Ligue 1 - preview 7. kola

23.09.2016, 08:44, aktualizováno 25.09.2016, 08:51
Previews
Nice cestuje do Nancy a v případě výhry se vrátí do čela tabulky před AS Monaco. Olympique Marseille se rovněž letos trápí a tápání se pokusí ukončit proti Nantes, Saint-Étienne se střetne s Lille...
AS Saint-Étienne - Lille OSC  (neděle 15:00)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.00 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - OGC Nice  (neděle 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - FC Nantes  (neděle 20:45)
Oba celky si určitě představovaly daleko lepší výsledky. Jen shoda statistických okolností je pořád drží nad sestupovým pásmem, do nějž by pochopitelně nerady dokonce zabředly. Jenže je dost pravděpodobné, že další porážka by už takový sešup opravdu znamenala. Marseille i Nantes jednoduše potřebují konečně zvítězit.

Dvě remízy a jen jedno vítězství, to je dosavadní bilance Les Phocéens i Les Canaris. Diskutovat o tom, kdo z nich má aktuálně lepší (nebo spíše řečeno horší) formu, by bylo poměrně zbytečným tématem. Problémů mají zkrátka oba dost. A kdo ví, jestli se náhodou nekýve židle pod oběma trenéry Franckem Passim a jeho protivníkem Reném Girardem.

Dá se říci, že oba stratégové se snaží v klubech tvořit něco nového. V tuhle chvíli se ovšem ani jeden z nich nesetkal s úspěchem. Zatímco domácí kouč, nově v zádech s kapitálem od amerického podnikatele Franka McCourta, buduje tým pro budoucí měsíce, hostující lodivod se příliš nesnaží navazovat na práci svého předchůdce Michela Der Zakariana a zavádí své nové pořádky.

Především u fanoušků Nantes není Girard zatím nijak oblíbený. Někteří nebyli před sezónou úplně u vytržení z toho, že právě on má nahradit dlouholetou ikonu Der Zakariana. Neuspokojivé výsledky pochopitelně jeho roli ještě více podtrhávají. "Fanoušci jsou netrpěliví, to víme. Musíme konečně začít něco měnit," přál by s hostující šéf lavičky.

Jeho mužstvo dvakrát v řadě remizovalo. Nejprve vybojovalo plichtu 1:1 na půdě Nancy, pak doma proti St. Étienne hrálo bez branek. "Potřebovali jsme trochu více klidu v zakončení. Pak bychom si zasloužili zvítězit," hodnotil Girard středeční duel. "Nemůžeme si dovolit ztrácet hlavu. Jsem alespoň spokojený s tím, že jsme po celý zápas působili na soupeřově polovině."

Mizerně si vedl Olympique naposledy na půdě Rennes. Čtyři minuty před koncem ještě držel tři body, jenže dvě rychlé trefy protivníka znamenaly jen další blamáž. "Neodehráli jsme dobrý zápas. Udělali jsme příliš chyb a výhru Rennes doslova darovali," soptil Passi. "První dva góly a to vyloučení... Tohle jsou prostě hrubice, které si na téhle úrovni nemůžeme dovolit."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.10 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Olympique Lyon  (sobota 17:00)
Lyon je aktuálně v dobré pohodě, ve vloženém kole sestřelil Montpellier pěti brankami a teď bude chtít svou slušnou formu potvrdit na půdě Lorientu. Ten se stále nachází na samotném dně tabulky a optimální rytmus pořád hledá. Domácí na svého protivníka příliš neumí, za posledních dvanáct utkání ho porazili jen v jednom jediném případě.

Po dlouhých 400 dnech se útočník Nabil Fekir po mnoha a mnoha zdravotních patáliích dočkal zase vstřeleného gólu. Jeho zápas proti Montpellieru sledovala ze stadionu i jeho matka Nacéra, která musela mít ze svého syna, ostatně jako většina lyonských fanoušků, velkou radost. Velký talent francouzského fotbalu se evidentně znovu dostává do ráže.

A to je pochopitelně skvělá zpráva pro trenéra Bruna Génésia, který mimochodem asi opravdu definitivně přešel z obvyklého rozestavení 4-3-3 k daleko lépe fungujícímu 3-5-2. "Na začátku sezóny mě bolelo koleno. Operace mi však pomohla. Doufám, že už se mi teď zranění vyhnou," přál by si Fekir. "Chirurg odstranil trochu menisku. Teď se cítím hodně uvolněný."

Fekirovo nasazení do základu bylo ve středu překvapivým tahem lyonského stratéga, který přiznal, že úplně dobře nevěděl, do čeho jde. "Byl to hazard. Byla to intuice. Nebylo to něco, co jsem měl připravené. Den před zápasem jsem si myslel, že Fekir bude na lavičce, jenže pak jsem si řekl, že do tohohle systému může zapadnout. Vyšlo to," pochvaloval si Génésio.

Protože zraněný je pořád nejlepší střelec ligy Alexandre Lacazette, bude zřejmě Fekir dostávat i nadále hodně prostoru. Celkově má OL v útoku nyní daleko rozšířenější možnosti než tomu bylo zkraje nového ročníku. Připomeňme, že zvýšit konkurenci před pár dny přišel Jean-Philippe Mateta, který už v novém dresu debutoval právě ve středu.

Lorient prožívá jeden z nejhorších startů do sezóny za poslední léta, porazit dokázal pouze Lille, jinak v ostatních zápasech nevydoloval ani bod. Ve středu padl v bretaňském derby s Guingampem nejtěsnějším možným způsobem. "Bylo těžké tu porážku skousnout. I když jsme udělali jen jednu chybu, tvrdě jsme za ní zaplatili," hodnotil kouč Sylvain Ripoll.

Les Merlus trápí i velká marodka, nově na ní přibyl obránce Michaël Ciani, jehož trápí třísla, a připravený hrát zřejmě ještě nebude. Jeho kolega z defenzívy Erwin Koffi rovněž nemusí být pro duel s Lyonem k dispozici. "Tabulka je sice důležitá, ale pro nás je teď spíše klíčové, jak hrajeme. Po utkání s Guingampem musím říci, že máme naději," dodával Ripoll.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - SM Caen  (sobota 20:00)
Bordeaux zatím podává dobré výkony, a proto se drží na předních příčkách tabulky. To Caen jí začíná padat, jelikož má za sebou tři porážky s nelichotivým skóre 1:10.

"Dnešní zápas se nám opravdu povedl. Mety jsme skoro k ničemu nepustili a prakticky celý zápas jsme měli pod kontrolou. Jsme rád, že jsem k výhře přispěl gólem, byť z penalty. Věřím, že budeme v takovýchto výkonech pokračovat," prohlásil Isaac Kiese Thelin, jenž se spolupodepsal pod vcelku nečekaně snadné vítězství 3:0.

Svému trenérovi Jocelynu Gourvennecovi bude k dispozici i tentokrát, na rozdíl od Valentina Vady, Nicolase Maurice-Belaye, Maxime Poundjeho a suspendovaného Diega Rolána. Mimo zůstanou patrně i Jérémy Menez a Adam Ounas. Jérémy Toulalan sice už ve čtvrtek začal s tréninkem, nicméně v jeho případě se rozhodně nebude chtít nic uspěchat.

Jak uvedeno, SM Caen za sebou nemá dobré období. Zvláště porážka 0:6 doma na Stade Michel d’Ornano od PSG pořád bolí. "Naše zápasy jsme si rozebrali, ale především bude zapotřebí vyvarovat se zbytečných chyb. Proti Bordeaux to nebude snadný zápas. Oni jsou v domácím prostředí velmi silní, nicméně si myslím, že máme na to, abychom uhráli minimálně bod," řekl kouč Patrice Garande.

Ten má mimo hru Jeffa Louise a Mouhamadoua Daba. Na trávník by se mohl dostat Ivan Santini, od něhož si trenér i fanoušci hodně slibují, leč předpoklady se mu zatím nedaří naplňovat. Proti Angers odehrál dobrý zápas Yann Karamoh. Dokonce vstřelil gól, takže by se mohl dostat do základní sestavy. Každopádně Les Girondins se zdají býti v dobré pohodě.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - FC Metz  (sobota 20:00)
Montpellier i Mety sehráli v uplynulém vloženém kole možná svůj nejhorší zápas sezóny, takže odčinit své výkony je pro ně jednoznačnou prioritou. Rozdíl mezi oběma týmy je sice čtyřbodový, na druhou stranu v tabulce je dělí jen čtyři příčky. Celkově by to mohla být vyrovnaná podívaná dvou celků ze středu pole.

Jedno vítězství je prostě málo a v Montpellieru to moc dobře vědí. Na tříbodový výsledek čeká už od prvního kola, tedy přes měsíc. K vymazání téhle bilance rozhodně nebyl blízko v Lyonu, kde ve středu padl jednoznačně 1:5. Vyloučit se nechal při svém debutu už v 8. minutě mladý obránce Morgan Poaty. "A pak bylo po zápase," hlesl trenér Frédéric Hantz.

Domácí netrápí žádná marodka, k dispozici nebude právě jen suspendovaný Poaty. Ani s nejlepší možnou sestavou se však Hantzovi evidentně nedaří s mužstvem vítězit. "Já jenom doufám, že všechno, co se stalo v Lyonu, nebude mít žádný velký dopad na to, co nás čeká v budoucnu," přál by si montpellierský šéf lavičky.

Metám uplynulý týden nevyšel podle představ. Minulý víkend uhrály jen remízu na půdě Dijonu, o pár dní později bylo nad jejich síly Bordeaux. Porážka 0:3 byla teprve jejich druhou v sezóně, stejným poměrem nestačily v srpnu pouze v Paříži. "Zasloužili jsme si prohrát, o výsledku není pochyb," neskrýval se za nic hostující trenér Philippe Hinschberger.

Toho hlavně štval fakt, že jeho tým nepřistoupil k utkání úplně nejlépe. "Především ve druhé půli jsme předvedli špatný výkon. Jenom jsme se skrývali. Během kombinace jsme byli příliš nedbalí," pojmenovával problémy Hinschberger. "Ten zápas nám připomněl jednu důležitou věc. Když neodevzdáte výkon na úrovni Ligue 1, dostanete napráskáno. A to se nám stalo."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.75 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Bastia má před sebou nesnadný zápas s Guingampem, který bude chtít dokázat, že výkony z prvních čtyř duelů sezony nebyly náhodné. Korsický celek přitom stále tak trochu hledá formu.

Podruhé za sebou bude Bastia hrát na domácím Stade Armand Cesari. V týdnu uhrála remízu s Nancy. Po zápase si především hostující hráči stěžovali na kvalitu hrací plochy, která prvoligové parametry tak docela nesplňovala. Je otázka, jestli se tento problém vyřeší za tak krátkou dobu vyřešit. Na dvakrát atraktivní fotbal to zkrátka nevypadá.

Florian Raspentino, Ismael Diallo, Alexander Djiku a Farid Boulaya ho budou sledovat jenom v televizi. A dost možná se k nim připojí i Abdelhamid El Kaoutari. Marocký střední obránce, který na Korsice hostuje z Palerma, podle trenéra stále není v optimální fyzické kondici. Sadio Diallo byl proto AS Nancy-Lorraine nejlepším hráčem na hřišti, ale není zvyklý na anglický týden. Připraven za něj zaskočit bude v případě nutnosti Mehdi Mostefa.

Guingamp utrpěl v minulém týdnu první porážku. Postaral se o ní celek z Toulouse, jmenovitě Martin Braithwaite a Jimmy Durmaz. TFC, které se v uplynulém ročníku těsně stačilo zachránit, nyní okupuje přední příčky tabulky. Takže to pro skvadru Antoina Kombouarého rozhodně nebyla žádná ostuda. V týdnu pak díky penaltě Jimmyho Brianda zvítězila nad Lorientem a na Bastii si hráči věří.

Věřili by si jistě i Reynald Lemaitre, Alexandre Mendy, Étienne Didot a Jonathan Pereira, kdyby ovšem nebyli zranění. Nicolas Benezet si patrně také ještě nezahraje a pro Moustaphu Dialla, jenž s protihráčem Sadiem není příbuzný, bude asi taky brzy. Naopak Marcus Coco bude podle vlastních slov připraven. Pomůže k první výhře v Bastii od roku 2008?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Dijon se snaží jako nováček soutěže vypořádat s úrovní Ligue 1, zatím se mu to však úplně dobře nedaří a se čtyřmi body okupuje předposlední pozici. Oproti Rennes bude mít výhodu jednoho dne odpočinku navíc, což by mohlo mít v konečném účtování velkou váhu. Hosté do Burgundska ovšem pocestují nabuzení po minulém vítězství nad Marseille.

Domácím se v úterním špílu v Paříži opravdu moc šancí nedávalo. A nakonec dopadlo vše dle očekávání, porážka 0:3 byla vlastně zaslouženým vyústěním dění na hřišti. "Jsme zklamaní, dokonce i když jsme si jasně vědomi toho, že PSG je úplně jiná kategorie," hodnotil kouč Olivier Dall'Oglio. "Vždy existuje šílená naděje, že v Paříži uspějete. I proto znovu říkám, že jsem zklamaný."

Dijon neměl vyloženě snadný los v úvodu sezóny, ale také ne přímo těžký. Například minulý víkend proti Metám se mohl pokusit o zisk tří bodů. V tuhle chvíli se mu však podařilo skolit senzačně jen Lyon. Především v útoku to není žádná sláva, z útočníků se dokázal prosadit pouze Júlio Tavares. Tentokráte, stejně jako bek Arnold Bouka Moutou, nebude k dispozici kvůli zranění.

Rennes před týdnem utrpělo svou dosud jedinou porážku v tomto ročníku, v Monaku padlo poměrně zaslouženě, bídný výkon z tohoto duelu ovšem napravilo středečním skalpem Marseille. V tuhle chvíli jsou hosté v kontaktu s pohárovými příčkami, což je přesně to postavení, v jakém by chtěli být po celou sezónu. Deset získaných bodů ze šesti kol je poměrně slušné číslo.

Trenér Christian Gourcuff může být hlavně spokojený s vyvážeností defenzívy i ofenzívy. Podle něj byla výhra nad Marseille zasloužená. "Ve druhé půli jsme našimi chybami otevřeli prostor pro našeho soupeře. Přesně takových hrubic se musíme vždycky vyvarovat," zlobil se. "Pak jsme však na protivníka tvrdě tlačili a tři body vydolovali."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Monaco - Angers SCO  (sobota 20:00)
Monaco v minulém kole sice propadlo v duelu s Nice, nicméně do utkání s Angers přeci jen vstoupí v roli favorita. A to i přesto, že se hosté po marném začátku zvedli a nyní mají na kontě třízápasovou sérii vítězství.

Na utkání s Nice nebude v dobrém vzpomínat někdejší mimořádně obávaný kanonýr Radamel Falcao. V zápase totiž utrpěl otřes mozku a bylo by obrovské překvapení, kdyby proti Angers vyběhnul na hřiště. "Je třeba, abychom se poučili z chyb, které jsme udělali. Naštěstí je teprve začátek sezony a ledacos se dá napravit," hodnotil brazilský obránce Fabinho, který zatím podával velice dobré výkony.

Vedle Falcaa by měli odpočívat Benjamin Mendy a Thomas Lemar. Celou porci devadesáti minut patrně neodehrají ani Valére Germain, Adama Traoré, Boschilia a Almamy Traoré. Přeci jen v týdnu je znovu na programu Liga mistrů, v jejímž rámci přivítá AS Monaco na domácím stadionu německý Bayer Leverkusen.

Angers SCO mají pohárové starosti jenom ve Francii. Sice teď třikrát vyhráli, ale ve dvou případech pomohlo štěstíčko. V každém případě už v minulém ročníku svěřenci Stéphana Moulina předvedli, že jsou schopní pozoruhodných věcí, když se dostanou do optimálního rytmu. Však si jistě vzpomenete, že podzim zakončili na vynikajícím třetím místě.

Mezi zraněnými nacházejí se Alexandre Letellier, Jamel Saihi a především oblíbenec fanoušků Billy Ketkeophomphone, kterého zraněné koleno vyřadí podle nejnovějších zpráv možná až po celý zbytek sezony. Gilles Sunu by měl být oproti tomu připraven už příští týden, takže vedle v dobré formě hrajícího Karla Toko Ekambiho by mohl nastoupit Pierrick Capelle.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Paris Saint-Germain  (pátek 20:45)
Po zápase Ligy mistrů s Arsenalem vypadá PSG o dost sebevědoměji, než jak tomu bylo na přelomu srpna a září. V posledních dvou kolech Ligue 1 prakticky neměl žádný problém, neinkasoval jedinou branku a navíc vsítil dohromady devět. V Toulouse ho ovšem nečeká vůbec snadná práce. Také protivník je totiž aktuálně ve velké pohodě.

Trenér Unai Emery se nebál už před sezónou k razantním zásahům do sestavy. Nemá problém stavět mladé hráče, takový Blaise Matuidi nebo Marco Verratti už dávno nemají základ jistý, a vypadá to, že z Alphonsa Aréoly se stala nová jednička za Kevina Trappa. Nové pořádky začínají přinášet úspěchy. Alespoň to ukázaly poslední dva duely v Caen a s Dijonem.

Čelo tabulky je hodně namačkané, Pařížané v tuhle chvíli drží druhou pozici bod za prvním Nice. "Liga je o 38 kolech a vyhraje ji jen tým, který má konzistentní výsledky. Pro mě osobně je triumfovat v Ligue 1 nesmírně důležité," říkal Emery. "Proti Dijonu bylo klíčové, že jsme neobdrželi gól. Důvěra pro domácí zápasy je potřeba. Proti soupeři, který brání, musíme být trpěliví."

Do skvělé formy se dostal útočník Edinson Cavani, který proti Caen a Dijonu skóroval hned pětkrát . "I když pořád vidím mnoho věcí, které musíme zlepšit, stále stoupáme kupředu," mnul si ruce spokojený Emery, jenž možná nebude moci počítat s Marcem Verrattim, Sergem Aurierem, Layvinem Kurzawou a Thomasem Meunierem, které všechny trápí menší zdravotní potíže.

Toulouse má svému soupeři co vracet. Loni se s PSG potkával poměrně často a právě tenhle klub vystavil domácím stopku jak v Coupe de France, tak v Coupe de la Ligue. V lize s ním rovněž dvakrát padli. "Mám dva až tři nápady, jak PSG porazit. Respektujeme protivníka, který je kvalitnější než my. Ale my se jen tak nedáme," sliboval kouč Pascal Dupraz.

I jeho mužstvo zvládlo poslední dvě střetnutí velmi dobře. Poradilo si jak s rozjetým Guingampem, tak bezkrevním Lille, a to v obou případech 2:1. V úterý zařídil tři body TFC dvěma brankami Ola Tiovonen. "Všem ukázal, že je to dobrý fotbalista. Udělali jsme dobře, že jsme ho v létě podepsali," chválil Dupraz. "Očekávám hezký souboj s PSG. Doufám, že naplníme stadion."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.33 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice642011:414
2.Paris Saint-Germain641115:413
3.AS Monaco641113:813
4.Girondins Bordeaux640211:812
5.Toulouse FC63219:511
6.EA Guingamp63219:611
7.Olympique Lyon631213:810
8.Stade Rennes63128:710
9.FC Metz63128:810
10.AS Saint-Étienne62317:59
11.Angers SCO63036:69
12.SC Bastia62135:57
13.Montpellier HSC61326:116
14.SM Caen62046:146
15.Olympique Marseille61237:85
16.FC Nantes61232:65
17.AS Nancy-Lorraine61233:85
18.Lille OSC61146:114
19.Dijon FCO61145:104
20.FC Lorient61053:113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0-2

Reagovat
.13

Tak snad zno Areola v kase

Toulouse sa celkom rozbehlo, takze dnes cakam celkom boj. Snad sa hlavne nik nezrani.

Tip 1:3.

Allez Paris

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

jo ani prachy jim v Toulouse nepomohli Cavani spalovač mrtvol.

Reagovat
smazaný uživatel

jo ani prachy jim v Toulouse nepomohli Cavani spalovač mrtvol.

Reagovat
Langi

Letos ten titul bude dost mozna hratelny pro kohokoliv, kdyz se podivam co je aktualne na cele

Reagovat
Langi

Hmm smesny Lyon uz zase troli

Reagovat
smazaný uživatel

Jánošíci Dijon nedal gol,přijel Lyon a dostal čtyři,Lorient poslední bez vítězství,po naší návštěvě už vítězství má

Reagovat
Pyroman

Lorient už předtím porazil Lille Ale jo, trapas obřích rozměrů to je, to vám brát nebudu.

Reagovat
Langi

Do toho jeste Bordeaux doma...letos hrozny odevzdavky

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon v hajzlu je to pa klub.

Reagovat
Israha

Obrana furt kriminálně nesehraná (to ten Passi nevidí, nebo s tím jenom neumí nic udělat?), ale dopředu je to dneska fakt dobré. Nebýt Gomis Gomisem a pomezní slepcem, už je tam výrazný náskok, ta ofenzivní čtyřka funguje až na koncovku parádně. A hodně mě baví i Anguissa a jeho odebírání míčů v záloze. Nejslabší částí hry krajní beci, Sakai tradičně splašený a Bedimo akorát nadává a nehraje. Nicméně tohle se musí vyhrát, cokoliv jiného je proti tomuhle Nantes fail.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele