Liga Mistrů - Gólparáda na úvod

19.09.2002, 15:55
Aktuality
Včera bylo na programu dalších osm zápasů prvního kola Ligy Mistrů a téměř všude museli být diváci spokojeni, útočníci měli střelného prachu požehnaně. Průměr 4,25 gólu na zápas je opravdu slušný, jen pro srovnání, v úterý padly průměrně pouhé dvě branky na zápas.

Nejvíce gólů - 15 - padlo ve skupině F. To je na dva zápasy opravdu slušný výsledek. V prvním utkání, které se hrálo na Old Trafford, tedy tam, kde se na jaře koná finále celé soutěže, přivítal domácí favorit Manchester United izraelský Maccabi Haifa. Pro izraelský klub je postup do hlavní soutěže obrovským úspěchem a nastoupit hned v prvním utkání před vyprodaným Old Trafford proti Manchesteru United, to už je opravdu svátek. A jaká byla asi v Izraeli nálada, když se Maccabi po gólu Katana z osmé minuty senzačně dostal do vedení. Pak ale začali úřadovat elitní střelci United a po hodině hry bylo rozhodnuto - góly Giggse, Solskjaera, Veróna a van Nistelrooye dostaly domácí do vedení 4:1. Ke konci krásného zápasu se za hosty ještě trefil Cohen a minutu před koncem na konečných 5:2 z penalty upravil Diego Forlán.

Druhý zápas skupiny F byl na góly ještě trošku bohatší. Řecký Olympiakos Pireus přivítal na svém hřišti loňského finalistu, německý Bayer Leverkusen. Bayeru se ale v letošní sezóně vůbec nedaří, po pěti kolech Bundesligy je až na 12. místě a mizerná forma se projevila i v tomto zápase. Ve 22. minutě se hosté sice po gólu Schneidera dostali do vedení, pak měl ale zápas podobný scénář jako současně hraný duel v Manchesteru. Na 1:1 srovnal vlastním gólem Kleine, druhý gól za záda brankáře Juriče přidal Giannakopoulos a pak své parádní představení předvedl Predrag Djordjevič. Během půl hodiny dal čistý hattrick a o ostudě pro Leverkusen bylo rozhodnuto. V závěrečných minutách ještě Schneiderova penalta a Zetterbergova přesná střela z přímého kopu stanovily konečný výsledek - 6:2 pro Olympiakos.

Ve skupině E tolik gólů nepadalo. V prvním utkání přivítal stabilní účastník Ligy Mistrů, ukrajinské Dynamo Kyjev, čtvrtý tým loňské tabulky anglické Premier League - Newcastle United. Dynamo je i bez trenéra Lobanovského, který na jaře zemřel, jako vždy velmi silné a dokázalo to i proti Newcastlu. Zápas byl poměrně vyrovnaný, Dynamo ale prokázalo svou zkušenost z velkých zápasů a zaslouženě po gólech Shatskikha Khatskeviche vyhrálo 2:0. Druhé utkání proti sobě postavilo velmi silné soupeře. Na stadiónu De Kuip v Rotterdamu se domácí Feyenoord, vítěz loňského poháru UEFA, střetl s posledním vítězem italské Serie A, Juventusem. Zápas byl velice vyrovnaný, chvíli měl navrch Feyenoord, chvíli Juventus ,a tak je konečný výsledek 1:1 spravedlivý. O vedoucí gól Juventusu se ve 32. minutě postaral Camoranesi, čtvrt hodiny před koncem svou tradiční zbraní - přímým kopem - vyrovnal van Hooijdonk.

Skupina G přinesla jeden poměrně překvapivý výsledek. Postaralo se o něj Deportivo la Coruňa, které se vůbec nezaleklo předloňského šampióna, německého Bayernu Mnichov, a hlavně zásluhou hattricku nizozemského útočníka Roye Makaaye po závěrečném hvizdu na světelné tabuli svítilo skóre 2:3. Za Bayern se trefili Hasan Salihamidzic a Giovanne Elber. Ve druhém utkání skupiny G na sebe narazili AC Milán, přemožitel Liberce ze třetího předkola, a francouzský Racing Lens. Hosté hráli s favoritem dlouho vyrovnanou partii, o výsledku rozhodly dva slepené góly Filippa Inzaghiho z 57. a 61. minuty. Na konečných 2:1 upravil v 75. minutě Moreira.

Poslední skupina H přinesla výhry obou favoritů. V prvním utkání, které se na rozdíl od ostatních hrálo už od 18 hodin, přivítal Lokomotiv Moskva turecký Galatasaray. Lokomotiv se v Lize Mistrů představil už loni a i když ze třetího místa ve skupině nepostoupil do druhé fáze, připsal si na své konto dva skvělé výsledky. Nejprve v předposledním utkání senzačně v Bruselu rozdrtil místní Anderlecht 5:1 a potom, na rozloučenou s Ligou Mistrů, doma porazil pozdějšího vítěze Real Madrid 2:0. Také letos začal v dobré formě, bohužel pro ruský tým ale bez výsledku. Lokomotiv byl o něco lepší než jeho turecký soupeř, nedokázal ale proměnit ani jednu z několika slibných šancí. Na druhé straně Galatasaray dvakrát využil chyb domácích a po gólech Sarra a Arifa Erdema si z Moskvy po výsledku 0:2 odvezl cenné tři body. Ve druhém duelu skupiny přivítala Barcelona belgické Bruggy. Katalánci byli lepší, měli mnohem více šancí, přesto se až do konce báli o výsledek. Na góly Luise Enriqueho, Gaizky Mendiety a Javiera Savioly dokázali hosté dvakrát odpovědět, z penalty se za stavu 1:0 trefil Simmons, pět minut před koncem zápas zdramatizoval Engelbert, když upravoval na konečných 3:2.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele