Ligue 1 - preview 9. kola

14.10.2016, 09:08, aktualizováno 16.10.2016, 09:23
Previews
Trojici utkání má dnes na programu francouzská nejvyšší soutěž. Stade Rennes bude domácí stoprocentní bilanci hájit proti Bordeaux a Marseille zakončí éru majitelky Louis-Dreyfus proti Métám. Ve zbývajícím duelu se představí Saint-Étienne proti Dijonu...
Stade Rennes - Girondins Bordeaux  (neděle 15:00)
Poněkud proměnlivá je v poslední době nálada táborů Rennes a Bordeaux. Respektive u prvně jmenovaného platí celkem jednoduchá rovnice - pokud je zrovna doma, zaručeně vítězí, neboť se tam dosud těší ze stoprocentní bilance. Les Girondins potom v posledních třech kolech okusili tři různé výsledky...

Více podrobností později...
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Méxer, Mendes, Baal - Grosicki, Prcić, André, N'Tep - Gourcuff - Sio
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Sabaly, Lewczuk, Pallois, Contento - Malcom, Plašil, Toulalan, Touré - Rolán, Ménez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.30 - 3.10
více informací
AS Saint-Étienne - Dijon FCO  (neděle 17:00)
Jestli někdo potřeboval reprezentační přestávku jako sůl, pak to byli zajisté fotbalisté St. Étienne. S velmi početnou marodkou se jim dařilo držet dlouhou sérii neporazitelnosti deseti zápasů za sebou, než na řadu přišla prohra v derby proti Lyonu. Spravit si chuť proti nováčkovi z Dijonu, nad nímž v minulosti dvakrát zvítězili, je tak nyní jejich jednoznačným cílem.

Teprve podruhé v sezóně nedokázalo mužstvo kouče Christopheho Galtiera vydolovat před dvěma týdny ani bod. O to víc neúspěch mrzel, když nastal zrovna během vypjatého utkání s největším konkurentem. "Bylo to otevřené derby plné nešťastných situací pro nás. Naše série skončila, padli jsme na kolena," hlesl domácí stratég.

Třeba deset hráčů na marodce, to nebyl v táboře ASSE žádný neobvyklý jev. Především díky bojovnosti, skvělé statistice vstřelených gólů v posledních patnácti minutách nebo velké soudržnosti však dokázal urvat vždy alespoň remízu. Teď by měly hostům začít lepší zítřky. Což je před náročným programem skloubeným s Evropskou ligou podstatně důležitá zpráva.

Les Verts se aktuálně nacházejí ve středu tabulky, tříbodový úspěch by jim však v našlapané konkurenci měl pomoci přiblížit se pohárovým příčkám. "Budeme muset rychle zapomenout na prohru v Lyonu a soustředit se na Dijon. Troufám si tvrdit, že někteří hráči už budou k dispozici velmi rychle," přál si po minulém kole Galtier.

A jeho slova byla nakonec vyslyšena, absentují totiž nakonec pouze čtyři hráči, a to Fabien Lemoine, Ronaël Pierre Gabriel, Romain Hamouma a Robert Berič. Hosté jsou na tom podstatně hůře, kluboví lékaři musejí dávat do kupy šestici ve složení Valentin Rosier, Marvin Martin, Júlio Tavares, Arnold Bouka Moutou, Romain Amalfitano a Anthony Belmonte.

Dijon naposledy dokázal v posledních minutách urvat alespoň bod v utkání proti Montpellieru a udržel se těsně nad sestupovým pásmem. "Z psychologického hlediska nám ta remíza neskutečně pomůže," pochválil své mužstvo kouč Olivier Dall'Oglio. "Víc než talent byla vidět touha po úspěchu. Rozhodli jsme se jít správným směrem."
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Malcuit, Perrin, Lacroix, Polomat - Pajot, Dabo, Veretout - Roux, Soderlund, Monnet-Paquet
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Chafik, Varrault, Lang, Rüfli - Balmont, Abeid, Marié - Bahamboula, Diony, Sammaritano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - FC Metz  (neděle 20:45)
Trápicí se Marseille přivítá před vlastním publikem nováčka z Mét. Hosté mají sice lepší tabulkovou pozici, nicméně nálada v domácím táboře je po hodně dlouhé době opět optimistická - Olympique totiž přebírá nový majitel a do hry se vrací kapitán Lass Diarra..

Les Phocéens prožívají těžký start do sezony. Naposledy smolně remizovali v Angers 1:1, což znamená průběžnou čtrnáctou příčku, pouze dva body nad sestupovou zónou; něco takového si kouč Franck Passi určitě nepředstavoval. Je to ostrý kontrast zvlášť v porovnání s Métami, od nichž se nečekalo víceméně nic, nicméně zatím hrají skvěle a jsou osmé (čtyři body nad dnešním soupeřem).

Věci se ale mají brzy změnit. Současná majitelka Margarita Louis-Dreyfus se už více než rok netají tím, že by slavný klub ráda prodala, a nyní konečně našla kupce - dnešní duel tak bude posledním v její (nepříliš slavné) éře. V pondělí by otěže devítinásobného francouzského mistra měl převzít americký businessman Frank McCourt, někdejší vlastník baseballových Los Angeles Dodgers.

"Chci vybudovat tým, který každý rok hraje o titul. To je můj primární úkol," prohlásil ambiciózní podnikatel. "Jednoho dne bych chtěl, aby Marseille převzaly moje děti. Nejsem typ člověka, který kupuje klub proto, aby na něm vydělal a opět ho prodal. Vrátit Marseille slávu je pro mě záležitost emocí, odhodlání, absolutního odevzdání se. Miluji sport, miluji vítězství, a udělám všechno pro to, aby Olympique opět vítězilo," dodal sebevědomě.

Právě to je totiž největší problém současného týmu: slabá psychika a neschopnost udržet vedení v zápase. Proti Angers inkasovalo Marseille vyrovnávací gól doslova v poslední vteřině a Passi následně na tiskové konferenci nedokázal zakrýt obrovské zklamání. "V 93. minutě jsme ještě měli 11 bodů a čtvrté místo na dostřel. O pár vteřin později hrajeme o záchranu. Je to deprimující. Jsme nevyzrálí, chybí nám zkušenosti," hořekoval.

S tím by měl hodně pomoct navrátilec Diarra, který konečně doléčil zraněná záda a v reprezentační pauze už odehrál 68 minut za Kamerun. Naopak kotník Romaina Alessandriniho se stále nelepší; na levém křídle by se tak měl objevit Clinton N'Jie.

Proti Métám hraje i historická bilance; Marseille neporazily deset let (od února 2006), navíc naposledy dostaly doma od Monaka potupný debakl 0:7 - což je zároveň nejvyšší výhra na cizí půdě v celé historii Ligue 1. Cheick Doukouré byl v tomto zápase vyloučen, dnes proto do utkání nezasáhne. "Nevěděl jsem, jestli se smát nebo brečet," shrnul zápas kouč nováčka Philippe Hinschberger. "Čekali jsme, že to bude těžké, ale tohle bylo ještě něco jiného. Úplně jsme se rozsypali. Místo bojování na hřišti jsme se hádali mezi sebou, se soupeři, s rozhodčím... Jsme teď za absolutní idioty. Ale dostaneme se z toho."

Kromě Doukourého bude hostům chybět i kreativní středopolař Renaud Cohade, který je rovněž suspendovaný; na marodce potom zůstávají Yann Jouffre a Jonathan Rivierez.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pelé - Sakai, Fanni, Dória, Bédimo - Diarra, Vainqueur - Thauvin, Cabella, N'Jie - Gomis
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Didillon - Balliu, Biševac, Milan, Assou-Ekotto - Philipps, Mandjeck, Mollet - Hein, Erding, Sarr
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Paris Saint-Germain  (sobota 17:00)
PSG se zatím v Ligue 1 nedaří podle očekávání; zatímco loni svěřenci Laurenta Blanka touto dobou už suverénně kráčeli za obhajobou titulu, letos pod novým koučem Unaiem Emerym nečekaně ztrácí. Křídelník Lucas Moura proto před duelem na půdě Nancy apeloval na fanoušky, aby týmu poskytli potřebný čas k rekonstrukci.

Emeryho výběr je v tabulce po osmi kolech až třetí, v lize prohrál už dvakrát (což je stejně jako za celou loňskou sezonu) a musí se dotahovat na vedoucí duo Nice, Monaco; na druhou stranu nováček z Nancy vstup do sezony nezvládl už vůbec a celou tabulku uzavírá. Hosté proto budou obrovskými papírovými favority, i když podle Lucase ještě chvíli potrvá, než pařížský klub opět nabere maximální sílu.

"Než do sebe všechno zapadne, chvíli to potrvá. Nový trenérský tým se stále teprve seznamuje s hráči, což platí i obráceně. Myslím ale, že jsme na správné cestě," prohlásil brazilský forvard. "To, že všechno není ideální hned ze začátku, je normální. Trenérovi Emerymu věříme, a on na oplátku věří nám. Úspěchy nakonec přijdou."

Právě Lucas je mimochodem jedním z mála hráčů, kteří zatím splňují vysoké nároky - v Ligue 1 se střelecky prosadil už čtyřikrát, a zatímco pod Ancelottim a Blancem často nedostával příliš šancí, pro Emeryho je klíčovou postavou. Ve čtyřiadvaceti letech tak konečně naplňuje potenciál, který do něj v Paříži vkládají od roku 2013. Do brazilské nominace na poslední kvalifikační kolo se však nedostal, na rozdíl od spoluhráčů Thiaga Silvy s Marquinhosem.

Jednou z nevýhod silného pařížského kádru je právě velká vytíženost hráčů v reprezentačních pauzách; zatímco v Nancy se odpočívalo, Emerymu se do kádru vrací kromě dvou Kanárků i Ángel Di María, Edinson Cavani (mimochodem hráč měsíce září v Ligue 1), Serge Aurier nebo francouzští reprezentanti.

Stále se neví, jestli se španělský kouč nerozhodne Cavaniho šetřit; uruguayský forvard je zkrátka příliš cenným hráčem na to, aby hrál všechny zápasy, a duel v Nancy má před Ligou mistrů nižší prioritu. Cavaniho krajan Erick Cabaco, stabilní součást obrany Les Chardons, však doufá, že slavný útočník hrát bude.

"Cavani je vynikající hráč," prohlásil Cabaco. "Každou sezonu nasází spoustu gólů, ať už v klubu nebo v reprezentaci. Pokud proti nám nastoupí, bude to pro mě ohromná zkouška. Vnímám to jako velkou příležitost ukázat, co umím. Pár měsíců zpátky jsem Cavaniho sledoval v televizi doma v Montevideu a nestačil žasnout. Teď mám to obrovské štěstí stát s ním na jednom hřišti. Atmosféra v naší kabině je bojovná, jsme natěšení, nemůžeme se dočkat. Je to jako svátek," dodal.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Assembé - Cetout, Cabaco, Chrétien, Diagne, Maouassa - Koura, Pedretti, Diarra, Bennasser - Dalé
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Aréola - Aurier, Thiago Silva, Kimpembe, Maxwell - Verratti, Motta, Rabiot - Di María, Cavani, Lucas Moura
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Lorient - FC Nantes  (sobota 20:00)
Tápající Lorient se v 9. kole Ligue 1 utká s podobně tápajícím Nantes. Tenhle zápas může dopadnout opravdu všelijak.

Les Merlus zažívají hodně nepovedený vstup do sezony. V některých případech jim chybělo i trochu štěstíčka. Třeba zrovna před reprezentační pauzou, kdy se tým Sylvaina Ripolla utkal s OGC Nice, současným lídrem tabulky Ligue 1. "Náš výkon byl velmi kvalitní, takže jsme zklamaní, že se nepodařilo uhrát ani bod. Přitom nechybělo mnoho a mohli jsme vést my 2:1. Téměř nic se nám teď nedaří, ale věřím, že to brzy bude zase dobré," řekl pětačtyřicetiletý trenér.

Tomu se před zápasem s Nantes výrazně zúžil kádr. Mimo jsou Pape Paye, Jérémie Aliadiére, Benjamin Moukandjo a Sylvain Marveaux, přičemž poslední tři jmenovaní se vrátili z reprezentačního srazu s dobnými zraněními. Benjamin Jeannot si kvůli trestu nezahraje v následujících třech utkáních. Do hry se naopak vrátí Majeed Waris.

Les Canaris už třetí sezonu po sobě trápí koncovka. Čtyři vstřelené branky jsou opravdu málo. Horší produktivitou se může "pochlubit" jen poslední AS Nancy-Lorraine. Ale pro celek Reného Girarda nic neobvyklého. I minulé vítězství proti Bastii se rodilo dosti složitě. Rozhodl o něm jedinou brankou zápasu Mariusz Stepiński.

"Hráči se teď v šatně hodně radují. Už jsem se začínal obávat, že zapomenout chuť vítězství. Dnes jsme ale byli zároveň i šťastnějším týmem. Fanoušci byli úžasní a musím před nimi smeknout. Doufám, že to týmu dodá potřebné sebevědomí a že nastartujeme úspěšnou sérii," podotkl trenér Girard, který před čtyřmi roky slavil senzační titul s Montpellierem.

S Nantes se patrně letos něco podobného nezopakuje, nicméně to neznamená, že by klub ze Stade de la Beaujoire nemohl nakonec přeci jen zakončit ročník v první polovině tabulky, byť se mu to od postupu v roce 2013 nepodařilo. Proti Lorientu nenastoupí Anthony Walongwa, Wilfried Moimbé, Oswaldo Vizcarrondo, Koffi Djidji, Abdoulaye Touré a Jules Iloki, ačkoli ti dva začali už s týmem alespoň znovu trénovat.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Moreira, Touré, Ciani, Le Goff - Bellugou - Mvuemba, Cafú - Cabot, Waris, Mara
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Riou - Dubois, Kwateng, Carlos, Lima - Thomsen, Harit, Gillet, Kačaniklić - Sala, Stepiński
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Montpellier HSC - SM Caen  (sobota 20:00)
Montpellier se může v případě výhry dotáhnout na Caen. To naopak bude chtít na Stade de la Mosson potřetí v řadě bodovat.

V minulém kole sehráli la Paillade hodně zajímavý zápas s Dijonem. Dvakrát vedli o dva góly, jenže nakonec z toho byla remíza 3:3. Hattrickem se přitom blýsknul Rodrigo Ninga. "V tom utkání jsme hráli to, co jsme potřebovali. Řekl bych, že jsme byli po většinu času lepší. Mám radost i z toho, že se nám podařilo dát tři branky venku," prohlásil trenér Frédéric Hantz.

A v zápětí dodal: "Náš problém je v psychice. V této sezoně jsme už sedmkrát vsítili úvodní branku zápasu, ale vyhráli jsme jenom jeden. Jsem ale přesvědčený o tom, že naše současná pozice v tabulce neodpovídá skutečným možnostem mého týmu." Před duelem s Caen bude mít Hantz potíže se složením středu obrany.

Daniel Congré (zranění) i kapitán Hilton (suspendován) jsou mimo. Kouč počítal, že vedle Ellyese Skhiriho nastoupí William Rémy, jenže ten se v týdnu nachomýtnul k menšímu automobilovému incidentu, takže do zápasu zřejmě nenastoupí. Příležitost by tedy mohl dostat někdoz dorosteneckého mužstva.

SM Caen má zatím potíže s ustálením svých výkonů. Naposledy ovšem těsně přehrálo Toulouse, které přitom okupuje v tabulce čelní příčky. "Rozhodně je to důležité vítězství, ale tenhle střet byl hodně náročný. Na začátku jsme měli šanci je potrestat, ale nestalo se. S výkonem ve druhém půli už jsem spokojený. Byl to z naší strany atraktivní fotbal," řekl Patrice Garande.

Proti MHSC mu budou chybět Jeff Louis, Mouhamadou Dabo a Syam Ben Youssef. Obrana Caen dokázala už čtyřikrát udržet čisté konto a jinak dobrý průměr kazí akorát výprask 0:6 od PSG. Vzájemné zápasy těchto soupeřů naposledy dvakrát vyzněly právě pro celek ze Stade Michel d’Ornano. Pokaždé byl ovšem výsledek těsný a vyrovnané střetnutí se očekává i tentokrát.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Borre, Skhiri, Rémy, Roussillon - Sessegnon, Sylla, Sanson - Boudebouz - Mounié, Ninga
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Vercoutre - Génévois, Yahia, Silva, Imorou - Diomandé - Karamoh, Delaplace, Rodelin - Féret - Santini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Bastia - Angers SCO  (sobota 20:00)
Notně oslabená Bastia přivítá na svém stadionu Angers; půjde o boj dvou týmů středu tabulky, jejichž sezonní cíl je totožný: záchrana. Domácí budou lehkým papírovým favoritem, odhadovat výsledek dopředu je však téměř nemožné..

Jedna věc se však předvídat dá: mnoho gólů nejspíš nepadne. Loni, kdy se oba celky utkaly v Ligue 1 vůbec poprvé v historii, skončily oba zápasy shodným výsledkem 1:0 pro domácí. A letos mají jak Bastia, tak Angers společné dvě věci - pevnou obranu, ale neproduktivní útok. Jedenáctí Korsičané se po šesti kolech "chlubí" průběžným skóre 6:6; dvanáctí Les Scoïstes jsou o něco odvážnější, bilance 8:9 však žádné gólové hody také neslibuje. Oba týmy od sebe dělí právě pouze skóre; vítěz dnešního duelu se může teoreticky přiblížit pohárovým příčkám, spíše to ale vypadá, že se bude hrát opatrně.

Bastia je doma na Furiani tradičně silná, dnes se nicméně bude muset vypořádat s jednou velkou ztrátou. Z už tak ubohého šestigólového účtu totiž jasně vyčnívá mladý forvard Enzo Crivelli, který skóroval třikrát - dnes však hrát nebude. Hostující odchovanec Bordeaux se při zářijové výhře nad Guingampem (1:0) dopustil vážného prohřešku, když se pohádal s rozhodčím a byl vyloučen; původně měl stát pouze jeden zápas (a dnes již tedy být k dispozici), disciplinární komise mu však během reprezentační pauzy zvýšila trest na tři zápasy.

Kromě toho budou Korsičanům chybět i Mehdi Mostefa a Florian Marange, kteří si odpykávají jednozápasový trest za nahromaděné žluté karty. Kouči Francoisi Ciccolinimu navíc přidělává vrásky i rozsáhlá marodka: do zápasu určitě nenastoupí Ismael Diallo, Alexander Djiku, Farid Boulaya ani Abdelhamid El Kaoutari. Otazník navíc visí i nad startem zkušeného stopera Sébastiena Squillaciho, což znamená, že kromě útoku má Bastia výrazně oslabenou i obranu.

Naopak Angers mají na marodce pouze dva hráče, brankáře Alexandre Letelliera a křídelníka Billy Ketkéophomphona. Les Scoïstes mohou spoléhat i na lepší formu: z posledních pěti zápasů posbírali solidních deset bodů, přičemž jediné ztráty přišly proti Monaku (1:2) a Marseille (1:1).
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Léca - Cioni, Squillaci, Peybernes, Bengtsson - Cahuzac, Coulibaly - Nangis, Saint-Maximin, Danic - Thievy
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Michel - Manceau, Traoré, Thomas, Andreu - Ndoye, Santamaría, Mangani - Capelle, Diédhiou, Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 2.88 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
EA Guingamp - Lille OSC  (sobota 20:00)
Lille nutně potřebuje bodovat, aby si nezadělalo na problémy. Guingamp oproti tomu bude chtít napravit dojem z posledních dvou smolných porážek.

LOSC prohrálo čtyřikrát v řadě, než se podařilo udolat Nancy. Jedinou branku zápasu vsítil v 75. minutě hrdinný Portugalec Éder. Ano, přesně ten, který dal jediný gól i ve finále letošního EURA, díky čemuž jeho země porazila domácí Francii a stala se mistrem Evropy. Šlo teprve o druhou výhru jeho klubu v sezoně.

"Za tři body jsem samozřejmě rád, ale rozhodně se nejednalo o výhru, po které bychom si mohli hrdě vykračovat. Proti týmu, který povětšinu zápasu jen brání, se musíte obrnit trpělivostí a musíte si věřit, s čím máme od začátku ročníku problém. Zmiňujete, že Nancy byl neuznán gól, jenže proti ASSE jsme to byli my, kdo inkasoval z ofsajdu. Naštěstí to vypadá, že Éder se začíná rozehrávat k dalším dobrým výkonům," rozebíral zápas Frédéric Antonetti.

Co se jeho týmu týče, na hřiště se nedostanou Ryan Mendes (zraněný v utkání portugalské jedenadvacítky), Marko Baša, Rony Lopes, Junior Tallo, Éric Bauthéac a patrně i Nicolas De Préville. Do hry se naopak vrací Mounir Obbadi, který si zahrál už o minulém víkendu v přáteláku s Excelsiorem Mouscron.

"Myslím, že jsme nesehráli špatné utkání, ačkoliv tam byla ta penalta. Hráli jsme to, co jsem po hráčích požadoval. Obrana fungovala dobře a spokojen jsem byl i s rychlým přechodem do útoku. Vytvořili jsme si solidní šance, ale nedokázali jsme je proměnit. Jakmile jsme hráli o deseti, bylo to ještě mnohem složitější. Je to škoda," prohlásil Antoine Kombouaré po těsné porážce se Stade Rennes.

Jedna výhra však může jeho tým poslat zpět někam k pohárovým příčkám. Možná, že proti Lille přijde. Určitě se na ní nebudou podílet zranění Reynald Lemaitre, Jonathan Pereira, Nicolas Benezet a vykartovaní Ludovic Blas a Moustapha Diallo. Do středu zálohy by se tedy měl dostat Baïssama Sankoh. Domácí půjdou do zápasu určitě v roli mírného favorita na vítězství.
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Johnsson - Ikoko, Kerbrat, Sorbon, Marcal - Salibur, Sankoh, Déaux, Giresse - Briand, Privat
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Enyeama - Corchia, Civelli, Soumaoro, Palmieri - Mavuba, Amadou, Sankharé - Amalfitano, Éder, Sliti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - AS Monaco  (pátek 19:00)
Je několik možností, jak se oklepat z první porážky v sezoně, a Monako pravděpodobně zvolilo ten nejlepší možný. Na dalším výjezdu po selhání v Nice si totiž připsalo historicky nejvyšší venkovní výhru. Kam dál po demolici Mét? Tentokrát do Toulouse, které zatím doma neztratilo ani bod, a poradilo si například s Bordeaux i PSG.

Loni TFC horlivě bojoval o ligovou záchranu, letos to ovšem vypadá na úplně jinou pohádku. Měl by minimálně bojovat o evropské poháry. Před reprezentační pauzou podlehl venku nevýraznému Caen a tenhle výsledek hodlá jistojistě napravit. "Byla to pro nás lekce. Stále se učíme," uvedl útočník Oscar Trejo.

Na Monako se domácím v posledních letech opravdu moc nedaří. Z předchozích dvanácti zápasů ho porazili jen jednou, přičemž minulý vzájemný duel dopadl jednoznačně pro knížecí klub, který vyhrál 4:0. "Může se stát cokoliv. Doma máme bilanci tří vítězství ze tří kol. Ale ještě lepší by byly čtyři výhry ze čtyř zápasů," přál by si Trejo.

Toulouse evidentně za žádnou cenu nehodlá opakovat výsledky z minulého ročníku. "Od konce června, kdy nám začala příprava, jsme si v kabině hodně věcí vyříkali," prozradil Argentinec. "Sice máme za sebou jen čtvrtinu sezóny, ale naše výkony jsou slibné. Ukazujeme, že máme potenciál."

ASM se nachází jen bod za vedoucím Nice, pokud by se mu podařilo v Toulouse uspět naplno, alespoň na chvilku by se dostal do čela. Velkým problémem pro celý klub je vždy reprezentační přestávka. Trenér Leonardo Jardim má v kádru zkrátka mnoho hráčů, kteří oblékají národní dres a zpátky do ligového dění se vracejí na poslední chvíli.

Hostující stratég téhle situaci nečelí poprvé. "Naším cílem je samozřejmě udržet si dynamiku. Vždy musíme pracovat na sto procent," říkal před utkáním. "Měli jsme málo času na trénink. Bylo by lepší, kdybychom hráli v sobotu. Soupeř je dobře organizovaný, má několik talentovaných hráčů. Musíme být soustředění."
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Lafont - Yago, Diop, Jullien, Moubandje - Durmaz, Blin, Bodiger, Sylla - Tréjo, Braithwaite
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašič - Sidibé, Glik, Jemerson, Mendy - Lemar, Fabinho, Bakayoko, Joao Moutinho - Bernardo Silva, Germain
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
OGC Nice - Olympique Lyon  (pátek 20:45)
Doma by to celkem šlo, tam už si Lyon připsal tři výhry, ovšem venku naplno nebodoval od prvního kola s Nancy a teď ho čeká ten papírově nejtěžší možný test. Nice i přes evropskou mizérii v lize zůstává jako jediné neporaženo a před vlastními fanoušky už skolilo silné celky jako Monako nebo Rennes. Z pěti utkání v Allianz Riviera hned čtyřikrát zvítězilo.

Domácí mohou být rádi za gesto, jaké s k nim doneslo od francouzské disciplinární komise. V minulém utkání proti Lorientu, kde OGC potvrdil roli favorita a zvítězil 2:1, byl vyloučený Mario Balotelli, jemuž angažmá u Azurového pobřeží evidentně nesmírně sedí. Rozhodčí Olivier Thual hned po zápase přiznal chybu.

Druhou žlutou kartu a následně červenou kartu italský bouřlivák neměl dostat, což potvrdila na svém zasedání taktéž disciplinárka. Balotelli tak po zrušeném trestu bude moci nastoupit do duelu s Lyonem. "Každý ví, jak je dobrý před brankou. My jen plně využíváme jeho kvalit," mnul si ruce kouč Lucian Favre.

Les Aiglons se zhruba po čtvrtině sezóny sluní nečekaně na čele tabulky. Pokud se jim podaří vyhrát i nad svým aktuálním soupeřem, bude tomu tak podesáté během posledních jedenácti domácích zápasů. "Získali jsme už dvacet bodů po osmi kolech a to je nádherné číslo," nebál se za současné situace pochválit Favre.

Nice se vlastně skoro vůbec nedotkla reprezentační přestávka. Mladé a talentované francouzské pušky ještě potřebují čas a ukázat se, aby mohly oblékat národní dres, a Balotelli navíc znovu nedostal do italského nároďáku pozvánku. Celé mužstvo by tak mělo být odpočaté a plné sil.

Les Gones naposledy zvládli nelehké derby proti St. Étienne a vyhoupli se na páté místo tabulky. Skvělou zprávou pro tým kolem trenéra Bruna Génésia je návrat Alexandra Lacazetteho, nejlepšího střelce, jenž byl mimo hru měsíc kvůli poraněnému stehennímu svalu. Zpět v tréninku je rovněž Clément Grenier.

Stále lépe si Lyon zvyká na nový herní systém v rozestavení 3-5-1-1, který přináší úspěchy. Výtečně se osvědčil i před dvěma týdny. "Bylo důležité vyhrát, protože jsme potřebovali poskočit v tabulce," hodnotil hostující lodivod. "Bylo to první derby na našem novém stadionu. V sázce bylo hodně. Takže jsme s výsledkem spokojeni."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Cardinale - Baysse, Dante, Sarr - Ricardo Pereira, Koziello, Cyprien, Seri, Dalbert - Pléa, Balotelli
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Yanga M'Biwa, Nicolas N'Koulou, Morel - Gaspar, Darder, Gonalons, Tolisso, Rybus - Ghezzal, Fekir
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice862014:520
2.AS Monaco861122:919
3.Paris Saint-Germain851217:616
4.Toulouse FC842211:614
5.Olympique Lyon841315:913
6.Girondins Bordeaux841311:1013
7.Stade Rennes84139:1013
8.FC Metz84139:1513
9.AS Saint-Étienne833210:812
10.EA Guingamp83239:811
11.SC Bastia83146:610
12.Angers SCO83148:910
13.SM Caen83147:1410
14.Olympique Marseille823310:109
15.Dijon FCO822411:138
16.FC Nantes82244:88
17.Montpellier HSC81439:157
18.Lille OSC82158:147
19.FC Lorient82065:136
20.AS Nancy-Lorraine81253:105

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

trošku se divím, že po reprepauze jsou tyhle dva šlágry už v pátek, každopádně tipuju moc hezký fotbal v obou zápasech... krásný fotbalový pátek to bude

Reagovat
Israha

Kvůli LM...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Toulouse zatiaľ lepšie, škoda že do prestávky nevyrovnalo.

Reagovat
Langi

Lopes - Gaspar, Yanga-Mbiwa, Mammana, Morel, Rybus - Gonalons, Darder, Ferri - Tolisso, Fékir

Gonalons a Yanga klidne jeste mohli sedet...formu na zaklad nema ani jeden...ale dneska povinny win

Reagovat
smazaný uživatel

Fekir typický Arab

Reagovat
smazaný uživatel

Typický Frantík skôr nie? Poznám jedného čo bol v Paríži a belocha za tri dni nestretol.

Reagovat
juninho8

Z toho slapnutia na ruku by som Fekira nevinil ale neospravedlnujem ho za to ze posobil ako totalne premotivovany a vymeteny curak....okopal tam bayssa ako zemiaky....uz pred tym mal nervozne naznaky a to sa hra prvy polcas....po tom jeho zraneni pred eurom je polovicny ak nie aj stvrtinovy....

Reagovat
Langi

Ja nechapu jak muze byt nekdo premotivovany v zapase s provincnim Nice...co chce pak delat na Juventusu?...je to blbec...ale oni i nase 3 strely hovori za vse...tady si nezaslouzime brat body

Reagovat
juninho8

Absolutne nie....katastrofa....juve nas s tymto vyprasi jak stary koberec

Reagovat
juninho8

Tak za prvy polcas sa mi chce z lyonu grcat nervozne prejavy, zbytocne fauly a karty....futbalove umenie nula bodov....

Reagovat
Langi

Lyon zpatky na zem...uz to vidim...tady se zas bude ke konci jara haluzit treti misto

Reagovat
Langi

Jinak od Genesia naprosto logicke a spravne stridani o polocase...jen nechapu, ze to s temi statistikami nic neudelalo...chyba asi bude jinde

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele