neuspěl, protože ve skvělé montpellierské obraně úřadoval Ellyes Skhiri. Nebezpečné situace pak na nějakých dvacet minut utichly.

Ani rohové kopy v podání Guingampu se neujaly. Až potom Jonathan Martins Pereira pořádně vyprášil Lecomteho rukavice. V úvodním dějství tedy žádná branka nepadla a po změně stran tomu nemělo být jinak. V 56. minutě se vehementně dožadoval odpískání pokutového kopu Giovanni Sio. Rozhodčí Oliver Thual však ve finále na puntík neukázal.

Sudí se vůbec nechtěl pouštět do žádných větších akcí. Viz také neodpískaná ruka ve vlastní šestnáctce od Pedra Mendese v době, kdy běžela 65. minuta. Poslední velkou příležitost si nachystal hostující Salomon Sambia. Zpoza velkého čtverce se rozhodnul vyzkoušet pozornost Karl-Johana Johnssona, jenž byl ovšem pozorný.

Remíza 0:0 mimo jiné znamená, že MHSC stále inkasovali pouhých osm branek v patnácti duelech. A opět potvrdili, že s Guingampem zpravidla neprohrávají. La Paillade se za týden střetnou s Olympiquem Marseille. Kdežto tým Antoinea Kombouarého zajíždí do Troyes, které zatím sesbíralo o dva body více.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Lille OSC 1:2

29.11.2017 19:00

Góly: 36. Mariano - 21. Thiago Mendes, 40. Ezequiel Ponce

Lille s novým realizačním týmem pořádně zabralo a překvapivě vyloupilo Lyon. Ten se tak nechal v tabulce předskočit Marseille.

Na první trefu se čekalo do jednadvacáté minuty. Thiago Mendes až příliš snadno proběhnul do vápna soupeře, kde zakroucenou střelou na zadní tyč nedal Anthonymu Lopesovi příležitost zasáhnout - 0:1. Následně převzali otěže domácí. Memphis Depay po půl hodině hry ještě nebyl přesný...

...ale Mariano ve 36. minutě po centru Tanguy Ndombeleho hlavou zařídil vyrovnání - 1:1. Šlo o jeho jedenáctou trefu v sezoně. A nutno dodat, že Mike Maignan situaci při vyběhnutí poněkud podcenil. Nicméně než stačila Génésiova družina podniknout jakékoliv další ofenzivní výpady, znovu o gól prohrávala.

Tentokrát balon z kopačky Kévina Malcuita přistál na hlavě Ezequiela Ponceho - 1:2. Dost možná klíčkový moment utkání se zrodil jedenáct minut po startu druhého dějství. Fodé Ballo-Touré fauloval Maxwela Corneta a rozhodčí Miguelgorry ukázal na značku pokutového kopu. Sebevědomý Nabil Fekir si však vylámal zuby na Maignanovi.

Z Lille přicestovalo do Lyonu na 700 příznivců klubu. V 60. minutě tak sledovali, kterak Ponce podruhé rozvlnil síť. Gól však nemohl být pro ofsajd uznán. Les Gones vycítili šanci, ale Mariano, Memphis ani Fekir neuspěli. OL tak poprvé od šestého kola prohrál a Lopes po 528 minutách inkasoval. Dalším brankám bude chtít zabránit za týden v Caen. Lille čeká Toulouse.

Více informací k zápasu

FC Metz - Olympique Marseille 0:3

29.11.2017 19:00

Góly: 18. Florian Thauvin, 36. Luiz Gustavo, 71. Lucas Ocampos

Mety prohrály i osmý domácí zápas a na první nesestupové místo teď ztrácejí jedenáct bodů. Marseille naopak jasným vítězstvím využila zaváhání Lyonu a Monaka a posunula se na druhou příčku za patrně už nedostižné PSG.

Na Stade Municipal Saint-Symphorien panovalo pravé zimní počasí, se kterým se ovšem lépe sžili hosté. Hned ve 2. minutě se prosadil Emmanuel Riviére, jenže jeho trefa nemohla být uznána pro ofsajd. Ještě během úvodní dvacetiminutovky šli svěřenci Rudiho Garcíi do vedení. Florian Thauvin obral protihráče o balon a svou individuální akci zakončil technickou střelou za záda Eijiho Kawashimy - 0:1.

Deset minut poté vychytal japonský brankář Kostase Mitrogloua. Zato Steve Mandanda musel čekat na první ostřejší zákrok bezmála půl hodiny. Rychlý protiútok, který vedl Mathieu Dossevi, Metám zkrátka radost nepřinesl. Ve 36. minutě se proměnil Thauvin ze střelce v asistenta, když nacentroval Luizi Gustavovi na zadní tyč. Brazilský záložník zatím ve Francii ukazuje, že na hřišti dokáže plnit i jiné než defenzivní úkoly. Osamocen na malém vápně nedal Kawashimovi šanci - 0:2.

I po změně stran byli hráči OM aktivnější. Nejprve po Payetově centru hlavičkoval Thauvin, nicméně orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Nedlouho poté minul zařízení. Hosté však nakonec přeci jen byli za svůj výkon odměněni ještě jednou trefou. Po ležérním odhlavičkování se chopili balonu. Hiroki Sakai si se spoluhráčem, aby mohl efektní i efektivní patičkou posunout na zcela neobsazeného Lucase Ocampose, pro něhož to byla snadná práce - 0:3.

Pro Marseille šlo o druhou výhru v řadě. Za týden rovněž hraje na stadionu soupeře, konkrétně na Stade de la Mosson v na francouzské poměry nedaleko vzdáleném Montpellieru. Mety se pokusí obrat o body Nice, které zatím vůbec nepřipomíná ten solidně promazaný stroj z minulé sezony. Ačkoliv výhra v Toulouse v rámci 15. kola jistě dodá na sebevědomí.

Více informací k zápasu

FC Nantes - AS Monaco 1:0

29.11.2017 19:00

Góly: 90+3. Lucas Lima

V Nantes možná čekali od klání s Monakem ledacos. Nakonec si svěřenci Claudia Ranieriho trpělivě počkali na třetí minutu nastaveného času, která jim přinesla výhru a prozatímní pátou příčku v tabulce, tři body za knížecím klubem.

Během první patnáctiminutovky stála za zmínku akorát šikovná El Ghanassyho přihrávka za obranu na Emiliana Salu, který však nepatrně zaváhal, čímž dal Subašićovi šanci, aby zmenšil střelecký úhel a nic z toho nebylo. Následně přispěchal se svým half-volejem Jemerson. Yacine Bammou se ale nebál pokus zablokovat vlastním tělem.

O něco blíže měl ke gólu Rachid Ghezzal. Ciprian Tatarusanu se jenom ohlédnul, aby k radosti své i celého týmu spatřil, že projektyl monackého hráče míří mimo tři tyče. První poločas zakončil Adrien Thomasson. Na chorvatského brankáře ovšem taky nevyzrál. V 67. minutě spolehlivě vychytal i Léo Duboise.

Defenziva Nantes přepečlivě sledovala a hlídala Radamela Falcaa, který se tak za celý zápas nepropracoval k žádné velké příležitosti. Zároveň se - když to bylo jen trochu možné - vydávali před monackou svatyni. Tak jako Diego Carlos v 83. minutě. Jeho hlavičce chybělo opravdu málo. Brazilský fotbalista sehrál výraznější úlohu i v závěru utkání.

Jeho přímý kop z nějakých osmnácti metrů byl zblokován tak, že se kulatý předmět odrazil k Lucasi Limovi, který jej levačkou z první parádní přízemní ranou uklidil ke vzdálenější tyči - 1:0. Claudio Ranieri si tedy připisuje další skalp úřadujícího šampiona. Za týden čeká jeho skvadru AS Saint-Étienne. Monaco doma přivítá Angers SCO.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - OGC Nice 1:2

29.11.2017 19:00

Góly: 3. Andy Delort - 80. Mario Balotelli, 90+1. Bassem Srarfi

Nice zásluhou dvou pozdních tref vyzrálo na Toulouse a věří, že se odrazí k lepším zítřkům. Oproti tomu TFC ví, že je čeká ještě složitá práce.

Orli chtěli napravit debakl 0:5, který utrpěli na domácím stadionu Allianz Riviera. Jenže čáru přes rozpočet učinil už ve 3. minutě Andy Delort, když mu do ideálního prostoru mezi brankáře a obránce přiletěl přízemní centr z levé strany od Alexise Blina - 1:0. Nebývá zvykem, aby oba celky dohrávaly o deseti.

Prvním vyloučeným se stal ve 40. minutě Dante. Proč? Protože v přemíře snahy získat balon ostře zajel do Jimmyho Durmaze. Další důležitý moment se odehrál nedlouho po změně stran. Maxime Le Marchand zahrál ve vápně rukou a kopala se penalta. Durmaz byl možná ještě otřesený po Brazilcově zákroku v závěru první půle, takže s jeho bídně kopnutou "pětkou" neměl směr uhodnuvší Walter Benítez větší problém.

V 80. minutě byl k vidění pokutový kop i na druhé straně hřiště. Kelvin Amian ztrácel na Arnauda Souqueta, takže mu nezbylo nic jiného, než zatáhnout za záchrannou brzdu. Následovala červená karta a Mario Balotelli se nemýlil, neboť poslal gólmana opačným směrem - 1:1. Pro italského útočníka šlo o sedmou trefu v sezoně.

O tom, že se má vždycky hrát až do závěrečného hvizdu, se domácí přesvědčili v první minutě nastavení. Allan Saint-Maximin vymyslel nádherný a dokonale přesný centr za obranu do vápna, kam si naběhnul střídající Bassem Srarfi a nedal Lafontovi šanci - 1:2. Lucien Favre si jistě oddechnul. Za týden hraje jeho tým s Metami, což by měly být povinné tři body. Toulouse se utká s Lille.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - AS Saint-Étienne 3:0

28.11.2017 21:00

Góly: 5. Alexandre Mendy, 31. Malcom, 57. Alexandre Mendy

Bordeaux možná až nečekaně snadno skolilo před vlastními fanoušky St. Étienne a přerušilo svou negativní šňůru sedmi zápasů bez vítězství. Les Verts naopak i nadále hledají svou ztracenou tvář a prohráli už počtvrté během uplynulých šesti kol. Dvakrát se v tomhle utkání trefil Alexandre Mendy, jednou brankou ho pak doplnil Malcom.

Hostům se pod vedením trenéra Juliena Sablého a jeho asistenta Jeana-Louise Gasseta pořád nedaří. Především se pak trápí v defenzivní činnosti, spolu s tímto utkáním obdrželi za měsíc listopad hrozivých třináct gólů za 360 minut. A to přitom v úvodních jedenácti kolech Ligue 1 inkasovali dohromady pouze desetkrát.

Svěřenci Jocelyna Gourvenneca vstoupili do duelu přesně tak, jak si představovali. Mendymu za vápnem sklepl balón Vada, jediný typický hrot Bordeaux v rozestavení 4-2-3-1 v rychlosti obešel obránce Pogbu a svou následnou střelu usměrnil přesně k tyči. Srovnat mohl záhy Hernani, jenže z přímého kopu trefil jen brankovou konstrukci.

Už před samotným začátkem se hodně spekulovalo o tom, koho nakonec Les Girondins nasadí do útoku, protože vykartovaní byli nově hned dva forvardi, a to Nicolas De Préville a Francois Kamano. Domácí se každopádně s těmito problémy vypořádali. A ve 31. minutě navýšil náskok Malcom, jenž svou levačku nasměroval úchvatně do sítě.

ASSE se ani za tohoto nepříznivého stavu nevzdával a po obrátce mohl aspoň snížit, zase však měl trošku smůlu v koncovce. V 52. minutě se snažil brankáře Costila přelobovat Diony, balón ale nakonec skončil pouze na břevně. Naopak v 57. minutě Bordeaux definitivně rozhodlo o svém vítězství, protože Mendy zužitkoval centr zleva od Sabalyho.

Pro něho to bylo vůbec poprvé, co kdy v nejvyšší francouzské soutěži zaznamenal dva přesné zásahy v jednom zápase. Třiadvacetiletý Francouz v ofenzívě opravdu skvěle zastoupil potrestaného De Prévilla. A nebyl přitom daleko od hattricku, avšak po hodině hry z vyložené pozice pouze přestřelil kýžený a chtěný prostor.

Více informací k zápasu

Amiens SC - Dijon FCO 2:1

28.11.2017 19:00

Góly: 3. Gaël Kakuta, 50. Quentin Cornette - 15. Chang-hoon Kwon

Před začátkem nové sezóny byl Amiens považován jakožto nováček ligy za největšího outsidera. A ejhle, po patnácti kolech se nachází v horní polovině tabulky bezpečně vzdálený od sestupového pásma. Aktuálně se mu podařilo zvítězit už potřetí v řadě, bodovat s ním nedokázal ani Dijon, jenž se opíral o minulé výhry nad Troyes a Toulouse.

Doposud platilo, že když celek ze severu Francie uzmul tři body, nikdy přitom neinkasoval. Až během svého nynějšího plného zisku tohle pravidlo porušil. Na jeho radosti ale obdržený gól od Kwona Čchang-huna nemohl nic změnit. Protože za něj se zkraje první půle trefil Gaël Kakuta a těsně po přestávce zaznamenal rozhodující přesný zásah Quentin Cornette.

Domácí vstoupili do tohoto střetnutí přímo skvostně. Kakuta dostal možnost rozehrát přímý volný kop těsně za pokutovým územím, svou střelu ve zdi otřel o stopera Djilobodjiho a překonal bezmocně přihlížejícího brankáře Reyneta. Skóroval tak proti svému bývalému klubu, který krátce reprezentoval od ledna do května v roce 2012.

Traoré, jenž v sestavě nahradil suspendovaného Moussu Konatého, se snažil záhy náskok navýšit, nicméně obránce Haddadi na brankové čáře na poslední chvíli vykopl míč do bezpečí. Dijon naopak z ničeho nic vyrovnal v 15. minutě. Po parádním ťukesu na vápně se Sammaritanem zamířil skvostně ke vzdálenější tyčce Kwon.

Závěr prvního dějství pak daleko lépe vyšel Amiens. Nejprve se musel Reynet činit vůči Cornetteovi jedenáct minut před obrátkou a pak po spolupráci s Traorém trefil tyčku Kakuta. Avšak v 50. minutě již DFCO přece kapituloval. Po centru Gakpého ještě Cornette se svou prvotní střelou Reyneta nepřekonal, z dorážky už ovšem ano.

Dijon měl příležitosti na to, jak urvat z tohoto duelu aspoň plichtu. V 58. minutě levačkou vypálil Kwon, protože však jeho pokus tečoval do sítě nohou v ofsajdu postavený Saïd, nemohla být tahle branka uznána. A pak svůj tým podržel gólman Gurtner, který jistě zakročil vůči Saïdovi a v 79. minutě také proti Júliovi Tavaresovi.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - SM Caen 0:0

28.11.2017 19:00

Góly: -

V posledních týdnech solidně hrající Štrasburk prodloužil svou sérii neporazitelnosti před vlastními fanoušky už na čtyři zápasy v řadě a aspoň do středy se lehce odpoutal od sestupového pásma, kterému je jinak pořád hodně blízko. Proti Caen se mu teprve podruhé v sezóně podařilo udržet vzadu čisté konto, a především to byl klíč k úspěchu.

Domácí měli po čtrnácti odehraných kolech nejhorší obranu v lize, nyní však v defenzívě výrazně zabrali, a se svým soupeřem, jenž se v tabulce nachází na opačném pólu, uhráli aspoň bezbrankovou remízu. SMC naopak venku vůbec poprvé v tomto ročníku remizoval. Spolu s Guingampem byl jediným, kterému se to doposud nepodařilo.

Klub z Alsaska měl ovšem v tomhle duelu docela štěstí, obzvláště pak na koncích obou poločasů, protože tehdy Caen nastřelilo dvakrát brankovou konstrukci. V prvním poločase trefil bližší tyčku z blízkosti trestuhodně Santini, v 84. minutě naopak jeho spoluhráč Nkololo z vápna zamířil do břevna, ačkoli si zakončení mohl hodně dlouho připravovat.

Co se Le Racingu týče, ten si vytvořil prakticky jen dvě šance za zápas, každopádně úplně nepředstavovaly takové nebezpečí jako ty soupeřovy. Už v 5. minutě se řítil na bránu Terrier, osamocený ale z blízkosti na gólmana Vercoutra nevyzrál. V 72. minutě pak vyslal přízemní pokus Aholou po akci Blayaca, i v tomhle případě si ovšem Vercoutre poradil.

Dodejme jen, že Caen kromě dvou zmíněných příležitostí mohlo udeřit ještě ve 37. minutě, ve slušné pozici se totiž objevil Nkololo, jenže branku minul. Minutu před koncem se mohl prosadit také Rodelin, který vyzkoušel svou pravačku, avšak brankář Kamara se ani v tomto případě nemusel činit, jelikož i tahle střela proletěla mimo jeho bránu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain15132047:1041
2.Olympique Marseille1594231:1831
3.Olympique Lyon1585238:1729
4.AS Monaco1592436:1629
5.FC Nantes1582514:1526
6.SM Caen1572610:1423
7.Montpellier HSC1556412:821
8.Stade Rennes1563619:1921
9.Amiens SC1563615:1521
10.Girondins Bordeaux1555520:2020
11.AS Saint-Étienne1554616:2319
12.Dijon FCO1553721:2518
13.ES Troyes1553716:2018
14.OGC Nice1552817:2617
15.Toulouse FC1544714:2216
16.EA Guingamp1544714:2316
17.Racing Strasbourg1536617:2615
18.Lille OSC1543814:2315
19.Angers SCO1528518:2514
20.FC Metz1511135:294

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Pyroman

Jenom tři inkasovaný góly? Nádhera.

Reagovat
mastakillah

Lyon

Reagovat
Godwinson

Prohrát doma s Lille, to je fakt průser. Každopádně koukám, že Kakuta žije, wow

Reagovat
Langi

Ty vole jako asi neprekvapiva prohra...tohle se dost nabizelo, ale furt sem si rikal, ze tuhle luzu musime prejet...ted prosim standardni prubeh, Lyon vyhrat v tezkem Caen a Lille doma rupnout s Toulouse

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele