Ligue 1 - preview 16. kola

02.12.2016, 08:52, aktualizováno 04.12.2016, 08:41
Previews
O návrat do čela tabulky bude bojovat Nice, které hostí Caen. Olympique Marseille se střetne s Nancy, Saint-Étienne cestuje do Rennes...
Stade Rennes - AS Saint-Étienne  (neděle 15:00)
V Roazhon Parku se v neděli utkají dva týmy, které mají leccos společného - jak domácí Rennes, tak hostující Saint-Étienne mají letos jednoznačně pohárové ambice, ani v jednom případě to však zatím není žádná sláva. Toto je zápas o pomyslných šest bodů, který nemá žádného papírového favorita..

Dokonce i poslední týden probíhal v obou táborech prakticky totožně. Minulý víkend zaznamenaly oba celky důležitá vítězství; bretaňští před vlastním publikem udolali Toulouse (1:0), Les Verts si zase vyšlápli na Angers, dokonce na jeho půdě (2:1). Vložené kolo je však vrátilo zpátky na zem, neboť ASSE doma pouze remizovalo s mátožným Marseille, zatímco Rennes dokonce podlehlo v prestižním derby poslednímu Lorientu (1:2).

Aktuálně jsou tak domácí šestí se čtyřiadvaceti body, hosté z deváté příčky ztrácí dva. Renneský kouč Christian Gourcuff po kolapsu v Lorientu nešetřil kritikou a je pravděpodobné, že dnes posadí na lavičku několik opor, které se laxním výkonem pod poslední prohru podepsaly; mohlo by se to týkat Paula-Georgese N'Tepa, Kamila Grosického a Pedra Mendese. Naopak trenérův syn Yoann, který vynechal derby kvůli problémům s kolenem, by měl být připraven naskočit do základu.

Určitě budou chybět zranění Clément Chantome, Méxer a Wesley Saïd, kteří se do tréninku zapojí až příští týden.

Jestliže největším problémem Rennes je venkovní forma, u Saint-Étienne je to impotence v útoku - v posledních pěti soutěžních zápasech dokázali Galtierovi svěřenci skórovat pouze jednom (ve zmiňovaném triumfu v Angers), jinak třikrát uhráli bezbrankovou remizu a prohráli 0:1 s Nice. To je do značné míry způsobeno chatrným zdravím elitního forvarda Roberta Beriće, který je momentálně v rekonvalescenci; co hůře, problémy má i jeho náhradník Alexander Soderlund, takže není vyloučené, že dnes na "devítce" nastoupí křídelník Romain Hamouma. Který, mimochodem, také není stoprocentně fit.

Christophe Galtier bude doufat v mnohem lepší výkon než proti Marseille; nebýt heroického představení brankáře Stéphane Ruffiera, nejspíš by Les Verts neudrželi ani remízu. Na druhou stranu je fakt, že venku se Les Verts poměrně daří; na cestách prohráli naposledy v srpnu. Dnes se pokusí tuto sérii prodloužit i bez zraněného Ronana Pierre-Gabriela a vykartovaného Kévina Malcuita, naopak Léo Lacroix si svůj trest už odpykal a bude připraven.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Gnagnon, Bensebaini, Baal - Henrique, Fernandes, Hunou - André - Gourcuff - Sio
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Théophile-Catherine, Perrin, Lacroix, M'Bengue - Pajot, Selnaes, Veretout - Tannane, Hamouma, Monnet-Paquet
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.00 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - AS Nancy-Lorraine  (neděle 17:00)
Těžký los v uplynulých dvou kolech Marseille nezvládla podle představ. Nejprve jasně nestačila Monaku, ve středu pak uhrála pouze bod na půdě St. Étienne. Pořád se tak drží prakticky jen v klidném středu tabulky, který slavnému klubu jednoznačně nemůže stačit. Proti Nancy mu zkrátka velí už bodovat naplno.

Opravdu velká bída je to v posledních několika týdnech především v útoku. OM za 540 minut dokázal skórovat jen dvakrát, přičemž si připsal pouze jedno vítězství a hned tři bezbrankové remízy. Ani po více jak měsíci se hra a především výsledky pod vedením nového kouče Rudiho Garcíy, jenž naposledy působil v AS Řím, výrazně nezlepšily.

Nicméně třeba proti St. Étienne nehráli Les Phocéens vůbec špatně. Jen zkrátka neproměnili hned několik gólových možností. "Ti, kdo mě znají, vědí, že takový výkon beru. Jen takové nám mohou přinést lepší zítřky," hodnotil García. "Můžeme vyhrát díky zázraku nebo štěstí. Ale když desetkrát budete hrát špatně, nebude tomu tak mnohokrát."

Protrhnout střeleckou smůlu, to je asi aktuálně hlavní cíl domácího celku, aby se alespoň do konce podzimu přiblížil pohárovým příčkám. "Pokud jsme schopni takto hrát, stejně jako v St. Étienne, pravidelně, budeme vyhrávat," ujišťoval marseillský stratég. "Potřebujeme předvést to samé už teď v neděli."

Od minulého víkendu, kdy Marseille absolutně nezvládla zápas v Monaku a padla vysoko 0:4, bylo opravdu vidět zlepšení. Proti Nancy už bude k dispozici Zinédine Machach, což je určitě pozitivní zpráva. "Působili jsme jako tým, byli jsme schopni kontrolovat dění na hřišti. Soupeř celkově moc gólů nepouští, na jeho půdě jsme hráli dobře," zakončil García.

Když ASNL naposledy zavítal na Stade Vélodrome, psal se rok 2013. A na poměrně starobylé utkání má jen ty nejlepší vzpomínky, slavný stánek totiž vyloupil výhrou 1:0. Ostatně i nyní zavítá na půdu soupeře v dobrém rozpoložení. Z posledních tří zápasů vytěžil hned sedm bodů, ve středu vypráskal čtyřmi brankami Méty.

A rázem se hosté ze sestupového pásma vyhoupli po patnáctém kole na třináctou pozici. "Bylo to velké vítězství. Měl jsem pocit, že chceme vyhrát za každou cenu, a to se potvrdilo," broukal si spokojeně hostující lodivod Pablo Correa po souboji dvou nováčků Ligue 1. "Musíme v téhle cestě pokračovat," dodával obránce Tobias Badila.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pelé - Sakai, Fanni, Rolando, Hubočan - López, Anguissa, Vainqueur - Thauvin, Gomis, Cabella
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Černik - Cuffaut, Diagne, Lenglet, Badila - Pedretti, Diarra, Aït Bennasser - Dia, Hadji, Puyo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Toulouse FC  (neděle 20:45)
Ačkoli listopadové výsledky fotbalistů Nice nebyly ideální, i po patnáctém kole se drželi v samotném čele tabulky, a i nadále vyvíjí tlak na giganty z Monaka a PSG. Náskok už se ovšem ztenčil na minimum, takže případná další zaváhání jako ta proti Bastii nebo Caen jsou zcela vyloučena, pokud chtějí hrát o titul. Nyní doma přivítají nevalně hrající Toulouse.

Kolem klubu z Azurového pobřeží je pochopitelně daleko více mediálního humbuku, než tomu bylo v sezónách minulých. Dokonce se mluví o novém francouzském Leicesteru, který loni senzačně ovládl anglickou Premier League. "My si tlak nepřipouštíme. Jestli to vyjde, tím lépe pro nás. Uvidíme, jak to bude na konci," říkal záložník Wylan Cyprien.

Před týdnem zavládlo v Nice velké zklamání, před vlastními fanoušky totiž pouze remizovalo s Bastií. Ale ve středu vše napravilo a z půdy nepříjemného Guingampu přivezlo všechny body. "Jsme za své úsilí odměňováni. Bojovali jsme o to, abychom byli na čele, takže nebudeme říkat, že tu být nechceme," pokračoval Cyprien.

Ten si moc dobře uvědomoval, že v Bretani bylo v rámci vloženého kola potřeba odpovědět na neúspěch s korsickým soupeřem. "Když srovnám utkání s Bastií, které jsme dali hodně prostoru, teď jsme byli spolu schopni dobře bránit. Měli jsme daleko pevnější defenzívu. Před zápasem s Toulouse je to pozitivní zpráva," oddychl si.

Protože následující čtvrtek nebude mít souboj s Krasnodarem velkou prioritu, neboť v Evropské lize už domácí nemůžou postoupit dál, a rozhodovat se tak bude jen o konečné třetí příčce ve skupině, pozornost je více věnována logicky Ligue 1. I na jaře může být výhoda, že se oproti Monaku a PSG můžou soustředit jen na domácí dění.

TFC se v tomto týdnu hodně nacestoval. Nejprve musel na severozápad Francie na půdu Rennes, pak zpátky domů kvůli vložnému střetnutí s Montpellierem, aby se vydal na jihovýchod do Nice. I svěřenci Pascala Dupraze mají, podobně jako jejich protivník, dobrou náladu. Ve středu totiž vyhráli nejtěsnějším možným způsobem.

I tak však hosté jen marně vzpomínají na parádní formu ze začátku tohoto ročníku. "Nevím, jestli jsme si proti Montpellieru zasloužili vyhrát, ale nebudu se v tom pitvat," hodnotil toulouský šéf lavičky. "Do konce podzimu je možné získat 15 bodů. Já si přeji, abychom jich měli co nejvíce. Jedině tak můžeme mít takovou sezónu, jakou si fanoušci představují."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Cardinale - Pereira, Dante, Sarr, Dalbert - Seri, Cyprien, Walter - Eysseric, Pléa, Belhanda
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Lafont - Yago, Musavu-King, Diop, Moubandjé - Somália, Bodiger, Blin, Sylla - Toivonen, Braithwaite
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Paris Saint-Germain  (sobota 17:00)
Stým gólem v dresu PSG se ve středečním duelu s Angers prezentoval Edinson Cavani a ve své možná životní formě hodlá pokračovat i na půdě Montpellieru. Nové pořádky trenéra Unaie Emeryho zřejmě způsobily, že hosté v Ligue 1 spíše tápali, ale teď už se postupnými krůčky šplhají tabulkou dle očekávání až na pozice nejvyšší.

Dominique Rocheteau, Pauleta a Zlatan Ibrahimovic. To jsou jediní tři střelci v historii pařížského klubu, kteří zaznamenali alespoň stovku gólů jako před pár dny Uruguayec. Smlouva mu přitom má trvat až do roku 2018, a pokud ze svého trendu neustoupí, klidně by se mohl přiblížit i švédské legendě, která dohromady zaznamenala 156 branek.

I když v současnosti vede tabulku střelců v nejvyšší francouzské soutěži, svým individuálním statistikám skromně nedává žádnou velkou váhu. "Přemýšlím jen o týmu," jasně naznačil svůj směr. "Myslím jen na to, abych pro PSG odvedl co nejlepší práci. Zbytek spekulací patří budoucnosti. Nejdůležitější je vítězit a zvedat trofeje nad hlavu."

Celkem letos Edinson Cavani zaznamenal 19 přesných zásahů napříč všemi soutěžemi, ke stovce potřeboval celkově 166 utkání. V předminulém ročníku si v PSG připsal nejvíce branek v rámci jedné sezóny, konkrétně třicet jedna. Pokud ho například nijak výrazně nezbrzdí nějaké zranění, tenhle svůj osobní rekord by měl hravě překonat.

Těsně před přestupem do hlavní francouzské metropole se mu v Neapoli dokonce dařilo ještě lépe. Tehdy skóroval osmatřicetkrát ve 43 zápasech. "Očekávám, že prožije nejlepší období kariéry," je přesvědčený Emery. "Pokud tomu tak bude, bude to i dobré pro tým. Tvrdě pracuje na sobě i pro celé mužstvo. Chci ale, aby se všichni hráči zlepšovali."

Pokud se hostům podaří vyhrát stejně jako v posledních pěti ligových duelech i na půdě Montpellieru, dostanou se alespoň do neděle do čela tabulky. Monako by pak večer muselo porazit Bastii, aby mu Pařížané nějakým způsobem neodskočili. Vlastně by jim stačila i remíza, s tou se ovšem pochopitelně asi jen těžko smíří.

Montpellier letos působí nenápadným dojmem. Šňůru lepších výsledků získat nedokáže, na druhou stranu ani často neprohrává. V současnosti ho dělí dva body od sestupového pásma, naposledy venku nestačil Toulouse. "Nejsme schopni soustředit se na celý zápas. Už to trvá několik měsíců. Musíme reagovat velmi rychle," říkal kouč Frédéric Hantz.

Svůj dvoustý zápas u MHSC ve středu odehrál kapitán Hilton. Nejenže se svým mužstvem prohrál, ale ještě mu leželo v hlavě letecké neštěstí brazilského klubu Chapecoense. "V 17 letech jsem tam začínal svou kariéru. Klubu dlužím hodně. Jen jemu děkuji, v jakého jsem vyrostl hráče i muže. Vždyť i svou ženu jsem potkal v Chapecu," smutnil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.33 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - Lille OSC  (sobota 20:00)
Girondins Bordeaux v lize už sedm zápasů neprohrálo. Lille zase v týdnu dokázalo po čtyřech kolech vyhrát. Nejen pohled na tabulku však favorizuje domácí.

I předvedená hra se pod Jocelynem Gourvennekem změnila a jeho tým dokázal naposledy vytěžit bod na hřišti Bastie, přičemž neodjíždět z Korsiky s prázdnou ... to se vždycky počítá. "Bylo to hodně zdlouhavé a namáhavé, ale nakonec se nám přeci jen podařilo vyrovnat. Ten zápas byl takový všeljaký. Stejně jako proti Guingampu jsme chtěli vyhrát, ale nepodařilo se to. Je to naše čtvrtá venkovní remíza ze stejného počtu posledních zápasů, takže teď budeme muset zabrat doma," nechal se slyšet Gourvennec.

Také on sází v záložní řadě mimo jiné na Jaroslava Plašila, ačkoliv jeho vytíženost v Ligue 1 už není reprezentaci nic platná, neboť - jak známo - po EURU se rozhodnul skončit. Na rozdíl od něj do utkání nenaskočí Nicolas Maurice-Belay, Thomas Touré a Cédric Carrasso, což se nezmění až do konce tohoto kalendářního roku.

LOSC má za sebou vydaření střet s Caen, které je jeho přímým konkurentem v prozatímním boji o udržení. Výhra 4:2, pod níž se mimo jiných podepsal mistr Evropy Éder, by mohla týmu hodně pomoci. Jenže právě střelec jediné branky ve finále francouzského mistrovství se ještě v první půli zmíněného duelu s Caen zranil a o branky by se měl starat Nicolas de Préville.

"Jsem na své hráče pyšný a jsem šťastný, že ten zápas tak dobře zvládli. Za tím vítězstvím šli od samotného začátku. Nebáli jsme se hrát. Vytvářeli jsme si šance a soupeři toho zase tolik nebezpečného nedovolili. V této sezoně se ale musí odehrát ještě hodně zápasů," hodnotil prozatímní trenér Patrick Collot. V tom posledním má určitě pravdu, takže pro bývalý klub Davida Rozehnala určitě není nic ztraceno.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Angers SCO - FC Lorient  (sobota 20:00)
Angers hodlá odvrátit třetí porážku v řadě. Lorient zase potřebuje bodovat, jelikož strávit zimní pauzu, která se nezadržitelně blíží, na posledním místě tabulky, by se nemuselo vyplatit. Skvadra Stéphana Moulina nejdříve nestačila na ASSE, a poté na PSG. "Chtěli jsme překvapit. Proti PSG taky nic jiného dělat nemůžete. Určitě nám chybělo štěstí, ale jinak si myslím, že jsme skoro dosáhli na ideální formu. Doufám, že to v dalších utkáních potvrdíme. Proti PSG je těžké si vytvářet šance, ale jinak se nám to daří. Věřím, že nejinak tomu bude i proti Lorientu," řekl bezmála padesátiletý trenér.

Ani proti Lorientu nebude moci využít Alexandre Letelliera, Ismaela Traorého a dlouhodobě zraněného Billyho Ketkeophomphonea. Na trávník se po jednozápasové nucené absenci, způsobené trestem za karty, vrátí Yoann Andreu. Moulin se zároveň nechal slyšet, že znovu využije formaci se čtyřmi obránci a že do základní sestavy nasadí svou silnou čtveřici - Thomase Manganiho, Famaru Diedhioua, Gillese Sunua a Baptiste Santamariu.

To by proti Lorientu mohla být cesta k úspěchu. Ačkoliv družina Bernarda Casoni si v týdnu v rámci vloženého kola připsala na konto třetí ligovou výhru, když překvapivě přehrála Rennes. "Tohle vítězství je odměna za usilovnou práci hráčů. V posledních týdnech pozorně poslouchali pokyny a nyní je přesně splnili. Ne se vším jsem byl dnes spokojený, ale věřím tomu, že jsme na dobré cestě získat zpět ztracené sebevědomí," prohlásíl Casoni.

Faiz Selemani a Benjamin Lecomte si proti Angers nezahrají. Gólman Les Merlus bude podle nejnovějších odhadů mimo minimálně dva měsíce. Do jarní části se tedy mezi třemi tyčemi bude objevovat Paul Delecroix, jenž se rozhodně nemůže chlubit velkými zkušenostmi, přestože v říjnu oslavil už osmadvacáté narozeniny. Nicméně kromě duelu s Monakem zatím předvádí dobré výkony, které jeho týmu dvakrát přinesly body. Stane se tak i potřetí?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Monaco - SC Bastia  (sobota 20:00)
Monaco chce nadále prohánět PSG a Nice. K tomu bude muset porazit Bastii, což je vzhledem k formě a lehkosti, s jakou Jardímovi svěřenci hrají, jeví býti dosti pravděpodobné.

Do obstojné formy se vrací i Radamel Falcao. Kolumbijský šutér dal zatím pět gólů a další by klidně mohl přidat v sobotu. "V této sezoně se zatím všechno vyvíjí dobře. Nejdůležitější je, že dostávám důvěru a pravidelně nastupuju. Daří se i týmu a doufám, že to tak zůstane. Naším cílem je také dojít daleko v Lize mistrů, ale abych řekl pravdu, teď se soustředím na každý další zápas a tolik neřeším, co bude třeba za tři měsíce," řekl bývalý hráč Atlética Madrid.

Minule proti Dijonu odehrál necelých třicet minut. O monackou branku se postaral Guido Carillo. A jak utkání hodnotil trenér? "Nehráli jsme dobře. Sice jsme brzy otevřeli skóre, ale hru jsme vůbec nekontrolovali. Dělali jsme chyby, jaké obvykle neděláme a snadno jsme ztráceli balon. Dijon si zasloužil ten bod. Taková je prostě Ligue 1: vždycky musíte hrát na sto procent."

To určitě nebude moct Benjamin Mendy, ale přesto by mohl být připraven odehrát alespoň nějakou porci minut. Knížecí klub čeká v týdnu ještě poslední duel základní skupiny Champions League. V Leverkusenu však už o nic nejde, jelikož AS má na kontě jedenáct bodů a je jasné, že skupinu E vyhraje. Německému celku bude stačit bod.

Bastia sice doma není v této sezoně až tak silná, jako tomu bylo v těch předchozích, nicméně naposledy stejně zvládla remizovat s Bordeaux. "Nezasloužili jsme si vyhrát. V prvním poločase jsme hráli pod svoje možnosti. Ve druhém poločase to bylo lepší, ale inkasovali jsme hloupý gól. Cítím však, že se pomalu zlepšujeme. Byl bych rád, kdybychom do konce podzimu získali ještě tak šest bodů. Tak bychom měli být v klidu," zamyslel se Francois Ciccolini.

Jemu budou chybět Ismael Diallo, Farid Boulaya, Sébastien Squillaci a Florian Marange. Nastoupit nemůže ani Allan Saint-Maximin, a to ze stejného důvodu, kvůli jakém zmeškal duel s Bordeaux Enzo Crivelli - zkrátka podle smlouvy nemůže nastoupit proti svému mateřskému klubu. Všechno nasvědčuje tomu, že Monaco tenhle duel zvládne.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
EA Guingamp - FC Nantes  (sobota 20:00)
Už toho bylo asi příliš jak na vedení klubu, tak na samotného Reného Girarda. Neoblíbeného kouče Nantes stál středeční debakl s Lyonem logicky pracovní místo, neboť Kanárci zabředli na předposlední příčku. Napravovat si reputaci v bretaňském derby proti Guingampu bude pro ně za současné situace extrémně složitý úkol.

Svádět vinu na jednu či druhou stranu, proč nakonec angažmá Girarda nebylo vůbec úspěšné, a hodnotit se bude zajisté jen jako jedna velká blamáž, by bylo dosti odvážným prohlášením. Je pravda, že výsledky jsou, obzvláště od půlky října, mizerné. Také však dodejme, že dvaašedesátiletý lodivod možná neměl takovou podporu, jaké by mu mělo být dopřáno.

Už před samotným příchodem do klubu v létě měl Girard poměrně nezáviděníhodnou pozici. Musel totiž přesvědčit, že je pravou náhradou za Michela Der Zakariana, který odešel do Remeše a jenž si mohl užívat vydobyté přízně nantských fanoušků. To jeho náhradník s nimi po celou dobu už od začátku prakticky jen bojoval.

Poslední kapkou pro rozchod obou stran byl šestigólový příděl ve vloženém kole, který znamenal už osmou porážku v sezóně, čtvrtou z posledních šesti případů. Nantskému prezidentovi Waldemarovi Kitovi došla trpělivost a dokonce se nebál odvolanému Girardovi, jeho synovi Nicolasovi a Gérardovi Bernardetovi údajně vyplatit vysoké odstupné.

Dočasným mužem na lavičce Nantes se stal po ruce ten nejdostupnější, a to nynější lodivod rezervy Philippe Mao. Na něj čeká dost obtížná zkouška, rád by totiž v Guingampu, který letos překvapivě hraje reálně o evropské poháry, alespoň nějakým způsobem uspěl, a prodloužil tak sérii neporazitelnosti proti tomuto lokálnímu rivalovi na šest utkání za sebou.

Domácí mají naopak ideální příležitost rozloženého protivníka poprvé od roku 2013 porazit. Až na středeční porážku s vedoucím Nice si totiž vedou velmi slušně, v uplynulých sedmi zápasech prohráli právě jen před pár dny. Jejich čekání na vítězství je ovšem jinak poměrně dlouhé, trvalo totiž celý listopad.

Ačkoli kouči Antoinemu Kombouarému byly předkládány názory, že jeho tým proti lídrovi Ligue 1 nehrál špatně, spokojený guingampský stratég nebyl. "Může to znít krutě, ale neexistuje hrát dobrý zápas, když prohrajete. Především výsledek je pro nás velkým zklamáním, protože jsme poprvé v sezóně prohráli doma," zasrčel novinářům.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.10 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Olympique Lyon  (sobota 20:00)
Olympique Lyon minule rozstřílel Nantes, což stálo místo Reného Girarda. Teď hodlá navázat další výhrou proti Metám. Ty oproti tomu budou chtít odčinit nelichotivé zaváhání s Nancy.

"Chci pogratulovat Nancy k výhře, i když si myslím, že jsme jim ledacos usnadnili. Dostali jsme dva góly během dvou minut, s níž není nikdy snadné se vyrovnat. Nesvádíme tu porážku na výkony rozhodčích, ani na nepříliš dobře připravený povrch. Teď se hlavně potřebujeme sebrat a doma proti Lyonu předvést docela jiné představení," řekl trenér Philippe Hinschberger.

Přičem je jasné, že vzhledem k trestu pro Benoita Assou-Ekotta bude muset provést další změnu v sestavě. Na jednu stranu obrany by se mohl postavit Ivan Balliu, zatímco na tu druhou Jonathan Rivierez. Mevlut Erding se sice vrátil k tréninku, ale o jeho šanci si zahrát se teprve rozhodne v hodinách před výkopem.

Les Gones se díky pěti výhrám z posledních šesti zápasů dokázali vrátit zpět na přední příčky tabulky. Tam je ale situace natolik vyrovnaná, že stačí jedno zaváhání a může být zase všechno jinak. V týdnu navíc čeká na svěřence Bruna Genesia klíčový střet o jarní fázi Ligy mistrů. Do osmifinále vede jediná cesta - je třeba porazit doma Sevillu!

Dá se očekávat, že některé opory neodehrají celý zápas. Ostatně Alexandre Lacazette, Rachid Ghezzal a Maxime Gonalons byli staženi už před koncem zápasu v Nantes. Trenér má k dispozici v podstatě kompletní kádr, včetně Emanuela Mammany a Nicolase N’Kouloua. Odstavený zůstává akorát Christophe Jallet. Vzájemná klání hovoří také pro Lyon, který se tak znovu chtě nechtě ujme role favorita.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 4.50 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SM Caen - Dijon FCO  (pátek 20:45)
Na oslavy Dijon jednoduše nemá čas. Jen tři dny poté, co uhrál senzační remízu ve vloženém kole s rozjetým Monakem, už musí potvrzovat, že tomu tak nebylo jen čirou náhodou, na půdě trápícího se Caen. Oba týmy bojují o holé přežití, sestupové pásmo se jich hodně týká, takže vítězství ze vzájemného duelu je pro ně jednoznačnou prioritou.

Tříbodový výsledek, to je přitom něco, co Caen i Dijon v posledních několika týdnech moc neznají. Domácí ze sedmi utkání uspěli naplno jen jednou, hosté své jediné vítězství získali v uplynulých osmi kolech. Mužstvo kouče Oliviera Dall'Oglia má alespoň tu výhodu, že na rozdíl od svého soupeře tak často neprohrává. I proto má aktuálně o čtyři body víc.

Potvrdil to vlastně i úterní duel s nynějším třetím celkem tabulky, byť konečnou plichtu burgundský celek uhrál až v samotném závěru. "Spodek tabulky je hodně vyrovnaný. Můžete sice hrát proti Monaku dobře, pořád ale máte jen jeden bod," uvědomoval si hostující stratég, že jeho situace v boji o záchranu je pořád notně nejistá.

Les Rouges letos venku ještě nevyhráli, ba co ještě hůř, pětkrát ze sedmi případů padli. Přitom Caen v tomto ročníku před vlastní fanoušky podlehlo pouze PSG a St. Étienne. "Doma hraje lépe, venku mi připomíná úplně jiný tým," hodnotil protivníka Dall'Oglio. "Už porazilo i lídra z Nice. Z hlediska postavení v tabulce se jedná o důležité utkání."

Oba mančafty si nemůžou stěžovat na nějaký kratší odpočinek, taktéž Caen absolvovalo svůj zápas vloženého kola v úterý. "Už to bude třetí zápas v pořadí během jednoho týdne. Vyrovnat se s únavou bude klíčové," říkal Dall'Oglio. "Patříme mezi ty týmy, které mají hodně remíz. Jestli se chceme posunout, musíme začít vítězit."

Domácí po úterním nezdaru v Lille, odkud si odvezli porážku 2:4, spadli na osmnáctou pozici. A trenér Patrice Garande byl opravdu pořádně nespokojený. "Jsem už unavený z toho, jaký máme přístup a motivaci," hlesl. "V poločase jsem se v kabině ptal: Co to tu předvádíte? Jestli si tu jenom chcete hrát s balónem, tak vůbec nechápete, o čem vrcholový fotbal je."

Garandemu opravdu dochází trpělivost. Vždyť jeho mužstvo od půlky října získalo jen čtyři body. "Vážně jsem naštvaný. Na hřišti je vidět příliš výkyvů," pokračoval v ostrých slovech. "Oproti tomu, co jsme dokázali loni, spíme. Nesmíme zapomínat na to, že se chceme v Ligue 1 zakotvit. Za to bojujeme celou dobu. Jenže teď na to kašleme."

S Dijonem se Caen mnohokrát potkalo v Ligue 2 a z posledních šesti vzájemných střetnutí jen jednou vyšlo jako vítěz. "Šokuje mě, jak málo úsilí do všeho dáváme. Přitom vím, že můžeme hrát mezi osmým až dvanáctým místem," soptil i nadále Garande. "Jestli nebudeme sbírat body, budeme ve velkých potížích. Akceptovat porážky nemůžeme."
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Reulet - Da Silva, Ben Youssef, Adéoti - Guilbert, Delaplace, Seube, Féret, Emmanuel Imorou - Santini, Rodelin
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Rüfli, Abdelhamid, Lang, Bouka Moutou - Pierre Melou, Abeid, Marié - Tavares, Diony, Sammaritano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice15113127:1036
2.Paris Saint-Germain15112230:835
3.AS Monaco15103244:1633
4.Olympique Lyon1581628:1825
5.Girondins Bordeaux1566320:1724
6.Stade Rennes1573516:1924
7.EA Guingamp1565419:1523
8.Toulouse FC1564518:1322
9.AS Saint-Étienne1557316:1222
10.Angers SCO1553713:1618
11.Olympique Marseille1546513:1718
12.FC Metz1553716:2918
13.AS Nancy-Lorraine1544712:1916
14.Montpellier HSC1537520:2816
15.Dijon FCO1536619:2215
16.SC Bastia1535712:1514
17.Lille OSC1542914:2114
18.SM Caen1542913:2714
19.FC Nantes153489:2413
20.FC Lorient15321014:2711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
Pyroman

PSG

Reagovat
mastakillah

Dneska je ta hra PSG jedna velká hrůza

Reagovat
Langi

Co se v tom prdelakove deje? To vypad proud nebo uz de perou?

Reagovat
Langi

*se

Reagovat
Pyroman
Reagovat
Langi

To jsou curaci...kontumace jak vysita presne...body zadarmo, ktery bysme po tomhle prubehu ani neziskali...

Reagovat
Pipo123

To bude kontumácia jak vyšitá

Reagovat
Pipo123

mala byť reakcia na Pyra

Reagovat
10

mám Lyon na tiketu, to budou řešit jak?

Reagovat
Pipo123

Já ich tam má tiež, podľa posledných správ sa nebude pokračovať v zápase

Reagovat
10

lidi už odchází, takže to budou kontumovat pro Lyon...ale sázkovky to asi vyhodnotí za kurz 1.00

Reagovat
smazaný uživatel

to snáď nie... ale stále lepšie ako by to malo odpáliť tiket

Reagovat
Langi

Void...kurs 1

Reagovat
juninho8

Tak toto je prasarna....na kamere urcit kto to bol a dozivotny zakaz na stadiony....

Reagovat
Godwinson

Jen za tohle kontumace? No to nevím

Reagovat
10

jim zavřou stadion na hoooodně dlouho

Reagovat
Godwinson

To beru, ale kontumovat "jen" za tohle by mi přišlo hodně divný. Ale nevím, co se tam dělo dál. Taky mě šokuje, že se tohle stane za stavu 1:0 pro domácí ... pokud Lyonští neprovokovali, tak je to fakt idiocie roku.

Reagovat
10

nepochopitelný, taky je tam trenér a hráči pěkně zjebali...

Reagovat
Langi

Pokud se nebude pokracovat v zapase tak neni o cem...vymatlanost roku ovsem

Reagovat
10

nechápu, jak tam můžou nechat lidi hodinu sedět a čekat na rozhodnutí

Reagovat
Langi

sami nevedi...fer by bylo to ukoncit a nechat za stavajiciho stavu dohrat bez divaku

Reagovat
Pipo123

Tam nie je o čom, bolo ohrozené zdravie hráča tak to logicky rozhodca prerušil a nechal to na delegátoch nech to vyriešia, zaslúžená kontumácia

Reagovat
Godwinson

To bylo třeba na ME v našem zápase taky a nic se nestalo. Nemusíme se bavit o nátuře fotbalistů, já válení sudů chápu, ale zase bych to nedramatizoval. Pokuta jako svině, zavřený stadion a další termín. Na druhou stranu jak je napsáno výše, když ti fanoušci takhle zkurví zápas, kde vedeš nad favoritem, kontumace je možná vtipnější

Reagovat
Pipo123

No čo som tak čítal komentár na FB stránkach FC Metz tak im tam dávajú dosť zabrať, obrovská kritika na ultras vlastného klubu. Aspoň teda ak som tomu správne porozumel

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

Ty vole, dyt mu bouchla petarda skoro u hlavy...i hraci domacich pred tim utikali a pak nechapave rvali do kotle...a to nelezeli na zemi a mohli uskocit...tohle je curakovina na ntou a ty napises "jen za tohle"

Reagovat
Godwinson

Koukal jsem na to na youtube a tam to teda vypadalo, že mu to bouchlo u prdele Jako nepříjemný to je, ale smrti o vlásek neunikl

Reagovat
Pipo123

Ale to bola druhá, najskôr vybuchla jedna, vďaka tej ošetrovali Lopeza, to video ktoré si dal to bola ďalšia ktorú hodili počas ošetrovania

Reagovat
Godwinson

Nj, tak píšu, že nevím, co všechno se tam stalo Tak to je jiná pecka, no. Za toho stavu, ti fotbaloví fanoušci jsou vážně tupý hlavy, jak smutný.

Reagovat
Pyroman

Smrti sice neunikl, ale z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že tohle je fakt nepříjemný a rozhodně nejsi schopný za 5 minut zase normálně fungovat, i když ti to žádné velké zranění nezpůsobí.

Reagovat
Godwinson
Reagovat
Pipo123

V zápase sa nebude pokračovať, brankára Lyonu museli previezť do nemocnice. Chceli ešte skúsiť pokračovať v zápase, ale vraj sa začali mlátiť fanúšikovia Lyonu a Metz, takže nezaistili bezpečnosť na štadióne a jeho okolí

Reagovat
smazaný uživatel

takže kontumácia v prospech nás? alebo bude dohrávka?

Reagovat
Pipo123

To sa ešte nevie, bude sa to riešiť v priebehu týždňa asi, o tom rozhodnú už ľudia vyššie

Reagovat
smazaný uživatel

dúfam že identifikujú tích hajzlov a prinajmenšom im zakážu doživotne vstup na štadión

Reagovat
Pyroman

řekl bych, že kontumace je hodně pravděpodobná

Reagovat
smazaný uživatel

Totální dominance na Vélodrome to už mělo být minimalně 2:0 totálně v suchu. Držení míče tam musí být přes 70%. Musí se začít proměnovat, aby z toho nebyla tragedie, kde Dijon jednou za zápas a dá gol.

Reagovat
smazaný uživatel

*vystřelí

Reagovat
Israha

Kdyby Thauvin kurva občas přihrál, bylo by to o něčem jiném...už mě tím sólováním zase pěkně sere.

Reagovat
Israha

No dobře, držím hubu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele