Ligue 1 - preview 30. kola

17.03.2017, 08:35, aktualizováno 19.03.2017, 08:41
Previews
Caen přivítá Monaco, Dijón si to rozdá se Saint-Étienne a výčet nedělních zápasů posléze uzavře šlágr 30. Kola mezi Paris Saint-Germain a Lyonem...
SM Caen - AS Monaco  (neděle 15:00)
Monaco má za sebou čtyři ligové výhry v řadě a k tomu zasloužený postup přes Manchester City v Lize mistrů. Sebevědomí hráčů je veliké a knížecí klubu proto pocestuje do Cean v roli jednoznačného favorita.

"Za stavu 2:1 jsme to rozhodně nechtěli zabalit. To je v této sezoně naší velkou předností, že se nevzdáváme. Ani v Manchesteru jsme se nebáli hrát. Tohle byl další nádherný večer. Díky Bakayokovi jsme ve čtvrtfinále a věříme, že bychom mohli dojít ještě dál," nechal se slyšet Bernardo Silva, jeden z nejdůležitějších hráčů výběru Leonarda Jardima.

"Za ty dva zápasy jsme si zasloužili postoupit. Vyřadili jsme Arsenal, Tottenham a teď Manchester City. Výsledky ukázali, že hráči odvádějí skvělou práci a že Monako má velké ambice. Je to velké vítězství nejen pro nás, ale vlastně pro celou Francii. Sezona je už tak hodně dlouhá, tudíž bude nutné pošetřit síly na její závěr," zamyslel se sám portugalský kouč.

Monaku nadále chybí Boschilia, Guido Carillo a proti Caen zřejmě nebude připraven ani Radamel Falcao.O startu Andrey Raggiho se teprve rozhodne a Djibril Sidibé se vykartoval. Na místě pravého obránce by se tedy měl potulovat Almamy Touré. Do základní sestavy se vrací Kamil Glik a dost možná i Joâo Moutinho.

Caen má početnější zástup těch, kteří nemohou pro zranění nastoupit. Mouhamadou Dabo, Valentin Voisin, Pape Sané, Hervé Bazile, Ismael Diomandé, Steed Malbranque, Jonathan Delaplace. Naopak mladíček Jean- Victor Makengo se už zapojil do plného tréninku a v případě potřeby bude připraven naskočit.

Svěřenci Patrice Garande v minulém kole uhráli remízu s Nice, i když už vedli o dvě branky. Co na to trenér? "Před zápasem bychom ten bod určitě brali. S dnešním výkonem svých hráčů jsem spokojený. Ve druhém poločase jsme se možná až příliš zatáhli, ale jak říkám, ten bod určitě bereme. Z našich posledních čtyř utkání jsme dvakrát vyhráli a jednou remizovali. Kdyby tomu tak bylo i v těch čtyřech následujících, bylo by to fajn."

Klub ze Stade Michel d’Ornano v nich čeká kromě Monaka ještě Lorient, Montpellier a Mety, což jsou rozhodně hratelní protivníci. S jedinou porážkou tedy šestapadesátiletý Garande počítal zřejmě právě pro duel s Les Monégasques. Přeci jen 84 vstřelených branek - to je pořádná porce, jakou se v rámci pěti nejprestižnějších evropských lig nemůže pochlubit žádný jiný tým. Dokonce ani Real Madrid a FC Barcelona!
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.90 - 3.95 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dijon FCO - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
ASSE stále pomýšlí na evropské poháry. Dijon zase bude mít co dělat, aby nesestoupil. Utkání na Stade Gaston Gérard slibuje hodně vyrovnanou podívanou.

Domácí v minulém kole remizovali s Rennes, díky čemuž teď mají lepší skóre, než největší konkurent z Nancy. "Nedokázali jsme udržet balon na svých kopačkách. Zbytečně jsme se proti zatáhli a inkasovali. S prvním poločasem jsem byl celkem spokojený, i když jsme si nevypracovali mnoho šancí. Mohli jsme být odvážnější. Myslím, že v následujících zápasech můžeme ještě překvapit," řekl trenér Olivier Dall’Oglio.

Mezi jeho zraněnými svěřenci nacházejí se Vincent Rüfli a Florent Balmont. Právě duel s Les Rouges et Noirs vyřadil ze hry také Cedrika Varraulta a podle jeho přímého nadřízeného to vypadá, že proti Les Verts bude také odpočívat. A není vyloučeno, že v útoku doplní Dionyho a Tavarese Marvin Martin, zatímco Frédéric Sammaritano poputuje na lavičku náhradníků.

ASSE mají za sebou dvě remízy. První bod byl z Bastie, druhý z klání na Stade Geoffroy Guichard, kde byly soupeřem Mety. "Je to zklamání, protože my jdeme do každého utkání s cílem zvítězit, ale v poslední době jsme poztráceli na můj vkus až příliš bodů. Loïc Perrin zaslouží velikou pochvalu. Nejen za tu vyrovnávací trefu z poslední minuty, nýbrž i za asistenci a ten skvělý obranný zákrok na brankové čáře. Znovu nám hodně pomohl," hodnotil Christophe Galtier.

Kapitán týmu z regoinu Rhône-Alpes nebude chybět v obranné linii ani v případě duelu s Dijonem. Zato v útoku se jistojistě neobjeví Oussama Tannane. Otazník visí nad Kévinem Malcuitem, Vincentem Pajotem a Florentinem Pogbou. Všichni tři mají za sebou nepříjemná zranění, třetí jmenovaný ale už alespoň začal v týdnu naplno trénovat. Saint-Étienne mají ze vzájemných střetnutí lepší bilanci a dá se očekávat, že minimálně bod urvou i tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.13 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Hodně ostře sledované střetnutí svedou PSG a Olympique Lyon. Pařížané mají tak jako tak jistotu, že druhou příčku udrží i po třicátém kole, jelikož Nice pouze remizovalo s Nantes. Lyon však musí být obezřetné před Marseille a dalšími soupeři. Emeryho tým je ale v této sezoně k poražení i na domácím stadionu.

Skvadra Bruna Génésia má co oplácet i za minulé ročníky. Většinu vzájemných klání opanovalo PSG, včetně těch pohárových. Les Gones však těší, že i přes prohru v Římě postupují do čtvrtfinále Evropské ligy. "Byli jsme odvážní a hráli jsme jako tým. Také se ukázala důležitost Lacazetteovy čtvrté branky z toho prvního duelu. Teď se však už soustředíme jen a pouze na zápas v Paříži."

"Ve čtvrtek jsme nechali na hřišti úplně všechno. Byl to náročný zápas jak po psychické, tak po fyzické stránce. PSG má hodně kvalitních hráčů, kteří se dokáži rychle oklepat z každé porážky. Navíc měli celý týden na to, aby se na tento náš zápas opravdu dobře připravili. Přesto věřím, že můžeme uhrát velmi dobrý výsledek, jaký nás ještě udrží ve hře o Ligu mistrů," dodal Génésio.

Olympique Lyon se bude muset určitě obejít bez služeb Macieje Rybuse. Ačkoliv to by nemusel být až takový problém, jelikož trenér nepřímo prohlásil, že s jeho výkony není vůbec spokojený. Také Emanuel Mammana se ve čtvrtek v Itálii zranil, a kdyby nebyl "ready", jeho místo na stoperu obsadí Mapou Yanga-Mbiwa. Co se útoku týče, vedle Depaye a Lacazetta se objeví jeden z trojice Nabil Fekir/Rachid Ghezzal/Mathieu Valbuena.

PSG možná nepředvádí tak famózní jízdu, jako v minulé sezoně, nicméně pořád je ve hře na třech frontách. "Po té porážce v Barceloně jsme v utkání s Lorientem ukázali, že stále toužíme po prvním místě v Ligue 1. A nejen v Ligue 1, nýbrž i v Coupe de la Ligue a Coupe de France. V neděli to bude hodně těžký zápas. My ho ale budeme chtít vyhrát, abychom si posílili sebevědomí a potěšili naše příznivce," řekl Unai Emery.

"Sledoval jsem Lyon proti AS Řím. Byl to pro ně velice náročný střet, ale zvládli ho dostatečně dobře, takže postoupili. Do Paříže přijede nebojácný tým, který navíc má taky pořád, o co hrát," dodal španělský lodivod, jehož tým hraje až v neděli večer, tedy bude vědět, jak hrálo Monaco s Caen, což může být poměrně velká výhoda.

Je ale otázka, jak to bude s účastí tria Thomas Meunier/Blaise Matuidi/Lucas Moura. Poslední dva zmínění mají podle všeho šanci odehrát alespoň nějakou porci minut, kdežto ten první naprosto určitě nenastoupí kvůli kotníku. Jeho post na pravém kraji obrany zaujme Serge Aurier. Zcela OK je i Thiago Motta, takže to vypadá, že půjde o fotbalovou bitvu, jak má být.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.90 - 6.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - OGC Nice  (sobota 17:00)
Je to pro Nice tak trošku boj s větrnými mlýny v podobě vedoucího Monaka a druhého PSG, které se prostě nehodlají zastavit. Jakákoli ztráta pro hosty znamená vlastně citelný zásah do boje o titul, na který nyní ztrácejí pět bodů. S nadějí, že se ještě o nejvyšší příčku budou moci poprat, odcestují na půdu dalekého Nantes.

Mužstvo kouče Luciena Favreho se i přes několik nepříjemných patálií statečně drží. V posledních šesti zápasech získalo celkem čtrnáct bodů, což by se za jiných okolností považovalo za více než dobrý výsledek. Jenže ne v Ligue 1, pokud chcete setřást letošní překvapivou dominanci Monaka a vládce posledních let z Paříže.

Co nejrychleji je potřeba napravit minulé nečekané zaváhání s Caen. A to přitom Les Aiglons nebyli daleko od své teprve třetí porážky v sezóně. Stade de la Beaujoire přitom nepatří vůbec k oblíbeným stánkům klubu z Azurového pobřeží. Všudy všeho tam dokázal vyhrát jen třikrát z historických pětatřiceti utkání v rámci nejvyšší soutěže.

Už takhle Favreho dost zasáhlo, že se mu do konce sezóny zranil dosavadní nejlepší střelec Alassane Pléa. Po minulém kole totiž na marodku přibyl také další tahoun Wylan Cyprien, který si přetrhl přední zkřížený vaz a mimo hru bude minimálně na šest měsíců. A aby toho nebylo málo, na šest týdnů vypadl kapitán Paul Baysse a chybět bude i Rémi Walter.

Hostující stratég mohl jen nešťastně lomit rukama a ptát se sám sebe, proč zrovna on. "Je toho fakt hodně, ale tak to zkrátka je. Bohužel," krčil rameny. "Budeme bojovat dál. Ještě je před námi devět kol. Musíme prostě najít řešení, přizpůsobit se, abychom na víkend byli konkurenceschopní," sliboval pozitivní vyústění celé situace.

Obránce Maxime Le Marchand každopádně neviděl věci tak černě. "Ostatní prostě převezmou štafetu. Třeba Anastasios Donis a Mickaël Le Bihan naposledy hodně přispěli, i když seděli jen na lavičce," myslí si. "Máme spoustu hráčů v záloze. I když jsme ztratili klíčové hráče, pořád máme dobré mužstvo."

Nice se bude muset dívat také do budoucnosti, jestli chce ještě dohnat první dvě příčky, protože v závěrečných čtyřech kolech narazí na PSG, v derby na Marseille a na samotný závěr cestuje do Lyonu. To je poměrně hodně náročný los, v němž se očekává nějaká ta další ztráta bodů. Na podzim Nantes mimochodem smetlo snadno 4:1.

Jenže tehdy byli Les Canaris v obrovské krizi. Teď už je jim pod vedením trenéra Sergia Conceicaa daleko lépe a okupují střed tabulky. V posledních šesti kolech podlehli pouze Monaku. "Nesmíme si myslet, že Nice bude oslabeno. Sice dává méně branek než na začátku sezóny, ale pořád má dobrý tým," říkal domácí záložník Amine Harit.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Dupé - Dubois, Koffi Djidji, Diego Carlos, Lucas Lima - Iloki, Rongier, Gillet, Thomasson - Nakoulma, Sala
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Cardinale - Ricardo Pereira, Dante, Sarr, Dalbert - Koziello, Obbadi, Seri - Eysseric, Balotelli, Belhanda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.14 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Nancy-Lorraine - FC Lorient  (sobota 20:00)
Na stadionu Marcela Picota přivítá domácí Nancy fotbalisty posledního Lorientu a nepůjde o nic jiného, než veledůležitou záchranářskou bitvu.

Domácím v tuto chvíli patří osmnácté místo, které samozřejmě znamená sestupové problémy. Výsledkově se totiž Nancy vůbec nedaří. Naposledy zvítězilo 5. února nad Nantes, ale od té doby na tři body marně čeká. Přitom několikrát mu body utekly jen těsně. Na půdě PSG ho srazila až penalta nařízená deset minut před koncem a ve stejnou dobu přišlo i o nadějný výsledek s Lille.

Podobně jako Nancy je na tom i Lorient. I jeho poslední výhra se urodila ve 23. kole, je jen o jeden den starší. Také PSG podlehlo těsně, i když Pařížané měli zápas pod svojí kontrolou. Utkání s Nancy sice o osudu ještě nerozhodne, ale bude velmi důležité. Pro Lorient je to velká šance, jak se přiblížit záchraně, protože jeho ztráta na nesestupové pozice je už šestibodová. První zápas skončil výhrou Nancy 2:0 a pokud by domácí výsledek zopakovali, mohli by opustit sestupové pásmo.

Nancy budou scházet Dale a Badia a hned u trojice fotbalistů visí nad startem otazník. Týká se to Coulibalyho, Bennassera a Guidileyeho. Lorient zase nemůže počítat s Payem, Mesloube, Cafúem a vykartovaným Peybernesem.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Chernik - Cuffaut, Diagne, Cabaco, Muratori - Cetout, Pedretti, Marchetti - Dia, Busin, Maouassa
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Moreira, Ciani, Touré, Goff - Wakaso, Mvuemba - Cabot, Marveaux, Waris - Moukandjo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Hodně zajímavou podívanou slibuje střetnutí relativně nedávných mistrů Francie - Bordeaux proti Montpellieru. Domácí Girondins stále usiluje o pohárovou Evropu, zatímco HSC by rádo poskočilo do první poloviny tabulky. První letošní měření sil dopadlo výrazně lépe pro Montpellier, který zvítězil vysoko 4:0.

Bordeaux v této sezoně pravidelně sbírá body, ovšem nevyhne se obdobím, ve kterých zcela propadne. První zápas s Montpellierem byl zářným příkladem. Od nového roku ale prohrálo jen dvakrát, navíc na půdách velkých favoritů Paříže a Monaka. S knížecím klubem ale v minulém kole sehrálo vyrovnanou partii a o body bylo ve hře až do závěrečného hvizdu.

Domácí tedy mají zajímavou formu, což se úplně nedá říci o hostech. Montpellier má totiž za sebou tři nevyhraná utkání v řadě s celkovým ziskem jednoho bodu. Remíza 1:1 doma s Guingampem ale není nic, čím by se hosté mohli pochlubit. Jinými slovy, Montpellieru se úplně přestalo dařit, zvláště před vlastním publikem. V minulém kole sice předvedl pohlednou přestřelku s Nantes, ale opět bez bodového efektu.

Montpellier má jinak s Bordeaux vyrovnanou bilanci. Vzhledem k výsledku z prvního zápasu a současného rozpoložení obou týmů slibuje utkání zajímavou podívanou.

Na straně domácích bude chybět celá řada hráčů, zranění jsou totiž zkušení Traoré, Maurice-Belay, Touré a Poundje. Karetní trest do hry nepustí ani Gajiće. Problémy s absencemi hlásí i Montpellier, do zápasu s největší pravděpodobností nezasáhnou Ninga, Jourdren, Lasne a Sylla.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Sabaly, Lewczuk, Pallois, Contento - Plašil, Sankhare, Vada - Malcom, Laborde, Kamano
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Pionnier - Mukiele, Hilton, Congré, Roussillón - Skhiri, Sessegnon - Ikone, Boudebouz, Mbenza - Mounie
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.66 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Pro oba celky může být tenhle zápas jakousi nadějí, jak se ještě v poslední čtvrtině sezóny poprat alespoň o Evropskou ligu. V tuhle chvíli okupují jen střed tabulky, získat nějakou šňůru vítězství je přitom potřeba, aby se vyhouply konečně výše. Toulouse a Rennes aktuálně oddělují dvě příčky a pouhopouhé dva body.

Co se nynější formy týče, jsou na tom oba mančafty dost podobně. Často neprohrávají a s pravidelností bodují. Konto jejich vítězství je ovšem na jaře dosti hubené. Zatímco domácí dokázali uzmout plný bodový zisk během uplynulých deseti kol jen proti Angers a Bastii, hostům se to dokonce povedlo jen v malém derby s Lorientem.

TFC naposledy předvedl asi svůj nejhorší výkon od února, na půdě rozjetého Lyonu jednoduše neměl šanci. "Ale nezasloužili jsme si po prvním poločase prohrávat. Dostali jsme branky jen z nějakých pološancí," hlesl kouč Pascal Dupraz. "Máme mladý tým, který potřebuje táhnout za jeden provoz."

I když se domácím po karetním trestu vrátí klíčová postava Martin Braithwaite, nově je suspendovaná brankářská jednička Alban Lafont a obránce Steeve Yago. K tomu visí otazník nad Alexisem Blinem a Clémentem Michelinem. "Utrpěli jsme sice naposledy ránu, ale zvedneme se. Nechceme si kazit tuto sezónu, ještě zbývá devět kol," dodával Dupraz.

Jarní část sezóny se u Rennes nese hlavně ve znamení remíz. Celkově jich má na svém kontě už jedenáct, což je spolu se St. Étienne vůbec nejvíce z celé Ligue 1. Ani minulé kolo proti Dijonu nedopadlo jinak. "Byla to ruská ruleta. Zažívali jsme krušné chvíle v závěru. Klidně jsme mohli prohrát," nebyl spokojený s výkonem mužstva trenér Christian Gourcuff.

V posledních zápasech se Bretaňanům na Toulouse poměrně slušně dařilo, porazili ho ve třech případech ze čtyř, prohráli s ním přitom pouze v rámci Coupe de la Ligue loňskou sezónu. Hosté vítají zpět po měsíční absenci Morgana Amalfitana, mimo hru jsou už pouze Pedro Mendes a také záložník Clément Chantome.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Goicoechea - Amian Adou, Diop, Jullien, Moubandje - Somália, Bodiger - Jean, Trejo, Braithwaite - Delort
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Gnagnon, Bensebaini, Baal - Saïd, Prcič, André, Mubele - Gourcuff - Sio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.15 - 3.54
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Do nádherného regionu s názvem Pays de la Loire zavítá Guingamp, aby se zde utkal s Angers. Oba celky od sebe dělí pouhé dva body, přičemž lépe je postavený hostující tým.

Utkají se také dva celky se solidní formou. Les Scoïstes sice naposledy prohráli, když je třemi brankami zesměšnila Marseille, ale do té doby drželi pětizápasovou neporazitelnost, z toho čtyřikrát v řadě naplno bodovali! Zejména díky tomu se mohutně odrazili od sestupových vod, na které mají náskok osmi bodů.

Hosté z Bretaně sice žádnou sérii bez porážky nemají a od začátku nového roku zvítězili jen ve dvou případech, ovšem ty stály za to. V únoru si doma vyšlápli na Olympique Lyon a v minulém kole smetli předposlední Bastii 5:0, když se o branky postarala hned pětice různých hráčů. Guingamp je v tuto chvíli osmý a stále není bez šance na evropské poháry, byť to samozřejmě není primárním cílem. Na pátou Marseille ztrácí sedm bodů.

Oba týmy mezi sebou ještě nedávno soupeřily v Ligue 2. Na prvoligové scéně se utkaly jen v loňské sezoně a letos a mírně úspěšnější je Guingamp, který vedle dvou remíz zvládl vítězně onen poslední vzájemný duel z 11. kola.

Angers půjde do zápasu s Guingampem bez hráče s krkolomným jménem Billym Ketkeophomphonem, dále scházejí i Andreu, Letellier, Saihi a nejistý je start Bamby. Ztráty hlásají i hosté, konkrétně se jedná o Privata, Salina, Lévéqueho a Benezeta.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Michel - Manceau, Thomas, Traoré, Cissokho - Mangani, Santamaria, Ndoye - Capelle, Djedhiou, Ekambi
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Johnsson - Ikoko Kerbrat, Sorbon, Marcal - Didot, Deaux - Blas, Salibur, Coco - Briand
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Metz - SC Bastia  (pátek 19:00)
Jeden z důležitých soubojů o záchranu spolu svedou Méty a Bastia, které se nacházejí na chvostu tabulky. V určitě horší pozici jsou hosté, kteří mají na kontě vůbec nejméně vítězství v Ligue 1, a jejich situace začíná být značně kritická. Domácí nepotřebují zcela nutně bodovat, ale mohou udělat opravdu výrazný krok k záchraně.

Svěřenci kouče Philippeho Hinschbergera hrají v určitě daleko větší pohodě než jejich aktuální soupeř. S pravidelností bodují, od února podlehli pouze silnému Monaku s Lyonem, a v tuhle chvíli mají pětibodový náskok na sestupové pásmo. Silní jsou hlavně před vlastními fanoušky, před nimi naposledy prohráli na konci října loňského roku.

A v tomhle duelu jim půjde právě hlavně o to, aby nebyli poraženi a aby nevrátili svého protivníka zpátky do sedla v boji o holé přežití. Pokud jakýmkoli způsobem prodlouží svou osmizápasovou sérii neporazitelnosti na Stade Municipal Saint-Symphorien, udrží od korsického klubu stále dostatečný sedmibodový náskok.

Naposledy Méty remizovali na půdě nepříjemného St. Étienne, a to byl navíc ještě Hinschberger s konečným výsledkem nespokojený. "Je pravda, že jindy bych plichtu považoval za dobrý výsledek. Ale my jsme měli šance na to, abychom zvítězili. Každopádně máme dobrou pozici pro to, abychom se udrželi," hodnotil.

I množství absencí jednoznačně hraje ve prospěch Les Grenats, kteří budou postrádat možná jen Ismaïlu Sarra. Toho by případně nahradil Opa Nguette. Bastia je na tom o poznání hůře. Jestliže v minulých letech jí mnohdy srážela doů velká nedisciplinovat, pak letos nesčetná vyloučení opravdu mohou znamenat velkou katastrofu.

Nicolas Saint-Ruf, Mehdi Mostefa, Gaël Danic, Alexander Djiku, ti všichni jsou pro tento klíčový mač vykartovaní. A k tomu jsou na marodce další čtyři hráči. V kontextu hodně nevalných výkonů na cizích hřištích, kde všudy všeho získali jen sedm bodů, nemají Korsičané jednoduše příliš opěrných bodů.

Pětigólový debakl v minulém kole na půdě Guingampu jen potvrdil, že mužstvo výrazněji nevyburcoval ani příchod nového trenéra Ruie Almeidy. "Jsou to pro nás těžké chvíle. Nejsem spokojený s úrovní naší hry," hlesl zklamaně. "Doufám, že už brzy konečně dohrajeme v jedenácti. Musíme se před utkání s Méty poučit a polepšit se."
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Didillon - Iván Balliu, Biševac, Falette, Assou-Ekotto - Mandjeck, Doukouré - Jouffre, Cohade, Nguette - Diabaté
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Leca - Cioni, Rose, El Kaoutari, Marange - Oniangué, Cahuzac, N'Gando - Nangis, Raspentino, Saint-Maximin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.54 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Olympique Marseille  (pátek 20:45)
Dlouhou cestu na sever Francie bude muset podstoupit Marseille, která v Lille bude hájit svou současnou pátou pozici. Náročnější trip však rozhodně nebude vadit trenérovi Rudimu Garcíovi, který se určitě rád vrátí do známého prostředí. Proti němu naopak stane Franck Passi, který má naopak hodně společného právě s OM.

Ačkoli oba kluby dělí od sebe nějakých tisíc kilometrů, především co se trenérských postů týče, mají toho v posledních letech hodně společného. A i minimálně v následující sezóně tomu tak bude. Už teď je totiž jasné, že Lille povede pro další ročníky Marcelo Bielsa, jenž mezi léty 2014 a 2015 také vedl Marseille.

Přitom současný domácí lodivod Franck Passi od roku 2012 působil buď jako asistent, nebo jako dočasný šéf lavičky, právě u Azurového pobřeží, než ho po vstupu nového marseillského majitele Franka McCourta nahradil Rudi García. No a ten u LOSC získal své největší trenérské úspěchy, když v roce 2011 vyhrál Coupe de France i ligový titul.

Vlastně pod jeho vedením tehdy vyrostla současná ikona Les Dogues a zároveň kapitán Rio Mavuba, který v klubu působí nepřetržitě až doteď už od roku 2008. "Mám velký respekt k tomu, co dosáhl," chválil García svého bývalého svěřence. "Už je to dlouho, co získal titul. Teď už ale pracuje pod vedením Passiho."

Pochopitelně že Garcíovy cíle se nemění, zisk tří bodů a vytváření tlaku na čtvrtý Lyon je prioritou. Lille je pro něj ze sportovního hlediska už minulostí. "Neznamená to ale, že bych nechtěl s Mavubou mluvit. Prostě se jenom zaměřuji na současné ambice. Naše setkání může počkat na závěrečný hvizd," pokračoval hostující trenér.

Do Lille se každopádně rozhodně rád podívá znovu. "Jsem velmi rád, že se vrátím do města, kde jsem strávil jedenáct let svého života. Znovu potkám známé, nezapomínám na ně. Znám fanoušky nazpaměť, mám tam hodně přátel," říkal. "Předem však vzkazuji, že na ně nebudu mít čas, protože se budeme připravovat jen na zápas."

Celé to bude opravdu hodně zajímavá konfrontace také dalších spojitostí, nejen těch trenérských. "Vždyť současný majitel Lille mohl být dříve klidně marseillským majitelem, hrál tu Dimitri Payet, na návrat se chystá také Florian Thauvin," připomínal García. "Ale ujišťuji, že od začátku bude LOSC na hřišti mým nepřítelem číslo jedna."

Padesátiletý Passi má na Marseille hezké vzpomínky ať už v roli hráče, nebo trenéra. A svému bývalému zaměstnavateli přeje na dálku jen to nejlepší. "Hrál jsem v Marseille, když mi bylo devatenáct. Stále tam mám přátele. Pro mě to představuje zvláštní vztah. Chtěl bych, aby nakonec skončil Olympique čtvrtý," vzkazoval.

Jeho mužstvo letos bojuje o holé přežití, v tuhle chvíli disponuje slušným pětibodovým náskokem na osmnácté Nancy, ale v žádném případě by nemělo polevovat. "Jsem soutěživý a udělám vše proto, abychom vyhráli," ujišťoval Passi. "Budeme si muset vyhrnout rukávy a pokusit se v tomhle zápase za každou cenu bodovat."

Co se absencí týče, hostům bude chybět trio Grégory Sertic, Patrice Evra a Tomáš Hubočan, vykartovaný je William Vainqueur, nicméně návrat na trávníky chystá nejlepší střelec Bafétimbi Gomis, což je určitě ta nejpozitivnější zpráva pro Les Phocéens. Domácí postrádají Marka Bašu, nejistý je pak start u Nicolase De Prévilleho.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Enyeama - Corchia, Soumaoro, Alonso, Béria - Amadou, Xeka - Rony Lopes, Benzia, De Préville - Éder
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pelé - Sakai, Fanni, Rolando, Bedimo - Lopez, Zambo, Sanson - Thauvin, Cabella, Payet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco29215384:2668
2.Paris Saint-Germain29205458:2065
3.OGC Nice29189247:2363
4.Olympique Lyon281621059:3250
5.Olympique Marseille291361043:3745
6.Girondins Bordeaux291110837:3643
7.AS Saint-Étienne291011833:2441
8.EA Guingamp291081137:3638
9.Stade Rennes29911928:3338
10.FC Nantes291071227:4337
11.Toulouse FC29991132:3336
12.Angers SCO291061328:3836
13.Montpellier HSC29891242:4933
14.Lille OSC29961429:3733
15.SM Caen29951531:4832
16.FC Metz28881228:5332
17.Dijon FCO296101338:4628
18.AS Nancy-Lorraine29771519:3728
19.SC Bastia295101424:4325
20.FC Lorient29641929:5922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (38)

Přidat komentář
juninho8

OM je v dobrej forme....snad to urvu....v kutiku duse este stale dufam ze Lille padne

Reagovat
Gedofrey

Ideální scénář. Tip 0:2 Thauvin, Cabella

Reagovat
Israha

Cabella si myslím, že už hrát nebude, vrací se Gomis...

Reagovat
Gedofrey

Ajo, to je každopádně super, tak jako střídající

Reagovat
Israha

A nakonec Cabella hraje . Překvapení, myslel jsem, že Gomis půjde zpátky do základu, jakmile se uzdraví...ale Rudimu se hra na falešnou devítku zjevně zamlouvá.

Reagovat
Langi

nevim no...podle mě jim z 9 zápasů stačí porazit doma Méty a jsou téměř zachráněný

Reagovat
juninho8

je mi jasne ze to zrejme zase uhaluzia ale rad snivam

Reagovat
.13

OT: Komu prajete postup z L2? Ja osobne Lens a Strasburgu

Reagovat
Israha

Jo, stejně. Vcelku tradiční kluby, soudě podle skóre hrajou ofenzivně. Hlavně ne Reims a Brest...

Jinak Sochaux, ale ti šanci na postup nemají, škoda

Reagovat
Langi

a zároveň bych uvítal, aby nepostoupil Brest

Reagovat
.13

to asi kazdy

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavne nech nepostupi Reims

Reagovat
juninho8

Z tych ktory maju sancu asi Lens,Troyes a Strasbourg. Inak jednoznacne Auxerre + Sochaux

Reagovat
.13

Tak Auxerre je celkom v srackach, co sa tam stalo? Vsak este celkom nedavno hrali pohare

Reagovat
juninho8

Nejak som to nestihol zachytit co sa tam stalo...ci dosli financie ci jednoducho mali smolu...stale by mali mat jednu z najlepsich akademii v zemi...Najvacsim fanusikom Auxerre bol tusim domingo....mohol by nám to objasniť

Reagovat
.13

jj dominga som tu uz dlhsiu dobu nevidel. Celkom by ma to aj zaujimalo, snad sa zdvihnu

Reagovat
Pyroman

Štrasburk, Remeš

Reagovat
.13

OT: Lyon- Besiktas a Monaco- Dortmund. No co hovorite?

Za mna Ol mohol aj lepsi los mat, hlavne v turecku to bude velmi tazke, tak snad to zvladnu

Reagovat
Langi

Stojím si za tím, že v téhle fázi je to prakticky jedno...byli tam United, které nechtěl nikdo...zbylé týmy jsou dost vyrovnané...nevidím osobně moc rozdíl mezi Ajaxem, Besiktasem, Schalke a Celtou...a rozjetí belgičané by byli taky nepříjemní, viz loňská Liga mistrů Lyon - Gent.

Z mého pohledu je Besiktas určitě lepší soupeř než třeba Schalke a Celta, protože mají defakto jednoho gólového hráče + vykartovaného Aboubakara a jsou to docela horké hlavy...navíc budou tříštit síly mezi ligu a EL, protože asi budou chtít primárně obhájit titul, narozdíl od těch, kteří mají, podobně jako Lyon, ligovou sezónu už v prdeli...

Reagovat
.13

Tak musite porazit kazdeho, to je pravda. Celta je neprijemna aj Schalke, najlepsie by bolo mozno Anderlecht. Skoda, ze nemoze ten Depay hrat, ten by sa hrozne zisiel, kedze ocakaavam otvoreny hore-dole futbal

Reagovat
Pyroman

To musí Lyon dát, Besiktas by i s Aboubakarem byl víc než přijatelný soupeř, bez něj je postup skoro povinnost, zvlášť v situaci, kdy může Lyon srát na ligu a soustředit se jen na EL. Na druhou stranu, vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to doma s přehledem vyhráli a venku totálně shořeli a vypadli, už včera od toho nebyli daleko.

Reagovat
Langi

Memphis Depay se vrací do nizozemské reprezentace. Kmenový hráč Manchesteru United ožil na hostování v Lyonu, načež ho kouč Danny Blind povolal na kvalifikační duel o postup na mistrovství světa 2018 s Bulharskem a přátelské utkání s Itálií. (lequipe.fr)

Co je to za blbost, dyt prestoupil

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Mozno to tu uz ktosi pisal ale radsej sa opytam. Ako to bude v pripade ze Lyon vyhraje EL s postupom do CL? Do CL pojdu 4 timy (tretie muzstvo do predkola)? Ci sa pletiem?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano 4 muzstva

Reagovat
smazaný uživatel

Diky

Reagovat
Langi

A v pripade ze Monaco vyhraje LM a zaroven bude 1.-2.? To by sel i Lyon ze 4. mista do predkola?

Reagovat
smazaný uživatel

Ak by monaco vyhralo LM a Lyon by nevyhral EL tak by siel cesky majster

Reagovat
Langi

To fakt? takze Lyon musi pro LM budto vyhrat EL a nebo skoncit treti? Monaco jim v tom nijak nepomuze?

Reagovat
smazaný uživatel

Nie

Reagovat
Visca el barca

Kde je ten fanda PSG, který se chodil pravidelně vysmívat Barce do naší sekce?

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
.13

Reagovat
mastakillah

Di Mária ted naprosto fantasticky

Reagovat
mastakillah

Slušná simulace od Memphise teď

Reagovat
Grahf

Depay hraje presne tú sračku, čo aj v United. Strašne namyslene pôsobí na tom placi.

Reagovat
Langi

Jojo...proto ma za 600 minut v novem pusobisti 5+2

Reagovat
juninho8

Vcera trochu hej ale celkovo sa to neda ani porovnat....je to 100 a 1

Reagovat
Lopiger

Pastore

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele