LA LIGA - SOUHRN 15. KOLA

08.12.2003, 16:57
Aktuality
Real Madrid vyhrál po 20 letech opět v Barceloně a odskočil svému katalánskému rivalu v tabulce už na 13 bodů. Barcelona je na 11. místě. Santander dostal čtyři góly v Albacete, Betis si alespoň částečně udobřil své fanoušky po čtyřbrankové výhře v San Sebastiánu.

BARCELONA - REAL MADRID 1:2
Real Madrid vyhrál po 20 letech opět v Barceloně a odskočil svému rivalu v tabulce už na 13 bodů. Real nastoupil v nejsilnější sestavě, ve středu zálohy s Beckhamem a Helguerou. Barca začala s velkým respektem ke svému soupeři a s defenzivní zálohou ve složení Xavi, Cocu, Gerard, Motta, Luis García. Zápasu nechyběla skvělá atmosféra. Přihlíželo přes 92 500 fanoušků obou týmů. V první půli měl Real jasně více ze hry, lépe kombinoval, leč přes zhuštěnou obranu domácích se jen těžko propracovával do šancí. Vytěžil ze své převahy několik zajímavých standartních situací, ale příliš jich k ohrožení Víctorovy branky nevyužil. Velmi mu prospělo že se na levý kraj obrany vrátil Roberto Carlos, který dobře bránil i útočil, svůj den měl i Ronaldo, který zle deptal svými přehazovačkami i semknutou obranu soupeře. Barca hrála velmi defenzivně, podnikala vlastně jen brejky, které ale stejně většinou sama zkazila už někdě za půlkou nepřesnou přihrávkou. Obranu domácích držel hlavně velmi dobrý Puyol. První půle mnoho vzruchu nepřinesla. Oba týmy trefili branku soupeře pouze jednou. Xaviho trestný kop Casillas skvěle vytěsnil nad břevno. Real byl efektivnější. Beckham našel nalevo volného Zidana, jeho perfektní zpětnou přihrávku na Roberta Carlose obrana Barcy nečekala a tak měl Brazilský bombarďák dost času vypálit. Jeho střelu tečoval jeden z bránících hráčů a Valdés byl bezmocný. Poločas zakončil velmi nepřesnou střelou v dobré pozici Luis García. Do druhé půle nezbylo kouči Rijkaardovi než posílit ofenzivu. Místo Luise Garcíi a Gabri poslal na hřistě Quaresmu s Overmarsem a Barca hned vyrovnala hru. Hlavně Quaresma, zejména zpočátku nadělal Roberto Carlosovi svou rychlostí starosti. Obrovskou šanci Realu spálil po necelé hodině hry Raúl. Beckham obešel svého strážce na levé straně a poslal báječný centr Raúlovi. Těsně před ním míč skočil a Raúl jej špatně trefil a míč se přehoupnul přes břevno Víctorovy branky. Snaživý byl Kluivert. Přesprintoval půlku hřiště, dostal se až do vápna, ale na pořádné zakončení akce mu již nezbývalo sil. V dalších šanci byl domácí Overmars, ale i jeho ránu vytáhl Casillas. Druhý gól pro Real zařídili Robrto Carlos s Ronaldem. Carlos na křídle si všiml že Ronaldo na hranici vápna úplně sám, poslal mu přihrávku a Ronaldo vypálil. Jeho střela byla tečovaná a zapadla přesně za záda bezmocného Víctora. Od té chvíle se Real uspokojil a zcela vypadl z rytmu. Barca se dostávala do jedné šance za druhou a nemusela na gól čekat dlouho. Po rohovém kopu se nádherně posadil do vzduchu Kluivert a nedal Casillasovi šanci. Hned vzápětí mohl vyrovnat Gerard, ale skvělý Casillas zachránil. Hosté se ale se štěstím ubránili.

VALENCIA - BILBAO 2:1
První šanci měli domácí a hned se mohli radovat z vedení. Jorge López vybojoval míč, nacentroval Vicentemu a ten prostřelil Aranzubíu. V druhé půli se podařilo hostům vyrovnat. Carboni ukopl míč Etxeberríovi jen k Ezquerrovy a pro něj už nebyl problém dopravit jej do sítě. Rozhodující gól zápasu připravil Aimar. Pronikl do vápna a místo střely přihrál úplně volnému Vicentemu a ten opravdu nemohl nedat. Závěr byl velice dramatický. Rufete mohl definitivně rozhodnout z pokutového kopu, ale Aranzubía mu ho kryl. Na druhé straně dostal stejnou možnost Urzaíz, ale vyznamenal se i Canizares.

LA CORUNA - MALAGA 1:0
Malaga nedokázala výsledkově navázat na vysokou výhru nad Barcelonou a podle na Riazoru La Coruni. Depor si vytvořil hodně střeleckých pozicí, Malaga byla díky rychlosti Dudy, Edgara a Salvy nebezpečná z brejků. V první šanci byl po Edgarově centru Duda, ale jeho střelu zblokovali domácí obránci na roh. I v další šanci byl Duda, domácí diváci pískali. Do druhé půle vstoupili domácí mnohem lépe a po hodině hry mohli slavit gól. Na Luqueho trestný kop vyskočil nejvýše Capdevilla a hlavou překonal Calatayuda. Poté se La Coruňští stáhli a cenné vítězství uhájili.

OSASUNA - VIGO 3:2
Osasuna začala aktivně a první gól mohl dát Aloisi, ale centr Gorky Garcíi se mu za Cavallerova záda dostat nepodařilo. Na druhé straně pálil vedle z dobré pozice Jandro. Do vedení šla Osasuna. Izquierdo nacentroval Aloisimu, a ten ji poslal hlavou do vedení. Za hosty zanedlouho vyrovnával José Ignacio. Do druhé půle vstoupili opět lépe domácí. Bakayoko poslal nádherný míč za obranu Aloisimu a ten se trefil do levého horního růžku Cavallerovi branky. Po 70. minutách Aloisi Bakayokovi oplatil skvělou přihrávku a Bakayoko poslal Pamplonu už do dvougólového vedení. Střídající Catanha stihl už jen hlavičkou upravit konečné skóre na 3:2.

SAN SEBASTIAN - BETIS 0:4
Fotbalisté Betisu alespoň částečně utěšili chorá srdce svých příznivců, když rozstříleli San Sebastián na jeho hřišti 4:0. Jejich senzačnímu vítězství napomohl skvělý start do zápasu. Ismael pronikl po levé straně, poslal do vápna skákavý centr a Capi nedal Westerveldovy skvělou hlavičkou žádnou šanci. Brzy dali hosté i druhý gól. Joaquín pronikl obranou a prostřelil bránkáře domácích. Hra San Sebastianu se rozpadla a dohromady jí nedal svým gólem ani Kovačevič. Sudí mu odmávali ofsajd. Po přestávce se domáci trochu zvedli, přesto však Nihat a Kovačevič byli jen stíny hráčů, kteří čeřili vody v horních příčkách Primera División minulý rok. Betis trestal dalšími góly. Capiho střelu Westerveld jen vyrazil a Juanito doklepl lehce míč do sítě. Šanci domácích nevyužil Kovačevič, a tak se opět prosadil výborný Joaquín. Prolomil ofsajd systém a v brejku prostřelil Westervelda podruhé.

FC SEVILLA - ZARAGOZA 3:2
Sevilla dokázala vymazat dvougólové manko v zápase se Zaragozou a nakonec se radovala z vítězství. Jejich hrdinou byl excelentně hrající Podestá, autor dvou branek. První gól zápasu zařídil hostující Galletti. Měl na pravé straně dost času vystřelit a David Castedo jeho střelu nešťastně tečoval do vlastní branky. Po půlhodině hry kopali hosté penaltu. Javi Navarro fauloval Alvara a Villa překonal Estebana. Domácí bleskově odpověděli. Na Martího centr vyskočil Podestá a hlavou propálil Valbuenu. Po vyloučení Generela se hosté stáhli do obrany. Krátce po začátku druhé půle přišlo vyrovnání. Podestá si dobře naběhl na Redondův centr a hlavou překonal Valbuenu podruhé. Sevilla pokračovala v útočení abyla odměněna i vítězným gólem Antonita.

ALBACETE - SANTANDER 4:0
Postrach domácích týmů v tomto ročníku Santander dostal čtyři góly v Albacete. Klíčovým okamžikem byla 40. minuta kdy byl za faul ve vápně vyloučen Nafti a Aranda proměnil pokutový kop. Definitivní uklidnění přinesl Albacete po hodině hry Pacheco. Aranda nahrával a Pacheco prostřelil Ricarda. Santander špatně bránil, a tak se hosté dočkali dalších gólů. Po samostatné akci se prosadil Delporte a vlastní gól si dal Juanma.

MALLORCA - VALLADOLID 1:0
Sedmizápasová série Valladolidu bez porážky byla ukončena na Mallorce gólem Fernanda Correy. Zápas to nebyl příliš zajímavý, rozhodující gól padl po čtvrthodině hry. Anderson Nené obešel dva obránce, jeho střelu Bizzarri jen vyrazil a Correa už jen v pohodě dorazil. Na druhé straně zasáhl dobře proti Oscarovy nadvakrát Leo Franco. V druhé půli už Mallorca spíše jen kontrolovala hru a připsala si tak důležité vítězství na cestě do pohárové evropy.

MURCIA - VILLAREAL 1:1
Murcia byla jen kousíček od důležitého domácího vítězství nad Villarealem. Dostala se rychle do vedení, když po rohovém kopu Luise Garcíi vyskočil nejvýše David Karanka a překonal hlavou Reinu. Do dvou brankového vedení mohli domácí jít v závěru první půle, když Reinovy vypadl z rukou centrovaný míč, ale David Karanka si s dorážkou z těžkého úhlu neporadil. Střeli Karanky a Luise Garcíi v druhé půli šli vedle, a tak v posledních minutách trestal hostující Xisco z brejku.

ATLETICO - ESPANYOL 2:0
Espanyol začal dobře a nadějné příležitosti spálili Tamudo a De la Pena. Tamudo byl dokonce sám před Burgosem. Hostům dělal velké problémy svou rychlostí Fernando Torres. Jednou Toni vyškrábl jeho pokus jen konečky prstů. Po 20. minutách hry byl ale proti Torresově dorážce bezmocný. Espanyol se snažil, vyrovnat mohl z trestného kopu Wome. Velkou šanci promarnil po hodině hry Raúl Tamudo, ale minul volejem perfektní Tayfunův centr. De la Pena střílel z hranice vápna nad. Na druhé straně se trefil z penalty opět Fernando Torres. Gaspar poslal dlouhým pasem za obranu dopředu Rodriga a toho hosté ve vápně faulovali. Torres poslal při penaltě Toniho na druhou stranu.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele