LA LIGA - SOUHRN 34. KOLA

27.04.2004, 01:39
Aktuality
Real Madrid prohrál velký zápas s Barcelonou, a tak má Valencia po remíze v Bilbau na čele tabulky jednobodový náskok. Ve hře o titul je i Barca, když čtyři kola před koncem ztrácí na Valencii pět bodů. Vigo s Espanyolem opět vyhrály a dotáhly se na týmy před nimi. Boj o záchranu se teď týká osmi celků.

Real teď čeká velký test v La Coruni, Valencia má šanci jít po výhře doma s Betisem do rozhodujícího trháku. Barcu čeká derby s Espanyolem, ale ta musí už jen vyhrávat. Na chvostu tabulky čekají na Espanyol, Vigo a Santander ještě těžké zápasy (všichni s Barcou i Deporem), a tak jsou nejžhavějšími kandidáty na sestup spolu s Murcií. Namočeni sestupem jsou však i Valladolid, Mallorca, Zaragoza, Albacete a San Sebastian. Hodně může napovědět třeba už vzájemný zápas Albacete se Zaragozou v příštím kole. Do druhé ligy sestupují tři týmy.


REAL MADRID - FC BARCELONA 1:2

Ve 34.kole Primera Division přijela Barcelona na Santiago Bernabeu, kde sídlí její odvěký rival Real Madrid. Oba celky nabídly výbornou podívanou, z vítězství se radoval šťastnější tým z Barcelony. Barca se výhrou přiblížila na pět bodů vedoucí Valencii a stále si drží naději na titul.

Hosté přijeli s vizitkou patnácti zápasů bez prohry a svoji úchvatnou sérii se jim podařilo prodloužit. Hosté nastoupili v osvědčené sestavě, v obraně nechyběl Carles Puyol, jen místo Luise Garcíi nastoupil Overmars. Domácím chyběl Ronaldo, jehož jako obvykle nahradil Solari, na místě defenzivního záložníka nastoupil místo Gutiho Cambiasso, ve středu obrany hráli Helguera s Raúlem Bravem. Raúl González nastoupil netradičně s několikadenním strništěm, očistcem procházející Beckham byl dohola.

Zápas začaly oba týmy jako obvykle s maximálním nasazením, hra se rychle přelévala na obě strany, oba celky toužily po vedoucím gólu. Po Cambiassově vysunutí se do šance řítící se Raúl srazil s Puyolem, ani po čistém souboji Solariho s Puyolem ve vápně nemusel sudí pískat pokutový kop. Hosté se osmělili Xaviho střelou mimo tyče. V dresu Realu opět kouzlil Zidane, patičkou prodloužil na nabíhajícího Roberto Carlose, ten se pokusil vysunout do uličky další patou dalšího spoluhráče, ale obrana Barcy stihla odvrátit.

V další šanci hostí se málem ocitl Saviola, ale měl centr na příliš dlouhou nohu, hlavička Raúla Brava šla vedle branky. Pak přišli chvíle pro Ronaldinha, nejprve nepřesně hlavičkoval, poté jeho trestný kop zeď přizvedla nad Casillasovu branku. Barca vypadala herně lépe, domácí se snažili ostrými zákroky vyprovokovat nevyzpitatelného Davidse. Nebezpečně střílel po zemi Beckham, ale jeho tečovaná střela šla vedle, navíc domácí ani nekopali roh.K trestnému kopu Realu se postavil Beckham, ale při jeho zahrávání uklouzl a míč letěl vysoko nad. Nebezpečnou střelu Ronaldinha vyrazil Casillas. Helguera zahrál ve vápně rukou, mohl se pískat pokutový kop.

Poté se začali na Santiago Bernabeu dít velké věci. Při sérii šancí domácích, se hosté ubránili jen díky notné dávce štěstí a skvělému Víctoru Valdésovi. Nejprve Zidaneho střelu snad jedinou svou chybou v zápase Valdés jen vyrazil, vzápětí však skvěle zasáhl proti Raúlově dorážce. Míč se odrazil ještě do cesty dobíhajícího Roberto Carlose, ale jeho dělovku zázračně vyhlavičkoval z brankové čáry poté chvilku otřesený Puyol. Po následném kopu střílel Figo špičkou kopačky těsně vedle.

Další neskutečný závar přišel po Beckhamově trestném kopu. Ten Valdés vyrazil jen do Raúla, od něj se míč odrazil do břevna, míč vracel hlavičkou zpět k brance okolo Puyolových rukou Figo, ale Valdés jej zázračně na brankové čáře vyrazil. Domácí marně reklamovali, že balon už přešel celým objemem do branky. Real v těch chvílích ždímal Barcu jako citron. Jejím útočníkům se nedařilo podržet míč, a tak se hosté z tlaku nemohli vymanit. Po dlouhé době prověřil Casillase střelou doprostřed branky Davids, na druhé straně trefil Figo svou střelou jen boční síť. Na střely na branku vyhrál Real první půli 10:4.

I druhou půli začal Real velkým náporem. Přečíslení dva na jednoho ale zadupal příliš nízkým centrem Roberto Carlos, po chvíli později střílel nejprve mimo tyče, poté z trestného kopu jen do míst kde stál Valdés. Valdés se zaskvěl i v dalších šancích Realu. Zidaneho uvolnili spoluhráči do uličky, ale ten gólmana Barcy neprostřelil. Stejně tak si vedl i Figo se svou dalekonosnou střelou. Tu Valdése vyrazil na roh, po kterém se už mohli domácí radovat z prvního gólu. Rozehráli ho nakrátko, odvrácený centrovaný míč se odrazil k Solarimu, který nedal přesnou střelou k tyči Valdésovi šanci.

Barca přišla s bleskovou odpovědí. Na hřiště přišli střídající Luis Enrique s Kluivetem a právě druhý jmenovaný vyrovnal. Na centr Cocuho si naběhl Bronckhorst, ten přestože byl v malém ofsajdu, sudí hru nepřerušili, a tak mohl Bronckhorst nacentrovat nabíhajícímu Kluivertovi, a ten už míč zlehka posunul hlavou do sítě. Gól Barcu povzbudil, hra se vyrovnala. Z trestného kopu střílel Ronaldinho lajdácky vysoko nad. Při centru Figa trefil míč do ruky Bronckhorsta, ale ta byla u těla. V další šanci hlavičkoval Figo při souboji s Valdésem vedle.

Poté přišel další klíčový moment. Figo trefil ve skluzu šlapákem Puyola a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Barcelonský obránce poté musel Figův zákrok chvilku rozběhávat za postranní čarou. Vyloučení otevřelo Barce prostor před brankou Realu, několkrát byl při driblování vidět Ronaldinho. Po jedné z Ronaldinhových akcí hlavičkoval nad Kluivert. Solari viděl po dalším ostrém zákroku na Puyola jen žlutou kartu.

Barca se dočkala i vítězného gólu. Na fantastický Ronaldinhův oblouček za obranu si naběhl zcela zapomenutý Xavi a efektní trefou nártem přeloboval povyběhnutého Casillase. Vracející se Raúl Bravo vykopával míč z brankové čáry jen do břevna od něhož se odrazil do sítě. Real zcela odpadl, brejky do otevřené obrany však nedotáhli Ronaldinho a Motta.


BILBAO - VALENCIA 1:1

Valencia jen částečně využila prohry Realu s Barcelonou a získala v duelu v Bilbau jen bod. Právě tento bod je jejím náskokem na čele tabulky. Valencia měla lepší start do zápasu. Po necelé čtvrthodině prolomil ofsajd systém domácích hrotový útočník hostí Ricardo Oliveira a obešel i gólmana Aranzubíu. V tu chvíli mu skluzem zablokoval cestu Lacruz, ale trefil rukou míč. Trefil jej samostatným pohybem ruky, posunul si ho tak dále od Oliveiry, a tak sudí po právu odpískal pokutový kop. K penaltě se postavil Jorge Lopez a s velkým štěstím ji proměnil pod Aranzubíovou rukou. Bilbao vyrovnalo po trestném kopu Yesteho, když hlavou nedal Canizaresovi šanci osamocený Del Horno. Při další šanci domácích skvěle zachránil proti Yesteho střele zblízka opět opora Canizares. V druhé půli už dominovaly obrany, žádné další šance si nikdo nevypracoval.


MALAGA - LA CORUNA 1:1

Deportivo jen remizovalo v Malaze a zřejmě už všechny síly soustředí na Ligu Mistrů. Zápas to byl vyrovnaný, většinou se hrálo ve středu hřiště. Do první šance hostí vyslal Djalminha českou uličkou Tristána, ale ten míč špatně trefil a vystřelil vysoko nad i vedle. Po Djalminhově trestném kopu trefil César hlavou tyč. Gólu se hosté dočkali po dvaceti minutách, když si víctor naběhl na dlouhý pas, obešel posledního obránce a tváří v tvář gólmanu Calatayudovi ho k velké radosti hostujících fans potupil jesličkami. Malaga jěště do poločasu vyrovnala, po křídle utekl Insúa, centr přenechal chytře Salva Canabalovi, který vypálil a přestože si Munúa na míč sáhl, mimo tyče ho nevytěsnil. V druhé půli měla více ze hry La Coruna, ale do gólových šancí se nedostala. A když své šance nevyužili na straně domácích ani Salva ani opět Canabal, tak se body dělily.


ESPANYOL - ATLETICO MADRID 3:1

Espanyol po výhře nad Atléticem Madrid výrazně zdramatizoval boj o záchranu na chvostu tabulky. Zápas začal svižně, hlavička domácího Lopa šla těsně vedle. Na druhé straně střílel po sólovém průniku vedle Torres, stejně tak i o pár minut později jeho spoluhráč Nano. Espanyol tlačil, v šancích byli De la Pena, Hadji, Fredson. Na druhé straně trápila domácí obranu trojice Nano, Paunovič, Torres. Po De la Penove trestném kopu, zachránil proti Alexi Fernandezovi skvělým reflexem Aragoneses, když vyrazil míč na roh, ale z něj už padl první gól zápasu. Na De la Penuv centr naskočil nejvýše Fredson a otevřel skóre. Domácímu Raducanuovi střelu Aragoneses vyrazil. Atlético málem vyrovnalo, ale Jorgeho střelu vykopl z brankové čáry Pocchettino. Druhý gól Espanyolu dal Raducanu po chybě Aragonesese, další ten samý hráč hlavou po centru Hadjiho. Za hosty vstřelil čestný úspěch po rohovém kopu Fernando Torres.


BETIS - SAN SEBASTIAN 2:1

Betis si vyhrou nad San Sebastianem udržel šanci na Pohár UEFA, hosté se prohrou namočili do sestupových starostí, když mají na Espanyol k dobru už jen tři body. V první šanci byli hosté, když Karpinův centr ve skvělé pozici minul Nihat. Hned z protiútoku se radovali domácí. Skóre otevřel po pěkné sólové akci Benjamin, když nedal gólmanovi Albertovi žádnou šanci. Pět minut poté byli baskům ještě hůř. Joaquín našel dlouhým pasem Daniho, ten přeloboval Alberta a dostal Betis už do dvougólového vedení. Po půlhodině hry fauloval ve vápně Varela Karpina, míč na penaltu si postavil sám postižený Karpin, ale Prats jeho úmysl vystihl a střelu vyrazil na roh. Hosté přece jen snížili, když si na přesný pas Xabiho Alonsa naběhl Nihat a prostřelil Pratse. Druhá půle mnoho vzruchu nepřinesla, ale nakonec mohli hosté přece jen vyrovnat. Juanito fauloval ve vápně Nihata, ale nařízenou penaltu kopl příliš lajdácky Kovačevič a Prats ji vyrazil.


VILLARREAL - MURCIA 1:0

Villareal udolal na domácím hřišti už tradičně dobře venku bránící Murcii a udržel si své naděje na evropský fotbal účastí v Poháru UEFA i příští rok. V první půli se domácí jen velmi těžko prosazovali a měli jen jednu šanci. Po Callejově rohu hlavičkoval dobře Arruabarrena, ale míč zblokoval jeden z hostujících obránců. Po hodině hry se aktivnější Villareal přece jen dostal do vedení. Guayre pronikl po pravé straně, nacentroval na Quiqueho Alvareze, a ten se střelou z pokutového území nemýlil. Murcie přidala, ale soupeř jí šanci zkorigovat výsledek nedal.


VALLADOLID - MALLORCA 1:3

Mallorca vyhrála ve Valladolidu a škrábe se pryč ze sestupových příček. Naopak Valladolid postupně klesá tabulkou, na první sestupovou příčku má k dobru už jen bod. Do vedení poslal Mallorcu přesnou střelou z levého křídla, kterou nedal brankáři Bizarrimu žádnou šanci Delibašič. Vyrovnat se podařilo Losadovi, ale pak už stříleli jen hosté. Vedení mohl vrátil Mallorce volejem z kraje pokutového území Chema, ale další gól hostí dal až dalekonosnou střelou Correa. Třetí gól dal volejem opět Correa.


VIGO - PAMPLONA 1:0

Celta Vigo zachraňuje svou ligovou příslušnost na poslední chvíli. K vítězství nad Pamplonou jí pomohl vlastní gól Inakiho Munoze, a tak Vigo ztrácí na nesestupovou příčku už jen dva body. Nejprve prověřil domácího gólmana Cavallera trestným kopem Pablo García. Domácí kontrovali Giovanellovou střelou zdálky, kterou Sanzol vyrazil na roh a také Eduovým pokusem, který šel ale příliš nad. Pak přišli černé chvíle Pamplonského Munoze. Nejprve trefil po pěkné individuální akci jen tyč, poté si srazil míč do vlastní sítě, ve snaze odvrátit Eduův centr před nabíhajícím Giovanellou.


SANTANDER - ALBACETE 0:2

Albacete vybojovali nesmírně cenné body na půdě Santanderu, pro domácí prohra znamená po vcelku klidné sezoně vážné záchranářské problémy. Oba týmy začali opatrně, první šance přišla až těsně před přestávkou a hosté z ní hned vytěžili vedoucí gól. Pacheco se skvěle uvolnil, vystřelil, Ricardo jeho střelu neudržel a Pacheco ji už bez potíží napálil do sítě. Po necelé hodině hry Albecete své vedení zvýšili. Arandův centr přiťukl Munteanu Redondovi, a ten nemohl nedat. Santander se na vážnější odpoveď nezmohl.


ZARAGOZA - FC SEVILLA 4:4

Osm branek padlo v zápase mezi Zaragozou a Sevillou, oba týmy se nakonec rozešli smírně. Domácím hrdinou byl útočník Villa, který vstřelil všechny čtyři branky svého týmu, žel pro svůj tým neměli příchuť vítězství. Hosté v početní převaze vyrovnali v poslední minutě zápasu. Pro Zaragozu je zisk bodu však v boji o záchranu zoufale málo. Do vedení poslal hosty po rohovém kopu Casquerro, jehož neuhlídal Movilla. Zaragoza kontrovala trestným kopem Ponzia, který skončil na břevně. Vyrovnání přinesl až Villa po centru Savia a chybě gólmana Estebana. Ještě do poločasu šli domácí do vedení, když našel opět Savio centrem Villu, a ten se trefil přesně k pravé tyči. Krátce po změně stran vyrovanal svým druhým gólem dalekonosnou střelou Casquerro. Chvilku nato vrátil domácím vedení z tresného kopu opět Villa. Čtvrtý gól nedělní one man show vstřelil Villa z penalty, když ho ve vápně fauloval Pablo Alfaro. Po hodině hry se ale karta obrátila, když byl po faulu na Casquerra ve vápně vyloučen domácí Toledo. Nejprve proměnil Baptista rezultující pokutový kop. A jelikož trefil domácí Juanele ve své šanci jen tyč, přišla ještě možnost pro hosty. Baptista našel v poslední minutě svým pasem Carlitose, který se v zakončení nemýlil a vydoloval pro hosty bod.


Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele