Lazio má finanční problémy

09.11.2002, 18:38
Aktuality
O tom, že se ve fotbale točí velké peníze, nemůže být pochyb. A je také jisté, že spousta klubů má peněz nedostatek. Mohlo by se zdát, že velké kluby, které vydělávají milióny na vstupném z velkých stadiónů, milióny od sponzorů a další milióny z prodeje suvenýrů, nemohou mít s nedostatkem peněz problémy...

Ale je to právě naopak, poté, co loni zkrachovala Fiorentina, ocitl se na šikmé ploše další slavný italský klub, bývalý zaměstnavatel Pavla Nedvěda, Lazio Řím. 51% akcií klubu vlastní potravinářská firma Cirio, jejímž majitelem je Sergio Cragnotti. A protože je Cirio majoritním vlastníkem klubu, je Cragnotti také prezidentem Lazia a dění ve firmě Cirio hodně ovlivňuje chod Lazia. Fotbalovou Evropou tento týden otřásla zpráva, že Cirio není vůbec dobře fungující a vydělávající společnost, ale že má dluhy ve výši 150 miliónů eur. Obchod s jejími akciemi na milánské burze byl zmrazen a odbornící se dohadují, jaký dopad to může mít na Lazio.

Také samotný klub má větší výdaje než zisky, jen za minulou sezónu vzrostl její dluh oproti předchozím 16 miliónům eur více než dvojnásobně, na 54 miliónů eur. I přesto ale vrcholní představitelé klubu a celého italského fotbalu nevěří tomu, že by mělo Lazio dopadnout jako Fiorentina, tedy vlastně zánikem a znovuzaložením ve čtvrté italské lize. "Nová aféra podobná Fiorentině? Nenechte se unést, jsem v neustálém kontaktu s panem Cragnottim a Lazio se nemá čeho bát," reagoval na spekulace Adriano Gilliani, viceprezident AC Milán a prezident italské asociace profesionálních klubů. "Nemám žádné přímé informace o krizi v Ciriu, ale problémy společnosti zůstanou jen její interní záležitostí," dodal Gilliani. Podobný názor má také bývalý kouč zkrachovalé Fiorentiny, Roberto Mancini: "Situace je úplně jiná, než jaká byla ve Fiorentině. Tam jsme ani nevěděli, jestli si budeme moci dovolit předsezónní soustředění. Jsem si jist, že pan Cragnotti rychle dostane situaci pod kontrolu."

Podobně se veřejnost snaží uklidnit také Franco Carraro, prezident italského fotbalového svazu (FIGC). Podle něj by situace v Ciriu neměla mít na klub žádný velký dopad, přestože je s ním úzce spojena. "Ano, existují vztahy mezi Ciriem a Laziem. Také Lazio má své akcie na milánské burze a ty jsou spojeny s akciemi Ciriem. Nemůžeme ale říci, že by na sobě byly závislé," řekl Carraro. "Svaz situaci pozorně sleduje. Celý fotbal, nejen Lazio, prochází velmi těžkým obdobím," dodal. Byl to ale právě Carraro, kdo v říjnu v rozhovoru pro deník Gazetta dello Sport varoval italské kluby, že se pohybují na tenkém ledě. "Ligové kluby utrácejí více než vydělávají. V následujících dvou až třech letech ponesou následky," řekl v rozhovoru Carraro.

Už tak napjaté situaci v Laziu jistě nepřidá fakt, že Manchester United a Valencia podali na Cragnottiho žalobu za neplacení dluhu. Italský klub totiž dluží Manchesteru 19 miliónů eur za Jaapa Stama a Valencii prý 12 miliónů za Gaizku Mendietu, který teď z Lazia hostuje v Barceloně. Cragnotti shání peníze kde může, rád by prodal některé z opor týmu, aby finanční situaci trochu zlehčil. V pátek také v tiskovém prohlášení vyzval velké italské banky, aby jeho společnosti v nastávajících těžkých časech pomohly. Hodně o budoucnosti Lazia napoví třináctý listopad, kdy se bude jednat o možném řešení krize v Ciriu.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*martin

lazio je špicka mezi evropskymi kluby a postup do letosni ligy mistru mu zajisti dost penez.malokdo asi ceka ze by lazio vypadlo uz v zakladni skupine.i penize ze vstupneho tvori znacnou cast rozpočtu celeho klubu. myslim ze lazio ma pred sebou minimalne 8 ZAPASU v lize mistru. takze bych budoucnost řimskeho velkoklubu nevidel zase tak cerne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele