LA LIGA - SOUHRN 5. KOLA

29.09.2003, 19:20
Aktuality
Po pátém kole došlo ve Španělsku ke střídání stráží na první příčce. Doposud vedoucí Deportivo La Coruňa totiž utrpělo porážku v Pamploně s místní Osasunou, čehož využila Valencia, která v magnetu kola jasně přehrála doma Real Madrid. Z premiérového vítězství v sezoně se radovaly hned tři celky – Celta, Málaga a Albacete.

Valencia – Real Madrid 2:0 (1:0). Ve šlágru pátého kola se utkali poslední dva šampióni španělské nejvyšší soutěže. Domácí se museli obejít bez zraněného Pellegrina a jeho krajana Ayaly, kterého nechal trenér Benitez po podpisu nové smlouvy sedět celý zápas pouze na lavičce a od úvodních minut dal šanci Navarrovi. Realu zase chyběli zranění Raúl s Helguerou, naopak na poslední chvíli se uzdravil Zidane. V sobotním večeru měla Valencia raketový nástup a už v páté minutě ji dostal po centru Jorge Lópeze hlavou do vedení Mista. Ten dostal v základní sestavě přednost před Brazilcem Oliveirou. Náskok domácích mohli brzy zdvojnásobit Vicente a Albelda, ale ani jeden v dobré příležitosti neuspěl. Rozjetou Valencii pak nezastavil ani moment z 29. minuty, kdy byl pro svalové zranění vystřídán Argentinec Aimar. Na jeho místo přišel Oliveira a byl to právě on, kdo po změně stran stanovil konečný rezultát. V 72. minutě totiž nekompromisně zakončil Barajovu akci a vstřelil tak svou premiérovou ligovou branku v dresu Valencie po příchodu ze Santosu. Domácí se tímto vítězstvím vyhoupli do čela dvacetičlenného startovního pole, Real klesl na třetí příčku.

Osasuna – La Coruňa 3:2 (3:1). Do pátého stoprocentní Deportivo přijelo do Pamplony s cílem prodloužit svou vítěznou sérii. Jenomže už na letišti přišlo o obránce Romera, jehož uštkl had a je v nemocnici. V samotném zápase pak hosty smetla domácí pětiminutová smršť. Nejprve totiž ve 21. minutě dostal domácí do vedení Puňal, když proměnil pokutový kop nařízený po faulu Héctora na Mohu. O chvíli později přidal druhou branku po Bakayokově přihrávce Iván Rosado a báječnou pětiminutovku baskického celku zakončil ve 25. nešťastník Hector, který si do vlastní sítě srazil Valdův míč. Až poté se ke slovu dostali také hosté a ve 28. je zpět do hry vrátil po Víctorově centru přesnou hlavičkou Luque. Do druhého poločasu poslal kouč La Coruni Irureta útočníka Trestána, ale ani on se proti dobře organizované domácí obraně nedokázal prosadit. To se povedlo až v nastaveném čase Uruguayci Pandianimu, který vybojoval ztracený míč a překonal Sanzola a v šestém letošním utkání vstřelil svůj šestý gól.. Více však už hosté nestihli a ztratili tak první místo v tabulce. Naopak Osasuna se díky historicky vůbec prvnímu vítězství nad Deportivem na stadionu El Sadar vyhoupla na čtvrtou příčku.

Bilbao – San Sebastian 1:0 (0:0). Stadion San Mamés byl svědkem prvního baskického derby v nové sezoně. A bylo to derby jak se patří, protože rozhodčí Medía Dávila rozdal celkem dvanáct žlutých karet, po šesti na každé straně. Rozhodující úder si domácí Bilbao schovalo na 81. minutu, kdy se po Urzaizově přihrávce trefil nádherně z 25ti metrů Tiko. Pro hosty to byla vůbec jejich první porážka v nové sezoně. Bilbao ukončilo šňůru neporazitelnosti San Sebastianu také loni, když ve dvacátém kole zvítězilo doma 3:0.

Celta Vigo – Valladolid 3:2 (0:1). Domácí potřebovali proti Valladolidu konečně naplno bodovat, protože v předchozích čtyřech ligových utkání ani jednou neokusili chuť vítězství. Ani tentokráte to pro ně nevypadalo vůbec dobře a už ve 4. prohrávali po trefě Makukuly, posily z francouzského Nantes. Tentýž hráč po změně stran dokonce zdvojnásobil hostující vedení, když převzal pas z levé strany a prosadil se přes Cacerese. Jenomže domácí poté vrátil zpět do hry v 56. Jesuli a galicijský celek pak na hřišti jasně kraloval. Vyrovnání zařídil dvacet minut před koncem po Juanfranově centru Milosevic a dokonalý obrat dokonal o deset minut později Rus Mostovoi, který přetavil v rozhodující branku centr Jesuliho.

Santander – Villarreal 0:2 (0:1). Villarreal zatím ještě letos neokusil hořkost porážky a v Santanderu navlékl na tuto šňůrku již dvanáctý korálek. Klíčovou roli hráli bývalí hráči Barcelony. Utkání se však mohlo od úvodu vyvíjet v neprospěch hostujícího celku, kdyby v šesté minutě Javi Guerrero proměnil pokutový kop. Další rána pro domácí tým přišla na konci první půle, kdy byl vyloučen záložník Diego Mateo. Villarreal poté převzal otěže zápasu do svých rukou a v 68. ho do vedení dostal střídající Sony Anderson. Brazilský útočník pak byl i u druhé branky hostí, když po jeho přihrávce přidal pečetil výsledek Riquelme.

Zaragoza – Betis 0:1 (0:0). Průběh zápasu včetně výsledku hodně připomínal úvodní vystoupení Zaragozy v letošní sezoně před svým publikem. V prvním kole proti La Coruni měli domácí také více ze hry, ale nakonec po brance Pandianiho odešli s prázdnou. “Katem“ Zaragozy se tentokráte stal Brazilec Assuncao, který se trefil v 81. z trestného kopu z 25ti metrů.

Espanyol – Málaga 1:2 (0:1). Na Olympijském stadionu se utkali dva celky, které letos ještě neokusili chuť vítězství. Větší vůli po něm projevili hosté a v 36. se po trefě Romera ujali vedení. Domácí kanonýr Tamudo pak sice v 57. po Bertránově centru hlavou vyrovnal, jenomže Espanyol stejně jako třeba v předchozím domácím utkání s Villarrealem nezvládl závěr zápasu. V 84. totiž neuhlídali Salvu, který si naběhl na Luqueho přihrávku a zajistil Málaze všechny body.

Albacete – Mallorca 2:0 (1:0). Vedle Celty a Málagy se z premiérového vítězství v této sezoně radovalo také Albacete. Proti venku bezzubé Mallorce ji do vedení dostal už v 17. Parri, který překonal Franca z trestného kopu. Hostující brankář se poté několikrát před přestávkou vyznamenal, když zneškodnil pokusy s chutí hrajících hráčů Albacete. Deset minut před koncem však byl i on krátký na Mikelovu hlavičku po Peňově centru z levé strany.

Sevilla – Murcia 1:0 (0:0). V zápase podprůměrné úrovně držel loňského vítěze Segunda Division brankář Juanmi. Stadion Sancheze Pizjuana rozjásal až ve třetí minutě nastaveného času Antonio, který dorazil míč do sítě poté, co ho vybojoval Uruguayec Dario Silva.

Atl. Madrid – Barcelona 0:0. Trápící se menší z madridských klubů bylo v utkání s Barcelonou aktivnějším týmem, k čemuž velkou měrou přispěla dvě vyloučení hostujících hráčů. Nejprve se totiž šel v 57. předčasně osprchovat Cocu a o dvacet minut později ho následoval Brazilec Motta. V úvodu zápasu to dvakrát zkoušel Ronaldinho, ale na Burgose si ani v jednom případě nepřišel. Na přelomu první půle se Atletiko radovalo ze vstřelené branky, když do vlastní sítě zamířil hlavou Marguez, ale sudí Ibanez tento gól pro faul Torrese na hostujícího obránce neuznal. Další promarněnou příležitost si na své konto připsal ve 30. Kluivert. Do druhého poločasu nahradil zraněného Burgose v domácí brance Juanma. Nejzaměstnanějším mužem druhé části hry byl barcelonský brankář Valdés, který nejprve vyrazil Torresův pokus a v poslední minutě zneškodnil hned tři domácí střely včetně hlavičky de los Santose. Bezbranková remíza se mezi těmito dvěma kluby zrodila vůbec poprvé v historii, protože v předchozích 133ti vzájemných střetnutích diváci viděli minimálně jednu branku. Atletiko se tak propadlo až na sestupovou osmnáctou příčku a v pěti zápasech vstřelilo jedinou branku.



KRONIKA LA LIGY 2003/2004

BILANCE: 6-1-3, skóre 13:9 celkově 21-15-14, skóre 67:49
BRANKY: 116, průměr: 2,32 na zápas
DIVÁCI: 289683, nejvíce Atl. Madrid - Barcelona (55000), nejméně Santander - Villarreal (12160), celkem 1441757, průměr: 28835 na utkání
ŽLUTÉ KARTY: 28:27, celkově 121:129, průměr: 5 na zápas
ČERVENÉ KARTY: 1:2, celkově 7:7
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: 4 - Canizares (Valencia), 3 - Molina (La Coruňa), Contreras (Betis), 2 - Sanzol (Osasuna), Westerveld (San Sebastian), Notario (Sevilla), Valdes (Barcelona), Aranzubía (Bilbao), Reina (Villarreal), 1- Arnau (Malaga), Bizarri (Valladolid), Miki (Mallorca), Burgos (Atlético), Laínez (Zaragoza), Ricardo (Sanrander), Roa (Albacete)

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (11)

Přidat komentář
Mr.Jindros

A je to tady, Real narazil na trochu silnejsi obranu a sesypali se jak domecek z karet a to jim chybel Ayala......... Real ¨v obrane SUX

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím. Valencia má jednu z nejlepších obran v La Lize,ale až po nás. Jinak Real se už veze.

Reagovat
HOST*pomorosoký

Valencie je nejlepší .Real - samé hvězdy a hovno s toho nevím za co je platí , i když umí hrát nejlepší fotbal - hovno s toho .Já to říkám pořád, že Valencie je nejlepší.

sparta buzerantů parta dostane pětku a pojede domů

lazio jsou zase čuráci ale stejně vyhraje

zkurvená sparta

čus chlapi

Reagovat
Webmaster

Je to nutný takhle nadávat? Tady se mluví slušně...

Reagovat
Kily

Barcelona má lepší obranu než Valencia?????????????????????????????????? Tak to sis asi spletl fotbal s basketbalem, ne.

Reagovat
antimadrista

Barceloňák má zcela pravdu.

Reagovat
Mr.Jindros

HAHA

Reagovat
Mr.Jindros

LOL, Barcelona je uplne nevyrazna.... :-/ na obranu Valencie nema ta Barceloncka ani nahodou, otevri oci a mysli trochu objektivne

Reagovat
smazaný uživatel

Barca už má KONEČNĚ jednu z nejlepších obran, ale útok je pro změnu v horším průměru.

Reagovat
antimadrista

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoduše si vás dáme stejně jako Real! Jen se bojím že ani to vás pak nezastaví v těch přiblblejch názorech! Děláte jenom ostudu!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele