LaLiga - preview 29. kola

16.03.2018, 08:55, aktualizováno 18.03.2018, 08:29
Previews
Další kapitolu před sebou má boj o španělský titul, Barcelona hraje doma s Athleticem a má před sebou snazší úkol než Atlético, to cestuje na půdu Villarrealu. Real Madrid by si měl poradit s Gironou, Sevilla si jede pro body do Leganésu a Celta je favoritem souboje s Málagou...
CD Leganés - Sevilla FC  (neděle 12:00)
V hodně složité situaci se ve španělské lize ocitla Sevilla, Andalusanům se vzdaluje čtvrtá příčka a v příštím ročníku si nemusejí zahrát milionářskou Ligu mistrů. Svěřenci Vincenza Montelly nyní potřebují porazit Leganés a pomoci jim může i psychická vzpruha z úterý...

Sevilla cestovala do Manchesteru k odvetě osmifinále Ligy mistrů proti United a uspěla, po domácí remíze 0:0 svého pasivního soupeře porazila 2:1 a může se těšit na čtvrtfinále proti Bayernu Mnichov. Hlavní podíl na tom měl autor obou branek Wissam Ben Yedder.

"Mám obrovskou radost, byl to nádherný večer. Na takový zápas budeme všichni hodně dlouho vzpomínat. Tohle byl můj nejšťastnější den v životě," radoval se po utkání francouzský útočník, jemuž i jeho úterní výkon vynesl pozvánku do reprezentace.

"Sice jsme si nevytvořili moc šancí, ale většina hráčů odehrála životní zápas. S výjimkou finální fáze jsme podali excelentní, velmi dobrý výkon. United jsme nenabídli skoro žádnou příležitost nás ohrozit," pochvaloval si Montella.

Sevilla před týdnem podlehla doma Valencii a po včerejším úspěchu Netopýrů proti Deportivu Alavés ztrácí na třetí místo už propastných čtrnáct bodů. Dvanáctibodové je pak manko na Real Madrid, ten před sebou ale má ještě večerní dohrávku s Gironou.

Leganés letos zaznamenal velký úspěch v Copa del Rey, kde vyřadil i Real Madrid a dokráčel až do semifinále, v němž nestačil právě na Sevillu. Té tak má co oplácet, tím spíše, když v prvním letošním ligovém měření sil v Andalusii prohrál 1:2.

Domácí si neprocházejí nejlepším obdobím a od konce ledna vyhráli jenom jednou. Jejich situace v tabulce ovšem dramatická není, alespoň co se týče pohledu směrem dolů, náskok na osmnácté Las Palmas činí dvanáct bodů a skromný klub by tak měl rovněž od srpna nastupovat k duelům LaLigy.

Leganés ale bude muset řešit personální otázky a ve hře je změna trenéra, Asier Garitano má kontrakt jen do konce června a podle některých zpráv si již plácl s Athleticem. Nemuselo by se přitom jednat o jediný odchod, na změnu dresu totiž myslí Martin Mantovani.

Sevilla nastoupí bez Jesúse Navase a zdravotní problémy na trávník nepustí ani Corchiu, kvůli karetnímu trestu zase k duelu neodcestoval Correa.

Kompletní nebude ani Leganés, zraněné koleno sice doléčil záložník Gabriel, zranění ovšem jsou Szymanowski, Guerrero a Brašanac.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Zaldúa, Bustinza, Siovas, Diego Rico - Rubén Pérez, Gabriel, Eraso - El Zhar, Amrabat, Naranjo.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Sergio Rico - Layún, Kjaer, Lenglet, Escudero - Banega, N'Zonzi - Vázquez, Sarabia, Nolito - Ben Yedder.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.86 - 3.46 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Athletic Bilbao  (neděle 16:15)
Po úspěšném vystoupení v Lize mistrů čeká Barcelonu návrat k domácí soutěži, kde se v nedělní odpoledne utká na domácí půdě s Athleticem. Toto střetnutí bude mít zvláštní význam pro trenéra katalánského velkoklubu Ernesta Valverdeho, jenž před touto štací působil dlouhá léta právě v celku z Bilbaa.

Zatímco barcelonští ve středu úspěšně zdolali Chelsea a ve čtvrtfinále milionářské soutěže jim byl losem přisouzen AS Řím, Athletic má za sebou o poznání nepovedenější vystoupení. Osmifinále Evropské ligy totiž Baskové nezvládli jak v prvním zápase na půdě Marseille, tak ani v odvetě a po dvou prohrách se souhrnným skóre 2:5 končí.

Vzhledem k momentálnímu ligovému postavení Athleticu až na dvanáctém místě tak šlo o pohárovou rozlučku na delší dobu dopředu, přesto Valverde očekává, že jeho tým na Camp Nou nečeká nic snadného. "Bude to pro mě jedinečný zápas. Čeká nás soupeř, jeho výkon vzrůstá s obtížností zápasu. Jsou nebezpeční, protože mají skvělého týmového ducha a není snadné proti nim hrát, ať už jsou v jakékoli formě."

"Ve hře jsou důležité tři body," pokračoval trenér Barcelony, jenž v Athleticu působil předešlé čtyři ročníky. "Sezona se chýlí ke konci, následuje reprezentační přestávky a pak velmi náročný dubnový program. V sázce je nyní celá naše sezona, do závěrečných deseti zápasů musíme vstoupit vítězstvím."

Jedním z mála negativ postupu v Lize mistrů do dalšího kola bylo zranění Sergia Busquetse, jenž se v neděli na trávníku dozajista neobjeví. Vinou karetního trestu bude domácím scházet také Luis Suárez. Mimo hru zůstává také duo Semedo a Denis Suárez. "Máme už kádr ohlodaný na kost, ale pevně věříme, že zítra odvedeme dobrou práci," prohlásil Valverde. "Už jsme hráli i bez Busquetse, máme další hráče, kteří umí vypomoci, jako třeba Rakitić. I když máme dobré alternativy, Busquets je na svém postu nejlepší na světě, takže je samozřejmě těžké jej nahradit."

Vypadnutím s Marseille přišel Athletic i o poslední šanci, jak vylepšit nepovedenou sezonu, a tak není divu, že budoucnost kouče Zigandy je v posledních dnech hojně probíraná. Jednapadesátiletý trenér baskického klubu si z toho ale hlavu nedělá a vrhá veškerou pozornost k nedělnímu střetnutí s favoritem. "Proti pravděpodobně nejlepšímu týmu v Evropě i na světě musíme odvést defenzivně perfektní výkon. Naše vyřazení bylo zklamání, ale s čistým svědomím mohu říci, že celý tým ze sebe vydal všechno a nechal na hřišti duši. Nyní nám zbývá odehrát ještě dalších deset zápasů."
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Roberto, Piqué, Umtiti, Digne - Dembélé, Paulinho, Rakitić, Coutinho - Messi, Alcácer
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Arrizabalaga - De Marcos, Núňez, Martínez, Saborit - Iturraspe, San José - Susaeta, García, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.88 - 24.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Atlético Madrid  (neděle 18:30)
Atlético Madrid sice vypadlo z Ligy mistrů a Copa del Rey, i tak ovšem prožívá úspěšnou sezonu a je jediným konkurentem Barcelony v boji o španělský titul. Své postavení může posílit v neděli odpoledne a čeká ho těžký úkol, musí uspět na půdě Villarrealu...

Atlético sbírá jednu výhru za druhou a výjimkou byl pouze začátek března. V důležitém klání tehdy přicestovalo na Camp Nou a nakonec padlo 0:1. Rozdíl mezi prvním a druhým týmem tabulky od té doby činí osm bodů.

I tak mají Madridští reálnou šanci na zisk jedné trofeje, jelikož zůstávají ve hře v Evropské lize. V té patří mezi největší favority a potvrdili to i v osmifinále, v němž celkovým výsledkem 8:1 odstřelili Lokomotiv Moskva. V boji o postup mezi nejlepší čtyři budou měřit síly s lisabonským Sportingem.

Atlético ovšem ve čtvrtek zaznamenalo i dvě ztráty. Svalové zranění si přivodil Juanfran a dlouhodobě bude mimo hru jiný krajní obránce Filipe Luis. Brazilec má zlomenou nohu, v pátek se podrobil operaci a bez fotbalu bude minimálně dva měsíce.

"Nemůžete vědět, že z 25 hráčů v kádru se jich najednou šest zraní, v životě není jisté nic. Samozřejmě musíte být vždy připraveni a s takovými situacemi si poradit. Nemám strach. Mám úzký, ale zase hodně kvalitní kádr. Budeme bojovat s těmi, kteří jsou k dispozici," říká trenér Diego Simeone.

Argentince jinak mohou zprávy z marodky těšit. Po zranění stehenního svalu je znovu fit obránce Savić, k dispozici je i brankář Jan Oblak a v nominaci se ocitl i Kevin Gameiro, ten vinou svalového problému v týdnu zmeškal několik tréninků.

Villarreal zažil hodně nepovedený únor, v jehož průběhu se rozloučil nejenom s Evropskou ligou, ale také s reálnou možností zajistit si pro příští sezonu účast v Lize mistrů. V tabulce LaLigy je šestý a manko na čtvrtou pozici činí třináct bodů. Přitom mohlo být ještě hůře, kdyby v posledním kole nepřišla výhra na půdě Las Palmas.

Horší výsledky měly rychle za následek spekulace o možné výměně trenéra, Javi Calleja se ovšem o své místo minimálně prozatím obávat nemusí. "Dle mého názoru si vede velmi dobře, musíme se jen dostat z útlumu a postoupit v tabulce co nejvýše. Hlavním cílem je pohárová Evropa, každopádně s Callejou jsme velmi spokojeni," řekl nedávno prezident Fernando Roig.

Villarreal to na Atlético umí a neprohrál s ním už v pěti ligových zápasech po sobě, až v tom podzimním navíc po čtyřech duelech poprvé inkasoval.

Po zranění stále nemůže hrát kapitán Bruno Soriano, na marodce zůstává rovněž brankář Andrés Fernández a suspendovaný je obránce Semedo.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Álvaro, Ruiz, Costa - R. Soriano, Rodrigo, Trigueros, Fornals - Bacca, Ünal.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Vršaljko, Giménez, Godín, Lucas - Correa, Thomas, Saúl, Koke - Costa, Griezmann.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.91 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Málaga CF  (neděle 18:30)
Nedělní podvečer na stadionu Balaídos bude patřit bitvě mezi Celtou Vigo a Málagou. Zatímco domácí vydatně bojují o klidný střed tabulky, hosté se ocitají nadále ve velkých potížích. Málaze se v sezoně nedaří téměř nic a stále jí patří až poslední příčka.

Málaga se stále trápí na posledním místě v LaLize a její výkony se vůbec nelepší. Za celou dosavadní sezonu vyhrála jen třikrát a hráči už skoro zapomněli, jak takové vítězství vlastně chutná. Na kontě mají pouhých třináct bodů a záchrana se s každým dalším kolem vzdaluje. Dohromady nakupili už 21 porážek a jejich sebevědomí je hodně nízko.

V minulém kole tomu nebylo jinak. Málaga opět zopakovala svůj obvyklý part, tedy zatímco ani jednu branku nevstřelila, sama dostala dvě. Proti Barceloně ale nejeden fanoušek čekal mnohem vyšší rozdíl. Už po třiceti minutách byl navíc vyloučen domácí obránce Samuel García Sánchez, který oslabil Málagu a kromě jiného si nezahraje ani proti Celtě.

Útočník Diego Rolan ale neztrácí optimismus ani naději na záchranu. "Samozřejmě moc dobře víme, jak náročná a těžká je naše situace. A to nejen pro nás, ale především pro naše fanoušky. Celou dobu nás podporují a zaslouží si vidět lepší výkony. Mrzí mne, že nám tolik zápasů v řadě nevyšlo, ale neztrácíme naději. Jsme profesionálové, každý z nás už zažil špatné chvíle a jsem si jistý, že se ještě můžeme zachránit," burcuje Rolan.

To je mimochodem nejlepší střelec klubu. Nastřílel už tři branky. To asi jasně demonstruje, v čem se ukrývá největší potíž Málagy. Bezzubý útok dal i přes velké personální změny v průběhu ledna jen 16 branek a teď musí pokořit Celtu. Tým z Viga má v podstatě jistou záchranu, je na desátém místě a na jeho kontě se hřeje 38 bodů.

Forma Celty ale také ukazuje velkou nevyrovnanost. S téměř železnou pravidelností Celta střídá výhry a porážky, což se odráží na postavení v tabulce. Tým, který chtěl bojovat o poháry, dostal naposledy tři branky od Atlétika Madrid a nyní se bude chtít před vlastním publikem revanšovat.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén - Mallo, Cabral, S. Gómez, Jonny - Brais, Lobotka, P. Hernández - Aspas, M. Gómez, Mor.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Rosales, L. Hernández, Miquel, M. Torres - Lestienne, Recio, Iturra, Castro - Rolán, En-Nesyri.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.17 - 7.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Girona FC  (neděle 20:45)
Série povedených výsledků na domácí i evropské scéně alespoň prozatím zažehnala spekulace ohledně budoucnosti manažera Realu Madrid Zinedina Zidana, avšak francouzský manažer s trochou nadsázky utekl z louže pod okap. Zisk dostatečného náskoku před pátou Sevillou a zároveň neustálá bodová propast mezi Realem a vedoucí Barcelonou činí ze závěrečných deseti ligových kol obhájce ligového titulu nepříliš dramatickou záležitost, a tak nabírají na intenzitě přestupové spekulace, s nimiž se Zidane musí trpělivě vypořádávat místo debat o nadcházejícím duelu s Gironou.

Jako každý rok od příchodu z Tottenhamu v létě 2013 je hojně propírána budoucnost Garetha Balea v hlavním městě Španělska a nejinak je tomu i nyní. Velšskou hvězdu trápí ustavičné zdravotní potíže a v Madridu se netěší přílišné přízni náročných fanoušků, přesto Zidane odmítl, že by Bale byl ve svém působišti nespokojený. "Bale v Realu není smutný. Nikomu neupírám jeho názory, ale věřím, že je šťastný, že v tomto klubu může být. Ukazuje, že je pro náš tým důležitým hráčem."

Kromě Balea byl žhavým tématem předzápasové konference brazilský útočník Neymar. Nejdražší hráč světa je necelý rok po přestupu z Barcelony do PSG spojován právě s Realem a Zidane se neubránil přiznání, že hráč jeho kvalit by se v Madridu neztratil. "Dobří hráči odvádí výkony v jakémkoli týmu na jakékoli pozici, umí si vyhovět. Od toho budou odvislé kroky našeho klubu," dodal manažer Realu.

Cílem Realu pro zbytek sezony je alespoň ukořistění druhého místa za zdánlivě nedostižnou Barcelonou, které momentálně okupuje městský rival Atlético se sedmibodovým náskokem. Proti favoritovi nastoupí v tomto kole nováček z Girony, který si v říjnu připsal prestižní skalp Realu výhrou 2:1 a směle letos bojuje o evropské poháry, což dokládá aktuální umístění na sedmé příčce. "Jsme v první lize, na stejné úrovni jako Real. Porazili jsme je a na Bérnabeu můžeme vyrazit beze strachu," prohlásil gironský kouč Pablo Machín.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Kovaćić, Casemiro, Kroos - Vázquez, Benzema, Ronaldo
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Ramalho, Bernardo, Juanpe - Maffeo, Pons, Granell, Mojica - Portu, García - Stuani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.94 - 17.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - UD Las Palmas  (sobota 13:00)
Na Estadio Riazor se strhne bitva o všechno. Domácí Depor totiž hostí Las Palmas v souboji dvou týmů obývajících sestupové příčky. Vítězství jednoho z nich by mohlo definitivně pohřbít šance a sny poraženého.

Sobotní program 29. kola nejvyšší španělské LaLigy začne krátce po poledni, ale žádné loudavé či ospalé tempo bychom očekávat neměli. V duelu mezi domácím Deportivem La Coruña a hosty z Las Palmas totiž půjde o všechno. Především Depor usiluje o zlepšení a posun v tabulce, neboť mu v současné době patří až předposlední místo a jeho situace je kritická. V posledních deseti kolech prohrál Depor už sedmkrát.

Minulé kolo pro něj rovněž nebylo moc příjemné, neboť se ze tří bodů radovala senzace španělské kopané, Girona. Na její půdě Depor neskóroval ani jednou a sám naopak dostal dva góly po trefách Cristhiana Stuaniho s Juanpem. Trenér Clarence Seedorf zatím marně čeká na zlepšení a náznak posunu vpřed. Chuť a obětavost přitom jeho hráčům nechybí.

Na tiskové konferenci o tom hovořil brankář Rubén Martinez, který uvedl: "Tohle je fotbal a v něm se prostě tyhle věci stávají. Dřete, snažíte se a myslíte si, že se to zlepšuje, ale najednou vás opět někdo potrestá. Naši rivalové vyhrávají a nám se to nedaří. Ale my se nikdy nevzdáváme, nikdy jsme to neměli v povaze. Věříme, že to dokážeme zvrátit a že se nám povede zachránit se. Na nic jiného ani myslet nemůžeme."

S Las Palmas si La Coruña poradila už ve dvou posledních duelech, takže jistá naděje tu je. Největší problémy mají oba týmy především v obraně. Setkávají se spolu totiž dvě nejhorší obranné linie v lize. Za posledních 18 let vzájemných soubojů v první i druhé lize se ještě ani jednou nestalo, že by v utkání nepadla alespoň jedna branka.

Las Palmas v posledních deseti zápasech vyhrálo dvakrát, ale ani ono si nemůže moc vyskakovat. Od předposledního Deporu jej dělí jen jeden jediný bod. Po porážce od Celty Vigo prohrálo Las Palmas také minule proti Villarrealu a navíc se nechal vyloučit Alejandro Gálvez, který se do hry nyní nepodívá.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Rubén - Juanfran, Sidnei, Albentosa, F. Navarro - Muntari, Borges, Mosquera - Adrian - Lucas, Andone
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Chichizola - Macedo, Ximo, David Garcia, Aguirregaray - Halilović, Etebo, Vicente, Tana - Calleri, Momo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.91 - 5.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Deportivo Alavés  (sobota 16:15)
Valencia v klíčovém souboji porazila Sevillu a odpoutala se od ní na vzdálenost jedenácti bodů. To jí ale nestačí a Netopýři by rádi prohnali ještě týmy nad sebou. Dobrou šanci ke sbírání bodů mají v sobotu odpoledne, kdy doma uvítají Deportivo Alavés.

Mezi čtvrtou Valencií a pátou Sevillou v současné době vládne rozdíl jedenácti bodů. Ten si Netopýři vytvořili mimo jiné právě v minulém kole, kdy se Sevillou hráli. Poslední přemožitel Manchesteru United ale na Valencii nestačil a podlehl jí po dvou přesných trefách útočníka Rodriga. Brankář Neto navíc udržel čisté konto a odměnou mu byly tři body.

Ani třetí příčka rozhodně není nereálná, i když Real Madrid ukazuje v obtížných chvílích zkušenost a vůli jako málokterý tým na světě. Od královského celku dělí Valencii jen jediný bod a to je velmi příznivý rozdíl. Valencia se navíc opírá o domácí prostředí stadionu Mestalla, kde se jí daří i proti Deportivu Alavés. Ačkoli toho oba týmy neodehrály zase tak moc, domácí statistika je přívětivá. Alavés totiž z Mestally odjížděl jako vítěz naposledy před sedmnácti lety!

O to, aby se tato dlouhá doba nepřerušila, by se měl starat také obránce Jeison Murillo. V rozhovoru pro klubové stránky zmínil: "Je skvělé, že jsme se zase vrátili k vyhrávání a snad je ta nejtěžší a nejhorší pasáž v sezoně za námi. Hodně nás decimovala zranění a nezkušenost, ale jak se více sehráváme, je to lepší a lepší. Osobně se mi tu moc líbí a jsem ve Valencii velmi spokojen. Naším cílem zůstává výhra v každém duelu."

Klub vlastněný Peterem Limem má třetí nejlepší útok v LaLize a o to se bude také opírat. Střelci Valencie nasázeli už 54 branek. Už ve třech domácích duelech v řadě Valencia dokázala vyhrát, celkově pak ze čtrnácti utkání na Mestalle vyhrála deset z nich. Baskické Deportivo Alavés naopak venku moc hrát neumí a za 13 utkání mimo svůj stadion získalo tři body jen třikrát.

Už dva poslední duely se Alavésu nepovedly a po těsné porážce od Realu Sociedad se Alavés musel sklonit také před Realem Betis. Sevillský klub vyloupil Alavés dvěma góly Moróna, ke kterému se jedním zásahem přidal Javi Garcia. I kvůli tomu je Deportivo až na 16. místě. Mladý talent Martin Agirregabiria je ale odhodlán poprat se na Mestalle o body.

"Jedná se o Valencii a její reputace je pořád skvělá. V současné sezoně se ale zvedá a každý zápas s ní je opravdu velmi náročný. Má jasný rukopis a skvěle poskládaný kádr, takže to pro nás nebude nic jednoduchého. Ale jedeme do Valencie s odvahou a touhou vrátit se domů s dobrým výsledkem," přeje si mladý bek.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Gabriel, Garay, Murillo, Gayà - Soler, Parejo, Kondogbia, Guedes - Zaza, Rodrigo
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Martin, Laguardia, Ely, Duarte - Ibai, Manu Garcia, Pina, Pedraza - Munir, Guidetti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.60 - 7.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Getafe CF  (sobota 18:30)
Real Sociedad nezvládl poslední kolo a po zlepšujících se výkonech byly vidět opět náznaky podprůměrného týmu. Vzdálenost k pásmu sestupu stále není dost velká, aby La Real mohl odpočívat, takže proti Getafe bude chtít všechny body.

Real Sociedad San Sebastian prožívá hodně turbulentní sezonu. Zažil v ní Evropskou ligu, v níž došel do prvního kola vyřazovací fáze. Jeho působení na evropské scéně ale bylo v ostrém kontrastu s tím, co La Real předváděl v rámci LaLigy. Dlouhodobě se totiž motal kolem sestupového pásma a nedokázal se vyrovnat s náročným programem tak, jak by měl. Skvělé výkony v Evropě střídalo slabší období v lize.

Real se až dosud úplně nevzpamatoval a nedokázal najít správný rytmus, který by mu umožnil uchovat si dobrou výkonnost delší dobu. Současné 14. místo je pro něj zklamáním, které by ale rád co nejdříve napravil. Pomáhá mu v tom například útočník Willian José, který v sezoně nastřílel už 17 branek a je nejlepším střelcem svého týmu. Také za to byl odměněn, neboť dostal pozvánku do brazilské reprezentace pro následující přátelské duely.

"Je to pro mě obrovská čest a splněný sen, že můžu být v reprezentaci. Tahle země má tolik kvalitních útočníků, že jsem ani nevěřil, zda bych tohle mohl někdy zažít. Vím ale, že je to zásluha celého týmu, protože ať už dosahujeme úspěchů nebo naopak strádáme, vždycky je to otázka celého týmu. Proto myslím, že si pochvalu zaslouží celý tým Realu a já jsem jen jednou jeho součástkou."

Real Sociedad vyhrál na stadionu Anoeta nad Getafe naposledy před dlouhými pěti lety a od té doby má převahu spíše madridský celek. Getafe patří náskok tří bodů na Real Sociedad a jeho jedenáctá příčka je v naprostém souladu s ambicemi i plány klubu. Getafe v tuto chvíli překvapuje v jediném ohledu - v perfektní obraně. Ta zatím inkasovala jen 26 branek a je třetí nejlepší obranou v LaLize. V minulém kole ji jednou trefou pokořilo Levante.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Moya - Odriozola, D. Llorente, Moreno, De la Bella - Canales, Zubeldia, Illaramendi - Oyarzabal, Willian José, Zurutuza
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Damian, Djené, Bruno, Antunes - Portillo, Arambarri, Fajr, Amath - Angel, Jorge Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.73 - 5.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Espanyol Barcelona  (sobota 20:45)
Real Betis se stále pokouší dostat se blíže k místům, které znamenají evropské poháry. K tomu mu ale zatím chybí větší ustálení výkonnosti a schopnost dotahovat zápasy k výhře. Přiblížit se šestému Villarrealu Real Betis zkusí domácím utkáním s Espanyolem.

Béticos jsou příjemným překvapením, protože místo obvyklého boje o střed tabulky či snad záchranu letos míří mnohem výš. V této chvíli jim dokonce schází pouhé čtyři body k tomu, aby se dostali na šestou příčku drženou Villarrealem. A ta už zajišťuje kvalifikaci do Evropské ligy, což by byl pro fanoušky splněný sen. Větším problémem, na kterém musí tým trenéra Sétiena pracovat, je obrana.

Ta totiž inkasovala už poměrně hrozivých 53 branek, což je třetí nejhorší výsledek v dosavadním průběhu LaLigy. Real Betis si moc nepotrpí na remízy a jeho sezona se odbývá v trochu maniakálním přístupu "buď anebo". Dvanáct výher a stejný počet porážek, pouze čtyři remízy. Minulé kolo vyšlo Realu Betis na jedničku, protože si na půdě Alavésu dokázal připsat tři body a ještě domácím nasázel tři branky.

Přesto trenér Quique Sétien nebyl tak úplně spokojen. "Myslím, že v minulém kole jsme mohli být hodně spokojení s výsledkem. S naší hrou už ale spokojen být nemůžu. Stále opakujeme ty stejné chyby, špatně bráníme a jsme ke konci utkání trochu roztržití. Teď jsme jen měli štěstí, že nás soupeř nepotrestal. Snažíme se naše chyby minimalizovat, ale občas vyplují na povrch. A to se nám, pokud tedy myslíme na lepší postavení v tabulce, stávat nesmí."

Vzájemné zápasy mezi týmem ze Sevilly a Espanyolem Barcelona mají v poslední době jasného vládce. Je jím katalánský celek, který vyhrál už tři po sobě jdoucí utkání. Ani jeden z trenérů nebude mít ten luxus, že by mohl sestavit jedenáctku z kompletního týmu. Domácím budou chybět Antonio Sanabria a Zouhair Feddal, zatímco hosté přijedou bez dua Lópezů, Javiho a Diega. Sergi Darder může po odpykání karetního trestu zpátky do hry.

Espanyol pro domácí celek nebude snadným soupeřem, protože se mu vrací dobrá forma a přestává ztrácet body tak často. Prohrál naposledy koncem ledna a jinak si za posledních deset duelů připsal pět remíz a dvě výhry. Tu poslední v minulém kole, když doma vyzrál na Real Sociedad San Sebastian.

Mimo jiné i k tomu se vyjádřil trenér Quique Sánchez Flores. "Je skvělé, že jsme v poslední době začali vyhrávat. Tyto výhry budou mít v konečném účtování velkou váhu, tím jsem si jistý. Věřím, že na ně dokážeme reagovat, i když nás teď čeká velmi silný soupeř. Betis hraje rychle, je hodně technický a kreativní, což by nám mohlo dělat potíže," míní trenér.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adan - Francis, Mandi, Bartra, Junior - Joaquin, Guardado, Fabian, Boudebouz - Rubén Castro, Loren
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau Lopez - Navarro, David Lopez, Duarte, Aaron - Darder, C. Sanchez, Victor Sanchez, Piatti - Gerard, Leo Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.33 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - SD Eibar  (pátek 21:00)
Levante se po minulém kole konečně vrátilo k vyhrávání a vytvořilo si náskok na sestupovou propast. V rámci páteční předehrávky by tento trend rádo udrželo, i když jej čeká náročná zkouška. Na Estadi Ciutat de València totiž zavítá Eibar.

Eibar se usadil na klidném devátém místě tabulky a stačí mu jediný bod k tomu, aby se dostal na metu čtyřiceti bodů. Ta je všeobecně považována za minimum potřebné k záchraně. Eibar ale nemyslí jen na záchranu, ale po očku sleduje dění také kolem pohárových příček. Od šestého Villarrealu, který je aktuálním držitelem poslední vstupenky do příštího ročníku Evropské ligy, jej totiž dělí jen pět bodů.

Část z nich by Eibar určitě moc rád získal ve Valencii proti Levante. A to i proto, že v minulém kole nebodoval vůbec. Real Madrid byl jasně nad síly Eibaru, který nestačil především na Cristiana Ronalda. Dvě Portugalcovy trefy stačily Realu k výhře a domácí Eibar nezachránila ani branka Ivána Ramise. Problém Eibaru by nyní mohl spočívat v tom, že právě na půdě Levante se mu vůbec nedaří. Za posledních 15 let zde nevyhrál ani jednou!

I to si trenér José Luis Mendilibar velmi dobře uvědomuje. Na tiskové konferenci před zápasem Mendilibar uvedl: "Tohle je pro nás klíčová část sezony. Nehodláme se spokojit se záchranou, i když to byl náš prvotní plán. Ale cílem je to, abychom na sobě pracovali a zlepšovali se, protože jinak nastává opak. My se musíme pořád vyvíjet, reagovat na různé chyby a podněty. V minulém kole rozhodla individuální kvalita na straně Realu, ale věřím, že v Levante zabereme."

Levante v minulém kole na rozdíl od hostí slavilo a připsalo si hodně cennou výhru nad Getafe. Dlouho to sice vypadalo, že se body budou dělit, ale deset minut před koncem se prosadil Coke. A Levante už vybojovalo výhru i přesto, že muselo osm minut hrát v početním oslabení. Levante svého soka na domácí půdě porazilo naposledy před třemi lety po vítězné brance Ucheho.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Coke, Chema, Cabaco, Luna - Jason, Lerma, Campaňa, Ivi - Morales, Roger
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Capa, Arbilla, Oliveira, José Angel - Pedro Leon, D. Garcia, Escalante, Inui - Charles, K. Garcia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.34 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona28226072:1372
2.Atlético Madrid28197248:1264
3.Real Madrid28176567:3057
4.Valencia CF28175654:3056
5.Sevilla FC281431136:4245
6.Villarreal CF281351038:3244
7.Girona FC28127940:3643
8.Real Betis281241246:5340
9.SD Eibar281161135:4139
10.Celta Vigo281151245:4238
11.Getafe CF28991033:2636
12.Athletic Bilbao28811929:3135
13.Espanyol Barcelona28811926:3435
14.Real Sociedad28961350:5033
15.CD Leganés28961323:3433
16.Deportivo Alavés281011725:4231
17.Levante UD284121223:4224
18.UD Las Palmas28551820:5720
19.Deportivo La Coruña28471725:5919
20.Málaga CF28342116:4513

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (484)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele