Ligue 1 - preview 9. kola

02.10.2015, 09:00, aktualizováno 04.10.2015, 08:56
Previews
Paris Saint-Germain hraje doma s Marseille a hodlá si pojistit vedení v tabulce. Bordeaux cestuje do Lorientu, AS Monaco přivítá Rennes a Saint-Étienne se v Caen pokusí napravit dojem ze zpackaného týdne...
AS Monaco - Stade Rennes  (neděle 14:00)
Monaku se zatím letos nedaří podle představ, zejména v defenzivě jsou svěřenci Leonarda Jardima překvapivě slabí a zdá se, že bude ještě chvíli trvat, než se všechny nové posily patřičně uchytí. Knížecí klub dokonce stále čeká na první domácí výhru. Prolomit neúspěšnou sérii se pokusí proti Rennes..

Poslední dva zápasy na Stade Louis II domácí tým dokonce prohrál - nejprve 0:3 s Paříží, poté 2:3 s Lorientem, a jestliže zaváhání proti mocnému PSG lze ještě s přimhouřenýma očima omluvit, kolaps s Les Merlus volá po okamžité nápravě. Loni se sice Monaku také dařilo více venku než doma, tehdy jej však srážely spíše zbytečné remízy; prohry před vlastními fanoušky si za celou sezonu připsalo pouze dvě. Dalším problémem pro Jardima je i únava: jeho tým se dnes chystá k sedmému soutěžnímu zápasu od 13. září.

Přesto však existují i důvody ke spokojenosti, byť ve světle nečekaně propustné defenzivy (osm inkasovaných gólů v posledních třech kolech!) působí poněkud chabě. Čtvrteční zápas Evropské ligy proti Tottenhamu Monaco na vlastním stadionu nijak neovládlo, uhrálo však alespoň povzbudivou remízu 1:1. Jardim byl navíc vůbec poprvé v sezoně schopen postavit svoji ideální obrannou čtveřici, a co více, vrátil se i uzdravený kapitán Jérémy Toulalan. "Máme široký kádr, ale z dlouhodobého hlediska myslím, že bychom měli dělat méně změn v sestavě. Protočit tak maximálně dva, tři hráče na zápas. Základní sestava si na sebe musí zvyknout, jinak se nezlepšíme," podotkl šedovlasý záložník.

Ačkoliv Monaco musel proti Tottenhamu zachraňovat až v závěru hlavičkující Stephan El Shaarawy, Jardim byl nakonec spokojený. "Jsme rádi, že máme zpět Toulalana s Moutinhem, ale i mladí hráči to zvládli velmi dobře. Naším cílem je dohlédnout na jejich vývoj, aby získali kvalitu potřebnou pro největší evropské kluby - stejně jako ti, kteří nás opustili toto léto," potvrdil portugalský kouč dlouhodobou strategii klubového vedení.

Také v Rennes panuje smíšená nálada. Les Rouge et Noir jsou sice v tabulce třetí a od prvního kola neprohráli, série tří remíz 1:1, z čehož dvě přišly proti zatím slabým nováčkům GFCA a Troyes, však nadšení v černo-červeném táboře notně zchladila. "Jsme frustrovaní a zklamaní. Když hrajeme dvakrát za sebou s týmy, které jsme schopní porazit, musíme získat alespoň čtyři body ze šesti možných, a máme dva. To je málo," prohlásil kouč Philippe Montanier.

Hostující stratég se dnes bude spoléhat zejména na mladého křídelníka Paula-Georgese N'Tepa, jehož sebevědomí hodně prospělo, že byl povolán do nominace francouzského národního týmu na nadcházející přátelská utkání a sám trenér Didier Deschamps se o něm vyjádřil hodně pochvalně. Naopak v obranné fázi hlásí Rennes tři výrazné absence: chybí defenzivní štít Yacouba Sylla, který pyká za vyloučení proti Troyes, stoper Mexer s čerstvě zraněným kolenem a stále také brankářská jednička Benoit Costil, jehož návrat je naplánován nejdříve na začátek listopadu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.40 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SM Caen - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Caen má před sebou velkou výzvu - svěřenci Patrice Garandeho zahájili sezonu ve skvělé formě a pokud dnes před vlastními fanoušky porazí Saint-Étienne, mohou se v tabulce posunout dokonce na druhé místo. To před startem kola okupovali právě hosté, ovšem pouze s jednobodovým náskokem..

Po sobotním triumfu Angers nad Bastií se Les Verts propadli na třetí příčku, jejich kouč Christophe Galtier však má momentálně úplně jiné starosti. Ještě před týdnem panovala v táboře Les Verts povznesená nálada; tradiční pohárový účastník vyhrál v lize pětkrát za sebou a fanoušci tajně doufali, že se mu povede zatlačit i na vedoucí PSG. Jenže potom přišlo kruté vystřízlivění po drtivé domácí prohře 1:4 s Nice, následoval další kolaps v Evropské lize na půdě Lazia (2:3) a případná ztráta v Caen by tak už mohla představovat velký problém.

Historie přitom není favoritovi příliš nakloněna: na Stade Michel d'Ornano se tradičně daří spíše domácím, kteří vyhráli pět z posledních sedmi vzájemných utkání, navíc pokaždé s čistým kontem. Galtier se tak pokusí těžit spíše ze zbývajících dvou zápasů, v nichž Sainté triumfovali 3:1 (únor 2008) a 4:1 (duben 2012).

Minimálně táhnoucí se problém se střílením branek hosté letos podle všeho vyřešili: jejich nejlepším ligovým střelcem je sice stále kapitán a stoper Loïc Perrin, oproti předcházejícím sezonám však nyní mají v útoku celou řadu možností a jejich nové rozestavení 4-2-3-1 je mnohem ofenzivnější než předchozí 4-3-3, na které byli fanoušci pod Galtierem řadu let zvyklí. Jenže s tím jde ruku v ruce zhoršená obrana, což ostatně dokládá sedm inkasovaných branek v posledních dvou soutěžních zápasech.

Na druhou stranu bychom neměli prohru na Laziu brát jako nějakou tragédii; Sainté totiž hráli opravdu dobře, favorizovaného soupeře na jeho půdě zaskočili vedoucím gólem a celkově ukázali, že jsou v Evropě mnohem silnější než loni. Na konečném výsledku se hodně podepsaly i dvě červené karty. "Myslím, že Robert Berić neměl žádný zlý úmysl a vyloučení si nezasloužil," hájil Galtier svého útočníka. "Loni jsme v EL nezískali jediné vítězství, teď ale hrajeme úplně jinak. Budu dále trvat na tom, aby si mí hráči zachovali tento aktivní přístup. I když jsme prohrávali 1:3 a hráli v devíti proti jedenácti, nevzdali jsme se," zakončil spokojeně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Lorient - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
O šanci přiblížit se pohárovým pozicím hrají Lorient s Bordeaux, dva týmy, které aktuálně okupují místa v klidném středu tabulky. Pro hosty to znamená úpadek od loňské úspěšné sezony, naopak domácí Les Merlus se v poslední době daří nad očekávání..

Poté, co svěřenci Sylvaina Ripolla zakončili srpen bez výhry a na potupném osmnáctém místě, přišel nečekaný a radikální zlom: triumfy nad Angers, Monakem (venku!) a Caen nejenže vystřelily bretaňský klub mimo sestupové ohrožení, ale navíc i ukázaly, že se může měřit prakticky s kýmkoliv. Angers a Caen mají letos famózní formu, Monaco zase loni skončilo třetí. Tuto náhlou výsledkovou explozi sice naposledy ukončila těsná prohra 1:2 v Montpellieru, nálada v oranžové kabině je však mnohem pozitivnější než před měsícem.

O Bordeaux se nic podobného říct nedá - tým Willyho Sagnola totiž poslední dobou trápí šílené výkyvy. Pro někoho, kdo se chlubí v první řadě dobrou defenzivou, by něco takového jako prohra 1:6 v Nice nemělo být ani teoreticky možné; Bordeaux přesně takový horor prožilo 23. září, načež udolalo Lyon před vlastními fanoušky 3:1. Konzistence skutečně zatím není přítelem Les Girondins, i když jejich dosavadní bilance dvou výher, čtyř remíz a dvou porážek by naznačovala opak.

Domácí budou mít výhodu v tom, že jsou oproti svému soupeři odpočatější; Bordelais totiž ještě ve čtvrtek nastoupili v Evropské lize na půdě Rubinu Kazaň, kde uhráli docela povzbudivou remízu 0:0, navíc po slušném výkonu. "Viděl jsem od svých hráčů skvělé věci," pochvaloval si Sagnol. "Až na patnáctiminutový úsek v první půli jsme hráli skvěle, disciplinovaně a účelně. Třikrát jsme trefili brankovou konstrukci, takže podle mého názoru můžeme férově prohlásit, že jsme měli vyhrát. Pokud se nám podaří i nadále takto držet nastavený taktický plán, nemám o další vývoj strach," zakončil pozitivně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
První letošní Le Classique je tu! Na papíře to vypadá jako jednoznačná záležitost - PSG vede tabulku, neprohrálo dosud jediný zápas a řadí se mezi favority na výhru v Lize mistrů, Marseille se trápí, ztrácí body jako na běžícím páse a naposledy prohrálo doma v Evropské lize s Libercem. Jenže v tomto zápase nejde pouze o aktuální formu..

Rozdíl mezi oběma týmy je letos propastný. PSG má na prvním místě čtyřbodový náskok, Marseille na něj ztrácí dokonce dvanáct korálků; to je po osmi odehraných kolech obrovské číslo. Nový kouč Míchel, který v horkém křesle na Vélodrome nahradil Marcela Bielsu, sice zahájil svoje působení ve velkém stylu, kouzlo však rychle vyprchalo a nyní Olympique vypadá ještě v hlubší krizi než dříve. V souboji dvou největších francouzských měst se však na favority a outsidery nehrálo nikdy.

Navíc je třeba podotknout, že ani v Paříži nešlo zatím vše úplně podle představ - remízy s Bordeaux a Remeší znamenaly narušení do té doby stoprocentní ligové bilance, a přestože následná výhra 3:0 nad Guingampem opět připomněla, jak silný tým má Blanc vlastně k dispozici, minulý víkend se v Nantes favorit dlouho trápil. Nakonec tedy vyhrál 4:1, ještě v poločase to však vypadalo spíše na další nečekanou ztrátu. "První půli se ani nepokouším analyzovat, protože tam prostě nebylo vůbec nic," prohlásil kouč znechuceně. "Vůbec nic. Poušť. Po změně stran jsem viděl hráče, kteří chtěli zápas zvrátit, chtěli bojovat, držet míč, hrát tak, jak se od nich očekává. S tím můžeme být spokojeni, ale nesmíme si zvyknout 'zapínat' takto pozdě. Může se to stát, ale doufám, že tohle bylo naposledy," dodal přísně.

Hráči si nejspíš jeho slova vzali k srdci, protože ve středečním duelu Ligy mistrů na Ukrajině to z jejich strany bylo hotové galapředstavení: silný Šachťor Doněck si ani neškrtl a nakonec opouštěl hřiště se sklopenými hlavami po potupné prohře 0:3. "Myslím, že to byl náš nejlepší výkon sezony. Šachťor je opravdu vynikající mužstvo," uvedl Blanc, tentokrát mnohem spokojenější. "Hráli jsme skvěle, v obraně i v útoku. Možná jsme měli méně střel, ale určitě více šancí. Takto se to má dělat."

Rychlý střih o pár set kilometrů na jih, k pobřeží Riviéry, a atmosféra se rázem změní z nadšené na pochmurnou. Po extrémně kontroverzním zápase s Lyonem (1:1), kdy fanoušci Marseille udělali svému klubu pořádnou ostudu, přišly zápasy s outsidery s Toulouse a Angers; Les Phocéens potřebovali získat ideálně všech šest bodů, místo toho ale vydolovali jen jeden. Domácí prohra s nováčkem s Angers (1:2) byla ohromným fiaskem, a to ještě fanoušci netušili, co je čeká v Evropské lize.

Marseille bylo proti Liberci mnohem lepším týmem, soupeře jasně přehrálo i přestřílelo, nakonec však podlehlo těsně 0:1. Byl to z jeho strany klasický 'den blbec', na to se ale Míchel v této situaci vymlouvat nemůže. Zvlášť když posledních pět výletů do Paříže skončilo porážkami. Může vůbec hrdé Olympique v tomto rozpoložení v hlavním městě uspět?

"Hrát v Parku princů není nikdy jednoduché, a je fakt, že teď se nám zrovna nedaří," podotkl Romain Alessandrini, jeden ze smolařů zápasu s Libercem. "Myslím, že si můžeme odnést hodně pozitiv. Ukázali jsme vůli po vítězství, chybělo pouze zakončení. Víme, že zápas s PSG je něco víc; třeba nám právě on pomůže znovu nastartovat sezonu. Upřímně v to doufám," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Stade Reims  (sobota 17:30)
V Lyonu doufají, že se podaří odčinit prohru s Valencií v rámci Ligy mistrů. A také by se rádi posunuli výše v tabulce francouzské nejvyšší soutěže, kde jim prozatím patří osmá příčka.

V Champions League má někdejší suverén Ligue 1 prozatím na kontě jeden bod, a pokud v dalších čtyřech duelech výrazně nezabere, dost možná z toho nebude ani třetí místo, zaručující účast v Evropské lize. Fournierův tým se navíc potýká s poklesem formy, již stále hledá především Alexandre Lacazette, nejlepší střelec loňského ročníku. Rovněž zranění Nabila Fekira, který se prezentoval přesně naopak, celku ze Stade de Gerland pranic neprospělo.

"Proti Remeši to bude náš sedmý zápas v posledních dvaceti dnech. V utkání s Valencií hráči ukázali, že fyzické zásoby stále mají, a proto jsme určitě neměli prohrát. Pokud Remeš porazíme, bude to dobré zadostiučinění. Když do toho střetnutí půjdeme se stejným odhodláním a intenzitou, určitě máme velice slušné šance vyhrát. Úterní zápas jsme si s hráči rozebrali a soustředili se jen na pozitiva. Jako třeba na skutečnost, že druhé místo je v lize jen čtyři body daleko. Rozhodně ještě nic není rozhodnuto!" řekl osmačtyřicetiletý kouč, který do Lyonu přišel právě ze Stade Auguste-Delaune.

A pro tamní klub vykonal mnoho dobrého - postoupil s ním mezi elitu, kde jej taky dokázal udržet a ustálit. Teoreticky by se tedy dalo tvrdit, že z jeho kvalitní práce těží i nynější lodivod Olivier Guégan, protože pod jeho vedením zatím Remeš okupuje čtvrtou pozici, na čemž má velkou zásluhu pětizápasová série bez prohry.

"Lyon sehrál v posledních týdnech velké množství utkání, takže se určitě jedná o zranitelného soupeře. Ačkoliv odhadnout, s čím na nás vyrukují, není zrovna snadné. Buď se nebudou moci dostat do tempa, nebo předvedou zcela opačnou stránku. Jenže my se musíme soustředit především na sebe a pokračovat v dobré práci, kterou zatím v této sezoně odvádíme," dodal odhodlaně gabonský reprezentant Frédéric Bulot.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - SC Bastia  (sobota 20:00)
Rozjeté Angers se v případě domácí výhry nad Bastií může dostat na hranici 18 bodů, která by teoreticky mohla znamenat posun dokonce na druhé místo tabulky. Podceňovaný nováček zatím hraje opravdu skvěle, korsický soupeř ale minulý víkend prolomil svoji sérii neúspěchů a rozhodně nebude chtít upadnout zpět do spirály neúspěchů..

Les Angevins zatím zvládají nástrahy nejvyšší soutěže skutečně s grácií: z osmi zápasů prohráli jediný, naposledy si dokonce vyšlápli na mocné Marseille a triumfem 2:1 na jeho půdě potvrdili jeho mizérii. Výsledkem je pátá příčka, o skóre za Rennes a Remeší. Kouč Stéphane Moulin je s excelentním startem do sezony samozřejmě maximálně spokojen; ani ti nejoptimističtější fanoušci tradičního klubu nejspíš nečekali, že jejich oblíbenci budou na začátku října atakovat příčky zajišťující Ligu mistrů.

"Upřímně jsme netušili, že tu můžeme uspět," přiznal Moulin po šokující výhře na Vélodrome. "Chtěli jsme získat body, jistě, chtěli jsme odevzdat vše, ale spíše jsme čekali, co se stane. Měli jsme své sny... a ty se splnily. Občas se vám prostě vydaří úplně všechno. Jsme strašně šťastní. Hráli jsme jako tým, bylo to na nás vidět," rozplýval se na pozápasové tiskové konferenci.

Dnes budou mít Moulinovi svěřenci skvělou příležitost svoji jízdu protáhnout; Bastia se totiž nachází až na dvanáctém místě a teprve před týdnem prolomila depresivní sérii čtyř porážek v řadě, když před vlastním publikem udolala neškodné Toulouse 3:0. Jenže Korsičané jsou zároveň známí tím, že doma ve Furiani dokážou obrat každého - loni se jim to povedlo i proti PSG - zatímco na cestách se jim zdaleka tolik nedaří.

Kouč Ghislain Printant po jednoznačné výhře nad Les Violets neskrýval svoji radost. "Na výhru jsme čekali už nějakou dobu," prohlásil úlevně. "Hráči zareagovali perfektně. Hráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli, tedy agresivně, s odhodláním a útočně. Dali jsme gól ze standardní situace. Když šlo do tuhého, ukázali jsme, že se dokážeme ubránit," těšilo jej. Bastia se v případě dnešního triumfu může posunout do první poloviny tabulky, fanoušci tedy mohou očekávat další výkon na hranici možností..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.10 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ES Troyes - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Až na očekávanou porážku na půdě PSG si Guingamp na zářijové období nemůže stěžovat. Zažehnal krizi ze začátku sezóny, odpoutal se od dne tabulky a i nadále stoupá výše. Zato Troyes, jenž zabředlo do sestupového pásma, pořád hledá optimální pohodu. Stále se mu nedaří získat nějaké vítězství.

Přitom právě tříbodový úspěch by mohl mančaft nakopnout k lepším zítřkům. ESTAC sice nehraje nijak pohledný fotbal, hraje především na výsledek, ale jako nováček prohrál jen v polovině všech utkání. Přitom až na debakl v Marseille nepadl nikdy nějakým vysokým rozdílem. Výhra ovšem pořád nikde.

I proto je aktuálně až na předposledním místě. V Rennes naposledy uhrálo Troyes cennou remízu 1:1. A kouč Jean-March Furlan si nemohl stěžovat. "Utnuli jsme sérii tří porážek v řadě, jsem spokojený," hodnotil. "Když nebodujete ve třech utkáních v řadě, hráči ztratí důvěru, pochybují o sobě. Každý sled dobrých zápasů vám naopak dodává nový impuls."

Porazit Gunigamp a konečně ukončit dvouměsíční čekání na premiérové vítězství, které kromě Furlanových svěřenců nemá na svém kontě už jen další novic Gazélec, nebude ovšem vůbec jednoduché. EAG jako by si začal zvykat na letní odchody Beauvueho s Mandannem a začíná šlapat tak, jak má.

Budiž příkladem poslední kolo, v němž doma díky hlavně bojovnému výkonu uhrálo mužstvo Jocelyna Gourvenneca remízu 3:3. "Bod je dobrý proti celku, který hraje evropské poháry," říkal hostující trenér. "Pozitivum je, že jsme proti jednomu z nejlepších celků ve Francii skórovali třikrát. Ale inkasovat tři góly? To je velmi špatné."

Oba kluby spolu dlouhou dobu bojovaly v Ligue 2, na nejvyšší úrovni se potkají poprvé po více jak 12 letech. Pokud zabrouzdáme do historie, poslední čtyři vzájemné zápasy dopadly nerozhodným výsledkem. Troyes svého soka skolilo naposledy v roce 2007, Guingamp mu porážku ovšem vrátil v téže sezóně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
GFCO Ajaccio - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Gazélec Ajaccio se bude chtít vymanit ze sestupových pozic. Proti bude ovšem Toulouse, které však v úvodu sezony také zrovna nezáří.

Korsický klub stále čeká na výhru. Nelichotivá bilance, v níž mu zdatně konkuruje pouze Troyes, tedy jiný čerstvě postoupivší celek. Svěřenci Thierryho Laureyho však v naprosté většině utkání rozhodně nebyli o tolik horším týmem. Spíše jim chybělo v některých momentech trochu více štěstí a samozřejmě také zkušeností.

Trenéra hráči podle vlastních slov vyloženě zklamali pouze o minulém víkendu, kdy prohráli 0:2 s Caen. Proto Laurey naznačil, že dojde ke změnám v sestavě. V základní sestavě by se tedy s největší pravděpodobností měli objevit David Ducourtioux a Grégory Pujol, kteří už mají na nejvyšší úrovni něco odkopáno.

V táboře Toulouse přidělává kouči starost poměrně velký počet zraněných hráčů a v tuto chvíli se ještě neví, jestli náhodou komise neprodlouží zákaz činnosti Francoisi Moubandjemu a Steevu Yagovi, tedy dvěma vyloučeným z duelu s Marseille. V takovém případě by je opět museli zastoupit Spajić a Blind. Ke změně dojde i mezi třemi tyčemi, kde zraněného Maura Goicoecheu nahradí Ali Ahamada.

Téfécé chybí zatím především větší schopnost se koncentrovat, kvůli čemuž pak tropí chyby, které soupeř pak dokáže hravě potrestat. To byl hlavní důvod krachu v Bastii a hlavní důvod toho, že celek ze Stadium Municipal doposud nasbíral pouhých sedm bodů. Dočká se proti poslednímu Ajacciu po sedmi zápasech druhé výhry?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.20 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
OGC Nice - FC Nantes  (sobota 20:00)
Při pohledu na aktuální tabulku Ligue 1 okamžitě zaujme jeden fakt - nejlepší útok nemají PSG, Lyon, Marseille ani žádný z dalších velkoklubů, nýbrž Nice, které v osmi dosavadních zápasech nastřílelo úchvatných dvacet branek. Svoji formu se svěřenci Claude Puela pokusí potvrdit i dnes doma proti Nantes..

Les Aiglons nastupovali do sezony s nezkušeným a nesehraným týmem, dva měsíce však stačily k tomu, aby každý poznal, jak moc talentu se v jejich kádru skutečně skrývá. Zejména díky skvělým výkonům probuzeného špílmachra Hatema Ben Arfy zažilo Nice snový týden: nejprve rozstřílelo Bordeaux tenisovým výsledkem 6:1, poté dokonce triumfovalo 4:1 na půdě druhého Saint-Étienne. Utržit dva takto potupné výprasky kandidátům na poháry je pro klub formátu OGC něco neskutečného. Vypadá to, že s Puelovým týmem musíme v sezoně skutečně počítat.

Ne všechno je však na Riviéře dokonalé: proti ASSE ztratilo Nice dva hráče kvůli utrženým červeným kartám, což na jednu stranu dělá jeho výhru ještě impozantnější, na druhou to však znamená výrazné oslabení pro dnešní duel. "Užíval bych si tu výhru mnohem více, kdybychom nepřišli o vyloučené hráče," potvrdil Puel. "Museli jsme odvést obrovský kus práce, zejména na konci zápasu. Výhra je ale skvělá. Třetí gól Hatema (Ben Arfy) snesl ta nejpřísnější měřítka, navíc jsme i dobře bránili. Jsem šťastný. Mí svěřenci poctivě trénují a snaží se ze sebe vydat to nejlepší, a dnes se to potvrdilo. Tato liga je extrémně náročná, my ale ukázali, že v ní můžeme uspět," dodal.

Dnes budou Ben Arfa a spol. bojovat proti soupeři, kterému se zatím zdaleka tolik nedaří. Nantes je průběžně až patnácté a média v září čile spekulovala o osudu kouče Michela Der Zakariana; je sice fakt, že Les Canaris v létě přestavěli prakticky celý tým, totéž se však dá říct i o jejich dnešním soupeři. Aktuální nálada v kabině západofrancouzského klubu je však dobrá, protože poslední dva zápasy ukázaly řadu pozitiv.

Doma proti PSG vedlo Nantes ještě v poločase 1:0. Nakonec sice prohrálo 1:4, ale minimálně po určitý čas dokázalo s úřadujícím mistrem držet krok. Úterní dohrávka na půdě Lille pak přinesla nesmírně cennou výhru 1:0, po níž spadl Der Zakarianovi obrovský kámen ze srdce. "Jsem neuvěřitelně šťastný, že jsme to konečně zlomili. Byl to pro nás neskutečně těžký zápas," uvedl kouč, který dnes může po třízápasové absenci opět nasadit i uzdraveného beka Youssefa Sabalyho. "Bránili jsme opravdu dobře, a co především, neudělali jsme žádnou velkou chybu. Teď na to musíme navázat," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Montpellier HSC  (pátek 20:30)
Nejhorší vstup do sezóny od roku 2000 prožívají fotbalisté Lille, kteří jsou se dvěma vstřelenými brankami po osmi kolech až na šestnáctém místě tabulky. Kouč Hervé Renard se snaží stále nepanikařit, i když se jeho mužstva aktuálně týkají záchranářské starosti. Nyní nastoupí proti Montpellieru, jenž si nevede o moc lépe.

LOSC letos v Ligue 1 vyhrál jen jednou jedinkrát, z posledních dvou zápasů nezískal ani bod. Padl jak v Remeši, tak v dohrávaném úterním zápase s Nantes, v obou případech 0:1. Především pak v útoku je situace dosti, dosti bídná. A to i přesto, že klub přes léto přivedl útočníky Talla, Guirassyho, Nangise, Bauthéace a Guillaumeho.

Příšerná ofenzíva však Renarda překvapivě netrápí. Jako by si myslel, že je vlastně vše v pořádku. "Paradoxně hráči mají dobrou náladu," uvedl po klání s Nantes. "Podívejte se na statistiky. Drželi jsme v 60 procentech případů míč, vystřelili jsme 22 střel, z toho 5 na bránu, vyprodukovali 46 centrů," ošíval se čísly.

Domácí stratég věří, že je jen otázka času, kdy se mužstvo zvedne. "Musíme přesvědčit sami sebe, že ne všechno, co děláme, je špatně, že je to celé nesmysl.. Je ale samozřejmě spousta věcí, které musíme dotáhnout k dokonalosti," dodával Renard. "Ale nakonec začneme slavit góly. Jsem o tom přesvědčen."

Ačkoli Dogy disponují spolu s PSG nejlepší defenzívou ligy, proti Montpellieru by se jim systém bránění mohl značně zkomplikovat. Chybět totiž bude Baša, jenž má problémy s lýtkem, Soumaoro, Balmont a Béria jsou také mimo hru. Vrací se alespoň gólman Enyeama, který byl v úterý omluven kvůli pohřbu své matky.

Montpellier se ještě minulý víkend nacházel na posledním místě tabulky, zaznamenal ovšem vůbec své první vítězství v tomto ročníku doma nad Lorientem a vyhoupl se alespoň na osmnácté místo. Kouč Rolland Courbis pochopitelně ani tak nemůže být s výsledky spokojený. Podobně jako Renard i on věří v lepší zítřky.

Svého soupeře MHSC neporazil už v šesti případech v řadě. "Pro nás i pro Lille je to těžká doba. Budeme bojovat až do konce sezóny. I když bych se rád mýlil a mohl říci, že se ze všeho dostaneme co nejrychleji," říkal Courbis. "Máme čtyři body a to je katastrofální. Bez ohledu na naše poslední vítězství."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.10 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain862017:420
2.AS Saint-Étienne851211:916
3.Stade Rennes843112:715
4.Stade Reims843111:615
5.Angers SCO84319:515
6.SM Caen850310:1015
7.OGC Nice842220:1114
8.Olympique Lyon833210:612
9.AS Monaco833212:1312
10.FC Lorient832311:1111
11.SC Bastia831412:1310
12.Girondins Bordeaux824211:1310
13.EA Guingamp83148:1210
14.FC Nantes83144:1010
15.Olympique Marseille822413:98
16.Lille OSC81432:47
17.Toulouse FC81438:137
18.Montpellier HSC81166:124
19.ES Troyes80445:154
20.GFCO Ajaccio80262:112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
AnthonyR

Všude se píše o hrozné defenzivě Monaca, ale proti těm kuřatům ve čtvrtek to bylo docela dobrý ne?

Reagovat
Pyroman

neviděl jsem celý zápas, ale z těch několika pasáží jsem měl dojem, že tam velké zlepšení není, jenom toho Spurs nedokázali moc využít

Reagovat
Pyroman

Tipuju, že Lille se dneska konečně chytne... proti Nantes měli docela smůlu v koncovce a jednou to ukončit musí... navíc proti komu jinému než tragickému Montpellieru, která uhaluzil body proti Lorientu, ani nevěděl jak.

Reagovat
juninho8

ja uz nechapem toho Fourniera....a aj Lacazetta....hra totalne hovno a stale sa tlaci aj na tie penalty aj na vsetko....a zase to nedal....to uz je na facku toto

Reagovat
juninho8

tak predsaaaaaaaaaaa......a takyto stastny mu mozno pomoze aj viac ako keby dal penaltu CMOOOOON SASAAAAAAAAAAAAA

Reagovat
Langi

No hlavne at uz ji priste nekope

Reagovat
juninho8

tak nejako....su tam aj iny borci na to....Valbuena,Maximus alebo aj Beauvue si ju kludne mozu zobrat

Reagovat
juninho8

penalta do brvna, halvicka do brvna...niekolko dalsich sanci....len aby nas to zase nemrzelo

Reagovat
juninho8

a do toho este aj sudi nam zoberie regulerny gol....zahod ten vechet

Reagovat
Langi

Statistiky jak proti Valencii...jeste bysme to mohli zase pustit

Reagovat
juninho8

no mam spatny pocit ze sa este nieco vysrsti

Reagovat
Langi

Ghezzal uz sem se bal, ze si nezahraje

Reagovat
juninho8

Hubertove kone

Reagovat
Langi

On se me celkove uz prestava libit...ty jeho stridani jsou posledni dobou hodne tragicke...neni schopny dat tymu nejaky impuls, nic...v lete se mu rozsiril kadr a on tam furt sere Ghezzala s Malbranquem...at vede nebo prohrava o tri goly, ty stridani jsou na jedno brdo

Reagovat
juninho8

to jo no....aj ked zranenia mu v tom tiez nepomahaju ale su tam ovela lepsie hrajuci hraci ktori nehravaju....za malbranqua je tam Mvuemba napriklad....a Arašid sa nehodi nikde podla mna....kedze na kridla nehrame....ale chvalabohu ze sme to aspon takto zvladli a konecne 3 body ostali doma....

Reagovat
Langi

Tak minimalne by mohl neco vyzkouset...s Valbuenou se da hrat i 4-3-3 a pak at si misto nej obcas toho Ghezzala da...jinak stred hriste lze ozivit i jinak nez Malbranquem...Cornet nebo Kalulu se do hry nedostali proc, kdyz je utok impotentni

Reagovat
lampard8

tak 4-3-3 by Lyon mohl hrát z fleku, i když nemá čistokrevný křídelníky krom Ghezzala.. rychlostně vybavení hráči jako Valbuena, Beauvue, Lacazette, Cornet, Kalulu by to zvládli, jen by se rozhodl hrot box-to-box záložníky Lyon taky má (Darder, Tolisso, Ferri) a na CDM Gonalons.. v tom rozestavení bych neviděl problém, protože i když Lyon hraje diamant na dva útočníky 4-1-2-1-2, stejně míče tahá nesmyslně na křídla a takhle začíná 99% útoků.. a vstřelených gólů prachbídně málo

Reagovat
Langi

Z toho 4-3-1-2 se stava neefektivni okopavana, kdyz je na hrotu negolovy Laca a Beauvue nebo Kalulu musi hrat na nej...jo, loni to bylo uzasne kdyz ti utocnik da 30 golu za sezonu, ale letos je situace opavna...podle me by nebylo od veci trochu vyuzit Valbuenovu dynamiku na kraji utoku...me je uplne smutno, kdyz si vzpomenu jak v repre v tom cistem 4-3-3 jezdil...u nas ted jen posouva mice nebo sam zadrbe co jde

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Pyroman

Že by pošesté v řadě výhra PSG 2:0?

Reagovat
juninho8

krasny center Barradu pekne OM

Reagovat
juninho8

takuto sprostost spravit

Reagovat
juninho8

Ibrapenaltovič

Reagovat
smazaný uživatel

No Marseille začalo parádne, Cabella ako vymenený a potom urobí Miči takúto kktinu a posadí PSG na koňa. PSG má riadne štastie ale oba penalty správne nariadené

Reagovat
juninho8

presne....mitchy keby radsej neurobil nic tak strati loptu na polke kde nehrozi nebezecenstvo...on ju radsej nahra Ibrovi do uniku ale pencle boli....

Reagovat
smazaný uživatel

aj ked to dal sudí opakovať, tak som si spomenul na náš zápas a myslel si že karma zareaguje a opakovanú Ibra nedá, ale karma si to asi šetrí na náš zápas s PSG

Reagovat
juninho8

no tam dufam ze radsej nech k zaidnej pencli nedojde

Reagovat
smazaný uživatel

55. minúta a piatý záber na Rihannu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele