Ligue 1 - preview 38. kola

19.05.2018, 08:58
Previews
Závěrečné ligové kolo je na programu ve Francii. Vedoucí PSG se představí na půdě Caen. Mnohem zajímavější však bude souboj o konečnou druhou pozici, které bude Monaco hájit na půdě Troyes. Lyon musí zdolat Nice a Marseille pro změnu musí najít recept na Amiens. Sestupující Méty si to rozdají s Bordeaux, zatímco Toulouse potřebuje naplno bodovat proti Guingampu. Na fotbal se půjde rovněž v Dijonu, Nantes, Rennes nebo Saint-Étienne...
SM Caen - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Ještě deset kol před koncem asi málokdo pochyboval o tom, že by Caen mohlo mít problémy se záchranou. Jenže mizerná forma způsobila, že může spadnout na osmnáctou příčku a bude se o ligové přežití rvát v následné baráži. Tohle rozhodně není utopický scénář, protože před vlastními fanoušky přivítá dávno korunovaného mistra PSG.

Domácí mají osud ve svých rukou. Pokud uhrají alespoň bod, definitivně se zachrání. Za určitých okolností si mohou dokonce dovolit i prohrát, to by však museli spoléhat na to, že Toulouse v souběžně hraném klání neporazí Guingamp. V případě rovnosti bodů rozhoduje o pořadí v Ligue 1 skóre a to by mělo Caen určitě horší.

Dva body z posledních devíti utkání, to byla produktivita SMC v závěrečných kolech tohoto ročníku. Mužstvo prožívá vůbec své nejhorší období. Naposledy se z výhry zaradovalo na začátku března proti Štrasburku. V klíčovém utkání sezóny mu navíc bude chybět Ismaël Diomandé, brankářská jednička Rémy Vercoutre i Enzo Crivelli.

Trenér Patrice Garande ze současného stavu samozřejmě není nadšený. U třetího jmenovaného ovšem doufá, že by případně nastoupil do baráže, pokud by jí Caen muselo hrát. "Nemyslím si však, že by hrál v prvním utkání. Cílem je mu dát prostor a čas zotavit se a doufat, že by byl k dispozici na odvetu," vysvětlovat domácí stratég.

Pařížané letos znovu prokázali, že ve Francii jsou i nadále neoddiskutovatelnou jedničkou. Na domácí scéně vyhráli všechno, co mohli, jedinou velkou kaňkou je určitě vypadnutí z osmifinále Ligy mistrů. V Caen se možná nepředstaví Kylian Mbappé ani Edinson Cavani, šanci dostanou jiní, a to je rozhodně přívětivá zpráva pro klub z Normandie.

Chybět bude také zraněný Neymar, jenž se stále zotavuje pro nadcházející světový šampionát. "Začal jsem trénovat s míčem, nějaké přihrávky a střelbu. Cítil jsem se dobře," vzkazoval fanouškům. "Hrát na tomto mistrovství po tomto zranění je pro mě ta největší výzva v mé kariéře. Byla to pro mě nová zkušenost, kterou už nechci prožít znovu."

Zároveň bude tenhle duel představovat poslední vystoupení trenéra Unaie Emeryho, jehož po sezóně nahradí Thomas Tuchel. Vedení klubu se se španělským stratégem rozhodlo neprodloužit smlouvu, protože v Lize mistrů PSG letos neuspěl. Nový německý lodivod mimochodem podepsal s Les Parisiens kontrakt celkem na dva roky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.80 - 3.88 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dijon FCO - Angers SCO  (sobota 21:00)
Dijon před týdnem padnul v utkání s Lille, díky čemuž zůstává severofrancouzský celek mezi elitou. Jak klub z města, kde mají proslulou hořčici, tak Angers mají setrvání v soutěži jisté, což by mohlo přinést oboustranně otevřenou hru s větší porcí příležitostí.

"Inkasovali jsme dva góly, protože jsme byli v defenzivě velice pasivní. Chyběla větší agresivita a důraz. Takové zápasy nejsou příjemné. A je čas, aby sezona už skončila, protože dostáváme příliš mnoho branek. Na druhou stranu málokdo očekával, že se v útoku prosadíme více než padesátkrát. Takže tento ročník nakonec nebude až tak špatný," hodnotil trenér Olivier Dall’Oglio.

Proti SCO nemůže nasadit Mehdiho Abeida, Florenta Balmonta, Wesleyho Saïda, Xeku a poslední kolo zřejmě zmeškají i Wesley Lautoa a Frederic Sammaritano. Benjamin Jeannot je v pořádku, ale přes Júlia Tavarese a hlavně ve výborné formě hrajícího Kwon Chang-Hoona, cesta do základní sestavy pro bývalého útočníka Lorientu asi nepovede.

Poslední zápas kariéry má před sebou kapitán Cédric Varrault. V dresu Angers nikdo kopačky na hřebík pověsit nehodlá. A stejně tak nikdo neřeší žádné složité zranění. Teoreticky by jistou porci minut mohli odehrát i Billy Ketkeophomphone, Baptiste Guillaume a Angelo Fulgini. Zápasovou zátěž zvládnul také Jeff Reiné-Adelaide, jenž při prohraném zápase s Nantes odehrál půl hodiny.

"Jsme zklamaní, ale na druhou stranu můžeme sezonu stejně hodnotit jako povedenou, jelikož jsme se udrželi v Ligue 1. Nantes sehrálo výborný duel a prokázalo větší sebevědomí. My jsme se sice snažili s výsledkem něco udělat, nicméně tentokrát jsme na to neměli kapacitu," prohlásil Stéphane Moulin, jenž se může se svými hráči těšit na čtvrtou sezonu v řadě mezi nejlepšími.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.71 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Lyon - OGC Nice  (sobota 21:00)
Pokud Lyon zvítězí, hůře než třetí neskončí, a zahraje si v příštím ročníku alespoň kvalifikaci o Ligu mistrů. Lákavá je ještě pořád nabídka druhé příčky, která by mu zaručila přímou účast v základních skupinách milionářské soutěže, tu ale nemá ve svých rukou. Střetne se navíc s hodně nepříjemným protivníkem, Nice totiž také potřebuje zabrat.

Oba celky dělí v tabulce pouze tři pozice, na druhou stranu poměrně propastný rozdíl jednadvaceti bodů. I proto budou domácí v tomhle duelu favoritem. Ti jsou aktuálně dva body za druhým Monacem, na čtvrtou Marseille pak disponují pouhým jednobodovým náskokem. Bude to tedy pro ně řežba do posledního kola, aby se udrželi na třetím místě.

Podobně jako jeho soupeř, i Nice má rozhodně o co bojovat. Protože ligový mistr PSG vyhrál nedávno Coupe de France, přesunul se postup do Evropské ligy do Ligue 1, konkrétně na pozici šestou, kterou právě drží klub od Azurového pobřeží. Jenže předstihnout ho můžou pořád ještě Bordeaux i St. Étienne, pokud Les Aiglons neuspějí.

Olympique si vše pokazil před týdnem. Držel totiž pozici vicemistra, kterou uzmul po osmi vítězstvích v řadě, jenže v nejnevhodnější moment přišlo na řadu selhání na hřišti zachraňujícího Štrasburku, a najednou se šňůra přerušila. Ještě dvě minuty před koncem vedl, stačil však inkasovat dvakrát v závěru, a nakonec z Alsaska nepřivezl ani bod.

Tím pádem tedy Les Gones předskočilo Monaco, které naopak v minulém kole vyhrálo. "Pro nás je tenhle zápas jako finále a musíme vyhrát," burcoval trenér Bruno Génésio. "Můžu říct, že jsme se rychle oklepali po porážce ve Štrasburku. Mělo by nás čekat otevřené utkání, ale hrajeme doma a doufám, že naši fanoušci budou rozhodujícím faktorem."

Jinak v podstatě nemohl mluvit ani lyonský kapitán Nabil Fekir, který byl nominován do francouzské reprezentace a zahraje si nadcházející světový šampionát v Rusku. "Musím teď odvést dobrou práci proti Nice. Nemáme na výběr, stadion bude plný fanoušků, kteří budou stát za námi. Potřebujeme se dostat do Ligy mistrů," nastínil jasný cíl.

OGC potřebuje odrážet ataky St. Étienne a Bordeaux, kteří na něj ztrácejí jen dva body. Když ani jeden z těchto soků nevyhraje, může si Nice v Lyonu dovolit prohrát. Na to však kouč Lucien Favre samozřejmě nechce spoléhat. "Je to velké finále. Poslední den rozhodne o spoustě věcí a bude to drama až do poslední minuty," očekává hektický závěr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 5.26 - 6.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Amiens SC  (sobota 21:00)
Překonat agónii z nevydařeného souboje o titul v Evropské lize a pokusit se ještě zabojovat aspoň o třetí příčku, takový je cíl Marseille v posledním kole Ligue 1, v němž se střetne s Amiens. Tenhle soupeř by neměl pro aktuálně čtvrtý celek představovat větší problém, jenže ani vítězství by mu ve finále nemuselo dopomoci do top trojky.

V Marseille panovala po postupu do finálového duelu proti Atléticu Madrid velká euforie. Ruku na srdce, španělský tým si zasloužil vyhrát Evropskou ligu více, a na jihofrancouzský klub zbylo jen stříbro. Do toho se navíc zranil kapitán Dimitri Payet, jenž přijde i o poslední duel sezóny a navíc se nepodívá ani na nadcházející světový šampionát.

Každopádně třeba obránce Adil Rami, který naopak ve francouzském národním týmu kouče Didiera Deschampse nechybí, má na uplynulý ročník v evropských pohárech jen dobré vzpomínky. "Bylo to nádherné. Máme nejlepší fanoušky ve Francii, jedny z nejlepších v Evropě," chválil, nicméně proti Amiens bude chybět kvůli karetnímu trestu.

Velmi dobře navíc vidí budoucnost celého klubu. "Není to tak dávno, co sem přišel nový majitel. OM čeká dlouhá cesta," připomněl. "Každý musí nějak začít a náš start nebyl špatný. Jsem si jistý, že Marseille bude během tří, čtyř nebo pěti let týmem, který může udeřit v Lize mistrů. Opravdu doufám, že tomu tak bude," těší se na nadcházející roky.

Avšak v ligové tabulce nemají Les Phocéens nic ve svých rukou. Aby skončili minimálně třetí a zahráli si kvalifikaci o Ligu mistrů, musejí doufat, že Lyon a Monaco nevyhrají. Jinak ani tři body stačit nebudou. "Čeká nás druhé finále, ve kterém musíme vyhrát, jestli si chceme další sezónu zahrát proti top klubům," uvědomoval si útočník Valére Germain.

Olympique si situaci výrazně pokazil právě před týdnem. Nedokázal totiž naplno uspět v Guingampu, a tak pořád zůstal čtvrtý. Aspoň dobrou zprávou pro něj je, že se mu po suspendaci vrací brankářská jednička Steve Mandanda. "Frustraci necháváme za sebou, dostaneme jí z našich hlav. Musíme se vrátit ke své práci," dodával Germain.

V současné chvíli dvanácté Amiens bylo rozhodně velkým překvapením letošní sezóny. Nikdo mu příliš šancí na záchranu nedával, závěr sezóny se mu ovšem vydařil, neprohrál už čtyřikrát v řadě, a naposledy skolil poslední Méty. "Budeme bojovat a dělat všechno pro to, abychom Marseille znervóznili," sliboval forvard Harrison Manzala.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.54 - 13.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Mety se pokusí na závěr svého působení v Ligue 1 neprohrát. Zato Girondins Bordeaux je stále ve hře o evropské poháry, i když situaci nemá ve svých rukou.

Před týdnem dostali svěřenci Guse Poyeta do průšvihu Toulouse, když tento o záchranu bojující tým přehráli 4:2. "Dnes to pro nás byl velice radostný večer. Hráči znovu plnili moje pokyny, tak jako v předchozích týdnech. Tohle derby jsme potřebovali zvládnout a věříme, že se podaří získat tři body i proti Metám. Dnes to bylo v podstatě semifinále a o příštím víkendu nás čeká finále. Rozhodně uděláme maximum pro to, abychom ho zvládli."

Je pravda, že los byl k výběru, ve kterém by neměl ani v příští sezoně chybět český záložník Jaroslav Plašil, pro závěrečná dvě kola vcelku milosrdný. Na druhou stranu se musí zopakovat, jak důležitá byla výhra 3:1 nad AS Saint-Étinne, které zůstává spolu s Nice konkurentem v boji o to poslední postupové místečko.

S výjimkou Younousse Sankharého má uruguayský lodivod k dispozici kompletní kádr. Respektive drobný otazník visí ještě nad dvojicí Paul Baysse a Alexandre Mendy. Jinak se nedá předpokládat, že by chtěl kouč nějak výrazně měnit sestavu, která bude usilovat o čtvrté vítězství v řadě. Jedinou rošádu by mohla představovat výměna Francoise Kamana za Nicolase De Prévilla, jemuž náramně vyšlo střetnutí s Toulouse.

Les Grenats mají za sebou tři porážky a proti soupeři z Matmut Atlantique to budou mít i v domácím prostředí hodně složité. Naposledy nezvládli ani utkání s Amiens. "Sezonu budeme chtít dohrát se ctí, a pak už klub musí soustředit na svou druholigovou příslušnost. Hodně mě to štve, jelikož jsem byl přesvědčený o tom, že Ligue 1 udržíme. V šatně jsem viděl věci, já jsem nezažil za svou dvacetiletou karéru a dost mě to znechutilo," řekl trochu nejednoznačně Frédéric Hantz.

Není to tak dávno, co mezi francouzskou elitou dokázal udržet Montpellier. S Metami úspěch nezopakoval, a přestože co do předvedené hry jeho skvadra za soupeři kolikrát rozhodně nezaostávala, čeká jej posledních devadesát minut na lavičce celku z regionu Grand Est. Pro závěrečné klání bude zřejmě postrádat hned sedm borců obvyklé základní sestavy. Alespoň, že se do hry po karetním trestu vrací Moussa Niakhaté. Otázka zní, jestli dokáže s Fallou Diagnem utvořit ve středu obrany neprostupnou dvojici.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.90 - 5.23 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Nantes - Racing Strasbourg  (sobota 21:00)
FC Nantes mělo sezonu po její první polovině rozjetou tak, že Evropská liga vypadala velice nadějně. Nakonec budou na Stade de la Beaujoire rádi, když udrží flek v horní půlce tabulky. Protivník ze Strasbourgu může být úplně v klidu, jelikož sestup už nehrozí.

"Moji svěřenci dnes předvedli vskutku prvotřídní výkon a veškerá zásluha patří jim. Nuno Da Costa rozhodně ukázal, jak je platným hráčem. Tři předchozí šampioni Ligue 2 hned zase sestoupili. Nám se podařilo nejvyšší soutěž uhájit, což určitě můžeme označit za velký úspěch. Zápas v Nantes si tedy budeme moci bez obav užít."

Tolik slova Thierryho Laureyho, jehož skvadra si navzdory všeobecným očekáváním vyšlápla na Olympique Lyon a po brankách Stéphana Bahokena, Nuna Da Costy a Dimitiriho Liénarda z poslední minuty zvítězila 3:2. Všichni střelci budou v základní sestavě i tentokrát, na rozdíl od Martina Terriera a Jeana Eudese Aholoua, jehož na postu defenzivního záložníka nahradí Jérémy Grimm. Otázka zní, jestli kouč zachová rozestavení 5-3-2, na které vyrukoval proti Les Gones, nebo jestli se vrátí k tradičnějšímu 4-3-1-2.

Claudio Ranieri sázel povětšinou na jediného útočníka, což znamená, že Les Canaris opět budou jedním z nejhůře střílejících klubů v Ligue 1. V poslední době však dostával Emiliano Sala parťáka. Préjuce Nakoulma nebude připraven odehrát celý zápas, takže příležitost dostane šestadvacetiletý malijský rodák Kalifa Coulibaly, jenž předvedl proti Angers výborný výkon, který dokonce okořenil gólem na 2:0.

Určitě si nezahraje Joris Kayembe a pro Diega Carlose a Andreie Girotta bude asi taky na návrat brzy. Alexander Kačaniklić svého času dostával příležitosti a rozhodně neodehrál marné zápasy, byť to bylo bez gólového efektu, nicméně italský trenér upřednostňuje jiné. A uvidíme, jestli bude pokračovat v klubu i nadále, protože s prezidentem Waldemarem Kitou se ne ve všem shodli.

Výhra proti Angers však nepochybně potěšila oba. "Hráli jsme dobře, ale zároveň nezapírám, že jsme měli i štěstí. Je škoda, že byli útočníci Coulibaly a Sigthorsson tak dlouho zranění, protože bych býval dopřál Salovi trochu více odpočinku. Dneska jsme odehráli jeden z nejlepších zápasů v roce 2018 a ukázali jsme, že i v Nantes jsou stále schopní podat výborný výkon," hodnotil Claudio Ranieri, jehož skvadra na Strasbourg v úvodním vzájemném klání vyzrála, i když to bylo v září, kdy byla forma o poznání spolehlivější.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.78 - 4.61
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stade Rennes - Montpellier HSC  (sobota 21:00)
Roazhon Park bude v posledním kole sledovat, jestli Stade Rennes poputuje přímo do základní skupiny Evropské ligy, nebo jestli si zahraje předkolo. Montpellier bohužel kvůli čtyřem po sobě jdoucím porážkám šanci na pohárovou Evropu ztratil.

Pranic nepomohla výhra nad Nantes a remíza s Troyes, po které Michel Der Zakarian řekl: "Je to velké zklamání, protože kdybychom vyhráli, měl by zápas s Rennes nádech finále. Vyhráli jsme doma jenom pět utkání a to je hodně málo. Teď jsme ztratili dva body proti týmu, který se v tabulce nachází druhý od konce. Ofenziva prostě dneska nefungovala."

Ruben Aguilar bude chybět určitě. V případě Roussillona, Hiltona, Mukieleho a Souleymana Camary se rozhodne až v den utkání. Zato se předpokládá, že po povedeném představení dostane v obraně znovu šanci devatenáctiletý Nicolas Cozza. V Montpellieru budou muset zapracovat na psychice hráčů, jelikož jedna porážka dokázala v několika případech tým poměrně snadno vykolejit.

Oproti tomu fotbalistům Rennes rozhodně sebevědomí nechybí, o čemž se v minulém týdnu přesvědčilo i vedoucí PSG. Na výhře měl velký podíl Tomáš Koubek, který za svá záda nepustil ani jednu střelu borců, kteří oblékají dres paříského celku. Les Rouges et Noirs tak vlastně korunovali zdařilé jaro, díky čemuž si právem zahrají poháry.

"Když jsem tento mančaft 9. listopadu přebíral, nepamatuju si, že by kdokoliv z klubu nebo i mimo klub tvrdil, že se kvalifikujeme do pohárové Evropy. Teď si to už nikdo pamatovat nebude. Jsem opravdu pyšný a spokojený s tím, jak se ta práce vyvinula," radoval se Sabri Lamouchi, z jehož výběru by měli být všichni připravení odehrát alespoň nějakou porci minut.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.60 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Lille OSC  (sobota 21:00)
AS Saint-Étienne předvedl úctyhodnou sérii bez porážky, která se zastavila na čísle 13. Díky tomu se bývalý klub Ivana Haška může ještě pokusit o Evropskou ligu. Jenže kvůli dvěma po sobě jdoucím prohrám nemá situaci ve svých rukou. A kdyby snad Lille v tomto utkání nebodovalo, vůbec nic to pro něj neznamená, jelikož Ligue 1 se podařilo zachránit.

Velkou zásluhu na vzestupu měl Rémy Cabella, ačkoliv třeba proti Bordeaux zahodil penaltu, která by jeho týmu přinesla vyrovnání na 2:2. Přesto o týden později prohlásil: "Cítím se opravdu dobře, protože vím, že mi spoluhráči a trenér věří. Rozhodně se budu nadále snažit podávat co nejlepší výkony, i když to s největší pravděpodobností bude zase v dresu Marseille."

Cabella bohužel zřejmě kvůli poraněné noze přijde o mistrovství světa v Rusku. V sezoně 2017/2018 se tedy naposledy na hřišti objevil při porážce 0:1 s Monakem. "Fotbal se k nám tentokrát nezachoval zrovna přátelsky, i když jsme věci neměli celou dobu pod kontrolou. Pokud z protiútoku neskórujete, tak se může stát přesně to, co se dnes stalo nám. Brankář Monaka chytal výborně. Dnes bylo vůbec k vidění více pozoruhodných výsledků. V posledním zápase proti Lille budeme chtít vyhrát, abychom si mohli užít oslavu s našimi příznivci," řekl Jean-Louis Gasset.

Vedle Cabelly nejsou žádní další hráči zranění ani vykartovaní. Nicméně absence jednoho z nejdůležitějších ofenzivních hráčů by jeho nadřízeného mohla dovést ke změně rozestavení. ASSE má navíc oplácet LOSC porážku z prvního vzájemného střetnutí, které v listopadu na Stade Pierre-Mauroy opanovali domácí v poměru 3:1.

Christophe Galtier se tedy může na "místo činu" vrátit s klidem, že to nebude jeho bývalý klub, který by mohl ten současný poslat o patro níže. V Saint-Étienne začal pracovat v roce 2008 jako asistent a o rok později povýšil na post hlavního kouče, kde vydržel až do konce minulého ročníků. V klubu odvedl vskutku vynikající práci, za kterou byl v roce 2013 oceněn titulem Trenér roku, byť se o něj musel podělit s Carlem Ancelottim, jenž tehdy vedl PSG.

"Pořádně jsme si oddychli. Je to hodně emotivní záležitost plná radosti a hrdosti. Přišel jsem do Lille, abych udržel nejvyšší soutěž. Nečekal jsem, že to bude tak složitý úkol. Teď uvidíme, jestli prezident bude chtít, abych u týmu pokračoval. V takovém případě budeme muset změnit hodně věcí. Hlavně bude důležité, aby přišli zkušení hráči, které budou pro ty mladší příkladem," hodnotil jednapadesátiletý trenér.

Ani on nemusí před závěrečným střetnutím řešit početné absence. O tom, že Rominigue Kouame zůstane mimo, se vědělo už zhruba měsíc. Adama Soumaoro teoreticky mohl nastoupit, jenže zranění nestihnul doléčit, což bude patrně platit také pro Edgara Ié, jehož by tak měl v defenzivní lajně nahradit Junior Alonso.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.42 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - EA Guingamp  (sobota 21:00)
Toulouse čeká na domácím stadionu boj o všechno. Rozhodně by se nemělo ohlížet na to, že Troyes hraje poslední zápas s Monakem a Caen přivítá PSG, u kterého se nelze ubránit dojmu, že závěr sezony poněkud vypouští.

I s uhájením barážové příčky by jistě byli na Stadium Municipal spokojení. Po třech porážkách a skóre 5:9 se zdá býti mírnějším favoritem tohoto klání Guingamp, který v minulém kole sehrál atraktivní partii s Olympiquem Marseille, čímž mu - i vzhledem k prohranému finále Evropské ligy - zřejmě definitivně zavřel cestu do Ligy mistrů.

"Byl to těžký zápas. Sice jsme otevřeli skóre, ale pak jsme inkasovali. V prvním poločase za nerozhodného stavu jsme stále věřili, že uhrajeme dobrý výsledek, zvláště když jsme měli několik slibných protiútoků. Teď budeme potřebovat, aby Caen prohrálo. Ale pořád žijeme a musíme se soustředit na ten poslední zápas," nechal se slyšet po prohře s Toulouse Mickaël Debéve.

Tomu bude patrně chybět akorát Yann Bodiger, jelikož Francoise Moubandjé si už trest odpykal. Jenomže Issiaga Sylla předvedl na levém kraji obrany velice slušný výkon, takže je pravděpodobné, že opět začne v základu. Na rozdíl od Brazilce Somálii, jenž v září při utkání těchto dvou celků zařídil remízu. Ta by ovšem mohla být v současné situaci TFC málo.

Skromný bretaňský klub si naopak může gratulovat v další zvládnuté sezoně. Samotné město má zhruba 7 500 obyvatel, zatímco kapacita Stade du Roudourou je téměř trojnásobná. To je v rámci pěti nejlepších evropských lig nadále unikátem (snad s výjimkou Hoffenheimu). Letos se sice žádný významný postup ani v jednom z francouzských pohárů nekonal, avšak pořád dokázal Kombouarého tým potrápit nejednoho soupeře zvučnějšího jména.

Jako kupříkladu Olympique Marseille. "Rozhodně jsem pyšný, i když někteří moji svěřenci jsou v šatně zklamaní, protože jsme vedli a a měli početní výhodu. Nicméně na druhou stranu jsme už po patnácti minutách prohrávali o dva góly a museli jsme otáčet skóre. Navíc proti výbornému Mandandovi. Ukázali jsme, že jsme psychicky velice odolní a máme velkou kvalitu," pochvaloval si čtyřiapadesátiletý rodák z Nové Kaledonie.

Nasadit do utkání nebude moci akorát Abdoula Camaru, takže své příležitosti s velkou pravděpodobností znovu dostanou Félix Eboa Eboa a Lucas Deaux. V dobré formě se rovněž prezentují Jimmy Briand, Clément Grenier a Marcus Thuram, takže obranu TFC určitě nečeká snadný boj o udržení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.46 - 5.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ES Troyes - AS Monaco  (sobota 21:00)
Monaco se díky dvěma nepřesvědčivým, ale přesto vítězným zápasům posunulo zpět na druhou příčku, kterou stále může ztratit na úkor Lyonu. Oproti tomu Troyes musí vyhrát, aby se vyhnulo sestupu. Kdo bude šťastnější?

Obhajoba titulu se nekonala, protože knížecí klub zbytečně poztrácel dost bodů a tým nepůsobil tolik kompaktním dojmem. Ale stále patří mezi francouzskou špičku, což bude chtít potvrdit i v posledním utkání tohoto ročníku, po kterém se kádr nepochybně znovu značně promění. Kupříkladu Fabinho, jeden z lídrů, téměř jistě odejde.

Právě on při neúčasti Radamela Falcaa rozhodnul svou proměněnou penaltou v poslední minutě důležité klání s ASSE. "Tohle vítězství jsme potřebovali. Ve druhém poločase jsme si za ním šli s mnohem větším odhodláním než soupeř. Ruffier sice předvedl dva nebo tři výtečné zákroky, ale pořád jsme byli lepší v kombinaci a měli více ze hry, což jsme nakonec korunovali výhrou. Pokud porazíme i Troyes, bude mise splněna," řekl trenér Leonardo Jardim.

Početné absence jsou ovšem na straně jeho výběru. Chybějí Adama Traoré, Diego Benaglio, Keita, Rachid Ghezzal, Stevan Jovetić, Jorge a vykartovaný Andrea Raggi. V týdnu však začal trénovat El Tigre, což znamená, že stále klidně může zakončit ročník s dvaceti vstřelenými brankami. Také Djibril Sidibé by se měl zase objevit na pravém kraji obrany, zatímco na tom druhém by měl dostat příležitost dvacetiletý Julien Serrano.

Na druhé straně barikády se o udržení nebudou rvát zranění Tristan Dingome a Stéphane Darbion, jehož zlobí achilovka. Velkou šanci na základní sestavu má tedy Chaouki Ben Saada a Suk Hyun-Jun, jelikož Adama Niané si v posledních týdnech zrovna netykal s oslnivou formou. Zároveň se mu ale nedostávalo ukázkové podpory od spoluhráčů.

To platilo i před týdnem na stadionu v Montpellieru, kde byli domácí při troše kreativity a kvalitnímu zakončení určitě k poražení. "Ten výsledek představuje veliké zklamání, vzhledem k tomu, kolik možností jsme si vytvořili. Rozhodně jsme si zasloužili výhrát, ale takový je holt fotbal. Pořád jsme ve hře a hrát Ligue 1 nás nesmírně baví, proto uděláme cokoliv, abychom porazili Monako. To bude skutečně jako pohárové finále," prohlásil odhodlaně Jean-Louis Garcia. Prohlášení je ovšem kolikrát jedna věc a realita na hřišti druhá.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.44 - 4.49 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain372953108:2992
2.AS Monaco37238682:4577
3.Olympique Lyon37229684:4175
4.Olympique Marseille372111578:4674
5.Stade Rennes371691249:4357
6.OGC Nice371591351:4954
7.Girondins Bordeaux371571549:4852
8.AS Saint-Étienne3714101342:5052
9.Montpellier HSC371117935:3250
10.FC Nantes3713101435:4149
11.EA Guingamp3712111447:5747
12.Amiens SC371291636:4045
13.Dijon FCO371291653:7245
14.Angers SCO379141441:5041
15.Lille OSC371081941:6238
16.Racing Strasbourg379111744:6638
17.SM Caen371072027:5237
18.Toulouse FC378101936:5334
19.ES Troyes37962232:5633
20.FC Metz37682334:7226

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lyon je poslední dobou fakt k pláči, vzpomenu-li si na Lacazetteho tehdejší velkohubý kecy, že tentokrát PSG sesaděj...

Reagovat
Gedofrey

Kdo by kdy čekal, že budu držet palce Nice..

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Gedofrey

Kdo by skončil výš, kdyby Monaco prohrálo a my vyhráli?

Reagovat
Pyroman

Monaco, pokud neroztřískáte Amiens tak o 5 gólů. Rozhoduje skóre.

Reagovat
Gedofrey

Dobře, tak sleduji paralelně na Livesportu jen Lyon. Kudla, zrovna dnes musí mít Marpo O2 arenu

Reagovat
Langi

presne jak sem cekal...Lyon se rozklepe vidinou jiste skupiny LM...tohle je komedie

Reagovat
smazaný uživatel

půjdou do prdele a ne do LM a dobře jim tak!

Reagovat
smazaný uživatel

lyo nzabrat proboha, chci videt bordeax v EL...

Reagovat
Langi

Bordeaux a Nice bude prast a uhod ...nicmene Lyon ma ve vlastnich rukou skupinu LM...meli by podle toho hrat

Reagovat
smazaný uživatel

ja verim, ze tentokrat by aspon vysla skupina. nebo aspon ze by to nebyl takovy propadak jak letosni EL

ten zaver maji neskutecny az na porazku s PSG porad vyhry. strasne serie vyher a proher celou sezonu. ale nakonec to zase vypada na pohodovou obhajobu 6. pricky, suche triko

Reagovat
Langi

Jinak na Monacu toho mnoho sympatickeho neni, ale jarni forma Ronyho Lopese je obdivuhodna...navic povetsinou byly jeho golove prispevky naprosto klicove

Reagovat
Langi

Depay dorazte je

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 a teraz sa zatiahnut a v 93' dostat na 2:2

Reagovat
Langi

mlc prosim...

Reagovat
Langi

Radsi

Reagovat
Langi

No Depay, no party...doufam ze nepude do nejakyho ACcka

Reagovat
Langi

Fakt, kdyby to Toulouse nebyli uplny mrdaci tak mohlo Lille hezky do baraze misto nich

Reagovat
Langi

Marcal / Rafael ten Genesio je uplnej myslitel...takhle bych nestridal ani ve Fife se dvema cervenejma

Reagovat
Langi

Kral objektivne nam zachranil sam celou sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak stale tahal niekto iny... najprv Fekir, potom Mafiank a teraz Depay

Reagovat
Langi

Fekir tahl celou sezonu...ale bez te produktivity, kterou Depay na jare mel defakto jako jediny, by se nam o takovemhle umisteni ani nesnilo...byl podobne klicovy asi jako Lopes pro Monaco...

Reagovat
smazaný uživatel

Nepovedal by som Fekir 18 g Mariano 18 g a Depay 19 g a asistencie tam by zaostaval len Mariano...

Reagovat
Langi

Tak ja beru hlavne to jaro...tam byl Fekir zraneny a Mariano dal par golu...ale jinak Fekir ma 18+6 a Depay 19+13...to je velkej rozdil

Reagovat
smazaný uživatel

Či 3. 4. alebo 8. Genesio musi ist prec...

Reagovat
smazaný uživatel

A Gorgelin tiez, dvojku nam treba kvalitnu a nie aby som trpel ked je v brane

Reagovat
Langi

At se zkusi ten Racioppi, ale s tim ze bude chytat pohary, ne ze bude mit dva zapasy za sezonu

Reagovat
Langi

Caen ukazkove vydrena zachrana

Reagovat
lampard8

Jaktože Lyon postupuje do základní skupiny LM? Není náhodou třetí místo předkolo LM? Jinak Depay v posledních týdnech neuvěřitelný. Snad neodejde po roce a půl do AC nebo někam jinam. Jinak pro Fekira to byl prý poslední zápas za Lyon

Reagovat
Langi

Atletico vyhralo EL a zaroven si zajistilo LM pres ligu tak se to pak nejak takhle posouva...i na coen.wz.cz to je tak oznacene

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele