LEPŠÍ BRABEC V HRSTI... ?

10.11.2004, 23:04
Aktuality
Česká Gambrinus liga dostala další zásah, který její důvěryhodnost, už tak velmi slabou, nahlodává až na krajní mez. Místopředseda ČMFS Milan Brabec byl obviněn ze spolupráce s manažerem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem. Ten byl již dříve usvědčen z ovlivňování výsledků zápasů...

Odvolání bývalého šéfa rozhodčích Brabce se tak stalo hlavním bodem zasedání výkonného výboru ČMFS. Výsledek však byl více než překvapivý. Milan Brabec ve funkci setrvává i nadále. Záznam policejních odposlechů telefonátů mezi Ivanem Horníkem a Milanem Brabcem však hovoří jasně. Funkcionář pověřený delegováním rozhodčích pro ligové zápasy konzultoval jejich nasazení a sám dokonce nabízel vhodné kandidáty. "Buďto klasiku nějakou, já nevim, třeba Beneš a nebo to třeba risknu s tím Čuřínem," stojí mimo jiné v přepisu odposlechu.

To však je podle Brabcových slov běžná praxe, kterou se nijak neprovinil. "Je to normální postup. Nominaci rozhodčích vždy děláme na základě konzultací s vedením klubu. Je to běžný svazový servis." Už jen tato slova by ovšem měla stačit na uzavření jeho funkcionářské kariéry. Nicméně pánům z výboru dokonce ani průkazný materiál, kterým nahrávka bezesporu je, nestačí, aby Brabce odvolali, když už dotyčný nemá dostatek soudnosti, aby tak učinil sám. Největší katastrofou bylo totiž hlasování členů výkonného výboru, z nichž SEDM stálo za obviněným a pouze čtyři podpořili návrh předsedy svazu Jana Obsta, kterého mimochodem Brabec na nahrávkách nazval dost nelichotivými a vulgárními přízvisky. Až dnes, kdy přišlo oficiální potvrzení autentičnosti nahrávek, se i všichni ostatní postavili proti Brabcovi.

Obst znovu prokázal svoji naivitu, kterou se již prezentoval při začátku úplatkářské aféry. "Je to pro mě šokující zjištění, že se spolupodílel na ovlivňování ligových zápasů s jedním z hlavních aktérů korupční aféry. Očekávám, že odstoupí z funkce svazového místopředsedy," prohlásil před zasedání. Jenže po zasedání, kdy především moravská větev svazu podržela Brabce ve funkci, bylo vše úplně jinak. "Vyzval jsem ho k odstoupení, ale on tak neučinil."

Lidem kolem fotbalu, ale i lidem, kteří na tuto skutečnost hledí očima člověka sportem nedotknutého, leč morálních principů znalého, se tak krční obratle nemohou pořád zastavit z otáčivého pohybu ze strany na stranu. Je to vůbec možné? Může vůbec někdo ještě věřit, že by fotbal mohl být něco jiného než loutkové divadlo pár jedinců, kteří se vždy navzájem, ať už ze strachu nebo pro vlastní prospěch, vždy ve funkci podrží a v klidu dál tahají za nitky? Konec konců, kdo ví o čí důvěru se bude hlasovat zítra,že? Je nutné projevit loajalitu.

Ale když už divadlo, tak proč ne ze vším všudy. Proč nejít o víkendu třeba do Brna na fotbal s tím, že u vstupu bude velká cedule 1. FC Brno - AC Sparta Praha 3:0? Divák by si nepřipadal jako blbec, když by byl od začátku smířen s dohodnutým výsledkem a mohl by se kochat hrou. Neodcházel by před koncem, protože osmdesátá minuta a stav 1:0 by sliboval napínavou zápletku. Naopak, odcházel by s pocitem příjemně stráveného času a liboval by si, jak to ti pánové nahoře pěkně zrežírovali...

Autor: Petr Kozlíček

Komentáře (17)

Přidat komentář
alegre

Český fotbal je tak prohnilý, jako je prohnilá celá současnost v této republice. Peníze, peníze, peníze...., nic jiného nemá cenu! Ale jinak je to s rozhodováním zápasů stejné na celém světě: LM, EURO, La Liga........peníze, peníze, peníze....

Reagovat
HOST*

No,nemyslim si,ze by bylo mozne na tak vysoke urovni jako je LM takhle ovlivnovat....

Reagovat
HOST*

přesně, to by už musely lítat sakra velký sumci a ne pár kapříků jako u nás

Reagovat
HOST*alegre

Ale ano, tam jde o mnohem více peněz! Sponzoři nemají zájem vidět ve finále jen nějakou Spartu nebo Dinamo Kijev, ale např. hladce oholenou tvář Beckhama! Co je zajímá pár tisíc Čecháčků s konzervama v igelitce na finále EURO, když jim jiní vyprodají hotely po celém Portugalsku! Tam jde přímo o velryby! A sudí? Pískneš to podle nás a budeme tě nominovat dál, v opačném případě : litujeme!

Reagovat
smazaný uživatel

Možná máš pravdu, ale proč potom byli loni ve finále LM Monaco a Porto?

Reagovat
alegre

Vyjímka potvrzující pravidlo......

Reagovat
exmafie

Trošku přeháníš,Dinamo Kyjev nebo Sparta ve finále LM nebudou,protože na to prostě nemají kvalitu,zas tak o penězích to nebude....Všude vidíš spiknutí...A z tvého příspěvku je jasně vidět,že ten pocit u tebe vyvolává ošklivý Real Madrid....

Reagovat
HOST*alegre

Slova mudrce!

Reagovat
exmafie

Vtipálku....

Reagovat
HOST*007

proč by odcházel od tak dobrýho koryta inu kapr je kapr

Reagovat
HOST*Petr

ale v podstatě je vše při starém Brno:Sparta 3:0?? že by měl autor článku tajné informace z výboru?

Reagovat
smazaný uživatel

Obavam se,ze to tedy skutecne nemam... Ale bylo by to hezke.

Reagovat
smazaný uživatel

Stojí za to koukat na naší ligu. Toť otázka...... Fotbal většinou na hovno, atmosférá mizerná, domluvený výsledky, korupce....... ať počítám jak počítám, prostě to nemá cenu. Je to velká škoda. Aspoň že běží Liga mistrů!!!!

Reagovat
alegre

Asi máš pravdu. Divák je ten poslední o koho se jedná. Sponzoři propírají špinavé peníze, funkcináři se pakují, fotbalisté sázejí proti sobě, rozhodčí pískají jak se jim zlíbí, jak je jim zaplaceno. Pro domácí, pro hosty, rovinu......Klub je jako firma. Jak je možné, že s návštěvností 3 tisíce na zápas dávno taková Slavia nezavřela krám? To je jako kdyby do hospody, která má 90 míst u stolu, chodilo denně jen 13 hostů! Fotbal v Česku je opravdu výlohou poměrů v celé zemi!

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasim s Tebou na 100%. Přesněji bych to neřekl!

Reagovat
HOST*

Nahodou,ta myslenka s divadlem neni spatna.To by asi navstevnost ve fotbale vyresilo

Reagovat
HOST*Petrucciani

A nezapomen si vzit oblek a vazanku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele