Ligue 1 - preview 35. kola

27.04.2018, 09:07, aktualizováno 29.04.2018, 08:36
Previews
Olympique Marseille cestuje do Angers a může se dostat před AS Monaco, vedle toho potřebuje odpovědět na další triumf Lyonu. Guingamp před týdnem porazil AS Monaco a nyní si brousí zuby i na PSG, nedělní program odstartuje v Rennes...
Stade Rennes - Toulouse FC  (neděle 15:00)
Rennes se stále přetahuje o pátou pozici v tabulce, zatímco Toulouse stále nemá jistou záchranu. V případě vítězství by se k ní však hodně přiblížilo.

"Když bojujete o setrvání v soutěži, má každý bod stejnou cenu jako výhra. Dnes jsme prostě nemohli vyhrát. Sice jsme v defenzivě pracovali dobře, ale vepředu to poněkud vázne. Nicméně cítím, že se zlepšujeme. I tahle bezbranková remíza hodně pomůže a věřím, že když budeme pokračovat v předvádění takových výkonu, že si kůži zachráníme," hodnotil po dohrávce s Caen trenér Mickaël Debéve.

TFC nemusí řešit zranění. To trápí pouze Quentina Boisgarda. Také Yann Bodiger by totiž měl být připraven odehrát alespoň nějakou porci minut. Do dobré formy se dostává Francois Moubandjé, což znamená, že na levém kraji obrany opět nastoupí, na úkor Issiagy Sylly. Poslední dva duely proti Rennes byly poměrně vyrovnané, takže téfécé určitě není bez šance na další bodový zisk.

Tím spíše, že Sabri Lamouchi se svou družinou poněkud vypadnul z rytmu. Poslední výhra se datuje až do poloviny dubna. Velký rozdíl kupříkladu oproti ASSE, které je rázem největším adeptem na to páté místo. Les Rouges et Noirs navíc nemají pro zbytek sezony nejpříznivější los, avšak nutno podotknout, že vzhledem k tomu, že PSG téměř jistě opanuje i Coupe de France, se do pohárové Evropy podívá i šestý celek tabulky.

"Tohle derby nezůstane v paměti dlouho. V prvním poločase jsem svůj tým vůbec nepoznával. Teprve pak jsme se zlepšili, ale inkasovali jsme. Udělali jsme nějaké změny a soustředili se na to, abychom ovládli střed pole. Přestali jsme chybovat, ale pořád měla hra daleko k mojí spokojenosti. Ta červená karta nám hodně pomohla a vyrovnali jsme. Další zásah už jsme ale nepřidali. Přesto jsem se druhou půli spokojený," řekl bývalý francouzský reprezentant po zápase s Nantes. Teď by měl mít k dispozici kompletní kádr, což by mohlo dopomoci k vylepšení domácí statistiky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.57 - 4.11
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Angers SCO - Olympique Marseille  (neděle 17:00)
Angers zásluhou Karla Toko Ekambiho vylepšilo svou pozici, leč k setrvání v soutěži stále ještě nějaký ten bodík chybí. Proti rozjeté Marseille se přitom v poslední době sbírají jen velmi těžko.

Přesvědčit se o tom mohlo jak Lille, tak v semifinále Evropské ligy i Red Bull Salzburg. "Sice nastřelili tyčku a měli tam několik dobrých náběhů a ve druhé půli hráli více s balonem, ale jinak jsme si ten zápas pohlídali. Tenhle výsledek nám vyhovuje, i když jsme viděli Real a Barcelonu, jak o něj přišli. Teď jsme jednou nohou ve finále a věříme, že tam po odvetě budeme oběma," prohlásil Dimitri Payet, jenž opět odehrál výborný duel.

Jako předtím proti Lille, které jeho tým zdemoloval výsledkem 5:1. "Často jsme ztráceli balon, nicméně naštěstí nás za to soupeř nepotrestal. Před brankou jsme byli velmi efektivní. Měli jsme sedm střel, z toho pět na branku. To mě hodně potěšilo. A když takhle přidáte druhý, třetí a čtvrtý gól, partie pro soupeře de facto skončila. Hráli jsme jako tým, což nás činí nesmírně silnými. Věřím, že to vydrží až do konce sezony," nechal se slyšet Rudi Garcia.

Kádr navíc nekosí zranění. Mimo zůstává pouze Steve Mandanda a Hiroki Sakai. Velkou šanci na základní sestavu mají Valére Germain a André-Frank Zambo Anguissa. V případě Clintona N’Jieho a Morgana Sansona se teprve uvidí, jelikož je trenér bude možná chtít pošetřit na čtvrteční klání, které by mohlo OM po více než desetileté odmlce poslat do finále prestižní evropské soutěže.

"V pětadvaceti jsem se dostal na velice dobrou úroveň. Ze třetí divize a Ligue 2 jsem se dostal až sem. Tvrdá práce se tedy rozhodně vyplatila! Z křídla jsem se posunul na hrot, takže dávám více gólů a myslím si že, hranice dvaceti určitě není nedosažitelná. Je tedy přirozené, že se o mně zajímá více klubů a já samozřejmě chci hrát na nejvyšší úrovni," prohlásil Karl Toko Ekambi, jenž k úctyhodným sedmnácti trefám přidal i šest asistencí.

Obranu Marseille bude také zaměstnávat, přičemž se bude moci spolehnout na podporu Thomase Manganiho, jenž si připsal stejný počet gólových přihrávek. Žádný ze svěřenců Moulinova týmu, který před týdnem nestačil na Toulouse, se nepotýká s vážnějším zraněním, ale hned u šestice borců je stejně start nejistý. První vzájemný duel těchto týmu skončil remízou. Teď se ale přeci jen více věří Marseille.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.53 - 3.73 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - EA Guingamp  (neděle 21:00)
PSG si zbytek sezony může už jenom užívat. Guingamp se však teoreticky stále může posunout na pohárové příčky. Hráči jsou schopní dávat góly i nejlepším týmům, takže by v Parku princů klidně mohlo padnout hodně branek.

Půjde o první ze zbývajících pěti zápasů, ve kterých povede nového mistra do boje Unai Emery. V týdnu totiž prohlásil, že po sezoně určitě odejde. "Dohodli jsme se tak na schůzce s prezidentem a sportovním ředitelem. Hráčům už jsem to oznámil a zároveň chci všem v klubu poděkovat za spolupráci. Pro mě jako pro trenéra to bylo rozhodně velice přínosné období," prohlásil rodák z Baskicka, jehož u kormidla největšího francouzského klubu s největší pravděpodobností nahradí Thomas Tuchel.

PSG prožívá opět výborné časy a v zemi Galského kohouta nemělo konkurenci. Samozřejmě někdy měl celek z hlavního města i trochu štěstíčka, jako kupříkladu v zápase s ASSE, avšak mnohdy i proto, že mu šel naproti. To platí taky pro utkání v Bordeaux, které skončilo před týdnem těsnou výhrou hostujícího celku. "Ukázali jsme charakter a s tím výsledkem jsem spokojený," dodal Emery.

Vedle Neymara, jenž by se podle krajana Rivalda měl vrátit do Španělska, aby se stal nejlepším hráčem na světě, budou proti Guingampu chybět Ángel Di María, Lass Diarra a Marco Verratti. Naopak se vracejí Laywin Kurzawa, Thiago Silva a Julian Draxler. Prostor mezi třemi tyčemi bude opět hájit Alphonse Aréola, jenž má vynikající formu.

Guingamp v rámci čtyřiatřicátého kola navázal právě na PSG a třemi brankami zadělal na potíže Monaku. "Dnes to byl snový večer. Před zápasem jsem hráčům říkal, aby nezapomněli na tu porážku 0:6 z minulé sezony. Pomsta tedy byla naše. Soupeře jsme přehrávali ve všech oblastech a rozhodně jsem velice šťastný," řekl Antoine Kombouaré.

Proti PSG, které před dvěma týdny nadělili knížecímu klubu dokonce sedmičku, to ovšem bude ještě jiná písnička. Guingamp naposledy tohoto protivníka přehrál v prosinci 2016. V následujících třech utkáních inkasoval jedenáct gólů. V Parku princů však domácí tým letos jenom vyhrává, takže karty jsou i tentokrát rozdány jasně.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.90 - 30.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - FC Nantes  (sobota 17:00)
Boj o konečnou druhou pozici v Ligue 1 slibuje ve zbývajících čtyřech kolech třaskavou podívanou. A v téhle hře bude rovněž Lyon, jenž na druhé Monaco společně s Marseille ztrácí jen jeden bod. Před vlastními fanoušky nyní přivítá Nantes, které po dlouhých letech usiluje o evropské poháry. Jeho prvořadým cílem je zisk příčky páté.

Zatímco o titulu je ve Francii rozhodnuto, o vicemistrovi ani zdaleka ne, byť ještě před několika týdny vyznívala situace jednoznačně ve prospěch Monaca. Skončit druhý je přitom nesmírně důležité, neboť takový tým si zajistí přímou účast v Lize mistrů pro příští sezónu. Olympique může být na tuhle metu právem nažhavený, s formou je na tom parádně.

Před týdnem nasázel pět gólů venku Dijonu, urval na své konto již své šesté vítězství v řadě a prodloužil svou sérii neporazitelnosti už na devět kol. "Zaměřujeme se už pouze na poslední čtyři zápasy. Nejdůležitější je se na ně dobře připravit. Nesmíme polevit. Zbývá nám jeden měsíc a chceme se dočkat své odměny," vytyčil jasné cíle kouč Bruno Génésio.

Co se marodky týče, nemůžou si Les Gones výrazněji stěžovat. Možná že k tomuto klání nebude připravený pouze Mariano, dobrou zprávou pak je, že se do optimální pohody dostal po delším zranění Nabil Fekir, a výtečně se v poslední době daří hlavně Memphisovi Depayovi, který v uplynulých pěti utkáních hned šestkrát skóroval.

Nepříjemná je ovšem skutečnost ohledně brankářské jedničky Anthonyho Lopese. Ten totiž dodatečně obdržel od disciplinární komise trest na tři střetnutí za incident z nedávného souboje proti Marseille, takže k dispozici bude případně až v samotném závěru proti Nice. Nahradit ho tak bude muset obvyklá dvojka Mathieu Gorgelin.

Génésio svého svěřence nezavrhl, rozhodně je to však značná komplikace. "S Anthonym jsem už mluvil. Potřebuje přemýšlet o tomto zápase, ne o těch, o které přijde. Je připravený. Bude důležité, aby byl nablízku Mathieuovi i celému týmu. Uvidíme, jak to celé dopadne. Musíme potvrzovat náš progres, a to už hned teď v sobotu," burcoval domácí kouč.

Bretaňský celek prožívá docela povedenou sezónu, nicméně jaro mu nevyšlo podle představ. Získat nějakou delší šňůru výher je pro Nantes prostě problém. Pořád se však do Evropské ligy může probojovat. "Musíme mít čisté svědomí, že jsme ze sebe vydali všechno. Lyon je skvělé mužstvo, my jsme však připraveni," říkal hostující lodivod Claudio Ranieri.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.33 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Oba dva sousedé v tabulce se nacházejí na pomezí horní a dolní poloviny dvacetičlenného pelotonu Ligue 1. I když matematicky ještě mohou zabojovat o příčky zajišťující Evropskou ligu pro příští sezónu, prakticky spíše budou usilovat jen o co nejvyšší umístění. O jejich osudech zřejmě rozhodlo právě poslední kolo, v němž Bordeaux i Dijon prohráli.

Oba dva celky přitom ani náhodou neměly proti sobě lehké soupeře. Zatímco Bordeaux před vlastními fanoušky podlehlo titulovanému mistrovi z PSG, Dijon nestačil doma rozjetému Lyonu. Dá se tak s poklidem říct, že pokud oba v závěrečných kolech nechytnou absolutní lauf, budou se nacházet při nejlepším v horní části konečného pořadí.

Když k Les Girondins přicházel nový trenér Gus Poyet, rozhodně výkony svého mužstva pozvedl. Ale jednoduše ne natolik, aby to stačilo na pohárovou Evropu. "Už o Evropské lize nemůžu přemýšlet, protože některé týmy nabraly formu, jako třeba Nice nebo St. Étienne. Byl to těžký rok. Ale kvůli fanouškům musíme vyhrávat," hodnotil.

Hosté mohou být se současným stavem spokojeni. Jejich prioritou bylo udržet se v nejvyšší soutěži a tuhle ambici naplnili v podstatě s dostatečným předstihem. Poslední porážka určitě tolik nemrzela. "Lyon si zaslouží být v top trojce. V porovnání s podzimem je to daleko lepší tým a představuje výzvu pro každého," vzkazoval soupeři kouč Olivier Dall'Oglio.

Domácím nově bude chybět Martin Braithwaite, jemuž se nakumulovaly žluté karty, na trávníky by se ovšem brzy mohl vrátit Alexandre Mendy, jenž si naposledy zahrál loni v prosinci. Hostům na marodku čerstvě přibyl Wesley Saïd, poranění kolene pak postihlo také Frédérica Sammaritana, jenž v nominaci na toto klání rovněž chybí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.44 - 6.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - FC Metz  (sobota 20:00)
Lille má před sebou duel, který dost možná rozhodne o bytí a nebytí v Ligue 1. Zatímco Galtierův tým se dál trápí, Mety v posledních týdnech ukázaly, že to se záchranou myslí setsakramentsky vážně.

Porážky si připsaly akorát proti Lyonu a PSG. Jinak se i díky četným remízám podařilo vybruslit ze zdánlivě už beznadějně vyhlížející situace. A rázem stačí tříbodový zisk k tomu, aby se skvadra Frédérica Hantze dorovnala konkurentům. Les Grenats navíc venku předvádějí obvykle lepší výkon, přičemž v případě Lille bylo domácí prostředí často nevýhodou.

"V šatně jsme byli všichni hodně zklamaní, protože jsme si zasloužili vyhrát. Ten vyrovnávací gól, to byla opravdu klasika. Myslím, že Caen takhle dobře už dlouho nezahrálo. Rozhodně máme co zlepšovat a bylo by skvělé, kdybychom začali k utkáním přistupovat se stejným odhodláním. Jsem přesvědčený o tom, že máme na to, abychom byli pravidelným účastníkem Ligue 1. Nechceme zklamat fanoušky, takže nepřestáváme věřit a pokračujeme v pozitivním přístupu," prohlásil jednapadesátiletý kouč.

Ablie Jallow, Thomas Didillon, Matthieu Udol, Yann Jouffre, a zřejmě taky Benoit Assou-Ekotto, Géronimo Poblete a Iván Balliu nebudou moci nastoupit. Na stoperu e tedy objeví Fallou Diagné. Velkou šanci na základní sestavu má i Jonathan Rivierez, naopak Milan Biševac se ve čtyřiatřiceti už takové důvěře netěší.

LOSC rozdýchává porážku 1:5 od Marseille, která byla už šestou z posledních osmi mačů. "V obou pokutových územích jsme si počínali jako začátečníci. Úvodní dvacetiminutovka vypadala nadějně, nicméně do útoku jsme se pouštěli poměrně bezhlavě a nechávali velké mezery v obraně. Často děláme ty samé chyby a často si taky myslíme, že fotbal je pouze o tom mít balon na kopačkách a hrát podle svého rytmu. Není to pravda, zvláště proti týmům jako Marseille. Věci se tím opět zkomplikovaly, avšak věřím, že když porazíme Mety, vše se obrátí k lepšímu."

Pronesl Christophe Galtier, jehož svěřenci přímo na Yohanna Pelého na Stade Vélodrome nevystřelili ani jednou. Po tomto přídělu trenér připustil, že před Hervem Koffim dostane v brance patrně opět přednost zkušenější Mike Maignan. Na rozdíl od svého protějšku nemusí bývalý lodivod ASSE řešit výrazné absence, ale vzhledem k nízkému sebevědomí hráčů to ještě nic neznamená.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.66 - 4.24
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Monaco - Amiens SC  (sobota 20:00)
Duben nebyl z pohledu AS Monaco vydařeným měsícem. Remíza s Rennes a výhra nad Nantes přitom nenaznačovaly, že by proti PSG mohl nastat totální kolaps, ze kterého se Jardimův tým do týdne nevzpamatoval, tudíž se musel sklonit i před Guingampem, který jinak sídlí v polovině tabulky a před vzájemným střetnutím měl téměř třicetibodový odstup.

Hrát v početní nevýhodě bývá obtížné proti kterémukoliv soupeři, leč portugalský kouč pro tento výsledek pochopení neměl: "Čekal jsem, že nějak zareagujeme. V Parku princů jsem své hráče hájil, teď to samé udělat nemůžu. Chyběla nám odhodlanost a agresivita. Pokud chcete hrát za Monaco, musíte k utkáním přistupovat zodpovědněji. Pro zbytek sezony není nic důležitějšího, než obsadit druhou příčku."

Proti Amiens nebudou moci nastoupit Traoré, Benaglio, Sidibé, Keita, Ghezzal, Jovitić a vykartovaný Emerson, jenž vyfasoval stopku na dva zápasy. Po nucené pauze, kvůli níž zmeškal střet s Guingampem, se vrací Radamel Falcao, jehož zkušenosti by se jistě mohly hodit. Tím spíše, že tato dvě zaváhání, během nichž defenziva jeho týmu inkasovala hned desetkrát, způsobila snížení ztráty Lyonu a Marseille na pouhý jediný bod.

Amiens po výhře nad Strasbourgem může definitivně slavit, protože je jasné, že se na Stade de la Licorne bude hrát francouzská nejvyšší soutěž i v příští sezoně. "Sice máme čtyřicet bodů, ale čekají nás extrémně náročné mače proti Monaku, PSG, Metám a Marseille. Takže pořád je o co hrát, což hodlám svým hráčům opakovat, neboť pod tlakem předvádějí lepší výkony. Dnes jsme si sedli s fanoušky a probrali jsme některá důležitá témata. Sám mám kontrakt do června 2019 a ten hodlám dodržet," řekl Christophe Pelissier.

Na lavičce Amiens sedí od roku 2014 a vybojoval historický postup mezi elitu, na který skromný celek z regionu Hauts-de-France musel čekat více než jedno století. Není divu, že je u příznivců oblíbený. Týmu nechybí zaujetí a disciplinovanost, což jsou dva velmi důležité aspekty. Fakt, že zůstane v Ligue 1 by mu mohl zajistit více fanoušků.

Duel s Monakem zmešká Serge Gakpé, jenž se proti Racingu ošklivě zranil. Bakaye Dibassy sice nenastoupil, ale nad jeho startem visí otázník. Výborný zápas odehrál Quentin Cornette, jenž k výhře 3:1 přispěl dvěma asistencemi. Mimo bude také Mathieu Bodmer, ale jinak se nedá předpokládat, že by chtěl trenér dělat nějaké jó výrazné změny.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 7.00 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - OGC Nice  (sobota 20:00)
Štrasburk se nachází jen těsně nad sestupovým pásmem, nutno však dodat, že disponuje pětibodovým náskokem na osmnácté Troyes. Záchranu má určitě ve svých rukou, potřebuje ovšem udělat ještě poslední kroky ke konečné jistotě. Rozhodně ho nyní nečeká jednoduchá pořízená, narazí totiž na ambiciózní Nice, které soupeří o pátou příčku.

Domácí by zcela určitě nakoplo nějaké vítězství, na které čekají nepřetržitě už devět kol od února. A v tuhle chvíli by je především dostalo do velké psychické pohody, protože udržení se v nejvyšší soutěži by bylo na spadnutí. V posledních dvou kláních ovšem rozhodně nijak nezářili, doma prohráli se St. Étienne a následovala prohra v Amiens.

Trenér Thierry Laurey nemohl týmu před týdnem vyčíst bojovnost. "Stejně jsme však nebodovali," hlesl během hodnocení. "V momentech pravdy nám chyběla agrese i přehled. Amiens ukázalo hlavně ve druhé půli velkou obětavost. Rád bych byl právě v jeho pozici, ale ujišťuji všechny, že do konce sezóny se budeme rvát, rvát a rvát," dodával.

Až na březnový neúspěch proti PSG se Nice velmi slušně daří a v posledních devíti zápasech hned osmkrát uhrálo aspoň remízu. Vyškrábalo se tak do horních pater tabulky a okupuje pátou příčku, která bude zajišťovat účast v evropských pohárech. Jenže vlčáků na jeho pozici je hodně: St. Étienne, Rennes, Montpellier, Nantes a vlastně i Guingamp.

Nicméně o minulém víkendu Les Aiglons zvládli klíčový souboj proti Montpellieru a vyhráli nejtěsnějším možným způsobem. "Bylo to vyrovnané, ovšem zasloužili jsme si tři body," prozradil kouč Lucien Favre. "Vzhledem k výsledkům v uplynulých dvou týdnech jsme prostě neměli na výběr. Vyhrát jsme museli, riskovat jsme také museli."

Co určitě nehovoří ve prospěch OGC, to je los v posledních čtyřech kolech. Zavítá totiž ještě na půdu Marseille a také do Lyonu, střetne se s Caen, a i proto musí nahrabat body, dokud to bude možné. "Samozřejmě o tom moc dobře vím. On už nám dá určitě zabrat Štrasburk. Bude to hodně těžké utkání," neočekával Favre ani v tomto případě lehký úkol.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.26 - 3.22 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ES Troyes - SM Caen  (sobota 20:00)
Troyes a Caen svedou veledůležitou bitvu, která může hodně napovědět, kdo nakonec v Ligue 1 setrvá, či jí opustí. Oba celky už dlouho čekají na tříbodový import a ten by se především klubu na Seině náramně hodil. Vyhrát však může jen jeden, čtyři kola před koncem sezony boj o záchranu vrcholí.

U fotbalistů Troyes trvá čekání na vítězství devět zápasů, u Caen je to o tři méně. Ani jeden z týmů zrovna neoplývá formou, ale čtyři kola před koncem sezony si to přinejmenším Caen může dovolit, Troyes však nikoliv. Caen je na patnáctém místě a k dispozici má pohodlný osmibodový náskok. Troyes je v tuto chvíli na osmnáctém místě, což by na konci sezony znamenalo hrát ošemetnou baráž. Domácí ale mají stejný počet bodů jako předposlední Lille a poslední Méty jsou vzdálené už jen tři body. Přitom ztráta na nesestupové pozice činí už pět bodů.

Troyes nepředvedlo v minulých dvou kolech špatný výkon, jenomže na body to nestačilo. Domácí nejprve dvakrát neudrželi vedení proti Marseille a nakonec prohráli a před týdnem se situace znovu opakovala. Troyes vedlo na půdě Saint-Étienne, ale nakonec prohrálo 1:2.

Domácí fotbalisty může před důležitým soubojem alespoň těšit, že jejich soupeř také zrovna není ve formě. Caen sice proti Métám a Toulouse uhrálo dva body, ale z výhry se naposledy radovalo začátkem března, což budou pomalu dva měsíce. Normandský celek není bezprostředně ohrožen sestupem, rád by si však výhrou definitivně zpečetil účast v Ligue 1 i pro příští rok.

Troyes bude s jistotou chybět Dingome, zatímco u Deplagneho je strat nejistý. Ještě o jedno jméno navíc postrádá Caen. Mimo hru jsou vinou zranění Mbengue, Santini a Kouakou.
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Zelazny - Traoré, Herelle, Giraudon, Cordoval - Azamoum, Bellugou - Darbion, Nivet, Grandsir - Niane
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Vercoutre - Guilbert, Silva, Djiku, Bessat - Féret, Diomande, Bennasser - Rodelin, Crivelli, Deminguet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.17 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - AS Saint-Étienne  (pátek 20:45)
Perný konec sezóny čeká Montpellier i St. Étienne, reálně totiž mohou usilovat o zisk páté pozice, a tudíž o proklouznutí do Evropské ligy. V určitě lepším rozpoložení jsou hosté, kteří na jaře disponují jednou z nejlepších forem z celé Ligue 1 a už dvanáctkrát v řadě neprohráli. Domácí naopak v uplynulých třech kolech urvali pouze jeden jediný bod.

Ještě loni MHSC bojoval o holé přežití mezi francouzskou elitou a ligová záchrana se nakonec povedla. Klub skončil na patnáctém místě a velkou zásluhu na tom měl také Jean-Louis Gasset, současný lodivod St. Étienne, kam po sezóně právě z Montpellieru odešel. Těsně poté přitom zemřel Louis Nicollin, francouzská legenda mezi bafuňáři.

Od roku 1974 až do června loňského roku zastával Nicollin v Montpellieru funkci prezidenta. A v rozhovoru pro deník L'Equipe na něj Gasset zavzpomínal. "Montpellier je můj domov, tam jsem se narodil. Můj otec s Louisem klub založili. On byl pro mě jako strýček, vždy ho budu ctít. Pro mě to bude emotivní večer," uvedl současný lodivod Les Verts.

Na předzápasové tiskové konferenci pak čtyřiašedesátiletý kouč, který nebude mít k dispozici zraněného Loïca Perrina a Vincenta Pajota, přiznal, že zavládnou zřejmě smíšené pocity. "Bude to zápas, který se nebude líbit každému," uvedl. "Přijít na stadion a vědět, že tam nebude jeho šéf, to se mi stane poprvé. Vrhne to takový stín nad Stade de la Mosson."

Od podzimu ASSE vylepšil především defenzivní činnost, v minulých dvanácti zápasech inkasoval jen devět gólů, a zásluhu na tom má určitě i Neven Subotič, nová zimní posila z Dortmundu. "Gasset ve mně věří. Připomíná mi Jürgena Kloppa, mluví se mnou na rovinu. Nelíbí se mi lidé, u kterých musím číst mezi řádky," pověděl srbský stoper.

Není úplně jasné, zda-li Gasset v St. Étienne zůstane i po konci tohoto ročníku. A to samé platí i v případě Rémyho Cabelly, který je v týmu na hostování z Marseille. "Až skončí sezóna, budu mluvit s marseillským vedením. Nebude snadné učinit rozhodnutí. Nicméně hrát Evropskou ligu se St. Étienne by pro mě bylo dobré," prozradil.

Domácí aktuálně ztrácejí na pátou příčku čtyři body a rozhodně musejí své výsledky vylepšit, aby se o Evropskou ligu mohli ještě poprat. V posledních dvou kolech prohráli s Bordeaux i v Nice. "Jestli St. Étienne neporazíme a ostatní nad námi vyhrají, je konec. Stále však věřím, že se to podaří. Ještě nám zbývají čtyři utkání," burcoval kouč Michel Der Zakarian.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.22 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain342932104:2390
2.AS Monaco34217679:4470
3.Olympique Lyon34209577:3869
4.Olympique Marseille34209572:4169
5.OGC Nice341481245:4550
6.AS Saint-Étienne3413101140:4649
7.Stade Rennes341391243:4148
8.Montpellier HSC341016832:3046
9.FC Nantes3412101233:3746
10.EA Guingamp341291341:4945
11.Girondins Bordeaux341271539:4443
12.Dijon FCO341191448:6642
13.Amiens SC341171632:3840
14.Angers SCO348131338:4637
15.SM Caen341071724:4337
16.Toulouse FC348101631:4434
17.Racing Strasbourg348101639:6134
18.ES Troyes34852128:5129
19.Lille OSC34781933:5829
20.FC Metz34682032:6526

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Artaxerxes

Allez Red Star, už je to fakt blízko

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

Dubois dneska hraje, jako kdyby už hrál za Lyon.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Lemar to je teda síla.

Reagovat
Langi

Marseille prosim win to Monaco fakt bude 4.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam,ze dnes ty smrdute sardinky aspon nejaky bodik ztrati

Reagovat
smazaný uživatel

sardinky smrduté výborně 1-1 přijatelný výsledek.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele