LETEM LIGOVOU EVROPOU

26.04.2004, 20:40
Aktuality
Do zahájení ME 2004 chybí pouze 47 dní, a tak ligové soutěže v zemích jednotlivých účastníků pomalu, ale jistě, spějí ke svému konci. Někde je rozhodnuto, jinde bude ještě finiš hodně zajímavý. Pojďme se společně podívat do zemí, kde se hraje o titul, účast v Lize mistrů, Poháru UEFA, o sestup......

Anglie: po právu se raduje Arsenal. O náskok již přijít nemůže, Roman Abramovič a jeho Chelsea se teď musí soustředit na boj o druhé místo. I když bude hrát na dvou frontách. Jaká dostane přednost? Liga mistrů, nebo domácí šampionát? Manchester United letos hrál lepší průměr a to nestačilo. Liverpool, který stále nemůže najít recept na proniknutí do absolutní špičky, bude do posledního kola bojovat o čtvrté místo, které dává naději na postup do LM z kvalifikace. Ale je tu Newcastle a Aston Vila, tyto dva celky si rovněž dělají choutky. Boj o záchranu se bude odehrávat na ostří nože. Leeds a Manchester City jsou stále v bezprostředním ohrožení. Ale již dnes je jasno o jednom: ročník 2003-04 se nesl ve jménu Thierry Henryho a jeho Arsenalu.

Francie: Olympique Lyon, Paris Saint-Germain nebo Monaco? Rozdíly jsou minimální, 3 resp. 4 body, Monaco čeká náročná odveta Ligy mistrů v Londýně s Chelsea. Vzhledem k postavení v tabulkách se jeví tento zápas jako velice zajímavý Do konce chybí ještě pět kol, tedy 15 bodů ve hře a to pro každý tým. Sestup? Bastia na 13. místě má náskok deseti bodů před Le Mans na dvácátém. Další drama na pokračování.

Itálie: Pan produkční to rád napínavé. Tři kola do konce a v tom nastávajícím se utká první s druhým. AC Milán - AS Řím. Vyhrají-li domácí, radují se z titulu. Pro hosty není zítra. Ale i tak se zdá, že vítěz posledního ročníku LM má cestu na královský trůn snazší. I když, jeden nikdy neví a fotbal nemá logiku. Juventus letos podává tak nevyrovnané výkony, že musí být vděčný za třetí místo. Má ho jisté, protože Inter, Parma a Lazio byli ještě náladovější. Ani Pavel Nedvěd se nevyhnul výkyvům. Ale my věříme, že na Evropě potvrdí svou vysokou fotbalovou zdatnost a bude hnacím motorem reprezentace České republiky. O sestupu Ancony je jasno již několik kol, ale kdo ji doprovodí? Perugia, Empoli, Modena, Regina, Siena.... Čtvrtý tým od konce čeká souboj o setrvání v první lize se šestým z ligy druhé. O to je vše napínavější.

Německo: liga našich soupeřů ve skupině na ME 2004 se stále nemůže rozhodnout, zda na trůn posadí Bayern Mnichov nebo Werder Brémy. Do konce chybí 4 kola, rozdíl je 6 bodů ve prospěch Brém. Malinko vzadu vykukuje VfB Stuttgart. Tak jako v Itálii i v Německu je připravena májová lahůdka. 32.kolo má šlágr a jeho jméno je: Bayern - Werder! 8.května budeme tedy chytřejší. Týden nato jede Bayern do Stuttgartu a drama vrcholí! Na opačném konci tabulky se Kolín, tedy ten nad Rýnem, seznamuje s losem druhé ligy, ale mezi 11.-17. místem je jen 5 bodů. "Český" Dortmund se snad nakonec do Poháru UEFA dostane......

Nizozemsko: Ajax se buď dělá zajímavý, nebo chce vyšší návštěvy, nebo o titul nestojí! Ten poslední krok ne a ne udělat. V neděli 2. května hrají oba uchazeči o mistra s týmy bojujícími záchranu. Bude to i po tomto kole o šest bodů? Eidhoven také musí dávat pozor. Na záda mu dýchá Feyenoord!

Portugalsko: A tady se již slaví! FC Porto nemůže nikdo dostihnout, natož předstihnout. Po loňském titulu #18 se chystá místo pro devatenáctý pohár. Ale je tu ještě jeden cíl: finále Ligy mistrů! Nemožné? Jen to zkuste vyslovit na ulicích rozjásaného Porta! Benfica hraje o druhé místo. A víte s kým? Ano, s městským rivalem Sportingem. Ale kdy, to neuhádnete. Již tuto neděli, kolo před koncem. Kdo vyhraje, má druhé místo v kapse! Existuje snad napínavější závěr ligy? Samozřejmě! A kde?

Španělsko: Valencia, Real Madrid, FC Barcelona. Skromně vzadu se krčí Deportivo La Coruňa. Ale proč skromně? Vždyť právě zápas tohoto týmu s Realem Madrid bude tuto neděli ve Španělsku tím nejsledovanějším! Tady se bude spolurozhodovat o titulu! Valencia to bude mít o něco snazší, ale Betis stále myslí na Pohár UEFA a tak tedy pozor? A Barca? Po slastném procitnutí ji čeká další derby! Ne, není to soupeř nabitý jmény jako Real Madrid, ale je to rival ze sousedství a tam jeden nikdy neví! Otázka tedy zní: dotáhne Barca svou neuvěřitelnou sérii do vítězného konce? Neprohrála v lize již 16 kol za sebou. Bude to na konci 20x? A bude to na titul stačit? Murcia na opačném pólu tabulky má jiné starosti, neligové. A kdo se k ní přidá? Bude to někdo ze slavných? Ještě v loňském roce se vyhřívala tato dvě jména španělského fotbalu na výsluní zájmu a chvály. A dnes? Real Sociedad San Sebastian: 12. místo. Celta de Vigo: 19. místo! Rozdíl: 4 body! Na cestu do druhé ligy nebo k záchraně mají 4 kola!

A kde skončíme? No přeci v Evropě! V sobotu 1. května se bude hrát v České Gambrinus lize kolo číslo 28., ale zároveň také kolo první, evropské. Nebudeme dnes rozebírat zda fotbal bude lepší a pivo dražší. To necháme na jindy. Jedna věc je ale jasná: od 1. května 2004 Beckham, Raul, Zidane a spol. při přestupu do Sparty, Slavie nebo Ostravy, nemusí žádat o pracovní povolení!

Česká rep.: nemáme co závidět ostatním v Evropě dramatičnost. Já vím, že nyní začnou fandové Baníku volat: ale my jsme již mistři!!! Chybí jeden, dva body. Ostrava hraje v Olomouci, se Spartou a jede do Opavy. Na první pohled jasná záležitost. Ale! Olomouc a Sparta hrají o Ligu mistrů a každá ztráta je pro ně fatální. A soused z Opavy? Bude mít před posledním kolem ligovou jistotu, nebo se bude bít o bytí a nebytí? Slavia, Sparta a Olomouc budou mít v případě rovnosti bodů s Ostravou výhodu ve vzájemných zápasech. Jsou to jen dva body... Možná, že již za týden budeme znát nového mistra a bude jím Baník Ostrava. Slavia, titul si tradičně prohrála sama, jede na Synot, do Českých Budějovic, má doma Liberec. Sparta doma Zlín a Jablonec, venku Ostravu. Olomouc do Brna a doma Ostrava a Plzeň. Ve hře je Liga mistrů, Pohár UEFA. Sestup? Plzeň; o té snad již nikdo nepochybuje. Ten druhý vzejde pravděpodobně z dvojice Viktoria a Blšany. Ale pozor! Hraje se o devět bodů. A pohled na tabulku mluví jasnou řečí: 9. Teplice 33, 15. Blšany 26...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*adam

Chlape, já tě obdivují. Super články, navíc hodně obsahlé. Tohle by nesvedli ani v Hattricku ani jinde. Je vidět, že fotbal tě baví..I zadarmo seš schopnej dobře psat:-)Je tak dal

Reagovat
HOST*Mapi

Velice zajímavý článek ,chybí mi jen k dokonalosti ,kdyby bylo uvedno i výše jmenovaných lig .Kolik týmů postupuje přímo do LM ,z kterého místa jde do kvalifikace a kde je jen UEFA .Poslední kola jsou sázkařsky velice zajímavé a třeba v NL se hraje o druhé místo taky velice tvrdě , protože je to LM.Článek je ale výborný :)

Reagovat
HOST*yarda

Hm, článek doopravdy pěkný a mé korektivní choutky tentokrát vyšly naprázdno

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*nikdo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele