Ligue 1 - preview 13. kola

07.11.2014, 08:58, aktualizováno 09.11.2014, 09:12
Previews
Lyon hostí Guingamp a má možnost se minimálně na několik hodin posunout na druhé místo před PSG, které se ve šlágru kola střetne s vedoucí Marseille. Saint-Étienne v dalším atraktivním duelu změří síly s AS Monaco, Lille se pokusí ukončit měsíc a půl dlouhé čekání na výhru v Remeši...
Olympique Lyon - EA Guingamp  (neděle 14:00)
Lyonu se v poslední době daří tak, jak už dlouho ne. Takže není divu, že má trenér Hubert Fournier nesmělé plány.

Předně chce ještě v letošním roce vést s týmem Ligue 1. No, vzhledem k tomu, že OL prohrál naposledy v srpnu, to určitě není nereálné. Na vedloucí Olympique Marseille zatím ztrácí pouhých pět bodů. Nicméně do Vánoc se musí odehrát ještě šest kol, během kterých čeká sedminásobného mistra Francie mimo jiné třeba derby s AS Saint-Étienne.

A ani zápas s Guingampem by nemusel být tak jednostranný, jak bývalý trenér Remeše předpokládá. "Vím, že některá utkání nemusí vyjít. Navíc v prosinci budeme hrát v podstatě každé tři dny. Nicméně máme silnou vůli, která nás může dovést na špici tabulky." EA Guingamp se stále nachází v sestupové zóně, ačkoliv už se odlepil od úplného dna. Bodovat ale pochopitelně stejně potřebuje, a to nejlépe v každém zápase.

Na druhou stranu svou roli může na Stade de Gerland sehrát únava, protože svěřenci Jocelyna Gourvenneka mají v nohách (byť vítězný) duel Evropské ligy proti Dinamu Minsk. "Tohle může být past, do které bychom se snadno mohli chytit. Ten pohárový zápas jsem vidět a od začátku si šli za výhrou. Předtím v lize navíc porazili Bastii, takže se začínají zvedat," dodal sedmačtyřicetiletý kouč, kterého bylo možné vidět s týmem v srpnu v Mladé Boleslavi.

Velkou překážkou by pro něj mohla být absence tvůrce hry Yoanna Gourcuffa, který je zraněný a chybět by mohl delší dobu. "V tuto chvíli opravdu nevím, kdy bude znovu připraven nastoupit k soutěžnímu zápasu. Rozhodně to není nic příjemného, ale to ostatně platí pro všechna zranění." Kompletní kádr nemá k dispozici ani jeho a pět let mladší protějšek.

Postrádat bude ještě jednou potrestaného brankáře Mamadoua Samassu, což je nejcitelnější potíž. Naopak počítá se s Jeremym Sorbonem, Maximem Bacou a Younoussem Sankharém, kteří proti Minsku nenastoupili. "Myslím, že v tom zápase jsme hráli velmi chytře. Nic jsme neuspěchali a trpělivě jsme čekali na šance. Hráči tudíž nejsou příliš unavení. Ve skupině Evropské ligy nám zbývají už jen dvě utkání a ty musíme zvládnout," řekl Gourvennec, jehož tým zatím okupuje druhé postupové místo. Určitě to ale neznamená, že by chtěl Ligue 1 nějak zanedbávat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Saint-Étienne - AS Monaco  (neděle 17:00)
I když Monaco v lize ve čtyřech zápasech za sebou neprohrálo, trenér Leonardo Jardim je nadále obezřetný.

Forma knížecího klubu není v této sezoně kdovíjaká a potvrzují to i výsledky v Lize mistrů, kde tým kolem kapitána Jérémyho Toulalana nestačil v týdnu na Benfiku Lisabon. V domácí soutěži okupuje až osmou příčku a na šesté ASSE ztrácí tři body. Portugalský trenér ví, že na Stade Geoffroy-Guichard to pro jeho svěřence nebude snadné utkání.

"Proti Benfice to byl těžký zápas, ve kterém rozhodla efektivita. Ta mému týmu zatím chybí. Sice na ni pracujeme, ale holt nesvedeme zázraky." Postrádat bude zraněného Dimitara Berbatova a nejistý je start Yannicka Ferreira-Carrasca. Tedy dva pro ofenzivu velice důležité hráče. ASSE má přitom už tak jednu z nejlepších obran v lize. Pomineme-li pětigólový příděl od PSG, inkasoval Stéphane Ruffier jen šest branek!

Trenéra Galtiera navíc potěšila i druhá remíza v Evropské lize s Interem Milán. "Tenhle zápas nám přinesl hodně zkušeností, a také jsme po něm sebevědomější. Sice jsme Inter neporazili, ale zároveň jsme ani nebyli poraženi. Remízu opravdu čekal málokdo," řekl bývalý obránce, který si však musí být vědom toho, že nynější Inter Milán už není tím Interem Milán, jakým byl pod vedením Roberta Manciniho a Josého Mourinha.

V tom duelu navíc došlo i na nějaká zranění, ale přesto málokdo ve Francii pochybuje nad tím, že Les Verts budou proti Monaku bodovat. Gólové hody se ale nečekají. Vždyť v posledních deseti soubojích celku z regionu Rhône-Alpes padly jen ve dvou případech více než dvě branky. Pokud však ASSE skóruje jako první, tak i to nejtěsnější vítězství si jistě udrží.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Lille OSC  (neděle 17:00)
V rámci třináctého kola Ligue 1 si to rozdají dva sousedé v tabulce. Lille jsme však byli zvyklí vídat na jejím čele.

Nyní se nachází v její dolní polovině, a to především proto, že obrana není už tak neprostupná jako v minulé sezoně. Vincent Enyeama naposledy udržel čisté konto na konci září. A v týdnu inkasoval hned tři góly od Evertonu. Postup ze skupiny Evropské ligy je ale stále ve hře. Trenér Remeše Jean-Luc Vasseur však tvrdí, že se hráči z prohry určitě rychle oklepají.

"Jo, mají méně bodů, než se čekalo a účast v Evropské lize je pro ně možná lehce svazující, nicméně pořád se jedná o tým, který vzbuzuje respekt. Lille má v kádru výborné hráče, které se jistě dokážou z této situace vymanit. Zápas s Evertonem jsem viděl, a protože znám trenéra Girarda a mentalitu, kterou týmu vštěpuje, jsem přesvědčený o tom, že to nebude jednoduché utkání."

"I my máme, co zlepšovat. Sezona je dlouhá a je vcelku běžné, že se vyskytnou období, kdy se tak docela nedaří. V takových případech je třeba pořádně zabrat,"
dodal. "Nadále všichni táhneme za jeden provat, ale přesto to určitě nebude snadné utkání. Musíme hrát odhodlaně. Remeš je velmi bojovný tým, takže bude zapotřebí efektivity v naší defenzivní i ofenzivní činnosti," nechal se slyšet obránce Lille Franck Béria.

S týmem neslavil vítězství dohromady už v sedmi zápasech, tudíž je opravdu obtížné odhadnout, jak se duel s Remeší vyvine. Na druhou stranu příště zajíždí Lille do Bordeaux na Stade Chaban-Delmas, přičemž Sagnolovi svěřenci si zatím udržují vcelku stabilní formu. Bylo by tedy určitě dobré si nějaké body nahrát do zásoby s papírově přeci jen slabšími soupeři.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.10 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Le Classique je jedním z nejsledovanějších zápasů ve Francii každý půlrok, už dlouho však nebyla atmosféra nabitá takovým očekáváním jako nyní. Souboj mezi dvěma největšími a nejpopulárnějšími celky v zemi, PSG a Marseille, je totiž za daných okolností zároveň bitvou o první místo v tabulce..

Vše nasvědčuje tomu, že půjde o skvělé utkání - PSG a Marseille si to podle všeho rozdají o titul a první vzájemný zápas v hlavním městě by tak měl leccos naznačit. V čele tabulky je Olympique a je jasné, že v něm zůstane i po tomto kole; Pařížané však mohou současnou čtyřbodovou ztrátu stáhnout na jediný bod. Naopak případná výhra domácích pošle svěřence Marcela Bielsy opět do trháku.

Čtyřicet let rivality sice není v evropském fotbale mnoho, Le Classique však představuje daleko víc než jen souboj dvou z nejúspěšnějších týmů francouzské historie - jde o bitvu Paříže proti Marseille, největších francouzských měst, kterou prožívají jak fanoušci z bohaté metropole, tak (a zejména) i ti z chudšího přístavu na jižním pobřeží. Není proto divu, že vzájemná historie tohoto zápasu je protkána křivdami, velkými souboji i dechberoucími momenty.

Letos je navíc situace ojedinělá v tom, že se utkávají první a druhý tým tabulky; k tomu zatím v dějinách došlo pouze čtyřikrát. Statistika v tomto ohledu favorizuje Marseille, které dvakrát vyhrálo a dvakrát se zrodila remíza. Naposledy tomu tak bylo v říjnu 2012 na Vélodrome, kdy se dvěma trefami prosadili André-Pierre Gignac za Les Phocéens a Zlatan Ibrahimovic za Les Parisiens; oba borci tehdy platili za nejlepší útočníky ve Francii, na čemž se za ty dva roky nezměnilo zhola nic.

Jinak je v poslední době úspěšnější PSG, a to jak ve vzájemných střetnutích, tak celkově; Pařížané získali poslední dva tituly a největším favoritem ligy jsou i letos, ačkoliv skvělý start Marseille okořeněný devíti výhrami z posledních deseti duelů naznačuje, že souboj o trůn bude možná napínavější než dříve. Nedávná šňůra osmi triumfů v řadě navíc znamenala vyrovnání letitého klubového rekordu; ukončila ji až porážka na hřišti třetího Lyonu.

Hned poté vypadlo Olympique z Coupe de la Ligue, kde nestačilo na Rennes; chuť si Bielsovi koně spravili až minulý víkend těsnou domácí výhrou nad Lens (2:1). "Po těch dvou prohrách atmosféra trochu upadla, takže vítězství nad Lens bylo hodně důležité, hlavně z hlediska sebevědomí," nezastírá brankář a kapitán Steve Mandanda. Reprezentační gólman je zároveň jediným členem současného kádru, který poznal chuť výhry v Parku princů - bylo to v roce 2010, kdy také Marseille získalo svůj zatím poslední titul.

Rané úspěchy Marseille pod Bielsovou vládou byly do značné míry dány tím, že argentinský stratég určil pevnou a neměnnou sestavu; v tomto ohledu mají fanoušci Les Phocéens důvod být nervózní, protože do Paříže nejedou suspendovaní André Ayew a Alaixys Romao ani zraněný Jérémy Morel. Zejména defenzivní univerzál Romao byl v posledních zápasech fantastický a bude na hřišti hodně chybět.

"Nalejme si čistého vína - PSG má papírově lepší tým než my," připouští Mandanda, leč dodává: "Co však dělá tento zápas výjimečným je fakt, že jsme v tabulce nad nimi. Je to přidaná hodnota. Hrát v takovýchto zápasech je pro fotbalistu vždy potěšení. Jsme odhodlaní, připravení a pevně věříme, že výsledek může být jakýkoliv."

PSG je i přes vachrlatý start do sezony skutečně papírovým favoritem - koneckonců posledních šest domácích duelů s Marseille vyhrálo, letos jej ještě nikdo nedokázal porazit a doma platí za prakticky neporazitelný tým, jak dokládají pouhé dvě prohry v posledních 50 zápasech. Brzký gól Edinsona Cavaniho v Lize mistrů proti APOELu navíc znamená, že si Blancovi svěřenci zajistili postup do osmifinále milionářské soutěže v nejkratší možné době.

Momentální forma PSG mluví jasně - pět zápasů, pět výher. Brzká krize se zdá být definitivně zažehnána. Laurent Blanc však podotýká, že únava z Ligy mistrů může být jedním z faktorů hovořících ve prospěch Marseille, které letos v Evropě nehraje. "Nevím, jestli hrát ve středu před víkendem je zrovna ideální forma přípravy," připouští brýlatý kouč. "Vyhráli jsme, takže únavu necítíme, ale pro Marseille je to výhoda. Čím více zápasů hrajete, tím větší je riziko zranění," dodává.

Poslední velkou otázkou je případný start Zlatana Ibrahimovice - nejlepší hráč Ligue 1 nenastoupil na hřiště od 21. září, jeho poraněná pata se však lepší, v týdnu se vrátil do plného tréninku a momentálně celá Francie čeká, jestli bude připraven naskočit. Pokud ano, určitě by svůj návrat rád oslavil podobným stylem jako ve vzpomínaném podzimním utkání z roku 2012. "Vstřelil jsem tehdy dvě branky, ale bylo to k ničemu, protože jsme nevyhráli. V takovýchto zápasech je vítězství jedinou věcí, na které záleží," shrnul švédský kanonýr základní podstatu Le Classique.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - Girondins Bordeaux  (sobota 17:00)
Lens a Bordeaux sice nepatří mezi tradiční francouzské rivaly, jejich vzájemné souboje však přesto mají bohatou historii - dnešní střetnutí bude jubilejním padesátým mezi oběma kluby. Favoritem je Bordeaux, které bojuje o poháry, nováček z Lens se však rozhodně nechce nechat zahanbit..

Les Sang et Or nejspíš nemohou doufat v opakování scénáře z března 1964, kdy rozstříleli Les Girondins 8:1, bodový zisk je nicméně jejich reálným cílem. Bordeaux totiž po famózním startu do sezony lehce polevilo, a přestože se drží na čtvrté příčce s dvoubodovou ztrátou na "bednu", už dávno neplatí za ten neporazitelný tým ze začátku srpna. Kouč Willy Sagnol navíc musel v posledních dnech řešit nařčení z rasismu, které otřáslo francouzskou fotbalovou scénou.

Ze sportovního hlediska jsou na tom Bordelais aktuálně dobře, díky dvěma výhrám v garonském derby s Toulouse - lokálního rivala nejprve vyřadili z Ligového poháru a poté si s ním poradili i v lize. Domácí výhru 2:1 zajistili trefami ve druhé půli veterán středu obrany Marc Planus a šikovný křídelník Diego Rolán.

"Ty výhry jsme potřebovali, protože naše předcházející výkony nebyly takové, jako bychom si představovali," přiznal český reprezentační záložník Jaroslav Plašil. "Nehráli jsme dobře a nezískávali dostatek bodů. Teď je ale situace lepší, stále jsme v boji o Coupe de la Ligue a v lize jsme se dotáhli na čelo. Proti Lens nás čeká velice těžké utkání, ale chceme před reprezentační pauzou vybojovat vítězství," dodal blonďatý středopolař.

Bordeaux má lehkou výhodu v tom, že domácí nemohou hrát na svém vlastním stánku - namísto Stade Félix-Bollaert tak fanoušci v červenožlutém zaplňují stadion Licorne v Amiens. Dvanáctitisícová kapacita je vyprodána, přesto je však vidět, že se Lens mimo svůj starý domov necítí úplně dobře. Momentálně mají pouze jednobodový náskok na sestupovou zónu, z osmi posledních soutěžních duelů vyhráli jediný.

Naposledy proti Marseille však předvedli bojovný výkon, a přestože s favoritem nakonec prohráli 1:2, kouč Antoine Kombouaré věří, že na Bordeaux by podobné představení mohlo stačit. "Každý bod se v naší situaci počítá. Musíme dokázat, že umíme vítězit před vlastními fanoušky. Nyní nás čeká těžký soupeř, který není čtvrtý v tabulce jen tak pro nic za nic," uvedl Kombouaré.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Évian Thonon Gaillard - OGC Nice  (sobota 20:00)
Évian nutně potřebuje napravit poslední tři ligové porážky v řadě. Na svém hřišti přivítá Nice, nad kterým před vlastními fanoušky vždy zvítězil. Domácí kouč Pascal Dupraz je na svoje mužstvo pořádně nezlobený, poněvadž i předváděná hra je dosti mizerná. Hosté naopak potřebují odčinit poslední dva domácí neúspěchy.

Tvrdit, že domácí nebodují jenom proto, že se jim nedaří v útoku, by bylo dosti odvážné. Évian totiž především srážejí hrubé individuální chyby v obranné činnosti. A i když je tenhle fakt každé kolo už stále dokola omílaným folklorem, pokud-li se jich Duprazovi hoši nevyvarují, se záchranou budou mít obrovské potíže.

Ačkoli ÉTG není co se ofenzívy nejhorší v Ligue 1, musí na tomto bodě také pořádně zapracovat. Vždyť dánský forvard Nicki Bille Nielsen neskóroval letos ještě ani jednou, jeho kolega Gianni Bruno pouze jednou. "Chceme nyní ukázat jinou tvář. Potřebujeme body, to je nevyhnutelné," uvedl belgický rodák.

Jeden z nejpodceňovanějších klubů v lize, který už čtvrtým rokem v řadě hraje nejvyšší soutěž, po poslední prohře v Montpellieru spadl na samotné dno tabulky. "Čeká nás klíčové utkání. Proti Nice, které má dobrý tým," dodával Bruno. "Musíme být plně soustředění. Potřebujeme hrát za sebe, vzít vše pevně do svých rukou a neinkasovat."

Podobně jako celý tým, ani Bruno nemá ideální formu. A po letním přestupu z Lille se jako posila vlastně zatím neosvědčil. "Snažil jsem se hlavně přizpůsobit. Teď si myslím, že jsem se s mančaftem sžil," povídal. "Jasně že statistiky za mě nemluví dobře, ale já se cítím fyzicky lépe. Góly přijdou. Loni jsem na podzim také nezářil a pak to bylo lepší."

Dupraz na zápas nebude moci počítat se Gaëlem Givetem, který v průběhu týdne rozvázal s klubem smlouvu. Jeho zkušenosti by přitom v důležitém mači s Nice rozhodně pomohly. OGC není rovněž v ideální formě, z posledních čtyř utkání hned třikrát prohrál. Tři body získal jen z utkání v Guingampu, kde uspěl díky divokému skóre 7:2.

Co se týče postavení v tabulce, nemůže být trenér Claude Puel vyloženě nespokojený. Jenže doma klub z Azurového pobřeží padl třikrát v řadě - s Bastií a Lyonem a v rámci Ligového poháru také s Metami. "Moji útočníci jsou ve formě. Hrajeme mnohem lépe než loni. Hráčům dávám větší důvěru, máme nyní více možností v sestavě," myslí si Puel.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - FC Nantes  (sobota 20:00)
Caen se nachází těsně nad sestupovým pásmem především díky mizerné bilanci před vlastními fanoušky. Před dvěma týdny však doma skolilo Lorient a zaznamenalo své první vítězství na domácí půdě, na což bude chtít proti Nantes rozhodně navázat. Hosté si však vedou nadmíru dobře, trošku překvapivě jsou aktuálně šestí.

Les Canaris neprohráli už osm utkání po sobě, v jejich řadách však zavládlo po minulém kole zklamání. Z derby s Rennes totiž získali jen remízu. I proto chtějí tentokráte naplno uspět v Caen, aby se před krátkou zimní pauzou drželi na příčkách zaručující evropské poháry. Spoléhat by měli hlavně na skvělou obranu, která je spolu s PSG nejlepší v lize.

Právě zásluhou defenzívy se svěřencům Michela Der Zakariana daří pravidelně bodovat. "Potřebujeme někde získat dva ztracené body s Rennes. A chceme to udělat nyní," uvedl útočník Serge Gakpé. "Chceme pokračovat v naší neporazitelnosti. Letos máme lepší charakter, dokážeme lépe reagovat na dané situace."

Nantes hraje také výborně takticky, Der Zakarian moc dobře ví, jaké jeho tým má předpoklady, a i podle soupeře dokáže měnit samotné pojetí hry. "Trenér nám říká, abychom dobře bránili a rychle se přesouvali dopředu. Hodně využíváme držení míče," dodával Gakpé. "Pracujeme jako tým. Každý ví, co má dělat, soustředíme se na bránění."

Mužstvo Patriceho Garandeho prohrálo doma už čtyřikrát z pěti utkání. Naposledy sahalo po bodu v Métách, jenže o dobrý výsledek přišlo v závěru kvůli penaltě. Pořád se ale v tabulce drží někde nad červenými sestupovými příčkami. Domácí budou postrádat Yahiu, Seubeho i Saeze, nicméně uzdravený je již Musavu-King.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.10 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Do nové etapy vstupuje Bastia, na lavičce tohoto korsického celku už nevládne Claude Makélélé. Někdejší francouzský reprezentační záložník s týmem nezachytil úvod sezony a v týdnu jej opustil...

Bastia ve dvanácti zápasech získala jenom deset bodů a velkou měrou se pod to podepsala nefungující ofenzíva. Fanoušci mohli branku svého týmu slavit jenom v devíti případech, střelecky naprázdno tým vyšel naposledy v duelu na půdě Guingampu. Po porážce 0:1 vedení došla trpělivost a rozhodlo se jednat.

Bastii nyní dočasně vedou Ghislain Printant a Herve Sekli, vedení pak nelení a hledá nového hlavního kouče.

"Hráči na změnu pochopitelně zareagovali a nepanovalo nadšení. Tým byl zklamaný, ale zároveň je jednotný. Proběhly i nějaké diskuze. Je to práce a ačkoli za čtyři dny se nedá vyřešit vše, máme nějaké nápady, jak postupovat," svěřil se Printant.

"Jsem ředitelem tréninkového centra. Nemyslím na práci v Ligue 1, ale i tak mám za sebou 25 let v této profesi. Tuto možnost jsem odmítnout nemohl a mým jediným cílem je zápas s Montpellierem. Už od prvního dne hráčům vštěpuji, že musíme vyhrát. Musíme se posunout vpřed," dodal.

Printant na utkání povolal devatenáct hráčů, mezi nimiž chybí tři zranění. Hrát nemohou obránce Gilles Cioni a záložníci Christopher Maboulou a El-Hadji Ba. Tím výčet absencí kompletní není, mimo hru je rovněž dlouhodobě distancovaný útočník Brandao.

Montpellier se zatím pohybuje ve středu ligové tabulky a za sebou má hodně nepovedený říjen, v jehož průběhu ani jednou nevyhrál a připsal si tři soutěžní porážky. O to sladší byl úvod listopadu a výhra nad Évianem.

Ani hosté nebudou kompletní, na marodce zůstávají Karim Ait-Fana a Djamel Bakar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.10 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - FC Metz  (sobota 20:00)
Toulouse zpackalo zápasy v říjnu a díky čtyřem porážkám v řadě nejenže vypadlo z Ligového poháru, ale také kleslo až na čtrnáctou příčku v Ligue 1. Mety jsou na tom naopak lépe. I když během uplynulých čtyř kol dokázaly zvítězit jen jednou, s klidným středem tabulky a celkově devátou příčkou můžou být spokojeny.

Rozhodně jsou to svěřenci Alaina Casanovy, kdo potřebuje zvítězit. Takový pocit zažili naposledy proti St. Étienne před více jak měsícem. TFC má přitom, ostatně jako každý rok, pohárové ambice, takže by v nejbližší době měl co nejrychleji zabrat. Ví to i záložník Étienne Didot, který už je zdravotně v pořádku.

Domácí naposledy nezvládli utkání v Bordeaux, ostatně jako před několika dny také v rámci Coupe de la Ligue. Celkově za 180 minut inkasovali hned pět gólů. "V poslední době nám chybí v každé oblasti něco," myslí si Didot. "Není to jen o defenzívě a jsme si toho vědomi. Každý by se sám sebe měl zeptat, jestli odvádí dobrý výkon."

S Metami se Casanovovo mužstvo potká poprvé po šesti letech. Na tohoto soupeře Toulouse vždy umělo, skoro patnáct roků s ním ještě neprohrálo. "Máme velkou touhu vyhrát. Opravdu chceme na situaci zareagovat, ukázat, čeho jsme schopní. Nepanikaříme, i když prožíváme těžší období," dodával Didot.

Mety naposledy s velkou dávkou štěstí skolily doma Caen. Ke třem bodům přitom musela pomoci penalta Florenta Maloudy z 90. minuty. Hostující celek letos zaznamenával rozhodně lepší výsledky než za poslední měsíc, nicméně jako nováček je na tom pořád velmi dobře. Venku však zatím ze šesti utkání získal jen čtyři body.

Tristní je na hřištích soupeřů především hra směrem dopředu, jeden vstřelený gól je pochopitelně hodně málo. Změnit tuhle mizernou bilanci by mohl útočník Modibo Maïga, který v minulém kole vsítil hned dvě branky. "Maloudovi jsem tu penaltu předal, protože předtím mi nahrál na gól. Kolektivní hra je na prvním místě," upozorňoval.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - FC Lorient  (pátek 20:30)
Hlavně udržet dech a natáhnout sérii úspěchů. S takovým povelem vede své šiky do bretaňského derby renneský kouč Philippe Montanier; Les Rouge et Noir budou doma proti tápajícímu Lorientu vysokým favoritem.

Rennes se zkraje sezony trápilo, aktuálně však neprohrálo už pět utkání v řadě, vyřadilo donedávna suverénní Marseille z Coupe de la Ligue a minulý víkend málem triumfovalo i na hřišti silného Nantes. Konečný bod za remízu 1:1 je sice v důsledku možné považovat za úspěch (na Beaujoiru se rozhodně nevyhrává každý den), jenže Rennes mělo na kontě ještě neuznaný gól Pedra Henriqueho a inkasovalo po nešťastné vlastní trefě Sylvaina Armanda.

Zkušený stoper či levý bek se v tíživé situaci snažil hlavičkovat do bezpečí, omylem však uklidil míč za záda gólmana Costila (mimochodem čerstvého reprezentanta). Montanier ho nicméně ze ztráty bodů neviní - daleko spíše se soustředí na kritiku zbytku obrany, která nechala Armanda v jeho úkolu samotného. V derby prý bude zapotřebí předvést mnohem lepší defenzivní výkon.

"Bod z Nantes je dobrý, ale bude něco znamenat pouze tehdy, pokud ho potvrdíme výhrou nad Lorientem," nechal se slyšet Montanier. "To se snáze řekne než udělá. Tento zápas vidíme jako velkou příležitost a chceme ji chytit za pačesy. Derby je vždy zvláštním zápasem, výzva ale zůstává stejná: získat tři body. Rivalita mezi oběma městy je zdravá, každý chce být lepší než jeho soused," dodal.

Lorient je momentálně až osmnáctý, poslední zápas však nesl zárodky zlepšení - na umělém trávníku domácího stadionu Moustoir sice Les Merlus proti obhájci titulu z Paříže prohráli, ještě v poločase však vedli 1:0 a nakonec se museli sklonit o jediný gól. "Mají za sebou dobrý zápas, v prvním poločase hráli výborně," uznává Montanier. "Teď nutně potřebují body, nechybí jim ale mnoho. Dokonce mají na kontě více přihrávek, centrů i střel než my," vypichuje.

Charismatický kouč také zopakoval klasickou formulku o tom, že tabulkové postavení v případě Lorientu neodráží reálnou sílu; není však sám, kdo je podobného názoru. Lorient i nadále spoléhá na nátlakový, ofenzivní fotbal v klasickém rozestavení 4-4-2, a navíc se mu v posledních derby takřka vždy podařilo podat velice slušný výkon. Jeho kouč Sylvain Ripoll se sice narodil v Rennes, fotbalové štěstí však nalezl o klub vedle - za Lorient nejprve hrál, poté dělal asistenta legendárnímu kouči Christianu Gourcuffovi a od letošního května tým vede sám.

Zmiňovaný duel proti PSG jej pak přesvědčil o tom, že vzestup tabulkou je pouze otázkou času. "Naší současnou výzvou je zvládnout derby," prohlásil, "a ukázat, že jsme schopni navázat na výkon, který jsme předvedli proti Paříži." Hosté se v utkání budou muset obejít bez zraněného tvůrce hry Mathieu Coutadeura, i přesto si však před výkopem věří. Jsou v pozici papírového outsidera a nemají tedy co ztratit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.25 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille1291227:1028
2.Paris Saint-Germain1266023:824
3.Olympique Lyon1272324:1023
4.Girondins Bordeaux1263318:1421
5.AS Saint-Étienne1263312:1121
6.FC Nantes1255211:820
7.AS Monaco1253414:1318
8.FC Metz1253413:1218
9.Montpellier HSC1252511:1117
10.OGC Nice1252517:1817
11.Stade Rennes1244414:1416
12.Lille OSC124449:1016
13.Stade Reims1243512:2115
14.Toulouse FC1242614:1714
15.SM Caen1233614:1512
16.EA Guingamp124089:2112
17.RC Lens1232711:1511
18.FC Lorient1231810:1610
19.SC Bastia122469:1710
20.Évian Thonon Gaillard1231811:2210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (88)

Přidat komentář
Godwinson

S kauzou Sagnol je kopa sranda. Každý černoch, který kopl do balonu, už se k tomu vyjádřil. Ale Sagnol je borec, neřekl nic nepravdivého.

A Antonetti poslal Bastiu do háje

Reagovat
smazaný uživatel

Sagnol

zajímalo by mě, co na to řekl Yaya Touré na twitteru.

Reagovat
Godwinson

Za City už fňuká Vieira, nic se nesmí přehánět

Reagovat
smazaný uživatel

+ na veľa portáloch to vytrhli z kontextu ako napr. tu na Eurofotbale

Reagovat
smazaný uživatel

* mala byť reakcia

Reagovat
vlastik

Le Classique je konečně tady, snad už bude Zlatan. Ici c´est Paris!

Reagovat
smazaný uživatel

tentokrat vam budu vyjimecne fandit, tak snad to nedoserete

Reagovat
smazaný uživatel

PSG putaaa PSG putaaa

Reagovat
Israha

Víte někdo, jak je to s Dja Djedjém? Na ofiko stránkách OM snad psali, že by zítra měl hrát, není to blbost? Že by měl za přímou rudou jen jeden zápas stop...

Reagovat
Godwinson

Bude hrát

Reagovat
Israha

N'Tep vlastně včera hrál taky, no...aspoň tak. Ale i tak z toho nemám dobrý pocit, Romao bude chybět neskutečně.

Reagovat
Godwinson

Taky z toho nemám dobrý pocit, ale podle mě jsou náhrady dostatečně kvalitní.

Reagovat
Godwinson

Aha, ona už je sestava venku. To jsem čekal trochu něco jiného

Reagovat
smazaný uživatel

na lfp písali že môže hrať na 100%

Reagovat
smazaný uživatel

Le groupe de l’OL contre Guingamp

Lopes - Gorgelin - Umtiti - Bedimo - Jallet - Koné - Bisevac - Zeffane - Gonalons - Tolisso - Mvuemba - Malbranque - Bahlouli - Ghezzal - Fekir - Lacazette - Njie - Yattara

Takže Max naspať do stredu k Tolissovi a Arnoldovi, Messi na podhrota, Fekir k Sašovi a na lavičku Njie.

Škoda že to dnes neuvidím, dúfam že sa nezopakuje zápas z minulého roka, že bude po zápase polka týmu zranená.

Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel

Messi na podhrotu stojí totálně za hovno. Ideál bude Fekir na podhrot a útok N'Jie s Lacazettem a jako žolík Yattara a myslím, že to je i nejpravděpodobnější.

Reagovat
smazaný uživatel

no tak ja by som radšej dal šancu Yattarovi a Njie ako žolík do unavenej obrany a na brejky, lebo to čo predvádzal v posledných dvoch zápasoch Yattara si zaslúži šancu

Reagovat
smazaný uživatel

No nebo, prostě Messi nesmí hrát podhrota.

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdu, bolo by to trochu priposrane, na to že hráme doma a s Guingampom

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně už na toho podhrota moc nemá dynamiku. Jemu fakt sedí to RCM/LCM, tam je nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

vsak hubert to tak hral i proti nice, kde to navic prineslo tri body, nema duvod cokoliv menit

Reagovat
Godwinson

Fekir musí dnes zachránit mou fantu

Reagovat
juninho8

tak Messi predsa v zaklade....dnes sa hadam Saša osamostatni na cele kanonierov

Reagovat
juninho8

a je taaaaam....ALEEEEEEEX

Reagovat
smazaný uživatel

On je jinde ten kluk, ale Milan tam parádně prodloužil

Reagovat
juninho8

uplne vedome

Reagovat
smazaný uživatel

Fekiiiiiiiiiiir

Reagovat
juninho8

to zakoncenie sa tiez musi nechat....nebolo to jednoduche....pekne sa do toho polozil

Reagovat
juninho8

Kraaaaasna akciaaaaa.....boha chlapcom chutiiiiii......famozne...Jallet

Reagovat
smazaný uživatel

Guingampu ta EL prostě zlomí vaz v Ligue 1, je to docela škoda, ale aspoň si udělají lepší vizitku, než Lille s ASSE. Jsou mi docela sympatičtí, i když loni nám zprasili v zápase půlku týmu

Reagovat
juninho8

len aby to tak nedopadlo aj dnes....hadam nie...zranenia by nam teraz zlomili vaz....proste teraz to funguje tak ako to je a je to dobre

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, tak třeba začneme hrát

Reagovat
juninho8

trafil to krasne.....toto je typicke pre nas....uplne z hovna spravime jeden uplne zbytocny faul a on to potom takto trafi

Reagovat
smazaný uživatel

anthony i kdyby se rozkrajel, tak stejne mu tam ten primak proste musi trefit nechytatelne

Reagovat
juninho8

Messiiiii skoda toho....citim ze vzadu este nieco vyparatime

Reagovat
juninho8

tak sa mi vidi ze nas zacinaju likvidovat

Reagovat
smazaný uživatel

zatraceni reznici, kone nastup za bedima, at trochu da ochutnat vlastni medicinku

Reagovat
smazaný uživatel

hm, guingamp poskozeny

Reagovat
smazaný uživatel

Tak další odpuštěná penalta

Reagovat
juninho8

uz to mohlo byt kadejake....pomohol sudi a Anthony

Reagovat
smazaný uživatel

A pak si to sudí zneutralizoval na připískávání faulů ve středu hřiště

Reagovat
smazaný uživatel

FEKIIIIIIR <3 <3 <3

Reagovat
smazaný uživatel

fekir takovy golovejsi ben arfa

Reagovat
juninho8

a je to domaaaa.....krasa toto je utocne duo ako ma byt

Reagovat
juninho8

ked sa k tomu prida takyto golman tak to zrazu vsetko hra ako ma Lopes naozaj vyletel dost vysoko....podla mna mozno naj golman L1

Reagovat
smazaný uživatel

letos snad nebyl zapas, kdy by nechytil aspon jednu golovku

Reagovat
juninho8

do 20 minuty famozny vykon...potom ta nasa udrziavacka co sa takmer vypomstilo ale nakoniec to dobre dopadlo....je fajn ze mame golovych utocnikov,brankara akeho mame,v strede stale Mximusa a stale su to vsetko mlady hraci....ked k tomu dohodime skusenosti Jalleta,Milana a Messiho tak to potom momentalne vyzera tak ako to vyzera

Reagovat
smazaný uživatel

ligue 1 sleduju tak po ocku jenom, ale neni kurs X2 na Marseille "trochu" prehnanej..?

nebo mi neco unika proc je PSG takovym favoritem..? Ibra bude ready..?

Reagovat
Israha

OM chybí dvě třetiny obranné trojice, která hraje základ, navíc posledních pár zápasů mají lehký úpadek formy, zatímco PSG jde výsledkově naopak nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

a co ten Ibra nevis ?

Reagovat
Israha

Nominován je, takže nejspíš hrát bude.

Reagovat
smazaný uživatel

thx

Reagovat
smazaný uživatel

PSG – OM : les compos

Publié Dimanche 09 Novembre 2014 à 19:55 Dans : Ligue 1, PSG, Marseille.

PSG : Sirigu – Aurier, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell – Matuidi, Verratti, Pastore – Cavani, Lucas, Lavezzi

OM : Mandanda - Dja Djédjé, Fanni, Nkoulou, Mendy - Imbula, Lemina - Thauvin, Payet, Alessandrini- Gignac

Reagovat
smazaný uživatel

Ibra na lavke

Reagovat
Israha

Základní 11 ještě ok, ale ta lavička je strašidelná. Batshuayi a nikdo . Mám takový pocit, že dneska bude rozhodujícím faktorem Lucas...na jeho straně není Ayew, který by ho pomáhal bránit, navíc má asi nejlepší formu z PSG. No, moc růžově to nevidím .

Reagovat
Godwinson

Reagovat
mastakillah

Van der Wiel je vykartovanej nebo jaktože hraje Aurier?

Reagovat
Israha

Jo, dvouzápasový stop za přímou rudou.

Reagovat
mastakillah

Jo díky, zapoměl jsem. Docela škoda, že chybí na tenhle zápas. Formu měl skvělou

Reagovat
Godwinson

Nezbývá tedy doufat, že Aurier udrží nastavený výkonový režim, Luiz ho v tom třeba nenechá a taky vymyslí nějakou defenzivní parádu.

Už je to trochu ohraný song, ale hodně mě baví, že Doria si kope opět s juniorama a na lavičce je Andonian, který stál Bielsu doma málem zápas. Nu což, sranda musí být

Reagovat
smazaný uživatel

Podle livesportu je Aurier kapitán

Reagovat
smazaný uživatel

jj ale Céčko má Silva

Reagovat
juninho8

jeden klinec za druhym pre OM

Reagovat
smazaný uživatel

bud rád

Reagovat
juninho8

dufam dnes v plichtu

Reagovat
smazaný uživatel

ja v remízu ale nie aj výhra PSG je v pohode

Reagovat
juninho8

tak je pravda ze OM moc nemusim ale ropa je ropa....treba kolektivne proti nej aj ked samozrejme na cele su zaujmy OL

Reagovat
smazaný uživatel

payet

Reagovat
smazaný uživatel

teraz to spackal, mal buď zakončovať alebo prihrávať Gignacovi

Reagovat
Minister

Reagovat
Israha

To je kus trotla, ten Mendy. Chyba jak z pralesní ligy . Ale fotbal skvělý, bavím se.

Reagovat
Godwinson

Mně se líbí práce dozadu od obou křídel. Škoda břevna a dalších nadějných příležitostí, gól jsem bohužel neviděl, ale předpokládám nějaká haluz

Cavani baví ... strašný srandista :)

Reagovat
Israha

Nízký centr ze strany, a Mendy se nechal předskočit Lucasem jak žáček, přitom byl v první chvíli sám v malém vápně. 100% jeho gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Blanc

Reagovat
Godwinson

Za tohle mu měl dát Dja Djedjé dělo.

Reagovat
smazaný uživatel

ale prikrytie lopty ešte má

Reagovat
Godwinson

To rozhodně

Reagovat
smazaný uživatel

cavani je fakt strasidelny fotbalista obcas

Reagovat
smazaný uživatel

Digi Sport - 77. minúta a reklama na rádio anténa

Reagovat
smazaný uživatel

červená začo? ani na žltú

Reagovat
Godwinson

No to je čůrák ten Turpin

Reagovat
Israha

Tak ty vole...já na rozhodčí nemám ve zvyku nadávat, ale toto je zářez jak prase. Jeden střeďák vystřídaný a druhý jde ven po přímé rudé za nefaul. Nechci moc konspirovat, ale toto je trochu divné.

Reagovat
smazaný uživatel

ide o titul, my ked sme viedli ligu o 4 body pred 2 rokmi tesne pred Vianocami, taktiež nás tam rezali každý zápas až pokiaľ nás PSG neobehlo

Reagovat
Godwinson

Když se jim ten projekt rozbíhal, byla to běžná praxe

Reagovat
Godwinson

Dřevo rozhodne ... ach jo

Reagovat
mastakillah

Tady máte to vaše "dřevo" nebo "nekopu". Nemusí se mu dařit celej zápas, ale stejně ten gól dá. EL MATADOOOOOR !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele