LaLiga - preview 16. kola

15.12.2017, 09:00, aktualizováno 18.12.2017, 08:54
Previews
Málaga vytěžila z posledních dvou zápasů čtyři body a zlepšenou formu chce potvrdit v dohrávce proti Betisu. Ten se naopak zmítá v krizi, na ligovou výhru čeká již dva měsíce...
Málaga CF - Real Betis  (pondělí 21:00)
Souboj mezi Málagou a Betisem slibuje zajímavou podívanou, jelikož oba týmy mají potřebu vyhrát. Domácí chtějí konečně opustit sestupové písmo a hosté ukončit nelichotivou sérii šesti zápasů bez výhry. Real Betis v jedné fázi sezóny vypadal, jako by se přestěhoval místo záchranářských bojů na místa zaručující evropské poháry.

Pět porážek z osmi zápasů rozhodně není forma, která by tento tým vedla na nejvyšší příčky. Navíc před dvěma týdny zaváhal i s posledním Las Palmas. Málaga by ráda navázala na poslední čtyři zápasy, ze kterých vytěžila dvě výhry. Minulý týden překvapivě zvítězila na hřišti Realu Sociedad a odlepila se od dna LaLigy.

Předtím však prohrál devět z prvních jedenácti zápasů ligové soutěže, ale jak se zdá, tak vše hodila za hlavu. Nyní se musí připravit na tým ze Sevilly, který je rovněž pod enormním tlakem. Nicméně se domácím budou muset připravovat na utkání bez těchto zraněných obránců: Juankar, Federico Ricca a Miguel Torres. Stejně tak je na marodce Zdravko Kuzmanovič a brankář Cenk Gonen.

"Utkání proti Betisu bude stejně důležité jako minulý týden. Máme před sebou složitý program, ale půjdeme do zápasu s velkými očekáváními. Chceme praktikovat to samé jako proti Realu Sociedad. Maximálně využít svých šancí a vyhrát. V kritických okamžicích se tým zachoval velice dobře a já doufám, že na to navážeme," řekl na předzápasové tiskové konferenci kouč Míchel.

Real Betis taktéž bojuje se zraněními, svalové problémy trápí Andrese Guardada, jenž si problém přivodil minulý týden při porážce od Atlética Madrid (0:1). Navíc si musí odpykat karetní trest. Připojí se tak k těmto zraněným hráčům: Joel Campbell, Jordi Amat a Javi Garcia. Největší ztrátou je však nedávno zraněný Antonio Sanabria, který se léčí ze zranění kolene. 21letý Paraguayec je nejlepším střelcem svého týmu.

Prosadil se sedmi brankami v 12 zápasech této sezóny. Již nyní má o tři více než v loňském roce a o 10 odehraných utkání méně. Betis potřebuje zkrátka vítězství jako sůl, aby zabránil propadu tabulkou. Případná výhra by dala Málaze klid a opuštění předposlední pozice. Naopak Betis by se s třemi body mohl opět výše ze 14. až na dělené 8. místo.

"Vytváříme si dostatek příležitostí. Řadu šancí, důkazem toho je Sanabria, který vstřelil sedm gólů. Je jasné, že nám právě jeho zásahy chybí. Minulý týden hrála Málaga velmi dobře. I když se jim nedařilo, tak neschází ze své cesty... Vědí, jak na tom jsou, ale bojují. My se budeme snažit hrát náš fotbal, vytvářet si šance a proměňovat je," řekl kouč hostů Quique Setién.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Rosales, L. Hernández, Bayesse, D. González - Recio, Adrián - Keko, Peňaranda, Chory - Bastón
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Barragán, Mandi, Feddal, Durmisi - Camarasa, García, Fabián - Joaquín, León, Tello
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.49 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girona FC - Getafe CF  (neděle 12:00)
Getafe si z Girony ještě nikdy nevezlo tři body a o další pokus se postará v neděli. Přesně ve dvanáct hodin totiž začne jeho bitva s domácím mužstvem, které si zatím na nováčka vede více než dobře a okupuje místo ve středu tabulky.

Getafe je rovněž nováčkem, oba týmy se do první španělské soutěže dostaly z minulého ročníku druhé Segundy. A oba si vedou nad očekávání dobře. Maličká Girona se i za nemalé pomoci nadšeného Pepa Guardioly a několika mladých hráčů z Manchesteru City dokázala dostat do první poloviny tabulky a prezentuje se velmi sympatickým stylem hry. I přes hodně nezkušený kádr se jí daří bojovat s kvalitnějšími soupeři a nezřídka kdy je obrat o body.

Za deset posledních kol LaLigy prohrála Girona jen třikrát a body si dokázala připsat například proti Realu Madrid, Levante, Realu Sociedad nebo naposledy proti Espanyolu Barcelona. Duel dvou katalánských mužstev rozhodla jediná branka, o kterou se postaral hostující záložník David Timor a Girona odjížděla z Barcelony jako vítěz.

Před duelem s Getafe mluvil o současném kádru a jeho vyhlídkách zkušený střelec Cristhian Stuani, autor osmi branek. "Jsme ve velmi dobré formě a v kabině vládne pohoda. Nečekali jsme, že bychom se na konci roku mohli nacházet tak vysoko v tabulce, takže nás to samozřejmě těší. Bez podpory našich fanoušků bychom to ale nezvládli. A v neděli budou mít další možnost ukázat svou náklonnost, když přijdou na stadion Montilivi. My je zase budeme chtít bavit fotbalem."

Getafe nečeká nic snadného a ani současná forma není úplně ideální. Getafe sice dokázalo překvapit Valencii a vyhrát nad ní, ale byl to spíše světlý okamžik v jinak nevýrazné době. Getafe za posledních deset zápasů vyhrálo jen tři duely, v Copa del Rey také již kvůli Deportivu Alavés nefiguruje a nedaří se mu ani proti týmům, které se v tabulce nacházejí daleko za ním.

Pro ilustraci, Getafe prohrálo s Deportivem La Coruña nebo Espanyolem Barcelona, body si rozdělilo s Levante nebo naposledy v minulém kole s Eibarem. S ním mělo Getafe také plno smůly a ačkoli bylo aktivnějším týmem, naráželo na skvělé výkony brankáře Dmitroviće. Nakonec si připsalo jen bod. Getafe si navíc dobře pamatuje minulý zápas v Gironě, kde prohrálo vysoko 5:1.

Obránce Juan Cala je ale rozhodnut něco podobného neopakovat. "Samozřejmě si na minulý duel dobře pamatujeme, mnozí z nás byli přímo na hřišti. Pochybuji ale, že se něco takového bude opakovat. Tehdy jsme měli hodně špatný den a teď jsme mnohem zkušenějším týmem. Prostředí LaLigy je nám bližší a věřím, že díky dobrým výkonům můžeme zaznamenat pozitivní sezonu. Proti Gironě chceme tři body."
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Ramalho, Juanpe, Timor - Maffeo, Aleix Garcia, Granell, Aday - Portu, Borja Garcia - Stuani
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Damian, Djené, Cala, Antunes - Portillo, Markel, Sergio Mora, Amath - Angel, Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.31 - 3.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Villarreal CF  (neděle 16:15)
Villarreal se stále drží příček, které by mu v příští sezoně zajistily další anabázi v Evropské lize, ale na jeho místo se tlačí neustále noví a noví nápadníci. Mezi ně se snaží vplížit také Celta Vigo, která ví, jaké to je hrát poháry. A ačkoli se v tabulce pohybuje kolem středu, bodově zase tak vzdálena není.

Celta Vigo se pokouší znovu se dostat na místa, která by jí zajistila poháry. Ačkoli by se mohlo zdát, že ze současného 11. místa to má daleko, ve skutečnosti ji od šestého místa dělí jen tři body. A nyní Celta cítí velkou šanci, protože se na jejím stadionu Balaídos představí právě šestý tým tabulky, Villarreal. Domácí si tak jsou vědomi faktu, že by v případě výhry nad Žlutou ponorkou mohly své šance opět oživit.

Problém spočívá v tom, že se Celtě nyní zrovna nedaří. Poslední dva duely k ní los nebyl zrovna štědrý a nadělil jí dva velké favority, Barcelonu s Valencií. Ačkoli s Barcelonou dokázala sehrát perfektní utkání a nakonec si odvezla bod za remízu 2:2, Netopýři už v minulém kole byli nad její síly. Rozhodla o tom především penalta proměněná Danim Parejou, který poslal domácí do těsného vedení pouhých devět minut před koncem utkání.

Své první momenty v Celtě letos prožívá mladý dánský záložník Andrew Hjulsager, který přišel před necelým rokem a v této sezoně si zatím připsal čtyři zápasy. "Jsem tu velmi šťastný, a to jak po stránce sportovní, tak osobní. Vigo je skvělé místo, už jsem se tu perfektně zabydlel a mužstvo mi sedí. Doufám, že co nejvíc přispěji k dobrému umístění týmu a splatím klubu důvěru, kterou mi projevuje," dodal dánský talent.

Villarreal bude pro Celtu hodně náročným soupeřem, což dokazují také jejich vzájemné duely. Za pět posledních klání Celta vyhrála jen jednou, přičemž poslední výlet Žluté ponorky do Viga skončil rovněž výhrou hostí. O jejich vítězství rozhodla jediná trefa, kterou měl na starosti zkušený útočník Roberto Soldado. Ten už sice v klubu nepůsobí, ale jeho místo vydatně zaplnil Cédric Bakambu.

I díky němu se Villarreal drží v boji o Evropu a na kontě má 21 bodů. Pokud chce nadále odrážet útoky dalších hladových klubů, musí ale porážet týmy pod sebou. A zrovna teď se mu moc nedaří. Už tři ligové duely v řadě Villarreal prohrál, naposledy nestačil na Barcelonu. Ve třech minulých soutěžních zápasech navíc vstřelil jen jednu branku a hned šest jich dostal.

Trenér Javi Calleja dobře ví, že má před sebou ještě plno práce. "Nedaří se nám úplně podle našich představ, v poslední době jsme přestali proměňovat své šance. Vytváříme si jich sice hodně, ale nedokážeme je proměnit. Zatím ale plníme naše plány výborně a věřím, že tento tým je dostatečně kvalitní na to, aby v sezoně došel daleko."
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Ruben - Roncaglia, Cabral, Fontas, Jonny - Wass, Lobotka, Pablo Hernandez, Sisto - Guidetti, Maxi Gomez
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Alvaro, Victor Ruiz, Costa - Rodri, Fornals, Trigueros, Soriano - Bacca, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.48 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Las Palmas - Espanyol Barcelona  (neděle 18:30)
Možná je příliš brzy na tom mluvit, že se jedná o bitvu o přežití v LaLize, ale na konci sezóny by se tento zápas mohl ukázat jako velmi důležitý z hlediska toho, kdo zůstane či sestoupí z nejvyšší španělské fotbalové soutěže. Las Palmas vstupuje do tohoto utkání s porážkou od Deportiva Alavés (2:0), stejně tak jako Espanyol, který v pondělním střetu podlehl Gironě (0:1).

Domácí se krčí na vůbec poslední 20. příčce v tabulce s pouhými 10 body, zatímco hosté by se přiblížili případnou porážkou sestupovému pásmu, jelikož s 16 body na kontě, je dělí od těchto vod pouze body čtyři. Espanyol je navíc na hřištích soupeřů slabší než obvykle, jelikož z osmi venkovních zápasů přivezli pouze tři body za tři remízy. Stejnou cifru počet branek nastříleli.

Pokud se však zaměříme na předchozí zápasy mezi těmito dvěma soupeři, tak Kanárci mají výrazně návrh. Na Estadio Gran Canaria totiž svého katalánského soka porazili 12krát z posledních 17 zápasů. Nicméně pokud fanoušci budou očekávat v tomto souboji gólovou přestřelku, tak mají smůlu, jelikož oba týmy nastřílely v této sezóně nejméně branek ze všech týmů LaLigy.

Las Palmas se bude muset obejít bez těchto zraněných hráčů: Alen Halilović a Vitolo. Rovněž hosté nemají prázdnou marodku, na které je stále Adrian Lopez. Do nominace se po zranění navíc vrací Javi López a Sergio García, kteří mohou do tohoto klání naskočit. Kluby budou v neděli spoléhat především na své nejlepší střelce. Za Espanyol mluvíme o Gerardovi Morenovi, který prozatím nastřílel branek pět.

Na druhou stranu za domácí je nejúspěšnějším střelcem Loic Rémy, který má na kontě čtyři góly. Pokud by Espanyol neuspěl a odjel z Kanárských ostrovů s prázdnou, tak by se jednalo o nejhorší start do sezóny od ročníku 2012/13, kdy měli v tabulce pouhých 11 bodů. "V tomto špatném období musíme zůstat silní a ukázat vysokou morálku."

"Přimět hráče, aby se necítili slabí. Je třeba se vyrovnat s touto situací a bojovat s ní. Už jsme si prošli mnoha těžkými a nepříjemnými situacemi, při kterých je třeba být trpělivý," řekl Quique Flores, trenér Espanyolu, před veledůležitým zápasem.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - Macedo, Navarro, Lemos, D. Castellano - J. Castellano, Gómez, Viera - Tana, Rémy, Calleri
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
P. López - Sánchez, D. López, Hermoso, Caricol - Piatti, Fuego, Darder, Jurado - Baptistão, Moreno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.36 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Barcelona - Deportivo La Coruña  (neděle 20:45)
FC Barcelona se bude snažit udržet svou formu před příchodem El Clásica, které nás čeká příští víkend a navýšit tak svůj náskok v čele na 11 bodů před Bílým baletem. Nyní se však představí proti Deportivu La Coruña na Camp Nou.

Katalánci zůstávají stále neporažení a před sebou mají ještě další dva zápasy, které mohou rozhodovat výrazně o vývoji v LaLize, včetně návštěvy šampionů z Madridu, před zaslouženým odpočinkem v zimní přestávce. Předsezónní diskuze o krizi jsou dávno pryč, jelikož po úvodní polovině soutěže vede Barcelona pohodlně ligu poté, co vyhrála 12 z 15 možných ligových utkání.

Barçu nyní čeká souboj s Deportivem, které nepatří rozhodně mezi nejnebezpečnější týmy ve Španělsku. Katalánci se vrátili na vítěznou vlnu minulý týden ve Villarrealu, který zdolali 0:2 po brankách Luise Suáreze a Lionela Messiho. Obě branky však přišly až v poslední čtvrtě utkání. Tři remízy ze čtyř duelů mohly vyvolat určité obavy.

Nicméně pravdou je, že svěřenci Ernesta Valverdeho neměli zrovna nejlehčí soupeře. Stoper Samuel Umtiti zůstává ještě na nějaký čas mimo a místo něj nejpravděpodobněji naskočí Thomas Vermaelen. Andrés Iniesta vynechal poslední zápas, ale nyní již by měl být fit. Na marodce stále zůstává rovněž Rafinha, Javier Mascherano nebo Ousmane Dembélé.

Shodou okolností všichni tři již trénovali společně v týdnu s týmem, ale zůstává otázkou, jestli budou nominováni. "Máme čas vyhodnotit případné posily. Teoreticky jsme spokojeni se středními beky, které máme, ale uvidíme."

"Mohli bychom zvážit příchod středního obránce, pokud bude některý ze současných zraněný. Víme, že zranění Samuela Umtitiho je zdlouhavé, ale doufám, že se zotaví podle očekávání. Od Sergia Busquetse až po Lucase Digneho máme další řešení, se kterými můžeme řešit situaci ve středu obrany," řekl kouč Ernesto Valverde.

Deportivo potřebuje po vedením Cristobala Parrala nutně tři body, aby se vzdálilo sestupovému pásmu. Minulý týden si pomohli vítězstvím 1:0 nad nevyzpytatelným Leganés. Jedinou branku zápasu vstřelil Adrián López a přerušil nelechtivou sérii čtyř ligových zápasů bez tří bodů.

Hosté se v této sezóně již utkali se silnými týmy jako je Sevilla, Real Madrid a Atlético Madrid. Mluvíme o pátém, čtvrtém a třetím týmu LaLigy. Deportivo nedokázalo v těchto utkáních vstřelit ani jedinou branku a hned šest jich dostali. Deportivo La Coruna je 17. místě v LaLize, jen tři body od sestupových příček.

Pokud jde o hosty, tak ti se budou muset obejít bez Federica Cartabii, který je mimo na příštích pár měsíců. Společně s ním se stále léčí se svých zranění Luisinho a Bicho. Deportivo navíc nedokázalo Barcelonu porazit ani jednou z 11 posledních návštěv.

"Na hřišti bude jedenáct proti jedenácti hráčů. Musíme dělat to, co každý víkend. Víme, že čelíme jasnému favoritovi, ale každý zápas má své specifika. Barcelona má své silné stránky ale také některé slabé, kterých se musíme snažit využít," prozradil záložník hostů Carles Gil.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Semedo, Piqué, Vermaelen, Alba - Paulinho, Rakitic, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Martinez - Juanfran, Schar, Sidnei, Navarro - Guilherme, Borges - Gil, Colak, López; Pérez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 11.40 - 25.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Sociedad  (sobota 16:15)
Bilbao má za sebou hodně povedenou základní skupinu Evropské ligy a může se těšit na jarní boje ve vyřazovací fázi, ale na domácí scéně LaLigy se mu už tolik nedaří. S podobnými starostmi vstupuje do baskického derby také Real Sociedad.

V sobotu odpoledne se na řadu dostane další baskické derby, které opět slibuje hodně emotivní a zajímavou podívanou. Oba kluby od sebe fyzicky dělí asi 95 kilometrů, v tabulce se jedná o rozdíl jen dvou bodů. A hůře postavení jsou domácí. Bilbao prožívá hodně turbulentní sezonu, protože na poli Evropské ligy se mu daří velmi a v minulém kole si dokonce zajistilo postup do vyřazovací fáze. V LaLize je jeho situace ale mnohem horší.

Současná 14. příčka není ničím pozitivním a náskok pouhých dvou bodů na 17. Deportivo La Coruña také ne. Bilbau trochu pomohlo štěstí a v minulém kole se chytilo, protože jeho obětí se stalo Levante. To si dalo vlastní branku a moc mu nepomohla ani penalta Aritze Adurize, takže kýžené tři body brali Baskové. A trenér Ziganda byl hodně rád.

Po zápase s Levante mimo jiné řekl: "Je skvělé, že jsme dokázali na výhru v pohárech navázat také výhrou v domácí soutěži, protože to nám v letošní sezoně dělalo problémy. Mnozí hráči sice byli unavení, ale přesto jsem viděl optimismus a obrovskou chuť vyhrát. Věřím, že jsme na dobré cestě a že se dokážeme posouvat tabulkou vzhůru. Teď nás čeká derby a to je pro všechny fanoušky hodně očekávaný zápas."

Oficiálně se první derby dvou baskických celků hrálo v roce 1909. Zajímavý je fakt, že tábory obou soupeřů se i přes velkou rivalitu respektují a častokrát můžete vidět už dlouho před zápasem skupiny nadšeně hovořících protivníků. Zároveň oba kluby dokáží bojovat za stejnou věc, jako například samostatnou reprezentaci Baskicka a podobně. Poslední době hrané na stadionu San Mamés skončilo v minulé sezoně těsnou výhrou 3:2 pro domácí Lvy.

Real Sociedad má za sebou rovněž účast v pohárech a také celek ze San Sebastiánu si dokázal díky druhému místu za suverénním Zenitem Petrohrad zajistit postup. V LaLize je sice na aktuálním desátém místě, ale jeho forma je žalostná. Už čtyři soutěžní duely v řadě Real Sociedad prohrál, naposledy v domácí soutěži nestačil na Málagu.

Přesto je talentovaný útočník Mikel Oyarzabal klidný. "Je to hodně těžké období, kterým právě procházíme, ale nehodláme panikařit. Naopak se chceme v klidu zaměřit na naše problémy, sklopit hlavu a vydat ze sebe maximum. Naši situaci s chladnou hlavou analyzujeme a připravujeme se. Derby je chvíle, kdy nerozhoduje aktuální forma a stát se může všechno," připomíná Mikel Oyarzabal.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - Lekue, Nunez, Laporte, Balenziaga - Mikel Rico, Vesga - De Marcos, Raul Garcia, Susaeta - Aduriz
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Diego Llorente, I. Martinez, De La Bella - Xabi Prieto, Illaramendi, Zurutuza - Juanmi, W. José, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.44 - 3.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Eibar - Valencia CF  (sobota 18:30)
V sobotu v podvečer se domácí Eibar postaví proti velkému favoritovi, protože na Estadio Municipal de Ipurua cestuje Valencia. Hostující Netopýři jsou na druhém místě LaLigy a vydatně jim k tomu pomáhá především druhý nejlepší útok soutěže.

Eibar nehraje vůbec špatně a mnohokrát se skrze jeho blok nedokáží soupeři snadno prokousat. Rozptyl mezi ním a šestým Villarrealem, který bojuje už o udržení na pohárových příčkách, je pouhé tři body. Nebýt chyb v obraně, Eibar bychom dost možná vídali mnohem výš. V poslední době se navíc zdá, že trenér José Luis Mendilibar dosahuje jistého zlepšení a že se jeho celku daří mnohem víc.

Za poslední dva duely Eibar získal čtyři body, po domácí výhře nad Espanyolem se mu povedlo remizovat s domácím Getafe. V tomto utkání bylo hodně vidět, jak se hráči snaží za každou cenu neinkasovat a nasazení proti týmu z předměstí Madridu bylo znát. Trenér Mendilibar mohl být na své hráče opravdu pyšní, což dokumentoval po zápase v rozhovoru s médii.

"Proti Getafe jsme rozhodně nehráli špatně a myslím, že jsme si zasloužili víc než bod. Líbilo se mi, jak jsme bojovali, hráli jsme jako jeden muž. Škoda, že jsme nedokázali proměňovat naše šance, ale jinak týmu nemám co vytknout. Poslední dobou se naše výkony v lize zlepšují a doufám, že se nám podaří v příštím kole proti Valencii uhrát dobrý výsledek. Pokud budeme pozorní, můžeme to zvládnout se ctí," přeje si zkušený trenér.

Dobrý výsledek proti Valencii je možná reálnější, než by se mohlo zdát. Právě proti Valencii totiž Eibar hrát umí. Za poslední tři roky spolu tyto týmy sehrály šest duelů a Eibar byl v polovině z nich Valencii vyrovnaným soupeřem, prohrál jen třikrát. Současná Valencia je ale zcela jiným týmem a zatím se jí daří prohánět první Barcelonu.

Díky skvělým výkonům a usilovné práci trenéra Marcelina se Los Che dokázali vklínit mezi obvyklé favority na titul a jsou druzí. Na první Barcelonu ztrácí Netopýři celkem pět bodů a musí si hlídat především svá záda, protože třetí Atlético Madrid má manko pouhého bodu. V tomto smyslu musí Valencii hodně mrzet nepovedené utkání s Getafe, ve kterém Valencia coby velký favorit nestačila na svého soka a prohrála o jeden gól.

Domácímu Getafe možná branku nevstřelila, ale v minulém kole se už vrátila na vítěznou vlnu. Nebylo to zrovna snadné utkání, ale proti Celtě Vigo už se útok Valencie opět přihlásil o slovo. Rozhodly trefy Simoneho Zazy a především závěrečná penalta Daniho Pareja, takže tři body brali Netopýři. Ti se pyšní druhým nejlepším útokem v LaLize, mají na kontě už 35 branek. A deset z nich má na svědomí druhý nejlepší střelec soutěže, Ital Simone Zaza.

Tomu se ve Valencii daří skvěle a sám říká: "Zatím si vedeme výborně, celý kádr šlape na jedničku a je tu skvělá parta. Jsem moc rád, že sem patřím a že mi to střílí. Jako útočník jsem hodnocený především podle gólů, takže je fajn, že svou roli plním. Především je ale důležité, že mé góly pomáhají celému týmu. Jsme druzí a i když jsou řeči o možném titulu hodně předčasné, tak snít přece není zakázáno," dodává mladý střelec.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Capa, P. Oliveira, Arbilla, Josè Angel - Alejo, Dani Garcia, Jordan, Inui - Kike Garcia, Enrich
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Montoya, Vezo, Gabriel, Gayà - Carlos Soler, Parejo, Kondogbia, Pereira - Santi Mina, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.42 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Deportivo Alavés  (sobota 20:45)
Deportivo Alavés má v poslední době stále lepší formu, i když jeho postavení v tabulce je stále ještě hodně smutné. A právě ve chvíli, kdy se jeho forma zlepšuje, nafasovalo Deportivo hodně složitého soupeře. Jede totiž do Madridu, kde jej čeká domácí Atlético.

Sotva se Alavésu začalo dařit, čeká jej hodně náročná překážka, která by mohla vrátit hráče o několik kroků zpátky a fanouškům opět nastavit nepříjemný odraz v zrcadle reality. Alavés totiž setrvává i přes zlepšenou formu až na 18. místě a na jeho kontě je jen 12 bodů, což je příčka, která by na konci sezony na záchranu absolutně nestačila. Alavés ale věří, že se mu záchrana povede a že třeba favorita překvapí.

Formu by na to měl dobrou, protože už tři zápasy v řadě vyhrál a optimismus je na hráčích vidět stejně jako naděje. Po překvapivě hladkém vítězství v Copa del Rey nad Getafe se Alavés utkal s Gironou a v těsném a hodně napínavém souboji uzmul tři body. Ty se mu podařilo získat také v minulém kole, když na vlastní půdě přivítal Las Palmas. Góly Ibaie Gómeze a Munira El Haddadiho nakonec stačily a ještě k tomu domácí neinkasovali ani jednou.

Nezbývá, než doufat v zázrak, protože proti Atléticu je Alavés jasným outsiderem. A to přesto, že právě s Atléticem vždy poměrně dobře hrál. Za posledních 15 let se oba kluby utkaly v první španělské lize jen šestkrát a překvapivě se Atlético radovalo z výhry jen jednou! Doma naopak buď body ztratilo všechny, nebo si je rozdělilo s Alavésem. Což teď příliš nehrozí, protože právě remízy Alavés v letošní sezoně vůbec neumí.

O duelu s Atléticem hovoří mladý záložník Jorge Franco Alviz, také známý jako Burgui. "Je jasné, kdo je tady favoritem. Atlético je skvělý tým plný hvězd, mají výborného trenéra a mnoho zkušeností. Velké problémy mají s jeho důraznou hrou i mnohem větší týmy. Tohle je utkání, které bude hodně fyzicky náročné, nedostaneme moc šancí a jakoukoli malou šanci budeme muset proměnit, pokud chceme získat nějaké body," uvědomuje si záložník.

Atlético Madrid má za sebou nepříliš povedenou kampaň v Lize mistrů, se kterou se oproti předpokladům muselo rozloučit už po konci základních skupin. Na třetím místě se může sice těšit na jarní boje v pohárech, ale Evropská liga je pro klub jeho formátu ztrátou. Zatím se s ní Simeoneho Colchoneros vypořádávají statečně, protože mají radost alespoň ze své formy v domácí LaLize.

Patří jim průběžná třetí příčka, na druhou Valencii ztrácejí i přes pomalejší začátek jen jediný bod. Navíc za sebou nechávají i Real Madrid. Po pohárové remíze s Chelsea, která zpečetila konec Atlética v Lize mistrů, Atléticu povedlo připsat si maximum bodů v utkání proti Realu Betis, třebaže to nebylo příliš gólové střetnutí. Colchoneros stačila ke třem bodům jediná přesná trefa, kterou obstaral Saúl Ñíguez.

A o jeho přínosu pro tým hovořil spoluhráč Koke následovně. "Nebyl to jen gól, který nám pomohl. Celý zápas byl vidět, pokoušel se o tvoření hry a dostával se do šancí. Saúl je pro nás důležitou součástkou celého fungujícího týmu. Věřím, že z něj vyroste důležitá postava našeho klubu. Teď se musíme soustředit na další zápasy, které nás ještě před zimní přestávkou čekají," uvědomuje si Koke.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Thomas, Savić, Godin, Filipe Luis - Ferreira-Carrasco, Gabi, Saul, Koke - Correa, Gameiro
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Martin, Maripan, Alexis, R. Duarte - Medran, Manu Garcia - Ibai, Burgui, Pedraza - Munir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 5.97 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Levante UD  (pátek 21:00)
Pátá Sevilla nevzdává boj o Ligu mistrů a hodlá doma omluvit vlastním fanouškům za poslední hodně nevydařené kolo. Tragicky sehraný duel s Realem Madrid bude chtít napravit proti Levante, kterému se vůbec nedaří.

Sevilla po velmi dobrém začátku sezony trochu ztrácí dech a pokulhává v boji o přední příčky. Aktuálně se nalézá až na pátém místě a její konkurence v původně plánovaném závodu o titul se hodně vzdaluje. Sevilla si vše zkomplikovala také v minulém kole, které se jí vůbec nepovedlo. Proti Realu Madrid sice nebyla favoritem, ale pět branek bylo i na ni moc. A to tím spíš, že se domácímu mužstvu povedlo dát všechny už v první půli, takže v kabině Sevilly nejspíš o poločase moc veselo nebylo.

Po remíze s Mariborem v rámci Ligy mistrů to tak byl další nepříjemný výsledek, který navíc Sevillu odsunul na vzdálenost tří bodů od čtvrtého Realu Madrid. Teď má Sevilla velkou šanci vybojovat si ztracenou radost ze hry i čest zpátky, protože hostí Levante. A to je pro ni soupeř více než oblíbený. Levante v Seville vyhrálo jen jednou za posledních 13 let a hráči domácí ekipy doufají, že se tato číslovka jen zvýší.

Záložník Pablo Sarabia o tom mluvil v rozhovoru pro klubovou televizi. "Poslední dvě utkání se nám příliš nepovedla a především kolo proti Realu Madrid jsme mohli zvládnout mnohem lépe. Celý tým cítil, že jsme podali velmi špatný výkon a nic nám nevycházelo. Teď si musíme získat zpátky naše fanoušky a nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je znovu začít vyhrávat. Levante nebude snadný soupeř, ale my se musíme ukázat."

Slova madridského rodáka by mohla padnout na úrodnou půdu, Levante zde naposledy dostalo tři branky a pro Sevillu nebylo příliš velkým soupeřem. V letošní sezoně zažívá Levante obdobné pocity velmi často, protože sídlí až na 15. místě v tabulce a jeho forma soupeřům rozhodně strach nenahání. V posledních deseti kolech LaLigy získalo Levante výhru a tři body jen jednou, jinak se trápí.

Remíza s Gironou v rámci Copa del Rey sice ještě znamenala konečný postup, ale poté Levante nevstřelilo ani jeden gól Málaze a naposledy to dopadlo ještě hůř. Patnácté kolo proti Bilbau rozhodly dvě vlastní trefy, z nichž jednu si dalo Levante a navíc mohli Baskové zahrávat jednu penaltu, takže o tři body Levante přišlo.

Mladý Američan Shaquell Moore ale věří, že jeho tým dokáže překvapit. Obránce, který nedávno prodloužil smlouvu, zmínil: "Sice se nám nepovedlo minulé utkání, ale nesmíme věšet hlavu. Měli jsme hodně smůly a věříme, že pomocí tvrdé práce se můžeme posunout výš. Naším cílem je záchrana a já vím, že to můžeme zvládnout," dodal mladík.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Soria - Mercado, Lenglet, Kjaer, Escudero - Pizarro, Vazquez, Banega - Joaquin Correa, Sarabia - Ben Yedder
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Pedro Lopez, Postigo, Chema Rodriguez, T. Garcia - Lerma, Rober Pier - Campana, Jason, Morales - Enes Ünal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.09 - 11.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona15123038:739
2.Valencia CF15104135:1434
3.Atlético Madrid1596024:733
4.Real Madrid1594230:1131
5.Sevilla FC1591519:1928
6.Villarreal CF1563622:2021
7.Getafe CF1555520:1520
8.CD Leganés1562712:1420
9.Girona FC1555519:2220
10.Real Sociedad1554628:2819
11.Celta Vigo1553727:2318
12.Real Betis1553723:2918
13.SD Eibar1553716:2718
14.Athletic Bilbao1545616:1917
15.Levante UD1537515:2216
16.Espanyol Barcelona1544711:1916
17.Deportivo La Coruña1543818:2715
18.Deportivo Alavés15401112:2412
19.Málaga CF15321013:2811
20.UD Las Palmas15311111:3410
Zbývající zápasy
17.12. 16:00CD Leganés - Real Madrid (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (564)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele