Ligue 1 - preview 38. kolo

20.05.2017, 08:48
Previews
Francouzská nejvyšší soutěž přináší závěrečné 38. kolo. Monaco jakožto jistý mistr zajíždí na půdu Stade Rennes, zatímco PSG pro změnu přivítá Caen. Nejzajímavějším duelem pak zřejmě bude střetnutí Lyonu s Nice. Marseille hostí Bastii, zatímco Bordeaux v souboji o pátou příčku poměří síly s Lorientem. Aktuálně poslední Nancy musí proti Saint-Étienne vyhrát...
AS Nancy-Lorraine - AS Saint-Étienne  (sobota 21:00)
Bude to určitě dojemné loučení pro hostujícího trenéra Christopheho Galtiera, který nemíní se svým St. Étienne na závěr svého dlouhého angažmá prohrát, ačkoli je to především Nancy, kdo nutně potřebuje vyhrát v boji o holé přežití. Jestli klub z Grand Est neuzme tři body, jeho návrat do Ligue 2 bude definitivně zpečetěný.

Ještě na začátku února se ASNL nacházel v klidném středu tabulky. Jenže od té doby se výběru trenéra Pabla Correy hrubě nedařilo, získal během uplynulých patnácti kol jen pět bodů a spadl na samotné dno tabulky. Krk si vlastně sám podřízl před týdnem, kdy v přímém souboji o záchranu prohrál na půdě aktuálně šestnáctého Dijonu.

Přitom nový majitel klubu Jacques Rousselot se ještě loni chvástal tím, že z Nancy během čtyř let udělá jeden z top klubů ve Francii. Klíčová ovšem pro něj byla záchrana, která se v tuhle chvíli zdá být značně neřešitelným úkolem. Nanejvýš totiž domácí mohou vystoupat na osmnáctou příčku, a to navíc musejí doufat v zaváhání Bastie a Lorientu.

Udržet se přes nově utvořenou baráž je pro Nancy jediná dostupná možnost, jak se po pouhém roce nevrátit o patro níž. "Dlužíme sami sobě další výhru. A především pak našim fanouškům," vyzýval Correa. "Máme naději, že půjdeme do baráže, takže musíme vyhrát. A budeme čekat, co se stane Lorientu a Bastii."

Ligue 1 přijde po sezóně o jednu ze svých letitých persón. Padesátiletý Galtier působil u Les Verts nepřetržitě od roku 2009 a byl suverénně nejdéle sloužícím trenérem ligy u kormidla jednoho klubu. Pod ním hosté jednou triumfovali v Ligovém poháru a hned třikrát v řadě si zahráli Evropskou ligu, dvakrát přitom v základních skupinách.

Jenže letos se St. Étienne do pohárové Evropy neprobojovalo. Nebyla to pro něj příliš úspěšná sezóna a vedení ucítilo, že je čas na změnu. "Bylo pro mě ctí strávit tu tak dlouhou dobu," vzkazoval Galtier. "Hlásím se ke klubovým hodnotám i k fanouškům. Děkuji všem představitelům, kteří mi umožnili tu být."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.60 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Lorient bojuje o holé přežití, Bordeaux o konečnou pátou pozici a o evropské poháry. Tenhle duel má o náboj rozhodně postaráno. Oběma klubům přitom ke splnění jejich cílů nemusí ani stačit kýžené vítězství. Zatímco domácí ztrácejí bod na bezpečnou sedmnáctou příčku, hosté na pozici před sebou rovněž pouhý jeden jediný bodík.

Jenže oba nemají nic ve svých rukou a musejí spoléhat na to, jak dopadnou duely jejich protivníků. Lorient se zcela jistě bude ohlížet na průběžná skóre zápasů Nancy, Caen a Dijonu, s nimiž bojuje o udržení se v nejvyšší soutěži. Jedno má spolu s Bordeaux přece společného. Enormně ho bude zajímat také střetnutí Marseille s Bastií.

Jednu dobu to vypadlo, že Les Merlus z Ligue 1 jistojistě spadnou. Dokonce na záchranu ztráceli už čtyři body, a to po podzimní části sezóny. Jenže na jaře zabrali a získali celkem dvacet bodů. Především od půlky března do půlky dubna se výrazně hlásili o slovo. Nicméně v posledních třech kolech vydolovali jen bod.

Teď by mužstvo kouče Bernarda Casoniho nutně potřebovalo zlomit negativní bilanci s Les Girondins a přerušit čtyřzápasovou vzájemnou sérii porážek. "Musíme vyhrát. Musíme do toho dát všechno. Musíme být kompaktní a hrát svou hru. Musíme se zaměřit sami na sebe. Nejdůležitější jsou tři body," opakoval slovo "musíme" záložník Arnold Mvuemba.

Lorientu ovšem vůbec nehraje do karet aktuální absence. Chybět totiž bude obránce Michaël Ciani, který je vykartovaný, středopolař Sylvain Marveaux má problémy se stehnem a ani nejlepší střelec Benjamin Moukandjo nebude zdravotně v pořádku. Tohle jsou rozhodně fakta, která naopak silně hrají do karet Bordeaux.

Tým kolem trenéra Jocelyna Gourvenneca skončí nejhůře šestý. Protože naposledy nedokázal před vlastními fanoušky skolit Marseille, s níž soupeří právě o Evropskou ligu, ani úspěch ze Stade du Moustoir mu nemusí stačit. Celkově uhrál už pouze tři remízy za sebou. Každopádně porážku v lize utrpěl naposledy na začátku ledna na půdě Nice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.70 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - FC Nantes  (sobota 21:00)
Lille ještě může zabojovat o konečnou jedenáctou pozici, Nantes naopak bude bránit svou současnou sedmou. Oba celky si už s předstihem splnily své cíle a poslední kolo pro ně bude jen klidnou tečkou za sezónou. Oba se během tohoto ročníku potýkaly se záchranářskými starostmi, umně se z nich ale dokázaly vymanit.

Dá se říci, že v obou případech pomohla výměna trenéra. Zatímco domácí se dostali do velkých problémů pod vedením Frédérica Antonettiho, kterého dočasně nahradil Patrick Collot a pak také současný lodivod Franck Passi, hostům se vůbec nevyplatilo angažmá svérázného Reného Girarda, jehož zastoupil Sérgio Conceicao.

Když Kanárci ukázali na nepříliš zkušeného dvaačtyřicetiletého Portugalce, který do této chvíle působil v roli hlavního trenéra jen ve své rodné zemi, šli tak trošku do neznáma. Nakonec se však jeho působení ukázalo jako skvělý trumf. Mužstvo vytáhl rychle do horní poloviny tabulky a vysloužil si prodloužení kontraktu do roku 2020.

Les Dogues si určitě představovaly úspěšnější sezónu, ale z mizérie, v jaké se ocitaly v listopadu loňského roku, nakonec vytěžily solidní postavení v tabulce. V novém ročníku se na severu Francie chystá velké obrození. Pod vedením Marcela Bielsy, jenž tým převezme v létě, bude zřejmě ihned vyhlášený útok na pohárové příčky.

Aktuálně nemá LOSC úplně optimální formu. Prohrál před vlastními fanoušky s Métami i před týdnem s mistrem z Monaka. "Měli jsme dobrou první půli, jenže soupeř byl lepší v obou vápnech," hodnotil Passi. "Je to zasloužený šampión. My jsme prostě v žádném případě nemohli konkurovat semifinalistovi Ligy mistrů."

Nantes, jenž se bude muset obejít bez Enocka Kwatenga a Amineho Harita, jež oba odcestovali do Jižní Koreji na nadcházející světový šampionát dvacetiletých, naposledy zvládlo suverénně malé bretaňské derby s Guingampem. "Hráli jsme skvěle, a to jak v obraně, tak v útoku," mnul si ruce hostující stratég.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.60 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - SC Bastia  (sobota 21:00)
Marseille potřebuje udělat poslední krůček k tomu, aby si s definitivou zajistila Evropskou ligu. K tomu, aby se udržela na současné páté příčce, potřebuje vyhrát, aby se nemusela otáčet na výsledek Bordeaux v Lorientu. Za určitých okolností si může s Bastií dovolit i prohrát, neboť disponuje na svého soka jednobodovým náskokem.

Pochopitelně že na nějaké kalkulace nechtějí svěřenci trenéra Rudiho Garcíy spoléhat. Ačkoli se jejich soupeř nachází na předposledním místě tabulky a kvalitou by ho měli převyšovat, podcenění by se jim mohlo šeredně vymstít. Třeba loni na korsické půdě padli. Nutno ale podotknout, že s Bastií prohráli jen jednou v uplynulých jedenácti případech.

Před týdnem sehrál OM klíčové utkání právě na půdě Bordeaux. A jelikož získal alespoň remízu, má v posledním kole vše ve svých rukou. Svou devatenáctou branku v sezóně na Nouveau Stade de Bordeaux zaznamenal Bafétimbi Gomis, jenž by v nynějším duelu rozhodně rád své číslo zakulatil na dvacítku.

Olympique neprohrál od začátku března desetkrát v řadě a bude v tomhle souboji jednoznačným favoritem. "Potřebujeme naši práci dokončit. Stresoval jsem tím hráče už minulou neděli," říkal García. "Nechtěli jsme rozhodovat v posledním kole, ale tak trošku jsme to čekali. Bastii teď plně respektujeme."

García se se svým mužstvem údajně bude plně soustředit na svoje utkání a nebude slídit průběžné skóre z Lorientu. "To než aby Bordeaux třeba rozhodlo v poslední vteřině, budeme hrát na výhru až do konce," sliboval. "Je to plus, že hrajeme doma. Ale hlavně musíme zapomenout na skutečnost, že jsme deset zápasů v řadě neprohráli."

Domácí se budou muset obejít bez suspendovaného Dimitriho Payeta, který byl mimochodem spolu se svým spoluhráčem Florianem Thauvinem nominován do francouzské reprezentace. Vrátit do sestavy by se naopak měl obránce Hiroki Sakai. "Když jsem do klubu přišel, moc se nepočítalo s tím, že bychom postoupili do evropských pohárů," mínil García.

Bastia vyhrála na Stade Vélodrome naposledy v roce 1972, přitom ani nynější tříbodový výsledek by jí nemusel stačit k záchraně. Musí se tak jako tak ohlížet za zápasy Caen, Dijonu, Nancy a Lorientu, aby se vyhoupla z posledních dvou sestupových příček, a případně zabojovala o udržení prvoligové příslušnosti například v nově vytvořené baráži.

Hostující kouč Rui Almeida pořád věří, že se jeho mužstvu podaří ve francouzské elitě zůstat. "Říkal jsem už předem, že se bude rozhodovat v Marseille," uvedl. Hostům bude chybět zraněná čtveřice Sébastien Squillaci, Farid Boulaya, Florian Marange a Lindsay Rose, také vykartovaný Mehdi Mostefa a Allan Saint-Maximin, jenž odletěl na šampionát dvacítek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.00 - 9.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - OGC Nice  (sobota 21:00)
Možná škoda, že k tomuhle souboji nedošlo v nějakém kole předchozím. Protože ať už dopadne souboj Lyonu s Nice jakkoli, na jejich čtvrté, respektive třetí příčce se nic měnit nebude. Takže dohrát sezónu v klidu a ve zdraví bude pro oba kluby hlavní cíl. Přitom dříve by se mohlo jednat o pořádně třaskavý zápas.

Ačkoli se může zdát jejich působení v této sezóně vesměs úspěšné, někdo může cítit i špetku zklamání. Není divu. Zatímco totiž Olympique nebude působit v příštím roce v Lize mistrů a navíc hořce vypadl i ze semifinále Evropské ligy, kde se po očku poohlížel i po triumfu, Les Aiglons nakonec nedokázali stačit tempu mistru z Monaka a druhému PSG.

Tak jako tak mají před posledním kolem jednoznačně splněno. Domácí si díky třízápasové šňůře vítězství pojistili svou čtvrtou příčku v tabulce a účast v Evropské lize, hosté v posledních týdnech konstantně udržovali třetí pozici, a tudíž předkolo Ligy mistrů. Byť poslední dvě porážky s Marseille a Angers notně pošramotily jejich sebevědomí.

Závěr tohoto ročníku se klubu z Azurového pobřeží opravdu moc nepodařil. Ještě na konci dubna měl na svém kontě pouhopouhé dvě porážky a byl v tomhle ohledu nejlepší, teď už se cifra této statistiky vyšplhala na číslo čtyři. "Po výhře nad PSG bylo vidět podcenění. Hráli jsme proti dobrému soupeři," hodnotil minulé utkání kouč Lucien Favre.

Příliš mnoho absencí. Pakliže budeme hledat důvody toho, proč Nice po podzimu nezůstalo na senzační první příčce, musíme uvést právě marodku. Hlavně zranění Alassaneho Pléy a Wylana Cypriána byly pro tým až příliš citelné. Pochopitelně že se oba na Parc Olympique Lyonnais neobjeví ani nyní, ostatně jako nově ani důležitý stoper Dante.

Lyon svého soupeře nedokázal porazit už čtyřikrát za sebou, i díky lepší formě a méněčetným absencím však bude v nynějším duelu favoritem. Rozšířit své střelecké konto bude chtít na závěr druhý nejlepší šutér ligy Alexandre Lacazette, jenž naposledy skolil Montpellier dvěma brankami. Les Gones bude chybět Lucas Tousart, jenž již odjel na turnaj dvacítek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 5.00 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - SM Caen  (sobota 21:00)
Velké zklamání zavládlo u PSG po středečním vítězství Monaka nad St. Étienne. Tenhle výsledek totiž definitivně rozhodl o tom, že čtyřletá nadvláda pařížského giganta v Ligue 1 je definitivně u konce. Loučit s touhle nepříliš povedenou sezónou se bude před vlastními fanoušky proti Caen, které bojuje o holý život.

Zisk šestaosmdesáti bodů, který se po tomto střetnutí pochopitelně může ještě o něco navýšit, není rozhodně vůbec špatné číslo. Jenže na letos bravurně hrající klub z jihu Francie to prostě nestačilo. Oproti loňským sezónám Pařížané zkrátka až příliš ztráceli a ani jednou se za celý ročník neocitli v samotném vedení tabulky.

Od třiadvacátého kola se jim ze druhé příčky jednoduše nepodařilo vyhoupnout se do čela. Jejich šance asi úplně pohřbila porážka z konce dubna na půdě Nice. "Musíme soupeři poblahopřát. Měl skvělou sezónu. Přitom není vůbec snadné mít takovou formu celý rok," sportovně uznal kapitán Thiago Silva.

Každý den zkrátka není posvícení. PSG prošel přes léto výraznými změnami, kouč Unai Emery si na nové prostředí zřejmě nelehko zvykal, a hlavně do Manchesteru United odešla persona Zlatan Ibrahimovic. "Musíme zůstat pozitivní a přemýšlet o tom, co jsme v sezóně udělali dobře a co špatně. A být v příštím ročníku lepší," dodával Thiago Silva.

Poslední kolo pro PSG v podstatě není nijak důležité, o jeho druhou příčku v lize ho totiž nikdo nepřipraví. O dost podstatnější bude příští týden, to se totiž ve finále Coupe de France střetne o cennou trofej s Angers. Jisté je, že už se do hry určitě nepodívají Jean-Kévin Augustin ani Christopher Nkunku, kteří odcestovali na světový šampionát dvacetiletých.

Před Caen, které trápí opravdu hodně početná marodka, stojí hodně složitý úkol. Jestli se nechce ohlížet na rezultáty ostatních, musí v Parku princů vyhrát, aby se udrželo v nejvyšší soutěži. "Kdybychom naposledy vyhráli nad Rennes, byla by sezóna u konce. Takhle nás čeká ještě těžkých devadesát minut," hlesl trenér Patrice Garande.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.90 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Dijon FCO  (sobota 21:00)
Do horní poloviny tabulky se už Toulouse nevyhoupne, ale rozhodně míní udržet současnou jedenáctou příčku. Čeká ho ovšem soupeř, který na jeho půdu přicestuje pořádně nabuzený, neboť se pere o ligové přežití. Aktuálně se nachází jen bod od barážové osmnácté příčky a dva body od přímého sestupu a jedině výhra mu pojistí účast v nejvyšší soutěži.

Hosté zabrali v opravdu pravý moment. V posledních čtyřech kolech vytěžili slušných sedm bodů, které jim položily slušné základy k celkově záchraně. Především dvougólové vítězství nad Nancy z minulého kola bylo zcela klíčové. Oproti Lorientu a Bastii tak mají situaci pod vlastní kontrolou a nemusejí se ohlížet na jejich výsledky, pokud naplno uspějí i nyní.

Jenže venku se Dijonu vůbec nedaří, získal všudy všeho jen devět bodů, což je nejmenší číslo z celého pelotonu Ligue 1. "Jsem rád, že jsme hodili za hlavy nepovedený výkon v Guingampu. Je to velmi důležitá výhra, ale nic není u konce. Čeká nás ještě Toulouse," hodnotil minulé střetnutí trenér Olivier Dall'Oglio.

Ten se bude muset obejít bez čtveřice zraněných, a to ve složení Vincent Rafli, Anthony Belmonte, Fouad Chafik a Cédric Varrault. "Hráli jsme dobře v obraně, záloha plnila to, co měla. A navíc jsme byli efektivní," dodával před týdnem dijonský stratég. "Byl jsem spokojený s tím, co jsem viděl. Ale znovu říkám, že sezóna není u konce."

Ještě do desátého kola se TFC dokonce nacházel na čtvrtém místě tabulky a byl pasován do jakési role černého koně v praní se o evropské poháry. Pak ale jeho výkony začaly pokulhávat. Nikdy se však domácí nedostali do nějakých velkých problémů, nejhůře byli dvanáctí, a v tomhle ročníku vlastně působili hodně nenápadným dojmem.

Na podzim na půdě svého protivníka padli, takže mu mají zcela jistě co oplácet. Určitě by se chtěli se svými fanoušky rozloučit vítězstvím, neboť na to už svěřenci trenéra Pascala Dupraze čekají šest kol za sebou. Do zápasu určitě nezasáhne mladé duo Clément Michelin a Alban Lafont, kteří plní reprezentační povinnosti na šampionátu do dvaceti let.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.40 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Angers SCO - Montpellier HSC  (sobota 21:00)
Než se Angers nachystá na svůj duel ve finále Coupe de France proti PSG, který ho čeká příští týden, střetne se na závěr ligy s Montpellierem, tedy v souboji, v němž půjde jen o konečné umístění. Zatímco se domácí ještě za určitých teoretických okolností mohou posunout na jedenáctou pozici, hosté už v tabulce výše nevystoupají.

Vypadá to, že Les Scoïstes nabrali správný směr opravdu ve správný čas. Naposledy se jim podařilo vyloupit Nice, které doma do této doby letos neprohrálo, a na tenhle výsledek budou chtít především navázat za týden. Jejich nynější soupeř navíc nedisponuje bůhvíjakou formou, o to snadněji by mohli dokráčet ke své celkově třinácté výhře.

Trenér Stéphane Moulin by měl nasadit do hry to nejlepší, co má k dispozici, oproti obvyklým pořádkům, kdy v prakticky nic neřešícím zápase dostávají šanci například mladí hráči, totiž potřebuje své mužstvo co nejlépe připravit na pohárové finále. Nejistý je start u beka Abdoulayeho Bamby, vykartovaný je i nadále obránce Mateo Pavlovič.

Domácí stratég si v posledních týdnech nemá na co stěžovat, Angers v posledních čtyřech střetnutích padlo jen těsně s Lyonem. "Nerozumím lidem, kteří tvrdili, že na Allianz Riviera nedáme do utkání vše. To není náš styl," říkal Moulin po skalpu Nice. "Celkově jsme si to zasloužili. Mohli jsme se totiž spolehnout na hráče, kteří obvykle nehrají."

Montpellier prakticky od půlky března působil dosti rozpačitým dojmem. Vůbec celá jeho sezóna malovala spíše jen mdlé barvy s konstantním usazením se v dolní polovině tabulky s jen občasnými sklony s nutně záchranářskými starostmi. Spadnout vlastně může ještě na šestnáctou příčku, sestupu se každopádně jistojistě vyhne.

Hosté prohráli celkem sedmkrát z posledních devíti kol a svou reputaci si nenapravili ani v předposledním kole. Před vlastními fanoušky podlehli Lyonu. "Dokončili jsme své poslání udržet se. Takhle jsme si to představovali," hledal nějaká pozitiva kouč Jean-Louis Gasset. "Pustili jsme už šedesát čtyři gólů. Defenzivní chyby jsou náš problém."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - AS Monaco  (sobota 21:00)
Na půdu Rennes odcestuje Monako s naprostým klidem. Ve středeční dohrávce se St. Étienne si totiž s definitivou zajistilo titul a zápas na bretaňské půdě bude jen jakousi jeho oslavou trošku nečekaného úspěchu. Ani domácí se zřejmě nebudou příliš stresovat konečným výsledkem, v tabulce totiž reálně bojují jen o sedmou pozici.

Několikrát se mužstvo trenéra Christiana Gourcuffa nadechlo k jakémusi útoku na Evropskou ligu, vesměs ale tahalo za kratší konec. A teď může soupeřit o umístění, které v Ligue 1 vlastně vůbec nic neznamená. Alespoň jednu jistotu Rennes má. I přes porážku s čerstvě korunovaným mistrem by skončilo v horní polovině tabulky.

Poslední zápas v kariéře si má údajně odbít Sylvain Armand, jenž se chystá ukončit kariéru, kapitánskou pásku by pak měla převzít brankářská jednička Benoit Costil, jenž se po šestiletém angažmá v Rennes bude s fanoušky loučit. Chybět by měl kvůli nemoci Yoann Gourcuff a kvůli zranění rovněž Ludovic Baal a Morgan Amalfitano.

Na jihu Francie zavládla po středečním večeru opravdu velká radost. Možná že ještě důležitější než fakt, že poprvé od roku 2000 slavil ASM titul, bylo zjištění, že neochvějná dominance PSG může být v následujících letech u konce. "Nikdo nevěřil, že se to může stát. A nikdo nevěřil ve mně. My ale věřili," uvedl útočník Radamel Falcao.

V Monaku se sešla opravdu skvělá parta, která si vedla suverénně nejen na domácím poli, ale také v Lize mistrů. Dokráčela až do semifinále. Pochopitelně že Kolumbijec, který v lednu odmítl několik lukrativních nabídek z Číny, byl jedním z hlavních strůjců úspěchu. "Jsme šťastní. Zasloužíme si být mistry. Tvrdě jsme pracovali," dodával.

Je otázkou, jak to bude s knížecím klubem v budoucnu. Zůstane kouč Leonardo Jardim, Radamel Falcao nebo vycházející hvězda Kylian Mbappé? "Doufám, že tu Jardim bude. Je dokonalým trenérem pro náš projekt," říkal viceprezident klubu Vadim Vasilijev. "Samozřejmě budou existovat jiné nabídky. Ale jsme blízko dohodě."

Protože Monako nechce tuhle skvělou sezónu brát jen jako jakýsi úlet do prázdna, má vedení pochopitelně enormní zájem udržet současný kádr co nejvíce pospolu. "Chtěl bych, aby Falcao zůstal, a nabídneme mu novou smlouvu. To samé platí o Mbappém. O ostatních je v tuhle chvíli zbytečné mluvit," dodával Vasilijev.

A jak pojal oslavy titulu teprve osmnáctiletý Mbappé, jehož mnoho fotbalových expertů přirovnává například k Thierrymu Henrymu? "Měl jsem čas to slavit, ale mám o tom jinou představu. Viděl jsem plný stadion, ohňostroj, všichni lidé zpívali moje jméno. Není nic lepšího. Ale do nočního klubu nikdy nepůjdu," prozradil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.60 - 3.70 - 2.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
EA Guingamp - FC Metz  (sobota 21:00)
Reálně se ještě Guingamp může poprat o devátou příčku, kterou v tuhle chvíli drží Rennes, musel by však na závěr tohoto ročníku skolit Méty, které mohou teoreticky usilovat o jedenáctou pozici, a doufat v zaváhání svého lokálního rivala. Ačkoli je bodově nadosah také osmé St. Étienne, má už přece jenom o poznání lepší skóre.

EAG prožil tuhle sezónu v klidu a ve zdraví. Pro malý klub z Bretaně, jehož město má jen necelých sedm tisíc obyvatel, je prakticky vždy prvořadá záchrana, a tu se mu podařilo zajistit v dostatečném předstihu. Ba co ví, letos některými svými výkony doslova šokoval. Porazil třeba PSG a po třech bodech sahal i v prvním kole na půdě Monaka.

Je tedy trošku škoda, že mnohdy přišly na řadu nečekané výpadky, které mu znemožnily prát se o evropské poháry. Jako by trenér Antoine Kombouaré nedokázal své mužstvo v některých zápasech dostatečně motivovat. Každopádně umístění v horní polovině tabulky je pro vedení něco, s čím před rokem možná úplně ani nepočítalo.

V posledních osmi kolech Guingamp hned pětkrát prohrál a nezadařilo se mu ani před týdnem v malém derby proti Nantes. "Jsem hodně zklamaný," mínil nazlobený Kombouaré. "Ukazujeme dvě naprosto odlišné tváře. Dominujeme doma a soupeři se nás bojí. Ale jsme labilní a do problémů se dostáváme opravdu velmi snadno."

Nováček ligy z Mét má o poznání lepší formu, neprohrál už třikrát v řadě. A vlastně až nečekaně snadno si zajistil prvoligovou příslušnost. Ačkoli byl pro něj měsíc duben katastrofální, ve správnou chvíli zabral proti Nancy a vyhrál následně i v Lille. Naposledy hrál před vlastními fanoušky nerozhodně s Toulouse.

Hosté se nebudou moci spolehnout na Cheicka Diabatého, svého nejlepšího střelce, který od zimního přestupu z Osmanlisporu výrazně pookřál a důležitými brankami výrazně pomohl k záchraně celku z Grand Est. V sestavě domácích neuvidíme vycházející naději Ludovica Blase, jenž odletěl do Asie na nadcházející MS do 20 let.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.45 - 5.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco372953104:2992
2.Paris Saint-Germain37275582:2686
3.OGC Nice372211460:3377
4.Olympique Lyon372131377:4566
5.Olympique Marseille3716111056:4159
6.Girondins Bordeaux371513952:4258
7.FC Nantes371491440:5151
8.AS Saint-Étienne3712141140:3950
9.Stade Rennes3712141134:3950
10.EA Guingamp371381645:5347
11.Toulouse FC3710131437:4143
12.Lille OSC371271837:4743
13.Angers SCO371271838:4943
14.FC Metz3711101639:7143
15.Montpellier HSC371091848:6439
16.Dijon FCO378121746:5836
17.SM Caen371062135:6436
18.FC Lorient371052243:6935
19.SC Bastia378101929:5634
20.AS Nancy-Lorraine37882126:5132

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

včerejší závěrečné kolo Ligue 2 bylo fakt husté.. Racing Strasbourg postup z prvního místa to se dalo tak trochu čekat ..ale Amiens SC jak to v 95 minutě vyfoukli RC Lens ...a ES Troyes vyfoukli baraž Stade Brestois taky nejak v závěru ..no nářez.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

som to kukjal na multiplexe. neskutocne nervy. oni to tam maju snad kazdy rok))))

Reagovat
Langi

snad pujdou nahoru vsichni, i Troyes...at spadne Bastia, Nancy a Dijon

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečný konec ligy ve 2.nejvyšší soutěži. Amiens byli ještě v 90+4.minutě na 6.místě, ale pak dali gól na 1-2, a najednou vyskočili na 2.místo, zajištující přímý postup :)

https://www.cas.sk/clanok/550322/futbalova-rozpravka-menom-amiens-jeden-z-najvacsich-futbalovych-zazrakov/

Reagovat
pedro-pedro

Já už na to koukal ráno. Je to super moment. Navíc gól bez jakýchkoli kontroverzí. Snad si to ti kluci užijou. Trochu tuěím, že to bude jen krátká epizoda v Ligue 1, ale třeba překvapí

Reagovat
pedro-pedro

Jediný co by mě zajímalo je to jak probíhal zápas Sochaux - Troyes protože domácí vedli 2:0 a Troyes potřebovali k baráži nebo posupu vyhrát no a otočili zápas 60,77 a 88... Takže mi to přijde trošku levý

Reagovat
Kucka

Lorient záchrana!

Reagovat
smazaný uživatel

Fotka Stade de Gerland

Reagovat
smazaný uživatel

Je super, že Nice si zahraje kvalifikaciu LM.

Reagovat
stas87

Lorient.

Reagovat
Kucka

je tam! teď už to jenom nějak dokopat

Reagovat
Kucka

posraný PSG

Reagovat
juninho8

ten Laca je neskutocny.....asi si neviem poriadne predstavit ako to bude vyzerat bez neho

Reagovat
Langi

Dal tu stovku ze jo? Timhle poslednim zapasem

Reagovat
Langi

Caen pekne...Lorient tu ligu asi udrzi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele