Ligue 1 - preview 29. kola

09.03.2018, 09:03, aktualizováno 11.03.2018, 08:59
Previews
Lyon začal často ztrácet body a začínají se mu vzdalovat pozice zaručující Ligu mistrů. V tomto kole by se mu hodila výhra nad Caen a večer bude Olympique držet palce Toulouse, které hraje s Marseille. Nice se v případě výhry v Guingampu dotáhne na šesté Rennes...
EA Guingamp - OGC Nice  (neděle 15:00)
Po pěti kolech strádání se Nice konečně před týdnem podařilo v Ligue 1 zvítězit. Na půdě Guingampu by zcela určitě chtělo na svůj výkon proti Lille navázat, jenže obejít se bude muset bez svého útočného motoru v podobě Maria Balotelliho. To je rozhodně dobrá zpráva pro jeho protivníka, který za OGC aktuálně zaostává jen o čtyři body.

Únor byl pro hosty jednou velkou katastrofou. Nedařilo se jim totiž jak v lize, tak na evropském poli, ale teď to vypadá, že by se jim mohlo blýskat na lepší časy. Aspoň tak to vidí kouč Lucien Favre. "Vítězství proti Lille bylo důležité. Ovšem už předminulé kolo proti Bordeaux pro nás bylo celkem dobré," hodnotil uplynulé období.

Postupně jako by se navíc celku z Azurového pobřeží uzdravovala mnohdy rozsáhlá marodka, po dlouhodobém zranění se třeba do sestavy zapracovává Wylan Cyprien. Naposledy proti Lille rozhodl svou brankou o vítězství. "Pořád má na čem pracovat. Především musí najít svůj optimální rytmus," nepřeceňoval jeho výkon zbytečně Favre.

Les Aiglons budou muset znovu najít alternativu v útoku, protože jejich nejlepší šutér není zase zdravotně v pořádku. "Tento týden Balotelli netrénoval, protože si poranil stehno v posledním utkání," upřesňoval hostující lodivod. "Ale není to nic vážného. Podstoupí rutinní magnetickou rezonanci, která jeho stav jen zkontroluje."

Guingamp nemá svého soka z jihu Francie příliš v oblibě, prohrál s ním totiž už čtyřikrát v řadě. Aktuálně si nevede vyloženě špatně, ale ani ne úplně dobře. Na začátku února sice bretaňský klub zvládl derby s Rennes, pak však pouze remizoval s Caen, v Montpellieru i s Métami, a naposledy jednoznačně nestačil svému lokálnímu rivalovi z Angers.

Trenér Antoine Kombouaré, který nebude mít k dispozici zraněného Abdoula Camaru a nově taktéž vykartovaného Jordana Ikoka, nebyl po posledním střetnutí pochopitelně vůbec spokojený. "Rozhodně jsme neměli rozhodující slovo. Jedna věc je držet míč, avšak druhá dostat soupeře pod tlak. Čekám, že tým tohle změní," přál by si před kláním s Nice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.23 - 2.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - SM Caen  (neděle 17:00)
Lyon si od konce ledna v Ligue 1 udělal velký nepořádek. Na vítězství v této soutěži čeká už šest kol v řadě, přitom z možných osmnácti bodů urval za toto období pouhé tři. Aby ještě mohl zabojovat o třetí pozici, která zaručí předkolo Ligy mistrů pro příští sezónu, musí konečně zabrat. Caen určitě není protivníkem, který by neměl být v jeho silách.

Aktuálně domácí ztrácejí na třetí příčku pět bodů, na druhou pak už dvanáct. Reálné je tedy pokusit se dostat před Marseille, která tohle kolo zakončí nedělním večerním duelem v Toulouse. Před týdnem si Les Gones připsali na své konto už třetí ligovou plichtu za sebou, po remíze v Lille a se St. Étienne přišel na řadu jen nerozhodný výsledek i v Montpellieru.

Samozřejmě že trenér Bruno Génésio má aktuálně ke spokojenosti opravdu hodně daleko. "Pokud něčeho máme litovat, byly to zápasy proti Monacu, Rennes a Lille. Tam jsme mohli vždy vyhrát, protože šance jsme si vytvořili," čertil se zpětně. "Dokud bude top trojka matematicky přístupná, pořád v ní budeme bezmezně věřit."

Alespoň že v Evropské lize se daří Lyonu podle vlastních představ. V jarním play-off nejprve po dvou vítězstvích vyprovodil Villareal a ve čtvrtek si poradil v prvním osmifinále také na půdě moskevského CSKA. "Byl to perfektní večer. Dokonce jsme mohli vstřelit ještě jeden nebo dva góly navíc," hodnotil Génésio naopak pozitivně utkání v mrazivém Rusku.

Není tomu tak dávno, co Olympique na Caen narazil naposledy. Konkrétně se oba týmy střetly před několika dny na začátku března v rámci čtvrtfinále Coupe de France. A celek z Normandie překvapivě uspěl a postoupil. Aktuálně jsou hosté v dobré pohodě, protože kromě tohoto cenného skalpu před týdnem přehráli i v lize Štrasburk.

Pro kouče Patriceho Garandeho je prioritou udržet klub v nejvyšší soutěži. Na sestupové pásmo SMC disponuje zatím dostatečným, ale rozhodně ne rozhodujícím náskokem. "Sice jsme nad Štrasburkem vyhráli, avšak nebyl to ideální výkon. Třeba technicky jsme zaostávali. Ovšem nevzdali jsme a byli odměněni," říkal k minulému kolu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.04 - 8.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Marseille nemá vyloženě daleko ke druhé pozici, kterou aktuálně drží Monaco, potřebuje se ovšem co nejrychleji vrátit do zajetých kolejí a konečně začít vyhrávat, aby svého soupeře mohla ještě provětrat. Protože je v dobrém rozpoložení po vítězství v Evropské lize nad Bilbaem, určitě by chtěla započít nové úspěšné období na půdě Toulouse.

OM v Ligue 1 vyhrál v posledních čtyřech případech jen jednou, a i proto mu příčka vicemistra proklouzla mezi prsty. Jestli nechce mít po tomto kole na tuhle metu ještě hlubší ztrátu, jelikož Monaco v páteční předehrávce přehrálo Štrasburk, neměla by si na Stadium Municipal znovu dovolit zaváhat. Zezadu se totiž mimochodem ještě může tlačit čtvrtý Lyon.

Dimitri Payet a Florian Thauvin, to jsou hráči, o nichž se v uplynulých měsících hovoří jen v superlativech. Ale třeba ve čtvrtek v evropských pohárech zazářil také Lucas Ocampos. "Je to velký pracant. Neustále se zlepšuje a teď by za svůj přístup odměněný. Dokonce v tomto utkání nemusel vstřelit jen dvě branky," byl spokojený trenér Rudi García.

TFC bilancuje na pomezí sestupového pásma, nicméně jestli jeho situace v měsíci lednu nebyla vůbec příznivá, pak v uplynulých týdnech zabal v opravdu pravý čas. Herní projev svěřenců trenéra Mickaëla Debéveho je zcela určitě lepší, za posledních šest prohráli jen jednou, a to nejtěsnějším možným způsobem vedoucímu PSG.

Před dvěma týdny Toulouse přivítalo Monaco a uhrálo s ním cennou plichtu. Neexistuje teď jediný důvod, proč by se něco podobného nemohlo opakovat. "Víme, že Marseille na tom není tak skvěle jako před několika týdny, ale pořád má skvělé hráče. Bude to obtížný zápas stejně jako proti Monacu nebo PSG," uvědomoval si záložník Yannick Cahuzac.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.73 - 3.72 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - FC Metz  (sobota 17:00)
Zapomenout na vypadnutí z Ligy mistrů nebude pro Pařížany vůbec jednoduché. Právě na evropském poli chtěli po miliardových letních nákupech konečně prorazit, jenže stopku jim vystavil už v osmifinále Real Madrid. V Ligue 1 se vlastně potřebují jen udržovat v kondici a hlídat si první místo. Tentokráte přivítají v Parku princů poslední Méty.

Ačkoli domácím bude chybět kvůli karetnímu trestu historicky nejlepší střelec klubu Edinson Cavani a rovněž zraněný Neymar, v souboji vedoucího celku ligy a toho vůbec posledního není potřeba připomínat jasného favorita. Vždyť už na podzim PSG nasázel svému protivníkovi venku hned pět branek, celkově v tabulce získal o 54 bodů více.

Samozřejmě že v hlavním městě Francie zavládlo po úterním večeru velké zklamání. Odvetu s madridským gigantem svěřenci trenéra Unaie Emeryho nezvládli a v milionářské soutěži skončili. "Kdybych měl procentuálně vyčíslit, kdo si zasloužil postoupit, řekl bych že na 60% to byl Real a na 40% my. Prostě jsme zklamali," hlesl pařížský stratég.

Pořád to pro domácí nemusí být špatná sezóna, protože mohou usilovat hned o tři domácí trofeje, ve hře je totiž titul z Ligue 1, Coupe de la Ligue i Coupe de France, ale v kontextu Ligy mistrů to asi není příliš dostatečná skutečnost. "Je pro nás velmi těžké a frustrující, že jsme vypadli tak brzo," prozradil smutně obránce Marquinhos.

Dál než do čtvrtfinále Ligy mistrů se PSG nikdy v historii nepodařilo proklouznout. Právě letos přitom Les Parisiens hlásali do světa, že konečně uspějí. "Byl to náš hlavní cíl," přiznával Marquinhos. "Musíme pracovat ještě tvrději a získávat zkušenosti. Tuhle soutěž můžete vyhrát jedině tak, že jednou prohrajete, abyste se v budoucnu poučili."

Hosté na jaře chtějí napravovat mizérii z podzimu, a ačkoli se snaží vehementně vydrápat se ze dna tabulky, na osmnácté Troyes ztrácejí hrozivých osm bodů. Po třech ligových porážkách alespoň částečně zabrali v posledních dvou kolech a v Guingampu a s Toulouse uhráli bod. V souvislosti se záchranou jsou ovšem tyhle výsledky nedostačující.

Urvat body v Paříži? Byl by to pro Méty hotový zázrak. "Víme, že i když nebude hrát Cavani ani Neymar, nasadí PSG špičkový tým. Když jsem hrál ještě v Gentu, nastoupil jsem v Lize mistrů proti Julianovi Draxlerovi, a to je skvělý hráč. A třeba Ángel Di María zatím pokaždé skóroval, když byl na hřišti," uvedl hostující záložník Danijel Miličevič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 17.70 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Angers SCO  (sobota 20:00)
Je až s podivem, že i přes tu celosezónní nestálost výkonů patří Girondins Bordeaux pozice v horní polovině tabulky, s minimální ztrátou na pohárové příčky. Angers se díky dvěma výhrám vyšvihlo nad sestupovou zónu, ale Moulinova skvadra dobře ví, že ještě není vyhráno.

"Nehráli jsme dobře a nebránili jsme dobře. Vůbec nechápu, co se stalo u toho druhého gólu. Jak tam mohl být Lopes takhle osamocený? Ten zápas si rozhodně budu muset ještě jednou pořádně rozebrat, abych viděl, proč jsme soupeři darovali tolik příležitostí. Ten výsledek je milosrdný především díky Benoitovi Costilovi, a taky díky tomu, že Monaco nedokázalo proměnit své vyložené příležitosti. Příští týden doma proti Angers musíme vyhrát," apeloval Gustavo Poyet.

Padesátiletý rodák z uruguayského Montevidea během hráčské kariéry nastupoval ve Francii za Grenoble. Co se týče té trenérské, působil v Anglii, v Řecku, ve Španělsku i v Číně. Zatím si na lavičce nepočíná špatně, ačkoliv je fakt, že někdy byl příznivý výsledek dílem štěstěny, než propracované taktiky. Ale i to k fotbalu patří.

Pablo si proti SCO určitě nezahraje. Igor Lewczuk a Alexandre Mendy také nebudou schopní odehrát celý duel. V obraně by tak měl dostat vedle Paula Baysseho příležitost Jules Koundé, který zatím v pouhých devatenácti letech předvádí, že na Ligue 1 rozhodně má. O sedmnáct roků starší Jaroslav Plašil, jenž za národní tým odehrál přes stovku zápasů, se skvěle prezentuje nikoliv na křídle, nýbrž na postu defenzivního záložníka.

Stéphane Moulin bude postrádat vykartovaného Thomase Manganiho, tedy jednu ze dvou vůdčích osobností Angers. Tou druhou je Karl Toko Ekambi, jenž bude chtít dobrou formu potvrdit i na Matmut Atlantique. Do tohoto střetnutí nenaskočí dvojice Prince Oniangué-Angelo Fulgini, kteří chyběli už před týdnem proti Guingampu.

"Teď nechme stranou fakt, že jsme vyhráli 3:0. Rozhodně to nebyl snadný zápas. Začali jsme dobře a trochu mě mrzí, že jsme během úvodní půl hodiny nevedli o více branek. Postupem času mi připadalo, že zcela přebíráme otěže hry, takže si troufám tvrdit, že to bylo zasloužené vítězství. Patnáct střel, šest mezi tři tyče, tři branky. Jsem rád, že se moji svěřenci nikdy nevzdávají," hodnotil Moulin. Potvrdí to i proti Les Girondins?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.39 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - Amiens SC  (sobota 20:00)
Dijon si především díky své domácí bilanci vytvořil poměrně slušný náskok na sestupové pásmo, do kterého v žádném případě nechce na konci sezóny zabřednout, ale pořád ještě nemá vyhráno. Získat může už svůj desátý tříbodový výsledek před vlastními fanoušky, přitom Amiens by pro něj nemuselo představovat nijak velký problém.

Domácí se aktuálně nacházejí v klidném středu tabulky, a i když na venkovních hřištích patří vůbec k tomu nejhoršímu v rámci Ligue 1, na Stade Gaston Gérard píšou zcela jinou pohádku. Ze čtrnácti utkání tam vyhráli hned devětkrát a padli jen třikrát. Jen pro srovnání, lépe jsou na tom v tomhle ohledu už jen na čele hrající Marseille, Monaco a PSG.

Možná že v uplynulých šesti kolech udělali opravdu výrazné kroky k tomu, aby se v nejvyšší soutěži udrželi. Prohráli totiž jen jednou, jinak z možných osmnácti bodů získali slušných jedenáct. Naposledy remizovali na půdě zlepšujícího se St. Étienne. "Byl to pro nás dobrý bod, protože nás soupeř byl dlouhou dobu lepší," hodnotil kouč Olivier Dall'Oglio.

Amiens sice před dvěma týdny senzačně vyhrálo na půdě Nantes, jenže tenhle rezultát nedokázalo potvrdit v posledním kole proti Rennes. I když se drží na šestnáctém místě tabulky, na osmnácté Troyes disponuje jen jednobodovým náskokem, a záchranu ani náhodou nemá jistou. Od konce ledna v celkem šesti zápasech prohrálo hned čtyřikrát.

Absolutní nováček Ligue 1 věděl, že udržet se nad červenými příčkami nebude vůbec jednoduché. Ale zatím ani náhodou není na odpis, jak se dalo očekávat před startem tohoto ročníku. "Nemůžu říct, že by nám chyběla touha. Byla to celkem hořká porážka. Tvrdě jsme totiž proti Rennes dřeli," hodnotil předchozí kolo kouč Christophe Pélissier.

Burgundský celek se bude muset obejít hned bez dvou vykartovaných hráčů, chybět bude velezkušený Florent Balmont a rovněž Oussama Haddadi, jehož s největší pravděpodobností nahradí na pravém beku Fouad Chafik. Zraněný je pak Mehdi Abeid. Hosté by měli být kompletní, tedy až na Danila Avelara, jehož start je znovu v ohrožení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.45 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Montpellier a Lille jsou dvě města, která od sebe dělí téměř 1000 kilometrů. A také v tabulce Ligue 1 se nacházejí na velice rozdílných pólech.

Na první pohled se toto utkání jeví býti už dopředu rozhodnuté. MHSC se pyšní druhou nejlepší obranou v soutěži, LOSC má zase potíže se střílením branek i s partiemi před domácími příznivci. Poslední dva duely navíc Galtierův tým prohrál poměrně smolně, což na sebevědomí také rozhodně nepřidá.

"Zase jsme prohráli o gól. S takovým výsledkem opravdu nelze být spokojený. Hráči ale dodržovali taktiku a zápas odehráli s velkým zaujetím. To nikdo nemůže popřít. Bohužel to nestačilo na body. Když Lucien Favre poslal na hřiště Arnauda Souqueta, chtěl jsem odpovědět Hamzalem Mendylem, jenže jsme inkasovali předtím, než jsme stihli vystřídat. Tým se hnal za vyrovnáním, nicméně jsme neměli štěstí. Rozhodně se však nevzdáváme," prohlásil Christophe Galtier.

I pro něj je to změna, když v předchozích letech pokaždé bojoval s ASSE o evropské poháry. Lille stále nepomůže Rominique Kouame a Anwar El Ghazi, který týmu pomohl k několika bodům. Jejich důležitost se však teprve ukáže. Do tréninkového procesu se naplno zapojil Kévin Malcuit a měl by na pravém kraji obrany nahradit Iého, který utrpěl proti Nice otřes mozku. Pod hrotovým hráčem, jímž by měl být Lebo Mothiba, bude úřadovat Yassine Benzia.

Montpellier má za sebou tři remízová utkání, to poslední s Lyonem. "Jsem zklamaný, protože jsme měli na to, abychom tento zápas vyhráli. Dali jsme krásný gól, jenže obrana tentokrát nefungovala zcela podle mých představ. Příliš často jsme ztráceli balon, což nás nakonec stálo tři body," nechal se slyšet Michel Der Zakarian.

Pro duel s Lille bude mít k dispozici všechny hráče, včetně Jerome Roussillona a Juniora Samby. Poslední dva vzájemné zápasy těchto soupeřů skončily 3:0, přičemž jednou se radovali borci oblékající dres Lille a podruhé se v dobrém světle předvedli fotbalisté La Paillade. Jenže domácí hrají o hodně, a pokud se jim podaří jednou skórovat, určitě nejsou bez šance.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.12 - 2.54
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - ES Troyes  (sobota 20:00)
Už pět kol v řadě čeká Nantes na ligové vítězství. Byť před týdnem na půdě Marseille nebylo k ukončení své bídné bilance vůbec daleko, nakonec díky pokaženému závěru bralo jen bod. I tak bude v souboji s Troyes favoritem. Soupeř se totiž nachází v nejspodnějších patrech tabulky, prohrál už dvakrát za sebou, a získal celkově o dvanáct bodů méně.

Domácí ani náhodu neprožívají povedený rok 2018. Jestliže podzim se pro ně maloval ve veselých barvách, od ledna jako by jejich plátno poskvrnily barvy černější. Vždyť v uplynulých devíti kolech posbírali Kanárci jen jedno jediné vítězství, přitom před vlastními fanoušky ještě ani jednou netriumfovali. Pořád však usilují o evropské poháry.

Reálná je pro ně v tuto chvíli pátá příčka, kterou drží Rennes, jenž je pouze o bod lepší. Získat ji a proklouznout do Evropské ligy v příští sezóně je pro bretaňský celek prioritou. Aby však tento cíl mohl být splněn, je potřeba s pravidelností vítězit. Minulý slušný výkon na Stade Vélodrome by každopádně mohl být dobrým příslibem do budoucna.

Trenér Claudio Ranieri mohl být vlastně po delší době spokojený s předvedenou hrou. "Hráli jsme dobrý zápas, který byl ovšem hodně komplikovaný. Vstřelili jsme parádní branku a pak hru kontrolovali," hodnotil italský stratég. "Marseille velmi dobře presovala. Museli jsme zůstat klidní. Nakonec z toho byla remíza, která je pro nás vlastně vítězstvím."

ESTAC v půlce února skolil ve veledůležitém klání o záchranu Méty a následně v dohrávce remizoval s Dijonem, nicméně před dvěma týdny padl v Rennes a naposledy očekávaně nestačil PSG. "Věřím, že se můžeme udržet. Buďte si jistí, že se nevzdáme. Proti PSG jsme ukázali odvahu i kuráž," nehanil své svěřence za porážku kouč Jean-Louis Garcia.

V podstatě by nemělo dojít na obou stranách k nějakým výraznějším změnám v sestavě. Zatímco domácí se nově budou musel vypořádat s absencí Nicolase Palloise, jenž v Marseille inkasoval červenou kartu a neminul ho automatický disciplinární trest, hosté i v tomto kole budu postrádat Charlese Traorého, jenž byl vyloučen už v předminulém kole v Rennes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 3.87 - 7.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - AS Saint-Étienne  (sobota 20:00)
Díky čtyřem zápasům bez porážky se Rennes vyhouplo až na pátou příčku. Ovšem ASSE pod novým koučem v Ligue 1 neprohrálo dokonce v šesti utkáních za sebou, a jelikož je nejvyšší soutěž ve Francii také letos pořádně vyrovnaná, může ji klidně i Gassetův tým zakončit na pohárových příčkách.

V minulém kole narazili Les Verts na Dijon, který dokázal znepříjemnit bytí už několika soupeřům. "Klidně jsme mohli dát čtyři nebo pět gólů. Hráli jsme proti ofenzivně naladěnému týmu, takže se dalo čekat, že tento duel neskončí 0:0. Máme teď dobrou sérii a hodláme ji prodloužit, i když pohárové příčky nám stále unikají. Hráči se však nevzdávají," prohlásil Jean-Louis Gasset.

Bývalý lodivod Montpellieru se zřejmě bude muset obejít bez pomoci Paul-Georgese Ntepa a Kévina Théophile-Catherina, kteří od úterý netrénovali. K prvnímu týmu se naopak vrací Oussama Tannane, který sbíral herní praxi u rezervy. Trenér před týdnem vyzdvihnul výkon Oleho Selnaese a Kévina Monnet-Paqueta. Oproti tomu zcela spokojený nebyl s představením Jonathana Bamby a Romaina Hamoumy, leč přesto by druhý jmenovaný neměl chybět v základní sestavě.

Les Rouges et Noirs velice pomohla výhra v Lyonu, po které následovaly dvě další a k tomu jedna remíza. Pravda, šlo o papírově slabší celky. Sabri Lamouchi, jenž by měl v Rennes působit minimálně dvě sezony, však k nespokojenosti nemá důvod. Od jeho příchodu se mužstvo zvedlo herně i výsledkově, i když na soupeře z čela tabulky povětšinou nestačilo a ve dvou případech zaváhalo také s týmy, s nimiž by mělo hrát minimálně vyrovnanou partii.

"Do 30 minuty to z naší strany nebylo vůbec dobré. Amiens měli velké šance a s jejich útoky jsme si skoro nevěděli rady. Nehráli jsme dobře, a proto jsem nesmírně rád, že se nám tady podařilo vyhrát. Těší mě, jak hráči k zápasům přistupují. Teď se nacházíme na páté příčce, ale jsme si vědomí toho, že to tak nemusí dlouho zůstat," hodnotil střízlivě bývalý franouzský reprezentant.

Z jeho svěřenců by měl být k dispozici Joris Gnagnon, jenž v obraně podává spolehlivé výkony. Nějakou porci minut by měl být připraven odehrát Ludovic Baal. Veliký otazník visí nad startem Brandona a Mehdi Zeffaneho. Naopak Ismaïla Sarr si svým vystoupením proti Amiens jednoznačně řekl o základní sestavu. A to i v případě, že se Lamouchi rozhodne pro osvědčenější rozestavení 4-2-3-1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.31 - 3.83
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Racing Strasbourg - AS Monaco  (pátek 20:45)
Do konce francouzské nejvyšší soutěže chybí deset kol a stále je otevřený souboj o přímý postup do Ligy mistrů, zároveň se také urputně bojuje o setrvání v Ligue 1. V páteční předehrávce 29. kola se spolu utkají právě dva celky, které mají zálusk na jeden z těchto cílů. Domácí Štrasburg je momentálně na patnáctém místě tabulky s jednatřiceti body a prvoligovou licenci rozhodně jistou nemá, knížecí Monako je druhé se šedesáti body.

Hosté už zřejmě nemohou myslet na titul, na vedoucí PSG totiž ztrácejí těžko dostižitelných 14 bodů. Před třetí Marseille drží čtyřbodový náskok a ten určitě není dostatečný, na čtvrtý Lyon disponují devítibodovým odstupem. Monako má ve francouzské lize solidní formu, neprohrálo totiž třináctkrát po sobě a z toho pouze čtyřikrát remizovalo. Naposledy přivítalo konkurenční Bordeaux, otočilo nepříznivý vývoj a zvítězilo 2:1.

Kromě zápasů v Ligue 1 může letos dosáhnout na jednu cennou trofej, neboť se koncem března utká ve finále ligového poháru s PSG. Racing nepokračuje ani v jednom ze dvou pohárů, nedávno vypadl ve čtvrtfinále toho národního s třetiligovým Chambly. Na domácí scéně bodoval naplno pouze jednou z minulých šesti střetnutí, před necelým týdnem nezvládl duel s velkým rivalem z Caen a podlehl mu 0:2.

Trenér Štrasburku Thierry Laurey bude postrádat záložníka Goncalvese kvůli svalovým potížím v oblasti lýtka, stehenní sval trápí senegalského obránce Manganeho. Jistotu startu nemá ani Da Costa. "Je to pro nás velká výzva, k bodům je nutné předvést skvělý výkon. Potřebujeme co nejdéle držet nadějný stav a musíme něčím překvapit, jinak nemáme šanci," uvedl Laurey.

Jeho protějšek Leonardo Jardim postrádá brankáře Benaglia a ofenzivního záložníka Traorého. Do základní jedenáctky by se mohl vrátit kolumbijský útočník Falcao, který se léčil více než měsíc se stehenním svalem. "Falcao by mohl začít od začátku, je ale možné, že nastoupí až v průběhu zápasu. Jeho přítomnost na hřišti dává spoluhráčům větší motivaci. Musí ještě trénovat, nicméně je v pořádku," nastínil Jardim. zdravotní stav své hvězdy. Na podzim dominoval AS, který před zraky vlastních fanoušků přehrál Racing snadno 3:0.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Lala, B. Koné, P. Martinez, Seka - J. Martin, Aholou, Liénard - Corgnet; Terrier, Blayac
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašič - D. Sidibé, Glik, Jemerson, Raggi - Moutinho, Fabinho - R.Lopes, Lemar, K. Baldé - Falcao (Jovetič).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.13 - 3.86 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain28242286:1974
2.AS Monaco28186469:3060
3.Olympique Marseille28168457:3356
4.Olympique Lyon28149558:3451
5.Stade Rennes281251136:3541
6.Montpellier HSC28913625:2240
7.FC Nantes281171028:2940
8.OGC Nice281161134:3939
9.Girondins Bordeaux281061233:3736
10.Dijon FCO281061240:5436
11.EA Guingamp28981128:3835
12.SM Caen281051322:3235
13.AS Saint-Étienne28981130:4335
14.Angers SCO287101132:4031
15.Racing Strasbourg28871332:4931
16.Amiens SC28851523:3229
17.Toulouse FC28781326:3729
18.ES Troyes28841624:3828
19.Lille OSC28761527:4527
20.FC Metz28551826:5020

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Jo na FC Metz QSG ma,ale s Reálném shořelo jak pářit

Reagovat
smazaný uživatel

* jak papír

Reagovat
Langi

No...zmrdske Monaco asi nakonec pomerne v pohode udrzi to druhe misto...Marseille a Lyon cekaji 3 naprosto klicova kola, kde se podle me rozhodne...sportovne doufam, ze alespon ten, kdo skonci 4. vyhraje EL

Reagovat
smazaný uživatel

No jo no ta série ztrát je příšerná

Reagovat
Langi

Caen hraje asi se sedmi obranci a mic drzi defakto jenom kdyz ho vyvazi pryc z vlastni poloviny...a nakonec to bude zas remiza jak brno

Reagovat
smazaný uživatel

Fekir bude mimo jeste aspon tri tydny takze odvetu s CSKA,ale i proti OM

Reagovat
Langi

Vidime sami, ze i bez nej to jde...nicmene v derby bude chybet dost, o to vic, ze tam budeme muset bezpodminecne bodovat...odveta EL bude snad formalita

Reagovat
smazaný uživatel

No uvidime.Rusove jsou nevyzpytatelni

Reagovat
Langi

Nedali nam gol doma, po nemastnem vykonu...troufam si rict, ze remizu doma musime uhrat s kymkoliv, za vsech okolnosti...to uz by byl kolaps

Reagovat
Seydou Doumbia

tak zrovna CSKA je celkem neškodný tým. Lokomotiv nebo Zenit to už by bylo horší.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele