Ligue 1 - preview 33. kola

13.04.2018, 08:51, aktualizováno 15.04.2018, 08:20
Previews
Magnetem nedělního programu francouzské ligy je bezesporu večerní šlágr mezi Paris Saint Germain a Monakem. Domácí mohou vítězstvím rozhodnout o zisku titulu. V dalších utkáních se Montpellier utká s Bordeaux a Troyes se pokusí obrat o body semifinalistu Evropské ligy Marseille...
Montpellier HSC - Girondins Bordeaux  (neděle 15:00)
Montpellier, posílen remízou ze Stade Vélodrome, bude chtít bezpodmínečně porazit Bordeaux. Přeci jen na Der Zakarianův tým čekají náročné zápasy s konkurenty o evropské poháry.

Bordeaux o minulém víkendu se štěstím a s vypětím všech sil přehrálo Lille, přičemž hrálo ještě k tomu půl hodiny proti deseti. "Tenhle zápas jsme prostě museli vyhrát. Opět jsme se nevyvarovali zbytečné chyby, kvůli čemuž jsme inkasovali. Přitom když jsme museli v této sezoně dohánět ztrátu, nikdy jsme nevyhráli. Takže naše reakce před koncem poločasu byla velice důležitá," pochvaloval si Gustavo Poyet.

Je si ale dobře vědom, že před jeho družinou jsou další těžké duely. Ligue 1 už by teoreticky měli mít definitivně zajištěnou. Pohárová Evropa není zase tak daleko, nicméně největší kandidáty na pátou a šestou příčku je třeba hledat jinde. A to i přesto, že uruguayský lodivod má k dispozici kompletní kádr. Leda by Francois Kamano dokázal pravidelně opakovat svoje vystoupení proti Lille.

Rovněž Michele Der Zakarian může poslat do hry kohokoliv ze svých svěřenců. Dá se ale očekávat podobná, ne-li úplně stejná základní sestava, jako proti Marseille. To znamená včetně Daniela Congrého na levém kraji obrany (na úkor Pedra Mendese) a rychlého Jonathana Ikoného v roli podhrotového hráče za Giovannim Siem.

Arménský trenér si je dobře vědom formy svého mužstva, takže soupeře varoval, že to proti němu budou mít ve zbytku sezony těžké. "Dnes jsme tady klidně mohli vyhrát. Vím, že náš styl hry se nemusí líbit každému, ale ve fotbale je nejdůležitější sbírat body, což se nám daří jak doma, tak venku. Rozhodně můžeme porazit kohokoliv." Co dodat ...
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.29 - 4.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ES Troyes - Olympique Marseille  (neděle 17:00)
Troyes balancují nad propastí a nutně potřebují body. Nejen Lille, nýbrž i Mety nejsou ještě ze hry definitivně venku. Naopak Marseille se pere s Lyonem o Ligu mistrů a odvetným čtvrtfinále Evropské ligy si značně zvýšila sebevědomí.

"Po tom prvním zápase jsem říkal, že budeme potřebovat dvanáctého hráče. Vélodrome se za nás postavil a toho postupu jsme dosáhli společně. Jejich gól nás vlastně vybičoval k lepšímu výkonu. Věděli, jsme o jak kvalitního soupeře se jedná, ale prostě jsme si řekli, že musíme dát tři branky a nakonec jich bylo pět," řekl po výhře 5:2 Dimitri Payet, jeden ze střelců.

"Jestli můžeme Evropskou ligu vyhrát? Myslím, že všechny týmy, které se dostali do semifinále, můžou mít v budoucnu i na to vyhrát Ligu mistrů. Počkáme, jak se věci vyvinou a rozhodně uděláme maximum pro to, abychom si zahráli finále. Bylo by fajn, kdybychom cestou do Lyonu odklidili Arsenal," dodal, přičemž soupeřem OM bude nakonec nevyzpytatelný Red Bull Salzburg.

V Ligue 1 celek z přístavního města před týdnem remizoval s Montpellierem. "Můžete si říkat, že jsou hráči unavení a zranění a že už jsme v této sezoně sehráli padesát zápasů. Dnes se nám v zakončení nedařilo. Zároveň si nevybavuju, že by MHSC vůbec vystřelili mezi tři tyče. Pořád hrajeme o Champions League a všechno máme ve svých rukou," nechal se slyšet Rudi Garcia.

Zároveň potvrdil, že Steve Mandanda se už v tomto ročníku na hřišti neobjeví. Poraněné stehno si vyžádá minimálně šest týdnů. V brance tedy bude stát Yohann Pelé. Florian Thauvin sice proti Lipsku nastoupil, ale teď patrně usedne jenom na lavičku. Lucase Ocampose nepustí do hry karetní trest a absentovat bude taky Adil Rami.

Na druhé straně hřiště nenaskočí do hry Tristan Dingome. Saif-Eddine Khaoui hostuje v týmu Jean-Louise Garcii právě z Marseille a podle dohody nebude moct hrát. To znamená, že jeho kouč přijde o borce, který měl na starosti kreativitu. Na jeho místo si stoupne třiatřicetiletý Chaouki Ben Saada, jenž za uplynulých dvaatřicet kol odehrát nula minut. Je tedy zřejmé, kde v tomto duelu hledat favorita.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.27 - 4.24 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - AS Monaco  (neděle 21:00)
Třiatřicáté kolo letošního ročníku Ligue 1 uvidí mimo jiné šlágr mezi vedoucím PSG a druhým AS Monaco. Počty jsou přitom naprosto jasné. Pokud pařížský celek vyhraje, stane se šampionem. Naopak knížecí klub bude muset ještě trochu zabojovat o Ligu mistrů.

"Víme, že to bude hodně těžké utkání. Ale je to skvělá příležitost oslavit titul před vlastními příznivci. Monaco má výtečnou formu. Vždyť už patnáct zápasů neprohrálo, ale my chceme vyhrát. A jejich forma nebyla v posledních týdnech zrovna konzistentní. Chci dopomoci tomu, aby se PSG stalo nejúspěšnějším klubem v historii francouzského fotbalu," prohlásil Unai Emery, jehož by na lavičce mohl po sezoně nahradit Thomas Tuchel.

Otázka, kterou si pokládá většina fotbalové veřejnosti, však zní: Stihne se Neymar vrátit ještě do konce sezony? "Na hřiště bych se mohl vrátit už za měsíc. V rekonvalescenci dělám velké pokroky a zranění se hojí přesně podle plánu," nechala se slyšet brazilská megastar. Že by tedy mohla naskočit do posledního duelu proti Rennes, eventuálně si s Cavanim a Mbappém zase zahrát ve finále Coupe de France? Tedy za předpokladu, že Caen nepřekvapí.

PSG v minulém kole málem narazilo na třetího přemožitele. Proti ASSE se podařilo vyrovnat až v samotném závěru, když si Mathieu Debuchy smolně vsítil vlastní gól. Monaco se však zdá být oblíbeným protivníkem. Jenom v minulém kalendářním roce se oba francouzské velkokluby střetly pětkrát, přičemž pokaždé se radovali Pařížané. A jak potvrdilo letošní finále Coupe de la Ligue, nedělá jim problémy vsítit knížecím protihráčům tři i více branek.

Nemusela by tedy vadit eventuální neúčast Marca Verrattiho, Juliana Draxlera a Daniho Alvese. Thiago Motta a Presnela Kimpembe si stoprocentně nezahrají kvůli kartám. Na pátečním tréninku chyběl Kylian Mbappé, nicméně na sobotní mač by měl být připravený. Do obrany pak vedle Marquinhose naskočí krajan Thiago Silva.

Monaco si zvýšilo sebevědomí, když v minulém kole otočilo střetnutí s Nantes. Zásluhu na tom měli Rony Lopes a Falcao, pro něhož to byla osmnáctá ligová trefa. "V prvním poločase jsme měli tak pět kvalitních příležitostí. Naštěstí jsme dali dva góly a zvláště mě potěšilo, že se prosadil Rony Lopes. Díky tvrdé práci a pozornému naslouchání se jeho výkony hodně zvedly," prohlásil portugalský trenér.

A zároveň dodal: "V minulé sezoně jsme titul vyhráli vcelku pohodlně a letos si ho zase zaslouží PSG. Nám se v těchto zápasech příliš nedařilo a to chceme zlepšit. Do Parku princů se rozhodně těšíme. Jenom bude důležité, abychom zůstali soustředění po celých devadesát minut," prohlásil kouč, jenž bude postrádat akorát Adamu Traorého a Diega Benaglia. Rodák z Venezuely však naznačil, že na soupeře možná vyrukuje s některými nečekanými jmény v sestavě.

"Hodláme jet do Paříže s tím, abychom uhráli dobrý výsledek a předváděli pěkný fotbal. Chceme prostě hrát svoji hru a pokud možno si pojistit druhou příčku. PSG je v tomto směru vlastně pouze dalším zápasem. V minulém ročníku jsme vyhráli titul a probojovali se do semifinále Ligy mistrů. Teď to svádí k tomu, abychom se ohlíželi na Marseille a na Lyon, nicméně my víme, že nejlepší je se soustředit pouze a jenom na sebe," řekl João Moutinho, který by v základu neměl chybět.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.53 - 9.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Amiens SC  (sobota 17:00)
Ve zbývajících šesti kolech Ligue 1 se zřejmě strhne velká bitva o konečnou třetí pozici. O tu se Lyon popere s Marseille a bude již mít k dispozici svého nejlepšího střelce Nabila Fekira, který vynechal celé březnové období a oba dubnové zápasy kvůli problémům s kolenem. Naladit zpátky svou formu proti Amines je pro něj nedokladnou záležitostí.

Celkem Fekir zaznamenal v lize šestnáct branek, i bez něj si však Les Gones velmi slušně vedli. V posledních pěti utkáních hned čtyřikrát vyhráli, jen jednou remizovali a dokázali stáhnout manko na třetí příčku. Před týdnem neměli větší problémy na půdě Mét, kde nasázeli soupeři hned pět branek, a vyhoupli se díky lepšímu skóre před Marseille.

Je tedy otázkou, zda-li kouč Bruno Génésio nasadí svůj největší ofenzivní klenot hned od začátku. V tuhle chvíli totiž sestavu není příliš potřeba měnit. "Vypadá to, že jeho zranění je definitivně pryč. Potřeboval čas a teď je na sto procent připravený," ujišťoval lyonský stratég. "Chce mít dobrý konec sezóny, být v lize na pódiu a účastnit se světového šampionátu."

V poslední době se ke skvělým výkonům rozehrál Memphis Depay, jenž by měl dostat šanci od začátku i v tomto klání. "Velcí hráči se cítí dobře na klíčových pozicích. Memphis je nyní šťastnější, s ním dobře udržujeme tříčlennou zálohu s Fekirem, který podporuje útok," říkal Génésio. "Ale mám spoustu dalších možností. Systém hry odpovídá kvalitám hráčů."

Olympique má za úkol do konce tohoto ročníku uhájit své současné postavení v tabulce, které je klíčové, co se otázky postupu do Ligy mistrů týče. Amiens, které na podzim se svým protivníkem před vlastními fanoušky padlo o branku, nebude mít v Parc Olympique Lyonnais co ztratit. V tomhle duelu bude jednoznačným outsiderem.

Nicméně poslední výsledky byly pro hosty více než uspokojující. Dokázali pravidelně bodovat, v posledních dvou kolech zvítězili v Lille i nad Caen, a udělali výrazný krok k záchraně. Od sestupové pásma jsou vzdáleni na rozdíl bezpečných osmi bodů. Byl by doslova hřích takový náskok ve zbývajících šesti zápasech promrhat.

Ovšem pozor, los není k Les Licornes ani zdaleka příznivý. Bude hrát ještě proti PSG, Marseille i Monacu! "Směrem dopředu je Lyon opravdu silný, ale je k poražení. Přesvědčili jsme se o tom, když jsme proti němu hráli doma," uvedl obránce Prince Désir Gouano. "Chyby, které jsme udělali v minulosti, budou nyní sloužit jako lekce."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.57 - 17.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Jen jeden jediný bod dělí Toulouse od sestupového pásma. Naposledy se mu podařilo naplno bodovat na začátku února a potřebuje už konečně zvítězit, aby se situace zdála být klidnější. Na půdě Caen by svoje ambice mohl rozhodně naplnit. Jeho soupeř je totiž v docela velkém srabu, čtyřikrát za sebou prohrál a přibližuje se červeným příčkám.

Domácím dělá v posledních týdnech neuvěřitelné problémy defenzíva. Třikrát v řadě v jednom utkání inkasovali dohromady třikrát, a to včetně minulého víkendu na půdě podceňovaného nováčka z Amiens. Celek z Normandie měl nahrané body z minulosti, pořád ho tak dělí od osmnácté příčky šest bodů, což je na oko dostatečný náskok.

Ani náhodou by však SMC neměl usínat na vavřínech, jinak se může namočit do obrovských problémů. "Od té doby, co jsme porazili Štrasburk, jsme polevili," uvědomoval si kouč Patrice Garande. "Když tým ustoupí ze svých standardů, může mít potíže s kýmkoli. Pořád ve své hráče důvěřuji. Bude to těžké, ale osud máme pořád ve svých rukou."

S Toulouse má Caen poměrně dobré zkušenosti, v uplynulých šesti vzájemných střetnutích vyšlo jako vítěz hned čtyřikrát, každopádně na podzim protivníkovi nevstřelilo jediný gól a nakonec podlehlo. Teď je opravdu načase konečně zabrat, TFC totiž představuje přímého konkurenta v boji o záchranu, který nebodoval už dvakrát v řadě.

Před týdnem proti Dijonu prožili hosté poměrně smolný příběh, nebyli o nic horším týmem, jenže ani remízu se jim urvat nepodařilo. "Tahle porážka nebyla dobrou zprávou. Avšak v tabulce se nic nezměnilo, protože i celky za námi ztrácely," připomínal trenér Mickaël Debéve. "Rychle potřebujeme body. Je to životně důležité."

Caen nebude mít nově k dispozici vykartovaného Frédérica Guilberta, takže jasnou volbou pro nahrazení ho na pravém kraji obrany je Romain Genevois, zraněný je pak i nadále Adama M'Bengue. Toulouse zřejmě do hry nenasadí Christophera Julliena, jenž se údajně nepohodl s koučem Debévem, na marodce je jinak stále Quentin Boisgard.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.18 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lille OSC - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Devět utkání v řadě se Lille nepodařilo uzmout vítězství. Naposledy tomu bylo na konci ledna proti Štrasburku, od té doby získalo jen tři body a nachází se na předposledním místě tabulky. Na jeho půdu tentokráte zavítá v pohodě hrající Guingamp, který se díky posledním dvěma výhrám znovu vyhoupl do středu tabulky a je prakticky zachráněný.

Dogy mnohdy nepůsobí na hřišti nějakým ustrašeným dojmem, vždyť až na třígólovou porážku od vedoucího PSG neprohrály za období tříbodového sucha nikdy o více jak jeden gól, jenže chytnout se a udělat šňůru pozitivních výsledku je pro ně značný problém. Už třikrát za sebou prohrály, před týdnem v Bordeaux přitom vedly.

Záchrana je u LOSC možná, situace v tabulce ovšem není příznivá. Vždyť na šestnáctý Štrasburk ztrácí šest bodů. "Vždycky jsme šťastní, že dáme první gól, bylo to to samé i v Monacu. Jenže přestaneme hrát velmi brzy," smutnil v Bordeaux kouč Christophe Galtier. "Pořád věřím. Myslím si, že hráči zlepšili svůj přístup, povzbuzují se a pomáhají si."

Guingamp nikdy nepůsobil na venkovních hřištích nijak strachdávajícím dojmem, vždyť letos z patnácti utkání devětkrát prohrál, a i proto pro Lille představuje střetnutí s ním klíčovou položku v této sezóně. Vloni ho poměrně snadno skolil, to byl však v klub v úplné jiné náladě. Boj o záchranu bude pro domácí možná největší výzvou za několik let zpátky.

Na přelomu února a března prožil EAG jakési hluché období, šestkrát v řadě nezvítězil, vše si však vynahradil proti Bordeaux a Troyes, má na svém kontě 41 bodů a tenhle ročník může dohrávat ve velké pohodě. "Jsme obrovsky spokojeni. Chceme ještě získat dalších devět bodů, abychom byli v první desítce tak jako loni," pochvaloval si trenér Antoine Kombouaré.

Červenou kartu v minulém kole inkasoval Thiago Mendes, disciplinárka mu tedy vystavila stopku pro nynější klání, na marodce Lille jsou jinak N'Guessan Kouamé, Adama Soumaoro i Ibrahim Amadou. Guingamp nehlásí žádné nové absence, Kombouaré by do složení základní jedenáctky opravdu neměl nijak výrazněji zasahovat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.36 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Nantes bude chtít zastavit propad tabulkou v duelu s Dijonem. Svěřenci Oliviera Dall’Oglia však cítí dobrou příležitost se posunout ještě o nějakou tu příčku nahoru.

V minulém kole se podařilo přehrát Toulouse, když jedinou trefu zápasu obstaral v jeho 10 minutě korejský záložník Chang-Hoon Kwon. "Matematicky tam pořád zůstává mírné napětí, ale dnes jsme rozhodně udělali velký krok k tomu, abychom Ligue 1 hráli i v příští sezoně. Můj tým jde do zápasů s cílem vyhrát a nebojí se hrát směrem dopředu. Toulouse sázelo na dlouhé nakopávané balony, ale jejich strategii jsme si pohlídali. Brzký gól nám hodně pomohl. A i když jsme už další nepřidali, vítězství jsme si pohlídali," řekl třiapadesátiletý trenér, který FCO vede už od roku 2012.

Z kádru nebudou k dispozici pouze tři hráči a to Mehdi Abeid, Florent Balmont a Wesley Lautoa. V útoku vedle Saïda obvykle nastupuje Julio Tavares, nicméně na svou šanci trpělivě čeká Benjamin Jeannot. Zkušený fotbalista ale nějak nemůže navázat na výkony, které podával vedle svého jmenovce Moukandja ještě v dresu Lorientu.

Je otázka, jestli Claudio Ranieri náhodou nemá před sebou posledních šest zápasů na lavičce Nantes. Jeho jméno bylo spojováno s odchodem do Lyonu i k italské reprezentaci. Nově se nevylučuje ani návrat do Premier League. Nikoli do Leicesteru, nýbrž do Evertonu. Vztahy s Waldemarem Kitou, prezidentem Les Canaris, totiž byly sérií špatných výsledků poněkud pošramoceny.

Po vedením stratéga z Apeninského poloostrova vycházel tým ze zabezpečené obrany a často mu ke třem bodům stačila jediná trefa. Svým způsobem je to nesmírně zajímavé, protože výběr zůstal hodně podobný jako ten, který měl jeho předchůdce Sergio Conceicao, pod jehož vedením však borci ve žlutých dresech kolikrát předváděli atraktivní fotbalový koncert.

V současnosti budou chtít zabránit třetí porážce v řadě. ASSE se sice pyšní kvalitní formou, nicméně domácí prohra 0:3 stejně dost bolela. Proti AS Monaco už nešlo o tak jednoznačnou partii, avšak výsledek byl zase nepříznivý. "Tahle porážka hodně mrzí, protože jsme vedli a zápas ztratili kvůli třem minutám. Falcao měl velké štěstí, že se k němu míč takhle odrazil. Ale i to patří k velkým hráčům. Herně to z naší strany bylo mnohem lepší, než ve druhém poločase proti Saint-Étienne. To je alespoň menší plus," řekl Ranieri.

Proti úřadujícímu mistrovi vyrukoval s formací 4-1-4-1, kterou zřejmě pro utkání s Dijonem vymění za tradičnější 4-2-3-1. Mimo jsou akorát Kalifa Coulibaly a Joris Kayembe, takže kouč má z čeho vybírat. Dijon navíc obvykle boduje především na domácím hřišti, což by mohla být velká výhoda. S velkou pravděpodobností půjde o vyrovnaný duel, dost možná o jediném gólu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.38 - 6.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - FC Metz  (sobota 20:00)
Když se Rennes účastnilo evropských pohárů naposledy, bylo tomu v roce 2011. Letos má opravdu reálnou možnost prorvat se do Evropské ligy znovu, jelikož šest kol před koncem drží pátou příčku. Jenže zájemců o jeho pozici je hned několik, a tak je potřeba udržovat si výsledkový standard až do samotného konce. Nyní přivítá poslední Méty.

Bretaňský celek se během února dostal do neuvěřitelné pohody, už osmkrát za sebou neprohrál a právem se v tabulce vyhoupl za velkou francouzskou čtyřku. V posledních dvou kolech remizoval s Monacem a na půdě Nice, a tak by rozhodně rád konečně naplno bodoval. Duel s na dně posazenými Métami by měl být pro něj skvělou příležitostí.

Montpellier, Nice, Nantes, St. Étienne... Ti všichni jsou Rennes nadosah. Protože se mu však v uplynulých týdnech daří pravidelně uhrávat aspoň nerozhodný rezultát, udržuje si před nimi stále mírný odstup. "Jsme v dobré formě. Budeme se snažit bránit své pozice co nejdéle, ale nebude to vůbec snadné," uvědomoval si kouč Sabri Lamouchi.

Až na možnou absenci Hamariho Traorého by měl mít domácí stratég k dispozici kompletní kádr, výrazněji do sestavy by zasahovat neměl. Samozřejmostí by měla být přítomnost českého brankáře Tomáše Koubka. "Jsem hodně opatrný vůči Métám. Je to otázka toho, jestli nás zápas nedonutí polevit," obává se jasného problému Lamouchi.

Byť se Les Grenats na jaře vehementně snažili dohnat to, co zpackali v podzimní části, každým kolem se jejich sestup o patro níž stává zřetelnější skutečností. Ačkoli v minulých šesti zápasech podlehli jen PSG a naposledy Lyonu, čtyři remízy pro ně byly málo. Na osmnáctou příčku, která by je poslala aspoň do baráže, ztrácí sedm bodů.

Trenér Frédéric Hantz, který může do obrany povolat zpět navrátilce Vahida Selimovice, nemohl být po posledním pětigólovém debaklu vůbec spokojený. "Ta porážka bolí. Pro všechny znamenala velké zklamání," hodnotil. "Pořád existuje naděje. Sezóna je obzvláště složitá a rozdíly mezi top čtyřkou a ostatními byly letos velké."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.16 - 8.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - AS Saint-Étienne  (sobota 20:00)
Racing Strasbourg poslední tři zápasy neprohrál. Jenomže teď má před sebou klání proti ASSE, přičemž málokterý tým se může v této fázi soutěže těšit tak dobré formě, jako borci ze Stade Geoffroy-Guichard.

V minulém kole chybělo málo k tomu, aby slavili výhru proti PSG. To se v uplynulých dvaatřiceti kolech podařilo jenom Lyonu a právě Strasbourgu. "Z pocitů teď rozhodně převažuje hrdost. Odehráli jsme výborný zápas. Jenom s trochu hořkým koncem. Hráči měli obrovskou motivaci přehrát budoucího šampiona. Neprohráli jsme už desetkrát za sebou. Tým má formu, zvláště Rémy Cabella ukazuje, že může vyrůst v opravdu prvotřídního fotbalistu," prohlásil po remíze 1:1 Jean-Louis Gasset.

Ronael Pierre Gabriel jako jediný bude muset absentovat. S týmem už začal v týdnu trénovat Cheikh M’Bengue. Vzhledem k výtečnému představení z minulého víkendu se nedají čekat výrazně změny v základní sestavě. Skvadra šlape i přesto, že Romain Hamouma není původním povoláním hrotový útočník. Jediná otázka zní, jestli od úvodu naskočí na levém křídle Kévin-Monnet Paquet nebo Paul-Georges Ntep. Gasset rozhodně má z čeho vybírat.

Jeho protějšek Thierry Laurey postrádá Kadera Manganeho, Martina Terriera (jenž se patrně už v tomto ročníku na trávník nepodívá) a vykartovaného Abdallaha Ndoura, jehož trest skončí právě po ASSE. Racingu by mělo stačit uhrát šest bodů, aby si zajistili francouzskou nejvyšší soutěž i pro příští sezonu.

V minulém kole remizovali v Angers. "Za ten bod jsem rád. Na Stade Jean-Bouin se vždycky hraje obtížně. Měl jsem trochu obavy, když jsme jako první inkasovali, ale nenechali jsme se nachytat a jejich protiútoky jsme si pohlídali. Postupně jsme se lepšili a troufám si tvrdit, že v závěru už jsme byli lepším týmem," hodnotil Laurey. Dokážou jeho svěřenci rozjeté Les Verts alespoň přibrzdit?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.41 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Angers SCO - OGC Nice  (pátek 20:45)
Angers potřebuje udělat ještě poslední kroky k tomu, aby se definitivně udrželo v nejvyšší soutěži. Od sestupového pásma je vzdálené na rozdíl pohotových sedmi bodů, každopádně pořád matematicky nemá nic jisté. Nice naopak bojuje o pátou příčku zaručující Evropskou ligu, na tuhle metu ztrácí pouhý bod a je pro něj prvořadou ambicí.

Domácí jsou čtrnáctí, což je pozice, která jim v současné chvíli vyhovuje, a s formou jsou na tom aktuálně velmi dobře. Z posledních šesti utkání získali slušných jedenáct bodů, prohráli pouze na půdě PSG, a zaslouženě se odpoutali od červených příček. Pokud závěr sezóny výrazně nepokazí, měli bychom je vidět i v příštím ročníku.

Hostující trenér Lucien Favre moc dobře ví, co od soupeře očekávat. "Je to tým, který byl v určitém okamžiku v problémech. Ale zvednul se podobně jako my," říkal před tímto střetnutím. "Angers hraje velmi organizovaně v rozestavení 4-3-3. Má hodně nebezpečné standardní situace, hraje ve vysokém tempu a spoléhá na protiútoky."

I Nice se v uplynulých týdnech celkem slušně dařilo, od té doby, co vypadlo z Evropské ligy, prohrálo stejně jako Angers pouze s PSG, jinak vždy v Ligue 1 bodovalo. Naposledy hosté sehráli klíčový duel v souboji o pátou příčku s Rennes, který nakonec vyšel nerozhodně. Situace v tabulce je hodně napjatá, o úspěchu budou rozhodovat maličkosti.

Ví to každopádně i Favre, jenž spřádá plány na zbývajících šest ligových kol: "Rennes je směrem dopředu velmi silné a my jsme nad ním nevyhráli. Proti Montpellieru je těžké se prosadit, má velmi dobrý obranný blok. Nantes je pořád nahoře a zasloužilo si před týdnem bodovat v Monacu. A St. Étienne je po zimním nakupování silnější."

Za záchranou zatím bretaňský klub táhne především Karl Toko Ekambi, jenž už letos stihl nastřílet sedmnáct branek. "On ale není jediným hráčem, kdo má kvalitu," varoval Favre. "Když analyzujete, kdo dal gól, díváte se na věci okolo, kdo centroval, kdo byl poslední u míče, kdo s ním dribloval. Jsou to detaily, které musíte rozlišovat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.32 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain32273296:2284
2.AS Monaco32217477:3470
3.Olympique Lyon32189569:3663
4.Olympique Marseille32189564:3863
5.Stade Rennes321381141:3847
6.Montpellier HSC321016631:2646
7.OGC Nice321371243:4446
8.FC Nantes321281231:3544
9.AS Saint-Étienne3211101137:4543
10.EA Guingamp321181336:4641
11.Dijon FCO321181345:6041
12.Girondins Bordeaux321171436:4240
13.Amiens SC321071529:3437
14.Angers SCO328121237:4336
15.SM Caen321051723:4235
16.Racing Strasbourg328101438:5734
17.Toulouse FC32791629:4430
18.ES Troyes32851925:4629
19.Lille OSC32771830:5128
20.FC Metz32572029:6322

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Langi

Ten Morel je, zda se, neposaditelny...tipuju, Diakhaby si do konce roku uz nekopne a v lete ho nekdo ulovi...

Reagovat
Seydou Doumbia

A já potom ulovím Genesia asi. Jinak jaky velký si optimista v setrvání Memphise a Fekira? Myslíš že odejdou oba nebo jenom jeden z nich? Popřípadě ani jeden?

Reagovat
Israha

Teoreticky vám může hrát do karet fakt, že nejspíš ani jeden z nich nebude na MS, které s poptávkou po hráčích jako vždy dost zamíchá. Ale když už někdo z nich půjde, tak Depay...ten podle chmatne po první nabídce, která ho posune za většíma prachama a nebude zároveň sportovním propadem.

Reagovat
Langi

Ja nevim...nevzit letosniho Fekira na MS by melo byt trestne ...ale Deschamps ma svoje kone...Depay pujde, pokud udela v kazdem zapase 1+3, tak uciti sanci a nebude o cem

Reagovat
Israha

Tak to samé můžeš říct o Payetovi, a taky nebyl ani v nominaci na tu poslední přípravu...

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
blaugrana

Ta Marseille sa posrala ty vole.

Reagovat
Langi

Marseille haluzaci

Reagovat
Israha

Marseille kvalita

Fixed

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele