LaLiga - preview 18. kola

14.01.2017, 09:34, aktualizováno 16.01.2017, 08:14
Previews
Pondělní dohrávka je v plánu také ve Španělsku. Real Sociedad bude chtít využít klopýtnutí Villarrealu na půdě Málagy, kde si může v případě výhry zajistit posun na pátou příčku tabulky...
Málaga CF - Real Sociedad  (pondělí 20:45)
Do druhého největšího města slunné Andalusie zavítá baskický Real Sociedad napravit průšvih z minulého kola, kdy utrpěl ošklivý debakl od Sevilly. Málaga zrovna neoplývá formou, což samozřejmě bude chtít změnit.

Málaga naposledy slavila vítězství koncem listopadu, od té doby však na tříbodový import čeká. Nic na tom zatím nezměnil ani odchod trenéra Juande Ramose, kterého ve funkci hlavního trenéra nahradil Uruguayec Marcelo Romero. Jeho debut na lavičce Málagy nedopadl podle představ, neboť Albicelestes padli ve Vigu. Postavení v tabulce se tak pro Málagu neustále zhoršuje. V tuto chvíli jí patří až třinácté místo, zatím s devítibodovým náskokem na osmnáctý Sporting Gijón.

Mnohem větší důvody ke spokojenosti má místo Marcela Romera Eusébio Sacristán, mimochodem nejlepší trenér španělské ligy za měsíc listopad. Jeho tým se dostal do velmi dobré formy, ovšem ani v Baskicku se vstup do nového roku nevydařil. Tím spíše, že doma totálně selhal proti Seville, když dostal vypráskáno 0:4! San Sebastian v důsledku toho klesl na šesté místo, na pátý Villarreal však ztrácí jen dva body.

Málaga a San Sebastian jsou dva tradiční účastníci španělské La Ligy a pochopitelně se spolu utkali nesčetněkrát. V posledních dvou letech měla navrch Málaga. Baskové naposledy dokázali zvítězit na půdě Albicelestes před téměř třemi lety.

Oba tábory se musejí vypořádat s velkou absencí svých hráčů. Na straně domácích zůstávají na marodce Weligton, Charles Dias, Kuzmanovič, Ricca, Torres nebo Keko. Navíc v týmu nejsou Bakary Koné a En-Nesyri, jenž reprezentují svojí vlast na africkém šampionátu. Podobná je i situace u Basků, zranění do hry nepustí Martíneze, Gonzáleze, Bergaru a Agirretxe. Kouč Marcelo Romero navíc netuší, zdali se stihnou dát do pořádku Navas, Zaldúa, či Carlos Vela.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Llorente, Villanueva, Juankar - Recio, Camacho - Castro, Fomals, Juanpi - Ramírez
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, Navas, Martínez, Yuri - Prieto, Illaramendi, Zurutuza - Vela, José, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.30 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Espanyol Barcelona  (neděle 12:00)
Espanyol se nachází pouze ve středu tabulky, byť ze sedmnácti ligových kol prohrál pouze čtyřikrát. Jenže získat nějakou šňůru vítězství a přiblížit se pohárovým příčkám je zkrátka obrovský problém. Jeho poslední duel s La Coruňou skončil jako obvykle, tedy remízou. Dopadne stejně i na půdě Valencie, kde nevyhrál od roku 2007?

Na Mestalle tehdy barcelonský celek vyhrál o sezónu později, co se v dnes už zaniklém Poháru UEFA střetl ve finále se Sevillou. Od té doby se však Periquitos ani jednou neprobojovali do evropských pohárů. Je to už poměrně dlouhá doba. V koutku duše klub věří, že třeba letos by se k němu štěstí mohlo přiklonit. Musí však začít vítězit.

Pořád není nic ztracené, pořád o tuhle metu může usilovat. Valencia konkrétně není v tomhle ročníku v dobrém rozpoložení, takže zisk tří bodů určitě není žádnou utopií. "Připravujeme se na těžký zápas v obtížné atmosféře," říkal trenér Quique Sánchez Flores. "Soupeř má hráče techniky i fyzicky skvěle vybavené. Musíme do toho dát všechno, abychom vyhráli."

Hosty trápí poměrně početná marodka. Své reprezentační povinnosti si na Africkém poháru národů plní Papakouli Diop, chybět pak budou především útočníci Leo Baptistao a Pablo Piatti. Možná že klasické rozestavení 4-4-2 nyní nahradí pro Espaynol netradiční 4-2-3-1. Protože do hry totiž nemusejí zasáhnout hned další čtyři hráči.

Barcelonský stratég si však na tyhle problémy nehodlá stěžovat. Věří, že i případní náhradníci přinesou na hřiště kvalitu. "Když víte, že někteří klíčoví hráči nemůžou nastoupit, vložíte všechnu důvěru těm, kteří hrají méně," vysvětloval Sánchez Flores. "Každé utkání je zkouškou a novou příležitostí. Nasadím dobrou sestavu," ujišťoval.

Los Che ani vstup do nového roku příliš nezvládli, stačili vypadnout z Copa del Rey, naposledy v důležitém souboji o záchranu na půdě Osasuny uhráli jen nerozhodný výsledek, ačkoli hned třikrát vedli. Ze sedmnácté pozice ztrácejí již čtyři body na šestnáctou příčku, na osmnáctý Gijón disponují jen jednobodovým náskokem.

Domácí jistojistě nebudou mít k dispozici obránce Eliaquima Mangalu, jenž je vykartovaný, na stoperu ho tak pravděpodobně nahradí Mario Suárez. Pořád fit není ani další z beků Ezequiel Garay, takže druhou pozici ve středu defenzívy by měl přebrat Aderlan Santos. Další hráč do obrany Aymen Abdennour pak odjel na Africký pohár národů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.56 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Deportivo Alavés  (neděle 16:15)
Typický souboj ze středu tabulky hostí Estadio Balaídos, které přivítá duel mezi Celtou Vigo a Deportivem Alavés. Celý duel bude o to pikantnější, že mezi oběma týmy panuje minimální rozdíl pouhých dvou bodů, takže je o co hrát.

Celta Vigo se poslední dobou dostala opět do tempa a chytila formu. Nejdřív postoupila dál v rámci poháru Copa del Rey a v minulém kole Primera Division její soupeř taktéž odcházel s poraženou náladou a hlavou plnou otázek. Vlastně dali všechny čtyři branky dva střelci Celty, protože Daniel Wass se jednou trefil do soupeřovy a poté do vlastní branky. Naštěstí má Celta Vigo ve formě hrajícího Aspase, který rozhodl.

Sám po utkání několikrát zdůraznil, že dobrá forma týmu je především věcí kolektivu, ne jen jeho samého. "Pro výsledek vždycky dřeme všichni, táhneme za jeden provaz a doufáme, že za to budou body. Někdy se to povede lépe, někdy zase ne. Je to ale kolektivní sport, takže i když je někdo víc vidět, ještě to neznamená, že si chválu víc zaslouží. Já jako zakončovatel nejsem bez mých spoluhráčů vlastně nic," říká s pokorou Aspas.

Celta Vigo dřív byla považována za černého koně soutěže a ráda by se znovu podívala do pohárů. Ty jí zatím nejsou souzeny a trenér Berizzo ostatně sám podobné myšlenky nepublikuje. Prozatím si vystačí s chválou svého střelce Aspase.

"Iago je naším klíčovým hráčem. Má dost zkušeností, ale především neskonalou touhu se zlepšovat a pracovat pro tým. Dal už 15 branek v této sezoně a to jsme v její polovině. Doufám, že bude dávat další a přispěje k tomu, že se diváci opět na náš stadion pohrnou. Aspas je velkým příkladem a profesionálem. Mnoho mladých kluků by chtělo být jako on, ale není to jen o schopnostech," ví mladý trenér.

Teď se na stadion Balaídos dostaví Deportivo Alavés, které si coby maličký celek také nevede úplně špatně. Nyní mu patří solidní 12. příčka s tím, že na svého konkurenta a přímého soupeře v nedělním duelu ztrácí jen dva body. V minulém kole například Alavés remizoval se silným Bilbaem. A právě defenzíva bude podle trenéra Pellegrina tou největší zbraní Alavésu.

"Máme dobré obránce, ale chce to ještě vypilovat systém. Především se snažíme hrát až do samého závěru, což může být někdy trochu vyčerpávající, ale když se to povede, pak je problém dát nám branku. Hrajeme hodně zataženým stylem v obraně a navíc k tomu přispívá i fakt, že poctivě brání všichni. Ukázkově se vrací i naši útočníci," poodhalil svůj recept. Bude platit i na Celtu?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.50 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting Gijón - SD Eibar  (neděle 18:30)
Ne že by se před listopadem Gijónu dařilo vyloženě dobře, ale právě od tohoto měsíce se svěřenci kouče Abelarda Fernándeze opravdu neuvěřitelně trápí. Vždyť od té doby v sedmi ligových utkáních hned šestkrát prohráli a vlastně zaslouženě okupují sestupovou osmnáctou pozici. Desátý Eibar si na svého protivníka rozhodně může věřit.

Možná že poslední porážku Sportingu na půdě Las Palmas způsobily absence dvou důležitých záložníků Moie Gómeze a Nacha Casese, kteří by tentokráte již měli být k dispozici. Každopádně domácí nějaká velká marodka netrápí. I proto je značně znepokojivé, že se jim už dva a půl měsíce vůbec nedaří.

Se svým protivníkem se Gijón střetl nedávno v rámci Copa del Rey a v obou případech ho v rámci 4. kola baskický celek porazil. Celkově už popáté v uplynulých čtyřech případech. Právem si tak Eibar vysloužil v nynějším duelu roli opravdu mírného favorita, který se drží v klidném středu tabulky daleko od sestupových pozic a poměrně blízko k těm pohárovým.

Fernández aktuální situaci neviděl tak černě po minulém zápase. "Nehráli jsme špatně. Ale musíme už začít reagovat," hodnotil minulé kolo na půdě Kanárských ostrovů. "Víme, na čem jsme, a budeme bojovat, abychom se udrželi pořád ve hře. Naše pozice je složitá kvůli naším výsledkům. Tým prostě potřebuje začít uspívat."

Eibar je určitě v daleko větší pohodě než jeho nynější sok, a to také proto, že přes Osasunu dokonce prošel až do čtvrtfinále národního poháru. Kouč José Luis Mendilibar tuší, že to potřebuje být jeho mužstvo, kdo musí převzít iniciativu hry, aby se získaly tři body. "Chceme začít tlačit hned od začátku," nastínil jasnou taktiku.

Baskové sice působí trochu nenápadným dojmem, ovšem matematicky klidně můžou usilovat o evropské poháry, kterých se ve své sedmasedmdesátileté historii ještě neúčastnili. Vždyť sedmé Bilbao je vzdálené jen na rozdíl pěti bodů. "Máme šanci vyhrát. I tak však očekávám těžký zápas," dodával Mendilibar.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.27 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - CA Osasuna  (neděle 18:30)
Tohle bude souboj dvou aktuálně nejhorších týmů LaLigy s nehorší defenzívou i ofenzívou. Pro Granadu i Osasunu je tohle utkání především možností, jak zapomenout na své postavení v tabulce a nějakým způsobem se přiblížit ligové záchraně. Oba by rozhodně chtěly rozšířit své konto vítězství, kde tkví hubené číslo jedna.

Podzimní část sezóny, to byla pro oba hrůzostrašná pohádka, kterou by už na jaře oba kluby opravdu nerady slyšely. Právě jakýkoli úspěch může nastartovat jejich pouť ze sestupového pásma do klidných vod. A opravdu jen stěží povědět, jestli je na tom lépe ten či onen. Vždyť jejich bodové konto ani nečiní dvouciferné číslo.

Celek z Pamplony se do nejvyšší soutěže vrátil po dvou letech, jenže na její úroveň si prostě doteď nezvykl. Mužstvo stále vede dosavadní sportovní ředitel Petar Vasiljevič, k pohodě má jeho tým opravdu hodně daleko. Na druhou stranu v minulém kole vybojoval bod ze zápasu proti Valencii, a to i přesto, že třikrát prohrával.

Hosté si plně uvědomují, že nynější střetnutí je nejen důležité pro celkový boj o záchranu, ale i pro případné lepší výsledky v budoucnosti. "Granada je náš přímý konkurent, má jen o bod víc. My jsme zahájili novou cestu, abychom získávali body," uvedl Vasiljevič. "Chci nás vidět bojovat tak, jak je hodno této soutěži."

Granada toho naposledy na půdě Realu Madrid opravu moc nezmohla, nakonec padla vysoko o pět branek, na rozdíl od svého protivníka měla však delší čas na odpočinek, neboť Osasuna musela absolvovat odvetu Copa del Rey na půdě Eibaru. Celkově Nazaríes patří na domácím hřišti dost rozpačitě, vždyť v osmi utkáních vstřelili jen šest branek.

Domácí i přes nevalné výsledky i nadále věří trenérovi Lucasovi Alcarazovi, s nímž prodloužili kontrakt až do roku 2018. "Musíme myslet sami na sebe. Očekávám, že budeme hrát s maximálním nasazením, zároveň však s chladnou hlavou," říkal. "Soupeř má sice nového trenéra, já však nechci přemýšlet o tom, co nám předvede."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.43 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Real Madrid  (neděle 20:45)
Čtyřicet neprohraných utkáních napříč všemi soutěžemi učinilo Real Madrid novým španělským rekordmanem a to ještě nemusí být konec. Jedenačtyřicátý korálek může Bílý balet navléknout opět v Seville, kam zavítá v jednoznačném šlágru kola.

Sevilla hostila Real Madrid už v týdnu, v rámci odvetného utkání Španělského poháru. Vzhledem k prvnímu zápasu, který Real jednoznačně vyhrál 3:0, se týmu z Andalusie příliš šancí nedávalo. Sevilla ale vzala utkání zodpovědně, předvedla dobrý výkon a nakonec i sahala po vítězství, nebýt famózního sóla Karima Benzemy, který srovnal na konečných 3:3, čímž prodloužil onu fantastickou sérii neporazitelnosti.

Vyřazení nemusí domácí celek až tolik mrzet, v lize má totiž vše parádně rozjeté. Tři výhry v řadě, navíc dost vysoké, posunuly Sevillu už na druhé místo. Tam se sice díky sobotnímu vítězství vrátila Barcelona, ale Sevilla má zápas s Realem k dobru. Během dvou týdnů se se Zidanovým výběrem utká potřetí. A právě francouzský lodivod se stal terčem chvály a uznání i samotných hráčů Blanquirrojos. "Je vzácné, že hráč, který je tak dobrý, může být i dobrý trenér. Jeho kariéra je prostě neuvěřitelná. Ve svých prvních 32 zápasech získal více bodů, než Guardiola, Pellegrini a Mourinho. Vyhrál také Ligu mistrů a v současnosti je na vrcholu LaLigy se spoustou zápasů bez porážky. Má neuvěřitelnou sezonu," složil poklonu legendárnímu Zidanovi Samir Nasri.

Zidaneho Real opravdu válí, ale v Seville jej znovu nečeká nic jednoduchého, čehož si je sám Zidane moc dobře vědom, podle jeho slov tým v Andalusii trpěl a čeká ho to znovu: "Nedělní odveta? Myslím, že jsme tady hodně trpěli. Oni byli připravení na všechno. S hráči, které mají a s fanoušky, kteří dělají spoustu hluku, to bude opět spousta utrpení, ale bude to jiný zápas. Na druhém místě tabulky nejsou náhodou, uvidíme, jak bude nedělní utkání vypadat, ale určitě zase budeme trpět."

Bílý balet má před tímto zápasem na čele dvoubodový náskok před Barcelonou, ovšem pozor, hned dvě utkání k dobru!

Realu bude nadále scházet rychlík Gareth Bale a hned u trojice fotbalistů je start nejistý. Jisté potíže totiž měli Pepe, James a Isco. V tomto směru je na tom Sevilla stejně, otazník visí nad startem Correy, zatímco Trémoulinas, Krohn-Dehli a Carrico jsou zranění.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Rami, Mercado, Pareja - Escudero, Nasri, N'Zonzi, Mariano - Vitolo, Yedder, Vázquez
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Casemiro, Modrič, Kroos - C.Ronaldo, Vázquez, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.33 - 3.80 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Leganés - Athletic Bilbao  (sobota 13:00)
Athletic Bilbao se rozloučil s poháry a přenechal své místo Barceloně. Boj o lepší umístění v LaLize ale sotva vypouští, protože jeho ambice žene i blízkost pohárů. V polovině ledna se navíc utká s týmem, kterému se příliš nedaří.

Baskičtí Lvi jedou v prvním sobotním klání těsně po obědě na Estadio Municipal de Butarque, kde své domácí zápasy hrává tamní Leganés. Tomu se vůbec nedaří a jeho forma má značně klesající tendenci. Po třech ligových remízách, ve kterých se zdálo, že by se Leganés snad mohlo zlepšit a pomýšlet na záchranu, přišel opět pád. V pohárovém střetu nad Leganés dvakrát vyhrála Valencia (což je vzhledem k její formě co říct). A naposledy si po novém roce nechal doma všechny tři body Real Betis.

Nezkušený nováček nemá mnoho nadějí ani před duelem s Basky. Řeší nejvíce absence, které značně oslabují jeho již tak slabý a nekvalitní kádr. Kvůli červeným kartám nebude hrát Unai Bustinza, ale více hráčů trápí zranění. Mimo hru jsou Robert Ibaňéz, Diego Rico, Serantes, Koné a Alberto. Fit nejsou ani Szymanowski nebo Víctor Díaz.

Přesto je trenér Asier Garitano odhodlaný bojovat až do konce. V rozhovoru pro klubové stránky poznamenal: "Nevím, jak zakončíme sezonu. Zatím to vypadá na hodně divoký boj. Určitě se pokusíme v lednu přivést hráče, kteří by nám mohli pomoci a oživili naši hru. Zároveň si ale každý z nás musí sáhnout až na dno a ukázat maximum. Nemůžeme se spoléhat na nikoho jiného, jen na sebe. Přeji si, abychom se v novém roce dokázali co nejrychleji dostat do tempa."

Leganés s Bilbaem ještě nesehrálo ani jeden soutěžní duel, takže tohle bude slavnostní premiéra. Baskové mají co dokazovat, protože naposledy se museli poklonit před Barcelonou. Ta si odnesla výhru v poháru, takže pokračuje do další fáze místo Basků. A Bilbao chce na toto selhání navázat úspěchem.

Po několika výhrách a velmi dobrých výsledcích si Bilbao připsalo v minulém kole jen remízu s Deportivem Alavés, což fanoušci i trenér chápali jako zklamání. Navíc se diváci nedočkali ani jedné branky. Bilbao chce pracovat také na své venkovní formě, která není moc pozitivní. Za posledních pět duelů se Bilbau nepovedlo vyhrát ani jednou, pokud v zádech nemělo své fanoušky. Leganés sice není kdovíjakým pojmem, ale doma se mu poměrně daří a už tři poslední duely zde neprohrálo.

Ani Bilbao nebude kompletní, protože přijede bez Agera Eketxeho, Yeraye Álvareze a Etxeity. Chce ale vyhrát, protože na místa zaručující Evropskou ligu stále ztrácí jen jednu příčku a všehovšudy dva body.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Champagne - Díaz, Insua, Mantovani, Marín - Pérez, Timor - Ramos, Pirés, Machís - Guerrero
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Lekue, Laporte, Bóveda, Balenziaga - Etxebarria, José - Williams, García, Muniaín - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.07 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - UD Las Palmas  (sobota 16:15)
Barcelonský soubor hvězd má v sobotu odpoledne na programu hodně zajímavé utkání, po jehož konci nutně potřebuje tři body. Aktuálně je totiž tým trenéra Enriqueho až na třetím místě, přičemž i druhé je v Katalánsku opovažováno za selhání. Další krok vedle blaugranas odmítají, třebaže jejich další soupeř umí překvapit. Las Palmas na začátku ligy kde kdo pasoval do role outsidera, který by měl strávit většinu času v sestupové zóně. Ale tým z Kanárských ostrovů se zatím statečně bije.

Naposledy se o tom mohlo přesvědčit například Atlético Madrid, které i přes menší výpadky formy stále patří k ligovým lídrům. V poháru Copa del Rey se mu ale odvetné utkání moc nepovedlo a třebaže nakonec díky součtu obou zápasů postoupilo dál, Las Palmas určitě zanechalo dobrý dojem. Podobný, jaký se mu podařilo vyvolat naposled v LaLize, když si poradilo se Sportingem Gijón.

Také v tomto utkání se Las Palmas ukazovalo v dobré formě a nakonec mu hodně pomohly dva faktory. Tím prvním byla branka Nabila El Zhara, tím druhým však především hodně pevná defenziva, která nepropustila za svá záda ani jeden gól. Las Palmas je nyní na průběžné osmé příčce a na sedmé Bilbao ztrácí jen tři body.

Pro duel s Barcelonou bude muset řešit pár drobností a absencí. Zraněn je Pedro Bigas a zcela fit není ani David Simón. Přesto si trenér Quiqué Sétien těžkou hlavu nedělá: "Porazili jsme Atlético Madrid a to jsou utkání, která nám mohou postupem času a díky tvrdé píli získat renomé. Jsem na své chlapce velmi pyšný, jak to zvládli. Atlético je nesmírně náročný soupeř, ale je toho před námi víc. Kéž bychom to dokázali zopakovat i proti Barceloně," přeje si zkušený technik.

Barcelona na druhé straně nemusí řešit žádné zásadní potíže, nikdo není vážně zraněn. Přesto nemá tak úplně pohodu v kabině, protože třetí příčka pro ni moc radosti neznamená. Tým postavený na Camp Nou je zvyklý jen a jen vyhrávat, což se mu poslední dobou nedaří s takovou lehkostí či snad pravidelností. První prohru s Bilbaem v rámci Copa del Rey sice odčinil, ale trápil se i v lize proti Villarrealu. Blaugranas musel proti domácí Žluté ponorce spasit opět Lionel Messi, konkrétně brankou na 1:1 v 90. minutě.

A možná i na to narážel trenér Luis Enrique, když v médiích řekl: "Máme již delší dobu jeden problém. Nedaří se nám dostatečně rychle rozhodnout. Někdy vedeme a jsme v klidu, hrajeme to, co máme rádi. Musíme se ale naučit rozhodnout dřív, aby náš soupeř už neměl šanci ani chuť na nějaké zdramatizování. Pak stačí jedna malá chyba, trocha nepozornosti a může se vše šeredně otočit."

"Jsme na třetím místě, na Real ztrácíme jen pět bodů a jeden bod na Sevillu, takže nemám tendenci nic moc dramatizovat. Je ale pravda, že vidím mnoho prostoru pro zlepšení. Chceme vyhrát každé utkání, do něhož nastoupíme. Měli jsme nějaké problémy a čekali na uzdravení několika hráčů, ale nesmíme se vymlouvat v případě zaváhání," dodává trenér, jehož tým při posledním měření sil s Las Palmas těsně vyhrál. Ostatně, Las Palmas nad Barcelonou za posledních téměř 17 let ještě nevyhrálo.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Roberto, Mascherano, Piqué, Alba - Iniesta, Busquets, Rakitić - Messi, Suárez, Neymar
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Macedo, Lemos, Artiles, Castellano - Viera, Mesa, Gómez - El Zhar, Livaja, Boateng
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 10.40 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Real Betis  (sobota 18:30)
Real Betis není v příliš dobré kondici a vyhlídky na jeho další tři body se oddalují. Dalším soupeřem mu totiž bude Atlético Madrid, které má výhodu domácího prostředí a menšího počtu marodů.

Atlético Madrid patří každoročně mezi hlavní uchazeče v bojích o titul a ani letos to nemíní vzdát. Problém je, že se mu příliš nedaří. Především v ofenzívě trochu tápe a jeho ikona Antoine Griezmann již nezáří tak jak by se zdálo. Především jeho dlouhý gólový půst Atléticu moc nepomohl a i když se madridský celek kvalifikoval do další fáze Ligy mistrů, v LaLize to trochu skřípe.

Atlético je zatím na průběžné čtvrté příčce a faktem je, že pokud by na ní také na konci sezony skončilo, pak by jej čekal boj o samotnou kvalifikaci do milionářské soutěže. Na svého konkurenta a městského rivala v podobě Realu ztrácí už devět bodů. A přitom Bílý balet nehrál jedno utkání, takže by se jeho náskok mohl ještě více rozšířit.

Atlético se po čtyřech výhrách naposledy musel sklonit před Las Palmas, třebaže mu to příliš nevadilo a postoupilo v Copa del Rey dál. Přesto taková ztráta bolí, protože Las Palmas rozhodně není tradičním sokem madridského velkoklubu. I v tomto utkání se konečně prosadil francouzský střelec Antonie Griezmann, který otevíral skóre utkání. To byl jen další doklad slov trenéra Diega Simeoneho na adresu mladého hráče.

Argentinský kouč mimo jiné řekl: "Celé mužstvo samozřejmě velmi spoléhá na schopnosti Antoina. Když máte v týmu tak vynikajícího hráče, který umí rozhodnout prakticky cokoli, je to jen přirozené. Možná se ale někdy zdá, že na něj spoléháme až moc, že jsme na něm závislí. V takové chvíli je třeba, aby každý vzal odpovědnost na sebe a vystoupil z davu. Tady se hraje hodně těžko, protože je to ambiciózní tým."

Atlético má jen dva hráče, kteří jsou dlouhodobě mimo hru. Je jím brankář Jan Oblak a záložník Augusto Fernandez. V táboře hostí je situace mnohem vážnější a trenér Victor Sanchez del Amo má asi vrásky z výběru. Do hry nemůže počítat s hráči jako Bruno, Petros, Felipe Gutiérrez, Antonio Sanabria a nejspíš ani s Mandim.

Betisu se poměrně daří nepropadat panice a sbírat body pravidelně. Alespoň, pokud hraje doma. Na stadionu Benita Villamarina je totiž opravdu silným soupeřem, což dokazují například zápasy s Bilbaem, Deportivem La Coruňa, Las Palmas nebo naposledy s Leganés. Horší je to ve venkovních utkáních. A právě to by chtěl střelec Rubén Castro změnit co možná nejdřív.

V rozhovoru pro média poznamenal: "Samozřejmě mám velkou radost z toho, že se nám daří vyhrávat na naší půdě, kde je nejvíc fanoušků a kde z toho mají největší zážitek. Od toho se musí každé mužstvo odpíchnout. Nelze ale spoléhat jen na domácí formu, pokud chceme někam dojít. Je potřeba, abychom upravili plán, změnili svůj postoj a vyhrávali také ve venkovních duelech," dodává 35letý veterán.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Vršaljko, Savić, Godín, Luis - Juanfran, Ňíguez, Gabi, Koke - Gameiro, Griezmann
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Carlos, Pezzella, Donk - Piccini, Martin, Brašanac, Ceballos, Dumisi - Castro, Alegría
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 5.45 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Villarreal CF  (sobota 20:45)
Nový rok zatím nevychází ani jednomu z támů, které se v sobotu večer ještě střetnou. Na stadionu El Riazor se domácí Deportivo pokusí konečně prolomit smůlu, kterou má v těchto týdnech. Jeho sokem bude favorizovaný Villarreal, který rovněž mnoho formy nepobral a jeho umístění se zhoršuje.

Čekání na Godota. I tak by se dalo označit klání, které čeká diváky a fanoušky španělského fotbalu obecně na stadionu El Riazor. Deportivo i Villarreal čeká stále na dobrou formu, na nějaký náznak, že se věci zlepší. Villarreal možná ještě víc, protože se mu pohárové příčky a zejména Liga mistrů pořádně vzdalují. Na druhé straně se zase domácí strachují o první ligu, takže důvodů k vítězství mají oba celky požehnaně.

Villarreal se zatím stále drží na příčkách, které znamenají evropské poháry. Žlutá ponorka obsadila páté místo, jenže bez formy a kvalitních střelců se její honba za Ligou mistrů může ukázat jako marná. Za pět posledních soutěžních duelů vyhrála Žlutá ponorka jen jedno jediné klání. Nefiguruje již ani v Copa del Rey, odkud ji po výhře a remíze vyprodvodil Real Sociedad San Sebastian.

V minulém kole to přitom v podání Villarrealu mohla být senzace. V prvním poločase hrál Villarreal vyrovnanou partii se samotnou Barcelonou a čtyři minuty po změně stran se dokonce prosadil domácí Nicola Sansone! Barcelona poté přidala a nakonec se jí úsilí vyplatilo. V 90. minutě, když už Villarreal nestačil a polevoval, srovnal na konečných 1:1 argentinský zachránce Lionel Messi.

Jedním z hráčů, kterým se ve Villarrealu příliš nedaří, je bezpochyby Alexandre Pato. Zkušený střelec má na svém kontě jen dva ligové góly, což trenéra Frana Escribu nadšením nenaplňuje. "Pato je velmi dobrý hráč s mnoha zkušenostmi. Věříme, že nám může hodně pomoci, jinak bychom ho ani nekupovali. Ale poslední dobou má velké výpadky formy. Musí pracovat na ustálení své formy a na zachování si co nejlepší úrovně."

Domácí obránce Juanfran stojí kvůli kartám, zraněni jsou Carles Gil a Bruno Gama. Villarreal je na tom mnohem hůř, protože jeho dres na sobě nebude moci mít Mateo Musacchio nebo Roberto Soldado z důvodů zranění, zatímco nenastoupí ani karetní hříšníci Nicola Sansone nebo Jaume Costa. Obě poslední klání vyhráli hosté, na galicijské půdě se z vítězné trefy radoval v 95. minutě Bruno Soriano.

Ani Deportivu se poslední dobou moc nedaří a od nového roku spíše strádá. Herně i výsledkově, což se odráží na současné 15. pozici. Ve třech posledních soutěžních duelech se vždy body dělily a ve dvou minulých kláních nevstřelilo Deportivo nikdy víc než jednu branku. Navíc se jí v této sezoně daří spíše proti týmům ze spodních pater tabulky, popřípadě rovnou proti níže postaveným.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Tytoň - Laure, Albentosa, Sidnei, Navarro - Colak, Santos, Borges, Luisinho - Joselu, Andone
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Ruiz, González, Ángel - Santos, Trigueros, Bruno, Soriano - Pato, Borré
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.03 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid16124045:1440
2.Sevilla FC17113336:2136
3.FC Barcelona17105242:1735
4.Atlético Madrid1794431:1431
5.Villarreal CF1786326:1230
6.Real Sociedad1792628:2529
7.Athletic Bilbao1783622:1927
8.UD Las Palmas1766527:2424
9.Celta Vigo1773728:3224
10.SD Eibar1765622:2223
11.Espanyol Barcelona1758421:2323
12.Deportivo Alavés1757515:1722
13.Málaga CF1756626:2921
14.Real Betis1763820:2921
15.Deportivo La Coruña1745823:2817
16.CD Leganés1744913:2916
17.Valencia CF1634924:3213
18.Sporting Gijón17331117:3412
19.Granada CF17161014:389
20.CA Osasuna17151116:378

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (519)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele