LaLiga - preview 19. kola

20.01.2017, 09:09, aktualizováno 22.01.2017, 08:41
Previews
Real Madrid v sobotu porazil Málagu a čeká na odpovědi svých pronásledovatelů. Sevilla se představí v Pamploně, Atlético čeká ostrý test v Bilbau a do Baskicka cestuje i Barcelona, ta změří síly s Eibarem. Real Sociedad přivítá Celtu, na Real Betis čeká Sporting...
CA Osasuna - Sevilla FC  (neděle 12:00)
Poslední tým soutěže Osasuna zatím pod vedením nového kouče Petara Vasiljeviće neprohrála, ovšem teď jí čeká těžká zkouška. Na El Sadaru přivítá druhý tým Sevillu, která v minulém kole přerušila pohádkovou sérii Realu Madrid.

Nejprve něco k domácím. Osasuna po změně trenéra začala sbírat body, pod Petarem Vasiljevićem dvakrát remizovala, doma s Valencií a venku v Granadě. Neprohrála ani odvetné utkání poháru na hřišti Eibaru, ovšem zde remíza 0:0 na postup nestačila. Situace Osasuny je nadále špatná, pouhých devět získaných bodů a sedmibodové manko na nesestupovou pozici. Domácí se ale nevzdávají a na Sevillu si chtějí vyšlápnout. Mají s ní sice horší vzájemnou bilanci, avšak poslední měření sil proběhlo před necelými třemi roky.

Bude to ale těžké. Sevilla je ve výtečné formě, což koneckonců na vlastní kůži pocítil vedoucí Real Madrid. Právě se Sevillou ztratil svojí čtyřicetizápasovou sérii neporazitelnosti. Není tedy divu, že jsou fanoušci Los Blanquirrojos spokojeni. "Jsem rád, že jsou fanoušci Sevilly potěšeni. Vytváří to větší zodpovědnost, abychom překonali hranici 85 bodů a že to bude velmi, velmi náročné. Vím, že Real Madrid a Barcelona tuto hranici překonají a pravděpodobně se přidá i Atlético. Jsme teď na druhém místě a je třeba to přijmout, musíme se tam udržovat jak jen dlouho to bude možné," doufá trenér Jorge Sampaoli.

Sevilla si proti Realu připsala již čtvrté vítězství v řadě, celkově osmé před vlastními diváky, což z ní činí nejlepší tým na domácích hřištích. Také v Pamploně bude velkým favoritem a podle papírových předpokladů by neměla zaváhat.

Osasuna bude nadále postrádat Javiera a Miguela Flaňovi, mimo jsou i Digard, Nauzet a vykartovaný David García. Hosté jsou na tom podobně a do hry nezasáhnou Trémoulinas, Krohn-Dehli, Carrico, Correa, Vitolo
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Oier, García, Márquez - Clerc, Torres, Fausto, Causic, Berenguer - León, Riera
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Pareja, Mercado, Rami - Mariano, Vázquez, N'Zozi, Nasri, Escudero - Jovetič, Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.60 - 4.35 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Atlético Madrid  (neděle 16:15)
Bilbao čeká proti madridskému Atléticu pořádně těžký úkol. Bude se totiž muset vypořádat hned s dvěma citelnými absencemi, hrát nebude nejlepší střelec Aritz Aduriz ani záložník Beňat Etxebarria. Soupeř je přitom ve velmi slušné formě, v uplynulých sedmi zápasech hned šestkrát zvítězil a dere se postupně do top trojky.

Vlastně je situace dosti obdobná jako před čtrnáctým kolem, kdy se Athletic Club měřil v baskickém derby s Eibarem. Tehdy rovněž postrádal svůj španělský klenot z útoku a do toho chyběl i Raúl García. I tak si však mužstvo trenéra Ernesta Valverdeho poradilo a vyhrálo 3:1. Ani nyní rozhodně nebude skládat zbraně předčasně.

Pozitivní energii navíc můžou načerpat díky návratu obránce Yeraye Álvareze. Ten před třemi týdny podstoupil operaci rakovinového nádoru na varleti, nutno zmínit, že úspěšnou, a jeho stav je natolik v pořádku, že už trénuje s týmem. Jestli se však objeví na hřišti už v nynějším souboji, je spíše značně nepravděpodobné.

Jednadvacetiletý odchovanec klubu prožíval možná nejtěžší životní chvíle. A opravdu si ulevil, že vše dopadlo tak, jak si každý, a především pak on, přál. "Jsem fakt rád, že už je to všechno za mnou. Věděl jsem, že mám velkou podporu, čehož si hodně vážím. Teď už se cítím dobře," vzkázal všem fanouškům v prohlášení pro klubový web.

Bilbao sice prožilo přímo snový start do nového roku, když se mu v Copa del Rey podařilo skolit Barcelonu, v odvetě však se svým protivníkem prohrálo a z poháru ve finále vypadlo, a v lize dvakrát v řadě jen remizovalo, přitom nevstřelilo jedinou branku. A to přitom Leganés a Alavés rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu, co LaLiga může nabídnout.

Ačkoli je Atlético v daleko lepší pohodě, na San Mamés Barria nebude mít vůbec jednoduchou úlohu. Už jen proto, že domácí letos z devíti utkání na vlastním hřišti hned šestkrát vyhráli. Nicméně bouřlivé prostředí nebylo v minulosti pro hosty větším problémem, vždyť tu vyhráli už čtyřikrát v řadě.

Celkově se Los Colchoneros na tohoto soupeře náramně daří, dokázali ho porazit hned sedmkrát z posledních osmi vzájemných zápasů! Naposledy Atlético porazilo ve čtvrtfinále Copa del Rey snadno Eibar. "Nechceme polevovat. Potřebujeme si teď odpočinout, protože nás čeká důležitý zápas proti jednomu z našich konkurentů," uvedl bek José Giménez.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Gorka Iraizoz - Iňigo Lekue, Laporte, Eneko Bóveda, Mikel Balenziaga - Ander Iturraspe, Mikel San José - Markel Susaeta, Raúl García, Iker Muniain - Iňaki Williams
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Miguel Ángel Moyá - Vrsaljko, Savič, Diego Godín, Filipe Luís - Koke, Saúl Ňíguez, Gabi, Nicolás Gaitán - Gameiro, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 3.20 - 2.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Sporting Gijón  (neděle 18:30)
Domácí trenér Víctor Sánchez už několikrát avizoval, že by chtěl do klubu přivést posily, aby se případně souboj o záchranu nezvrtl v nějakou větší kovbojku. Jenže na přestupovém trhu není sevillský celek vyloženě aktivní. Každopádně spekulace stranou, proti trápícímu se Gijónu si jednoduše musí brousit zuby na vítězství.

Možná že vedení nechce zbytečně utrácet, protože náskok Betisu na sestupové pásmo je nyní v pohodlných číslech, konkrétně mluvíme o devíti bodech. Právě případná nynější porážka s osmnáctým Sportingem by však znamenala nejen snížení rozdílu mezi oběma celky na bodů šest, zároveň by úspěch mohl jeho soupeře nakopnout k lepším výkonům.

Prozatím si domácí vyhlédli vlastně jen jedno nové jméno, a tím je záložník Rubén Pardo, který by každou chvilku měl přijít na hostování z Realu Sociedad. Ne že by Béticos vyloženě trpěli nějakou velkou marodkou, nicméně ztráta zkušeného Joaquína, jenž může chybět až čtyři týdny, je pochopitelně citelná.

Sevillský stratég si však stěžovat nehodlal. Věří, že se mu podaří díru zalepit. "Vždy je nešťastné přijít takto o hráče. Nesmíme ale dopustit, abychom se tím více zabývali. Potřebujeme se zaměřit na alternativy, které máme," říkal Víctor Sánchez. "Měli jsme smůlu, že se zranil na tréninku. Ale mohlo to být ještě horší," prozradil.

Betis si jinak i nadále vede jako na houpačce. Zisk nějaké šňůry vítězství či neporazitelnosti je prostě problém. I proto se nachází jen v dolní polovině tabulky, stále se strachujíc o svou budoucnost v LaLize. Tým je vlastně hodně závislý na gólech Rubéna Castra, jenž už jich stihl nastřádat osm. Kdo ví, jaká by byla situace bez jeho evidentní pomoci.

Jestli však haníme Betis za nepříliš přesvědčivé výkony, pak u Gijónu musíme mluvit doslova o skandálním kolapsu, který trvá v té nehorší možné podobě od začátku listopadu. Od té doby Rojiblancos prohráli devětkrát z deseti zápasů! Ačkoli naposledy proti Eibaru nepředvedli špatný výkon, především mizerný vstup do utkání znamenal konečnou porážku 2:3.

Výsledky už byly neúnosné, záchrana je v tuhle chvíli v nedohlednu. A tak byl odvolaný trenér Abelardo Fernández, který na svou žádost dokonce odmítl vysoké odstupné za nucený odchod. "Jsou důležitější věci a nad vším je loajalita vůči mému klubu," prohlásil. Nahradil ho mimochodem Rubi, který loni řídil Levante, a od té chvíle byl bez angažmá.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Antonio Adán - José Carlos, Germán Pezzella, Bruno González - Piccini, Petros, Donk, Dani Ceballos, Durmisi - Castro, Alegría
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Iván Cuéllar - Castellano, Fernando Amorebieta, Babin, Ismael López - Xavi Torres, Cases - Carlos Carmona, V. Rodríguez, Moi Gómez - Čop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.70 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Celta Vigo  (neděle 18:30)
Nedělní odpoledne patří ve španělské nejvyšší soutěži adeptům na pohárové umístění v podobě Realu Sociedad a Celty Vigo. V lepší výchozí pozici jsou domácí Baskové, kteří zatím dokonce dýchají na záda čtvrtému Atlétiku Madrid s pouhým dvoubodovým odstupem, ovšem hosté z Viga nastartovali v posledních týdnech vítěznou sérii, kterou hodlají prodloužit i na stadionu Anoeta.

Sociedad si z posledních čtyř kol připsal hned tři vítězství, která kazí jen nečekaně vysoký čtyřgólový debakl od rozjeté Sevilly. Otázkou také zůstává, zda svěřence kouče Eusebia Sacristána nějak poznamená úvodní pohárová prohra proti Barceloně.

Dvě domácí porážky za sebou jsou pro fanoušky v San Sebastiánu raritou a tak by bylo překvapením, kdyby na ni nyní došlo i do třetice. Do zápasu vinou zranění nezasáhne hned pětice domácích hráčů: Carlos Martínez, Mikel González, Markel Bergara, Imanol Agirretxe a Joseba Zaldúa. Kvůli nasbíraným kartám tento duel navíc vynechá i Asier Illarramendi.

To Celta přijíždí do Baskicka výborně naladěná se vším všudy. Dvě ligové výhry v řadě ještě podpořil nečekaný triumf na stadionu Santiaga Bérnabeua, kde slavný Real Madrid utrpěl po rekordní šňůře čtyřiceti zápasů bez porážky zrovna dvě po sobě, přičemž tu druhou mu vysekla v prvním pohárovém čtvrtfinále na vlastní půdě právě Celta.

Klíčovým mužem byl jak v Madridu, tak ostatně po celou sezonu Iago Aspas, který při výhře 2:1 jednu branku dal a druhou připravil. Drobný španělský forvard měl prsty hned v sedmi z posledních jedenácti branek, které Celta skórovala. Lze očekávat, že kouč hostí Eduardo Berrizzo obmění základní sestavu a nechá odpočinout hráče jako Marcelo Díaz, Wass či Jonny.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, Navas, Martínez, Yuri - Granero, Zurutuza - Juanmi, Prieto, Oyarzabal - Willian José
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Fontás, Planas - Hernández, Radoja - Aspas, Seňé, Sisto - Guidetti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.85 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - FC Barcelona  (neděle 20:45)
Fotbalisté Eibaru přivítají na svém stánku Municipal de Ipurua slavnou Barcelonu, kterou ještě nikdy v historii nedokázali obrat ani o bod. Los Armeros se nacházejí v klidném středu tabulky a velkého favorita by rádi zaskočili. Barcelona si zaváhání dovolit nemůže, na vedoucí Real totiž ztrácí.

Eibar si v minulém kole poradil se Sportingem Gijón a upevnil si tak průběžnou devátou příčku. S probíhající sezonou zatím mohou být v Baskicku spokojeni, sestupové pozice jsou na míle vzdáleny, mnohem blíže jsou evropské poháry, které však rozhodně nejsou primárním cílem.

Domácí si letos několikrát vyšlápli na mnohem zvučnějšího soupeře, takže Barca se musí mít na pozoru. Neuspěli tu Valencia nebo Sevilla a porazit Eibar nedokázal na vlastním hřišti ani Real Madrid.

Na druhou stranu Barcelona v lize neprohrála jedenáct zápasů v řadě a i v Baskicku bude velkým favoritem. Katalánci naposledy podlehli 2. října loňského roku Celtě Vigo 3:4. Ale jinak na vedoucí Real Madrid ztrácejí a v tabulce jsou až třetí. Může za to nejen skvělá forma Realu a Sevilly, ale také některé zbytečné ztráty, které si Barca připsala.

Bylo už zmíněno, že Eibar Barcelonu nejenže nikdy neporazil, ale nezískal s ní ani bod. Poslední návštěva Katalánců dopadla pro domácí katastrofálně - čtyřbrankovým debaklem.

Na obou stranách bude pro zranění scházet několik hráčů. Domácí se musejí obejít bez Ramise, Garcíi, Arbilly, Juncy i Riesga. Barca zase nemůže počítat s potrestaným Mascheranem i zraněným Rafinhou. Mimo hru je opět Iniesta.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Rodríguez - Luna, Lejeune, Santos, Capa - Rico, García - Inui, González, León - Enrich
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Robero, Umtiti, Piqué, Alba - Gomes, Busquets, Rakitič - Messi, Suárez, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.00 - 6.00 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Granada CF  (sobota 13:00)
Granada se stále topí v sestupové zóna a její forma nenaznačuje tomu, že by se její situace měla obrátit k lepšímu. Dalším problémem, který se rýsuje na obzoru, je domácí Espanyol Barcelona, který Granadu na Estadi Cornellà-El Prat uvítá.

Granada má před sebou jediný velký cíl - co nejrychleji se dostat mimo pásmo sestupu a pokud možno udržet se výš. Zatím se to ale hráčům trenéra Lucase Alcaraze moc nedaří a Granada má na svém kontě před 19. kolem jen 10 bodů. A stejně jako poslední Osasuna Pamplona, vyhrála i Granada jen jednou. V minulém kole si právě s Osasunou rozdělila body za remíze s brankou na každé straně.

A není divu, že trenér Alcaraz není úplně v klidu. V rozhovoru pro média poznamenal: "Naše obrana jen velmi slabá a velkým problémem je koncentrace. Dostáváme laciné góly až v závěru po individuálních i systémových chybách. Pokud bychom hráli takhle, rychle se ocitneme na samém dně. V minulém kole nás na kolena srazila vyloučení. Jinak jsme nehráli špatně. Máme dobrý přístup, ale nejsme ještě psychicky úplně připraveni na to, když situace nevychází podle našich představ," míní Alcaraz.

Do hry proti Espanyolu již kvůli zmíněným karetním trestům nenastoupí duo Uche Agbo a Ezequiel Ponce. Espanyol je sice na 11. příčce a tedy v klidném středu tabulky, ale ani to mu mnoho radosti dělat nemůže. Už čtyři soutěžní duely za sebou nevyhrál a naposledy cestoval z Mestally bez bodů. Utkání špatně začal a nakonec kapituloval po brankách Montoyy s Minou. Jediná branka Davida Lópeze nemohla změnit nepříznivý výsledek.

Pryč je skvělý listopad, ve kterém se Espanyolu dařilo. V polovině minulého měsíce stačila jedna vysoká porážka od Barcelony FC a ke všemu si ještě trenér Quique Sánchez Flores znepřátelil fanoušky, když po zápase objal Messiho a požádal ho o dres pro svého syna. Teď už je sice vše zapomenuto, ale postavení Espanyolu se nelepší. Podaří se mu zvítězit na domácí půdě?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Sánchez, D. López, Reyes, Caricol - Fuego, Sevilla - Pérez, Jurado, Piatti - Moreno
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Foulquier, Vezo, Lombán, Silva - Pereira, Samper, Krhin - Boga, Kravec, Atzili
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 3.80 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Málaga CF  (sobota 16:15)
Real Madrid má za sebou nečekanou porážku, která ukazuje, že boj o první místo ještě zdaleka není vyřešen. V minulém kole přišel královský celek o svou neporazitelnost a nyní se chce vrátit na vítěznou vlnu. Hostem na jeho půdě bude Málaga, jejíž forma je katastrofální.

První porážka. První ligová porážka je výsledkem minulého kola a klání mezi vedoucím lídrem z Madridu a jeho pronásledovatelem - Sevillou. Real Madrid poprvé v sezoně LaLigy ochutnal hořkost porážky, když na druhý celek soutěže nakonec nestačil. Real přitom dobře začal, když jako první z penalty udeřil Portugalec Cristiano Ronaldo. Jenže Sevilla se nevzdala a v samém závěru strhující klání otočila! Postaral se o to Stevan Jovetić, který přitom v Seville působí nanejvýš pár dní.

Teď už Realu v kolonce porážek nebude svítit nula a Real musí na tuto změnu co nejrychleji zareagovat. Jeho postavení sice není bezprostředně ohroženo a Bílý balet se stále chlubí prvním místem. Navíc má k dobru ještě jedno utkání, takže by se jeho náskok na další týmy mohl zvýšit. Zatím je právě Sevilla vzdálena jen jeden bod, což není dobrá zpráva. Realu navíc bude stále scházet rychlík Gareth Bale a zcela fit není ani James s Iscem.

V čem vidí hlavní problémy porážky brazilský bek Marcelo? V rozhovoru pro Bein Sports uvedl: "Hráli jsme dobře, ale po vstřeleném gólu jsme utkání trochu vypustili a celkově povolili. Přestali jsme se soustředit, přestali hrát ofenzivně. V LaLize nás čeká ještě hodně dlouhá cesta a já doufám, že ta cesta povede až na samý vrchol. Musíme se ale ještě hodně učit, abychom se podobným chybám vyvarovali příště. V dalším kole chceme jednoznačně vyhrát," dodal Brazilec Marcelo.

Málaga to na stadionu Santiago Bernabéu opravdu nebude mít jednoduché. A to například proto, že právě v centru Madridu se jí vůbec nedaří. Už dlouhých 17 let zde nevyhrála žádný prvoligový duel! Obrat zdejšího giganta o body, to jí jde mnohem lépe. Například hned při té poslední návštěvě se jí to povedlo tak, že nedostala ani jednu branku. Těch ale dostává především v poslední době hodně. Čtyři góly jí nastřílela Sevilla i pohárový sok Córdoba! Tři branky pak dostala od Celty Vigo a jen o jednu méně jí nadělil hostující Real Sociedad v minulém kole.

Aktuálně je Málaga na třináctém místě a je odhodlána prát se o střed tabulky. Dříve to byl tým, jehož předcházela pověst defenzivně urputného soupeře, jenže ta se nějak vytrácí. Paradoxně jen barcelonské FC jí nedalo za posledních deset utkání ani jednu branku. Málaga má teď nového trenéra, se kterým touží na San Bernabéu uspět a ukázat, že Romero byl dobrou volbou.

Nový rok začal na lavičce Málagy někdejší asistent Marcelo Romero, který prohlásil: "Chci tady lidi nakazit dobrou náladou a optimismem, vnést sem trochu života a vášně pro fotbal. A to především u hráčů, protože jejich příklad se může přenášet na fanoušky. Dostal jsem velkou šanci a nehodlám ji promarnit. Víme, že máme velké problémy s obranou, ale intenzivně pracujeme na jejich vyřešení. Teď je před námi velký duel s Realem Madrid, ve kterém chceme ukázat, že jsme se už mnohé naučili," dodal nový trenér Málagy.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modrić - Vázquez, Benzema, Ronaldo
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Muňoz, Villanueva, Juankar - Camacho, Recio - Santos, Fornals, Castro - Peňaranda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 10.10 - 19.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo Alavés - CD Leganés  (sobota 18:30)
První utkání v první lize pro týmy, které se ještě v minulém ročníku potkávaly o soutěž níž, se uskuteční v Alavésu, kde tamní Deportivo vyzve CD Leganés. A v sázce nebude nic menšího, než je přežití v první lize.

Estadio Mendizorrotza v Alavésu se stane dějištěm napínavého souboje dvou týmů, které bojují o vlastní přežití. Dlouhodobě mezi nimi válku na skóre vede Leganés, který však v první lize tahá za kratší konec. Aktuálně je až na 16. místě s pouhými 17 body a jeho někdejší spoluhráč ze Segundy na něj shlíží z dvanácté příčky. Hlavní příčinou pádu Leganés není ani tak obrana, protože některé jiné celky mají s obranou mnohem větší problémy. Je to útok, který se nejslabším v celé lize. Pouhých 13 přesných zásahů má Leganés na svědomí a ty rozhodně nestačí.

Alavés není o mnoho lepším týmem, protože si zatím připsalo jen o dva vstřelené góly víc. Pokud je něco, co činí rozdíl oproti těmto týmům, pak je to obranná činnost Alavésu. Jeho obránci vydrželi inkasovat jen 18 branek, což je na nováčka a navíc tým bez hvězd a zkušeností skvělý počin. Pro srovnání, takový Barcelona inkasovala už sedmnáct gólů. A právě svoji defenzívu trenér Mauricio Pellegrino tak chválí.

" Moc mě těší, že naše obrana funguje. A funguje i oproti těm lepším a silnějším týmům. Tady ve Španělsku se nedává na obranu takový důraz jako třeba v Itálii nebo Anglii, hodně se útočí a hraje se tady hodně rychlý fotbal. My jsme se přizpůsobili, našli vlastní styl a pečlivě bráníme. Stojí nás to hodně sil a mnoho hodin na tréninku, ale máme svůj styl, známe své předností. Především brání celý tým, v tom je naše výhoda," myslí si Pellegrino.

Jen v minulém kole se to Alavésu moc nepovedlo, protože na půdě Celty Vigo inkasovalo o prohrálo o gól. Leganés naopak po dvou porážkách ukázal svou sílu a vyválčil remízu s baskickým Bilbaem. Povede se mu to i tentokrát?
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Vigaray, Laguardia, Alexis, Hernández - Llorente, Garcia - Toquero, Camarasa, Gómez - Silva
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Diaz, Insúa, Mantovani, Marin - Pérez, Timor - Machís, Pires, Szymanowski - Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 2.90 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Valencia CF  (sobota 20:45)
Sobotní program LaLigy uzavře další z mnoha tradičních duelů, když se na stadionu El Madrigal představí domácí Žlutá ponorka hosté z Valencie. Těm se nedaří a pod novým trenérem se budou chtít pořádně vzpamatovat z rostoucí krize.

Začněme hosty. Valencii se znovu nedaří a její projekt rychlostavby nového klubu díky klientům šedé eminence portugalského a španělského fotbalu Jorgeho Mendese se rozpadá. Naposledy v něm nevydržel pracovat ani renomovaný trenér Cesare Prandelli, který později na veřejnosti doznal, jaký chaos a problémy panují v současné Valencii. Vedení proto sáhlo ke kroku, ke kterému se už v dřívějších dobách uchylovalo - vsadilo na příležitostnou záplatu jménem Voro González.

A jeho kouzlo náhled zafungovalo. Po porážce z Copa del Rey proti Celtě Vigo se najednou Valencia vzepjala k dobrému výkonu proti Espanyolu Barcelona a vyhrála díky brankám Martina Montoyy a Santiho Miny 2:1. Tím se posunula na 17. místo, takže už nepůsobí v pásmu sestupu. Je to sice malý výsledek, ale i z něj má trenér Voro radost.

Před utkáním s Villarrealem prozradil: "Tohle vítězství jsme hodně potřebovali, už pro naši morálku. Každý dřel na maximum a potřebovali jsme vyhrát, i kdyby to byl malý tým nebo bychom hráli ošklivý fotbal. Na tom teď moc nezáleží, protože jsme jako kolektiv na dně a potřebovali jsme vzpruhu. Jsem samozřejmě svému týmu vděčný za možnost s nimi hrát a mám v hlavě pár nápadů, ale to chce čas. Důležité je, abychom si znovu začali věřit, což se nám dřív nedařilo," uvědomuje si trenér Voro.

Villarreal se na svého budoucího soka dívá z pěkného nadhledu. Patří mu skvělá 6. příčka LaLigy, má celkem 31 bodů a může se těšit na další fázi v Evropské lize, kde se utká s AS Řím. V domácí soutěži mu to ale příliš snadno nejde a posledních pár zápasů nehrál tak, jak by si asi představoval. Například pohárová remíza s Toledem, remíza s Deportivem La Coruňa nebo domácí pohár s Realem Sociedad, to jsou všechno zápasy, které se daly odehrát mnohem lépe.

I Samuel Castillejo by se rád co nejdřív vrátil na vítěznou vlnu. Pro klubovou televizi mladík prozradil: "V poslední době jsme udělali několik chyb a některé z nich nás zbytečně stály body. To se nesmí stávat, pokud chceme vyhrávat a stoupat tabulkou. Žádné další ztráty. Zkušenější týmy by nám to neodpustily a my bychom mohli rázem začít prohrávat. Někdy nám dojdou síly, protože máme stále hodně absencí. Ale o to víc musí každý z nás osobně zabrat. Valencia bude hodně motivovaná a pro nás v tuto chvíli těžko čitelná," ví Castillejo.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Ruiz, González, Costa - Santos, Trigueros, Bruno S., Soriano - Pato, Sansone
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Montoya, Mangala, Garay, Gayá - Parejo, Pérez, Soler - Mina, Haddadi, Nani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.27 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Deportivo La Coruña  (pátek 20:45)
Las Palmas začne nové kolo svým pátečním duelem a bude v něm chtít prolomit jednu starší kletbu. Velmi často se týmy o své domácí prostředí opírají a hraje se jim v něm lépe, ale v případě Las Palmas a jeho soupeře Deportiva La Coruña je to o něčem jiném.

Domácí prostředí ve spojitosti s vlastními fanoušky a známými prostory většinou svědčí každému týmu. Jen Las Palmas se v duelech s Deportivem doma vůbec necítí dobře. Z posledních pěti vzájemných duelů, které se hrály na Estadio Gran Canaria, vyhrálo Las Palmas jen jednou, a to dokonce až v roce 2001! Na tento výkon už hodně dlouho sedá prach a domácím se obzvláště proti Deportivu nedaří.

Další šanci napravit svou reputaci má Las Palmas v pátek večer, kdy se opět střetne s Deportivem. Musí se předtím ještě pořádně nadechnout, neboť jeho poslední utkání mu mnoho radosti nepřineslo. Las Palmas se utkalo s Barcelonou a spíše než o zápase můžeme hovořit o lehčím tréninku Barcelony. Ta si se svým sokem poradila velmi jednoduše, i díky dvěma gólům Luise Suáreze si poradila s kanárským týmem 5:0.

Las Palmas navíc postrádá dlouhodobě vykartovaného Kevina-Prince Boatenga, který nezasáhne ani do tohoto utkání. Zraněni pak jsou José Artilés a David Garcia. Na druhé straně je situace obdobná. Deportivo se bude muset obejít bez zraněných hráčů Bruna Gamy a Charlese Gila, přičemž do Afriky odcestoval reprezentant Faycal Fajr.

Deportivo sídlí na 15. místě LaLigy a naposledy si dokázalo zajistit cenný bod ze hry proti Villarrelu. A poslední návštěva Las Palmas mu také vynesla body, protože hosté vyhráli 2:0. Deportivo sice opustil zlepšující se Ryan Babel, ale místo něj byl povolán Ola John. Ten má obdobné charakteristiky i pověst, ale sám varuje fanoušky.

"Nejsem druhý Babel, Ryanův případ je něco úplně jiného. Já jsem tady proto, abych se znovu zapojil do nejvyšší soutěže a začal na sobě opravdu pracovat. Jsem jiným typem hráče a mnohem rozdílnějších člověkem než Ryan. Přesto jsou naše stejné - pomoci co nejvíc Deportivu,"
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Macedo, Lemos, Bigas, Castellano - Viera, Mesa, Gómez - El Zhar, Livaja, Tana
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Tytoň - Juanfran, Arribas, Sidnei, Navarro - Borges, Santos - Moreno, Colak, Luisinho - Andone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.26 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid17124146:1640
2.Sevilla FC18123338:2239
3.FC Barcelona18115247:1738
4.Atlético Madrid18104432:1434
5.Real Sociedad18102630:2532
6.Villarreal CF1887326:1231
7.Athletic Bilbao1884622:1928
8.Celta Vigo1883729:3227
9.SD Eibar1875625:2426
10.UD Las Palmas1866627:2924
11.Espanyol Barcelona1858522:2523
12.Deportivo Alavés1857615:1822
13.Málaga CF1856726:3121
14.Real Betis1863920:3021
15.Deportivo La Coruña1846823:2818
16.CD Leganés1845913:2917
17.Valencia CF1744926:3316
18.Sporting Gijón18331219:3712
19.Granada CF18171015:3910
20.CA Osasuna18161117:389

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (470)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele