LaLiga - preview 1. kola

17.08.2018, 08:40, aktualizováno 20.08.2018, 08:38
Previews
Španělská liga má dnes na programu dvě dohrávky a ta první bude hodně atraktivní, Valencia v ní bude měřit síly s Atléticem Madrid. Co napravovat má letos Athletic, jeho prvním soupeřem bude Leganés...
Valencia CF - Atlético Madrid  (pondělí 20:00)
Přestože už první kolo španělské La Ligy nabídlo duely obletované Barcelony či Realu Madrid, jednu lahůdku v podobě pondělního utkání Valencie s Atléticem Madrid máme stále před sebou. Právě tyto dva týmy proháněly zmíněné giganty v předešlé sezoně nejvíce a na jejich ambicích se nic nemění ani letos.

Když pomineme lehce kontroverzní prodloužení smlouvy s Antoinem Griezmannem, jež lze snadno označit za ústřední přestupní úspěch madridského klubu, největší novou posilou týmu Diega Simeoneho je Thomas Lemar. Francouzský reprezentant a někdejší tahoun Monaka dorazil do hlavního města Španělska za strhující částku sahající k 70 milionům eur, což z něj snadno učinilo nejdražší posilu Atlética v klubové historii. Na rozdíl od leckterých svých rovněž drahých předchůdců se navíc Lemar těší Simeoneho okamžité podpoře, což se ukázalo již v nedávném evropském superpohárovém duelu s Realem Madrid a nyní by bylo velkým překvapením, kdyby se neobjevil v základní sestavě.

Také Valencie v létě posilovala, byť ani zdaleka ne za takto vysoké cifry. Projekt kouče Marcelina, jenž zbídačené Los Che vytáhl zpět do Ligy mistrů, pokračuje druhou kapitolou s novými tvářemi v podobě Daniela Wasse či Michyho Batshuayie, jenž dorazil na hostování z londýnské Chelsea. Jedinou ztrátou pro pondělní střetnutí je absence portugalského míčového kouzelníka Guedese, zatímco Simeone pro změnu postrádá Lucase Hernándeze vinou karetního trestu.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Piccini, Garay, Gabriel, Gayá - Soler, Parejo, Kondogbia, Wass - Mina, Rodrigo
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Savić, Godín, Luis - Koke, Rodrigo, Saúl, Lemar - Griezmann, Costa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.32 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - CD Leganés  (pondělí 22:00)
Poslední pondělní dohrávku španělské nejvyšší soutěže obstarají Athletic a Leganés. V minulé sezoně nasbíraly oba celky shodný počet bodů a skončily na šestnáctém respektive sedmnáctém místě. Zejména pro baskický klub se jednalo o katastrofální sezonu, kterou už nechce opakovat.

Athletic Club chce rychle zapomenout na loňské trápení a v letošní sezoně by rád opět bojoval o evropské poháry. Kádr oproti minulé sezoně doznal jen pár změn, tou nejvýraznější je určitě odchod brankáře Kepy do londýnské Chelsea. Třiadvacetiletého brankáře mezi tyčemi nahradí Remiro.

Rojiblancos povede do nové sezony Eduardo Berizzo, který koncem května nahradil neúspěšného Josého Ángela Zigandu. Berizzo bude mít u kormidla týmu jediný cíl, neopakovat záchranářské práce z minulé sezony. Baskové si moc dobře uvědomují, že důležitý bude začátek soutěže. Hned v prvním kole se na San Mamés představí Leganés.

Ten mohl být s minulou sezonou spokojen. Sedmnácté místo nezní příliš atraktivně, znamená ovšem záchranu a v případě madridského celku splnění hlavního cíle, k tomu všemu Leganés přidal účast v semifinále poháru. Rovněž na jeho lavičce došlo ke změně, úspěšného Asiera Garitana nahradil Mauricio Pellegrino. Společně s ním pak zamířilo do Madridu velké množství nových tváří.

Oba celky už se dobře znají z minulých sezon. Za dva roky působení Leganésu v nejvyšší soutěži se utkaly čtyřikrát a trochu překvapivě mají spolu naprosto vyrovnanou bilanci, tedy každý tým po jedné domácí výhře, zbytek dělba bodů.

Baskové se musejí obejít bez Herrerína a k dispozici nebude ani Íňigo Martínez. Dva hráče postrádá i Leganés. Útočník Szymanowski má zdravotní potíže a Vesgův start je s otazníkem. Přitom právě pro Mikela Vesgu je utkání hodně pikantní, neboť do Leganésu zamířil z Bilbaa.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Remiro - Yuri, Núňes, Álvarez, Marcos - López, García, Muniain - Williams, Aduriz, Susaeta
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Serantes - Juanfran, Muňoz, Siovas, García - Eraso, Pérez, Zhar, Gumbau, Rolan - Carrillo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.65 - 5.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - SD Huesca  (neděle 18:15)
Před čtyřmi lety byl stadion Ipurua dějištěm historického momentu, když na prvoligové úrovni zaznamenal debut domácí Eibar, a nyní se tak na témže stadionu děje znovu, ovšem s tím rozdílem, že premiérovým účastníkem La Ligy je hostující Huesca.

Letošní nováček se má od svého nedělního soka rozhodně co učit a může jen doufat, že baskického fotbalového trpaslíka dovede co nejlépe napodobit. Tým Josého Luise Mendilibara má za sebou letní přípravu jako na houpačce, ovšem výsledkům z přátelských utkání nelze přikládat větší důležitost, byť v tomto případě došlo i na přímý duel těchto dvou mužstev s vítězným koncem pro Huescu v poměru 2:1.

Eibar ovšem v ostrém zápase bude přesto favoritem, přestože se bude muset obejít bez zraněných stálic Pedra Leóna s Ivánem Ramisem. Kostra týmu z minulých let zůstala takřka neporušena, snad jen s výjimkou japonského forvarda Inuiho, jenž odešel do Realu Betis. Nahradit by jej měl mladičký talent Barcelony Marc Cardona a zálohu přišel posílit gijónský Sergio Álvarez.

Od hostů lze očekávat opatrný herní přístup se zataženou obranou a spoléháním na protiútoky, o které by se měli starat rychlonozí Gallar, Longo a Cucho Romero, jenž se v letní přípravě uvedl obzvláště nadějně. Obvyklý držitel postu pravého křídla Akapo si na úvod sezony musí odpykat ještě zbytkový dvouzápasový distanc z loňské sezony, v níž Huesca zvládla postoupit do La Ligy přímo z druhého místa.

Vzhledem k tomu, o jak mimořádnou událost se pro Huescu jedná, lze očekávat početná fanouškovská návštěva do sektoru hostí, který by na drobném stadionu Ipurua měl praskat ve švech. "Je to jejich první rok v první lize, takže sem přijde spousta lidí, protože jde o historický moment. A budou plní nadšení," prohlásil José Luis Mendilibar. "Sice jsme v přípravě na jejich půdě prohráli, ale tohle bude zcela odlišný zápas. Na druhou stranu, pokud si budeme myslet, že nás čeká lehký zápas, tak prohrajeme znovu."
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Peňa, Oliveira, Arbilla, Cote - Herbías, Álvarez, Escalante, Orellana - Enrich, Kike
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Werner - Miramón, Pulido, Etxeita, Luisinho - Gallar, Musto, Melero, Gómez - Cucho, Longo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.59 - 5.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Sevilla FC  (neděle 20:15)
V neděli večer vstoupí na kolbiště nového ročníku také další pohárový adept, Sevilla. Ambiciózní celek, který byl přes léto hodně aktivní, začne svou pouť na půdě Raya Vallecana v Madridu. A zatímco hosté jsou adeptem na poháry, domácí bývají řazeni na hlavní účastníky boje o záchranu.

Sevilla už netrpělivě vyhlíží první duel, na který se všichni její fanoušci hodně těší. Sevillské FC totiž přes léto potkala celá řada změn a nejeden fanoušek si klade otázku, jak silná nyní Sevilla bude. Tou nejzásadnější změnou je zcela jistě příchod nového trenéra, který se ujal vlády nad lavičkou i taktickými schématy. Jmenuje se Pablo Machín a přes své mládí i poměrně neznámé jméno si už dokázal vydobýt respekt.

V minulé sezoně totiž koučoval Gironu a chvílemi se s ní dokázal pohybovat dokonce na pohárových příčkách! Provinční celek jednoznačně zvedl a mnohokrát se stal těžkým oříškem pro větší jména, takže se zájem o jeho služby velmi rychle zvedl. Boj s několika dalšími soupeři vyhrála Sevilla, která hodlá uspořádat pro talentovaného trenéra ideální prostředí k růstu.

Dojem mladý trenér udělal i na zkušeného hráče Évera Banegu. "Je hodně zajímavé sledovat jeho práci. Umí hráče skvěle motivovat, je opravdu dobrý v tom, co dělá. Cítíte se jako v jedné rodině. Přesně víte, co po vás chce, věnuje pozornost veškerým detailům. Věřím, že pod jeho taktickým vedením budeme hrát opravdu dobrý fotbal," zmiňuje zkušený hráč.

Machín má k dispozici většinu nových posil, a to včetně českého brankáře Tomáše Vaclíka. Jistou výhodou nově se formujícího mužstva by mohl být fakt, že Sevilla spolu už několik ostrých zápasů odehrála. Kromě španělské Supercopy, v níž těsně nestačila na Barcelonu, to byla také předkola Evropské ligy. Nad Úpjestem i později nad Žalgirisem ale Sevilla dokázala v pohodě vyhrát.

Evropské poháry jsou cílem také pro nadcházející sezonu. Sevilla má na své straně také historické statistiky, které jí při výletu do Madridu notně pomáhají. Když Rayo na své půdě porazilo Sevillu naposledy, psal se rok 2012 a od té doby se daří mnohem více právě sevillskému soupeři. Ten je velkým favoritem také nyní.

Rayo se vrací do první španělské ligy poté, co si jako vedoucí tým připsal velmi dobrou sezonu. Rayo získalo 76 bodů a stalo se druhým nejlepším střelcem Segundy. Hlavním střelcem letošního Raya by měl být opět Javi Guerra, který se už na nadcházející střet velmi těší.

"Sevilla je vynikajícím týmem, který hraje parádní fotbal. Hodně mě baví ji sledovat a jsem velmi zvědav, jak se bude prezentovat s novým trenérem. Věřím, že nás naši fanoušci budou doma hnát za tím nejlepším výsledkem," přeje si Guerra.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Garcia - Advincula, Velazquez, Dorado, Alex Moreno - Pozo, Elustondo, Trejo - Kakuta, Javi Guerra, Embarba
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Mercado, Kjaer, Sergi Gomez - Escudero, Banega, Mesa, Navas - Sarabia, Ben Yedder, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.61 - 3.96 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Getafe CF  (neděle 22:15)
Real Madrid už bez hvězdného Cristiana Ronalda začne sezonu v madridském derby proti Getafe a zároveň si ligovou premiéru na lavičce Bílého baletu odbude Julen Lopetegui. Real patří i po odchodech Ronalda nebo Zidana k hlavním favoritům na španělský titul. Madridský velkoklub by rád z trůnu sesadil Barcelonu a titul získal znovu po dvou letech.

O odchodu Cristiana Ronalda či trenéra Zinedina Zidana se toho napsalo už dost. Real začíná novou éru pod Julenem Lopeteguim a pochopitelně hodlá navázat na četné úspěchy z dob nedávných. Jako klíčové se zatím jeví udržení Luky Modriče, kolem kterého kroužil Inter Milán. Sám nejlepší hráč uplynulého mistrovství světa by si dovedl představit nosit černomodrý dres, prezident Florentino Pérez však o něčem takovém nechtěl slyšet.

Osa Realu je i bez Ronalda víceméně stejná a jelikož za Portugalce nepřišla adekvátní náhrada, více času by měl dostávat talentovaný Španěl Marco Asensio. Posila přišla na brankářský post, kde to sice Real akutně nepotřeboval, protože Keylor Navas chytal spolehlivě, ovšem bude mít co dělat, protože z Chelsea dorazil dělat jedničku Thibault Courtois.

Realu loni liga nevyšla, chuť si ale spravil v Lize mistrů, kde získal už třetí trofej v řadě. Florentino Pérez by se krom evropského trůnu vrátil rád na ten španělský a překazil obhajobu nenáviděné Barceloně. "Začíná náročná výzva, chceme celou soutěž vyhrát, ale aktuálně se soustředíme jen na zítřejší zápas. Budeme čelit týmu, který loni skončil na osmém místě a který má stále stejného trenéra a týmové pojetí. Kromě toho si dobře vedli v přípravě a dobře posílili, takže mají více kvality, než minulý rok," rozpovídal se k zápasu s Getafe Julen Lopetegui.

Obhájit osmé místo bude pro Getafe jistě obtížným úkolem a těžko si představit náročnější začátek, než na Santiago Bernabéu, kde deset let už nevyhrálo. Na druhou stranu Getafe nebude mít na půdě městského rivala vůbec co ztratit. Loni sice oba zápasy prohrálo, ale Real poměrně potrápilo a rozhodně neudělalo ostudu.

Na soupisce Realu bude chybět Jesús Vallejo i posila Álvaro Odriozola. Luka Modrič sice bude připraven, ale protože měl kvůli mistrovství světa delší dovolenou, začne nejspíše na lavičce náhradníků.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal - Isco, Casemiro, Kroos - Asensio, Benzema, Bale
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Rodríguez, Molína
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.71 - 16.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Espanyol Barcelona  (sobota 18:15)
Celta Vigo se v minulé sezoně nakonec nedostala na příčky, po kterých pokukovala, a musela se spokojit s obvyklou druhou polovinou tabulky. Letošní ročník začne před vlastními fanoušky a postaví se proti ní barcelonský Espanyol.

Celta Vigo má před sebou novu výzvu, neboť na její lavičce už stojí a udává taktické pokyny nový muž. Trenér Antonio Mohamed se může těšit na první duel LaLigy, kterou okusí v utkání s Espanyolem Barcelona již v sobotu v podvečer. Uvolněné místo po Juanu Carlosovi Unzuém přebírá i proto, že ambiciózní celek skončil loni až na 13. místě, což vedení ani fanouškům zkrátka nestačí. Celta by opět ráda bojovala o Evropu a k tomu jí má Mohamed pomoci.

Spoléhat může mimo jiné na stálici v týmu, kanonýra Iaga Aspase. Zkušený veterán před duelem s Espanyolem prohlásil: "I když jsem to už zažil tolikrát, tak ty chvíle před novou sezonou jsou pořád nepopsatelné. Pořád se neuvěřitelně těším, fotbal mi schází a nemůžu se dočkat výkopu. Věřím, že jsme od minulé sezony silnější, vyspělejší a že se nám bude dařit," přeje si zkušený hráč.

Problémem pro domácího trenéra by mohl být fakt, že je tým jednak poměrně nesehraný, ale především má mnoho absencí. Z důvodu zranění mu schází Mathias Jensen, David Junca, Okay Yukuslu nebo Facundo Roncaglia. Hosté mají obavy jen o stav Sergia Sáncheze.

Celta se jako již tradičně spoléhá především na domácí prostředí. V jedenácti posledních zápasech na Estadio Balaídos už neprohrála a chce tento stav zachovat také na začátku nové sezony. Espanyolu se zase obtížně dávají branky a ve třech posledních utkání na půdě soupeře se to nepovedlo nikomu z nich.

Zkušený záložník Víctor Sánchez doufá, že se to nepovede ani Celtě. "Těšíme se na duel s Celtou, protože je to velmi dobrý soupeř a chceme vidět, v jaké fázi připravenosti se nacházíme. Bude to hodně náročný zápas, ale nebojíme se. Máme dostatečně kvalitní tým a věřím, že si odvezeme nějaké body," přeje si Sánchez.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Cabral, Araujo, Mazan - Brais, Lobotka, Fran Beltran - Aspas, Maxi Gomez, Sisto
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - J. Lopez, David Lopez, Duarte, Didac - V. Sanchez, Roca, Darder - Baptistao, Borja Iglesias, Piatti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.36 - 3.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Real Sociedad  (sobota 20:15)
V sobotu večer se nově otevřou také brány Estadio de la Cerámica, aby se domácí příznivci mohli po delší době usadit k prvoligovému zápasu. Žlutá ponorka chce zahájit sezonu úspěšně, jenže v cestě jí stojí nevypočitatelný Real Sociedad San Sebastian.

Krátce po osmé hodině večerní budeme svědky souboje dvou týmů, které se hodlají opět probojovat do pohárové Evropy. Tradiční účastník Evropské ligy v podobě domácí ekipy chce využít domácího prostředí k tomu, aby co nejlépe začal novou sezonu. V té minulé skončil na poměrně dobrém pátém místě a to mu zaručilo start v Evropské lize. Delší dobu navíc Villarreal bojoval o šanci zahrát si dokonce Ligu mistrů.

K dosažení tohoto snu mu může pomoci několik posil, které do Villarrealu zamířily. Žlutá ponorka sice ztratila mladého křídelníka Samu Castilleja, ale výměnou za něj přivedla kanonýra Carlose Baccu. Ten působil ve Villarrealu už v minulé sezoně formou hostování a byl to pro něj hodně úspěšný rok. Zaznamenal v něm 18 branek a sedmkrát svou asistencí pomáhal při vstřelení dalších gólů. I letos by měl být velkou oporou.

Trenér Javi Calleja má k dispozici velmi kvalitní a vyvážený mix hráčů, ze kterých chce vyždímat maximum. "Jsem velmi spokojen s tím, jak se vedení celého klubu snažilo získat potřebné hráče. Spolupracovali jsme na našich cílech a věřím, že jsme přivedli ty správné hráče na správná místa. Bylo to trochu hektické léto, ale máme za sebou povedenou přípravu a můžeme být před startem nového ročníku optimisty."

Přesto se Villarreal musí vypořádat s několika nepříjemnými absencemi, které hodně komplikují výběr trenéru Callejovi. Mimo hru jsou zranění Daniele Bonera, Bruno Soriano, Javi Fuego nebo Nahuel Leiva. Hosté postrádají Juanmiho a také Adnan Januzaj. I na toho zkušený trenér Asier Garritano hodně spoléhá a věří, že jeho tým bude schopen produkovat kvalitní a líbivý fotbal.

V rozhovoru pro oficiální stránky klubu poznamenal: "Je jasné, že v prvních ostrých zápasech chvíli trvá, než si mužstvo sedne a sehraje se do té podoby, aby se jeho projev ustálil. Ale pracujeme na tom na každém tréninku a vidím neustálé zlepšení. Villarreal pro nás bude hodně těžkou prověrkou, protože je to zkušený a velmi dobrý tým, ale pokud chceme hrát o poháry, nesmíme se bát těžkých soupeřů."

Domácí Villarreal dokázal v sedmi svých ligových střetech z posledních osmi duelů vstřelit alespoň dvě branky a na jeho útočnou vozbu si Real Sociedad San Sebastian bude muset dávat velký pozor. Jejich letní příprava k tomu moc optimismu nedává, neboť baskický celek z devíti zápasů jen třikrát vyhrál a čtyřikrát si připsal potupnou porážku.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario Gaspar, González, Ruiz, Jaume Costa - Soriano, Caseres, Fornals - Cazorla - Ekambi, Moreno
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, D. Llorente, Moreno, Theo Hernandez - Merino, Illaramendi - Juanmi, Zurutuza, Oyarzabal - Willian José
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.30 - 3.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Deportivo Alavés  (sobota 22:15)
Barcelona vykročí za obhajobou mistrovského titulu ve večerním zápase s Deportivem Alavés a kterýkoliv jiný výsledek, než výhra Katalánců by byl považován za senzaci. Depor se loni udržel mezi španělskou elitou a také letos se chce záchranářským bojům vyhnout obloukem.

Camp Nou v létě opustili opory jako Iniesta nebo Paulinho, ale největší hvězda i nadále zůstává. Lionel Messi povede Barcelonu do sezony 2018/2019 jako kapitán a po odchodu Cristiana Ronaldo do Juventusu zůstává největší superstar celé soutěže.

Nemá cenu se příliž ohlížet za předsezonní přípravou Barcelony. Obecně vzato nebyla výsledkově povedená, na druhou stranu trenér Ernesto Valverde hodně zkoušel a zapojoval mládí a koneckonců největší hvězdy mu i díky mistrovství světa v Rusku a následné dovolené chyběly. Na přestupovém trhu byla Barca poměrně aktivní. Římu přetáhla Malcoma a z Bayernu Mnichov získala čilského záložníka Artura Vidala, který přichází jako jasná náhrada za odchozího Paulinha.

Barcelona už do sezony vstoupila ziskem Superpoháru, když otočila vývoj utkání se Sevillou a výhra se od ní čeká i v souboji s Alavésem. Loni čtrnáctý celek soutěže v prvním kole těsně podlehl Seville, ale nepředvedl vůbec špatný výkon.

Ernesto Valverde má k dispozici takřka všechny hvězdy, až na jedinou výjimku. Zdravotní potíže brání startu Denise Suáreze. Na druhé straně barikády schází Rodrigo Ely a také potrestaný Adrián Diéguez. Deportivo mělo v loňské sezoně velice povedený závěr, díky kterému se nakonec v nejvyšší soutěži zachránilo.

Vzájemné zápasy dle očekávání vyznívají lépe pro Barcelonu, ale především příznivci Alavésu mají v živé paměti senzační výhru jejich celku z před dvěma lety. Depor tehda drze vyloupil Camp Nou, kde zvítězil 2:1. Barcelona se pak dokonale pomstila a v následném zápase v Alavésu vyhrála drtivě 6:0. V loňské sezoně už oba duely ovládla favorizovaná Barca.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Alba, Lenglet, Piqué, Roberto - Coutinho, Busquets, Rakitič - Dembélé, Suárez, Messi
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Aguirregabiria, Navarro, Laguardia, Duarte - Jony, García, Wakaso, Gómez - Sobrino, Guidetti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 12.60 - 31.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girona FC - Real Valladolid  (pátek 20:15)
Real Valladolid se vrací mezi španělskou elitu a úvodní duel po delší odmlce jej čeká už v pátek večer. Zavítá na Estadio Municipal de Montilivi do Girony, kde ho přivítá překvapení loňské sezony.

Real Valladolid je zpět v první lize! Trvalo to pět let od doby, kdy v sezoně 2013/2014 v posledním hracím dni musel smutně odejít z prostředí španělské elity a sestoupil do Segundy. Díky solidní sezoně v ní a především skvěle odehraném play-off je ale zpátky a hodlá se vrhnout do boje se vší parádou. Pod vedením trenéra Sérgia Gonzáleze by si rád připsal první skalp hned v úvodním kole.

Valladolid v souboji o své místo na slunci zdolal nejprve Sporting Gijón a náramně se mu povedlo zejména následující utkání s Numancií, které na její půdě nadělil tři branky. S Gironou se Real Valladolid už několikrát v historii střetl, většinou samozřejmě ve druhé nejvyšší soutěži. Na jejím hřišti už ale svého hostitele hodně dlouho neporazil.

Teď by moc rád využil toho, že v Gironě se hodně věcí změnilo. Největší změnou je bezesporu odchod talentovaného a uznávaného trenéra Pabla Machína, který se vydal pracovat do Sevilly. Tato odměna ho nemohla minout, protože v minulé sezoně s Gironou dokazoval velké věci. Provinční tým považovaný za outsidera vytáhl i bez většího kapitálu na pohárové příčky a jen výrazné propady výkonnosti nakonec Gironu seslaly "až" na desáté místo.

Úkol zaujmout jeho místo a napodobit výkony z loňského roku má před sebou Eusebio Sacristán, muž mnohem zkušenější. Ten se nebude v prvním kole moci spolehnout na služby zraněného Mojici nebo diskvalifikovaného Adaye Beníteze.

Přesto svému novému týmu věří. "Čeká nás hodně náročný zápas, protože mužstvo není na začátku ročníku ještě tak sehrané. Navíc proti nám stojí Valladolid a u nováčků nikdy nevíte, co přesně očekávat. Nicméně hrajeme v domácím prostředí a uděláme maximum pro to, aby naši fanoušci odcházeli spokojení. Jsem si jistý, že máme vše potřebné pro výhru."
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bono - Porro, Espinosa, Juanpe, Muniesa - Granell, Pons, A. García - Portu, Stuani, B. García
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Moyano, Olivas, Calero, Nacho - Fernández, Mohamed - Keko, Plano, Suárez - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.67 - 5.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Levante UD  (pátek 22:15)
Posílený Real Betis se již v pátek večer naplno zapojí do nového ročníku LaLigy. Do Sevilly totiž zavítá Levante, které se v minulé sezoně v pohodě zachránilo a tentokrát chce své postavení ještě vylepšit.

Hned na úvod jej ale nečeká nic snadného. Levante je zvyklé bojovat o záchranu - většinou až do posledních chvil. Na tom hodlá vedení stavět a ani přes letní přestupové okno se kádr příliš neměnil. Většina opor zůstala věrná klubovým barvám a fanoušci se tak musí obejít pouze bez Jeffersona Lermy, který zamířil do anglické Premier League. Místo něj se pokusí v záložní řadě bojovat Černohorec Vukčević, který se stal nejdražším přestupem Levante.

Úkol začlenit jej do sestavy má před sebou trenér Paco López. "Je pravda, že jsme prodali skvělého hráče, ale takovou ekonomicky výhodnou nabídku jsme nemohli odmítnout. Jsem přesvědčen, že jsme po všech stránkách posílili. Naše vedení dělá maximum pro to, abychom měli brzy kompletní kádr, který bude připraven se prát o vyšší místa. Tu touhu se prosadit jsem dobře viděl už v přípravě."

Levante už s Realem Betis sehrálo několik velmi povedených duelů. V poslední době je ale i z nich vidět, že Real Betis nabírá na síle a dlouhodobě se mu daří zlepšovat se. Za posledních pět soutěžních konfrontací Levante nezískalo ani bod a Real Betis se vždy radoval z plného počtu. Levante se daří alespoň střílet branky, které v posledních pěti utkáních padly vždy alespoň dvě.

Trenér López se nyní musí obejít bez Armanda Sadika, Emmanuela Boatenga a Ericka Cabaca. Domácí Béticos postrádají veterána Joaquína a zřejmě také mladšího útočníka Cristiana Tella. Do hry by se naopak mělo zapojit duo letních posil Sergio Canales s Williamem Carvalhem. Právě tímto přestupem na sebe Béticos výrazně upozornili.

Po velmi vydařené loňské sezoně se jim totiž povedlo probojovat se do Evropské ligy. Tým trenéra Quiquého Sétiena produkuje zajímavý fotbal, který by mohl Levante dělat hned na úvod velké potíže. Ani Betis navíc nezahálel a vhodně doplnil kádr na postech, kde jej nejvíce tlačila bota. Jednou z nových posil je zkušený obránce Sidnei.

Na tiskové konferenci někdejší hráč Deportiva zmínil: "Jsem moc rád za možnost, kterou mi Betis dal. Přišel jsem do Realu, protože je tady skvělý tým s velkými ambicemi. Téměř okamžitě mě přesvědčili, že tohle bude to správné místo pro mou další kariéru. Věřím, že se nám bude dařit a dokážeme ještě vylepšit loňské postavení. K tomu je důležité, abychom se co nejdříve sehráli jako tým. Už se nemůžu dočkat, až v novém dresu vyběhnu na trávník," popisoval obránce.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
López - Mandi, Bartra, Feddal - Barragán, Carvalho, Guardado, Firpo - Canales, Morón, Boudebouz
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Olazábal - Coke, Postigo, Pier, Toňo - Campaňa, Doukouré - Morales, Bardhí, Jason - Martí
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.47 - 5.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad00000:00
 Valencia CF00000:00
 Girona FC00000:00
 Levante UD00000:00
 Real Valladolid00000:00
 Getafe CF00000:00
 Real Betis00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Athletic Bilbao00000:00
 Sevilla FC00000:00
 Deportivo Alavés00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 FC Barcelona00000:00
 Villarreal CF00000:00
 Real Madrid00000:00
 Rayo Vallecano00000:00
 SD Huesca00000:00
 SD Eibar00000:00
 Celta Vigo00000:00
 CD Leganés00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (884)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele