Ligue 1 - preview 26. kola

17.02.2017, 08:57, aktualizováno 19.02.2017, 08:30
Previews
Trochu netradičně hned čtyři zápasy má dnes na programu francouzská liga. Paris Saint-Germain hostí Toulouse a v případě výhry sníží manko na AS Monaco na jeden bod. Lyon se střetne s Dijonem, Saint-Étienne cestuje do Montpellieru a Ligue 1 se v neděli bude hrát rovněž v Bordeaux...
Girondins Bordeaux - EA Guingamp  (neděle 15:00)
Velice zajímavě si letos vedou Bordeaux i Guingamp, aktuální sousedi v tabulce, kteří reálně mohou usilovat o účast v Evropské lize pro příští sezónu. Oba celky se naposledy utkaly s velkými favority Ligue 1 a vedly si přesně opačně. Zatímco domácí nestačili jednoznačně PSG, hosté dokázali sejmout ambiciózní Lyon.

Pro Les Girondins je vlastně tohle skvělá příležitost, jak odstřihnout svého soupeře od bojů o evropské poháry. Pokud by totiž uzmuli všechny body, rozdíl mezi oběma týmy by se navýšil už na pět bodů. Svěřenci kouče Jocelyna Gourvenneca by tak měli o jednu starost méně. Navíc by si opravdu rádi napravili svou reputaci po minulém nepovedeném zápase.

PSG bylo zkrátka nad síly domácího celku, ostatně jako už celkově potřetí v sezóně. Gourvennec zase jen uznával velké kvality svého soupeře. "Má talentované mužstvo, které nás zahnalo dozadu. Dělal správná rozhodnutí, nemohli jsme pracovat dle očekávání. S chirurgickou přesností nás potrestal," hodnotil.

Jako by domácí trenér naposledy tak trošku šetřil některé své obvyklé členy základní sestavy. Je dost pravděpodobné, že teď by se do hry měli vrátit Gaëtan Laborde, Valentin Vada i Francois Kamano. V podstatě má nově zdravotní problémy pouze obránce Youssouf Sabaly, jehož pravděpodobně nahradí Théo Pellenard.

Guingampu se v novém roce opravdu hrubě nedařilo, minulý týden však konečně zabral a v Ligue 1 získal vůbec první vítězství v novém roce. Proti Lyonu předvedl asi nejlepší výkon za uplynulé dva měsíce. "V posledních šesti kolech jsme získali jen dva body. To byla prostě katastrofa. Je to velmi důležité vítězství," uvědomoval si kouč Antoine Kombouaré.

V Bordeaux hostům bude chybět kvůli velkému počtu žlutých karet kapitán Jimmy Briand, jehož by měl nahradit Alexandre Mendy. Na pozici stopera se naopak zřejmě vrátí Jérémy Sorbon. A skvělou zprávou pro EAG je také fakt, že ve formě je po dlouhodobějším zranění Nicolas Benezet, jenž doslova zářil minulý týden. Ani on v základu asi chybět nebude.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Gajić, Jovanović, Pallois, Pellenard - Sankharé, Toulalan, Vada - Malcom, Laborde, Kamano
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Johnsson - Pereira, Kerbrat, Sorbon, Ikoko - Diallo, Déaux, Didot - Salibur, Mendy, Benezet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.43 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Pod vedením dočasného, ale zároveň stálého trenéra Jeana-Louise Gasseta nastalo u Montpellieru zlepšení, a i když je opravdu předčasné cokoliv hodnotit, výsledkově se domácí určitě zlepšili. Teď před vlastními fanoušky přivítají silné St. Étienne, jenž se musí co nejrychleji oklepat z neúspěchu v Evropské lize.

Především Lukáš Pokorný, který do Ligue 1 přestoupil během zimního přestupového okna, netušil, jaké nové pořádky nový kouč zavede. Nicméně panikařit v žádném případě nemusí, jeho nový šéf na něj hodlá evidentně spoléhat. Naposledy český obránce přispěl k čistému kontu na půdě Nancy a zároveň k tříbrankovému vítězství.

MHSC rozhodně nemá vyhráno, každopádně v tuhle chvíli je vzdálený od sestupového pásma na rozdíl čtyř bodů. A případný další tříbodový úspěch by jeho pozici ještě značně vylepšil. "Máme už dvacet devět bodů. Sice nás čeká ještě dlouhá cesta, ale tohle vítězství nám zvedlo sebevědomí," hodnotil minulý týden Gasset.

Celkově se však Montpellieru na St. Étienne vůbec nedaří. Vlastně je to dlouhodobě jeden z jeho nejneoblíbenějších protivníků. Důkazem tomuto tvrzení je hned jeho osm porážek s Les Verts v řadě! Naposledy je dokázal skolit před pěti lety. Tehdy však klub prožíval jedno z nejúspěšnějších období své historie a mířil za konečným ziskem titulu.

Pro aktuální duel je sice vykartovaný Mathieu Deplagne, ovšem od minulého kola se toho změnilo jen málo, co se dostupnosti ostatních hráčů týče. V podstatě se již chystá návrat obránce Daniela Congrého, jenž už s týmem trénuje, ale Gasset nemá jediný důvod cokoli měnit, takže i nadále v sestavě bude figurovat v dobré formě hrající Pokorný.

St. Étienne chtěl ve čtvrtek Manchester daleko více potrápit. Vůbec se mu však nepodařilo ubránit starého známého Zlatana, jenž ho svými trefami kosil už během svého působení v PSG, a přivezl si domů jen třígólový nášup. A to byl přitom na favorita určitě pořádně nažhavený po suverénním ligovém vítězství nad Lorientem.

Trenér Christophe Galtier by měl od začátku nasadit útočníka Roberta Beriče i Benjamina Corgneta, jenž letos v lize nastoupil k pouhým dvěma zápasům. Velká rotace v sestavě se ale zřejmě nechystá. "Pokud se chceme udržet v Evropské lize, musíme se udržovat v kondici v Ligue 1. Soustředíme se tedy na Montpellier i Caen," říkal hostující stratég.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Pionnier - Mukielé, Hilton, Pokorný, Roussillon - Sylla, Skhiri - Mbenza, Boudebouz, Sessegnon - Mounié
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Malcuit, Perrin, Lacroix, Polomat - Selnaes, Lemoine, Corgnet - Jorginho, Berić, Monnet-Paquet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.24 - 3.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Dijon FCO  (neděle 17:00)
Kdyby to záleželo jen na fanoušcích Lyonu, nedělní zápas od pěti odpoledne by se Les Gones netýkal ideálně nikdy. Lyon má s tímto časem dlouhodobě problém; z posledních osmi ligových klání hraných v 17:00 vyhrál jediné, naposledy právě v tomto slotu padl v Guingampu. Dnes bude vysokým papírovým favoritem doma proti Dijonu...

Kouč Bruno Génesio se však musí mít na pozoru, a to hned z několika důvodů. Prvním z nich je podzimní vzájemný zápas; Lyon tehdy dvakrát vedl, nakonec ale zkolaboval po změně stran a musel se smířit s potupnou prohrou 2:4. Svěřenci Oliviera Dall'Oglia tak ukázali, že si s Olympique dokážou poradit. Dnes určitě nejsou bez šance. Les Gones prohráli pět z posledních osmi soutěžních zápasů, v roce 2017 získali v lize pouze šest z osmnácti možných bodů a místo útoku na Ligu mistrů mají spoustu práce s bráněním čtvrté příčky před rivaly ze Saint-Étienne a dotírajícím Marseille.

Naposledy na sebe sice upozornili jednoznačnou výhrou 4:1 v prvním utkání play-off Evropské ligy v Alkmaaru, rozhodně si ale nemohou dovolit usnout na vavřínech - jednak bude Dijon dnes (logicky) odpočatější, jednak byl hlavním strůjcem úspěchu opět rozjetý Alexandre Lacazette, který by měl dnes dostat volno, protože i on si občas potřebuje odpočinout. Ne že by Maxwel Cornet byl špatným hráčem, ale absence jednoznačně nejlepšího hráče pro Lyon problém jistě bude.

Kromě Corneta by v základní sestavě neměl chybět ani Rachid Ghezzal, kterého kouč v Nizozemsku šetřil; naopak jistě bude chybět zraněný Rafael, přičemž otazníky se vznáší nad zdravotním stavem Mathieu Valbueny (a jeho případným startem na pozici "desítky", kde by se jinak měl objevit Fékir). V bráně se mezi tyče postaví Gorgelin, neboť jednička Anthony Lopes si musí odpykat trest za to, že v zápase Coupe de France vyškrtl jméno rivala ASSE ze speciálního oslavného dresu.

Ať už dnešní zápas dopadne jakkoliv, dá se očekávat, že se dočkáme gólů: minimálně 3 branky a více padly jak v posledních šesti ligových zápasech Lyonu, tak na posledních šesti dijonských výjezdech. 'Overem' skončily i všechny tři vzájemné zápasy v tomto tisíciletí. Pouze Lorient, Caen, Méty a Montpellier mají děravější obranu než Dijon, který nevyhrál jedenáct z posledních dvanácti venkovních duelů; karty jsou tedy rozdány poměrně jasně.

Dall'Oglio by přitom potřeboval, aby jeho tým překvapil podobně jako na podzim; Les Rouges totiž jsou aktuálně až šestnáctí a na barážovou pozici mají náskok pouze dva body. A mohlo být ještě hůře; před posledním zápasem s Caen prohráli třikrát za sebou. Proti normandským se však vyšvihli, získali nesmírně důležité tři záchranářské body po triumfu 2:0 a atmosféra se tak trochu uklidnila. Dnes bude opět chybět zraněný Sammaritano a také vykartovaný Rüfli; první šanci by ale mohla na levém wing-backu dostat nová posila Oussama Haddadi.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Gorgelin - Jallet, Diakhaby, Yanga-Mbiwa, Morel - Tousart, Gonalons - Ghezzal, Fékir, Depay - Cornet
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Lang, Varrault, Abdelhamid - Martin, Balmont, Abeid, Marié, Haddadi - Diony, Tavares
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.55 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Toulouse FC  (neděle 21:00)
S jakým plánem asi přijede Toulouse do hlavního města? PSG v Parku princů v týdnu naprosto zdemolovalo věhlasnou Barcelonu, v prvním utkání osmifinále Ligy mistrů vyhrálo jasně 4:0 a teď si brousí zuby na další skalp v honbě za obhajobou domácího titulu. Vedoucí Monaco navíc v pátek pouze remizovalo 1:1 v Bastii, čili v případě dnešního úspěchu může Emeryho družina stáhnout jeho náskok na jediný bod.

Úterní galapředstavení proti Barceloně uchvátilo celou Evropu; Ángel di María skóroval dvakrát (na svoje narozeniny) a Pařížané připomněli, že i přes občasné problémy v Ligue 1 patří mezi hlavní kandidáty na nejcennější evropskou trofej. Lokální média mluvila o jednom z historicky nejlepších výkonů francouzského týmu na evropské scéně. Sám Emery nicméně krotil všeobecné nadšení, protože Pařížany čeká ještě spousta práce - nejen v Lize mistrů, ale také v Ligue 1, kde na ně po utkání s Toulouse číhá slavné Le Classique (v Marseille).

Rok 2017 je pro PSG zatím skvělý: nebýt lednové domácí remízy 1:1 s Monakem, měl by úřadující šampion na kontě samé výhry. Pětkrát v Ligue 1, dvakrát v Coupe de France, dvakrát v Coupe de la Ligue (kde už jsou Pařížané ve finále) a naposledy proti Kataláncům. Za celou tuto dobu nasbíral Emeryho tým skóre 38:4, takže je jasné, že v aktuální formě by Toulouse nemělo mít šanci.

Zajímavé bude sledovat, jakou jedenáctku baskický kouč vyšle do boje: kapitán Thiago Silva vynechal Barcelonu kvůli bolavému lýtku, zpět se ale vrací veterán Thiago Motta. Javier Pastore už je také v pořádku, na svůj první start navíc čeká lednová posila Goncalo Guedes. Toulouský kouč Pascal Dupraz na tiskovce podotkl, že pokud Pařížané dokážou takovýmto způsobem rozebrat tým s Messim, Neymarem a Suárezem, Les Violets nemají příliš šancí.

"Barcelona má rozpočet 700 milionů eur, my 35. To je dvacetkrát méně. Dvacet krát čtyři je osmdesát. Pokud bychom tedy prohráli 0:79, z matematického hlediska jsme si vedli lépe než Barcelona," žertoval svérázný kouč. Zároveň ale dodal: "Náš styl hry je jiný, nesnažíme se kontrolovat míč. Máme vlastní filozofii, postavenou na rychlém přechodu do útoku. Můžeme uspět. Mám už vymyšlený plán, víc ale neprozradím. Uvidíme na hřišti."

Toulouse nevyhrálo v Parku princů od roku 2008; loni se Les Violets představili v metropoli hned třikrát, výsledky ale byly depresivní - ligová prohra 0:5 a dvě (byť mnohem těsnější) vyřazení z obou domácích pohárů. Navíc letos venku nevyhráli už osmkrát v řadě. Podzimní vzájemný duel ale ukázal, že by dnes nemuselo být až tak jasno: doma na Municipalu totiž Toulouse udolalo šampiona 2:0. Ve prospěch případného překvapení mluví i aktuální forma Duprazova týmu; v únoru získal sedm bodů z devíti možných a místo obav z pádu do záchranářských vod oživil slabé naděje na pohárovou Evropu. Skvělou formu má i lednová střelecká posila Andy Delort. Podaří se mu prosadit se i proti PSG?
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Trapp - Aurier, Marquinhos, Kimpembe, Maxwell - Nkunku, Motta, Matuidi - Moura, Cavani, Pastore
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Lafont - Amian, Diop, Jullien, Moubandjé - Blin, Pi - Jean, Trejo, Braithwaite - Delort
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.30 - 16.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Stade Rennes  (sobota 17:00)
Olympique Marseille si se svými fanoušky nadále nepěkně zahrává. Příchod Rudiho Garcíi znamenal novou naději, ale pořád se nedaří odvádět stabilní výkony.

Stade Rennes takové předvádí, i když je fakt, že nevedou k vítězstvím, nýbrž k remízám. Tým kouče Gourcuffa uhrál bod pětkrát za sebou. Kvůli tomu má na kontě už devět remíz, což znamená, že spolu s Dijonem, Bordeaux a ASSE vévodí této statistice. Na druhou stranu, zatím poslední remíza se zrodila v utkání s Nice, takže se určitě počítá, byť Les Rouges et Noirs vedli už o dvě branky.

"Když o poločase máte dva góly náskok a nakonec remizujete, samozřejmě vás to mrzí. Vysokým presingem jsme jim ztěžovali rozehrávku a měli s tím problémy. Klíčovým momentem bylo, že jsme o poločase musel stáhnout ze hry Jorise Gnagnona, který hrál skvělý zápas. Pak jsme mohli přidat třetí branku, ale místo toho jsme inkasovali. A nakonec jsme mohli i prohrát. Je to frustrující," hodnotil Christian Gourcuff.

Gnagnonův kotník ještě není OK, takže štěstí pro jednašedesátiletého kouče, že k dispozici bude jak Ramy Bensebaini, tak Ludovic Baal. Postrádat však bude Mexera, a také svého syna Yoanna. Hodně tedy bude sázet na Benjamina Andrého. Na druhé straně musí Rudi García řešit více nucených absencí.

Mimo jsou Abou Diaby, Tomáš Hubočan, Bafétimbi Gomis, Rod Fanni, Hiroki Sakai a dost možná i Henri Bedimo. Největší problém představuje zranění kapitána Gomise, který si nezahraje dobrý měsíc. Při vší úctě, Bouna Sarr a Clinton N’Jie jeho kvalit nedosahují. A kvůli vykartovaným Fannimu a Sakaiovi nemá kouč k dispozici klasického pravého obránce, takže Marseille možná nastoupí vzadu pouze ve třech.

"Fotbal není jen o tom, co uděláte s balonem, když ho máte na kopačkách. Není jen o přihrávkách. Je taky o osobních soubojích, které byste měli vyhrát minimálně jednou za poločas. To se nám nedařilo. Opakovali jsme ty samé chyby, kvůli čemuž jsme dostali dva rychlé góly. Alespoň, že ve druhém poločase byly krátké pasáže, ve kterých jsme hráli tak, jak jsem si představoval," prohlásil García po prohře 2:3 s Nantes. No Rennes rozhodně taky nebude snadným protivníkem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.70 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - OGC Nice  (sobota 20:00)
V Lorientu vědí, že zápas s Nice nebude rozhodujícím bojem o bytí a nebytí. Přesto bude doufat, že se podaří napodobit lednový výsledek z Coupe de France, díky kterému už Nice v této soutěži nefiguruje.

Podzimní mistr v minulém kole doháněl dvougólovou ztrátu. Nakonec mohl i vyhrát. Ale nestalo se, a tak po pětadvaceti utkáních okupuje třetí místo, dva body za PSG a pět za Monakem, které se dostalo do vynikající formy. Šance na titul pořád je, i když zimní pauza družině Luciena Favreho příliš neprospěla.

"Ten bod můžeme brát jako vítězství. V prvním poločase nás mačkali jak citrony. Rennes se zlepšuje, to jsem říkal už před zápasem. O poločase jsme si řekli, že to klidně můžeme dorovnat. Po snížení jsem o tom nepochyboval. Rozhodně bylo důležité, že jsme se dokázali zvednout a vydolovat alespoň ten bod," nechal se slyšet Švýcarský kouč.

V zápase se bohužel zranil Alassane Pléa, takže stejně jako Ricardo Pereira nenastoupí. Trio Dalbert-Malang Sarr-Paul Baysse sice v týdnu vynechalo nějaké tréninky, ale utkání proti Les Merlus by si nechat ujít neměli. V útoku by se měl objevit i Mario Balotelli, ačkoliv v průběhu tohoto duelu by se mohl do hry dostat i Anastasios Donis, který proti Rennes skóroval.

Na druhé straně budou Bernardovi Casonimu chybět Ibrahima Conte, Faiz Selemani, Michael Ciani a s největší pravděpodobností i Sylvain Marveaux a Jérémie Aliadiére. V útoku ale vedle sebe budou moci nastoupit Benjamin Moukandjo a Majeed Waris, který zatím vsítili po sedmi gólech. Lorient sice v minulém kole prohrál 0:4 s ASSE, nicméně mladík Mohamed Mara za to rozhodně nemohl, takže může doufat v další start.

"Ty první dva rychlé góly nás hodně zaskočily, protože do té doby němelo Saint-Étienne ani náznak šance. Nehráli jsme podle mých představ, které jsem hráčům řekl. A když jste poslední v tabulce a po dvaceti minutách prohráváte 0:2, na sebevědomí vám to rozhodně nepřidá. Samozřejmě, že s výsledkem se dalo ještě něco dělat, ale to bychom museli být organizovanější a sebevědomější. A to se nestalo," řekl Casoni. No, proti Nice to bude dost možná další zkouška ohněm.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.76 - 3.36 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - AS Nancy-Lorraine  (sobota 20:00)
Angers chce navázat na výhru nad Lille. Nancy nechce inkasovat další výprask. Teda jak tohle dopadne?

AS Nancy-Lorraine prohrálo nejdříve 0:4 s Olympiquem Lyon, a poté dostalo tři branky od Montpellieru, aniž by při tom jakoukoli vstřelilo. "Tohle rozhodně nebyl výkon, na jaký jsme se připravovali. Dostali jsme sedm gólů ve dvou zápasech. Uvidíme, jestli se z toho dokážeme oklepat, nebo jestli půjde o dlouhodobější problém," řekl trenér Pablo Correa.

Celkově tedy tým uruguayského kouče inkasoval dvaatřicet branek, což v porovnání s ostatními celky Ligue 1 rozhodně není žádná pohroma. Možná i proto při absenci Michaela Basser Chretiena, Loica Puya a Joffreyho Cuffrauta znovu pověří Ericka Cabaca a Moudou Diagneho, aby si stoupli do středu obranné linie.

Angers SCO v této sezoně rozhodně nepředvádí výkony, které by měly strašit soupeře, jako tomu bylo v první polovině minulého ročníku. Pořád ale platí, že největší kandidáty na sestup bychom měli hledat jinde. Tím spíše, že svěřenci Stéphana Moulina dokázali minule v těžkém utkání přehrát severofrancouzské Lille.

"Konečně jsme byli odměněni za naše výkony na hřištích soupeřů. Věděli jsme, že díky tomu, že v lednu přivedli nové hráče, nebudou tolik sehraní. Jsem moc rád, že se nám podařilo uhrát takový výsledek. Naší největší inspirací byl Lorient, který tady v Lille také vyhrál. Do konce sezony ale pořád zbývá odehrát ještě hodně utkání." To je fakt.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.07 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Lille OSC  (sobota 20:00)
Souboj osmnáctého Caen se sedmnáctým Lille slibuje pěkně vyhrocenou podívanou o záchranu. Oběma celkům se v uplynulých kolech příliš nedařilo a balancují vlastně stále na hranici udržení se a sestupu. Domácí padli dvakrát v řadě a nedaří se jim v útoku, hosté museli třikrát v řadě skousnout porážky o jednu branku.

Jeden jediný bod dělí oba celky v tabulce, a co se aktuální formy týče, odrazit se zpátky do lepších zítřků jim právě vzájemný zápas zcela jistě nabízí. V letech minulých se tyhle duely staly zcela jasnou záležitostí Lille. Od roku 2009 nad Caen vyhrálo hned dvanáctkrát v řadě, soupeř přitom nedokázal ani v jednom případě ani remizovat!

Svěřenci Patriceho Garandeho působí po celou dobu sezóny spíše nenápadným dojmem. Už několikrát nebyl caenský stratég spokojený s výkonem svého mužstvo. A nic na tom nezměnilo ani minulé kolo. "Je před námi ale ještě dlouhá cesta. Soustředíme se už na Lille a Nancy. Na tabulku nekoukám a je mi jedno, jestli mi věříte nebo ne," říkal.

Co nejrychleji by u SMC mělo dojít k reinkarnaci útoku. Už třikrát v řadě se domácím nepodařilo skórovat. Probudit by se měl především Ivan Santini, kterému se v novém roce podařilo přesně zacílit jen na začátku ledna. Góly chorvatského útočníka povětšinou znamenají úspěch, už několikrát tomu v minulosti bylo.

Alespoň v jedné věci mají v Lille jasno. Trenér Patrick Collot měl u týmu trošku zvláštní pozici, spíše byl jen jakousi dočasnou volbou, a nakonec po uplynulých třech neúspěšných kolech přece jenom místo šéfa lavičky přepustil nově jmenovanému Franckovi Passimu. Zřejmě ani tohle přitom nebude dlouhodobé řešení.

Na spadnutí je totiž dohoda s Marcelem Bielsou, aby vedl Dogy v novém ročníku. "Požádali jsme Francka, aby nás zachránil," říkal generální ředitel Marc Ingla, člen nového vedení. "Nechceme ohledně Bielsy nic sdělovat, dokud nebude nic oficiální. V červenci se toho může stát hodně. Teď nás povede zkrátka Franck."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Metz - FC Nantes  (sobota 20:00)
V tuhle chvíli mají k záchraně, o níž rozhodně usilují oba dva celky, blíže Nantes, které rozhodně chce navázat na poslední trošku nečekaný úspěch nad Marseille. To Méty mají po minulém kole rozhodně co napravovat, vysoká porážka v Monaku určitě nepotěšila. Na podzim si svého soupeře venku vychutnaly.

Bretaňský celek prohrál se svým protivníkem v září minulého roku ostudně o tři branky. Tehdy však vedl mužstvo René Girard, který vlastně začínal svou pouť hodně neúspěšného angažmá. Od té doby, co je u kormidla Sérgio Conceicao, se atmosféra v Nantes hodně vyčistila. A mužstvo se slušnou pravidelností sbírá body.

V podstatě však dosud Kanárci nedokázali uspět proti těm nejlepším celkům Ligue 1. Utkali se vlastně jen s PSG, s nímž poměrně zaslouženě padli, a až v uplynulém kole se jim podařilo opravdu ukázat svou sílu naplno. Marseille dokázali nasázet hned tři branky. "Myslím si, že jsme hráli skvěle," hodnotil hostující stratég.

Portugalský lodivod by neměl sáhnout k nějakým výraznějším změnám v sestavě. Absence či nějaká zranění se jeho týmu několik týdnů dozadu prakticky vyhýbají. "Byl to nejlepší výkon, jaký jsme od mého příchodu předvedli," brumlal si spokojeně Sérgio Conceicao před týdnem. "Je to především důležitá zpráva pro naší psychiku."

Nováček ligy musí na svůj mač na jihu Francie co nejrychleji zapomenout. V Monaku prostě neměl absolutně žádnou šanci. Pokud se mu opravdu podaří hodit za hlavu černé myšlenky, bude mít Nantes rozhodně pořádný kus práce. Vždyť Méty dokázaly před vlastními fanoušky zvítězit už třikrát v řadě! Ze všech kol uspěli naplno přesně ve čtvrtině případů.

Teď by se navíc domácím do sestavy měl vrátit útočník Cheick Diabaté, který se začíná stávat klíčovou postavou ofenzívy. "Byli jsme jen diváci. Rozhodnuto bylo už po deseti minutách," říkal kouč Philippe Hinschberger po minulém kole. "Než abychom však byli schopní něco uhrát s Monakem, to raději porazím Nantes," vyhlašoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.04 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - AS Monaco  (pátek 20:45)
Souboj předposledního týmu tabulky s prvním má zcela jasného favorita. Monako nehodlá v nedaleké Bastii zaváhat nejen proto, aby nedala PSG záminku k dostižení ho v tabulce, ale zároveň aby se dobře navnadilo na očekávaný souboj Ligy mistrů na půdě Manchesteru City. Jakýkoli bod by měl pro domácí cenu zlata.

Svěřenci kouče Leonarda Jardima jsou v naprosté pohodě. Působí na všech čtyřech frontách, pořád mají šanci uspět v obou domácích pohárech, Ligue 1 i Lize mistrů, a mají možnost zaznamenat jednu z nejlepších sezón ve své historii. Zdobí je útok, stále dokola opakované téma. Ale ono se není čemu divit, v lize mají na svém kontě celkem 75 přesných zásahů.

Duel s Métami minulý týden? Zcela jasná záležitost, vítězství o pět gólů je toho zcela jasným důkazem. I přesto, že má ASM hodně náročný program a Jardim musí mnohokrát protáčet sestavu, herně i výsledkově se knížecímu klubu daří i nadále. Prakticky na každém postu dokáže vždy najít adekvátní náhradu.

Sázka na mládí je také jeden z klíčových faktorů monackých úspěchů. Vždyť třeba v minulém kole si teprve osmnáctiletý Kylian Mbappé připsal na své konto hattrick. Od roku 2005 nikdo mladší v Ligue 1 tento počin nezvládl. Ne nadarmo je tenhle forvard přirovnáván k francouzské legendě Thierrymu Henrymu.

V mnoha herních momentech řeší situace opravdu dost podobným způsobem. Docela dost dobře mu to šlapalo s Falcaem, takže není určitě vyloučeno, že s ním bude po boku čelit i horké korsické půdě. Proti Métám ovšem seděl na lavičce Valére Germain, jenž by měl být zdravotně v pořádku, takže Jardim má hned několik variant, jak složit útok.

Přece však není v Monaku všechno tak růžové, jak by se mohlo zdát. Boschilia si totiž před týdnem přetrhl přední zkřížený vaz a zřejmě si do konce sezóny nezahraje. "Je to vážné," hlesl hostující stratég. "On je důležitým členem našeho mužstva. Může totiž hrát až na třech pozicích. Byl bych raději, kdybychom nad Méty vyhráli jen 1:0 a on nebyl zraněný."

Bastii se v novém roce vůbec nedaří a v uplynulých šesti kolech získala pouhé dva body. V Toulouse naposledy padla vysoko 1:4 a z předposlední příčky se výše nevyhoupla. V tuhle chvíli na záchranu ztrácí čtyři body. A to se navíc nechali vyloučit Yannick Cahuzac a Nicolas Saint-Ruf, kteří budou nyní chybět.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.10 - 4.40 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco25184375:2358
2.Paris Saint-Germain25174450:1855
3.OGC Nice25158241:2053
4.Olympique Lyon241311045:2940
5.AS Saint-Étienne25109630:1939
6.Olympique Marseille25106933:3136
7.Girondins Bordeaux2599729:3136
8.EA Guingamp2597930:3034
9.Toulouse FC25961031:2833
10.Stade Rennes2589825:2933
11.Montpellier HSC25781036:4229
12.FC Nantes24851118:3329
13.Dijon FCO25691034:3727
14.Angers SCO25761221:3327
15.AS Nancy-Lorraine24761118:3227
16.FC Metz24851124:4427
17.Lille OSC25751323:3226
18.SM Caen24741325:4225
19.SC Bastia24571221:3222
20.FC Lorient25641527:5122
Bodové odečty
FC Metz-2za výtržnosti fanoušků v utkání s Lyonem, kdy hozenou petardou zranili soupeřova brankáře

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
Pyroman

Dupraz před zápasem na PSG:

""Barcelona's budget is 700 million euros, ours is 35 million. That is 20 times greater, and 20 times four is 80. So logically speaking if we lose 79-0 we are doing better than Barca. However, if we lose 79-0 we will look like idiots."

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
smazaný uživatel

hodně velkej luxus

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
elChe

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jany kozak

Reagovat
naheCZ

Reagovat
lampard8

Na ofiko stránkách TFC jsem to nenašel. Není to vymyšlené?

Reagovat
Pyroman

je to na Ligue1.com

Reagovat
Langi

OL / Dijon J-1 !!

Le groupe : Gorgelin, Mocio, Rafael, Diakhaby, Jallet, Mammana, Morel, Rybus, Yanga-Mbiwa, Darder, Ferri, Gonalons, Tolisso, Tousart, Cornet, Fekir, Memphis, Ghezzal, Lacazette.

#teamOL

Koukam lehke prekvapeni v brane...kez by chytal Mocio...Gorgelin je dira

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
.13

Reagovat
blaugrana

Dat Barce 4 a potom remizovat s Toulouse. Klasika.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele