Ligue 1 - souhrn 15. kola

28.11.2014, 22:26, aktualizováno 30.11.2014, 22:56
Komentáře a souhrny
Saint-Étienne v derby přejelo Lyon a dotáhlo se na pohárové příčky. Bordeaux porazilo Lille a znovu přeskočilo Rennes, které vyzrálo nad Monakem. PSG vyhrálo nad Nice a zůstává o bod za Marseille, která si poradila s Nantes. Tři body mají také Lens, Lorient, Remeš a Évian...

AS Saint-Étienne - Olympique Lyon 3:0

30.11.2014 21:00

Góly: 18. Moustapha Sall, 40. Ricky van Wolfswinkel, 68. Renaud Cohade

Čekal se vyrovnaný zápas. Nicméně ASSE si nakonec s Lyonem poradilo vcelku jednoznačně, což mimo jiné znamená, že někdejší sedminásobný mistr Francie na Stade Geoffroy-Guichard nebodoval poprvé po dvaceti letech.

Domácí sice ve čtvrtek sehráli další remízové klání v Evropské lize, nicméně motivace na prestižní Derby du Rhône proti nenáviděnému rivalovi byla pochopitelně předem jasná a nehrozilo, že by zápas kdokoliv mohl vypustit. Vlastně ať už na jedné či druhé straně. Les Verts v podstatě však už od úvodu dokazovali, že i když mají na kontě větší proci zápasů, na tento se připravili lépe.

Po centru Maxe Gradela se z přímého kopu těsně neprosadil Fabien Lemoine. Rozehrávač z Pobřeží slonoviny pak vyzval ke skórování Rickyho Van Wolfswinkela, jenž proti Karabachu neproměnil ani jednu ze svých několika šancí. A v nastoleném trendu pokračoval i v úvodu tohoto duelu, když jeho střelu zastavila pravá tyč Lopesovy branky.

V 18. minutě už se domácí radovali. Gradelův rohový kop přistál na hlavě Moustaphy Bayala Sala, který míč s patřičnou razancí poslal za záda lyonského gólmana - 1:0. Pro ASSE to bylo skutečně něco nevídaného, neboť v této sezoně poprvé skórovali v Ligue 1 v úvodní půlhodince. O sedm minut později mohl vyrovnat zblízka Nabil Fekir, ovšem Stéphane Ruffier jeho střelu kolenem senzačně vyrazil.

V závěru první půle se zrovna dvakrát nevyznamenal zkušený obránce Milan Biševac. Netrefil totiž centr Florentina Pogby, který se tak dostal ke Gradelovi a od něj putoval míč na van Wolfswinkela, který sice předtím ještě stačil jednu šanci zazdít, nicméně tentokrát se prosadil - 2:0. Z kraje druhé půle už mohlo být úplně hotovo, kdyby ovšem kapitán Loïc Perrin netrefil po dalším Gradelově vynikajícím centru z přímého kopu jenom konstrukci branky.

Hosté toho dopředu nadále příliš nevymýšleli a prakticky pouze vyčkávali, s čím ještě přispěchá soupeř. Synonymem proto toto slovo by v případě tohoto zápasu mohlo být jméno Max Gradel, který dvěma nedlouho po sobě jdoucími pokusy pořádně zaměstnal jedničku v brance Les Gones. V 68. minutě však lovil míč ze sítě potřetí.

Renaud Cohade ukradl balon Corentinu Tolissovi a z úhlu napálil kulatý předmět přesně tam, kam jej napálit chtěl - 3:0. ASSE už pak bylo evidentně o něco spokojenější a na pořad večera přišly lyonské chvíle. Domácí strážce svatyně v 79. minutě nejprve povalil Fekira. K nařízené penaltě si stoupnul Alexandre Lacazette, jenž se zatím dělí o korunu krále střelců s André-Pierrem Gignakem, jenže nedal.

V závěru pak ještě trefil hlavou břevno a s následnou N’Jieho dorážkou si poradil Ruffier. Více se toho už ale opravdu neudálo, takže se svěřenci Christopha Galtiera dotáhli na jeden bod k těm Fournierovým, kteří zůstávají třetí a před sebou mají utkání proti Remeši, zatímco (konečně) vítězní domácí se utkají s Montpellierem.

Více informací k zápasu

Évian Thonon Gaillard - EA Guingamp 2:0

30.11.2014 17:00

Góly: 59. Daniel Wass, 81. Nicki Bille Nielsen

V důležitém utkání porazil Évian soupeře z Guingampu a poskočil mimo sestupové pásmo. Navíc má ještě k dobru duel s Lille, které se na severu Francie nehrálo kvůli tenisovým kláním.

Vzhledem k tomu, jak si oba celky v letošní sezoně vedou, nebylo příliš překvapivé, že začaly velmi opatrně. Přeci jenom v sázce bylo mnohé, i když samozřejmě jeden zápas dvou z celkových osmi sestupem ohrožených týmů toho příliš neřeší. V prvním poločase tak v podstatě stojí za zmínku jenom střela Claudia Beauvua - z dálky a mimo. A také akce domácích, na jejímž konci stál u zadní tyče postavený Gianni Bruno. Brou Angoua ale zaskočil za svého již překonaného brankáře.

Na začátku druhé půle prodloužil k Thibaultu Giressemu centr Beauvua Ronnie Schwartz, avšak volej prvního zmíněného hráče zamířil vedle branky. Po necelé hodině hry byl Lionelem Mathisem faulován Daniel Wass. Ten samý fotbalista si pak stoupl k přímému kopu a tak, jako před třemi týmy v duelu s Nice, jej s přehledem proměnil - 1:0.

Aktivní Claudio Beauvue se pak snažil srovnat skóre, jenže proti Hansenovi neuspěl. V 81. minutě pak hned tři domácí obránci (včetně brankáře Lössla) nedokázali zpacifikovat přízemní přihrávku Adriena Thomassona, takže Nielsenovi nezbylo nic jiného, než trefit odkrytou branku - 2:0. V samotném závěru utkání mohli hosté zaznamenat čestný úspěch, nicméně Youssouf Sabaly vykopl z brankové čáry pokus střídajícího Mustaphy Dialla.

EA Guingamp tak pojedenácté v sezoně prohrál a v týdnu proti zatím o skóre nesestupujícímu Caen bude mít co dělat, aby se nejbližší soupeři příliš nevzdálili. Inu, v některých případech účast v Evropských pohárech spíše škodí. Zato Évian si díky Dánům ve své sestavě připsal pátou výhru a situaci si může vylepšit v dalším kole v zápase s Bastií, které se zatím také zrovna dvakrát nedaří.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Lille OSC 1:0

30.11.2014 14:00

Góly: 62. Cheick Diabaté

Girondins Bordeaux těsně přehrálo Lille, kde už pomalu začínají bít na poplach, protože po patnácti kolech má klub Davida Rozehnala (odehrál něco přes poločas) jen dvoubodový náskok na sestupové pozice.

Trenér domácích Willy Sagnol by rád přivítal pro jarní část sezony v týmu Thierryho Henryho. Zkušeného borce, který by mohl předávat mnohé užitečné rady svým potencionálním nástupcům. Jedním z nich by mohl být dvacetiletý Thomas Touré, který zatím patří k nejpříjemnějším překvapením.

Právě on mohl po čtyřech minutách hry otevřít skóre utkání. Výborně si zpracoval míč, otočil se k brance, ale trefil pouze tyč. Od ní se kulatý předmět odrazil k Diegu Rolánovi, který jej sice dostal za brankovou čáru, ale protože stál v ofsajdu, nemohl gól platit. Těsně před pauzou se balon přes Nicolase Maurice-Belaye dostal k Diegu Contentovi, který centroval na zadní tyč na Cheicka Diabatého, který si však nenačasoval optimálně výskok, tudíž nemohl hlavou zasáhnout razantněji.

Ve druhém poločase šli Les Girondins nadále odhodlaněji na vítězstvím. Po rohovém kopu Tourého se k hlavičce dostal Lamine Sané, ale mířil mimo. Následně to mladíček Thomas Touré zkoušel přímo od rohového praporku a k překvapení všech se míč snesl na tyč. Bordeaux, v jehož sestavě odehrál celý zápas Jaroslav Plašil, však trpělivě čekalo na svou další šanci.

Ta přišla po hodině hry. Mariano šikovně přihrál na pravé křídlo Maurice-Belayovi, ten rychle odehrál na nabíhajícího Diabatého, který se dostal před obránce Kjaera a prostřelil Enyeamu - 1:0. Nigerijský brankář se nedlouho poté musel vyznamenat proti Rolánovi. Jenže protože jeho spoluhráči si v podstatě za celý zápas nedokázali vytvořit kloudnou příležitost, posunulo se Bordeaux prozatím zpět na pohárové pozice.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - FC Lorient 2:3

29.11.2014 20:00

Góly: 23. Tongo Doumbia, 70. Aleksandar Pešić - 55. Raphaël Guerreiro, 57. Benjamin Jeannot, 60. Jordan Ayew

Mizérie fotbalistů Toulouse pokračuje. Mužstvo Alaina Casanovy prohrálo už popáté během posledních šesti utkání a sestupovým příčkám nejsou vyloženě daleko. Lorient naopak potvrdil minulou výhru nad Lens a vypadá to, že jeho tristní forma je snad u konce. Venku Les Merlus mimochodem bodovali teprve podruhé v sezóně.

Nebyl to vůbec špatný fotbal ze strany dvou trápících se celků. Nestranný fanoušek se mohl těšit z pěti vstřelených gólů, celkově se oba týmy snažily hrát směrem dopředu. Logicky, protože vítězství oba potřebovaly jako sůl. Toulouse i Lorient od 19. října získali shodně na své konto pouhopouhé tři body.

Nad Garonnou se na začátku utkání snesly mraky, déšť však jako by symbolicky ustal s úvodní brankou Doumbii. Ben Yedder se řítil sám na brankáře Lecomteho, který proti němu včas vyběhl. Jeho střelu však vyrazil pouze k nohám protihráče, jenž balón poslal pohodlně do poloprázdné svatyně.

Domácí těsné vedení udrželi až do přestávky, po ní ale jako by na hrací plochu vstoupil úplně jiný tým. Hrůzostrašná, katastrofální a naprosto skandální první patnáctiminutovka druhého dějství prakticky zničila jejich jakékoli naděje na dobrý výsledek, poněvadž hladový soupeř během neuvěřitelně krátké chvíle skóroval hned třikrát.

V 55. minutě se Lorientu podařilo srovnat. Barthelmé se ocitl trestuhodně za obranou a trefil tyčku. Střela se odrazila dozadu na Guerreira, jenž ho už za brankovou čáru dorazil. V 57. minutě hosté strhli vedení na svou stranu. Ayew z pravé strany poslal přihrávku mezi nohy soupeře na úplně volného Jeannota, jenž v koncovce nezaváhal.

A v 60. minutě byl obrat definitivně dokonán. Ayew byl ve vápně faulovaný Moubandjém a pískala se penalta, ke které se postavil sám postižený, poslal gólmana Aliho Ahamadu k pravé tyčce a ze svého pohledu zamířil k té druhé. TFC byl jako opařený, přesto se mu ještě podařilo vše zdramatizovat dvacet minut před koncem.

Tisserand poslal zprava centr do vápna, který našel Ben Yeddera. Ten svou hlavu usměrnil do tyčky, jenže Pešič z následné dorážky už uspěl. Lorient se od té chvíle rozhodně bál o výsledek a ještě více se soustředil na bránění. Soupeře ovšem do ničeho nebezpečnějšího nepustil, tedy vlastně až na Braithwaiteho, jehož pokus zlikvidoval Lecomte.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - AS Monaco 2:0

29.11.2014 20:00

Góly: 11. Aymen Abdennour (vl.), 19. Ola Toivonen

Fotbalisté Rennes protáhli svou sérii neporazitelnosti už na sedm zápasů. Doma přitom zvítězili už počtvrté v řadě a tabulkou se neustále šponují nahoru. O osudu utkání rozhodla už první půle, ve kterém Monako inkasovalo dvakrát. A vždy u toho byl Paul-Georges N'Tep, asi nejlepší muž na placu.

Tak úspěšné období nezažil bretaňský klub přes čtyři roky. A dá se říci, že hodně promluvil do bojů o ty nepřednější pozice, neboť ze čtvrtého místa ztrácí na Lyon aktuálně jen tři body. ASM prožil těžký týden, po zápase Ligy mistrů v Leverkusenu hrál po třech dnech znovu, a možná se tak trošku projevila celková únava.

Svěřenci Leonarda Jardima neprohráli v rámci Ligue 1 od konce září, jenže na severu Francie, kam museli cestovat přes 1000 kilometrů, hráli druhé housle prakticky už od začátku. Hostující lodivod navíc už před výkopem musel řešit ošemetnou situaci, neboť nečekané zranění postihlo Kondogbiu, jehož musel nahradit Bernardo Silva.

Bylo vidět, že Jardim v tomhle utkání chtěl dát šanci jiným hráčům, aby si ti klíčoví mohli odpočinout. Takže například zkušený obránce Ricardo Carvalho seděl pouze na lavičce. Portugalec letos vynechal pouze jedno ligové klání, a to na půdě Bordeaux, kde Monako ostudně padlo 1:4.

A že defenzívě bude Carvalho citelně chybět, prokázaly již úvodní minuty. Už v 11. minutě unikl podél levé strany N'Tep, dostal se až do vápna a přihrávkou se snažil najít Toivonena. Míč si nakonec nešťastně do vlastní brány srazil Abdennour. O osm minut později domácí pojistili vedení díky Toivonenovi.

Armandův pas nedokázal zachytit Fabinho a N'Tep se najednou ocitl za obranou. Z podobného místa, z jakého posílal balón při prvním gólu, tentokráte již našel svého spoluhráče, který z blízkosti neměl problém zacílit. Domácí mohli přidat další zásahy, jenže Doucourého nejprve vychytal Subašič a pak jeho střelu stačil zablokovat Toulalan.

Po přestávce se hra Monaka o píď zlepšila a hosté měli možnosti snížit. Echiejile například trefil břevno Costilovy svatyně. Jinak ale zase více hrozilo Rennes. Pajotovu hlavičku musel likvidovat Subašič, Fernandes zamířil těsně vedle a N'Tepův gól nemohl platit pro ofsajd. Debut si jinak v dresu Rennes odbyla letní posila Brüls, jenž přišel z lavičky v 58. minutě.

Více informací k zápasu

Stade Reims - SC Bastia 2:1

29.11.2014 20:00

Góly: 11. David N'Gog, 85. Benjamin Moukandjo - 41. François Modestó

Vyrovnané utkání nakonec lépe dopadlo pro domácí Remeš, která zásluhou rozhodující branky Benjamina Moukandja porazila Bastii. Hostující celek dlouho držel nerozhodný stav, o ten však přišel pět minut před koncem. Spadl tak zpátky do sestupového pásma, zatímco se soupeř posunul na osmé místo tabulky.

Korsičané si zvykají na nové velení. Ghislain Printant, jenž nahradil neúspěšného Clauda Makélélého, vedl svůj tým ve dvou utkání a dokázal získat jednu výhru a jednu remízu. Tentokráte se však musel poprvé sklonit. I když porážka to byla celkem hořká, protože o výsledku rozhodl až závěr zápasu.

Vstup do něho se hostům nevydařil. N'Gog dostal v 10. minutě míč do vápna, nebyl však důrazně bráněný, takže se snadno prohnal kolem Romarica a Modesta a pak u bližší tyčky prostřelil gólmana Aréolu. Bastia se však dokázala vrátit čtyři minuty před přestávkou, Ongendův rohový kop zužitkoval na zadní tyčce Modestó.

Druhá půle rovněž příliš šancí nenabídla. Remeš byla o něco aktivnější, žádný větší tlak ovšem na soupeře nedokázala vyvinout. Charbonnierovu střelu bez problémů lapil Aréola, Gillet pak svou šanci zahodil. Až musel tři body zařídit v 85. minutě Moukandjo, jenž se ocitl sám ve vápně a pohodlně skóroval.

Více informací k zápasu

RC Lens - FC Metz 2:0

29.11.2014 20:00

Góly: 65. Alharbi El Jadeyaoui, 79. Benjamin Bourigeaud

Souboj dvou nováčků ligy dopadl tak jako minulou sezónu v rámci Ligue 2, tedy vítězstvím Lens. Domácí dokázali Mety porazit potřetí v řadě a vyhoupli se ze dna tabulky na sedmnácté místo. Bylo to pro ně teprve druhé vítězství za posledních jedenáct utkání. Hosté naopak upadají do menší krize, nebodovali už potřetí za sebou.

Lens vstoupil do prvního poločasu lépe. Už zkraje se po Chavarriově přihrávce ocitl ve stoprocentní pozici Bourigeaud, ten byl naprosto sám před gólmanem Carrassem, trefil však pouze břevno. Poté si na hostujícího brankáře chtěl vyšlápnout rovněž Cavaré, avšak jeho střelu už hostující muž v rukavicích stačil lapit.

Břevno se jinak chvělo ještě jednou, to když z dálky napřáhl Valdivia, a u Carrassa tak zase stáli všichni svatí. Těsně před přestávkou se ještě v jedné tutovce ocitl Coulibaly, jenže balón trestuhodně netrefil. Mety nebyly směrem dopředu vlastně vůbec nebezpečné a jejich hra se výrazněji nezlepšila ani ve druhé půli.

V 65. minutě se domácí ujali asi zaslouženého vedení. Rychle rozehráli rohový kop, Bourigeaud poslal ostrý pas do vápna, na který si naběhl El Jadeyaoui a z hranice vápna tečoval míč za záda Carrassa. Na druhé straně mohl vyrovnat střídající Falcón, jenže ten z bezprostřední blízkosti netrefil prázdnou bránu.

Navýšit vedení mohl Coulibaly, jehož hezky vybídl dobře pracující El Jadeyaoui, nicméně střela skončila pouze nad brankou. Jedenáct minut před koncem se již prosadil Bourigeaud. Baal z levé strany poslal nadýchaný bochánek na hlavu nabíhajícího si spoluhráče, jenž jemným obloučkem překonal marně se natahujícího Carrassa.

Více informací k zápasu

SM Caen - Montpellier HSC 1:1

29.11.2014 20:00

Góly: 40. Mathieu Duhamel - 17. Hilton

Fotbalisté Caen možná mohli sahat i po vítězství, nakonec ale můžou být s jedním získaným bodem celkem spokojeni. Před vlastními fanoušky bodovali teprve podruhé v sezóně a udrželi se díky remíze 1:1 nad sestupovým pásmem. Montpellier naopak přerušil sérii tří porážek zvenku a zůstal na deváté příčce.

Už začátek sliboval celkem zajímavé utkání plné gólových šancí. Caen se směrem dopředu dařilo procházet mezerami v obraně soupeře do blízkosti gólmana Pionniera. Hostující muž v rukavicích mimochodem letos nastoupil v Ligue 1 vůbec poprvé, protože jednička Jourdren nebyl před tímto duelem zdravotně v pořádku.

A nepředvedl vůbec špatný výkon. V 7. minutě si hravě poradil s pokusem Koity, o chvilku později musel likvidovat velkou možnost Kantého, který se před ním v šestnáctce zjevil bleskově nikým nehlídaný. MHSC zahrozil na druhé straně Camarovou dělovkou, proti níž vytasil perfektní zákrok brankář Vercoutre.

V 17. minutě šli hosté do vedení. Mounier poslal centr z rohového čtvrtkruhu na Hiltona, který se vyšponoval do vzduchu a hlavou zakončil přesně k tyči. Caen se však v žádném případě nevzdávalo, hrálo pořád stejně a montpellierská defenzíva včetně Pionniera musela být neustále na pozoru.

Ve 22. minutě Koita poslal skvěle načasovanou přihrávku na Duhamela, jenž si na ní naběhl na hranici ofsajdu do šestnáctky, jenže proti vyběhnuvšímu Pionnierovi neuspěl. Ostatně se mu to nepodařilo ani o deset minut později, kdy se snažil dorazit vyraženou střelu Raspentina, ale balón nakonec poslal trestuhodně nad.

Nakonec si domácí forvard spravil chuť pět minut před přestávkou. Raspentino z levé strany našel na malém vápně svého spoluhráče, jenž napoprvé hostujícího brankáře nepřekonal, napodruhé se mu to ale přece jenom podařilo. Druhé dějství již tolik zajímavé nebylo, přesto si oba týmy vytvořily několik šancí na skórování.

Duhamel se deset minut po obrátce ocitl ve velké příležitosti, avšak do míče se neopřel tak, jak by měl, a proto střela skončila vedle. O chvilku později mohl změnit průběžný stav Bérigaud, z blízkosti však nevyzrál na fantastického Vercoutreho. Poté se mohl trefit i Sanson po pěkném sólu, jenže domácího brankáře z úhlu nepřekonal.

Závěrečná desetiminutovka pak spíše patřila Caen, které se snažilo o závěrečný tlak. V 81. minutě se na zadní tyči ocitl volný Koita, jenž si zpracoval balón, z blízkosti ho však napálil jen do vracejícího se Mouniera. O chvilku později hostující záložník zachránil svůj mančaft, poněvadž střelu mířící do brány odvrátil z brankové čáry do bezpečí.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - OGC Nice 1:0

29.11.2014 17:00

Góly: 15. Zlatan Ibrahimović (pen.)

Zlatan Ibrahimovic je zpátky. Jeho první ligový gól od konce srpna sice přišel z penalty, ale PSG to přesto stačilo - vybojovalo tak těsnou domácí výhru 1:0 nad Nice. Obhájce titulu tak zůstává jediný bod za lídrem tabulky z Marseille.

Pařížané nicméně nebyli ani zdaleka tak suverénní, jak jejich fanoušci doufali. Ačkoliv Nice vstupovalo do utkání s tím, že v Parku princů nevyhrálo už čtyřikrát za sebou, podalo velice dobrý výkon a místy si hlasitě říkalo o body. Jenže domácí měli mezi sebou Ibrahimovice - švédský kanonýr se poprvé připomněl už po deseti minutách, kdy zesměšnil Kévina Gomise a parádním halfvolejem nastřelil tyč.

Gól přišel o pět minut později, kdy Jordan Amavi s Nampalysem Mendym nešikovně srazili ve vápně k zemi pronikajícího Lucase. K zahrání pokutového kopu se postavil právě Ibrahimovic, a přestože gólman Mouez Hassen vystihl směr střely, nedokázal míč zastavit - 1:0.

Na druhé straně se jako první připomněl Eric Bauthéac, který ukázal svoji genialitu a i přes těsnou pozornost Davida Luize s Thiagem Silvou dokázal vypálit; jeho pokus však postrádal potřebnou razanci a brankář Salvatore Sirigu si s ním bez potíží poradil. Mnohem slibněji vypadala situace na druhé straně, kde zářil zejména skvělý Lucas.

Mladý křídelník hraje letos dost možná nejlepší fotbal své kariéry, a dnes to bylo jasně vidět - jeho skvělý pohyb a dechberoucí technika nechávaly obránce Nice často v roli statistů. Bývalá hvězdička Sao Paula však zároveň ukázala, že ačkoliv nemá problém probít se (klidně sólo) do šance, se zakončením to zdaleka tak slavné není.

Nice nicméně působilo velice dobrým, týmovým dojmem, a mělo i zajímavé šance - Bauthéacovo zakončení po rohu hodně vyděsilo Sirigua, který následně musel zasahovat proti ráně Alassane Pléy ze střední vzdálenosti. Talentovaný odchovanec Lyonu to následně zkoušel i hlavou, Sirigu však zůstal neprůstřelný. V závěrečné šanci zápasu se pak ocitli opět hostující Les Aiglons - Amaviho hlavička po přímém kopu se však se štěstím odkutálela mimo tři tyče. Bod, který by byl nejspíš zasloužený, tak Nice nakonec nezískalo.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - FC Nantes 2:0

28.11.2014 20:30

Góly: 24. Florian Thauvin, 40. Rod Fanni

Marseille možná v posledních týdnech párkrát uklouzlo na hřištích soupeřů, doma na Vélodrome ale stále platí za nezastavitelnou sílu. Dnes se o tom na vlastní kůži přesvědčili fotbalisté Nantes, kteří po vynikajícím výkonu soupeře podlehli 0:2 a připsali si první porážku od 5. (!) kola..

Branky Floriana Thauvina s Rodem Fannim zajistily svěřencům Marcela Bielsy jednak šestý domácí triumf v řadě, jednak navýšení náskoku na čele na provizorní čtyři body. Marseille bylo po nějaké době opět zcela suverénní, o což se postaral zejména muž zápasu Florian Thauvin; mladý univerzál také ve 24. minutě otevřel skóre. Druhý gól padl šest minut před přestávkou.

Většina fanoušků očekávala, že Nantes - tým s nejlepší defenzivou ve Francii - přijede na Vélodrome především bránit a spoléhat na brejky, a přesně to se také stalo. Hosté nicméně ukázali, že umí být i tak nebezpeční, a v první půli zahrozili prostřednictvím Rémiho Gomise (8') a Georgese-Kévina Nkoudoua (36'); s oběma pokusy si však poradil marseilleský kapitán Steve Mandanda.

Živěji však bylo na druhé straně, zejména zásluhou muže zápasu Thauvina a také skvělého Dimitriho Payeta. Jejich spolupráce také vyústila v první gól večera - Payet se brilantně vymanil ze sevření hned tří obránců a z pravého křídla narýsoval milimetrový pas na svého kolegu, který bez problémů propálil brankáře Rémyho Rioua.

Jasně dominující Marseille následně přidalo ve 39. minutě i druhý, rozhodující gól - Thauvin, který sice formálně hrál na levém křídle, ve skutečnosti však měl na hřišti takřka neomezenou volnost, zaútočil opět zprava a nacentroval na Fanniho. Zkušený obránce vtrhl do vápna jako tank a nechytatelnou hlavičkou sebral Les Canaris jakoukoliv šanci na úspěch.

Domácí skvěle zvládli jeden důležitý krok, když odřízli nejlepšího hráče Nantes Jordana Veretouta - mladý kreativní záložník hrál mnohem hlouběji, než je zvyklý, a hostům tak chyběla jejich nejdůležitější spojka. Na druhou stranu se Marseille s pohodlným vedením evidentně trochu uspokojilo a dovolilo Nantes na chvíli vrátit se do hry; pokusy právě Veretouta (72') s Bammouem (78') však skončily u spolehlivého Mandandy.

Když potom na druhé straně nedokázal Gignac v souboji jeden na jednoho překonat gólmana Rioua, ani o pár minut později přesněji nasměrovat svoji hlavičku, bylo rozhodnuto. V závěrečné šanci se ještě ukázal Giannelli Imbula, trefil však pouze boční síť.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille15111332:1334
2.Paris Saint-Germain1596029:1033
3.Olympique Lyon1583427:1427
4.Girondins Bordeaux1583422:1827
5.AS Saint-Étienne1575316:1226
6.Stade Rennes1574418:1425
7.FC Nantes1566313:1124
8.Stade Reims1564516:2222
9.Montpellier HSC1563614:1421
10.AS Monaco1555517:1820
11.OGC Nice1553717:2018
12.FC Metz1553715:2018
13.Toulouse FC1552819:2217
14.Lille OSC144469:1316
15.FC Lorient1551914:1916
16.Évian Thonon Gaillard1451814:2216
17.SM Caen1535718:2014
18.RC Lens1542914:1814
19.SC Bastia1535712:1914
20.EA Guingamp15401110:2712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (32)

Přidat komentář
Israha

Thauvin dneska asi nejlepší výkon sezony, jsem zvědav, jestli mu to vydrží. Každopádně letos je radost Marseille sledovat, ta předváděná hra baví...úplná otočka oproti předchozím sezonám ve znamení Baupova betonaření, a Anigova totálního chaosu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda, že Thauvin doposud laťku kdovíjak vysoko nenasadil, ale to co dneska dělal s obranou Nantes bylo neuvěřitelný. Dneska byla opět radost sledovat náš zápas jen mě trochu mrzí, že se na hřišti neobjevil Michy a taky bych docela rád viděl v akci Dŕiu.

Reagovat
smazaný uživatel

*Dóriu

Reagovat
Israha

Batshuayi bude podle mě hrát od začátku v úterý. Dóriu podle mě dřív, než po zimní pauze na hřišti neuvidíme...podle mě nehraje, protože není sžitý s týmem (nemůže být horší než Aloe, po tom hypeu, co ho provází).

Reagovat
smazaný uživatel

Tak navíc pokud tým šlape tak jako doteď, tak asi ani nemá cenu do sestavy zbytečně hrabat. Hlavně ať ta forma vydrží co nejdýl, ikdyž ty prohry s Montpellierem, Lyonem a PSG zamrzí. Zvlášť ty s Montpellierem a Lyonem byly docela zbytečný, ale po minulých sezónách sem spokojenej, protože tamsme body doslova rozdávali.

Reagovat
Israha

Tak nějak, nehraje se zatím žádná soutěž navíc, takže rotovat není proč.

No ale prohra s Montpellierem byla naprosto zasloužená, to byl jednoznačně nejhorší výkon v sezoně...to spíš nula bodů z Paříže byla tak trochu smůla.

Reagovat
smazaný uživatel

To s Montpellierem sem spíš myslel tak, že sme hráli hodně hluboko pod naší úroveň i co se týče minulý sezóny, ale prohra to byla naprosto zaloužená s tim souhlasim. A ne že by remíza v prvnim kole na Korsice byla taky kdovíjakej úspěch vzhledem k průběhu celýho zápasu.

Reagovat
Israha

Tak tam se ale ještě jde odvolávat na nepříjemné prostředí na stadionu v Bastii a na to, že to byl první ostrý zápas po změně trenéra, rozestavení a herního stylu.

Reagovat
smazaný uživatel

Z Korsiky se nikdy body nevozí snadno, ale my sme vedli o dva góly a herně sme měli jasně navrch a stejně to nestačilo. To byla velká škoda. Přitom v přípravě sme hráli, jako kdyby byl Marcelo na lavičce odjakživa a to sme nehráli s žádnejma nazdárkama. Zlikvidovali sme Leverkusen a 2:1 porazili Benfiku a asi i trochu naivně sem doufal, že ty výkony přeneseme i do ligy, což hned od začátku asi nešlo.

Reagovat
smazaný uživatel

když jsi nakousl tu přípravu, tak jsem si vzpomněl na moment ze začátku: http://www.youtube.com/watch?v=ZEnAx_a4_k4

příprava byla povedená, hodně se mi v ní líbil Mitchy - snad bude dostávat víc prostoru

Reagovat
smazaný uživatel

Tam sem se trochu zhrozil co to mělo znamenat. Tohle když předvede obrana, tak je gólman nejnešťastnější člověk na světě Michy byl v přípravě fantastickej, ale útočník #1 je André a ten má formu jako hrom, takže Michy se jen tak k nastoupení do zápasu od začátku asi nedostane

Reagovat
El Fáňos

ten Michy mě taky mrzí a Aless jde každej zápas v 60, zatim nic nepředvádí...

Reagovat
smazaný uživatel

tak za hru letos jednoznačně viděl jsem dneska sice jen posledních 20 minut, ale je skvělý zase vidět zaplněný Vélodrome a ty nadšené davy lidí (forza Bielsa )

btw. co se tam stalo mezi Nicolasem a Briceem?

jinak doufám, že Alessandriniho zranění nebude nikterak vážné

Reagovat
Israha

Nedorozumění v obraně, v důsledku kterého vznikla ta tutovka Nantes, a Brice potom vyletěl a nadal za to Nicolasovi...ten se asi urazil a pak odmítl jeho omluvu

Reagovat
lampard8

to co zahodil Nkoudou, mi vážně nejde do hlavy

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne nas prevalcovali

Reagovat
Godwinson

Vlastně Ruffier má nulu, to bude bodů Alespoň něco pozitivního.

Reagovat
lampard8

katstrofální výkon... Tolisso dvě šílené chyby u gólů.. tenhle prcek nehraje celou sezonu vůbec nic - neumí vystřelit, neumí nahrát na víc jak 10 metrů a neumí odkopnout balon z vlastního vápna. Jediný, na co je dobrej trochu na place, je jeho kondička a bránění při protiútocích. Další květinka v týmu je Malbranque. Staříček, který zase neumí totálně zpracovat balon, neumí přihrát ani na metr, neumí bránit, neumí vystřelit, neumí běhat, neumí nic. Tohodle hráče tak nemam rád a hned jak sem viděl základní sestavu, tušil jsem, že mě nezklame a zase předvede svůj standart. Jak na jeho úkor nemůže hrát N'Jie nebo 10x lepší Mvuemba? Jak je tohle možný????? Fournier zas základní sestavu zabil. Ale jak jsem psal, Lyon si za góly může sám. Jsem zvědavej, kdy bude hrát Gourcuff. Každej den trénuje s týmem nebo individuálně, ale už několik týdnů není ani na lavičce. To bude další zápas až příští sezonu zase v říjnu? Ach jo.. snad přejedeme doma Reims a hráči se nad sebou trochu zamyslí.

Reagovat
smazaný uživatel

Klidek v niecom mas pravdu a vniecom nie a prehanas to. Mame este horke hlavy po derby

Reagovat
Langi

navic je to prohra po kolika?...po 10 zapasech?...tohle prijit muselo

Reagovat
smazaný uživatel

No hlavně když se podíváš na statistiku Lyonu venku a doma, tak se to i dalo čekat

Reagovat
smazaný uživatel

Vsetko mohlo byt inam am sa za stavu 1:0 piskla cista ruka ktoru mal RvW. Ale bohvie ci by ju Alex dal

Reagovat
smazaný uživatel

* inak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stamby

Galtieriho nasral článek na EF a tak přejeli Lyon :D

Reagovat
Stamby

Galtieriho nasral článek na EF a tak přejeli Lyon :D

Reagovat
smazaný uživatel

Galtieri

Reagovat
smazaný uživatel

#FournierOut

Reagovat
lampard8

Reagovat
smazaný uživatel

pokud doposud impotentni ASSE nasazi Lyonu tri branky, tak neni o cem

Reagovat
Langi

https://www.youtube.com/watch?v=nYs1pAtZFN8

boha jeho...

Jinak Ruffier skočí Fekirovi pod nohy a jde nohou proti stehnu a má to bez karty?

Reagovat
STR

Ricky kéž by se chytl, ve Sportingu to byl skvělej útočník. Jenom trenér to posral tenkrát... :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele