LaLiga - preview 15. kola

12.12.2016, 09:11
Aktuality
Zajímavou pondělní dohrávku mají na programu také ve Španělsku. Atlético Madrid s Villarrealem bok po boku drží poslední pohárové příčky a šestá Žlutá ponorka dnes v případě vítězství klidně může svého rivala přeskočit...
Villarreal CF - Atlético Madrid  (pondělí 20:45)
La Liga má takřka kompletní patnácté kolo zasebou a zbývá již jen pondělní dohrávka, kterou ve šlágru obstarají Villarreal a Atlético Madrid. Rozhodně půjde o hodně. Žlutá ponorka i Los Colchoneros bojují o Ligu mistrů, na kterou zatím ztrácejí.

Oba celky vzešly z minulého kola bez vstřelené branky. Zatímco Villarreal dělil body na půdě Leganésu, Atlético tak učinilo v domácím souboji s Espanyolem. Pro domácí šlo už o třetí bodovou ztrátu v řadě a zdá se, že po úvodní eufórii nastal přeci jenom útlum. "Nejsem spokojený, protože jsme si nevytvořili mnoho šancí. Na druhou stranu je pravda, že to nebyla zrovna zábavná podívaná i když ve druhém poločase jsme se přeci jenom zlepšili," prohlásil po utkání s Leganésem trenér Fran Escríba.

Ani v Evropské lize to nebylo ze strany Villarrealu úplně stoprocentní. Postup si zajistil až z druhého místa, v posledním kole těsnou výhrou nad Steauou Bukurešť.

Evropské poháry si na jaře zahraje i Atlético. Finalista posledního ročníku sice padl v Mnichově, ale i přes porážku s Bayernem skončil na prvním místě a už nedočkavě vyhlíží osmifinálový los, kde mimochodem může narazit na městského rivala Real.

O bezbrankových remízách z minulého kola už tu byla řeč a také poslední vzájemný zápas žádný gól nepřinesl. Celkově jsou vzájemné zápasy na branky dost skromné, za tři roky padla vždy maximálně jen jedna.

Žlutá ponorka nadále nemůže počítat se Soldadem, dále budou scházet N'Diaye, Castillejo, Musacchio a Čeryšev. Ani Atleti nebudou v plné síle, zranění si obnovil Filipe Luis a připraveni nebudou ani Augusto Fernández a paběrkující Alessio Cerci.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Ruíz. González, Costa - Santos, Trigueros, Bruno, Soriano - Sansone, Bakambu
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Gimenéz, Godín, Hernández - Koke, Tiago, Gabi, Carrasco - Gameiro, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Deportivo Alavés  (neděle 12:00)
Baskické derby je vždy význačnou událostí a nejinak tomu bude i v pravé nedělní poledne, kdy se na stadionu Ipurua utkají domácí Eibar s Deportivem Alavés, a to vůbec historicky poprvé na prvoligové úrovni. Zatímco Eibaru budou scházet vinou zranění Ivan Ramis, Fran Rico a také obvyklá brankářská jednička Asier Riesgo, hosté mají na výběr z celého kádru.

Nelze však říci, že by svěřenci Josého Luise Mendilibara nebyli s Alavésem patřičně obeznámeni. Oba týmy se již dříve dvakrát utkaly v nižší soutěži, přičemž pokaždé z utkání vzešel vítězně Eibar i s čistým kontem. Na svém stadionu se baskickému celku vůbec v kláních s místními kluby pravidelně daří, o čemž svědčí momentální bilance čtyř vyhraných lokálních derby z posledních pěti. I tentokráte budou domácí favoritem, neboť se jim vstup do sezony vyvedl podstatně lépe a z desáté pozice ztrácí na šestou pohárovou příčku pouze dva body.

To Alavés ve své nováčkovské sezoně působí v roli španělského Robina Hooda. Zatímco bohatí favorité s Deportivem na vlastních stadionech zcela nečekaně ztrácí (jmenujme například remízu na půdě Atlétika Madrid, šokující vítězství na Camp Nou či nedávnou venkovní výhru proti Villarrealu) méně věhlasní soupeři naopak ze zápasů s Alavésem získávají. Baskická derby ovšem nejsou silnou stránkou Deportiva, neboť z pěti nedávných případů triumfovali pouze jedinkrát, a to v roce 2005 proti Athleticu.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Yoel - Arbilla, Gálvez, Lejeune, Luna - García, Escalante - León, Adrián, Inui - Enrich
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenía, Alexis, Feddal, Hernández - Torres, Llorente - Edgar, Camarasa, Gomez - Deyverson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Sevilla FC  (neděle 16:15)
Šlágr nedělního programu patnáctého kola La Ligy bude k vidění po čtvrté hodině v Galicii, kde se na půdě Celty Vigo představí ambiciózní Sevilla. Stadion Balaídos je však v posledních měsících nedobytnou pevností, zatímco Andalusané si v posledních letech naopak právem vysloužili nelichotivou nálepku týmu, který na hřištích soupeřů pravidelně ztrácí...

Celta se sice pohybuje až ve středu ligové tabulky a zaostává tak na úvod sezony za výsledky z minulého ročníku, ovšem její domácí forma vypovídá o tom, že se nejspíš blýská na lepší časy. Svěřenci Eduarda Berizza totiž po úvodních nečekaných dvou nezdarech na Balaídosu triumfovali ve všech posledních pěti kolech. Pokud tento počin dokáže celek z Galicie proti Seville ještě vylepšit, vyrovná své maximum ze sezony 1997/98.

Jestli za tyto úspěšné výsledky hráči Viga vděčí některému jednotlivci obzvláště, je jím Iago Aspas. Drobný forvard Viga je totiž v letošní sezoně nejlepším španělským střelcem La Ligy, který s devíti vstřelenými góly zatím stíhá konkurovat i vedoucímu hvězdnému triu Messi - Ronaldo - Suárez. Pouze Diego Costa z londýnské Chelsea dokázal ze všech španělských hráčů v předních evropských ligách vstřelit ještě více branek (11). Vůbec celá ofenziva Celty v posledních týdnech funguje na jedničku, neboť její průměrný počet vstřelených branek v oněch zmíněných pěti domácích zápasech činí přesně tři góly.

Zatímco domácím budou vinou zranění či karetního trestu chybět Carles Planas, Claudio Beauvue či Hugo Mallo, Sevilla se bude muset obejít bez šestice Trémoulinas, Fernández, Krohn-Dehli, Carriço, Mariano a Sergio Escudero. Návrat po zranění naopak hlásí klíčový záložník Samir Nasri, který již naskočil do nedávného zápasu Ligy mistrů proti Lyonu, kde andaluskému klubu pomohl k postupu do jarního osmifinále. Přestože jde nesporně o úspěch hodný oslavy, znamená také zároveň ukončení bezprecedentní dominance v Evropské lize, kterou Sevilla dokázala opanovat hned třikrát za sebou.

Pod vedením Jorgeho Sampaoliho jsou Sevillané obzvláště nebezpeční v závěrech zápasů a také ze standardních situací. Nikdo v celé lize nedokázal vstřelit více branek po pětaosmdesáté minutě než právě Sevilla s úctyhodnými osmi zásahy, a to samé platí i pro počet gólů z rohových kopů. Zde se třetímu týmu ligové tabulky vyrovná s bilancí pěti tref pouze Valencie.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén - Roncaglia, Cabral, Fontás, Jonny - Wass, Díaz - Orellana, Hernández, Bongonda - Aspas
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Pareja, Rami, Mercado - Kranevitter, N'Zonzi - Correa, Nasri, Vitolo - Vietto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - Sporting Gijón  (neděle 18:30)
Espanyol je sice už v osmi zápasech neporažený, drží se ovšem jen ve středu tabulky, neboť má na svém kontě až příliš mnoho nerozhodných výsledků. Utkání proti Gijónu, jenž sice naposledy skolil Osasunu, ale přesto se nachází v sestupovém pásmu, je pro něj zajisté dobrou možností, jak se přiblížit bojům o evropské poháry.

Domácí před dvěma týdny porazili před vlastními fanoušky Leganés, získali vůbec své první vítězství na Estadi Cornellá-El Prat a hodlají v tomhle trendu pokračovat. Mužstvo kouče Quiqueho Sáncheze Florese je schopno hrát prakticky s kýmkoli. Nevyhrál nad ním Villareal, Bilbao a naposledy ani Atlético Madrid.

Takticky Periquitos zvládli duel před týdnem mistrně a z Madridu si přivezli velmi cenný bod. Sympaticky hrající barcelonský celek jen strádá na nevalnou sérii z domácích utkáních a také na celkový zisk vítězství, kterých má na svém kontě jen čtyři. Ani nedobrá útočná potence mu zatím do karet příliš nenahrává.

Aktuální soupeř by ale měl být zajisté v jeho silách, byť s ním v posledních dvou vzájemných střetnutích na vlastní půdě padl. Menší zdravotní trable se svou nohou měl sice Víctor Sanchez, ale ten by měl být nakonec připravený nastoupit. Nejistý je vlastně pouze start u Pabla Piattiho a Víctora Álvareze.

Sporting byl po čtyřech porážkách v řadě v rozkladu, nicméně minulý skalp Pamplony, s níž zároveň soupeří o záchranu, situaci značně uklidnil. Poprvé po jedenácti kolech se mu podařilo naplno bodovat, což tým určitě notně povzbudilo. Ani hosté nemají výrazné potíže s absencemi, jistojistě nebude hrát jen Dani Ndi.

Ve španělských médiích se spekulovalo, zda-li se do Gijónu nevrátí ukončit svou bohatou kariéru útočník David Villa, avšak ten tuhle myšlenku rázně odmítl. "Mám smlouvu v New York City a navíc mě nikdo nekontaktoval," upřesňoval. "Nemá to smysl. Ve Španělsku se bude přestupovat 1. ledna a já 21. ledna začínám přípravu."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego López - Víctor Sanchez, Dav. López, Diego Reyes, Aarón Caricol - Hernán Pérez, José Manuel Jurado, Fuego, José Antonio Reyes - Moreno, Leo Baptistao
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Iván Cuéllar - Douglas, Castellano, Fernando Amorebieta, Jorge Meré, Ismael López - Carlos Carmona, Sergio Álvarez, Aït-Atmane, Moi Gómez - Čop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Athletic Bilbao  (neděle 20:45)
Betis nemůže být se současným stavem spokojený. Ani pod vedením Víctora Sáncheze nenašel sevillský celek optimální pohodu a konstantní výkonnost je pro něj stále tabu. V lize vyhrál jen jednou v posledních pěti kolech, a i nadále okupuje pozice v dolní polovině tabulky. Bilbao by na něj již mělo vyrukovat s Aritzem Adurizem.

Už před týdnem domácí stratég, jenž je ve funkci teprve chvíli a jeho mužstvo si stále zvyká na nové pořádky, avizoval, že v zimě bude muset klub posilovat. Boje o evropské poháry se ho v současné chvíli netýkají, spíše má blíže k příčkám sestupovým. Na změny v kádru má například doplatit Charly Musonda, přijít by naopak mohl Marc Muniesa.

Pakliže prvně jmenovaný už sotva figuroval v plánech bývalého kouče Guse Poyeta, pak Víctor Sánchez se k němu vůbec nehlásí, a je dost pravděpodobné, že jeho hostování z Chelsea bude předčasně ukončeno. Druhý jmenovaný by se rád vrátil do Španělska poté, co ve Stoke City odehrál letos jen čtyři zápasy.

Zájem Betisu o španělského obránce je velký. "Mluvil jsem se sportovním ředitelem Miguelem Torrecillou už v srpnu, ale Stoke mě nechtěl pustit. Líbí se mi myšlenka, že bych hrál v Betisu," přál by si Marc Muniesa. "Od té doby sleduji všechny jeho zápasy na dálku. Mám mnoho přátel, kteří fandí Betisu, a ti mi říkají, abych tam podepsal."

Athletic Club měl minulý týden pořádný vítr z baskického derby proti Eibaru. Chyběly mu totiž dvě vykartované opory v podobě Aritze Adurize a Raúla Garcíy. Ale duel zvládl možná až nečekaně snadno, vyhrál 3:1 a vrátil se do soupeření o pozice zaručující evropské poháry. Ve čtvrtek v Evropské lize už to však taková sláva nebyla.

I když měl postup do jarní fáze už jistý, na půdě Rapidu Vídeň jen remizoval, takže ve finále skončil ve skupině jen na druhé příčce. "Hodně se před týdnem mluvilo o našich suspendovaných hráčích. Ale my tu máme i jiné. Duch tohohle týmu je to, co nás žene dopředu," hodnotil minulý zápas proti Eibaru trenér Ernesto Valverde.

Ten může být určitě rád, že v Seville bude mít oba dva karetní hříšníky již k dispozici. Na marodku nikdo nepřibyl, takže na ní zůstávají pouze Ager Aketxe a Óscar de Marcos. Domácím se po karetním trestu vrací Cristiano Piccini, nicméně do karetního kolotoče se zamotal Petros, který poprvé v sezóně nuceně vynechá ligový zápas.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Antonio Adán - Mandi, Germán Pezzella, Bruno González - Piccini, Felipe Gutiérrez, Donk, Dani Ceballos, Durmisi - Castro, Tonny Sanabria
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - Eneko Bóveda, Yeray Álvarez, Laporte, Mikel Balenziaga - Beňat Etxebarria, Mikel San José - Iňaki Williams, Raúl García, Markel Susaeta - Aritz Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CA Osasuna - FC Barcelona  (sobota 13:00)
Podzim je pro tým z Pamplony hodně nepřátelsky naladěn a příliš pozitivních nadějí si zřejmě Osasuna nedělá ani před víkendem. Čeká ji totiž katalánský velkoklub z Barcelony, který prahne po prvním místě.

Duel Davida s Goliášem začne v sobotu v jednu hodinu odpoledne a na stadionu El Sadar se dá očekávat skvělá atmosféra. Tu si domácí příznivci uchovávají i přesto, že jejich postavení v rámci španělské Primera Division rozhodně není ničím příznivým. Osasuně patří v tuto chvíli až poslední příčka a na místa znamenající záchranu ztrácí už pět bodů. V minulém kole se Osasuně opět vůbec nedařilo.

Tým z Pamplony navštívil Gijón, kde hrává domácí Sporting. Na jeho kvalitu i štěstí hosté jednoduše nestačili a odvezli si porážku 3:1 i kvůli dobré formě Carlose Carmony. Přestože se Osasuně dlouhodobě nedaří ani na jedné polovině hřiště, trenér Joaquin Caparros si příliš těžkou hlavu nedělá a sám zůstává optimistou.

V rozhovoru pro média poznamenal: "Můžeme najít řešení našich problémů, stále máme dostatek času. Nezapomínejme, že jsme stále ještě neodehráli ani polovinu utkání. Je sice pravda, že se s každý dalším kolem naše situace stává obtížnější, nicméně musíme nadále bojovat a zachovat si pozitivní smýšlení. Cestou ven z této situace je jen a jen práce, která se později vyplatí. Nechceme ponechat nic náhodě ani se spoléhat na ostatní - jediným řešením je naše vlastní úsilí. Třeba překvapíme Barcelonu," přeje si Caparros.

V Barceloně se Osasuně moc nedaří a je snadné vzpomenout si na debakly jako 7:0 nebo 5:1, ale s podporou domácího prostředí je to o poznání lepší. Osasuně neinkasuje tak často a v roce 2012 na El Sadar dokonce slavného soka porazila! Barcelona navíc poslední dobou neoplývá nějak zázračnou formou. Nezvládla El Clásico, k čemuž přidala další tři remízy a jednu porážku za posledních deset soutěžních duelů.

Vyšlo jí ale poslední kolo základních skupin Ligy mistrů, ve kterém se předvedla proti hostům z německého Gladbachu. K jedné brance argentinského esa Lionela Messiho přidal hned hattrick Turek Arda Turan, který zářil štěstím i kvalitou a měl po utkání hodně velkou radost z výhry i vlastního výkonu.

"Hráli jsme skvěle a i když mě hodně těší můj výkon, jsem rád nejvíc právě za výhru celého týmu. Máme tu několik výjimečných individualit, ale každý z nás ví, že to hlavní je tým. Bez něj bychom nebyli nikým. Přeji každému z mých spoluhráčů to nejlepší a co možná nejvíc branek. Máme v týmu pohodovou náladu a já jsem moc rád, že jsem součástí tak slavného klubu s úžasnou historií a hráči světové třídy. Víme, že se nám teď párkrát nedařilo, ale na tom už nic nezměníme. Pořád se díváme jen dopředu," dodal turecký záložník.

Barcelona si také prožila nepříjemnou krizi, kdy se hodně spekulovalo o budoucnosti trenéra Luise Enriqueho a hra Barcelony se ocitala pod palbou. Ztráta na první Real Madrid ale stále činí jen šest bodů, což není nic nepřekonatelného. A v Lize mistrů blaugranas zkompletovali svůj postup, čímž splnili další z mnoha úkolů. Real Madrid čeká taktéž souboj se sestupem ohroženým týmem, takže Barcelona na jeho zaváhání spoléhat nechce. Povede se jí snížit náskok rivala?
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Nauzet - Oier, Márquez, Flaño, García, Fuentes - Cuevas, Elias, Caustić, Torres - Riera
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Roberto, Umtiti, Piqué, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Turan
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 21.00 - 9.50 - 1.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Valencia CF  (sobota 16:15)
Real Sociedad se snaží zapomenout na minulé kolo a s ním spojený ostudný debakl od Deportiva La Coruña. Pro nápravu věcí si nemohl vybrat lepšího soupeře, neboť hostující Valencia se vznáší těsně nad sestupovými vodami.

Z Realu Sociedad je velká senzace a klub ze San Sebastianu to vůbec nemá daleko k pohárům. Na jeho případné účinkování v evropských pohárech je sice ještě hodně času a možná k němu vůbec nedojde, ale už teď se fanoušci a obyvatelé tohoto tradičního města chodí na fotbal zase bavit. Real Sociedad okupuje šestou příčku, na jeho kontě je 23 bodů a předkolo Ligy mistrů je vzdáleno pouhé dva body!

Radost Realu Sociedad se mu ale vymstila, protože v minulém kole, před nímž média spekulovala o evropských pohárech, tým zaváhal. A to je možná ještě hodně slabé slovo. Po sérii několika výher a solidních výsledků totiž přišel šok v podobě debaklu od Deportiva La Coruña. Sociedad vystřízlivěl a na stadionu Riazor dostal pět branek! Dvakrát se mezi střelce zapsal rumunský útočník Florin Andone, který pořádnou měrou zaměstnával obránce hostí.

A trenér Eusebio Sacristan dobře ví, že se jeho tým musí vrátit nohama na zem. "Před utkáním s Deportivem jsme možná podlehli falešnému pocitu, že stačí aktuální forma. Nestačí, je třeba tvrdě pracovat. Ve chvíli, kdy si začnete myslet, že vám to opravdu jde, je to nejtěžší. Pohybujeme se na úrovni, kde každý takový postoj může být smrtelný. Minule nám nefungovalo vůbec nic z toho, co šlo dříve samo. Teď vůbec ne. Musíme se vrátit na zem a začít opět pracovat," ví trenér Sacristan.

Teď bude jeho celek čelit Valencii, které se sice dlouhodobě nedaří, ale občas umí překvapit. Z minulých tří vzájemných duelů se hned dvakrát dařilo Realu Sociedad, který dokonce v obou případech udržel čisté konto. A do karet mu hraje také fakt, že se Netopýrům hrubě nedaří. Aktuálně se pohybují až na 17. místě LaLigy a od pásma sestupu je dělí jen lepší skóre! Na tak ambiciózní a tradiční celek je to katastrofická sezona.

Zachránit ji měl italský stratég Cesare Prandelli, ale ani tomu se zatím moc nedaří. Po remíze s Málagou si to uvědomuje i on: "Mrzí mě, že nemáme dobré výsledky. Víme, co je špatně, kde jsou chyby a co dělat. Ale chce to čas. Když jsem přišel k tomuto týmu, byl zlomený a nevěřil si. Každá změna si žádá čas. Už teď na hráčích vidím pozitivnější změny, takže doufám, že se brzy vrátíme na vítěznou vlnu. Valencia si zaslouží poháry, ne strach o záchranu," dodal Prandelli.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - C. Martínez, Navas, I. Martínez, Yuri - Prieto, Illarramendi, Zurutuza - Vela, José, Oyarzabal
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Montoya, Abdennour, Santos, Siqueira - Parejo, Suárez, Medrán - Cancelo, Munir, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - CD Leganés  (sobota 18:30)
Desáté Las Palmas je příjemným překvapením ligy a odmítá sklouznout od nižších pater tabulky, což by znamenalo starosti se sestupem. Ty se naopak týkají dalšího soupeře Las Palmas, nováčka Leganés.

Domácí Las Palmas je v dobré formě a potvrzuje ji poměrně často. Za posledních deset soutěžních duelů prohrálo Las Palmas jen dvakrát, což je velmi dobrá bilance. Poté, co se týmu z Kanárských ostrovů povedlo porazit Lvy z Bilbaa, nastalo období remíz. Jedna v rámci Copa del Rey, druhá naposledy v minulém kole. Tam už se Las Palmas trochu zklamalo, protože z duelu proti Deportivu Alavés určitě chtělo víc bodů. Ukázalo ale vnitřní sílu, protože brzy prohrávalo po brance Alexise a muselo dotahovat.

Přesto trenér Quique Setien nebyl moc spokojený. "Nepovedlo se nám splnit náš plán. Šli jsme na hřiště s jasnými pokyny, ale nedařilo se nám je uplatnit v zápase. Soupeř hrál velmi dobře a šokoval nás rychlým gólem. Museli jsme napnout všechny síly, abychom si z utkání odnesli alespoň bod. Přesto mě tato ztráta mrzí. Víme, jaké chyby jsme udělali, takže se na ně zaměříme a doufám, že příště je opakovat nebudeme," přeje si trenér Setien.

V první lize se jeho tým s Leganés ještě neutkal, ale oba kluby mají za sebou bohatou historii střetů v nižších soutěžích. Při posledním utkání v minulém kalendářním roce se radovalo Leganés, které na domácím Estadio Municipal de Butarque zvítězilo těsně 2:1. Ačkoli nasbíralo Leganés za posledních deset duelů jen dvě výhry, minulé kolo mu přineslo radost.

Maličký celek totiž dokázal remizovat s Villarrealem a ještě udržel jeho střelce na uzdě. K tomu mu notně pomohl i brankář Iago Herrerín, který sem byl zapůjčen na hostování po dlouhodobém zranění jedničky Jona Serantese. Povede se mu něco podobného i s Las Palmas? V jeho dresu ještě není zcela fit Dani Castellano, který stále léčí poranění svalového rázu.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Macedo, Bigas, García, Lopes - Viera, Mesa, Gómez - Tana, Livaja, Boateng
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Bustinza, Insúa, Mantovani, Díaz - Timor, Alberto - Ramos, Gabriel, Machís - Neves
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Deportivo La Coruña  (sobota 20:45)
Lídr z Madridu má další dobrou šanci poodskočit pronásledující Barceloně a minimálně udržet svůj šestibodový náskok na čele tabulky Primera Divison. V sobotu jej totiž čeká Deportivo La Coruña, které má kvůli špatné formě už tak svých starostí dost.

Deportivu patří v tuto chvíli 16. příčka a v jeho držení se nalézá celkem 13 bodů. Tradiční španělský celek, v jehož barvách se kdysi proháněli slavní fotbalisté, spíše v poslední době paběrkuje a v LaLize se mu vůbec nedaří. V deseti minulých soutěžních duelech vyhrál jen dvakrát a moc dobře to s ním nevypadá ani v Copa del Rey. Teď jej navíc čeká slavný Real Madrid.

Po sérii tří utkání bez bodů se Deportivu přeci jen něco povedlo, když si v minulém kole konečně dopřál výhru. A ne jen tak ledajakou. Před zraky vlastních diváků na stadionu Riazor rozstřílel Real Sociedad San Sebastian, který byl do té doby ve skvělé formě. Dvěma góly se na demolici týmu ze San Sebastianu podílel Rumun Andone, kterého ostatně trenér Gaizka Garitano také po úspěšném utkání chválil.

V rozhovoru s médii Garitano mimo jiné řekl: "Líbil se mi jeho výkon, protože poctivě pracoval a neustále se nabízel. Dnes byl jedním z našich nejlepších mužů na hřišti. Vždy ale upřednostňujeme výkon týmu před jednotlivci, proto chválím celý tým. Doufám, že se hráči nastartovali a že jejich sebevědomí opět stoupne. Pokaždé, když se vám zápas podaří podobně jako nám, je to dobré znamení. Teď nás čeká Real Madrid a i když jsme velkými outsidery, můžeme jej překvapit," míní Garitano. Tomu budou chybět hráči jako Bruno Gama nebo Laure.

Slavný celek z Madridu je sice stále první, ale v posledních dvou duelech se mu nepodařilo vyhrát ani jednou. Bílý balet si hýčká na čele tabulky svůj náskok na druhou Barcelonu, se kterou také v minulém kole odehrál slavné El Clásico. Celý střet dvou titánů evropské kopané načal úspěšněji domácí Luis Suárez, jenže Real Madrid se nevzdal a v 90. minutě se jeho snaha konečně vyplatila. Na konečných 1:1 srovnal obránce a jeden ze symbolů týmu, Sergio Ramos.

Ani poslední kolo základních skupin Ligy mistrů se Realu nepovedlo tak, jak by možná chtěl. Real doma sice vedl nad Borussií Dortmund, ale ani to mu na výhru nestačilo, protože na 2:2 srovnal krátce před koncem Marco Reus. To znamená, že kromě další remízy Real musel přenechat první místo ve skupině právě německému soupeři a sám bude očekávat složitějšího soupeře. Konečné umístění ve skupinové fázi však podle francouzského ostrostřelce Karima Benzemy znamená pramálo.

V rozhovoru pro BeIn Sports Benzema sdělil: "To, jestli jste první nebo druzí, na věci nic nemění. Hlavní byl postup a toho jsme dosáhli. A dělat si starosti o síle příštího soupeře nemá smysl. Pokud chce tým jako Real Madrid vyhrát trofej, musí umět porážet všechny soupeře. Ve druhé půli jsme trochu polevili a spoléhali se na vedení o dvě branky. Ztratili jsme koncentraci a to je na takové úrovni hodně ošidné. Doufám, že příště se nám něco podobného nestane a připíšeme si brzy další výhru," dodal Benzema, kterému bude po boku stále chybět Velšan Bale i Ronaldo s Modrićem.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Pepe, Ramos, Marcelo - James, Kovačić - Vázquez, Isco, Mariano - Morata
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Tytoň - Juanfran, Albentosa, Sidnei, Navarro - Borges, Guilherme - Gil, Colak, Babel - Andone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Granada CF  (pátek 20:45)
Páteční předehrávka 15. kola španělské elitní soutěže má na programu jediné utkání. V roli domácích hostitelů se objeví Málaga, která usiluje o průnik do první desítky. Má k tomu poměrně lehkého soupeře, protože Granadě se vůbec nedaří a je v tuto chvíli až předposlední.

Granada zoufale volá o pomoc a čeká, až se její situace zlepší. Dlouho to trvalo, ale v posledních dnech hráči nacházejí vlastní sebevědomí a způsob, jak se vypořádat s krizí. Je to vidět především z výsledků. Po porážce od Celty Vigo se zdálo, že krize bude pokračovat, ale Granada se dostala do rytmu v poháru. Osasunu sice porazila jen nejtěsnějším možným rozdílem, ale velká radost na ni teprve čekala.

V minulém kole ji čekala nebezpečná Sevilla, jenže utkání celek z Andalusie vůbec nezvládl a radovala se právě Granada. Ta nakonec inkasovala v samém závěru, což jí po brankách Pereiry s Lombánem nijak nevadilo. Konečně se Granada dostala zpět a teď ji čeká další více než hratelný soupeř. V pátek večer totiž cestuje na stadion La Rosaleda k duelu s Málagou. A k dispozici jí bude i Andreas Pereira, jeden ze střelců posledního klání.

Hráč, který patří Manchesteru United, zatím v Granadě září a sám říká: "Tohle angažmá si hodně užívám. Učím se plno nových věcí, baví mě to tady a cítím, že rostu každým zápasem. Mladý hráč jako já potřebuje co možná největší zápasovou praxi na získání schopností i klidu, což mi Granada umožňuje. Jsem sice připraven kdykoli se vrátit k United, pokud mne bude třeba, ale tady jsem spokojený."

Ve dvou minulých utkáních mezi těmito celky se pokaždé zrodily remízy, předtím se radovala právě Granada. Málaga je týmem s hodně nestálou formu, která nedokáže na své výkony nijak výrazně navazovat. V minulém kole prožila zajímavé okamžiky, když nad Netopýry z Valencie nejprve vedla, ale nakonec musela zachraňovat samotný bod. V nastavení druhé půle svým druhým gólem srovnal Fornals. Připíše si další branky?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Llorente, Torres, Juankar - Camacho, Fornals - Juanpi, Santos, Ontiveros - Ramírez
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Foulkuier, Sauntier, Lombán, Silva - Pereira, Samper, Uche - Boga, Kravec, Carcela-González
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid14104037:1234
2.FC Barcelona1484234:1528
3.Sevilla FC1483325:2027
4.Atlético Madrid1474328:1125
5.Villarreal CF1465319:1023
6.Real Sociedad1472523:1923
7.Athletic Bilbao1472520:1723
8.SD Eibar1463521:1921
9.Celta Vigo1463524:2621
10.UD Las Palmas1455425:2220
11.Málaga CF1455423:2120
12.Espanyol Barcelona1447317:1719
13.Deportivo Alavés1445514:1717
14.Real Betis1443717:2815
15.CD Leganés1442811:2514
16.Deportivo La Coruña1434718:2413
17.Valencia CF1433819:2612
18.Sporting Gijón1433815:2812
19.Granada CF1415813:308
20.CA Osasuna1414913:297

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (385)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele