LaLiga - souhrn 32. kola

13.04.2018, 22:53, aktualizováno 15.04.2018, 22:38
Komentáře a souhrny
Barcelona porazila Valencii a už pomalu chystá mistrovské oslavy. Na druhém místě se drží Atlético, které si poradilo s Levante. Getafe zdolalo Espanyol, zatímco Real Madrid naplnil roli favorita v Málaze. Sevilla prodloužila šňůru bez vítězství, doma s Villarrealem ale bod musí brát. Zachraňovala ho až dvěma góly v závěru. Naopak pokračuje vítězné tažení Betisu za pohárovou Evropou, druhý sevillský celek vyhrál pátý zápas v řadě, tentokrát na půdě Girony...

Málaga CF - Real Madrid 1:2

15.04.2018 20:45

Góly: 90+3. Diego Rolán - 29. Isco, 63. Casemiro

Real Madrid si dle očekávání poradil s poslední Málagou a zůstává na třetím místě. Trenér Zinedine Zidane šetřil po zápase s Juventusem některé hvězdy, včetně Cristiana Ronalda. Hvězdou zápasu se stal záložník Isco, který jednu branku vstřelil a na druhou přihrál.

Málaga už má jen matematickou šanci a i ona je už smířena s tím, že po sezoně spadne do nižší soutěže. V tomto kole proti ní stál slovutný Real Madrid, který byl i bez některých hvězd pořád obrovským favoritem.

Bílý balet začal aktivně a netrvalo to dlouho a před Robertem bylo pořádně živo. V první velké šanci neuspěl hlavičkující Kovačič, ale nutno podotknout, že skvělý zákrok předvedl právě Roberto. O chvíli později selhal v ještě větší příležitosti Lucas, sám před Robertem poslal balón nad branku. Tlak Realu každou minutou sílil a ve 29. minutě vygradoval v úvodní branku. Z volného přímého kopu se o ní postaral Isco, po jeho ráně k tyči se gólman Málagy natahoval marně. Domácí se z inkasované branky oklepali a v závěru prvního poločasu Realu pořádně zatopili. Nejprve Rosales z nadějné pozice poslal balón mimo a po něm Iturra nepotrestal hrubou chybu záložníka Casemira a sám před Navasem selhal. Navas si připsal úspěšný zákrok.

Real udával tempo i po změně stran a po hodině hry se dočkal další branky. Benzema odvedl pořádný kus práce, když udržel v pokutovém území balón pro Isca, ten nehamounil a přihrávkou našel lépe postaveného Casemira, který zvýšil na 2:0. Zidaneho hoši měli ještě další šance, nicméně Casemirova trefa byl z jejich strany tou poslední.

Málaga si v nastavení připsala alespoň čestný úspěch. Diego Rolán udeřil po centru z levé strany a od břevna dostal balón do sítě. Více už domácí nestihli a Realu podlehli 1:2.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Espanyol Barcelona 1:0

15.04.2018 18:30

Góly: 53. Damián Suárez

Ani velká územní převaha nestačila fotbalistům Espanyolu na bodový zisk a není se čemu divit, když za devadesát minut ani jednou netrefili prostor mezi třemi tyčemi. Getafe bylo v tomto směru úspěšnější a především vsítilo jedinou branku zápasu, jmenovitě se o ní postaral Damián Suárez.

První přesnou střelu na branku si Getafe připsalo po pár minutách zápasu. Rémy si srovnal balón na pravačku a vypálil, brankář López musel na zem, nicméně nijak těžký zákrok to nebyl. Madridský celek byl dál aktivnější a López musel v 16. minutě předvést další zákrok. Tentokrát se z voleje opřel do balónu Fajr, načež brankář Espanyolu vyrážel. Katalánci pak srovnali hru, ale do žádné šance se nedostávali. K vidění byl spíše boj o střed hřiště.

Jediná branka zápasu padla v 54. minutě a stála za to. Getafe rozehrávalo volný přímý kop a Fajr jenom přiťuknul Damiánu Suárezovi, který se opřel do balón a nechytatelnou dělovkou do šibenice nedal Lópezovi vůbec žádnou šanci.

Jenomže Getafe si utkání zbytečně zkomplikovalo. Po hodině hry zbytečně fauloval zezadu Mathieu Flamini a po druhé žluté kartě musel opustit hrací plochu. Espanyol měl k dispozici zhruba půlhodinovou přesilovku.

V 72. minutě byl barcelonský celek blízko vyrovnání, Moreno měl před sebou odkrytou branku, ale skvělý obranný zákrok předvedl Damián. Espanyol už měl v té době drtivou územní převahu, jenomže to mělo velký háček, protože ani jednou nedokázal zakončit na branku. Getafe proto výsledek udrželo a slaví nejtěsnější vítězství.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Levante UD 3:0

15.04.2018 16:15

Góly: 33. Ángel Correa, 48. Antoine Griezmann, 77. Fernando Torres

Na druhém místě španělské soutěže dál setrvává Atlétiko Madrid. Los Colchoneros vůbec neměli problém s Levante, které vyprovodili ze hřiště s tříbrankovou nadílkou. Vše načal v prvním poločase Correa a po změně stran se k němu přidali Griezmann a Fernando Torres.

Atlétiko díky výhře stále živí malou naději na titul, ale především si pojistilo druhé místo. Zápas měli Atleti celou dobu pod kontrolou. Levante nadále zůstává v sestupovém ohrožení, k dobru má ale solidních pět bodů.

Obrana Levante byla od úvodní minuty vytrvale pod tlakem. Atlétiko postupným útokem hledalo skulinky v obranných řadách soupeře a bylo jen otázkou času, kdy gólově udeří. Levante to nakonec vydrželo půl hodiny. Vitolo zatáhl balón do vápna, kde ho ještě posunul na Ángela Correu, který se zasekávačkou zbavil obránců a nekompromisní ranou poslal domácí do vedení. Levante se sice snažilo o odpověď, ale domácí mu mnoho nedovolovali. Před koncem poločasu se ještě domácí publikum dožadovalo pokutového kopu, jenže sudí vyhodnotil faul na Griezmanna jako simulaci a útočníka obdaroval žlutou kartou.

Svěřenci Diega Simeoneho chtěli ve druhém poločase co nejrychleji vstřelit druhou branku a to se jim také podařilo. Los Colchoneros vystřihli nádhernou akci jako z učebnice, pas do strany a za obranu Vršaljko z první sklepl pro Griezmanna, který rovněž bez přípravy vypálil nechytatelně do šibenice.

Madridský celek dál v pohodě kontroloval zápas a Levante do ničeho vážného nepouštěl. Čtvrthodinu před koncem navíc soupeři uštědřil třetí branku. Opět to byla akce ze strany, tentokrát centroval do vápna Correa a Fernando Torres ukázal, že ještě neztratil zabijácký instinkt. Třetí branka Atlétika znamenala definitivu.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Deportivo Alavés 0:1

15.04.2018 12:00

Góly: 5. John Guidetti

Alavés dokázal zvítězit na půdě Eibaru a dál uniká sestupovým příčkám. Veledůležité tři body mu zařídila brzká Guidettiho branka, na kterou domácí nenašli odpověď. Eibar si šance vytvořil, jenže nebyl produktivní.

Rozhodující moment přišel už po pouhých pěti minutách. Alavésu se povedla akce po levé straně hřiště, kdy Sorino zatáhl balón do vápna a zpětnou přihrávkou našel na okraji pokutového území Guidettiho, jenž povedenou ranou k tyči zajistil brzké vedení. Eibar mohl odpovědět o deset minut později, ale Leónovu střelu zpacifikoval Pacheco. Úvodní čtvrthodina tedy přinesla zajímavé okamžiky, jenomže tempo v prvním poločase postupně opadlo a zajímavá podívaná se změnila v nudu. První poločas nic dalšího nenabídl.

Až zase po změně stran vyzkoušel Pachecovu pozornost Kike García. Hostující brankář si připsal velmi dobrý zákrok. V 67. minutě se Kike García znovu opřel do balónu a jen těsně přestřelil. Další velká šance Eibaru zůstala nevyužita a Deportivo stále drželo nejtěsnější vedení.

Hosté se s ubývajícími minutami opevňovali před vlastní šestnáctkou a cíl byl jasný, za každou cenu udržen těsné vedení. Závěr utkání Alavés rozkouskoval a vlastně Eibar do žádného velkého náporu nepustil. Domácím nepomohly ani tři minuty nastaveného času, Deportivo výsledek udrželo a v boji o záchranu má další cenné tři body.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Deportivo La Coruña 2:3

14.04.2018 20:45

Góly: 47. Raúl García, 72. Markel Susaeta - 6. Adrián, 14. Adrián, 53. Borja Valle

Překvapivé tři body na San Mamés vybojovala La Coruňa. Hosté díky výhře stále živí naději na záchranu a na sedmnácté Levante v tuto chvíli ztrácejí pět bodů. Deportivo mělo raketový start a už po čtvrthodině hry museli domácí dohánět dvoubrankové manko. Dvěma brankami se blýskl Adrián López.

Deportivo potřebovalo na San Mamés nutně uspět, jinak by už situace začínala být takřka beznadějná. Seedorfovi svěřenci proto vstoupili do zápasu velmi aktivně a domácího soupeře zaskočili během čtvrthodiny dvěma brankami. La Coruňa rozehrála v šesté minutě rohový kop, Schär hlavičkoval na zadní tyč, kde další hlavičkou překonal brankáře Adrián López. A to nebylo všechno. O pár minut později udeřili hosté podruhé. Borges sklepl před branku výtečný centr a Adrián López přidal svůj druhý zásah. Clarence Seedorf mohl být na lavičce Deportiva zatím spokojen.

Athletic zbraně neskládal a ještě do poločasu chtěl vstřelit kontaktní branku. Z nadějné palebné pozice pálil nad De Marcos a o chvíli později před brankou těsně nedosáhl na balón Iňaki Williams.

Za zmínku stojí ještě okamžik, kdy kouč Deportiva Clarence Seedorf pobavil diváky na San Mamés, když u postraní čáry patou zpracoval vysoký balón a všem ukázal, že fotbal hrát stále nezapomněl. Zpět však k samotnému utkání, v nastaveném čase mohlo Deportivo přidat třetí zásah. Martínez postupoval sám na Kepu, kterého se zbavil, avšak vracející se obránce Martínez ještě stihl uhasit nebezpečí a udržel domácí ve hře.

Domácí se dočkali kontaktní branky krátce po změně stran. Hned ve 48. minutě se po rohovém kopu prosadil hlavou Raúl García a bylo zaděláno na pořádné drama. Tedy jen do chvíle, než La Coruňa o šest minut později přidala třetí trefu. Laxní obrana Athleticu nedokázala zastavit akci soupeře a Borja Valle před brankou usměrnil balón za záda nešťastného Kepy.

V žádném ještě nebyl konec. Athletic se znovu vrhl do útoku a opět snížil. Čtvrthodinu před koncem hosté opět neubránili rohový kop a Markel Susaeta na bližší tyči protečoval balón do sítě. Snižující branka na 2:3 vlila Baskům novou krev do žil a Deportivo se rázem ocitlo pod velkým tlakem. Po pádu Adurize se domácí marně dožadovali pokutového kopu a o chvíli později po dalším rohu skvěle zasáhl Martínez. Drama vrcholilo a čas pro domácí neúprosně utíkal. Deportivo se v závěru soustředilo jen na defenzívu a vedení 3:2 nakonec skutečně udrželo.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Real Sociedad 0:1

14.04.2018 18:30

Góly: 21. Mikel Oyarzabal

Real Sociedad pod novým trenérským vedením nadále stoupá tabulkou. Ani v třetím zápase tým Imanola Alguacila neinkasoval a takřka po celých devadesát minut na půdě Las Palmas plně dominoval, díky čemuž si zaslouženě odváží tři body za výhru 1:0. Konečné skóre mohlo být mnohem jednoznačnější nebýt kombinace bídné koncovky a kvalitních zákroků domácího brankáře Leandra Chichizoly, jenž jako jediný z utrápeného ostrovního týmu nabídl výkon prvoligových parametrů.

Situace v týmu z hlavního města Kanárských ostrovů je již kritická a soudě dle sobotního výkonu již naděje na záchranu nepanuje ani v hlavách samotných hráčů. Týmu Paca Jémeze scházelo především v první půli úplně vše a hosté si na poloprázdném stadionu na Gran Canarii dělali, co se jim zachtělo.

Již v deváté minutě Adnan Januzaj na pravé straně jednoduše pláchl všem a jeho samostatný únik zastavil až perfektním zásahem gólman Chichizola. Průlom skóre byl však jen otázkou času. Po dvaceti minutách jednostranného fotbalu nikým neatakovaný Asier Illarramendi vystihl přesně náběh Mikela Oyarzabala, jenž si míč umně zpracoval hlavou a následně propálil i bezmocného Chichizolu. Ten se nenudil ani ve zbytku první půle, zatímco na opačné straně padl jen jeden jediný hrubě nepřesný pokus Eteba.

Po změně stran se hra Las Palmas přece jen pozvedla a hned na úvod slibně vypálil Tana. Skomírající ofenzivu pak přišel oživit útočník Calleri, jenže Sociedadu ještě otevřenější tříčlenná obrana plně vyhovovala a pravidelně skrze neexistující zálohu domácích vyrážel do rychlých protiútoků, až utkání místy připomínalo exhibiční podívanou. Jediné, co Jémezovu družinu uchránilo od debaklu, byla mizerná finální fáze hostí, kdy Januzaj či Agirretxe nezvládli dovést do konce i sebelépe rozehranou akci.

Baskický klub to ovšem nakonec mrzet nemusí, neboť si vedení 1:0 uhlídal až do konce a poskočil na desátou příčku. Las Palmas zůstává předposlední s desetibodovým mankem na záchranu.

Více informací k zápasu

CD Leganés - Celta Vigo 1:0

14.04.2018 18:30

Góly: 63. Miguel Ángel Guerrero

Celta Vigo zažila na Leganésu těžké vystřízlivění. Ještě před týdnem dokázala rozstřílet Sevillu 4:0, ovšem tentokrát se neprosadila a po brance Guerrera dokonce prohrála. Hráčům Celestes se vzdalují evropské poháry.

Leganés určitě choval k Celtě velký respekt, na druhou stranu se jí nebál a do zápasu vykročil hodně aktivně. O první velký rozruch se postaral Miguel Ángel Guerrero, jeho ostrý projektil skončil těsně vedle. Po půlhodině hry se zase dostal k hlavičce Siovas a Álvarez v brance Viga měl plné ruce práce. Skvělým zákrokem odvrátil další možnou pohromu. Celta Vigo toho v prvním poločase příliš neukázala, ale nutno podotknout, že Leganés hrál velmi dobře.

Hostující kouč nemohl být s výkonem svých svěřenců spokojen, a tak o přestávce připravil střídání. Hrací plochu opustil Méndez, kterého nahradil Maximiliano Gómez. Hra Celty se ale nezlepšila, domácí byli nadále lepší. Po další Guerrerově šanci musel opět zasahovat Álvarez.

Celestes poprvé zahrozili až v 59. minutě, centr Wasse zakončoval Gómez, jenomže branku Cuéllara minul. A Leganés trestal. El Zhar poslal přihrávku na malé vápno, kde jí v náběhu dopravil do sítě Guerrero. Leganés byl v laufu a dál byl lepším týmem, nicméně i Celta dokázala zahrozit. Wass měl v 77. minutě na kopačce vyrovnání, ovšem nepříliš razantně vystřelil a Cuéllar si s jeho pokusem poradil.

Snaha Celty v závěru vyrovnat se míjela účinkem. Domácí hráli přesně to, co potřebovali a nejtěsnější vedení nakonec uhájili.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Valencia CF 2:1

14.04.2018 16:15

Góly: 15. Luis Suárez, 51. Samuel Umtiti - 86. Dani Parejo (pen.)

Po obrovském zklamání ze čtvrtfinálového duelu Ligy mistrů v Římě se musela Barcelona rychle postavit zpět na nohy v domácí La Lize, kde ji na Camp Nou vyzvala ambiciózní Valencie. V sázce bylo pro domácí nejen udržení výrazného náskoku na čele tabulky, ale také stanovení historického rekordu v počtu zápasů bez porážky, který před osmatřiceti lety stanovil Real Sociedad. Díky trefám Luise Suáreze a Samuela Umtitiho barcelonští zvítězili 2:1 a prodloužili svou neporazitelnost na úctyhodných 39 zápasů.

Bodová propast mezi Barcelonou a druhým Atléticem Madrid je tak po tomto duelu již čtrnáctibodová a definitivní stvrzení zisku ligového titulu je pro tým Ernesta Valverdeho na dosah ruky. Pozornost na sebe nyní strhává i ligový pohár, jehož finále barcelonských se Sevillou proběhne již příští víkend. Valencie pak zůstává třetí s náskokem jednoho bodu před Realem Madrid, který má ovšem zápas dvaatřicátého kola stále před sebou.

O důležitý průlom skóre na uklidnění domácího týmu i fanoušků se po čtvrthodině hry postaral Luis Suárez, jehož vybídl k třiadvacátému zásahu ligové sezony povedeným obloučkem za obranu Philippe Coutinho. Brazilský záložník se krátce po změně stran ocitl v roli asistenta ještě jednou, když v 51. minutě z jeho rohového kopu pojistil vedení Barcelony Samuel Umtiti hlavičkou na přední tyči. V závěru sice Daniel Parejo zvládl snížit zpět na rozdíl jediného gólu úspěšně proměněným pokutovým kopem, ale víc toho již Los Che na půdě favorita nestihli.

Triumfální zápasová šňůra katalánského giganta se táhne již od dubna loňského roku, kdy ještě pod vedením Luise Enriqueho Barcelona po překvapivé prohře s Malagou najela zpět na vítěznou vlnu triumfem 3:2 proti Realu Sociedad. Do konce tehdejší sezony již následovala pouze vítězství, na něž letos Valverde navázal bilancí dalších pětadvaceti výher a sedmi remíz. Ani s rekordem v kapse a takřka jistým titulem ovšem má Barcelona o co usilovat, neboť ještě nikomu se v La Lize nepodařilo projít celou ligovou sezonou bez jediné porážky. Nyní k tomu zbývá posledních šest krůčků, které však čítají nelehký výjezd do Viga či domácí El Clásico s Realem.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Villarreal CF 2:2

14.04.2018 13:00

Góly: 78. Nolito, 82. Steven Nzonzi - 36. Daniel Raba, 68. Carlos Bacca

Start Sevilly v příštím ročníku evropských pohárů je vážně ohrožen. Andaluský celek proti Villarrealu vybojoval alespoň bod, přestože prohrával o dva zásahy a navíc dohrával bez vyloučeného Ben Yeddera. Villarreal ale následně rovněž přišel o hráče a pak povolil domácím snížit a posléze srovnat na konečných 2:2.

Sevilla zažila po vyřazení z Ligy mistrů další zklamání a vážně si pohrává s neúčastí v evropských pohárech pro příští rok. První šanci si v zápase vytvořila Žlutá ponorka, gólman Soria však s Čeryševem neměl problémy. Stejný muž měl ještě větší šanci v 19. minutě, kdy se zjevil v blízkosti Sorii a zakončil, brankář Sevilly však výtečně zasáhl.

Villarreal byl v průběhu prvního poločasu lepším týmem a ve 36. minutě šel do zaslouženého vedení. Daniel Raba zůstal na hraně malého vápna nikým neobsazen, počkal si na centr Castilleja a hlavou otevřel skóre zápasu. Sevilla musela dohánět manko, ale proti hře Villarrealu se jí vůbec nedařilo. V 62. minutě přišla pro domácí velká komplikace, Ben Yedder fauloval, dostal žlutou kartu a jelikož sudímu ještě zatleskal, dostal rázem druhou.

Sevilla šla tedy do oslabení a uběhlo jen pár minut a přišla další rána. Carlos Bacca se dostal do rychlého brejku, pelášil na Soriu a střelou k tyči zvýšil na 2:0.

V tuto chvíli Seville věřil málokdo. Dvoubranková ztráta a navíc početní nevýhoda znamenaly takřka konec zápasu. Pak se ale na stadionu Sáncheze Pizjuana začaly dít věci. Po ruce Jaumeho Costy zahrávali domácí penaltu, ale brankář Asenjo se rozhodl pro stejnou stranu jako střelec Nolito, takže kontaktní gól (zatím nepřišel). Alespoň se však díky vyloučení Costy srovnal počet hráčů na hrací ploše.

Sevilla nakonec přece jen udeřila. Nolito odčinil penaltové zaváhání a hlavou zužitkoval centr Lengleta. Rázem bylo o drama postaráno. Nabuzení domácí pak přidali druhý gól, když N'Zonzi nechytatelnou dělovkou prostřelil Asenja. Montellovi svěřenci cítili šanci na zvrat, ale nic dalšího už se nestalo. Konečná remíza je ztrátou pro oba celky.

Více informací k zápasu

Girona FC - Real Betis 0:1

13.04.2018 21:00

Góly: 36. Loren Morón

Betis zvládl další zápas za tři body a upevnil si pátou příčku. V utkání na půdě Girony padla jediná branka, ve 36. minutě se o ní postaral Morón. Girona sice rozvlnila síť soupeře třikrát, ale pokaždé jí byl odmáván ofsajd.

Na stadionu Municipal de Montlivi se hrálo přímé utkání o účast v evropských pohárech. Betis měl na svého soupeře pětibodový náskok, který po tomto vítězství ještě navýšil. Andaluský celek si připsal už páté vítězství v řadě, zatímco Girona prodloužila sérii bez výhry na tři utkání.

Girona mohla udeřit po pár minutách hry. Po velké chybě v rozehrávce se balónu zmocnil Portugués, ale zblízka povyběhnutého Giméneze překonat nedokázal. Nepovedlo se to ani Granellovi, jenž ze střední vzdálenosti napřáhl a Giméneze pořádně protáhl. Betis o sobě dal poprvé pořádně vědět ve 23. minutě, do šance se vrhl Morón, ale balón poslal těsně vedle tyče. Vzápětí bylo rušno na druhé straně, když rozvlnil sít Juanpe, ovšem radost domácích příznivců byla zbytečná, neboť sudí odmával ofsajd.

Nerozhodný výsledek vydržel do 36. minuty. Betis rozjel rychlý kontr, Joaquín výtečně vysunul kolmicí Lorenza Moróna, který si lehkým dloubnutím vychutnal brankáře Bona. Odpověď domácích mohla být blesková, Giménez zaváhal a oheň musel hasit až na brankové čáře obránce Mandi. První poločas nabídl spoustu zajímavých okamžiků, avšak jen jeden přesný zásah.

Také druhý poločas byl zajímavý. Po hodině hry vstřelila Girona další branku a i tentokrát sudí odmával ofsajd. Girona si vytvořila větší převahu a před Gimenézem bylo pořád živo. Po stažení Stuaniho se domácí dožadovali penalty, avšak marně. Čtvrthodinu před koncem vsítila Girona v pořadí už třetí branku z ofsajdu a jen zvýraznila svojí frustraci. Betis se usilovně bránil a duel nakonec dotáhl do úspěšného konce. Girona v zápase nebyla horším týmem, nicméně nedokázala vstřelit ani jednu regulérní branku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona32257081:1782
2.Atlético Madrid32218354:1571
3.Real Madrid32207579:3567
4.Valencia CF32205760:3365
5.Real Betis321641253:5352
6.Villarreal CF321461243:3948
7.Sevilla FC321451341:5247
8.Girona FC321281244:4944
9.Celta Vigo321271350:4443
10.Getafe CF321191236:3042
11.Real Sociedad321171457:5240
12.SD Eibar321171436:4640
13.Athletic Bilbao329121135:3839
14.CD Leganés321161527:3939
15.Deportivo Alavés321221829:4538
16.Espanyol Barcelona328121226:3936
17.Levante UD326131328:4831
18.Deportivo La Coruña32681832:6526
19.UD Las Palmas32562122:6421
20.Málaga CF32452320:5017

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (314)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele