Křížem krážem Evropou: Další impuls pro estonský fotbal

20.09.2016, 21:27
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Ještě v roce 2001 vážně hrozilo, že "příliš chudé" Estonsko bez zázemí nebude schopno uspořádat příští ročník Eurovize. Hlavní televizní stanici vláda dokonce tehdy původně odmítla půjčit potřebné miliony. Nyní byl Tallinn pro rok 2018 vybrán coby hostitelské město evropského superpoháru a na velkou událost se tedy po hudbě třese také fotbal...

Ostře sledovaná pěvecká soutěž se nakonec onoho roku 2002 odehrála v čerstvě otevřené hale pro primární účely hokeje či basketbalu a zhruba ve stejné době se své zbrusu nové arény dočkala také kopaná.

Stadion, pojmenovaný stejně jako nejvyšší soutěž dle prominentního pivovaru A. LeCoq, tehdy znamenal téměř dvojnásobný upgrade oproti kapacitě zastaralého Kadrioru Stadium z 20. let minulého století, když okamžitě pojal přes 9,3 tisíc diváků. Ani takové číslo by ovšem Uefě za dva roky nestačilo.

A tak se v Estonsku v nejbližší době opět budou sypat peníze do fotbalu. Již v srpnu loňského roku se premiér Taavi Roivas na schůzce s tehdejším šéfem evropské kopané Michelem Platinim zavázal, že pomůže financovat rekonstrukci národního stadionu, a tak se i skutečně stane. Již teď na podzim budou spuštěny práce v celkové hodnotě pěti milionů eur, které kapacitu arény navýší alespoň na 15 tisíc.

I tak bude A. LeCoq Arena historicky nejmenším dějištěm klání evropského superpoháru, který se po čtrnáct let nehnul z 18tisícového monackého stánku Ludvíka II., a také celý pobaltský stát lze považovat za nejmenší hostitelskou zemi po roce 2012, kdy akce začala putovat po Evropě. Ani Gruzie, Wales nebo Makedonie (2017) se nenechají zahanbit tím necelým půl druhým milionem obyvatel Estonska.

Přesto návštěva Estonska dává smysl. Jde koneckonců o velice pokrokovou zemi, které celý svět vděčí za Skype, jejíž obyvatelé za parkování rutinně platí svými mobilními telefony a daňová přiznání vyplňují během pěti minut na internetu, a kde se už od roku 2007 nové složení parlamentu určuje pouze online. Hergot, vždyť Estonci jsou dokonce natolik 'cool', že z obyčejného houpání udělali adrenalinový sport.

Jen z tohoto úhlu pohledu vlastně nejsevernější pobaltská země zaráží o něco méně než Ukrajina a jí přiklepnuté pořadatelství finále Ligy mistrů, Estonsko ale zároveň vrchem přidává i jiné pádné důvody jako oslavu svého stoletého výročí (i přes sovětskou minulost pobaltský stát originálně vznikal po první světové válce) nebo opatrně stoupající úroveň národního týmu.

V A. LeCoq Areně je normálně doma FC Flora, desetinásobný a úřadující šampion země, který i ve své poslední mistrovské sezoně v průměru registroval chudé návštěvy o 633 nadšencích. Přesto se expanze národního stadionu estonské vládě vyplatí: na reprezentaci tu totiž na rozdíl od domácí soutěže obyčejně chodí 'plný kotel' a podceňovaný mančaft potom za takové bouřlivé podpory nezřídka šokuje favority.

Zhruba dva kilometry od zčásti středověkého historického centra hlavního města Tallinnu nedávno nezvládli triumfovat například Nizozemci, Chorvaté či Portugalci a s ryzí zlou se tam potázali Rusové nebo Poláci. Roku 2010 se v A. LeCoq Areně pořádně natrápili dokonce i pozdější finalisté Eura z Itálie, v jejichž kvalifikační skupině tehdy Estonci finišovali na zdánlivě neopakovatelné druhé příčce.

Onen barážový úspěch lze vzhledem k neuspokojivým výsledkům v následujících dvou cyklech považovat spíše za anomálii, přesto je nutno zkonstatovat vcelku nezanedbatelný progres...

Ve stopách Marta Pooma

V Estonsku se kopaná historicky netěší žádné silné tradici. "Za sovětské éry byl fotbal vnímán jako sport okupantů. V rámci rebelie tedy Estonci preferovali basketbal a běžecké lyžování," nastiňuje pro FourFourTwo jakousi sportovní hierarchii Angelo Palmeri, provozovatel jediného donedávna aktivního blogu o estonské kopané.

Jestliže tedy počátek milénia zčásti patřil běžkaři Andrusi Veerpaluovi a jeho kolegyni Kristině Šmigunové — dvěma zlatým medailistům z olympijských her v Salt Lake City, respektive Turínu — a necelou dekádu následně v premiérském křesle strávil rovněž bývalý běžkař Andrus Ansip, fotbal mezitím intenzivně strádal. Ještě v sezoně 2009/10, kdy se mimochodem zasadila o nejrychlejší vlastenec v historii kopané (pět sekund), se estonská nejvyšší soutěž oficiálně honosila titulem té nejméně navštěvované ligy v Evropě: v průměru si cestu do ochozů nacházelo ubohých 188 diváků.

Teď už je to o něco lepší, ale pořád špatné; ligový průměr stěží dosahuje tří stovek, což je stále velmi málo v porovnání s takovým basketbalem, který laškuje s tisícovkou a alespoň sporadicky vysílá reprezentanty na mistrovství Evropy. To nicméně musí souviset i s tím, že kopaná v Estonsku zkrátka není pro smetánku, pročež ani úroveň prvoligové kopané není nikterak valná a tedy patřičně vábná.

Ještě loni se za plně profesionální dalo považovat pouze šest celků a stěží stovka doma působících fotbalistů se mohla těšit z pravidelného měsíčního platu. Většina naopak nepobírala ani průměrnou estonskou gáži, která na druhou stranu v Pobaltí (a vesměs celé východní Evropě) nemá konkurenci. Rozpočet mistrovské Flory Tallinn, kterou v 90. letech zakládal autor dětských knih a současný prezident svazu s visáží sedmdesátkového rockera Aivar Pohlak, je lokálními médii odhadován na půldruhý milion eur, tedy něco málo přes desetinu rozpočtu českých šampionů z Plzně.

Amatérské ražení potom zprvu celkem přirozeně nemohl zapřít ani národní tým. Čerstvě nezávislé Estonsko se zkraje 90. let prezentovalo naivním fotbalem, který dle nizozemského žurnalisty Simona Kupera postrádal patřičný důraz i vůli po vítězství. Tvořivý záložník a nově i lodivod seniorské reprezentace Martin Reim prý připomínal "pobaltského Carlose Valderramu", jeho spoluhráči však neměli ani to nejmenší tušení, jak jeho parádní přihrávky přetavit v góly.

Od raně postsovětských časů se každopádně počet registrovaných hráčů více než ztrojnásobil na úroveň zhruba 60 tisíc a podobný skok se pochopitelně udál i v oblasti trenérů nebo rozhodčích. I jen mezi lety 2009 a 2011 se zároveň rapidně zvýšilo množství legionářů, kterých na konci daného intervalu bylo přesně pětatřicet, rozprostřených v deseti různých zemích.

Teď už výčet v zahraničí usazených Estonců vcelku budí respekt: Ragnar Klavan čerstvě přestoupil do Liverpoolu, 18letý Mattias Käit z anglického Fulhamu má být nadlouho lídrem reprezentačního útoku a polský krajánek s pestrou minulostí v ruském Permu, Konstantin Vassiljev, potom národnímu týmu pěti góly vystřílel historickou účast v baráži o Euro 2012. K zářijové kvalifikaci se sjížděla rovná desítka legionářů, přičemž ještě scházelo několik zaběhlých jmen jako Tarmo Kink (Maďarsko), Siim Luts (Česko), Enar Jääger (Norsko), Frank Liivak (Španělsko) či Henrik Ojamaa (Nizozemsko).

I za těchto podmínek je estonská reprezentace stále schopna nepříjemně šokovat, jako když nedávno San Marinu nadělila první bod v dějinách evropských kvalifikací, ale ona šance zahrát si na podzim 2011 s Irskem o účast na evropském šampionátu věru nebyla ani tak důsledkem štěstí jako spíš postupně čerpaných zkušeností za humny.

Těsně před barážovým kláním, které záhy natěšenému tallinnskému publiku přineslo menší ostudu (prohru 0:4), navíc na politické půdě došlo k bezprecedentnímu kroku: třiatřicet členů parlamentu napříč různými stranami vytvořilo speciální skupinu s cílem orodovat za zkvalitnění fotbalového prostředí v zemi a zpřístupnění populárního sportu malým klukům.

Na hmatatelné výsledky takové iniciativy si zatím budeme muset počkat, ale dědictví Marta Pooma je patrné nejen na anglických trávnících. Známý ex-sunderlandský brankář, jehož autobiografie šla v prvním měsíci vyloženě na dračku (prodalo se devět tisíc výtisků), má svého nadějného pokračovatele také přímo mezi tyčemi, kde si Estonci hodně slibují od Matveie Igonena. Devatenáctiletý mladík má za sebou již několik testů v Itálii a v srpnu si vysloužil premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace.

Národní tým je aktuálně po debaklu v Bosně a Hercegovině tak trochu na rozcestí. Švédský kouč Magnus Pehrsson po prohře 0:5 odstoupil a přenechal místo hráčské legendě Martinovi Reimovi. Ten dosud vedl výběr do 21 let, a tak se dá očekávat razantní omlazení kolektivu, kterému ještě nedávno dominovali třicátníci.

Mohou tedy v budoucnu Käït, Liivak či brankář Igonen odtáhnout Estonsko za dalším vysokým umístěním? Zanedlouho patnáctitisícový a bezesporu stabilně napěchovaný stánek v Tallinnu bude dalším solidním výchozím bodem...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

proč v trnave nemaji ambici uspořadat supercup?

Reagovat
Shevchenko

K čemu tady posledně byla ta anketa?

Reagovat
fantomas

K tomu, abych věděl kam příště, až nebudu vědět kam příště?

Reagovat
Shevchenko

Takže na tu cizineckou kvótu se můžeme těšit tak za 4 měsíce?

Reagovat
fantomas

No původní plán byl, že se jí dočkáte za týden od předešlýho dílu, ale... život.

Reagovat
Shevchenko

Škoda, těšil jsem se na ten Charkov

Reagovat
fantomas

Ukrajina dřív nebo pozdějc bude, i s tim, co se děje kolem Dněpru.

Reagovat
stas87

Toto sa paci uzivatelovi Hull City.

Reagovat
fantomas

Tomu tak

Reagovat
HullCity

Pokud nebudeš psát o boršti, ale opravdu takhle srozumitelně napíšeš co se tam děje, tak pochválím další skvělý článek.Nevím, kde jsi vzal, že hejtuji úplně vše co napíšeš...

Reagovat
fantomas

Treba podle toho, ze ti stale tak lezi v krku jedna nevinna slovni hricka z perexu.

Reagovat
HullCity

Když už tak v krknu mi leží to,jak Jan Vertonghen(podle tebe) byl brutálně faulován Zozuljou...

Reagovat
smazaný uživatel

pre článok.

Reagovat
F.Torres

Sčasný?

Reagovat
smazaný uživatel

Estonský mistr má rozpočet 1,5 mio. Eur ( 40 milionů kč) a to je skoro desetina rozpočtu Plzně ? Nemyslím si, že má Plzeň až tak vysoký rozpočet jako Sparta a Slavia...

Reagovat
fantomas

Plzeň i Sparta by měly mít kolem 13m.

Reagovat
smazaný uživatel

To víš odkud to číslo ?

Reagovat
fantomas

Takový byly odhady zhruba před rokem. Dohledatelný je to těžko no.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak dohledatelný jsou výdaje ne? ty byly mezi 12-13 mega u obou.

Reagovat
Uwe háže buly
Reagovat
smazaný uživatel

Hattrick uvádza v ligovom špeciáli pri Plzni 200 mil. Kč, pri Sparte 300, Slavia 250.

Reagovat
smazaný uživatel

u Sparty uz to bude od tyhle sezony vic..

Reagovat
Mr.Mike

tak Sparta měla každoročně zhruba 300 mil. kč..teď si myslím že to ještě o něco stoupne..Slavia ted' po příchodu Číňanů nebude taky tolik zaostávat

Reagovat
ThePigFeathers

Reagovat
pepinho2

Takovej mlaďoch

Reagovat
REPLIKATOR

Estonsko

fantomas

Reagovat
Zajda

Skvelý článek, děkuju

Reagovat
Radin

Reagovat
smazaný uživatel

není impuls jako impuls

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Tak nejak si myslim, ze by pro zeme typu Estonsko, Lotyssko, Litva - byl krok dobrym smerem spojit ligu do nadnarodni souteze. Mala liga, i treba jen o 10 tymech, se zda byt moc velka na tak maly pocet obyvatel, aby to slo ekonomicky drzet na nejake trochu lepsi urovni a zaroven ta soutez mohla realne produkovat lepsi fotbality diky vetsimu poctu tezsich zapasu, coz by zas nalakalo vic penez.

Reagovat
PropanbutanovaBomba

Reagovat
Adalberto.Littleoak

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

státní ligy tu jsou v Evropě od pradávna... jestli chtějí lepší ligu, tak ať si vytvoří jednotný pobaltský stát

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s rozpadem SSSR měli jednu takovou společnou sezónu...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
PropanbutanovaBomba

Reagovat
smazaný uživatel

mal som to stastie, ze pocas dlhych rokov co som vo finsku pracoval som mal eesti za rohom, mal osm isty cas odtial frajerku a velmi casto som sa tam vyskytoval. ja sa ani nedivim, ze im to dali. proste zalobovali a su to natolko racionalni a triezvo uvazujuci ludia, ze namiesto ojebovania to zobrali cisto pragmaticky ako svoju propagaciu. je to maly narod s velkou vnutornou energiou a silou, mozno nie su tak zivelni ani ukecani, ale proste makaju lebo maju z jednej strany rusov, ktori by ich kedykolvek mohli zozrat a z druhej strany maju finov a svedov, ktori sa na nich kukaju viac-menej zvrchu a s jemnym despektom. a to je pre nich hybnou silou prezitia. akurat o tyzden idem do tartu na konferenciu, bude tam super, tesim sa !

Reagovat
Komat

Můžu potvrdit. Já tam dělal celýho magistra a v Tallinnu jsem žil. Estonsko je o parník jinde než ostatní pobaltský státy a co se inovativnosti týče, tak bohužel i před námi... vždyť já už tam před pěti lety měl v tý jejich občance čip a elektronicky podepisoval, jezdil MHD, chodil do knihovny a kdybych byl Estonec, tak můžu jít i k volbám přes internet - vše s jednou kartou! A teď se podívejme do peněženky, kolik těch kartiček na tohle všechno máme my, o Opencartách a lítačkách ani nemluvím.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom žádná. Net všude je taky fajn. BTW, celý magistr? To mě zajímá, jak jsi k tomu přišel a jaké jsou podmínky?

Reagovat
Komat

Podmínky jsou v pohodě. Životní náklady podobný jako u nás. Kdyžtak mi napiš zprávu a řeknu víc...

Reagovat
smazaný uživatel

Máš SZ.

Reagovat
pawelFCB

Island nebude ve FIFA 17 !!!

Jeho funkcionáři odmítli nabídku EA SPORTS ve výši 15 000 dolarů. Islandu tyto peníze přijdou hodně málo. "když kupují naše práva, tak je chtějí skoro zadarmo" zní od funkcionářů Islandu

Reagovat
veikko

Tak jsou holt blbí, no. Spíše mi tam chybí Alžírsko a hlavně Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Černá Hora.

Reagovat
Jeňa

I ukrajinská liga chybí

Reagovat
ZB 07

A Česko

Reagovat
ZB 07

Teda česká liga samozřejmě...

Reagovat
REPLIKATOR

...samozřejmě nechybí

Reagovat
veikko

Nevím, jestli se tehdy EA urazilo, že jsme chtěli moc peněz nebo nevím proč tam už zase nejsme.

Reagovat
smazaný uživatel

Je tady nějaký odborník na fotbal v Estonsku? Zajímá mě tým Infonet, kde se tak najednou vzal mezi Levadií, Florou a Nomme? Díky

Reagovat
Robbie

hrajete tam Voskoboinikov, u nich hodně dobrý hráč

Reagovat
popltak

Je to prakticky stejný případ jako Nomme Kalju, které se na vrchol mezi Floru a Levadii dostalo v posledních letech. Tým byl založený myslím před 13 lety teprve a mají i možná nejlepší zázemí a silného sponzora. V týmu mají TOP mladé hráče z Estonska - Igonen, Harin, Avilov, Rattel, doplněné zkušenýma Mašičev, Kruglov a poslední roky mají v týmu nějaké Afričany - v minulých sezonách to byl Manucho, který si ligu dával s prstem v nose, teď tam mají další 2... jo a samozřejmě mají "mega" star ligy zkušeného Voskoboinikova.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

infonet dlhe roky hral nizsie ligy az kym sa jeho majitelia nerozhodli, e to vyskusaju trosku vyssie, na profesionalnejsej urovni (v estonsku je iba 6 profesionalnych/poloprofesionalnych klubov momentalne). trosku zainvestovali do vyssich platov a tym padom prilakali zopar dobrych hracov z levadie a flory plus nejakych z vonku. toto garantuje uspech v uplne slabej estonskej lige. z toho su potom prijmy z uefy za miesto v lige, nejake pohare a za to sa daju kupit nejaki lacnejsi africania, ktori vsak na estonsko bohate stacia, nasledne zainvesteovali do akademie v tallinskej stvrti lasnamae (tallinska verzia petrzalky, kedysi tam hral ligu ajax lasnamae, ktori su teraz v lige stvrtej). maju velmi slusny detsky futbalovy program, baza sa nachadza presne uprostred lasnamae, takze decka to maju blizko domov. zapasy hraju vylucne na svojom ihrisku v lasnamae, je to v podstate umela trava, nejake sedacky dookola, vedla je sportovy areal a moderna sportova hala, vcelku pekne prostredie. navstevy okolo 200 - 300 ludi na zapas, na levadiu alebo floru o trosku viac.

Reagovat
popltak

Ty návštěvy jsou fakt tristní. Sleduju Sillamae Kalev a kdybych je neznal a díval se na jejich zápas doma poprvé, tak bych si myslel, že sleduju okresní přebor... Infrastruktura, hřiště, návštěvnost totální tragédie a osobně se divím, že je tam nechala hrát UEFA poháry..

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
Pasha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele