Ligue 1 - preview 25. kola

13.02.2015, 08:29, aktualizováno 15.02.2015, 08:51
Previews
Bordeaux čeká těžké střetnutí se Saint-Étienne, zatímco poslední Metz čeká zkouška jménem Guingamp. Večer vstoupí do akce vedoucí Olympique Lyon, jenž si může zvýšit náskok na hřišti Lorientu...
Girondins Bordeaux - AS Saint-Étienne  (neděle 14:00)
Trenér ASSE Christoph Galtier ví, že jeho svěřenci musí pořádně zabrat, pokud chtějí hrát evropské poháry i v příští sezoně.

Tím spíše by měli jít proti Bordeaux nekompromisně za výhrou, protože PSG i Marseille své zápasy tohoto kola už odehrály a jenom remizovaly. Případné vítězství Les Verts by tedy snížilo deficit na rozdíl pěti bodů. Nicméně zálusk na čtvrté místo si dělají i Monaco, Montpellier a právě Bordeaux. Na Stade Chaban-Delmas by to tedy měla být hodně slušná podívaná.

"Lyon, Marseille a PSG jsou v tuto chvíli asi nedostižitelní. První dva zmíněné celky navíc hrají už pouze Ligue 1, na kterou se tedy mohou naplno koncentrovat. Ovšem favoritem na zisk titulu zůstává z pochopitelných důvodů PSG. Nicméně pořád jsme na čtvrtém místě a tuto pozici hodláme minimálně udržet," řekl Galtier.

V souvislosti se jménem osmačtyřicetiletého kouče sílí spekulace, že by měl v létě ze Saint-Étienne odejít. V tomto městě z regionu Rhône-Alpes trénuje už od roku 2009 a sám tvrdí, že je tam šťastný. "Mám platný kontrakt a nikdy jsem neřekl, že chci zamířit jinam. Teď se plně soustředím na druhou polovinu sezony, abychom dostáli cílů, které jsme si předsevzali," dodal někdejší trenér roku ve Francii.

V jarní části sezony však jeho svěřenci zatím vyhráli pouze jednou, hned v prvním (devatenáctém) kole. Od té doby vydřeli jen dva body. Pořážka v duelu s PSG se tak nějak očekávala, ale proti Caen borci vyloženě propadli. Proti Bordeaux navíc nebudou moci nastoupit Florentin Pogba, Renaud Cohade, Francois Clerk a Moustapha Bayal Sall. Nejistý je také start Jérémyho Clémenta.

Na druhou stranu i ASSE, tak jako třeba Méty, má v kádru borce, kteří se mohou pyšnit titulem z Afrického poháru národů, který se letos konal v Rovníkové Guineji. Max Gradel a Ismaël Diomande jistě svým přístupem pomohou celému mužstvu. Trenér Les Girondins Willy Sagnol sice žádného reprezentanta Pobřeží slonoviny v kádru nemá, ale po vítězství nad Évianem v minulém kole věří ve tříbodový zisk i tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Metz - EA Guingamp  (neděle 17:00)
Méty se v zápase s Guingampem budou chtít odlepit ode dna ligové tabulky. Pomoci by jim v tom měl i Cheick Doukouré, jenž se vrátil jako vítěz Afrického poháru národů.

Svěřenci Alberta Cartiera naposledy vyhráli na začátku listopadu a na Lorient, který okupuje první nesestupové místo, ztrácejí šest bodů. Doukouré tak doufá, že svým nadšením a chutí do fotbalu strhne i své spoluhráče. "Pokud trenér rozhodne, abych hrát, tak budu jedině rád," prohlásil dvaadvacetiletý fotbalista na tiskové konferenci.

"Před odletem do Afriky mě výsledky Mét znepokojovaly, nicméně teď se na naši situaci dívám úplně jinak. Do konce sezony zbývá ještě dost zápasů a věřím, že se nám začne dařit. Kdo ví, třeba už proti Guingampu započneme sérii velmi dobrých duelů. Musíme vyhrát! A stejně tak musíme v dalších kolech porazit Évian a Remeš!," dodal sebevědomě Doukouré.

Zatímco Méty v týdnu nestačily v rámci Coupe de France na druholigový Stade Brestois, Guingamp si poradil s celkem AS Yzeure, ačkoliv na to svěřenci Jocelyna Gourvenneka potřebovali hned 120 minut. Měli opravdu velké štěstí, protože Christophe Mandanne vyrovnával až v nastaveném čase. Nicméně utkání nakonec zvládli, a tak se v březnovém čtvrtfinále mohou těšit na dalšího velmi přijatelného soupeře - amatérský klub US Concarneau.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.10 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Lorient - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Olympique Lyon, si může díky menšímu zaváhání pronásledovatelů vypracovat v Lorientu čtyřbodový náskok. Kouč Hubert Fournier se však obává, že jeho mladí svěřenci začali pociťovat tlak, který je ve Francii na lídra Ligue 1 vyvíjen.

Les Gones v posledních dvou kolech remizovali jak s Monakem, tak PSG. Ovšem ani předtím to z jejich strany nebylo po herní stránce úplně optimální. "Neřekl bych, že by to bylo tím, že je tým unavený. Spíše soupeři začali detailněji studovat styl naší hry, díky čemuž se na nás pokoušejí vyzrát," řekl Fournier.

"Nicméně moji hráči určitě ten tlak cítí. A když to vezmeme do důsledku, tak vzhledem k investicím a s tím související kvalitě kádru, by se mělo jasným mistrem stát PSG," dodal sedmačtyřicetiletý kouč, aby alespoň část toho tlaku přesunul na úřadujícího šampiona z hlavního města. Komplikací v cestě za třemi body by pro něj mohla být skutečnost, že do hry opět nebude moci nasadit Alexandre Lacazetta, jenž suverénně vévodí tabulce střelců.

Lorient určitě potěšila výhra 1:3 v minulém kole proti Remeši, stejně jako předchozí remíza s Montpellierem. Svěřenci Sylvaina Ripolla však proti Lyonu nemají dobrou bilanci. První vzájemný střet této sezony prohráli 0:4. A doma na Stade du Moustoir svého nejbližšího soupeře porazili naposledy v srpnu roku 2010. Olympique bude tedy i bez Lacazetta celkem jasným kandidátem na výhru.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - SM Caen  (sobota 16:00)
PSG má po nečekané ztrátě Marseille velkou šanci poskočit na druhou příčku; stačí mu k tomu porazit doma Caen. Nováček sice papírově nepůsobí dojmem těžkého soupeře, jediný pohled na jeho současné výsledky by však měl stačit k tomu, aby si zjednal patřičný respekt..

Nejenže Caen momentálně platí za jeden z nejlépe hrajících týmů celé ligy, Pařížanům navíc budou svazovat nohy i vyhlídky na blížící se play-off Ligy mistrů. V něm se utkají s Chelsea, a kouč Laurent Blanc uznává, že jeho tým už pomalu myslí na první, úterní zápas. Ovládnout Evropu je jedním z dlouhodobých cílů klubu, leč Chelsea působí letos nesmírně nebezpečným dojmem a reálně tak hrozí, že Pařížané po dvou čtvrtfinálových ročnících vypadnou tentokrát o kolo dříve.

Tyto myšlenky ale nyní musí ještě stranou; první je na řadě duel s Caen, které do hlavního města přijíždí s naprosto čistou hlavou. Jeho raketový úprk ze sestupového pásma mu poskytuje luxusní možnost trochu polevit a zápas si primárně užít, zatímco PSG potřebuje vyhrát - stále obhajuje titul, a jakákoliv další ztráta by znamenala obrovské problémy. Po poslední remíze 1:1 s vedoucím Lyonem má úřadující šampion dobrou pozici; Les Gones jsou před ním pouze o dva body.

"Čeká nás zápas, kde musíme získat tři body. Předtím jsme měli pár důležitých utkání, další nás čekají hned potom," nechal se slyšel Blanc. "Vím, že všichni už myslí na Chelsea, ale my musíme nejprve vyhrát v sobotu." PSG se naposledy představilo v týdnu v osmifinále Coupe de France, kde udolalo Nantes 2:0; tento výsledek je o to cennější, že Les Canaris kolo před tím vyřadili právě Lyon. "Hráči proti Nantes splnili má očekávání. Možná ale udělám nějaké změny už v sobotu, a v úterý budeme rotovat ještě více," naznačil pařížský kouč.

To může znamenat návrat Zlatana Ibrahimovice, Thiaga Silvy a Blaise Matuidiho; tyto opory byly v poháru šetřeny, zatímco Yohan Cabaye doufá, že si po výtečném výkonu (a vstřelené brance) udrží pozici ve startovní jedenáctce. Otazníkem je zdravotní stav Javiera Pastoreho, kterého trápilo lýtko a trénoval individuálně; dnešní duel pro něj bude asi ještě příliš brzy.

A s kým že to mocné PSG dnes zkříží kordy? Caen zakončilo kalendářní rok 2014 v hrozivé formě a ještě po prvním lednovém kole uzavíralo tabulku; nyní je čtrnácté, na zónu ponoru má náskok čtyř bodů a ve Francii neexistuje tým, který by proti němu chtěl v tuto chvíli nastoupit. Po výhrách nad Remeší (4:1), Rennes (4:1), Saint-Étienne (1:0) a Toulouse (2:0) nyní vyhlíží pátý tříbodový úspěch v řadě.

"Caen si prožilo nesmírně těžký start sezony, ale poslední čtyři ligové duely vyhrálo a má skvělou formu," uznává Blanc. "Hrají teď opravdu dobře a narostlo jim sebevědomí. My jsme ale na tento zápas připraveni. Všichni v klubu ví, že máme na to, abychom získali tři body, a to je také naše povinnost. Jiný cíl neexistuje," dodává.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
V souboji dvou týmů, které nedávno prožívaly skvělou formu, leč v posledních týdnech trochu zaváhaly, se představí Monaco a Montpellier. Domácí stále sní o kvalifikaci do Ligy mistrů; hostům by sice stačilo umístění ve středu tabulky, nyní ale můžou pomýšlet i na poháry..

Ambiciózní Monaco tři body nutně potřebuje, chce-li udržet kontakt s čelem tabulky. Minulý víkend totiž podlehlo oslabenému Guingampu na jeho půdě 0:1, což byla jeho první ligová porážka od listopadu; svěřenci Leonarda Jardima se nicméně dokázali rychle oklepat a ve středu v Coupe de France udolali Rennes 3:1, čímž si zajistili čtvrtfinále poháru.

Nyní chtějí tento výsledek potvrdit i v domácí soutěži a naladit tak formu na vyřazovací část Ligy mistrů, kde je čeká Arsenal. "Vítězství v poháru nás povzbudilo, ale některé chyby stále zůstávají. Pořád máme na čem pracovat," podotkl Jardim. "V Ligue 1 je naším cílem první trojka. Začínáme být už trochu unavení, ale to je normální, když hrajete třikrát do týdne. V sezoně jsme odehráli už 37 zápasů a je normální, že někteří hráči nedokážou podávat stále ideální výkony. Většina z nich není na takovou zátěž zvyklá. Musíme se maximálně soustředit," dodal.

Zápas s Montpellierem by mohl být papírově jednodušší záležitostí, než se na první pohled zdá - alespoň to říkají statistiky, podle kterých neprohrál knížecí klub s tímto soupeřem už 25 (!) utkání v řadě. Sedmnáct z nich skončilo vítězstvím. Jardim se dnes pokusí na tuto šňůru navázat i bez zraněných Ricarda Carvalha (lýtko) a Joaa Moutinha (kotník).

Na druhé straně stojí rovněž klub, jehož výborná forma utrpěla před týdnem tvrdý direkt - Les Pailladins doma prohráli s letos matným Lille 1:2, stále ale zůstávají v horní polovině tabulky, na sedmém místě. Kouč Rolland Courbis chce na tento výsledek rychle zapomenout a zareagovat další úspěšnou sérií.

"To, že jsme prohráli s Lille, nijak nemění náš dlouhodobý cíl, kterým je skončit od šestého do osmého místa," vyjádřil se zkušený stratég. "Byla to naše první prohra v druhé polovině sezony. Pokud se dokážeme oklepat a navázat stejným způsobem, jakým jsme hráli v předcházejících pěti nebo šesti zápasech, budeme spokojeni," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.50 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - SC Bastia  (sobota 20:00)
Skomírající Nantes přivítá na vlastním stadionu rozjetou Bastii, která momentálně rozhodně nevypadá jako tým, jejž by měl na konci sezony čekat sestup o patro níže. Vděčí za to zejména blahodárnému vlivu nového kouče Ghislaina Printanta, pod jehož vedením Korsičané postoupili i do finále domácího Ligového poháru..

O nervy drásající penaltové výhře v semifinále nad Monakem toho bylo už napsáno dost a dost, dnes však Printantův tým dosáhl dalšího malého vítězství: do velkolepého finále, které sehraje na Stade de France proti favorizovanému PSG, totiž bude vstupovat jako papírově domácí tým. Páteční los tak rozhodl o tom, že právě Bastia bude mít právo volby barvy dresů, šaten, a také privilegium předzápasového tréninku přímo na stadionu, zatímco Pařížané (ironicky) budou ve vlastním městě hosty. Může se to jevit jako nepodstatný detail, ale psychologická výhoda je to nesmírná, a celá Francie od Printantova nástupu už dobře poznala, jak nebezpečná Bastia umí být, jdou-li okolnosti v její prospěch.

Ostrovní klub nemá v lize stále ani zdaleka vyhráno, patnácté místo a čtyřbodový náskok na sestupovou zónu však už působí mnohem přívětivěji, než tomu bylo na podzim. Ve všech soutěžích neprohrál už čtyřikrát v řadě, v lize naposledy na vlastním stadionu udolal Méty 2:0. Největší současnou zbraní Printantova výběru je (trochu překvapivě) obrana, jež v těchto čtyřech duelech udržela tři čistá konta a inkasovala pouze v Lens (1:1).

To Nantes jsou na tom s formou podstatně hůře, ačkoliv jejich tabulkovou pozici (deváté místo, daleko od pohárů, ale i od sestupu) by jim dnešní soupeř mohl závidět. Po slibném úvodu se totiž přece jen ukázalo, že atlantskému klubu po odchodu Filipa Djordjeviće do Lazia chybí čistokrevný střelec; výsledkem jsou pak přinejlepším utrápené plichty, jako ta poslední v Nice (0:0).

Ve středu hráli Les Canaris o čtvrtfinále Coupe de France a se silným PSG prohráli 0:2; šlo o symbolické pohřbení pohárových nadějí poté, co začalo být jasné, že z ligy už na Evropu nedosáhnou. Ještě v předcházejícím kole přitom heroicky udolali vedoucí Lyon 3:2 po hattricku levého záložníka Vincenta Bessata. "Procházíme si těžkým obdobím, máme problémy vytvářet si šance a střílet góly," přiznal po prohře s Pařížany kouč Michel Der Zakarian.

"Inkasovali jsme příliš brzy a příliš snadno, načež jsme nechali soupeře, aby nám vnutil svou hru. Bylo nesmírně těžké vůbec získat balon. Výpadky formy jsou ale součástí fotbalu, tak to prostě je. Není ostudou vypadnout s úřadujícím mistrem v Paříži v pohárovém osmifinále. Teď se musíme začít zase soustředit na ligu, kde je naším úkolem získat rychle nějaké body," dodal stratég s arménskými kořeny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Toulouse dělí už jen jediná příčka od sestupového pásma. Klub, který má před sezónou minimální cíle držet se ve středu tabulky a případně se poprat o pohárové příčky, letos nemůže být spokojený. V souboji s Rennes mu půjde o jediné - aby získal takový výsledek, který ho nedostane přímo do červeného pásma.

Situace kolem TFC není vůbec růžová a kouč Alain Casanova si to moc dobře uvědomuje. Najednou se totiž jeho svěřenci namočili to pořádně špinavé bryndy, se kterou ve fotbale nechce mít nikdo nic společného, a tak svým hráčům údajně promluvil do duše. Věří, že zisk 18 bodů z následujících 14 kol, a tedy celkově 43 bodů, bude stačit na záchranu.

Casanova si před sezónou maloval jiný obrázek. "Před ní jsme si řekli, že chceme zaútočit na Evropu. Nestyděli jsme se," prozradil domácí stratég. "Na druhou stranu tím prvotním cílem bylo zůstat mezi 17 týmy, které nesestoupí. Statistika říká, že celek s 12 vítězstvími nikdy nesestoupil. Takže teď musíme trvat na zisku 18 bodů."

Zatímco venku Toulouse získalo pouhých devět bodů a ze třinácti utkání hned desetkrát prohrálo, doma to vyloženě taková bída není. Naposledy před vlastními fanoušky skolilo Remeš nejtěsnějším možným způsobem. "Každý člověk, který miluje tenhle klub, by měl dorazit na stadion a podpořit nás," burcoval fanoušky Casanova.

Domácí se můžou těšit na jednoho navrátilce, Akpa Akpro již bude k dispozici po Africkém poháru národů. "Jeho návrat může být naším dorazovým můstkem," myslí si toulouský kouč. "Ve čtvrtek se vrátil plný euforie, že turnaj vyhrál. Ukáže hodně touhy, přinese čerstvý vzduch. Určitě náš tým probudí."

Rennes by rozhodně chtělo pomýšlet na příčky pohárové, zatím je však na nemastném, neslaném 12. místě. V průběhu týdne vypadlo z Coupe de France, a to na půdě Monaka. "Může to být úspěšný konec tohoto ročníku, pokud začneme vyhrávat. Ale Taky ještě můžeme soupeřit o holé přežití," uvědomuje si hostující trenér Philippe Montanier.

Obránce Mexer do tohoto duelu nezasáhne a zůstává na marodce, ačkoli jeho problémy s kotníkem prý neměly být vážné. Bek M'Bengue by ale měl být již připravený. "Od začátku roku máme jen tři body z patnácti možných. Buďme si vědomi situace, že to bude boj až do samotného konce," zakončil Montanier.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.25 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - OGC Nice  (sobota 20:00)
Lille na Nice v poslední době vůbec neumí, prohrálo s ním už čtyřikrát v řadě. Oba týmy, které od sebe dělí v tabulce pouhopouhé dva body, se nacházejí ve středu tabulky a rády by se ještě pokusily zabojovat o příčky pohárové. K tomu, aby se jim přiblížily, by potřebovaly rozhodně zvítězit.

Hosté v novém roce nabrali dobrý směr a stoupají průběžným pořadím stále výše. Za posledních pět zápasů získali slušných jedenáct bodů a jsou aktuálně na osmém místě. Je pravda, že předchozí dvě kola jim nevyšla úplně podle představ, v Metách, kde byl sice těžký terén, a doma s Nantes uhráli jen dvě bezbrankové remízy.

Trenérovi Claudu Puelovi rozhodně nedělá radost nynější ofenzivní potence, určitě však může chválit teprve devatenáctiletého brankáře Moueze Hassena, který se po letním odchodu Davida Ospiny do Arsenalu propracoval na pozici jedničky. V Lille může tenhle talentovaný mladík zaznamenat třetí čisté konto v řadě.

Hassen chytnul šanci za pačesy v pravý čas. "Na začátku sezóny jsem nebyl tak sebejistý, bylo to komplikované," svěřoval se. "Ale já jsem zápas od zápasu nabíral zkušenosti. Trenér mí věří, a čím více hraji, tím se cítím lépe." Nice mimochodem kromě Ospiny vychovalo též Huga Llorise, jenž chytá v Tottenhamu.

A Hassen doufá, že se oběma vzorům rychle přiblíží. "To, co dělám, je snaha dosáhnout na jejich úroveň," nevytyčil si vůbec malé cíle. "Sledoval jsem zápasy Arsenalu i Tottenhamu. Věřím, že když se na ně budu dívat, můžu i v některých ohledech něco dělat lépe. I když to bude těžké, protože oni už maxima dosáhli."

LOSC je rozhodně povzbuzen o minulé vítězství na půdě Montpellieru. A právě nyní by mohl mizernou sérii s Nice přerušit. "Soupeř má v tuto chvíli skvělý tým, plný mladých a hodně rychlých hráčů. Doma jsme s ním už dvakrát prohráli, takže už to potřebujeme zlomit a nabrat sebedůvěru," říkal obránce Franck Béria.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.25 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - Évian Thonon Gaillard  (sobota 20:00)
Tvrdá bitva o pověstných šest bodů se dá očekávat v Lens; na tamní Stade Félix Bollaert totiž přijíždí Évian, a eventuální vítěz bude mít obrovskou výhodu v těžkém boji o záchranu. V současnosti jsou totiž oba týmy ponořeny v sestupovém pásmu..

Osmnáctý Évian je na tom o jeden bod lépe, jasná je však pouze jedna věc - remíza, papírově zřejmě nejpravděpodobnější výsledek, by nepomohla vůbec nikomu. Pokud se body skutečně budou dělit, zůstanou pod čárou ponoru oba týmy. Domácí útočník Adamo Coulibaly pevně věří, že právě toto je zápas, od nějž se Les Sang et Or mohou odrazit k mohutnému finiši.

"Víme, že musíme vyhrát," nezastírá Coulibaly. "Zvláště pokud proti nám stojí přímý konkurent v boji o záchranu. Jsme si dobře vědomi toho, že tento zápas může být nakonec rozhodující. Je na nás vyvíjen velký tlak, ale my to musíme brát pozitivně. Sezona ještě nekončí, nicméně vítězství by nám do jejího zbytku nesmírně pomohlo," dodává upřímně.

Svěřenci Antoine Kombouarého tedy budou hrát jednoznačně na tři body, i proto, že mají momentálně lepší formu - ačkoliv ani jeden ze soupeřů v roce 2015 nevyhrává, Lens alespoň sbírají body. Jejich poslední tři duely skončily remízami, přičemž ta z minulého týdne, divoká přestřelka 3:3 na půdě nesmírně silného Saint-Étienne, může posloužit jako důležitý odrazový můstek. Évian oproti tomu dvakrát za sebou prohrál.

Hostující kouč Pascal Dupraz se v závěrečné třetině sezony hodlá spoléhat zejména na budování týmového ducha - celý tým se například v uplynulém týdnu pravidelně scházel na společné snídaně. Cílem je stmelit kabinu co nejvíce, aby dokázala společnými silami bojovat až do samého konce. "Po hráčích chceme, aby ze sebe dávali naprosto vše. Musí být připraveni na hřišti padnout za klub. Vím, že to zní dost dramaticky, ale musíme být zkrátka připraveni na všechno," vysvětluje bojovně naladěný Dupraz.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Stade Reims  (pátek 20:30)
Marseille se sice stále drží v těsném boji o titul, v současnosti však zůstává dokonale závislé na domácí formě - zatímco na cestách ztrácí body plnými hrstmi, doma na Vélodrome atakuje letitý rekord 14 vítězství v řadě. Další překážkou je Remeš, které se v roce 2015 zatím vůbec nedaří..

Marcelo Bielsa, který na podzim se svým systémem 3-4-1-2 uchvátil celou Francii, působí odhodlaným dojmem; Marseille podle něj musí opět nalézt ideální herní pohodu, chce-li se v zápase o prvenství držet až do konce. Případná dnešní výhra by znamenala alespoň dočasný posun na první místo; mohlo být ještě lépe, to by však Les Phocéens nesměli před týdnem remizovat 1:1 s Rennes.

"Nemyslíme na to, nijak nás to neovlivňuje," vyjádřil se Bielsa k tomu, že by jeho svěřenci mohli po čase opět vést celý ligový peloton; k této situaci jim dopomohla remíza Lyonu s PSG minulou neděli. "Soustředíme se pouze na to, abychom hráli dobře a získali tři body. Všechny další okolnosti jsou nepodstatné. I kdybychom šli do čela, v neděli může být vše jinak. Bylo by hloupé se tím vzrušovat," dodal.

Marseille má momentálně na kontě 48 bodů, stejně jako PSG; v čele stále trůní Fournierův Lyon, který nastřádal o dva body více. Argentinský kouč se může spoléhat i na nově příchozího Lucase Ocampose, který hned ve svém debutu vystřelil remízu v Rennes; nebýt jeho trefy, zaznamenali by Les Phocéens dost možná další nepříjemnou porážku. A Bielsa otevřeně přiznává, že pokud má jeho tým působit opět dominantním dojmem, musí začít hrát úplně jinak.

"Co se týče našeho představení (proti Rennes), těžko se zbavit pocitu zklamání a odevzdanosti," povzdechl si. "To musíme změnit. Také na tom tvrdě pracujeme, já i mí hráči. Každý zápas je pro nás novou motivací," zakončil kouč, který se bude muset obejít bez vykartovaného záložníka Maria Leminy.

To Remeš, která na Vélodrome zajíždí s nálepkou absolutního outsidera, je na tom neporovnatelně hůře - alespoň tedy porovnáme-li její jarní formu s tou podzimní. Zatímco v první půlce sezony totiž svěřenci Jeana-Luca Vasseura hráli jako z partesu a chvílemi to dokonce vypadalo, že mohou atakovat i pohárové příčky, v roce 2015 se jim zatím vůbec nedaří a z pěti pokusů mají na kontě jediný bod.

Naposledy prohráli doma 1:3 s trápícím se Lorientem, a ačkoliv záchranářské starosti jsou vzhledem k solidní podzimní bodové "základně" stále dost daleko, tragická současná forma vyvolává na Vasseurově tváři řadu vrásek. Slavný klub je aktuálně třináctý, na zónu sestupu má náskok šesti bodů. V Marseille se od něj příliš nečeká i proto, že letos vyhrál na cestách pouze dvakrát..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon24155448:1850
2.Olympique Marseille24153644:2348
3.Paris Saint-Germain24139241:2048
4.AS Saint-Étienne24118527:1841
5.AS Monaco24117625:1940
6.Girondins Bordeaux24107729:3037
7.Montpellier HSC24106831:2436
8.OGC Nice2496928:2933
9.FC Nantes2489720:2333
10.EA Guingamp241021228:3632
11.Lille OSC2487920:2131
12.Stade Rennes2487924:3131
13.Stade Reims24851128:4029
14.SM Caen24761133:3527
15.SC Bastia2469924:2727
16.FC Lorient24831328:3327
17.Toulouse FC24741324:3625
18.Évian Thonon Gaillard24721524:4023
19.RC Lens24571224:3222
20.FC Metz24561319:3421

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (138)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Chtělo by to tak vstřelit 3, 4 góly aby nastala pohoda konecne, a sebevědomí aby se nevypadlo z boje o titul. Přání hezká hra a 2x Gignac 1x Ocampos 1x Alessandrini.

Reagovat
smazaný uživatel

kéž by, hlavně ten Gignac by se mohl probrat

Reagovat
El Fáňos

Reagovat
El Fáňos

Reagovat
smazaný uživatel

doufám že Marseille dnes opět ztratí .

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

přání splněno

Reagovat
Godwinson

Bude uz hrat Lacazette?

Reagovat
Langi

asi ještě ne...na foot01 visel článek, kdo doplní Fekira v útoku?

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by hrál, kdyby se nehrálo na umělce řekl Fournier.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl by nastoupit až příští zápas proti Nantes.Dnes začal s tréninkem

Reagovat
Langi

jinak Jallet možná bude chybět, kvůli bolesti stehenního svalu

Reagovat
smazaný uživatel

Tolisso na RB, Mvuemba na CM, pokud tam nepůjde Messi. A nebo Dabo na RB, ten taky nehrál špatně ty zápasy, co byly.

Reagovat
Langi

varianta s Tolissem a Mvuembou se mi zamlouvá víc...ať má taky Árný nějaké minuty...furt jen střídá a přitom vždycky, když hraje, tak hraje dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Fournier je rasista.

Reagovat
smazaný uživatel

protezuje bile a araby na ukor typickych africkych fotbalistu

Reagovat
smazaný uživatel

jinak Lemina stop na 3 , no.. aspoň je to zaslouženě

Reagovat
Israha

Po zásluze. Ale Romao to odehraje taky, pokud už se vzpamatoval ze zimního spánku, takže nějaká zásadní ztráta to není. Spíš mě štve, že furt nebude N'Koulou...

Reagovat
smazaný uživatel

Romao to odehraje, v defenzivě mi přijde platnější. Jenže Lemina, ten má zase tah na branku, cpe se do koncovky, je ve vápně nebezpečný. Doma musíme do soupeřů bušit a hodil by se víc. Prostě magor. Nevíš, jak to má s tou podmínkou?

N'Koulou.. tam je to blbý. Na ASSE asi bude ještě scházet, nepočítám s tím, že se dá do té doby dohromady, chybět však může podstatně víc a to byl byl průser.

Reagovat
Pipo123

Reims to docela vie na OM, dneska tipujem remnízu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Ta fantasy už se teď díky tomu enormnímu nárůstu cen ani nedá měnit Blbej formát.

Reagovat
smazaný uživatel

hehe, na to jsem nejak uplne zapomnel

Reagovat
Godwinson

Už dlouho si toho všímám, no Ale pro mé sebevědomí je to fajn.

Reagovat
domingo

Jen tak pro zajimavost:

Auxerre ma nejlepsi formu od sestupu (vlastne od Fernandezova odchodu), neprohralo uz 15 (!) souteznich zapasu v rade a prave hraje doma s Troyes, jasnym lidrem Ligue 2. Pokud zvitezi, dostane se na dostrel postupovym prickam.

Reagovat
smazaný uživatel

mohli byste postoupit misto hovnaru z brestu, dijon, sochaux, auxerre ideal

Reagovat
domingo

Jj, takhle no. I kdyz pral bych to i Angers, motaji se tam nahore uz hodne dlouho a jednou by jim to mohlo vyjit, ten tym nemaji spatnej a minimalne by to bylo osvezeni, verim ze mnohem prijemnejsi nez mrdky typu Arles nebo Brest. A o postup bojuje i GFCA

Reagovat
domingo

A kdyby nekoho zajimalo, jak ten tym ted vypada, dnesni sestava jest:

Lembet - Aguilar, Fontaine, Puygrénier (C), Djellabi - Aït Ben Idir, Mulumba, Lefebvre - Kilic, Viale, Cheikh Diarra

Reagovat
Godwinson

L2 je neskutečná, viz ty týmy na chvostu tabulky, to je strašná prdel. Nejhorší je, že to tomu Brestu i přeju, protože podle mě je to spolu s Nancy jediný potenciálně L1 přínosný tým Angers ze setrvačnosti taky, no. Proto to ani jednomu z těch týmů určitě neklapne

Reagovat
domingo

Troyes by L1 podle me udrzeli v pohode. Ale vybirat si tam nahore podle sympatii a kvality zaroven je fakt slozity, no

Reagovat
smazaný uživatel

proc myslis, ze by sochaux nemeli prinos? nebo resp. meli mensi, nez zrovna brest a nancy

Reagovat
domingo

Pac Sochaux je vlastne Auxerre v bledemodrym? Musi zacit odznova a vychovat si novou generaci hracu, historicky do L1 samozrejme patri, ale momentalne by je tam vsichni roznesli na kopytech, si myslim.

Reagovat
smazaný uživatel

na druhou stranu tu kostru maji slozenou z velmi zkusenych hracu, kteri by teoreticky i pri pripadnem postupu mohli pomoci a pak by jen museli doladit zbytek sestavy... ja bych se bal, ze kdyby nepostoupili v dohledne dobe, tak by pak mohli dost slusne zabrednout v L2

Reagovat
Godwinson

+ mně jsou po Gillotovi strašně nesympatičtí. Naproti tomu Brest s Nancy mají strašně zajímavé týmy, na které bych byl výše hodně zvědav.

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak to budu zvedavy, jak se to vyvrbi

Reagovat
domingo

Jo, ten zapas je derby, jsem zapomnel dodat. 0:0 po pulhodine.

Reagovat
EAG le grand amour

Tak postup a uspořádat výjezd na AJA-EAG

Jinak, jak porazime Metz, tak je to pro ně asi konečná, co myslíš?

Reagovat
EAG le grand amour

Jinak v L2 samozřejmě můj Le Havre musí na postup

Reagovat
Godwinson

Remeeeš

Reagovat
smazaný uživatel

gól povedenej, ale jinak nic, vůbec neví.. dneska by jim mohli dát tak 3 kousky, Payet to tam dobře servíruje

Reagovat
Pipo123

Kedy sme sa o tom bavili ? tuším pred Nice že kľudne OM môže prehrať v Nice, zaváhať v Rennes a doma stratiť proti Reims reálne odvolanie Bielsu ?

Reagovat
Godwinson

Jj, hned po Nice jsem na tu diskuzi vzpomínal :) Nejvtipnější je, že ho podle mě nevyhodí ani když skončí třetí (pokud pak udělá LM), Ocampos budiž důkazem.

Reagovat
Langi

Marseille ten titul evidentne nechce

Reagovat
Langi

Hmm

Reagovat
smazaný uživatel

zas jsi to zakrikl

Reagovat
Langi

V pohode...stejne je nakonec obrali

Reagovat
smazaný uživatel

Gignac missing everything

Reagovat
Godwinson

"Marseille váhá nad podpisem Ayewa"

Reagovat
Godwinson

Jooooo

Reagovat
smazaný uživatel

A já si už naivně myslel, ze vyhrají za ten kurz

Reagovat
Pipo123

Langi, teraz sa ten tvoj koment hodí viacej

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille je trapná, jak tohle mohli ztratit

Reagovat
smazaný uživatel

ne trapnější než PSG - největší tragédi světového fotbalu. a ti špinaví muslimové v nich utápěj tolik peněž, odporné.

Reagovat
smazaný uživatel

ještě by to chtělo aby zítra ztratilo QSG za ten bod který jim daroval rozhodčí v Lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

lyon hraje potreti v rade v nedeli od deviti... konecne davaji spravny tym v prime time

Reagovat
ACSeRw!n

89'

2 - 1

Emiliano Sala

90'

2 - 2

Herve Bazile

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce i rivalové to přejí Lyonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes to sakra nestihnem, možno iba posledné minútky.Tk dúfam že to bude za 3 body.

Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu ten kurz na Lyon, Francii vůbec nevsázím,nezajímám se ale i když nehraje nejlepší střelec Lacazzete tak stejně Lyon musí mít sílu.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, to se proste musí zkusit

Reagovat
smazaný uživatel

Lopes, Bedimo, Jallet, Rose, Umtiti, Tolisso, Gonalons (c), Mvuemba, Fekir, Njie, Cornet

zajimava sestava alespon konecne mvuemba projednou zaklad, zrejme proto, ze to v lorientu dost dobre zna

Reagovat
juninho8

konecne dostane sancu od zaciatku....a som rad ze aj na ukor Ferriho....ten hra podla toho ako sa vyspi...raz parada, potom nic moc....uvidime ako Arny dnes a ten utokbude tiez zaujimavy snad sa Njie s PSG zastrelil a dnes fukne kusy

Reagovat
juninho8

3*

Reagovat
smazaný uživatel

no to zas bude jen o tom, co vymysli fekir benzia ani na lavicce nahradniku, jediny nahradnik do utoku jatrovka, nic moc...

Reagovat
juninho8

kto nominuje tych sudich? :D :D zase Lannoy vzdy mame vyberoveho

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
juninho8

Reagovat
smazaný uživatel

saskarny v obrane hned ze startu

Reagovat
juninho8

skusaju co si mozu dovolit ci anthony podrzi ako s PSG

Reagovat
smazaný uživatel

timhle stylem asi nepodepise novou smlouvu, kdyz ho v tom porad vsichni nechavaji

Reagovat
juninho8

jeho by nebavilo chytat keby nemal robotu dufam

Reagovat
Godwinson

Hubert

Reagovat
smazaný uživatel

zatim to vypada, jak kdyby do lorientu prijel prvni tym tabulky, ale odspodu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak třeba bychom si mohli i přihrát a dostat se za půlku

Reagovat
juninho8

podla prvych 20 minut uz chapem tie kurzy ale snad sa rozbehneme

Reagovat
smazaný uživatel

lol ono se hraje uz skoro 25 minut se zatim nestalo fakt nic krome te jedne polosance lorientu

Reagovat
juninho8

podla mna to bola golovka ale okrem toho fakt nic

Reagovat
smazaný uživatel

tak tam byl zaber, jak rose tesne predtim, nez utocnik zakoncil, do toho lehce pichl a lopes to pak pokryl, tu dorazku uz moc neberu jako sanci z toho uhlu, kdyz tam byl nas hrac, to by nedal ani ronaldo

Reagovat
smazaný uživatel

Proč Lyon nehraje stejně jako Lorient?

Reagovat
smazaný uživatel

otazka je polozena spatne... spravne to je: proc lyon nehraje?

Reagovat
juninho8

aha...hned to tam nabil takmer supol ono vacsie sance neviem ci pridu...len taketo polo

Reagovat
smazaný uživatel

cornet absolutne k nicemu bohuzel podle predpokladu, fakt doufam, ze je benzia zraneny, jinak to je ze strany fourniera nepochopitelne

Reagovat
juninho8

na Fekira uz podla mna 2 ciste fauly neodpiskal

Reagovat
smazaný uživatel

fakt nevim, jak tohle muze vyhodnotit jako dive

Reagovat
juninho8

Njie a Cornet totalne marny....jednemu zavadzia lopta a druhy ani neni na ihrisku

Reagovat
Godwinson

A já věřil, že dá Njie dnes hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

svuj klasickej hattrick uz zavrsil... nezpracoval, neprihral, nevystrelil

Reagovat
juninho8

podobne

Reagovat
juninho8

na toho Fekira utocia jak osi...len sa bojim ze mu rupnu nervy

Reagovat
smazaný uživatel

pekna prasecina maximus, dneska zatim z formy jako vsichni z lyonu

Reagovat
juninho8

ono je aj dost smutne ze jediny hrac ktory moze z lavicky nieco zmenit je Yoann ale ja by som skusil aj Yattaru...horsi ako Cornet dnes uz nebude a mozno sa mu nieco od hlavy odrazi spravnym smerom

Reagovat
smazaný uživatel

no ja bych tam teda hned dal ferriho, ta zaloha je zoufale nekreativni... a jatrovku tez, pokud teda vyjimecne bude zkouset behat

Reagovat
juninho8

snad Hubert bude mat nejaku carovnu ruku....mozno to rozhodne Messi

Reagovat
Langi

Twl tak jak to kopem? Musel sem s mladou na 50 odstinu sedi, tak doufam ze si spravim chut

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

spanok bude asi lepsi podla toho co sa dialo doteraz alebo vyskusajte 50 odtienov nazivo....to by bolo asi najlepsie

Reagovat
smazaný uživatel

BDSM Langi

Reagovat
juninho8

nieco podobne mal Hubert vytiahnut v kabine cez polcas

Reagovat
Langi

hodne poucnej film...celkove takovej "ze zivota"

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

doporucuju spis kouknout na dalsi kvalitni film, treba babovresky, horsi jak ten "fotbal" to nebude

Reagovat
Langi

Boha...pritom ta sestava se mi na papire libi zas urcite nebudou schopni dostat se do zakonceni

Reagovat
smazaný uživatel

Dostat se do zakončení by byla taková třešnička na dortu, my bychom se spokojili s přesnou přihrávkou na 2 metry a podržení míče aspoň 5 vteřin

Reagovat
Godwinson

Oj

Reagovat
smazaný uživatel

Ayew na hřišti, tak to jsme skončili

Reagovat
smazaný uživatel

ten moment, kdyz lorient ma na stridani ayewa a lyon... hm... no nic

Reagovat
Langi

Reagovat
juninho8

komentator to vystihol...."plenty of headaches"

Reagovat
juninho8

chce to tam poslat Yoanna, nech lannoy nieco piskne fekirovi za vapnom a Yoann sa o to postara

Reagovat
smazaný uživatel

vole cornet to dostane do volnyho prostoru a bezi do dvou obrancu, to uz je fakt moc

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť to říkám

Reagovat
juninho8

lepsie jak Cornet by tam zahral kdekto...a je to tu...oni mali aspon koho nasadit....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ROSE

Reagovat
Godwinson

Ty vole

Reagovat
Langi

jezisi

Reagovat
smazaný uživatel

Dejte na hrot Daba omg

Reagovat
juninho8

okamzite nech tam da Yattaru a Yoanna.....Njie a Cornet mozu ist rovno do becka

Reagovat
Godwinson

Zrovna arcizmrdeček. Já doufal, že je v příštím kole doma Évian klepne a sestupová trojice bude hotová, kurva. Otočit

Reagovat
Israha

To je sranda, ten "boj" o titul

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon bojuje o osmé místo nejlépe

Reagovat
Israha

To je fakt, s takovou vás za chvíli dožene lepší ASSE, pokud teda Galtier vysvětlí Gradelovi, že ve fotbale se dá i přihrávat...

Reagovat
juninho8

moze nahrat do cistej ale radsej ju strati....klasik Njie

Reagovat
smazaný uživatel

umtiti jedinej, kdo se umi dostat do sance, s timhle at se ti dva v utoku chyti za ruce a jdou domu

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon je fakt one man team jak prase, bez Lacazetta 3 zápasy a dva body

Reagovat
juninho8

inac Fekir je tiez dobry palic nesudiac len podla tohto zapasu...no konecne...a pome YOANN

Reagovat
smazaný uživatel

Hurá jeden šmatlák dole, tak teď by mohl jít i ten druhý.

Reagovat
smazaný uživatel

piskej konec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ok, ani gourcuff neda jedinej balon, to nepujde dneska

Reagovat
Godwinson

Caen to stihlo za tři minuty, není kam se honit.

Reagovat
juninho8

on ide fakt na hattrick....pomeeeee...Njie

Reagovat
juninho8

ja uz som ho tam videl...Jallet

Reagovat
Langi

Njie se rozstrilel

Reagovat
Godwinson

NJIEEEEEEEEEEEE Ještě dva

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

dnes sme na viac nemali...bohuzial....aspon zakopli vsetci teda no....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele