LA LIGA - SOUHRN 21. KOLA

27.01.2004, 17:34
Aktuality
Po tomto kole se zpět do čela tabulky dostal po výhře nad Villarealem Real Madrid. První příčku mu přepustila Valencia, která prohrála doma s Pamplonou. San Sebastian vyhrál 5:2 ve Vigu a vystoupal už do středu tabulky. Výhru Santanderu nad Murcií zařídil hattrickem Javi Guerrero. Barcelona je po výhře v Seville sedmá se ztrátou 15 bodů na Real.

REAL MADRID - VILLAREAL 2:1
Realu Madrid se podařilo v posledních pěti hektických minutách uhájit jednogólový náskok s nebezpečným Villarealem a udržet tak skvělou letošní bilanci na domácím hřišti. O zlomení série se bude za 14 dní pokoušet Malaga. V dresu bílého baletu dostal od začátku důvěru obránce Mejía. Oba týmy začaly aktivně se snahou o útočný fotbal. Do dvou dobrých šancí se dostal Guayre, Casillas však byl připraven. Hra se ale brzy změnila. Po čtvrthodině poslal podél Reiny míč do sítě Solari a odstartoval tlak Realu. Střely Ronalda a Beckhama brankář Villarealu kryl. Zvláště Beckham to neměl se soupeřem jednoduché, stal se několikrát terčem hrubších zákroků, patrně za nevyřízené účty z podzimního zápasu. Navíc když Angličan pravděpodobně nebyl ve své kůži po vyloučení v pohárovém duelu s Valencií. První půle skončila Ronaldovou akcí zakončenou střelou vedle. Real začal druhý poločas ve snaze zvýšit náskok, a to se mu také brzo povedlo po Ronaldově ráně levačkou z vnějšku pokutového území. Brazilec si sice ve čtvrtečním pohárovém zápase natáhl sval, ale nyní opět nastoupil a odvděčil se gólem. Real polevil, ale hosté se dlouho nedokázali dostat do větší šance. Až tři minuty před koncem se hlavou prosadil Ballesteros. V nastaveném čase mohl senzačně vyrovnat Víctor, ale jeho pokus šel nad.

FC SEVILLA - FC BARCELONA 0:1
Do první šance se dostala Barca, ale po perfektním centru Xaviho sřílel Luis García těsně nad. Na druhé straně mohl valdesovu chybu potrestat Baptista, ale jeho pokus šel také nad. Ronaldinho neúnavně tvořil, gól Barcelony přišel ale v pravého křídla po centru Luise Garcíi. Na hranici ofsajdu si na něj naběhl Kluivert a hlavou poslal míč nad vybíhavším gólmanem Estebanem do sítě. Do druhé půle nastoupila Sevilla důrazněji, lépe kombinovala a na dlouhé minuty přišpendlila svého soupeře na jeho vlastní polovinu. Barca ale dobře bránila a Sevillu do mnoha šancí nepustila. S Baptistovým trestným kopem si Valdés poradil, ten Daría Silvův skončil na břevně. Ani další šance domácí nevyužili, a tak se body stěhovaly na Nou Camp.

VALENCIA - OSASUNA 0:1
Valencia prohrála doma s Osasunou a přepustila tak Realu Madrid vedení v tabulce. Valencia měla v tomto zápase navrch, Canizares si jen zřídka sáhl na míč a kapituloval jen po vlastním gólu Pellegrina. Největší šanci domácích spálil hlavičkou těsně nad nepokrytý Jorge López. Na jediném gólu zápasu měl ale velkou zásluhu Pamplonský útočník Webo. Pronikl po levém křídle podél Ayaly a jeho střelu Pellegrino ve snaze odvrátit ji na roh, tečoval za záda gólmana Canizarese. Druhou půli strávili hosté staženi na své polovině a čekali na brejky. Po jednom z nich Josetxův pokus zneškodnil Canizares. Valencia se proti pozorné obraně hostí jen těžko prosazovala. Z marné snahy pramenilo jen Carboniho vyloučení, poté co si v hlavičkovém souboji pomohl rukou proti Pablo Garcíovi, a ten pak zůstal ležet na trávníku.

BILBAO - LA CORUNA 1:0
Depor prohrál v Bilbau a vzhledem k prohře Valencie propásl tak příležitost dotáhnout se blíže na čelo tabulky. Na lídra tabulky z Madridu ztrácí šest bodů. V první šanci zápasu byl Duscher, ale domácí jeho střelu zblokovali. Na druhé straně spálil po centru Gurpegiho velkou šanci Urzaíz, ale netrefil zblízka poloodkrytou branku. Valeronovu hlavičku lapil Aranzubia, agilní Luque pronikl po levém křídle, ale místo střely volil přihrávku do nikam. Tristánův gól nebyl pro ofsajd uznán, a tak se blýskalo na druhé straně. Ezquerro se probíjel obranou hostí, nezištně přiťukl nabíhajícímu Yestemu a ten vypálil na hranici pokutového území. Molina si na míč sáhl, ale vytěsnit jej mimo tyče nedokázal. Úroveň zápasu opadla. Před Luquem stačil na poslední chvíli vyboxovat míč Aranzubía.

ALBACETE - ATLETICO MADRID 1:1
Atletico Madrid zažívá báječnou sezonu, bojuje o ligu mistrů, a tak je bod přivezený z Albacete možná příliš málo. Gólman Burgos se v týdnu nepohodl s trenérem Manzanem, příležitost v brance dostal opět Juanma. Albacete začalo lépe, přehrávalo soupeře ve středu hřiště, žel Aranda ani v jedné z jeho dvou šancí neuspěl. Do vedení se málem dostalo Atletico. Ibagaza získal míč, přihrál Nanovi, jeho střelu Almunia jen vyrazil k Fernando Torresovi, ale ten jej do branky dopravit nedokázal. Po půlhodině se hosté dostali do vedení. Ibagaza byl faulován vně pokutového území a Nano levačkou nedal z trestného kopu Almuniovi šanci, když byl míč navíc ve zdi ještě tečován jedním z obránců. Po přihrávce Arandy odmítl vyrovnání Delporte, po Pedrosově centru zleva netrefil míč přesně hlavou Aranda. Po přestávce bylo Atletico lepším týmem, přesto se Albacete dočkali vyrovnání. Parri utekl po pravém křídle a Lequi si srazil jeho centr do vlastní sítě. Na skóre se pak již i přes šance domácích Buadese a Arandy nic neměnilo.

ZARAGOZA - MALLORCA 1:3
Zaragoza nezvládla domácí souboj s Mallorcou, prohrála a propadla se na sestupovou příčku. O úvodní gól zápasu se postarala čerstvá posila hostí bývalý útočník Patizanu Bělehrad Andrea Delibašič. Jako první se dostal k Neného centru a hlavičkoval jej za Laínezova záda. Domácí byli zaskočeni, a tak hosté vstřelili po dvou minutách další gól. Delibašič uvolnil Brugginka, který zvýšil nádhernou střelou pravou nohou. Přesto se domácím podařilo snížit. Střela za hranicí pokutového území našla Ponzia, aten nezaváhal a poslal míč do sítě. Zaragoza se snažila, ale příliš jim toho Mallorčané neumožnili. O třetí gól se postaral Mallorcy se postaral mladý Brazilec Nené sólem přes polovinu hřiště.

SANTANDER - MURCIA 3:2
Hattrick Javiho Guerrera zařídil Santanderu důležitou výhru nad Murcií. Santander začal aktivně. Juanma hlavičkoval vedle, Benayounova dalekonosná střela prověřila Bonanovu pozornost. Po půl hodině zakončil Benayounův centr střelou zblízka Javi Guerrero a poslal svůj tým do vedení. Dvě minuty před půlí Esnaider vyrovnal. Prošel do vápna, zbavil se tří obránců a prostřelil Ricarda. Do vedení šli opět hosté, když Javi Guerrero přeloboval vyběhnutého brankáře Bonana. Murcia nesložila zbraně a v poslední minutě zápasu vyrovnala. Luis García poslal po odvráceném rohu míč zpět do vápna a David Karanka jej hlavičkoval za Ricardova záda. Santanderským hrdinou byl ale v tomto zápase Javi Guerrero. Jonathan mu poslal dlouhý míč za zkoprnělou obranu Murcie a Guerrero přeloboval vyběhnuvšího Bonana.

VIGO - SAN SEBASTIAN 2:5
V zápase Celty Vigo se San Sebastianem padlo 7 branek, z toho 5 do sítě domácích a Celta tím jen potvrdila, že se jí v tomto ročníku ligy na domácím hřišti vůbec nedaří. Doposud vyhráli jen jednou, a to v září nad Valladolidem. V tabulce sestavené jen ze zápasů doma je Vigo úplně poslední.

Real Sociedad San Sebastián pokračuje ve svém znovuzrození. Od výhry nad Realem Madrid nastartovali Baskové úspěšnou sérii, která pokračovala i zápasem ve Vigu, když tamější Celtě nadělili 5 gólů. Ve Vigu se naopak sklání nad trenérem Lotinou Damoklův meč. Po domácím pětigólovém přídělu od La Coruni přišla další pětka od San Sebastianu.

Konečný výsledek je pro domácí ale přece jen poněkud krutý, zvláště po tom, co se dostali do vedení už v 1. minutě zápasu. Sebastianský López Rekarte zahrával malou domů, ale příliš krátkou. K míči se dostal Gustavo López a pohodlně skóroval. Hostům se podařilo po 20 minutách vyrovnat. Xabi Alonso poslal Kovačevičovi dlouhý pas za obranu Viga a bývalý útočník Juventusu chytrou střelou pravačkou oklamal Cavallera. Těsně před přestávkou si svůj smolný okamžik prožil útočník Viga Miloševič, když po rohu San Sebastianských hlavičkoval míč do vlastní sítě.

Celta byla otřesena, ale pět minut po přestávce se dočkala vyrovnání. Schurrer srazil ve vápně Vagnera a Luccin proměnil pokutový kop. Do vedení poslal hosty vysoce ceněný střední záložník Xabi Alonso, když se jako první dostal ke střele vyraženou Cavallerem a dorazil ji do sítě. Naděje Viga na zkorigování stavu zkomplikoval svým vyloučením obránce Berrizzo, když dostal dvě žluté karty během pěti minut. Hosté početní převahy rychle využili a vstřelili další dvě branky. Nejprve dobře zatáhl míč Gabilondo, přihrál Nihatovi a maličký Turek přesvědčil o instinktu zabijáka. Podruhé se Nihat prosadil o dvě minuty později, když vyběhl do brejku ještě na vlastní polovině, utekl obráncům a překonal Cavallera v tomto zápase již popáté. San Sebastian je už jedenáctý, Vigo je na poslední nesestupové sedmnácté příčce.

ESPANYOL - BETIS 1:2
Espanyol nepotvrdil lepšící se výsledky, prohrál doma s Betisem a zůstává utopen v pásmu sestupu. Betisu pomohl rychlý gól mladého obránce Minga a následné zvýšení Fernanda. Espanyol se pak už zmohl jen na vyrovnání. Z pokutového kopu se trefil Tamudo. Kouč domácích Alex Fernandez po zápase gratuloval rozhodčím, že odpískal pro jeho svěřence pokutový kop. Že ani sám jej neviděl a že to bylo poprvé v sezoně, co rozhodčí posoudil spornou situaci ve prospěch Espanyolu.

MALAGA - VALLADOLID 2:3
V duelu dvou týmů středu tabulky vyhrál Valladolid a byla to jeho už čtvrtá výhra venku v této sezoně. Z první vážné akce zápasu vstřelila Malaga úvodní gól. Gerardo García centroval, k míči se dostal Salva a překonal Bizzarriho. O chvíli později Valladolid téměř vyrovnal, ale Marcosův trestný kop hlavičkoval Fernando Sales těsně vedle. Vyrovnat se podařilo Oscarovi. Míč se dostal k Losadovi, ten jej předložil Oscarovi, a ten skvělým volejem trefil levý horní růžek Arnauovi branky. Po hodině hry vyslal do šance nebezpečný Salva Canabala, ale jeho střela šla do boční sítě. Do vedení se dostali opět hosté. Oscar byl úplně volný ve vápně, dosatl přihrávku a pokořil Arnaua. Třetí gól Valladolidu dal po Ricchettiho trestném kopu na vzdálenější tyč Julio César. Malaga stihla už jen snížit po hlavičce Salvy.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele