LaLiga - preview 12. kola

17.11.2017, 08:57, aktualizováno 20.11.2017, 08:56
Previews
Třetí z pondělních dohrávek je na programu ve Španělsku. Eibar, který potřebuje body doslova jako sůl, přivítá Real Betis, jenž se může pro změnu posunout na dosah pohárových příček...
SD Eibar - Real Betis  (pondělí 21:00)
Eibar se na domácím hřišti pokusí utnout nelichotivou sérii sedmi zápasů bez vítězství, ale v žádném případě to nebude mít jednoduchý. Na stadion Municipal de Ipurua zavítá solidně hrající Betis, jemuž patří osmá příčka.

Domácí fotbalisté sice zahájili nový ročník LaLigy těsnou výhrou nad Málagou, ale od té doby pak vyhráli jen jednou. Sedm porážek ve finále znamená, že se baskický celek musí soustředit na boj o záchranu. V tuto chvíli ještě na sestupových příčkách nefiguruje, ale pokud nezačne vítězit, rychle se tam objeví. Eibar naposledy neuspěl v baskickém derby proti San Sebastianu a prodloužil čekání na vítězství už na sedm kol.

Minulé kolo se nevyvedlo podle představ ani Betisu, který doma pouze remizoval 2:2 s Getafe. Na druhou stranu Beticos prohrávali s madridským celkem už o dva zásahy a přesto dokázali ve druhém poločase alespoň vyrovnat.

Betis jinak letos celkem válí. Venku prohrál jen dvakrát, mimochodem dokázal zvítězit i na slavném Santiago Bérnabeu. S Eibarem má ale trochu překvapivě zápornou bilanci. Baskové dokázali před rokem zvítězit na Betisu vysoko 4:0, v loňské sezoně zase zvítězili na domácím hřišti 3:1.

Eibar se musí vypořádat s rozsáhlou marodkou. Scházejí Yoel Rodríguez, Fran Rico, Pedro León, Iván Ramis či Cristian Rivera. Ani Betis nebude kompletní. Zdravotní potíže mají Joel Campbell nebo Zouhair Feddal.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrovič - Ángel, Arbilla, Oliveira, Capa - Inui, García, Jordán, Alejo - Enrich, García
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Barragán, Amat, Mandi, Durmisi - Boudebouz, García, Guardado - Joaquín, Sanabria, Tello
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.42 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Deportivo La Coruña  (neděle 12:00)
V neděli v poledne nás čeká hodně zajímavý duel dvou týmů, které chtějí udělat maximum pro to, aby se vyhnuly záchranářskému boji. Zatím se to víc daří celku z Galicie, který dlí na 16. místě. Domácí Málaga je stále posledním týmem tabulky a její vyhlídky nejsou zrovna optimistické.

Málaga prožívá hodně smutné období. Sice už poprvé vyhrála a připsala si tři body proti Celtě Vigo, ale kromě nich má na kontě jen jediný další bod. Se čtyřmi body a 23 inkasovanými góly patří na poslední místo a tápe herně i výsledkově. Dosud se jejím střelcům povedlo trefit se jen šestkrát, což je spolu s Eibarem druhá nejhorší produktivita v lize.

Po vyhraném utkání s Málagou si možná fanoušci představovali, že jejich tým konečně zabral a probudil se k lepším výsledkům, ale hned minulé kolo je vyvedlo z omylu. Nicola Sansone se do jejich brány trefil dvakrát, takže hosté z Málagy se domů vraceli opět bez bodů. Tohle utkání se po obranné stránce Málaze vůbec nepovedlo.

Ví to i obránce Paul Baysse, který prohlásil: "Každý kolem nás mluví o negativních věcech a já se tomu moc nedivím. Nepředvádíme dobrý fotbal a především v obraně děláme hloupé chyby. Nemáme moc štěstí a nechytili jsme začátek. Já jsem ale optimista od přírody, neustále se dívám spíše na dobré stránky a vím, že když tvrdě pracujeme, výsledek se dostaví. Věřím, že v dalším kole se už budeme radovat z lepší hry."

Faktem je, že ani La Coruña na tom není zrovna dobře a sestupové pásmo slyší volat víc a víc. Šestnáctý tým tabulky dostal už 20 branek a i když je v útoku jasně lepší než jeho soupeř (13 vstřelených gólů), přesto se mu výsledkově nedaří. Depor nastřádal už šest porážek a tu poslední v minulém kole. Byla hodně smolná, protože ačkoli Depor hrál s Atléticem Madrid, dlouho to vypadalo na bezbrankovou remízu. Ale v 91. minutě si nedalo pozor a Thomas Partey rozhodl.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Rosales, Baysse, Luis Hernandez, Juankar - Adrian, Rolon - Keko, Penaranda, Chory - Rolan
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - G. Valentin, Schär, Sidnei, Luisinho - Borges, Guilherme - Cartabia, Valverde, Bakkali - Lucas Pérez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.39 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Valencia CF  (neděle 16:15)
Valencia se vrací na celkem oblíbený stadion Estadi Cornellà-El Prat patřící Espanyolu, kde se jí daří. Teď Netopýři doufají, že jim reprezentační pauza nepocuchala křídla,protože formu měli parádní. V opak doufá domácí Espanyol Barcelona, který doma prohrál naposledy koncem srpna.

V Katalánsku se nehraje úplně snadno, a to ani na půdě Espanyolu. Naposledy zde domácí, kteří se opírají o velmi houževnaté výkony a fanoušky, prohráli koncem srpna v rámci 2. kola. Nad jejich síly byl Leganés, což byl tehdy ještě docela šok. Jinak se daří barcelonskému Espanyolu potvrzovat roli těžkého soupeře, jehož silné stránky se při podpoře domácí půdy ještě zvyšují.

Problémy nastávají především při výjezdech, protože to je slabá stránka Espanyolu. Barcelonský celek si mimo svou půdu moc nevěří, což už dokázal v duelech s Barcelonou, Realem Sociedad, Realem Madrid nebo dokonce s Tenerife v rámci poháru. Minulé kolo rovněž nezvládl, protože prohrál s domácím Deportivem Alavés jedinou brankou, která padla hned v první minutě.

Jedním z jeho nebezpečných hráčů je také veterán Sergio García. Ten sice po návratu z Kataru nenastupuje v základu, ale často je střídajícím hráčem. "Samozřejmě bych chtěl hrát víc, dostávat víc minut, ale jednak si uvědomuji, že mám určitý věk a především vím, že moji spoluhráči hrají opravdu velmi dobře. Nemá smysl měnit násilím něco, co funguje, takže prostě čekám, až dostanu šanci. Jsem tu především proto, abych podporoval svůj tým."

Barcelonský Espanyol má doma velmi solidní formu a doufá v to také proti Valencii. Faktem ale je, že právě proti Los Che se mu to zas tak nedaří. Doma za posledních deset let vyhrál jen šestkrát a právě Valencia si celkem pravidelně odváží z Barcelony alespoň bod. Při posledním střetu těchto dvou týmů k tomu stačila jediná branka, jíž měl na svědomí mladý bek José Luis Gayá.

Valencia je v tomto ročníku trochu jiná než v těch předchozích. Pod vedením trenéra Marcelina působí opět dravě a disciplinovaně, hraje atraktivní fotbal a především sklízí za něj i očekávané výsledky. V současné době sídlí na skvělém druhém místě hned za Barcelonou a dokonce má náskok čtyř bodů na třetí Real Madrid. Po trochu ospalém začátku ligy chytila skvělou formu.

Od poloviny září ještě neztratila ani bod a ty se naopak na jejím kontě kupí každým kolem. V tom minulém se jí povedlo porazit Leganés, třebaže to není snadný soupeř. Brankář Neto ale neinkasoval ani jednou a do sítě hostí se ve Valencii trefili Rodrigo, Parejo a Santi Mina. Dalším zajímavým hráčem a oporou Marcelinova výběru je bezesporu Portugalec Gonçalo Guedes. Hráč, který přišel na hostování z PSG, si připsal už tři branky v devíti ligových duelech.

V rozhovoru pro klubové stránky o něm hovořil Joâo Tralhâo, který jej od osmi let trénoval. "Narazili jsme na sebe několikrát, prakticky v každé věkové kategorii Benfiky. Nejvíce mě zaujal schopností jít do všeho naplno, nebál se výzev a naopak si užíval pozornost. Je rád v centru dění, miluje práci s míčem a je ambiciózní. Perfektně se hodí do současné Valencie a může tady vyrůst v jednoho z nejlepších hráčů na světě. Kvality na to má a v hlavně to má také srovnané," chválí mladíka někdejší trenér.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau Lopez - Javi Lopez, David Lopez, Naldo, Martin- Jurado, Darder, Fuego, Piatti - Leo Baptistao, Moreno
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Montoya, Garay, Murillo, Gayà - Carlos Soler, Parejo, Kondogbia, Guedes - Zaza, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.44 - 2.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Las Palmas - Levante UD  (neděle 18:30)
Las Palmas se letos hrubě nedaří a už je opravdu načase, aby konečně zabralo. Pouze ve dvou případech z jedenácti dokázalo bodovat, disponuje nejhorší obranou a zároveň druhým nejhorším útokem v rámci LaLigy. Soupeřem mu bude Levante, celek, jenž letos padl jen třikrát, a na nějž se domácím v uplynulých letech vůbec nedařilo.

Od roku 2003 se oba mančafty střetly celkem osmkrát, ani jednou se přitom La UD nepodařilo svého nynějšího protivníka porazit. V rámci nejvyšší soutěže se bude jednat o jejich teprve třetí měření sil. V loňské sezóně na podzim dopadl zápas smírně a bez branek, na jaře pak Levante před vlastními fanoušky těsně zvítězilo.

To, že se Las Palmas venku příliš nedaří, je obecně a dlouhodobě známá záležitost. Jenže ani vlastní prostředí mu tentokráte vůbec nepomáhá, a i proto se nachází až na předposledním místě tabulky. Už v průběhu tohoto ročníku kvůli nevalným výsledkům z vlastní vůle odstoupil Manolo Márquez, ale ani příchod Paka Ayestarána zlepšení nepřinesl.

Hovořilo se tak o tom, zda-li na trenérském postu zase nedojde ke změně, v pořadí už třetí. Nicméně vedení novému muži i nadále věří a zkraje listopadu mu vyslovilo důvěru. Alespoň že marodka domácí nijak netrápí. Co se aktuálních absencí týče, chybět by měli pouze záložník Alen Halilovič a forvard Oussama Tannane kvůli zranění.

Domácí stratég je přesvědčený o tom, že během následujících týdnů se bude blýskat na lepší časy. "Mám dojem, že existují lidé, kteří chtějí slyšet, že klub nemá podporu, že na sobě nepracujeme, že se z toho nemůžeme dostat," uvedl. "Já ale vidím, že celý klub, od prezidenta až po toho posledního zaměstnance, se z toho chce vymanit."

Co se počet vítězství týče, jsou na tom Les Granotes stejně jako Las Palmas. Mají na kontě jen dvě, na druhou stranu také slušných šest remíz. Uhráli například bod v Realu Madrid a porazili například Real Sociedad, nicméně na další tříbodový výsledek čekají již od září. V tomto duelu jim nově bude chybět vykartovaný Jefferson Lerma.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Raúl Lizoáin - Míchel, Lemos, Bigas, Dani Castellano - Jonathan Viera, Sergi Samper, Vicente Gómez - Vitolo, Calleri, Rémy
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Raúl Fernández - Pedro López, Sergio Postigo, Chema, Toňo - Campaňa, Rober - Jason, Bardhi, José Luis Morales - Ünal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.10 - 5.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - Villarreal CF  (neděle 20:45)
V neděli večer se na San Mamés představí dva celky hrající Evropskou ligu, totiž domácí Athletic Club a Villarreal. Mnohem lépe si zatím vede Žlutá ponorka, která atakuje pozice zaručující Ligu mistrů pro příští rok. Bilbao je oproti tomu hodně za očekáváním a v tabulce je až na patnáctém místě.

Hrdý baskický klub se v LaLize trápí, svědčí o tom fakt, že za posledních deset kol zvítězil jen třikrát. Za osm dokonce jen jednou a abychom byli ještě přesnější, tři kola v řadě nebodoval. Zkrátka v týmu trenéra Zigandy něco neklape.

Bilbao se před reprezentační přestávkou představilo ve Vigu, kde prohrálo 1:3 a v tabulce španělské soutěže se propadlo už na patnácté místo. Realita je tedy taková, že místo očekávaných bojů o evropské poháry se hraje o záchranu. Osmnáctý Alavés je totiž vzdálen jen pět bodů. Baskové tedy budou muset doma s Villarrealem pořádně zabrat a minimálně zopakovat loňskou sezonu, kdy na San Mamés Žlutou ponorku udolali 1:0 brankou zkušeného Raúla Garcíi.

Villarreal se však rozehrál ke skvělým výkonům a po špatném začátku se vydrápal už na páté místo tabulky. Svěřenci trenéra Javiho Calleja navíc ztrácejí na třetí i čtvrté místo pouze tři body, takže pokud uspějí na San Mamés, s jistotou se posunou právě na jednu z pozic zaručující Ligu mistrů.

Žlutá ponorka v lize neprohrála pět kol v řadě a skvěle rozehranou má i Evropskou ligu, kde je blízko postupu do další fáze. Villarreal i Athletic Bilbao čeká další evropská štace už ve čtvrtek. Baskové přivítají bundesligovou Herthu Berlín, zatímco Villarreal čeká zdlouhavé cestování do daleké Astany.

Baskům bude chybět útočník Muniain, který je společně s Etxebarriou zdravotně indisponován. Další ztrátou domácího celku je i potrestaný Vesga. Oproti Villarrealu jde stále jenom o tři hráče. Žlutou ponorku trápí rozsáhlá zranění prakticky od začátku sezony a i tentokrát můžeme na marodce číst jména jako Andrés Fernández, Sergio Asenjo, Semedo, Bruno Soriano či Castillejo.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Arrizabalaga - Balenziaga, Laporte, Núňez, Marcos - Iturraspe, José - Córdoba, García, Williams - Aduriz
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Barbosa - Gaspar, Bonera, Ruiz, Costa - Trigueros, Rodri, Soriano - Fornals - Bakambu, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.46 - 3.67
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Getafe CF - Deportivo Alavés  (sobota 13:00)
V Alavésu mají z reprezentační pauzy špatnou náladu možná ještě teď, protože právě Alavés dělal velké pokroky a pauza přišla v tu nejméně vhodnou chvíli. V sobotu v poledne se Alavés pokusí překvapit Getafe, pomalu se blížící ke svému obvyklému středu tabulky.

Deportivo Alavés musí tyto okamžiky hodně prožívat. Celkově se mu v této sezoně nedaří a pohybuje se převážně v pásmu sestupu. To samozřejmě není ideální a Alavés to ví. Proto mu muselo udělat radost, že se v posledních týdnech jeho forma zlepšovala. Depor porazil Getafe před pár týdny v rámci Copa del Rey a naposledy v LaLize opět vyhrál.

Poradil si s oslabeným Espanyolem Barcelona díky jedinému gólu a aktuálně tak sídlí na 18. místě. To stále není přívětivé, ale na 17. Eibar ztrácí mužstvo jen dva body. I proto ho následná reprezentační pauza moc nepotěšila. Hráči ale doufají, že jim forma vydržela a že se jim povede dalšího soupeře porazit.

Svědčí o tom vyjádření Carlose Vigaraye, který prohlásil: "Tyhle pauzy jsou samozřejmě potřeba, ale když máte dobrou formu a najednou pár dní nehrajete, je to vždycky dost znát. My samozřejmě tvrdě trénujeme, abychom nevypadly z rytmu. Ale nikdy nevíte, co s vámi reprezentační pauza udělá. Doufám, že budeme pokračovat ve formě z minulého kola a náš bodový počet se rozroste. Getafe bude doma hodně silné," uvědomuje si Vigaray.

Getafe na tom není o mnoho lépe. Tradičně se pohybuje kolem středu tabulky a výrazněji se směrem nahoru nikdy nežene. Občas, když mu sezona nevychází, se naopak bojí o sestup. Teď je na 12. místě a řekli bychom standard. Za posledních deset soutěžních klání vyhrálo Getafe jen třikrát, takže o nějaké formě také nemůže být řeč.

Poučit by se měl z posledního pohárového střetu s Deporem. Tyto dva týmy na sebe nikdy moc často štěstí neměly, ale teď se utkají už podruhé v jednom měsíci. Getafe tahalo za kratší konec a tři minuty před koncem se prosadil Santos. Srovnají si oba kluby nyní účty?
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Damian, Djené, Cala, Antunes - Portillo, Bergara, Arambarri, Amath - Angel, Jorge Molina
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Vigaray, Alexis, Ely, Dieguez, Pedraza - Pina, Manu Garcia, Wakaso - Santos, Munir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.45 - 5.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Leganés - FC Barcelona  (sobota 16:15)
Soudě dle posledních výsledků to vypadá, jako kdyby Leganés ztrácel sílu a chuť. Reprezentační přestávka mu určitě přišla k dobru a hráči měli dost času na to, aby našli svou formu. Ani to by jim ale nemuselo pomoct, protože jejich dalším soupeřem bude katalánská Barcelona.

Barcelona usedla zpět na první místo a zdá se, že v Katalánsku se i díky tomu život vrací do normálu. Barceloně se sice ne tak úplně povedlo utkání Ligy mistrů, protože remíza s Olympiakosem rozhodně byla zklamáním. Celkově se ale skupina vyvíjí velmi dobře a Barcelona zůstává na první příčce s náskokem. Nadále se tak může soustředit na boj na několika frontách s cílem hlavním - vyhráváním.

Po této pohárové vložce se musela Barcelona koncentrovat na velmi důležitý souboj v LaLize, protože ji vyzvala Sevilla. A jak víme, sevillské FC umí být hodně kousavým a nebezpečným rivalem. Barcelona ale nakonec svou misi zvládla a porazila ji góly Paca Alcácera 2:1. Aktuálně má Barcelona na prvním místě pohodlný náskok čtyř bodů na druhou Valencii a další čtyři body má k dobru na Real Madrid.

Menší problémy má Barcelona na lavičce, protože trenér Ernesto Valverde má hodně omezený výběr. Z důvodu nemoci či zranění jsou mimo hru hráči jako Rafinha, Sergi Roberto, André Gómes, Ousmane Dembélé i Javier Mascherano. Jedinou dobrou zprávou je pro něj zlepšující se fyzička útočníka Luise Suáreze, který trénuje s týmem.

Možná se tak dostane i na Gérarda Deulofeua, který v rozhovoru pro klubové stránky přiznal: "Jsem moc rád za to, že můžu být členem tohoto fantastického týmu, který má obrovský potenciál. Jsem ale ambiciózní člověk a chci pořád víc. To mě pohání, abych na sobě pořád pracoval a zlepšoval se. Trenér Valverde je skvělý člověk i trenér, je radost s ním spolupracovat. Máme nastavené určité cíle a jsme na nejlepší cestě, abychom jich dosáhli," míní Deulofeu.

Historie vzájemných duelů není zas tak bohatá, ale jedno z ní plyne: Barcelona s Leganésem ještě nikdy neprohrála. Leganés zase nikdy nezůstal bez vstřelené branky, u čehož bude chtít začít také nyní. V únoru tohoto roku sahal Leganés poprvé po bodu, když se mu povedlo srovnat na 1:1. Barcelonu pak až v 89. minutě zachránil díky penaltě argentinský mág Lionel Messi.

Už tehdy ale Leganés podal hodně dobrý a organizovaný výkon, což chce napodobit také tentokrát. Leganés rozhodně produkuje zajímavý fotbal a má i výsledky. S týmem z Barcelony má dobrou statistiku, protože v začátku sezony se mu povedlo porazit Espanyol. A kromě něj obral o body také Las Palmas, Atlético Madrid nebo Málagu s Bilbaem. V poslední době se mu ale přestalo dařit a před pauzou prohrál dvě utkání v řadě. Od Valencie naposledy dostal tři branky.

Tohle utkání bude zvláštní například pro Gerarda Gumbaua, někdejšího hráče Barcelony. "Samozřejmě je to pro mě hodně emotivní klání, Barcelona je kus mého života. Věřím, že se jednou podívám do jejího kádru na té nejvyšší úrovni, to je sen asi každého odchovance. Teď ale pracuji jen na tom, abych se zlepšoval tady a pomáhal týmu k co nejvyšší příčce. Věřím, že máme dostatek kvality na to uhrát s Barcelonou dobrý výsledek," míní mladík Gumbau.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Zaldua, Mauro Dos Santos, Siovas, Raul Garcia - Pérez, Eraso - Amrabat, Gabriel, Szymanowski - Beauvue
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti, Jordi Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Paco Alcacer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.69 - 4.97 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Celta Vigo  (sobota 18:30)
Sevilla se snaží zuby nehty držet se poslední příčky, která jí zaručuje postup do Evropské ligy a pokud možno posunout se výš. Obdobné záměry má ale nyní také Celta Vigo, která navíc před reprezentační pauzou dokázala porazit silné Bilbao.

Sevilla prožila skvělý začátek sezonu, chvíli koketovala s prvním místem a zdálo se, že všechno šlape jako po drátkách. Říjen se ale Seville moc nepovedl, trenér Eduardo Berizzo několikrát čelil kritice výkonů mužstva i rozestavení a musel improvizovat. Radost mu nedělala ani zranění a zdálo se, že se vše nahromadilo. Sevilla navíc musí svou pozornost dělit mezi LaLigu,Copa del Rey a ještě Ligu mistrů, což se občas projevuje únavou materiálu.

Za posledních pět duelů v LaLize prohrála Sevilla hned třikrát, z toho těsně před reprezentační přestávkou. S Barcelonou naposled nesehrála vůbec špatné utkání, ale dvacet minut před koncem definitivně rozhodla druhá branka Paca Alcácera o výhře Blaugranas. Sevilla se tak musela obejít opět bez bodů a aktuálně dlí až na šestém místě. Pozitivní je alespoň to, že na třetí Real Madrid jí schází jen čtyři body.

Další body chce Sevilla získat z domácího duelu s Celtou Vigo, což prohlašuje Pablo Sarabia. Madridský rodák zmínil: "Hodně nás mrzela porážka od Spartaku, to jsme nečekali a myslím, že nás na delší dobu zasáhla. Jinak se ale snažíme a pracujeme na tom, abychom eliminovali své chyby. Věřím našemu mužstvu a vím, že máme na víc. Chceme se dostat mezi první čtyři týmy, i když to bude hodně náročné."

Sevilla nemůže počítat se zraněnou dvojicí Daniel Carrico a Nico Pareja. Hosté mají zraněného jen Facunda Roncagliu. Celta Vigo má co napravovat, protože za dlouhých deset let odjížděla ze Sevilly jako vítěz jen dvakrát. Při posledním měření sil vyhráli domácí i díky tomu, že Celta Vigo musela hrát téměř 40 minut bez vyloučeného Pabla Hernándeze a deset minut před koncem brankou Ben Yeddera domácí tuto přesilovku využili.

Celta Vigo sice prohrála s Atléticem Madrid i s Málagou, což už bylo větší překvapení, ale v minulém kole si zase vyšlápla na baskické Bilbao. Uplynulo sotva 27 minut a domácí na stadionu Balaídos už vedli o tři branky! Přesto jim ale současná 11. příčka nemůže rozhodně stačit. Fanoušky o tom ujišťuje také Daniel Wass.

Dánský záložník prohlásil: "V těchto dnech hodně oslavuji, protože jsme dokázali s národním týmem úžasnou věc. Zejména to druhé utkání bylo pastvou pro oči. Doufám, že si odnesu tenhle pocit také na hřiště. Těším se, až se tam uvidím s Krohn-Dehlim nebo Pionem Sistem a především doufám, že se nám povede zvítězit." Was je jen jedním z hned sedmi Skandinávců, kteří by se mohli objevit v tomto duelu na hřišti.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Soria - Corchia, Kjaer, Lenglet, Escudero - N’Zonzi, Pizarro - Jesus Navas, Banega, Nolito - Ben Yedder
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén - Hugo Mallo, Cabral, Sergi Gomez, Jonny - Wass, Pablo Hernandez, Lobotka - Iago Aspas, Maxi Gomez, Pione Sisto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.34 - 5.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Real Madrid  (sobota 20:45)
Španělsko a zvláště město Madrid čeká velký svátek. Už po dvacáté za poslední čtyři roky dojde na El Derbi madrileño, tedy ostře sledované střetnutí mezi Atlétikem a Realem Madrid. Bílý balet se vůbec poprvé představí na novém stadionu Atletů Wanda Metropolitáno. Oba celky mají v tuto chvíli shodný počet bodů a patří jim třetí, respektive čtvrtá pozice.

A nutno také říci, že oba celky už značně ztrácejí na vedoucí Barcelonu. Katalánci mají již osmibodový náskok! V žádném případě to ale neznamená, že by madridské týmy byly ze hry o titul.

Atlético působí v této sezoně zvláštním dojmem. V LaLize ještě neprohrálo, ale spoustu bodů poztrácelo zbytečnými remízami a něco podobného platí i v Lize mistrů, kde se po dvou remízách s Karabachem výrazně snížily šance na postup. Dokud však bude existovat šance, je třeba brát tým trenéra Diega Simeoneho naprosto vážně. Atlety čeká v domácím prostředí AS Řím a tento zápas potřebují nutně zvládnout. Ještě než se tak stane, čeká Simeoneho tým těžký zápas s Realem Madrid. "Madridské derby je vždy výjimečnou záležitostí. Tyto zápasy mají velký emoční náboj a vysokou úroveň a navzdory tomu, že už se odehrálo spoustu derby, kouzlo to neztrácí," nechal se slyšet Koke v narážce na už dvacáté madridské derby za poslední čtyři roky.

Real Madrid zatím nemůže být se sezonou spokojen. Jak už bylo řečeno, na Barcelonu výrazně ztrácí a ani v Lize mistrů ještě nemá jistý postup ze základní skupiny, kde ho přeskočil Tottenham. "V této sezoně jsme ještě neviděli pravý Real Madrid. Oni ale mají úžasný tým a vždycky vynaloží veškeré úsilí," dodal Koke.

Bílý balet už v LaLize několikrát zcela zbytečně ztratil, na druhou stranu v minulém kole si spravil chuť a Las Palmas bez problému porazil 3:0.

Zatímco Atlétiko by mělo být kompletní, s výimkou Diega Costy, který stále nemůže hrát, Real Madrid bude postrádat Garetha Balea. Média navíc přinesla zprávu, že Bale je na prodej. Něco podobného řeší i v Atlétiku, kde má možnost opustit tým Antoine Griezmann.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Luis, Godín, Savić, Juanfran - Ňiguez, Partey, Gabi, Koke - Correa, Griezmann
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casilla - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Isco - Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.33 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girona FC - Real Sociedad  (pátek 21:00)
Real Sociedad v páteční předehrávce 12. kola zavítá na Estadio Municipal de Montilivi, kde své domácí zápasy hrává Girona. Od ní se ještě nikdy nevracel jako vítěz, ale teď má dobrou formu a cítí proto velkou šanci.

Po reprezentační pauze se naplno roztáčí kolotoč evropských soutěží a již v pátek nám svůj program nabídne také LaLiga. Domácí Girona v něm bude chtít další cenný skalp a bude se při tom opírat o podporu vlastních fanoušků. A to, jak známo, není nic zanedbatelného. Nováček soutěže se zatím prezentuje velmi dobrými výkony a obrat o body už dokázal nejednoho favorita.

Naposledy to byl například samotný Real Madrid, který právě zde překvapivě inkasoval dvě branky a odjel s nepořízenou. Tahle výhra se v Gironě i celém Katalánsku dlouho slavila. Hned poté Girona navázala na šok dalšími třemi body, o které tentokrát obrala domácí Levante. A opět dostala jen jednu branku, na čemž měl výrazný podíl brankář Yassine Bounou.

Zkušený brankář marockého původu v rozhovoru pro klubové stránky zmínil: "Máme za sebou výborné zápasy a zvláště na ten s Realem budeme samozřejmě hodně dlouho vzpomínat. Teď mám pocit, že se mi daří snad úplně všechno, na co sáhnu. Vím, že to nevydrží pořád, ale minimálně v dalších dnech a týdnech se pokusím přenést tento pocit také na hřiště. Doufám, že předvedeme proti zkušenému soupeři dobrý výkon."

To bude Girona potřebovat i proto, že její soupeř rozhodně formu nepostrádá. Nadějí by pro domácí mohlo být to, že z Girony si Real Sociedad ještě nikdy tři body neodvezl, přičemž naposled odsud odjížděl, aniž by vstřelil branku. To už ale bylo před dlouhými sedmi lety a za tu dobu ušel Real Sociedad velký kus cesty. Tehdy oba kluby hrály v Segundě, nyní se Real Sociedad bije v Evropské lize.

Ani v ní nedělá španělskému fotbalu žádnou ostudu. A v první lize se mu také daří, jak dokázal například v minulém kole. Poté, co nadělil tři branky Vardaru v rámci EL, si obdobný výsledek přinesl také do LaLigy a rovněž Eibar odjížděl ze San Sebastiánu s přídělem tří branek. I díky tomu patří La Realu aktuálně sedmé místo.

Stále je ale na čem pracovat, jak dodává útočník Willian José. "Naším cílem je vylepšit minulou sezonu, i když v ní se nám také dařilo. Všichni ale víme, že se musíme pořád zlepšovat a neustále na sobě pracovat, abychom se někam posunuli. Cítím z týmu optimismus a chuť hrát kvalitní fotbal, což chceme demonstrovat už v pátek. Uvidíme, co s námi udělala reprezentační přestávka," míní zkušený fotbalista.
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bono - Maffeo, Juanpe, Bernardo, Muniesa, Aday - Portu, Pons, Granell, Borja Garcia - Stuani
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Llorente, Inigo Martinez, Kevin - Xabi Prieto, Illaramendi, Zurutuza - Januzaj, Willian José, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.51 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona11101030:431
2.Valencia CF1183030:1127
3.Real Madrid1172222:923
4.Atlético Madrid1165016:623
5.Villarreal CF1162318:1120
6.Sevilla FC1161412:1119
7.Real Sociedad1152424:2117
8.Real Betis1152421:2017
9.CD Leganés115249:817
10.Girona FC1143413:1615
11.Celta Vigo1142522:1714
12.Getafe CF1134415:1313
13.Espanyol Barcelona113449:1313
14.Levante UD1126312:1512
15.Athletic Bilbao1132611:1511
16.Deportivo La Coruña1132613:2011
17.SD Eibar112276:258
18.Deportivo Alavés112095:166
19.UD Las Palmas112098:286
20.Málaga CF111196:234

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (409)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele