Ligue 1 - preview 15. kola

28.11.2014, 08:46, aktualizováno 30.11.2014, 09:02
Previews
Neděle nás ve Francii nejdříve zavede do Bordeaux, které na domácí půdě přivítá Lille. Souboj na ostří nože bude k vidění na půdě Évianu, kam dorazí poslední Guingamp. Jubilejní patnácté kolo následně uzavře derby mezi St. Étienne a Olympique Lyon...
Girondins Bordeaux - Lille OSC  (neděle 14:00)
V Bordeaux by se mohli co nevidět dočkat velice vítaného společníka v cestě za mimořádně solidním umístěním v Ligue 1.

Kouč Willy Sagnol prohlásil, že jedná s Thierrym Henrym, který pomalu "balí" svou americkou štaci v New Yorku Red Bulls. Bývalý hráč Arsenalu se však nechal slyšet, že by jej daleko více lákal návrat zpět do Londýna, kde by chtěl přispět k triumfu Kanonýrů v Lize mistrů. Spíše než na hřišti by tak ale raději činil z pozice asistenta Arséna Wengera.

Sagnol však neváhal, a aby překlopil misky na svou stranu, zařadil svého bývalého spoluhráče z francouzské reprezentace (společně slavili druhé místo na MS v Německu v roce 2006) na stejnou úroveň, na které se nachází tři patrně vůbec nejslavnější fotbaloví mušketýři: Just Fontaine, Michel Platini a Zinédine Zidane. "Zaslouží si, aby mu postavili sochu," dodal trenér, který letos v létě vystřídal na lavičce Bordeaux Francise Gillota.

S Bordeaux se ale i tak musí letos počítat, byť v minulém kole zaváhalo v duelu s Marseille. Kádr navíc zužují zranění. Nejcitelnější bude zřejmě absence kapitána Lamine Saného, a dále Juliena Fauberta a záložníka Wahbiho Khazriho. To Sagnolův protějšek už nemá zraněných hráčů tolik, tudíž může směle doufat v bodový zisk, kterého se zatím naposledy dočkal na samém začátku listopadu.

Jistě, Lille v týdnu remizovalo s v Evropské lize s Krasnodarem, ovšem postup ze skupiny už je v podstatě mission: impossible. Přesto trenér Girard tvrdí, že jeho svěřenci "jsou schopní předvádět mnohem lepší fotbal, než v současnosti předvádějí." Čtrnáctou pozici by bylo určitě dobré vylepšit. Zvláště, když v týdnu přijede v rámci vloženého kola na sever Francie jediný prvoligový klub z hlavního města, tedy PSG.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.10 - 3.50
více informací
Évian Thonon Gaillard - EA Guingamp  (neděle 17:00)
Zápas posledního s předposledním. Évian proti Guingampu. Kdo si zajistí tři body? Bude vůbec někdo takový?

EA Guingamp prohrál v posledních třech utkáních, přičemž do tohoto výčtu je započítána i porážka s Fiorentinou. V Evropské lize se vítězové Coupe de France snažili, leč na italského soupeře těsně nestačili. Pořád však mají velkou šanci na postup. Stačí v závěřečném kole porazit PAOK Soluň na jeho hřišti.

"Sice jsme hrali proti skvělému týmu, nicméně s výsledkem prostě nemůže být spokojení. Byli jsme naivní. Ve druhém poločase to z naší strany bylo o poznání lepší představení. Vytvářeli jsme si šance, ale žádné jsme neproměnili," řekl trenér Guingampu Jocelyn Gourvennec. Oba kouči však velice dobře vědí, jak důležitý duel před sebou mají.

"Ano, tenhle zápas je opravdu obzvláště důležitý, vzhledem k tomu, kdo na koho narazí. Nejen Guingamp a Évian jsou sestupem ohrožené týmu. Takových je nyní v Ligue 1 sedm nebo osm. Pravdou ale je, že tři body z tohoto zápasu by mohly pořádně zamíchat kartami," prohlásil Gourvennekův protějšek Pascal Dupraz. Ovšem ještě před utkáním Lens versus Méty, ve kterém se z vítězství 2:0 radovali borci, kteří hájí barvy bývalého klubu Vladimíra Šmicera.

Záhy však ještě dodal, že se zápasy dalších týmů z dolní poloviny tabulky nehodlá nikterak zaobírat. Jarní vzájemný střet opanovali právě jeho svěřenci. O výhru 1:0 se postaral obránce Cédric Cambon. Stejným výsledkem L’ETG uťali minulý víkend sérii čtyři proher, když si takto poradili s Nice. Vypadá to tedy, že v zápase s Guingampem vyhraje spíše nikoliv lepší, ale šťastnější tým.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.10 - 3.80
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Patnácté kolo Ligue 1 přináší mimo jiné ostře sledované Derby du Rhône.

Všude na světě se říká, že derby je natolik specifický zápas, že může dopadnout jakkoliv a že je - třeba navzdory rozdílnému rozpoložení obou mužstev - obtížné hledat favorita. Při pohledu na tabulku by mírným měl v tomto případě být Olympique Lyon, který má na třetím místě na šesté ASSE čtyřbodový náskok. Svěřenci Huberta Fourniera jsou navíc schopní vstřelit více branek za zápas, ačkoliv na druhou stranu propracovaná obrana Galtierova týmu málokdy inkasuje více než jeden gól.

Les Verts a jejich příznivci přitom měli na začátku sezony mnoho důvodů k radosti. Rivalovi se nedařilo. V lize prohrával a z Evropské ligy vypadl v předkole. Oproti tomu ASSE tedy základní skupinu hraje, a přestože ve všech pěti utkáních jen remizovalo, pořád má velice slušnou šanci na postup mezi nejlepších dvaatřicet týmů. A je třeba podotknout, že mu i ve vyřazovací části za určité konstelace postačí postupovat s remízami až do samotného finále.

Nicméně je samozřejmě velice nepravděpodobné, že by nerozhodné výsledky vydržely po celou sezonu. Ačkoliv podíváme-li se na posledních pět zápasů (lhostejno, jestli ligových či pohárových) celku, ve kterém kdysi působil jako trenér i Ivan Hašek, zjistíme, že i tady platí, že po každém závěrečném hvizdu z toho byla dělba bodů.

Lyon už neprohrál v deseti ligových duelech v řadě. A nic na tom nezměnilo ani minulé kolo, ve kterém si na Korsice rozdělil body s Bastií. "Vždycky jsme věděli, že hrát v Bastii je v čemsi unikátní. Neustále presují, a proto není snadné hrát svoji hru. Tolik se nám nedařilo, nicméně ten bod určitě bereme, byť by samozřejmě bylo bývalo lepší, kdyby byly tři," prohlásil Maxime Gonalons, kapitán Les Gones.

Na nejvyšší možné úrovni na sebe tyto dva týmy narazí po osmačtyřicáté, přičemž lepší bilancí (23 výher) se můžou pyšnit domácí. Nicméně mnohá vítězství se datují ještě do doby 60. a 70. let, kdy ASSE vládlo i celé Francii. V posledních letech se více daří Lyonu, který má navíc na soupeřově stadionu přezdívaném Le chaudron (v překladu kotel) vynikající skóre. Naposledu v Saint-Étienne prohrál před dvaceti lety!

"Je jasné, že pokud se budeme chtít v tabulce posunout nahoru, budeme muset vyhrávat. K tomu nám ale zřejmě chybí trochu toho štěstíčka. Třeba minule jsme Nantes ve druhém poločase zatlačili, ale nedokázali jsme proměňovat naše šance. Rozhodně se ale nedá říci, že by naše výkony nebyly dobré. Jenom to prostě chce být efektivnější v zakončení," spekuloval záložník Romain Hamouma.

V jistém smyslu může být určitou výhodou, že ať už prohraje kterýkoliv tým, nebude se moci tou porážkou dlouho užírat, jelikož v týdnu je na programu vložené kolo. V něm Lyon doma přivítá Remeš, zatímco ASSE se utká venku s Montpellierem. V Derby du Rhône je tentokrát opravdu obtížné odhadovat, jak zápas dopadne.

Pokud domácí vstřelí gól jako první, s velkou pravděpodobností se zaměří na bránění těsného náskoku. A nutno dodat, že jsou schopní jej udržet v podstatě proti komukoliv. Remízy zase ve vzájemných střetnutích těchto soupeřů příliš často k vidění nejsou. Vzhledem ke statistice se tedy nabízí výhra hostů. Jenže ti v létě vyměnili trenéra a na jaře Galtier ukázal, že ví, jak rivala pokořit. V každém případě to bude na Stade Geoffroy-Guichard v neděli večer opravdu velmi zajímavá podívaná!
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
více informací
Paris Saint-Germain - OGC Nice  (sobota 17:00)
S gólovým návratem Zlatana Ibrahimovice jako by pro PSG definitivně skončila první třetina sezony, v níž se ne vždy vše dařilo podle plánu. Nyní už jsou svěřenci Laurenta Blanka zpět na nemilosrdné vítězné vlně a dalším týmem, který to může pocítit, je Nice..

Poslední zápas Ligy mistrů proti Ajaxu dal jasně najevo, čeho se mají hosté obávat - kromě konečně uzdraveného Ibry se dvakrát prosadil i Edinson Cavani, čímž zaokrouhlil svůj střelecký účet z posledních sedmi zápasů na sedm tref. Explozivní duo, které se loni postaralo o dobrou polovinu všech gólů PSG, je tak zpět ve formě. "Máme mezi sebou hráče, kteří dokážou střílet góly, ale tihle dva vynikají. Jsou to kanonýři, budou se prosazovat až do konce kariéry. Mají to prostě v sobě," chválil své hvězdy Blanc.

Cavani je sice skvělým fotbalistou, skutečnou alfou a omegou pařížského úspěchu je však Ibrahimovic. Mohutný Švéd laboroval sedm týdnů se zraněnou patou, od svého návratu se však už stihl prosadit také za národní tým a nyní vyhlíží návrat na piedestal pro nejlepšího střelce, pozici, kterou mu v jeho nepřítomnosti uzmuli Gignac s Lacazettem. "Skórovat je samozřejmě důležité pro sebevědomí, ale klíčové je zůstat stoprocentně fit. Dva měsíce jsem nemohl pořádně trénovat. Musím pravidelně hrát, abych získal zápasovou praxi," krotí nadšení Ibra, nicméně málokdo pochybuje o tom, že do konce podzimu ještě pár zásahů přidá.

Výhra nad Ajaxem (3:1) znamená, že Pařížanům stačí k postupu z první příčky v posledním skupinovém zápase LM uhrát remízu na Camp Nou; nyní je však třeba soustředit se primárně na Nice, tým, který má sice letos vyloženě kolísavou formu, už několikrát však ukázal velkou kvalitu. Blanc už může uvažovat také o nasazení tria Thiago Silva, Thiago Motta, Marco Verratti (všichni tři chyběli proti Ajaxu); na marodce zůstává pouze Yohan Cabaye.

Les Aiglons se v poslední době nedaří; jejich forma je špatná od doby, kdy v 11. kole rozstříleli Guingamp 7:2. Tehdy se pěti brankami prosadil Carlos Eduardo, ten však dnes dost možná bude chybět kvůli zranění lýtka. "Jeho stav se zlepšuje, ale nevím, jestli bude připraven. Vše je zatím otevřené. Nechceme nic uspěchat, protože nás po PSG čekají do konce roku ještě čtyři zápasy," uvedl zkušený kouč Claude Puel s tím, že finální slovo bude na doktorech.

Eduardo tedy sice možná nastoupí, marodka Nice je však dostatečně široká i bez toho - velké otazníky visí nad případnou pomocí od Mahamane Traorého, Didiera Digarda (oba lýtko), Mathieu Bodmera (žebra), Jorise Delleho (koleno) a Néala Maupaye (stehno). Puel se však bude moci spolehnout alespoň na Lloyda Paluna s Éricem Bauthéacem, kterým vypršely disciplinární tresty.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - FC Lorient  (sobota 20:00)
Souboj dvou týmů, kterým se v poslední době nedaří, uvidí diváci v Toulouse. Do Okcitánie přijíždí Lorient, a výsledek dnešního duelu může sehrát hodně důležitou roli - Les Merlus už o záchranu bojují teď, Les Violets jsou od toho jen krůček. Domácí kouč Alain Casanova proto požaduje od svých hráčů výrazné zlepšení..

Jediná výhra z posledních pěti zápasů znamená, že se Toulouse propadlo až na 13. příčku, pouhé čtyři body nad sestupovou zónu. S takovým vývojem samozřejmě Casanova spokojen není. Domácí zápas s Lorientem představuje zdánlivě ideální příležitost navrátit se zpět na vítěznou vlnu, toulouský trenér ale podotýká, že to rozhodně nepůjde samo - nejprve je třeba začít předvádět mnohem lepší výkony.

"V tuhle chvíli máme takový nepříjemný zvyk dostávat se sami do složitých situací. Výhra v sobotu je naprostou nutností," prohlásil bývalý brankář pro klubové stránky. "Pokaždé, když se dostaneme do vedení, něco se pokazí. Možná si málo věříme a proto máme problémy otáčet zápasy. Rozhodně musíme zlepšit komunikaci na hřišti," vyjmenovával.

Toulouse patří se svým systémem 3-5-2 k nejzajímavějším týmům ve Francii, posledním skutečně dobrým výsledkem však byla nečekaná výhra v Saint-Étienne (1:0); od té doby to s hrdým klubem jde od desíti k pěti. "Uvědomujeme si svůj potenciál, ale teď není čas se litovat. Je třeba okamžitě zareagovat. Nemá smysl nimrat se ve starých chybách, ale něco musíme změnit. Každý si potřebuje uvědomit svoji zodpovědnost," dodal Casanova.

Lorient je na tom ještě hůře - potácí se přímo nad sestupovou zónou, od níž jej dělí pouze lepší skóre. Svěřenci Sylvaina Ripolla se nicméně mohou opřít o psychologickou důležitou výhru nad Lens z minulého víkendu (1:0), která ukončila sérii čtyř porážek. Útočník Benjamin Jeannot nezastírá, že pro morálku v kabině šlo o nesmírně cenný výsledek.

"Vítězství nad Lens nám hodně pomohlo, cítíme se skvěle. Teď na něj ale musíme navázat v Toulouse, abychom se nadále vzdalovali ode dna," prohlásil mladý forvard. "Jako tým se stále zlepšujeme, v obraně i v útoku. Cítíme, že jdeme nahoru. Toulouse se také příliš nedaří a bude se chtít před domácími fanoušky revanšovat - my ale uděláme vše pro to, abychom jim to nedovolili," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - AS Monaco  (sobota 20:00)
Monaco v týdnu ukořistilo nečekanou, ale o to cennější výhru v Lize mistrů na hřišti Bayeru Leverkusen, nyní jej však čeká návrat do tuhé domácí reality - dalším soupeřem je Rennes, kterému se poslední dobou nevídaně daří. Diváci na Stade de la Route du Lorient tak uvidí nefalšovaný duel o poháry..

Oba týmy neprohrály shodně už šest zápasů, tabulkově jsou na tom ale lépe domácí, kteří se vyhřívají jednu příčku a dva body nad svým dnešním soupeřem; únava z těžkého, bojovného utkání v Leverkusenu může být v takto vyrovnaném duelu důležitým faktorem, kouč Rennes Philippe Montanier však podobné řeči rezolutně odmítá. Podle něj to pro domácí není žádná zvláštní výhoda.

"Hráči Monaka mají možná pocit únavy, pořád jsou ale dostatečně silní na to, aby to na nich nebylo poznat," uvedl bývalý lodivod Valenciennes a Realu Sociedad. "Nezapomínejme, že hrajeme proti týmu z Ligy mistrů. To znamená, že nás čeká velmi těžký zápas. Monaku opravdu nevadí hrát každé tři dny, hráči jako Ricardo Carvalho, Joao Moutinho nebo Jérémy Toulalan jsou dostatečně zkušení na to, aby to zvládli," dodává.

Právě veterán Carvalho se letos v srdci obrany rozehrál k výkonům, kterými si vysloužil dokonce návrat do portugalské reprezentace, a na jeho dirigentské schopnosti bude kouč Leonardo Jardim spoléhat i dnes. Sám zkušený stoper nepochybuje o tom, že je v silách jeho týmu v Rennes zvítězit a přeskočit jej tak v tabulce.

"Vítězství v Leverkusenu bylo skvělé, splnili jsme tím svůj cíl. Nyní je naším cílem získat tři body v Rennes," prohlásil sebevědomě. "Čeká nás soupeř, který je ve skvělé formě, je nesmírně silný na míči. Bude to pro nás opravdová zkouška." Monaco se bude v Bretani muset obejít bez suspendovaného Tiémoué Bakayoka, otazníky se pak vznášejí nad zdravotním stavem Yannicka Ferreiry-Carrasca a Laciny Traorého.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - SC Bastia  (sobota 20:00)
V sobotním duelu se spolu utkají dva týmy, které se dlouhodobě pohybují v dolní polovině tabulky a ani po tomto vzájemném zápase se rozhodně nedá očekávat, že by případná výhra jednoho či druhého znamenala boj například o evropské poháry. Mírným favoritem bude domácí Reims, které se v tabulce nachází na desátém místě s devatenácti body, Bastia je prozatím patnáctá se čtrnácti body.

Domácí výběr dokázal bodovat ve svých šesti posledních zápasech, ve kterých získal slušných dvanáct bodů a díky tomu tabulkou francouzské nejvyšší soutěže výrazně vystoupal. Připsal si velmi cennou remízu proti favorizovanému Monaku, doma dokázal porazit čtvrté Bordeaux a naposledy v domácím prostředí zdolal silné Lille po výsledku 2:0, jeho aktuální forma tak je opravdu skvělá.

Hosté na tom taktéž nejsou úplně bídně a po cenném domácím vítězství 2:0 nad Montpellierem uhráli naposledy nečekanou bezbrankovou remízu na půdě Lyonu. V loňských vzájemných zápasech vždy dominoval domácí výběr. Reims nejprve zdolalo Bastiu po divokém výsledku 4:2, v následné odvetě na jeho půdě ale prohrálo v poměru 0:2. V tuto chvíli se dá očekávat velmi vyrovnané střetnutí.

Reims se bude muset obejít vykartovaného Grejohna Kyeie, zranění na trávník nepustí Madse Albaeka, Sachu Bastiena, Nicolase De Previlleho a ani Alexe Peugeta. "Toto utkání pro nás bude velkým testem, jestli dokážeme hrát i pod tlakem. V předchozích zápasech se od nás bodový zisk nečekal, tentokráte je situace jiná. Stále se máme hodně co učit a snažíme se v každém zápase zlepšovat, chtěli bychom zapracovat na útočném napadání," uvedl domácí stratég Jean-Luc Vasseur.

Ani jeho protějšek Ghislain Printant nebude mít k dispozici kompletní sestavu, vinou zdravotních problémů je mimo hru Sebastien Squillaci, El-Hadji Ba, Juan Pablo Pino a Junior Tallo, zatímco šestiměsíční trest si stále odpykává Brandao. "Děláme všechno pro to, aby náš klub hrál nejvyšší soutěž i v příštím ročníku. Náš protivník má nesmírné kvality a dobře si to uvědomujeme, ovšem do Reims si jedeme pro tři body," uvedl Printant odhodlaně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RC Lens - FC Metz  (sobota 20:00)
Souboj dvou nováčků bude mít pro domácí Lens existenční příchuť: svěřenci Antoine Kombouarého se po solidním začátku propadli až na samé dno ligové tabulky a dnes proti Métám potřebují zabrat. Hostům se zatím mezi elitou daří o poznání lépe..

Čtyři prohry v řadě by zamávaly i s psychikou papírově silnějších týmů; poslední body získali Les Sang et Or v Toulouse více než před měsícem, a podle Kombouarého je zápas s Métami ideální příležitostí, jak se vrátit zpět do hry. O motivaci navíc se může postarat i fakt, že právě tým Alberta Cartiera loni předběhl Lens v boji o titul v Ligue 2.

"V sázce jsou tři body, které nutně potřebujeme. Musíme bezpodmínečně vyhrát," nepřipouští žádné diskuse Kombouaré, jehož tým následně čeká v rámci vloženého kola úterní výlet do Monaka. "Musíme přijít na to, jak soupeře porazit, neexistuje jiná možnost. Naposledy se nám to povedlo v Toulouse, od té doby pouze prohráváme."

Bývalý kouč Valenciennes a PSG chce také využít faktu, že se oba celky z minulé sezony dobře znají. "Proti Métám jsme loni hráli dvakrát, takže víme, co čekat. Musíme být sebevědomější a více se hnát za vítězstvím, jinak se nám to nepovede. Když prohrajete, ovlivní to vaše sebevědomí a začnete si klást nepříjemné otázky. Nyní je potřeba, abychom si uvědomili, že nastal čas vyhrnout si rukávy, zůstat jednotní a pokračovat v tvrdé práci," dodal Kombouaré odhodlaně.

Přestože Méty od vynikajícího září trochu upadly, stále to vypadá, že si mohou užívat luxusu v klidných vodách středu tabulky. Aktuálně jsou dvanácté, sedm bodů nad svým dnešním soupeřem. Jejich poslední dvě utkání sice skončily prohrami, minulý týden se jim však povedlo vystřihnout parádní představení proti obhájci titulu z Paříže - Cartierův tým předvedl bojovný výkon, vyrovnal z 0:2 na 2:2 a definitivně kapituloval až v samém závěru.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Nejhůře hrající celek před vlastními fanoušky proti jednomu z nejhůře hrajících mančaftů na venkovních hřištích. Bude opravdu zajímavé, jak se Caen popere doma s Montpellierem. Nebýt naprosto tristní bilance na svém stánku, nemuseli by svěřenci Patriceho Garandeho možná hrát ani o záchranu.

Montpellier se drží v klidném středu tabulky, přičemž zezadu číhá na kořist v podobě pohárových příček. Venku však už prohrál třikrát v řadě. A kde jinde by mohl přerušit tuhle nelichotivou bilanci než na půdě Caen. "Máme dvacet bodů a šanci dosáhnout něčeho opravdu zajímavého," uvedl hostující záložník Morgan Sanson.

Pro hosty je tohle postavení v tabulce rozhodně příjemnou starostí. Na rozdíl od loňské sezóny, kdy měli velké starosti se záchranou. Mimochodem, než aby HSCM myslel na přední příčky, soustředí se hlavně na to udržet si prvoligovou příslušnost. "To je naše priorita. Musíme si jí zajistit co nejdříve," potvrzoval Sanson.

V Montpellieru věří, že sezóna by mohla být úspěšnější než ta loňská. "Nechceme být tak v úzkých jako v minulém ročníku. Museli jsme čekat až do poslední chvíle, abychom se zachránili, Ale nemyslím si, že nás něco takového potká," myslí si Sanson. "Chybí nám jen konzistentní výsledky. Určitě máme na to hrát v horní polovině tabulky."

Caen naposledy znovu potvrdilo, že venku prostě umí hrát lépe, a na půdě silného Monaka dokázalo urvat bod za remízu 2:2. Napravilo tak předchozí dvě porážky v Metách a s Nantes. V jeho kádru neexistuje žádný vyložený lídr, mužstvo spoléhá především na kompaktní a týmový výkon.

Dokazuje to i fakt, že střelecky se prosadilo už devět hráčů, nebo naprosto vyvážený stav obrany i útoku. Právě díky týmovému pojetí se Caen zatím daří držet se mimo sestupové pásmo. Co nejdříve by však již mělo potěšit své věrné fandy. Ti na Stade Michel d'Ornano zatím slavili jen jednu výhru a sledovali celkem pět porážek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - FC Nantes  (pátek 20:30)
Marseille zvládlo před týdnem důležité utkání s Bordeaux a vrátilo se tak na první příčku ligové tabulky, kterou bude dnes hájit v těžkém domácím zápase proti dobře hrajícímu Nantes. Kouč Marcelo Bielsa bude řešit příjemné starosti ohledně složení sestavy; vrací se mu totiž několik hráčů.

Konkrétně jde o dva pilíře obrany, Nicolase N'Kouloua a Jérémyho Morela, klíčového defenzivního záložníka Alaixyse Romaa a šikovného křídelníka Romaina Alessandriniho. Je ovšem otázkou, jestli se některý z nich vůbec dnes objeví na hřišti. "Ještě jsem se nerozhodl," odmítá Bielsa jakékoliv spekulace. "Samozřejmě víme, kdo se vrátil do tréninku, nesmíme ale zapomínat na práci, kterou v uplynulých zápasech odvedli náhradníci," dodává.

Jedinou oporou na marodce tak zůstává ghanský forvard André Ayew, jinak si může argentinský stratég vybírat. Marseille jde do zápasu s jednobodovým náskokem na čele, a vzhledem ke skvělé formě dosud neporažených pronásledovatelů z PSG potřebuje nemilosrdně sbírat další úspěchy. Proti Bordeaux měli i přes dobrý výkon namále, když prohrávali 0:1, nakonec ale v závěru dokázali otočit na konečných 3:1.

Nantes však rozhodně nejsou žádní otloukánci, naopak: slavný klub pod vedením Michela Der Zakariana už druhou sezonu po sobě překvapuje a momentálně okupuje dokonce skvělé čtvrté místo. Na svého přemožitele čeká už devět ligových zápasů, poslední tři venkovní duely pak skončily hned třemi výhrami. Pokud by Les Canaris uspěli i na Vélodrome, budou ztrácet na čelo už pouze čtyři body.

Klíčem nanteského úspěchu je vynikající defenziva - ve 14 zápasech inkasovali pouze devětkrát, a přestože Bielsův tým je v odemykání zarputilých obran jedním z nejlepších v zemi, zkušený kouč chová k soupeři velký respekt. "Nantes je tým, který umí hrát na své vlastní polovině. Jejich defenziva je výborná, svému brankáři opravdu pomáhají. Mají také silné standardky a hodně spoléhají na křídelní hru. Jejich přechod do útoku je opravdu rychlý a nebezpečný," uvedl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille14101330:1331
2.Paris Saint-Germain1486028:1030
3.Olympique Lyon1483327:1127
4.FC Nantes1466213:924
5.Girondins Bordeaux1473421:1824
6.AS Saint-Étienne1465313:1223
7.Stade Rennes1464416:1422
8.AS Monaco1455417:1620
9.Montpellier HSC1462613:1320
10.Stade Reims1454514:2119
11.OGC Nice1453617:1918
12.FC Metz1453615:1818
13.Toulouse FC1452717:1917
14.Lille OSC134459:1216
15.SC Bastia1435611:1714
16.SM Caen1434717:1913
17.FC Lorient1441911:1713
18.Évian Thonon Gaillard1341812:2213
19.EA Guingamp14401010:2512
20.RC Lens1432912:1811

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (59)

Přidat komentář
Israha

Mandanda - Mendy, NKoulou, Fanni, Dja Djedjé - Lemina, Imbula, Barrada - Thauvin, Gignac, Payet.

Lemina udržel místo v základu . Hodně ofenzivní sestava, jasná sázka na zválcování Nantes hned zkraje, přesně jak jsem čekal. Jde se pro tři body!

Reagovat
Israha

Tohle ale Bielsa udělal dobře. Fanni, Lemina i Barrada jsou sice náhradníci, ale poslední zápas/y zahráli dobře, tak je podržel a nechal je v základu. Tak by to mělo vypadat.

Reagovat
smazaný uživatel

Týmový duch = Djadjedje a Nkoulou

Reagovat
Israha

Už třetí takovýhle Briceův úlet za poslední dobu...on je hrozný rapl

Reagovat
smazaný uživatel

Ale keď si šiel s Nicolasom tľapnúť tak sa Nkoulou otočil chrbtom a šiel preč, to tiež niečo vypovedá. Inak klasické nedaš dostaneš, mohlo byť 1:1 po Gakpeho tutovke a nakoniec 2:0, Opticky máte prevahu a aj držanie lopty ale žiadne vyložené šance, len tie 2 centre z ktorých padli góly. Ale na góly sa hraje to je hlavné

Reagovat
Israha

Mi N'Koulou v té situaci právě přišel znechucený tím Djedjeho raplením . Jinak hodnocení zápasu souhlas,viz můj post níže.

Reagovat
Israha

První poločas v trochu opačném gardu. než poslední zápasy. Méně šancí, ale solidní efektivita, a naopak klika při šancích soupeře...dva góly náskok je dobré, to už by se mělo udržet. Thauvin po dlouhé době pěkný výkon, mužem zápasu ale zatím asi Fanni. Vzadu bezchybný, navíc dal důležitý a ne úplně snadný gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Večerný tréning s podporou približne 800 až 1000 fans.

https://www.facebook.com/100PourCentOlympiqueLyonnais/posts/810982312292751

Reagovat
Pasha

Bordeaux - Lille remíza jak oči

Reagovat
Langi

Bordeaux vyhraje

Reagovat
blaugrana

Lyon dnes musí!

Reagovat
smazaný uživatel

L1 : St-Etienne - Lyon, les compos probables:

A. Lopes - Jallet, Bisevac, Umtiti, Bedimo - Ferri, Gonalons, Tolisso - Malbranque - Lacazette, Fekir.

ja by som Fekira posunul na Steedove miesto a k Sašovi skúsil Benziu, v Bastii makal a sám HF sa vyjadril že na tréningu drie a že ak bude aj naďalej tak šancu dostane. Dnes by mohol HF mať gule nato aby ho tam postavil, pretože ak sa tam náhodou objaví Njie tak to radšej celý zápas prespím.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je to probables, možná to bude jinak...

Reagovat
Langi

ten Njie vám koukám hodně hýbe žlučí...přitom on mi jako nějaký tragéd rozhodně nepřipadá, od začátku se jevil lépe než nahypovaný Yattara...má výborný pohyb a držení míče, jenom potřebuje zlepšit finální fázi, prostě přesně přihrát nebo vystřelit, ale on to v sobě má...lámat nad ním ted hůl je podle mě stejná blbost, jako když sme tehdy posílali do hajzlu Umtitiho, který byl ve svém prvním půlroce tragický.

Reagovat
smazaný uživatel

Yattaru jsi tu hypoval jenom ty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale dať mu 4 krát po sebe priestor v základe, keď nemá formu a na lavičke čakajú iný pritom to nieje stabilny člen ani klučovy hrač

Reagovat
smazaný uživatel

ono kdyz benzia za 15 minut proti bastii predvede vic jak njie za posledni tri zapasy, tak je rozhodne prekvapive, ze bychom benziu radi videli i dnes... o lamani holi nemuze byt rec, ale je zbytecne njieho nasazovat porad, i kdyz se mu nedari, prece jen to je jeho prvni poradna sezona v acku

Reagovat
smazaný uživatel

ďalsia vec je, že Umtiti hral, lebo nemal kto, ale za Njieho je tam kopec adeptov

Reagovat
smazaný uživatel

ja uz si sice nepamatuju, co jsem psal, nebo nepsal k umtitimu, ale proste za nej poradna nahrada tehdy nebyla (a rozehral se tak, ze neni ani ted ), zatimco neni njie ani zdaleka jediny kandidat

Reagovat
smazaný uživatel

ok, trochu jsem si prosel tehdejsi souhrny pro zajimavost

Langi28.02.2012 20:00

Al Kamali odehrál první zápas za rezervu...bravo timhle tempem je do 4 let v Áčku, pokud bude dobrej

tohle je nejlepsi, kdo dalsi na tohohle typka uplne zapomnel, pricemz si myslel, ze by z nej neco mozna mohlo bejt, kdyz se o nem poprve hovorilo?

Reagovat
smazaný uživatel

tak to bol jasný ťah od Aulasa ako prilákať investorov, veď za U19 nám momentálne hrávajú dvaja Číňania či Kórejčania už ani neviem

Reagovat
Langi

ja sem ho povazoval za docela velke terno...dyt on snad delal kapitana repre U21...a v Lyonu asi dvakrat stridal za rezervu a po pul roce se stehoval zpet

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kapitán Burkiny Faso a lídr celé jejich obrany u nás taky leští lavičku no

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

V noci navštívili ulicu kde býva Grenier a Lopes fanúšikovia ASSE a vyvádzali tam

Dnes zasa horelo v jednej časti štadiónu Geoffroy-Guichard najpr sa domnievali že tomajú nastarosti naši fans ale nakoniec to bolo len v nejakej reštaurácii na štadione

Reagovat
smazaný uživatel

Stepani 532 s RvW a Gradelom na hrote

Reagovat
smazaný uživatel

Tohto smajla som nechcel

Reagovat
smazaný uživatel

spis bych veril, ze rozestaveni bude 4-2-3-1, jak pise livesport, i vzhledem k tem hracum, co maji nastoupit

Reagovat
smazaný uživatel

No 532 stouto zostavou hrali aj s Interom v EL.

Potvrdene uz aj od LFP aj live v telke.

Reagovat
smazaný uživatel

A livesportu sa neda verit. Tambol pred polhodkou umtiti na RB a Jallet na CB

Reagovat
smazaný uživatel

a sestava 4-2-3-1

Reagovat
smazaný uživatel

ted na to koukam, omluva tvemu zdroji

Reagovat
smazaný uživatel

Tolisso

Reagovat
smazaný uživatel

Co fekir nedal a teraz jasna ruka po Milanovej dorazke. Cista penalta

Reagovat
smazaný uživatel

Už nás řežou zase

Reagovat
Langi

Jednou uz se letos upiskli v nas prospech, tak nas to ted bude stat zase aspon 9 bodu...navic koukam ze dneska piska ten curak Turpin

Reagovat
smazaný uživatel

Bisevac

Reagovat
smazaný uživatel

No a je hotovo

Reagovat
smazaný uživatel

Holt kvalita lepšího ASSE se potvrzuje

Reagovat
smazaný uživatel

lol prumerny lyon zas uraduje

Reagovat
smazaný uživatel

Tolisso by si uz tiez mohol sadnut. Uz mi zerie nrvy posledne 3 zapasy. Hlavne ze Mvuemba sedi.

Reagovat
Langi

Tolisso to taky posledni dobou sere ne? Co tu tak ctu tak je to, co tyden, to podil na obdrzenem golu

Reagovat
smazaný uživatel

V takom dolezitom zapase to chce hlavne skusenosti, klud a dobru rozohravku

Reagovat
smazaný uživatel

No uvidime. Nam treba utocit do plnych a on tam da Njieho. Co mu drbe? Bodaj by som sa mylil.

Reagovat
Godwinson

Lyon Ach jo, proti takovým lemplům.

Reagovat
smazaný uživatel

Klasický průměrný Lyon

Reagovat
smazaný uživatel

Znova Tolisso

Reagovat
Langi

Jezisi...debakl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vrcjol nemohucnosti. Majster sveta ide kopat z dvoch krokov.

Reagovat
blaugrana

Pre Krista Boha otca Ježiša. Toto je už fakt moc. Pojebané skurvené tipovanie.

Reagovat
smazaný uživatel

Este ani z penalty netrafime branku.

Reagovat
smazaný uživatel

hodně hořké

Reagovat
smazaný uživatel

Ty voledarujeme im tri goly debilnymi chybami a sami nedame ani do prazdnej alebo z penalty.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele