LA LIGA - SOUHRN 38. KOLA

25.05.2004, 01:22
Aktuality
Real Madrid prohrál popáté za sebou a skončil v tabulce nakonec až čtvrtý. Po Barce se před něj v tabulce dostala i La Coruna. Do Poháru UEFA se po výhře nad Osasunou dostala také FC Sevilla. V boji o záchranu porazil Espanyol góly v posledních minutách Murcii a odsoudil k sestupu Vigo s Valladolidem.


Přímo do Ligy Mistrů postupuje mistrovská Valencia s druhou Barcelonou. Do předkola této soutěže jdou La Coruňa s Realem Madrid. Pohár UEFA budou hrát Athletic Bilbao s FC Sevillou. Do Segunda division sestupují Valladolid, Celta Vigo a Murcia.


REAL MADRID - SAN SEBASTIAN 1:4

Real Madrid se ze zlého snu nevymanil ani v posledním zápase sezony. Naprosto zdecimovaní a zoufalí Galacticos dostali doma čtyři góly od San Sebastianu a klesli na čtvrtou příčku tabulky. San Sebastian hrál se svým soupeřem chvílemi až bago.

Domácím chyběli pro zranění či karetní tresty Salgado, Raúl Bravo, Cambiasso, Guti, Zidane a Beckham, což se ukázalo jako příliš velkým oslabením. Na hriště tak vyběhl i debutant Jordi López. Real hrál ve složení César, R. Carlos, Helguera, Pavon, Meíja, Borja, Jordi, Figo, Solari, Raúl, Ronaldo. Ani San Sebastian nehrál v nejsilnějším složení, místo Nihata či Xabiho Alonsa se dostali na hřiště Boris, De Paula či Xabi Prieto.

San Sebastian začal lépe a brzy se dostal do vedení. Xabi Prieto centroval od rohového praporku, Kovačevič přeskočil dotírajícího obránce i vybíhajícího Césara a hlavou poslal hosty do vedení. Dlouhé minuty se hra utápěla ve středu hřiště, Raúl hlavičkoval po Figově centru nad, Ronaldův gól nebyl pro ofsajd Roberta Carlose uznán. Hosté byli efektivnější, po necelé půlhodině se odražený míč dostal k Xabimu Prietovi a ten pěknou střelou z hranice pokutového území zvýšil.

Domácí fans začali pískat, někteří dokonce Estadio Santiago Bernabeu opouštěli. Další ránu dostal Real o čtyři minuty později. Rekarteho centr našel na malém vápně zcela volného De Paulu a ten lehkým obloučkem překonal Césara. Ještě do přestávky přidržel Ronalda ve vápně Potillon a k penaltě se postavil Figo - jediný hráč, který neztratil v posledních týdnech kredit. Proměnil a vykřesal pro Real naději.

Do druhé půle vstoupil Real přece jen lépe, Solari však střílel jen doprosted branky. Ronaldův gól nebyl uznán, jelikož si útočník při zpracování míče pomohl rukou. Další Solariho střela byla zblokována a to bylo ze strany Realu vše. Z brejku mohl zvýšit náskok hostí Kovačevič, ale nastřelil přízemní střelou vybíhajícího Césara. Po faulu Figa na Alkizu zvýšil z penalty Xabi Prieto. Domácí byli zcela zdecimovaní, nebyli schopni si vyvinout jakýkoliv tlak, s nadšením hrající jedenáctka San Sebastianu si chvílemi mezi protihráči hrála bago.


ZARAGOZA - FC BARCELONA 2:1

Přestože Barca prohrála v Zaragoze, udržela se díky výbuchu Realu doma se San Sebastianem na druhé příčce a nemusí tak v příštím ročníku Ligy Mistrů do předkola. Hosté nastoupili v nejsilnější sestavě, chyběl jen Puyol a místo Overmarse hrál od začátku reprezentant Gabri. První zahrozili domácí, Daniho střelu musel likvidovat Víctor Valdés, Villovu zblokovala nad obrana. Do vedení však šla Barca. Bronckhorstův centr hlavičkoval zpět Xavi a Saviola halfvolejem prostřelil Zaparaína. Barca byla lepší, Ronaldinho trefil z trestného kopu tyč. Za domácí se do šancí prosazoval Cani. Nejprve mu jeho volej skvěle kryl Valdés, poté však už přišlo vyrovnání. Generelo přetáhl centr až na zadní tyč, kde číhal právě Cani a prostřelil Valdése. Hosté jakoby se dozvěděli o poločase stav z Madridu a hráli v druhé půli na půl plynu. Do dvou velkých šancí se dostal domácí Soriano, ale v obou případech trefil brankovou konstrukci. Gól padl až po zpětné přihrávce Villy a tentokrát už přesné střele Soriana. Barca se snažila vyrovnat, ale ani Motta, Oleguer ani Saviola na dobře chytajícího Zaparaína nevyzráli.


VALENCIA - ALBACETE 0:1

Ani gól Arandy a prohra s Albacete nemohla Valencii zkazit oslavy mistrovského titulu a zisku Poháru UEFA. Domácí mysleli na všechno možné, jen ne na fotbal, Juan Sanchéz hrál v dresu Valencie poslední zápas své kariéry a vysloužil si pro tuto příležitost nejen základní sestavu ale i kapitánskou pásku. Do první šance se dostal domácí Xisco, když prošel po levé straně, ale vystřelil těsně nad. Do další šance nacentroval Mistovi Sissoko, ale jeho přízemní střelu Almunia vyrazil. Ve druhé půli hosté přebrali iniciativu a z první vážné šance vytěžili jediný a rozhodující gól. Střelu Parriho Canizares vyrazil, ale k míči se dostal Aranda a skóroval do odkryté branky. Valencia zabrala, po centru Misty ale střílel nad Angulo. Druhý gól hostí mohl dát po Munteanově přihrávce Alvaro Rubio, ale Canizares situaci dobře přečetl a šanci zneškodnil. Vyrovnat mohl ještě po akci Misty Oliveira, ale i když obešel i brankáře Almuniu, trefil jen boční síť.


SANTANDER - LA CORUŇA 0:1

Depor vyhrál na Santanderu a nakonec skončil na třetím místě tabulky. Domácí se i přes prohru udrželi v první lize. O všem rozhodl jediným gólem zápasu Pandiani. Aktivněji začal Santander, ale střela Matea šla mimo tyče. Na druhé straně zblokovali obránci Pandianiho střelecký pokus. Zápas byl vyrovnaný, domácí Cristian Alvarez nebezpečně odcentroval a míč se odrazil od jednoho z obránců na tyč Munuovi branky. Poté už přišla gólová situace. Munua vykopával, Valeron lízl míč hlavou k Pandianimu, ten se kličkou do středu zbavil obránce a střelou k tyči nedal Aouatemu šanci. Ve druhé půli měli domácí jasně více ze hry, hosté bránili hubenou výhru. Náskok zvýšil Valeron, ale branka nebyla pro ofsajd uznána. Santander zahrozil Afekovou střelou po centru Javiho Guerrera vedle. Po špatné malé domů obránců Deporu střílel jen slabě Javi Guerrero a Munua jeho pokus kryl, stejně jako o pár minut později Afekovu ránu, kterou vyrazil na roh. Benayounovi v šanci ukopli na poslední chvíli míč hostující obránci.


MALAGA - BETIS 2:3

Betis otočil zápas v Malaze, a tak byla pravděpodobná rozlučka kouče Víctora Fernandeze vítězná. Domácí se ujali vedení po dvaceti minutách hry. Salva kopal penaltu, Contreras ji sice vyrazil na tyč, ale při následné dorážce se už Salva nemýlil. Betis nesložil zbraně, ale ještě do poločasu prohrával už o dvě branky. Miguel Angel centroval, Canabal se prosadil v hlavičkovém souboji s Arzuem a překonal Contrerase. Po hodině hry snížil Dani. Na pravém křídle se skvěle prosadil Joaquín, poslal míč do pokutového území, kde obstaral Dani zakončení. O devět minut později našel Benjamínův centr na bližší tyči Juanita, který hlavou vyrovnal. Domácí se snažili strhnout vítězství na svou stranu, v přemíře snahy zranili i gólmana Contrerase, ale branka padla na druhé straně. Denilson centroval a Dani hlavičkou rozhodl.


VALLADOLID - VILLARREAL 3:0

Valladolid sice porazil rozdílem třídy Villarreal, ale ani to mu k záchraně nepomohlo. Pro hosty naopak prohra znamenala ztrátu příčky, ze které se postupuje do Poháru UEFA. Lépe začali hosté, ale ani José Mari ani Sonny Anderson si na Bizzarriho nepřišli. Hostující gólman Reina zase musel zasahovat po Salesově střele levačkou. Do vedení poslal Valladolid po půlhodině hry Losada, když propálil klubko hráčů před sebou a Reina byl bez šance zasáhnout. Ve druhém poločase viděl za faul na Zapatu červenou kartu José Mari a domácí přesilovku dokázali využít ke zvýšení skóre. Xavi Moré skvěle odcentroval a Losada dal hlavou svůj druhý gól. Po dalším centru Morého se prosadil hlavičkou Caminero a rozhodl o osudu duelu. Bohužel pro domácí však vstřelil Espanyol góly Murcii a poslal tak Valladolid do druhé ligy.


ESPANYOL - MURCIA 2:0

50 000 diváků na Olympijském stadionu v Barceloně přišlo povzbudit domácí Espanyol v klíčové bitvě o záchranu s již jasnou sestupující Murcií. Domácí potřebovali k záchraně vyhrát a bylo to od samého začátku znát, když zahrával Espanyol sérii rohových kopů. V několika pološancích však ani Tamudo ani Camara neuspěli. Po dvaceti minutách ukázala svou nebezpečnost také Murcia, když nebezpečně pálil Jensen a Lemmens jeho střelu vyrazil na roh jen s obtížemi. Espanyol byl lepší, Tamudo střílel jen vedle, Womeho pokus šel nad. V druhé půli nejdříve hosté zblokovali střelu Hadjiho, poté mohli otevřít skóre, ale Karanka hlavičkoval v dobré pozici nad břevno. Srdce fanoušků Espanyolu přestalo bít, když trefil hostující Luis García břevno. Na druhé straně trefil brankovou konstrukci sám před Sanchézem Brotem i střídající Raducanu. O minutu později se však míč dostal ve vápně k Tamudovi, a ten konečně získal pro Espanyol vedení. Trefil se přesně k tyči. O pět minut později pečetil záchranu pro Espanyol po centru De La Peni hlavou Lopo.


VIGO - MALLORCA 1:2

Celta Vigo, přestože byla v zápase s Mallorcou, jíž chyběl Eto'o, lepším týmem, prohrála a sestoupila tak do Segunda division. Nejprve spálil obrovskou šanci domácích Edu, když měl před sebou poloprázdnou branku, krátce po přestávce posílil frustraci domácích Edu ještě víc, když neproměnil penaltu nařízenou za Pereyrovu ruku ve vápně. Další šance Viga neproměnili opět Edu, Luccin a Cácerés. Mallorca kontrovala střelou levého záložníka Neného, která skončila na břevně. Pět minut před koncem zničil naděje domácích proměněným brejkem právě Nené. O chvilku později později vysunul Colsa Pereru a ostrované vedli už o dvě branky. Domácí už jen snížili střídajícím Jandrem. Fotbalisty Viga nemusí neproměněné šance tolik mrzet, ani výhra by jim k záchraně nestačila.


BILBAO - ATLETICO MADRID 3:4

V zápase Bilbaa s Atléticem Madrid viděli diváci sedm branek. Z vítězství se radovali hosté, ale na postup do Poháru UEFA to stejně nestačilo. Po počátečním rozkoukávání poslal po čtvrthodině Bilbao do vedení maldíček Iraola. Záložník přebral míč v pokutovém území, obešel brankáře Aragonesese a poslal míč do sítě. O šest minut později Atlético srovnalo, když Paunovičův centr zužitkoval Ibagaza a překonal Lafuenteho. Po půlhodině se po rohu Ibagazy prosadil mezi statickými obránci hlavičkující De los Santos a zařídil hostům vedení. O další dvě minuty později zvýšil na rozdíl dvou branek pro Atlético skvělou sólovou akcí Fernando Torres. Mladý útočník prodribloval obranou soupeře a pravačkou nedal Lafuentemu šanci zasáhnout. V druhé půli snížil náskok Atlética Arriaga. Prošel středem hostující obrany a napálil míč přesně do horního růžku Aragonesesovy branky. Třetí gól Atlética dal hlavičkou po rohu Nana opět Torres. Hned vzápětí nevyužil Torres šanci zkompletovat hattrick, když byl faulován Lafuentem ve vápně, ale z penalty trefil jen gólmanovu nohu. Bilbao ještě snížilo druhým gólem Arriagy, ke kterému doplachtil ztracený centr a další mladíček z baskické líhně ťukl míč ke vzdálenější tyči a do sítě.


FC SEVILLA - OSASUNA 1:0

Sevilla porazila gólem Baptisty Osasunu a vybojovala si účast v příštím ročníku Poháru UEFA. Zápas byl svázaný taktickými pokyny, příliš brankových příležitostí diváci neviděli. Největší šanci první půle měl hostující Morales, ale jeho hlavičku Esteban bravurně kryl. Vedení zajistil v druhé půli domácím Baptista. Pronikl obranou Osasuny a tváří v tvář Elíovi se trefil přesně do levého růžku. Vyrovnat mohl Bakayoko. Jeho první střelecký pokus šel vedle, podruhé hlavičkoval po Punalově rohu nad. Minutu před koncem byli za vzájemnou potyčku vyloučeni Pablo Alfaro s Bakayokem.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele