Konverzační příručka pro Willyho Sagnola

19.11.2014, 21:49
Fejetony
Trenér Bordeaux Willy Sagnol způsobil 5. listopadu mezinárodní poprask, když se veřejně vyjádřil ke "kvalitám typického afrického fotbalisty". Posledních 14 dní se ve francouzském fotbalovém prostředí neřešilo nic jiného, tedy až do doby, kdy se provalily finanční skandály v Marseille a Ligue 2. Je však Sagnol skutečně vinen?

Jeho předchůdce Francis Gillot je možná skvělým trenérem, ale rozhodně se nedá označit za nějakého ambiciózního bojovníka; naposledy na sebe upozornil v souvislosti s Bielsovým Marseille, o němž prohlásil, že "domácí kouč by nikdy nedonutil Francouze takhle běhat". Sagnol je jiný - nehledá žádné výmluvy, odmítá pesimismus a bývá všeobecně chválen za to, že se vyjadřuje jasně a přímo k věci. Jeho dva týdny starý rozhovor pro noviny Sud Ouest byl toho krásným příkladem.

"Výhodou typického afrického fotbalisty je, že není drahý, je okamžitě připraven bojovat a má velkou fyzickou sílu. To však ve fotbale není vše, potřebujete i techniku, inteligenci a disciplínu," prohlásil bývalý skvělý obránce, načež se strhla obrovská vlna nevole. Alespoň tedy z oficiálních míst - takový Lilian Thuram už hezkých pár let nedělá nic jiného, než že obviňuje všechny z rasismu. Jenže to je pouze hraná pseudokorektnost. Zdravý rozum podle všeho zůstává už pouze na internetových fórech, kde má většina lidí jasno: Sagnol neřekl nic špatného, zkrátka pojmenoval věci jejich pravými jmény.

Lidem jako je Piara Powar, šéf organizace FARE (Football Against Racism in Europe), se to kritizuje snadno; už jeho jméno prozrazuje, že nejspíš bude sám trochu nahnědlý, takže od něj jen těžko očekávat objektivní názor mimo rámec pečlivě nalajnové mezinárodní multikulturní lobby. Podle něj je Sagnolův výrok klasickou ukázkou kolonialistického myšlení, jenže Willy má svoji hlavu a může si říkat, co chce. Stačí se ostatně podívat na kádr Bordeaux - kdo v týmu tvoří hru a stará se o kreativitu? Jaroslav Plašil. Kdo vyniká fyzickou silou, dře na hrotu a je dobrý pouze ke střílení gólů? Cheick Diabaté. Šach mat.

Sagnol se nesmí nechat umlčet těmito hnusnými pomluvami; mluví totiž pravdu. Typického černého fotbalistu skutečně poznáte podle toho, že je velký, černý, silný a hloupý. Popírat tento výrok by bylo jako snažit se popřít, že Země je kulatá. Kdyby se mladý kouč nemusel bát osidel přecitlivělé xenofilie, jistě by doplnil svůj výrok o další všeobecně známá fakta, jako například že tito fotbalisté také všichni umí rapovat a hrát na basu.

Protože se Sagnolovým bojem soucítíme, přinášíme mu několik dalších pravd, cennou to munici v boji proti větrným mlýnům. Všichni přece víme, že typického arabského fotbalistu je třeba hlídat, aby v půlce rozehraného zápasu nepadl tváří k zemi v modlitbě (nebo dokonce nepostavil v nestřežené chvíli na tréninkovém hřišti mešitu). Typický východoasijský fotbalista potřebuje pečlivě sestavený jídelníček, protože je schopen sežrat všechno, co se hýbe. Je mu to ale třeba vysvětlit trpělive a pomalu, protože umí kung-fu.

Totéž platí i pro typického tureckého fotbalistu; budoucí zaměstnavatelé by měli zajistit, aby před zápasem nesnídal kebab. Typický jamajský fotbalista se pokusí propašovat v dredech do kabiny marihuanu. Dále tu máme finanční problémy - před typickým českým fotbalistou je třeba pečlivě zamykat skříňky, což na druhou stranu není třeba připomínat typickému židovskému fotbalistovi. Typicky ruským fotbalistům zase příliš nevoní kapitalismus a mohou začít vyžadovat, aby v kabině bral každý stejně.

Delikátní opatrnost v přístupu k hráčům se vyplatí například i u typických australských fotbalistů, jejichž kousnutí bývá jedovaté. Taktéž typický irský fotbalista může reagovat na kritiku vyexováním lahve whisky a výzvou k pěstnímu souboji. Typický rumunský fotbalista zase zná triky z dětství, které strávil mezi upíry. Opačný problém může nastat u typického kanadského fotbalisty, jemuž je naopak záhodno vysvětlit, že se soupeři nemusí omlouvat za spáchaný faul. A pokud už dojde k rozmíšce a bude potřeba vytřít krev a vycídit kachličky, pomůže mít v týmu typického polského fotbalistu.

Černoši si mohou Sagnolovi vyhrožovat, jak chtějí; sami dobře vědí, že zdravý rozum hovoří proti nim. Že na ně publikum občas bučí? To je toho. Tomáš Rosický přece také nehrozí odchodem ze hřiště, když na něj celá tribuna huláká, že krade a chlastá a ať táhne zpět do východní Evropy, odkud přišel. Takové věci se ve fotbale zkrátka dějí. Pouze lidi jako Powar, Thuram a jim podobní z nich dělají takovou vědu. Protože jsou černí.

A to se ještě ani nezmiňujeme o tom, jakou kritiku si vysloužila statečná ochránkyně francouzství Marine Le Pen poté, co si alžírští přistěhovalci dovolili na francouzské půdě slavit na mistrovství světa postup Alžírska. Co si o sobě myslí? Že když je člověk nějaký béni-oui-oui, tak si před ním sedneme na zadek? Každý by měl povinnost fandit výběru země, na jejímž území se právě nachází. My přece také na dovolené v Chorvatsku automaticky fandíme Chorvatsku. Až se na mistrovství světa kvalifikuje Vietnam, vydáme na to zákon.

A černoši? Nic neodvolávat, nijak se neomlouvat - stejně je to jejich chyba. Když jim tak vadí, že jim lidé připomínají, že jsou černí, neměli se narodit černí.


obrázek


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (518)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Co je tenhle článek za slátaninu? Styl vyjadřování je jako na základce a ty myšlenky docela taky. Tohle není konstruktivní debata o problému.

Reagovat
smazaný uživatel

Vy ste analfabet?

Reagovat
smazaný uživatel

jste...

Reagovat
smazaný uživatel

tam to máte biele na čiernom

Reagovat
smazaný uživatel

Blbost, článek fajn, jenom je z autora cítit až přílišné multi-kulti smýšlení Sagnol normálně ( i když bez jakékoliv korektnosti) popsal běžného afrického fotbalistu ... To, že jich většina vyniká fyzickým fondem je prostě fakt. Fakt, který by se sice dal říct xkrát jinak, aby nezpůsobil takové pozdvižení a pořád se nerozebíral, ale fakt. Všude se najde výjimka a může jich být hodně, ale v porovnání s většinou pořád bude platit, že Afričané vynikají hlavně tím, co řekl (např. viz naše liga a Kweuke, Bony, Costa, Neves (Kapverdské ostrovy)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Posledni Kovboj

tak Bony a Nando zrovna vynikali primarne necim jinym

Reagovat
smazaný uživatel

Nando v Baníku teda vynikal celkem tím, kolik toho byl schopný naběhat a jak bojoval. A taky tím, že jsme ho byli schopní v té době snad jako jedinou zahraniční posilu zaplatit. Takže Sagnolova slova splnil do puntíku.

Reagovat
smazaný uživatel

Bony vynikal a pořád vyniká primárně tim, že když dostane balon, roztáhne stehna a nikdo emá šanci dostat se k balonu blíž než na tři metry.

Reagovat
fantomas

Takže je "prostě fakt", že normální africkej fotbalista neni inteligentní, technicky zdatnej a disciplinovanej? To sou mi věci tohleto...

Reagovat
Talker

Ty jsi tu odborník na africký fotbal - jak by jsi popsal typický subsaharský tým? Ano, jde o nějaké předsudky, ale opravdu jsou totálně mimo?

Výjimky se najdou, ale ty se najdou všude, jak píšu níže.

Reagovat
fantomas

Nijak, nejde to.

Ještě nějaký otázky?

Reagovat
Talker

Nevidím důvod.

Reagovat
fantomas

Mít další otázky? Príma.

Pokud nevidíš důvod k tomu, aby to nešlo, tak potom mi teda popiš typický středoevropský tým.

Reagovat
Talker

Ptát se, abych dostal další odpověď o třech slovech mi přišlo zbytečné.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ou, soucasna anti-predsudkova doba je uzasna proc by se takto nedali popsat?

Reagovat
fantomas

Proč by se typicky africkej fotbalista nedal popsat mj. jako neinteligentní fotbalista? Na to ti fakt nebudu odpovídat.

Reagovat
smazaný uživatel

To je skoda. Jen si uvedom, ze je to stejny, jako kdyz budu rikat, ze italsti fotbaliste jsou simulanti, spanelsti zase technicky nejlepsi, nemecti s nejvetsi zarputilosti apod. Nebo kdyz bych si mel vybrat do basketbalovyho tymu nejakyho hrace, tak pokud mi daj na vyber z belocha a cernocha, ktery nebudu znat, tak si vyberu cernyho, jasnej rasismus, coz, ani si to neuvedomuju

Ja nechapu proc ma nekdo potrebovu porad potlacovat rozdily v rasach, misto toho je naopak vyzvihovat.

Reagovat
fantomas

Hm, ne neni.

1) Si už konečně všichni uvědomte, že Afrika je gigantickej SVĚTADÍL, zatimco Španělsko je oproti tomu maličkej kus půdy. Však bys mi ani typickýho středoevropskýho fotbalistu nepopsal, natož pak typickýho evropskýho fotbalistu - a furt by ses ani nepřiblížil rozloze a rozmanitosti Afriky.

2) Inteligence je trochu (resp. hodně) něco jinýho než technika/simulace. Sagnol v podstatě řekl, že afričtí fotbalisti se od přírody rodí jako hloupí nevychovanci, což může přijít v pořádku leda tak... jo, rasistovi.

Reagovat
smazaný uživatel

1) ale popsal, pokud budu porovnavat prumernyho africana s prumernym evropskym fotbalistou, tak ti ho klidne popisu..

2) tak neinteligentni fotbalista (na coz se me ptas) je porad popis fotbalisty a ne cloveka.. Stejne tak existuje spousta neinteligentnich hokejistu, basketbalistu apod. Proste treba kvalitni hrac, ale nema tu spravnou herni inteligenci..

3) Africani maj vetsi pero nez ja. Je to taky rasistickej vyrok?

Reagovat
fantomas

1) Pokud vim, tak nikdo neporovnával.

2) V tom případě, proč Sagnol použil přívlastek "africký"?

3) Ne, to je blábol.

Reagovat
smazaný uživatel

1) v zasade vzdy porovnavas. Kdyz reknes, ze nemci jsou puntickari, tak jsou proste puntickari v porovnani s ostatnima, nebo Skoti hodne pijou - proto, ze je treba nejaky normal v piti a oni z nej vybocuji..

2) protoze africti fotbaliste se v globalu vyznacuji nizsi herni inteligenci, nez treba evropsti fotbaliste, coz se da i logicky vysvetlit, protoze v Evrope jsou mnohem lepsi treneri, kteri se venuji taktice jiz od pripravek, coz v Africe platit nebude, coz pak vidis na MS, kdy africky tymy takticky propadaji..

3) neni to blabol, fakt ho maji vetsiho

Reagovat
fantomas

1) Jak přesně chceš operacionalizovat něco tak abstraktního jako disciplínu a herní inteligenci? Jak to chceš potom srovnávat? Tohle můžeš dělat s výškou, barvou pleti a podobnýma viditelnýma znakama... ne s hodnotama jako disciplína a inteligence.

A hlavně opět... proč se tu v rámci Evropy bavíme na úrovni národů a v rámci Afriky se bavíme na úrovni... Afriky?

2) "Protoze africti fotbaliste se v globalu vyznacuji nizsi herni inteligenci" - rasismus ve svý ryzí podobě.

3) Jak to víš? (A i kdyby, de v první řadě o genetiku, o tý se tu nikdo nebaví.)

Reagovat
smazaný uživatel

1) Opet naprosto jednoduse. Mas spoustu odborniku, mezi ktere se i ty sam pocitas. Ale klidne muzes brat v potaz jen ty znamy analytiky. To jsou lide, kteri muzou v pohode porovnavat i abstraktni zalezitosti. A ja se bavim o porovnavani Evropy s Afrikou, ale davam ti jako priklad i porovnani uvnitr Evropy.

2) No tak to lol

3) Protoze existuje spoustu vyzkumu, existuje spousta zebricku, prumeru velikosti penisu.

Reagovat
fantomas

1) Pozoruhodný, že v podstatě každej takovej analytik, kterýho já znám (a že jich beztak znám víc než ty), Sagnola speciálně za tu část o disciplíně a inteligenci zkritizoval. Nebo případně teda čekám na ty případy odborníků, co se za něj postavili.

V tom případě mě cokoliv zvnitřku Evropy nezajímá.

2) Jak sem řek - ani si to neuvědomují

3) Závorka

Reagovat
smazaný uživatel

Herní inteligence nemá absolutně co dělat s inteligencí člověka. Inteligentní člověk umí na hřišti snáze krotit emoce, většinou méně fauluje a když už, tak takticky, ale žádné blikance. I naprosto dutý člověk může mít excelentní herní inteligenci a naopak.

Prostě se rodí fyzicky zdatnější, to je fakt a na základě toho se snaží v Africe trenéři odmalička využít jejich největší přednosti a nedávají moc důraz na taktiku či techniku. To stejné bylo kdysi v hokeji u Kanaďanů a říká se dodnes, že jsou jen siloví a jednodušší, i když to už dávno neplatí. Nikdo tam ale nemůže hledat rasismus, protože tam nehrají černoši

Reagovat
db18

2)

Reagovat
Talker

"Operacionalizovat" se do v podstatě cokoliv. Samozřejmě viditelné znaky jsou jednodušeji rozpoznatelné a dají se zařadit do kategorie, ale i ty psychické znaky se dají rozřadit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ad 2) Extremismus ve svý ryzí podobě.

Reagovat
Kovi81

2)

Reagovat
db18

2)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jsou i hloupejsi lidsky, protoze svoji inteligenci nemaji moc sanci rozvijet, africke skolstvi neni na moc vysoke urovni a to si muzes vzit kterejkoliv stat na africky kontinentu, tady to uz nekdo psal - moc africkych drzitelu Nobelovek nenajdes, hele

Reagovat
fantomas

Hloupější lidsky, roztomilý hlavněže v Evropě se nám to mezi fotbalisty ajnštajnama jenom hemží.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem psal v globalu o populaci, ne o fotbalistech

Reagovat
fantomas

Absolutně irelevantní.

Reagovat
db18

A jižani jsou horkokrevní! Za tohle tvrzení by si taky každý zasluhoval trest!

Reagovat
smazaný uživatel

Ad 2) Sagnol nic takovýho neřekl. Vy antirasistický extremisti byste se měli začít klidnit.

Reagovat
Atlético de Madrid

S tema ita, spa a nem fotbalistama je uplne blbost, to nevim jak jsi na to prisel. Geneticky dany rozdily.mysůim nikdo nezpochybuje. Kdyby Sagnol rekl, ze typickej african je vysokej a silnej, tak to vyvola.mnohem min kontroverze ( byt je to stale bullshit). Ten vetsi problem vidim v tom, ze do toho zatahnul techniku, inteligenci a disciplinu, coz jsou atributy, ktery jsou silne individualni a daji se naucit/rozvijet.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyvola to min kontroverze, protoze je to pozitivni rozdil. A to uz je ciry pokrytectvi, smet se vyjadrovat jen o pozitivnich vecech.

Reagovat
fantomas

Ne, protože se to ve skutečnosti dá změřit. Můžeš vypočítat průměrnou výšku africkýho fotbalisty - pokud by sis dal tu práci - a totéž udělat s evropskym fotbalistou, abys to potom porovnal.

Nemůžeš vypočítat průměrnou herní inteligenci africkýho fotbalisty, čili nemůžeš hovořit o žádných "typech" a (v tomhle směru) "typických Afričanech".

Reagovat
smazaný uživatel

Nemas pravdu, muzes porovnavat i ty abstraktni zalezitosti, tak jako se porovnava uplne vsechno. Ale nemam cas to uz resit, musim jit pracovat.

Reagovat
fantomas

Jo, můžeš... subjektivně.

Reagovat
smazaný uživatel

A Sagnol nema pravo na subjektivni nazor?

Reagovat
fantomas

Samozřejmě má, i na ten rasistickej / plnej předsudků.

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom, ze africky fotbalisti maj obecne nizsi fotbalovou inteligenci (myslim si to same), nic rasistickeho neni. Stejne jako neni nic rasistickyho na tom, ze povazuji italske fotbalisty za simulanty. Ale pro me za me, klidne si me za rasistu povazuj.

Reagovat
fantomas

Dobře, můžem to nazývat nesmyslnou paušalizací plynou z evropskýho pocitu nadřazenosti no. Pokud ti to takle vyhovuje víc.

A jinak teda děkuju za svolení

Reagovat
fantomas

*plynoucí

Reagovat
Atlético de Madrid

Da se porovnavat vsecko. Ale.je to komplexni porovnani, kterym se zabyvaj vedci a rozhodnw z toho nevzejde jesnoznacnej vysledek jako u mereni vysky (mluvim o ruznejcj studiich, kdy si kazdej vytvari jiny hodnotici kriteria). Hadat se o tom a zastavat nejakej vyhranenej nazor.je debilni, protoze.si ten nazor nemuzes overit. Proto je lepsi nevynaset soudy o necem, cemu nerozumim. Vsak Tom tu taky.nevynasi zadny soudy, jen vyvraci tvuj nesmysl

Reagovat
smazaný uživatel

Bat se vlastniho nazoru, nevidim nic pozitivniho na nesebevedome spolecnosti. Nevim proc bych mel mlcet, kdyz podle MS si dokazu udelat slusnej nazor a to, ze africti fotbalisti resi situace naprosto hloupe a dementne a diky tomu nemaji na MS prakticky zadne uspechy, to je muj subjektivni pocit a neni na nem ani smitko rasismu.

Reagovat
fantomas

Bát se vlastního názoru

Reagovat
stas87

ked spravi africky tim medailu na ms prestanes ich povazovat za hracov co riesi sitaucie hlupo a dementne?

Reagovat
smazaný uživatel

Dokud budou situace resit hloupe a dementne, tak rozhodne nic dlouho nevyhrajou A naopak, az je nekdo nauci pri hre premyslet a chovat se zodpovedne, hrat tymove a pro tym, tak budou mit nejakou sanci.

Reagovat
Atlético de Madrid

O tom presne mluvim - analyzovat pusobeni peti fotbalovejch tymu ma MS v jedny vete

Reagovat
stas87

riesili hraci Alzirska na tychto ms situacie hlupo a dementne?

Reagovat
smazaný uživatel

Alzirsko bylo na tom z africkych tymu nejlip, neni to zadny prumer. Vem si prumer v Evrope a prumer v Africe a porovnej je, sam, subjektivne, uvidime kdo ti vyjde lip.

Reagovat
Atlético de Madrid

Nečekaně to vychází pro Evropu. Pochopitelně pro to ale můžeme najít spoustu různejch důvodů - od rozpočtů jednotlivých fotbalových svazů, přes schopnosti trenérů, úzkou hráčskou základnu až po problémy, se kterejma se potýká každej tým (absence kvalitních hráčů na jednotlivý pozice, prostý výpadky formy..). Herní inteligence hráčů je něco, co ani nevim, jak jako popsat, protože je to nějakej naprosto abstraktní, nedefinovanej pojem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tu prvni cast tveho prispevku nikdo nepopira. A to je presne to, co rozviji tu herni inteligenci. Stejne jako matematika rozviji logicke mysleni. To budes ale taky popirat a zpochybnovat, protoze to nemuzes nijak zmerit.

Reagovat
Atlético de Madrid

Má typický Afričan větší herní inteligenci než typický Čech?

Reagovat
smazaný uživatel

Typicky Cech, nebo cesky fotbalista?

Reagovat
Atlético de Madrid

Český fotbalista.. btw stále ti nedošlo, jaká je uplně gigapíčovina hodnotit typickýho představitele miliardovýho kontinentu vůči typickýmu představiteli jedný malinký země?

Reagovat
smazaný uživatel

Co myslis, ma prumerna zenska lepsi vlohy pro vychovavani ditete, nez prumerny chlap?

Reagovat
fantomas

Reagovat
Atlético de Madrid

Nevim, co je typická žena. Jinak si nemyslim, že by muž nebo žena měl(a) být lepší ve výchově dítěte, to je opět naprosto individuální.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaprve jsem nepsal o typicke zenske, ale i tak nechapu, jak to nemuzes vedet, ale je mozny, ze te nezajimaji, ze jsi na chlapce, tak ok. Zadruhe jsem nejspis i v tomto rasista, xenofob a podobona spodina, kdyz si myslim, ze prumerna zenska ma mnohem lepsi vlohy k vychove ditete, nez prumerny chlap. A to uz jen diky tomu, jak je vychovavana.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jak bych do píči mohl vědět, jak vypadá typická nebo průměrná ženská? Já jako fakt nevim, má čtyři končetiny, pár očí a díru mezi nohama..

No a jinak myslim, že vůbec nejde o to, jestli to dítě vychovává žena nebo muž. Ale ty se zjevně vedle kulturní antropologie a populační genetiky zabýváš ještě vývojovou psychologií, tak si to rád nechám vysvětlit.

Reagovat
smazaný uživatel

Staci pouzit trochu mysleni, videt spojitosti a logicky si to spojovat. Ale evidentne ti to moc nejde.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jak vypadá průměrná ženská a proč má lepší vlohy pro výchovu dítěte?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemam cas, uz takhle jsem ve velkym skluzu, vysvetlim jindy, ale tezky to neni, jen se zamysli nad tim, s cim si vetsinou hrajou holky a s cim kluky, jaka je obecna povaha holek a k cemu jsou vedeny a naopak kluci, pokud nevidis ty rozdily, tak zrejme nijak nesledujes spolecnost.

Reagovat
Atlético de Madrid

Já znám spoustu holek a asi nedokážu říct, jaká je jejich obecná povaha

Reagovat
smazaný uživatel

No za to ja nemuzu.

Reagovat
fantomas

Psychologové amatéři, ty mám nejradši

Reagovat
Atlético de Madrid

Jaká je ta obecná povaha?

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou empatictejsi, neznejsi, obetavejsi (beru jen vlastnosti, ktere se tykaji ditete).

Reagovat
Atlético de Madrid

V čem se liší typická česká žena od typický africký ženy?

Reagovat
smazaný uživatel

Lisi se v mnohem, ale jakou to ma souvislost?

Reagovat
Atlético de Madrid

Chci využít situace a zeptat se tě na co nejvíc věcí, víš o tom totiž hodně... vidíš kupříkladu nějakou souvislost mezi herní inteligencí Afričanů a skutečností, že je vychovává africká matka? Měli by Afričané vyšší herní inteligenci, kdyby je vychovávaly české matky?

Reagovat
smazaný uživatel

To ne, to uz bude spis souviset se skolstvim obecne. Ikdyz teda africka matka take nebude mit nejlepsi vzdelani, takze i v tomto jde najit souvislost.

Reagovat
Atlético de Madrid

jo takhle

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Tak to by mě teda zajímalo... v čem konkrétně?

Reagovat
j_mrazik

Já mám pocit, že ty jsi holky poznal tak maximálně z rychlíku.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ne. Vytvaret si nazor, kdyz k tomu nemas dostatek informaci je nesmyslny. A je to i spolecensky nebezpecny, lidi jako ty pak ohrozujou spolecnost.

Reagovat
stas87

taki ludiia ale nie su a nebudu vo väcsine

Reagovat
fantomas

Jj.

Hlavně ze všeho nejhorší na tý dolarově argumentaci je, že neustále staví jeden evropskej stát proti celý Africe, a furt to opakuje, a furt. Protože klasika no - "Afrika je jeden pytel, kde sou nějací bosí černoši, a tak je do něj všecky hodim, co bych mezi nima rozlišoval". Přitom přesně jak domingo psal myslim kdysi u toho Anelky - existuje keňskej a ghanskej fotbalista naprosto stejně jako existuje španělskej a německej fotbalista.

To je na tom Sagnolově rozhovoru ze všeho nejnebezpečnější - akorát podporuje tuhle nesmyslnou paušalizaci, která má svý shnilý základy zcela neoddiskutovatelně.

Reagovat
stas87

lenze ciastocne ma Sagnol pravdu..kolko hracov typu Boussoufy ci Feghouliho ktorych mozes oznacit za spilmachrov najdes v Keni? tam prave najdes tych silovych hracov ktorym staci loptu odkopnut/nakopnut..

nezastavam sa Sagnola povedal to hlupo a vynechat mohol to slovo africky ale povedal co si mysli dost ludi vo francuzskom futbale

Reagovat
fantomas

No ne, právě proto Sagnol NEMÁ pravdu. Blíž by jí byl, kdyby mluvil o fotbalistech ze subsaharský Afriky (i když by furt šíleně zobecňolval), a ještě blíž by možná byl, kdyby mluvil o Keňanovi. Ale to on nemluvil, že jo... on mluvil o Afričanovi.

Reagovat
stas87

vypadlo ti slovo ciastocne?

pockaj,tebe velmi vadi zovsobecnovanie? ako on sam hral futbal dost dlho,ako s belochmi tak s cernochmi,tu skusenost ma a porovnat hracov o ktorych vravi aspon trosku moze aj ked ten jeho vyrok mozme pokojne oznacit za hlupy,ja s nim nesuhlasim ale on sa v tom prostrediu fran.futbalu pohybuje denne,viem ze Francuzsko je extremne haklive na take vyjadrenia,proste uletel ale mensine vo Francuzsku hadam urobil radost..tym by som to ukoncil

Reagovat
fantomas

Mně je ale kurva uplně ukradený, komu tim udělal radost jistěže vadí, speciálně směrem k Africe, kde to vychází právě z těch koloniálních dob, o kterých mluví domingo v článku. A že s někym hrál, ho fakt neopravňuje k tomu, aby tu mluvil o nějakých "typických Afričanech". Nehledě na to, že když už si sám naťuk ty "černochy", tak tipuju, že zhruba 90 % z nich vykazovalo větší technickou kvalitu i herní inteligenci než on.

Reagovat
smazaný uživatel

"tak tipuju, že zhruba 90 % z nich vykazovalo větší technickou kvalitu i herní inteligenci než on."

Reagovat
fantomas

90 % z těch, se kterýma hrál... ale jo, to by asi platilo jen pro francouzskou repre, na klubový úrovni by to procento bylo menší.

Reagovat
j_mrazik

Já si myslím, že on těma černochama z Afriky nemyslí černý Francouze. On myslí prostě echt import z Afriky.

Reagovat
stas87

tak Sami Kuffour oproti nemu ziadny genius nebude hele

Reagovat
fantomas

Neřek bych, že měl horší techniku.

Reagovat
j_mrazik

Měl horší všechno a hlavně řešení kritických situací. Všechno vyjmenované na tyhle dva zrovna přesně sedí.

Reagovat
db18

Reagovat
db18

Tak třeba techniku kopu horší měl...

Reagovat
fantomas

A že si to myslí dost lidí je jedna věc (a ani velkej počet lidí z toho samozřejmě nedělá věc správnou či obhajitelnou); ale že to nahlas vysloví trenér předního francouzskýho týmu, kterýmu nejspíš budou naslouchat tisíce fanoušků a stovky malých evropských/francouzských dětí... to je věc druhá.

Reagovat
smazaný uživatel

A jeste vtipnejsi na tom je, ze Sagnol ma s nima osobni zkusenost, protoze s nima zaprve hral a zadruhe je trenuje. Ale ne, pravdu maji multi-kulti fanatici

Reagovat
fantomas

To by mě teda vážně zajímalo, kdes přišel na to, že hrál s "typickym Afričanem", natožpak ho v tý svý krátký kariéře trénoval. :))

Reagovat
smazaný uživatel

Nemusel hrat jen s nim, mohl hrat i proti nemu. A zrovna Sagnol je hrac, kterej toho ma za svoji karieru opravdu hodne, coz bys asi zpochybnovat nechtel. Krom toho mel i ve svy repre, spoustu africanu.. Myslim, ze je rozhodne povolanejsi k porovnavani, nez ty.

Reagovat
fantomas

Myslíš Afričanů jako Zidane, Makelele nebo Vieira, co si ho všichni namažou na chleba? Tak to jo

A co takovej Thuram, kterej zastává přesně opačný stanovisko? Ten k tomu je taky povolanej míň než Sagnol?

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak Thuram je černej, ten se nepočítá

Reagovat
fantomas

Ale neni to Afričan. A o černoších tu řeč nebyla.

Reagovat
Atlético de Madrid

Moje chyba :(

Reagovat
db18

To už je ale slovíčkaření - z toho co Sagnol řekl vyplývá, že jde o fotbalistu z Afriky. Zidane se fotbal naučil až ve Francii, tak ti do toho moc nesedí... (Makelele to samé)

Reagovat
fantomas

No já to sem nezaved, na mě nekoukej. Naopak níže Atlétika opravuju, že mluvil jen o Afričanech.

Reagovat
smazaný uživatel

Daleko nebezpecnejsi je vase zavirani oci pred realitou, nebo i horsi verze - popirani reality. Smutnej jev poslednich nekolika let a snahy o multi - kulti spolecnosti.

Reagovat
fantomas

Jo, takže někdo, kdo dokáže rozlišit mezi alžírskym a ghanskym fotbalistou, zavírá oči, zatimco ten, co je schopnej mluvit tak maximálně o Afričanovi, je má otevřený dokořán.

Boží

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak v roce 35 taky vetsina Nemcu proste vedela, ze Zidi skodi spolecnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

No jasne.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Kovi81

Reagovat
fantomas

Přesně tak.

Reagovat
db18

Když se člověk podívá na repre Kamerunu (a další reprezentace z Afriky v porovnání se zbytkem), tak to docela sedí... (až na tecniku)

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Counter

Vždyť nic takového Sagnol neřekl.

Reagovat
fantomas

To však ve fotbale není vše, potřebujete (!) i (!) techniku, inteligenci a disciplínu.

Samozřejmě že to neřekl na plnou hubu, z jeho vyjádření to ale jasně vyplývá.

Reagovat
Counter

Já nevím no, mi to nepřijde ve smyslu "Afričani nejsou inteligentní", spíš "Fotbalisti, kteří přijdou do Evropy z Afriky oproti zdejším hráčům většinou v herní chytrosti zaostávají a mají jiné přednosti".

Tím neříkám, že se Sagnolem souhlasím, ale působí to na mě tak, že své prohlášení prostě jen zjednodušil na kost a přitom to nijak drasticky nemyslel. Ale do hlavy mu nevidím, nevím, jestli se třeba podobně vyjádřil už dříve atd.

Reagovat
fantomas

Tim, že řek "to ale neni ve fotbale vše", dal teda podle mě docela jasně najevo, že nic chvályhodnýho kromě těch dalších tří vlasností - z nichž v podstatě jen jedna je jeho opravdovou zásluhou - už takovýmu typickýmu africkýmu fotbalistovi připsat nelze.

Reagovat
Counter

Já to v tom takhle natvrdo nevidím. Jedna věc je v něčem fotbalově (ne)vynikat nad všemi ostatními a druhá vůbec to nemít. Přál bych si nějakou upřesňující otázku reportérů, aby to bylo líp objasněné, takhle jeho výrok nabízí různé výklady.

Reagovat
fantomas

Jenže on nemluví o vynikání, on mluví o vlastnictví nějakých atributů. Ale jo, necháme to..

Reagovat
db18

Reagovat
kubys

Ty dobře chápeš Sagnolovo vyjádření.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Tyjo, co to psalo za kokota? To nedává hlavu a patu. Třeba u toho Australana. Je to člověk a né had. Jestliže chtěl autor nějakou charakteristiku národa, bylo dobré hledat nějakou pravdivou. U Turka bych spíše dal pozor na červené karty. Pamatuju si první zápasy Galatasaraye a Fenerbahce v LM, snad i Besiktase a nebylo zápasu, kdy by nešel Turek ze hřiště. Co se týká Sagnola, pokud tam nebyla myšlenka rasismu, je to v pořádku. Konstatoval takový všeobecný pohled na ty fotbalisty z Afriky a místní. To, co mají v hlavě je sice dle mého názoru individuální, ovšem ty tělesné proporce a herní styl jistě souhlasí. Nutno autora upozornit, že né každý Arab je muslim, je mnoho křesťanských Arabů, ti by článek mohli pojmout za urážku. Než něco takového napsat, mohl by si autor ověřit, ve kterou hodinu se ve Francii hrají zápasy a porovnat to s termíny modliteb v mešitách. Ten obrázek dole je zneuctění vlajky Demokratické republiky Kongo. Mobutu by se možná bavil, ale co ostatní? Jak neměli se narodit jako černí? To jsou geny! Co se týká té kampaně proti rasismu. Ono se to vážně nejspíš přehání. Ale lépe to, než kdyby rasismus nebyl. Měli by si však včichni uvědomovat, že jen daná osoba, která výrok řekne, ví, jak to myslí. A pokud se jasně neprozrazuje svými výroky a činy, nikdo jí nemůže rasistické myšlenky a skutky dokázat. Ovšem co se týká tohoto článku, jsou tady jasné indicie. Zesměšňování islámu, neúcta k černochům.

Reagovat
GeneralGoat

Hah, sorry Domingo, obvykle s tebou, co se týče teda témat jak rasismus (k čemuž teda posléze často přijdou moje oblíbené výrazy jako "pravdoláskař") souhlasím, ale pokud teda Sagnol řekl jenom to, co stojí v článku jako překlad, tak si taky nemyslím, že by to bylo něco tak hroznýho. Jasně, že pro takový Maročany asi úplně neplatí to s tou bojovností, ale když se podíváš na většinu afrických fotbalistů v evropských ligách, tak sdílejí často přesně tyto atributy. Dokud Willy nezačne dělat přesně to, co ty ironicky v článku, tak na tom nevidím nic tak strašného

Reagovat
Oxbow

Reagovat
domingo

1) je to nadsázka

2) nejkreativnějším hracem GdB je African

3) ze to Thuram a spol. prehani, je strohej fakt - klidne by se dala podobna glosa udelat i z druhy strany (az se zas ozve třeba Yaya Toure, tak ji bez problemu udelam)

4) ja vcelku nepochybuju o tom, ze Sagnol není zadny filozof a proste jenom říká, co mu prijde na jazyk, ale ze je tento konkretni vyrok ukázkou zakorenenych koloniálních hodnot je proste pravda - vyhod slovo "fotbalista" a posud

Reagovat
smazaný uživatel

4) Ono to tak třeba je. Ale i když vyhodíš sovo fotbalista, tak to pořád bude pravda. Stačí srovnat kolik racovníků vhodných k činnosti vyžadující odbornost najdeš v Africe v porovnání s tím, kolik vhodných kandidátů najdeš k tomu, aby ti vykopali díru. Příklad třeba na stavění baráku - na fyzickou práci si v Africe (zejména od severu dolů) najdeš člověka kdekoliv, na to, aby ti vyměřil výšky (i taková blbost), nebo snad něco naprojektoval, tak musíš hledat fakt v těch mnohem vyspělejších částech, nebo musíš hledat neuvěřitelně důkladně.

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Co se ti nezdá ? Ono je to přehnané, ale v celkovém obrazu to tak je. Tím nijak nedehonostuju Afriku, nebo její obyvatele. Ale vzhledem k podmínkám je logický odliv těch nadaných, kteří mají šanci a příležitost. Rád si tu problematiku nechám klidně od tebe nebo dominga vysvětlit, já mám celkově o Africe v prorvnání s ním naprosto minimální přehled ...

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak já ti nic nevysvětlim, nerozumim tomu. Jen mi přijde fakt bizarní ta úvaha, že na fyzickou práci najdeš v Africe (tzn. na obří ploše s miliardou lidí a rozmístěnejch v 54 velmi odlišnejch státech) mnohem víc lidí, než na nějakou odbornou práci. Jednak je to šílený zobecňování a druhak vycházíš jenom z nějakýho dojmu a předsudku, kterej nemáš absolutně nijak ověřenej. Jenom víš, že "v africe jsou chudý, hloupý a hoděj se na fyzickou práci".

Reagovat
Talker

Takhle - jeho úvaha je z jednoho pohledu správná - přístup ke vzdělání je v Evropě výrazně vyšší než Africe. Třeba v ČR máš podle statistik 90% lidí mezi 24 a 45ti lety minimálně středoškolsky vzdělaných. To v Africe prostě nemáš šanci udělat. Ne kvůli kvalitě studentů atd, ale kvůli přístupu ke vzdělání, infrastruktuře a tradicím - tady máš povinnou školní docházku a prakticky se bere středoškolské vzdělání jako absolutní minimum.

Takže podle té úvahy asi opravdu najdeš vyšší % lidí, kteří jsou vhodní na manuální práce, kdežto v Evropě najdeš vyšší % lidí, kteří mají minimálně středoškolské vzdělání a tu díru by ti nekopali.

I když v Azerbaijanu jsem teda potkal bývalého vysokoškolského učitele, který dělal taxikáře, protože si vydělal více, no. Ale to není Evropa už.

Reagovat
Atlético de Madrid

Byť nemůžu najít přesný čísla o počtu středoškoláků/vysokoškoláků ve výraznějším počtu africkejch zemích, tak se asi dá předpokládat, že v celý tý miliardový Africe bude menší procento středoškoláků než v desetimilionový ČR, no. Ale v jednotlivejh částech Afriky se to číslo bude lišit, situace bude uplně jiná v arabskejch zemích na severu a v sub-saharskejch zemích, jinak to bude ve válečnejch zónách, jinak to bude ve městě a jinak na vesnici atd atd. Tím chci říct, že pokud si někdo říká, že v Africe najdeš spíš někoho pro nějakou nekvalifikovanou manuální práci než pro kvalifikovanou práci, tak se jedná o hrozně zkratkovitý zobecňování. Což je dle mýho soudu špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle tvého soudu to špatně být může, ale v celkovém měřítku to tak prostě bude. Zase nejsem tupec, abych měl Afriku zafixovanou jako - sloni, lvi, zebry, žirafy, safari, tupí negři, diamanty, na rvchu arabové, takže minimum o tom rozložení vím, stejně jako o blízké minulosti. Bral jsem to čistě obecně, kdybys prostě vzal celý ten kontinent no a nerozlišoval zóny, kde převládají Kerbeři a arabské obyvatelstvo, černý střed a jih, nebo JAR a vzrůstající země.

Reagovat
Talker

Jak říkám, tady nejde o Afričany, ale co jsem komentoval byl přístup ke vzdělání, infrastrukturou a tradicemi - v Evropě je prostě výrazně vyšší a i když to třeba nebude ve všech zemích Evropy těch našich 80-90%, tak to bude třeba 70% středoškoláků napříč celou Evropou. Což mi přijde jako nedosažitelné pro africké země.

Taky mi šlo o subsaharskou Afriku - Sagnol to jen vztáhl na Afričany, protože nemohl říct "černoši", protože to by mu už tuplem neprošlo. Tak to zjemnil tím výrazem Afričani - ono pod arabem si nepředstavím namakanou korbu.

Reagovat
Atlético de Madrid

Dobře, ale to je už uplně jinej problém, kterej se týká vzdělávání, statistiky, sociologie a já nevim čeho ještě

Reagovat
Talker

O tom celou dobu taky píšu

V Africe najdeš více levné pracovní síly než v Evropě. Stejně tak v Číně, Indii nebo většině JV Asie. Samozřejmě jsou tam regiony, kde je ta pracovní síla dražší (Singapur, Hong Kong, Jižní Korea, Japonsko atd), ale víceméně je to pravda - pokud hledáš levnou pracovní sílu (jak by řekl Iker, aby ti vykopali jámu ), tak prostě nehledáš v rozvinutých zemích, ale v těch rozvojových, které nemají tak vysokou kupní sílu.

To, že ta jáma bude mít menší hodnotu v té rozvojové zemi, kde ti ji může vykopat kdokoliv než v Evropě, kde za ní zaplatíš, to je už něco jineho

A teď opět hodnotím kupní sílu, ekonomiku, vzdělání atd a ne vlastnosti těch obyvatel.

Reagovat
smazaný uživatel

Přístup ke vzdělání se liší i u nás na venkově a ve městech.. "Na Moravě jsou lidi na manuální práci, v Praze jsou vědci"

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiš, můžu vycházet z toho, že i v těch nejlidnatějších státech je pořád nižší úroveň gramotnosti než třeba v Evropě. Taky můžu vycházet z toho, že těch černochů, kterých tam je hodně, bude většina uzpůsobena k práci s lopatou, zatímco k těm, kteří by měli pracovat hlavou, tak bude logicky menšina. Jo je to šílený zobecňování, ale takhle to podle mě je.

Ne v Africe rozhodně nejsou jenom chudý, hloupý, za málo makající. Ale bude jich tam v celkovém měřitku i se zahrnutím těch státu jako Guinea, Kongo (třeba se pletu) atd většina.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ježiš, můžu vycházet z toho, že i v těch nejlidnatějších českejch vesnicích je pořád nižší úroveň gramotnosti než třeba v Praze. Taky můžu vycházet z toho, že těch vidláků, kterých tam je hodně, bude většina uzpůsobena k práci s lopatou, zatímco k těm, kteří by měli pracovat hlavou, tak bude logicky menšina. Jo je to šílený zobecňování, ale takhle to podle mě je.

Reagovat
smazaný uživatel

No a proto logicky najdeš ve vidlákově mnohem pravděpodobněji dělníka než projektanta - pochopils? Teď už to samozřejmě o vesnicích asi moc platit nebude, když každý nebo skoro každý, kdo má peníze staví za městem...

Reagovat
Atlético de Madrid

Pokud řekneš, že v Africe najdeš spíš někoho, kdo ti něco vyprojektuje, tak je to hodně zavádějící, protože pokud někoho takovýho skutečně hledáš, tak ho hledáš na nějakym konkrétním místě, který má svoje specifika a třeba tam zrovna bude hodně vysokoškolsky vzdělanejch lidí. Pokud to bereš jen jako statistický vymezení počtu vysokoškoláků v součtu všech africkejch zemí, tak máš pravdu. Ale takhle obecnou statistiku podle mě ani nikde nenajdeš, protože se to týká tak hrozně velkýho počtu lidí. A hlavně je to uplně něco jinýho, než jsi řekl.

Reagovat
Posledni Kovboj

Brain drain, kterej popisujes, samozrejme existuje, ale neni o moc horsi, nez -placnu- treba v Albanii. Diky tomu, ze (az na totalni propadaky a la Guinea nebo notoricky valecny kolbiste) ta ekonomika jakz takz funguje (=existuje stredni trida, vetsina lidi pracuje, operujou tam korporace), tak je tam obrovska poptavka pro vysoce kvalifikovany pracovni sile a protoze ji Afrika neni schopna moc dobre generovat (a vytezit) a protoze u techhle lidi je ten pracovni trh v podstate uz globalni, o ty lidi je dost boj a jsou extremne dobre placeny. Nemusis je nejak jo hledat, jenom jsou drahy.

Reagovat
fantomas

Mhm, a kolikrát si v takový Africe hledal?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Sused chodí do Nigérie ako stavebný dozor pri stavbe elektrárne a hovoril, že nigérijcii by sa mohli práci učiť aj od našich osadníkov.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
fantomas

Hm

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je celkem hloupý, "únikový" dotaz.

Reagovat
fantomas

Jo tak únikový to ne, spíš zvídavý, jestli náhodou nemáme co dočinění s jednim z těch gaučových žvatlalů, co se do Afriky sami nikdy nepodívali, a přitom šíleně znají veškerý jejich neduhy a nedostatky.

Reagovat
GeneralGoat

Já třeba nemám ponětí, jak se Thuram vyjadřuje a ono pak vyznívá tak, že je to nadsazený (až teda do epických rozměrů) jenom z té jedné strany, ne celkově. A ani u toho Sagnola si netroufám hodnotit, o francouzkém fotbalu vím prakticky asi jenom to, co bylo tady v tvých článcích, ale to už se mi pak trochu zdá jako hledání toho horšího významu v nějakém sporném vyjádření. Jasně, mohl to říct líp, třeba "Pro většinu evropských klubů představuje africký fotbalista často dobrou koupi, protože jsou většinou/často ...", ale jak sám říkáš, asi to nebude, jako většina fotbalistů, žádný filozof a to zrovna u tohoto vyjádření si myslím, že jsou to spíš nuance pro ty, kteří se v tom chtějí trochu rýpat (jako já, například), než nějaký skrytý význam.

Reagovat
GeneralGoat

A pravdoláskaři tu teda ještě nejsou, ale můj druhý favorit, sluníčková společnost, je prakticky hned pode mnou :D

Reagovat
Spalovač šancí

Anebo místo černoch dosaď žena a jde o typický sexismus

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Atlético de Madrid

Ve vedlejší diskuzi jsem se dozvěděl, že typickej slovenskej fotbalista se po utkání zlije jako dobytek,s někym si zamdrá a vychčije se do skleničky. A vlastně nejen fotbalista. Dělá to každej typickej Slovák.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Vyzout dres. Do Fortuny pro vykopanou odměnu. Potom do sámošky/Tesca/hotelového baru (podle toho kde kopeš) na vodku. Přehnat to a večer zakončit s ovcí/manželkou/prostitutkou.

Reagovat
10

to ses dozvěděl až tady?

Reagovat
Atlético de Madrid

víceméně mi to tady jenom potvrdili, znám pár slovenskejch alkoholiků, takže jsem si myslel, že takoví budou všichni

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak,jebnuti sme my slovaci vsetci. roky chodim do ceska a zatial som tam nevidel ozrateho cloveka.teda okrem havla a zemana.ale to budu urcite vynimky..

Reagovat
fenixLFC

yop, cechom to prepina aj za triezva

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jasně, že se budou severní Afričané cítit ublížení, že je Sagnol takhle zobecnil, ale pro většinu méně bohatých klubů představují Afričané právě to, co řekl. Síla a dynamika do zálohy - hledej někoho s africkými předky. Vysoký silný hroták - Afrika. Tvrdáka do obrany, který to odjezdí - za středozemním mořem. V porovnání s nákupy jinde - levná kvalita. Není třeba to rozebírat, ale protože sluníčková společnost je teď tak v módě.

Reagovat
Oxbow

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dominik ty hovádko

Reagovat
smazaný uživatel

not this again...

Reagovat
Kovi81

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Chvíli jsem vážně přemýšlel, jestli se mi tohle nezdá. Uvědomil jsem si, že nespím. Druhá věc mě napadla, jestli to není nějaký apríl nebo jak se tomu říká. Ne, je listopad.

Opravdu se tohle dostalo jako článek na eurofotbal?

Reagovat
Talker

Nevím, podle mého šílený humbuk pro nic. Přijde mi to naprosto logické.

Kdyby řekl, že "typický španělský fotbalista vyniká kreativitou a fotbalovým myšlením", tak Navas taky nespustí nějakou šílenost jako Thuram. Případně Balotelli by asi taky nezačal bláznit, kdyby se řeklo, že "typický italský fotbalista je takticky zdatný".

Přijde mi, že z jakékoliv takové píčoviny se dělá strašná komedie, kdy pokud vše není absolutně korektní, tak je člověk okamžitě lynčován.

Ve Francii jsem byl jen ve východní části, v Alpách moc potomků afričanů není, takže nemůžu soudit, nakolik je to koloniální pozůstatek - ale já teda mám podobný názor jako Sagnol a to ČR, ČSR ani Rakousko-Uhersko nemělo moc kolonií v Africe.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Problém je, že Španělsko je země a Afrika je světadíl - už jen několikanásobně větší světadíl než ten, ze kterýho pochází Španělsko.

Souhlasil bych ještě s tim, že se dá říct, že typickej severoafrickej tým hraje nějak. Že sou v Latinský Americe nějaký zvláštní taktický trendy, a podobně že africký týmy maj po taktický stránce nějaký limity/společný diagózy (opět to ale spíš platí o určitých souborech týmů, nejlíp ještě vybíraných z různých koutů světadílů).

Ale typickej africkej fotbalista prostě a jednoduše neexistuje.

Reagovat
Talker

Podle mě zacházíš do extrému v korektnosti. Drtivá většina subsaharských hráčů, kteří přicházejí do Evropy jsou prostě korby. Většina subsaharských týmů, které jsem viděl na MS je složená z velkých nabušených týpků.

Sagnol myslí očividně černochy a ne afričany, ale říct "černoch", tak je na něj brutální lynč. Tak to hodil na afričany.

Reagovat
db18

Reagovat
Counter

Kéž by byl tak korektní i v jiných oblastech, například vyjadřování o Wengerovi

Reagovat
Talker

Wenger není černý

Reagovat
Talker

Pardon, afričan... Ať jsem taky korektní.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
verv

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Spalovač šancí

Článek měl skončit u "Země je kulatá". Všechno ostatní je zbytečné.

...

Sagnol má pravdu. Vždyť černoši dosahují v IQ testech statisticky významně horších výsledků než např. běloši. Ostatně není bez zajímavosti zastoupení černochů mezi quarterbacky v americkém fotbalu, tj. na jediné pozici, u které je důležitý mozek a taktika. Obdobně % černošských nositelů Nobelovy ceny je dechberoucí. Ale bohužel některé pravdy se dnes říkat nahlas nesmějí.

PS: Můj příspěvek, stejně jako vyjádření W. Sagnola se týkají průměrného, typického reprezentanta daných skupin. Jsou pochopitelně i výjimky, např. velmi inteligentní černoch, nebo velmi tupý běloch (např. já).

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
fantomas

IQ testy lepší argument tu dneska nezazněl, a že tu o konkurenci vážně neni nouze.

Reagovat
Atlético de Madrid

celej ten přispěvek je ironie, ne?

Reagovat
fantomas

Já už si tu fakt nemůžu bejt ničim jistej.

Reagovat
smazaný uživatel

Jezus Kristus, svoje pubertalni nazory si prosim vylevej jinde nez na fotbalovem fóru....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jop, taky bezny cernoch z ghetta ci niekde z rovnikovej Afriky nema nic ine na praci, nez sa venovat kravinam typu "najdite rozdiely v uvedenej mnozine cisiel"

Reagovat
Posledni Kovboj

Jinak k clanku mala vytka: jestli se nepletu, rika se to o baskytare, ne o base :)

Reagovat
smazaný uživatel

"Když jim tak vadí, že jim lidé připomínají, že jsou černí, neměli se narodit černí." Pokud se nejsou schopni srovnat s tim, ze jsou cerni, mohou jit zpet do Afriky. Tam tvori vetsinu a nikdy jim to pripominat nebude. Pokud chteji zit v Evrope, kde je vetsina populace belosska, tak se s tim asi budou muset smirit.

Reagovat
Posledni Kovboj

dobre, jdu jim to rict.

Reagovat
db18

Černí rodiče jim nebudou připomínat fakt, že jsou taky černí?

Reagovat
smazaný uživatel

Uz zase.

Reagovat
db18

Černého fotbalistu skutečně poznáte podle toho, že je velký, ČERNÝ, hloupý

Reagovat
Ferguson6

keby nebol čierny, tak ho podľa toho asi nespoznáš

Reagovat
smazaný uživatel

O kolko menej rasizmu by bolo keby ho prestali v mediach propagovat. To mate ako s rekamou...aj zla reklama je reklama. Ved vsetky tie reklamy proti rasizmu, predzapasove "Say no to racism", afery ako tato a dokonca aj moj komentar, proste vsade kde ludia vidia alebo pocuju to slovo, v ludoch zanechava to ze tu tan problem je. A myslim ze sa to nikdy ani nezmeni.

Reagovat
fantomas

To si nemyslim. Tady je většinou problém v tom, že si lidi ani neuvědomujou, že sou rasisti a xenofobové. Spíš je to docela dobře norma.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

já jsem tu novej tak to nechápu - ty si taky jenom děláš dlouhodobou sofistikovanou legraci nebo to myslíš vážně?

Reagovat
fantomas

Člověk s největšíma (mj. rasistickýma) předsudkama, co znám.

Reagovat
Atlético de Madrid

jsem právě nevěděl, on se za to vůbec nestydí a na nic si nehraje, takovej uvědomělej rasista..

Reagovat
fantomas

Jojo a uplně nejlepší na tom všem je, že se pak jinde může přetrhnout, aby všechny Čechy nařkl ze šovinismu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty ma posnaz, aha .... A kde som napisal nieco rasisticke? Ty si normalne domyslas a svoje domnienky a predsudky voci mne pokladas za realitu Atlético ty co si za debilka zas dalsieho?

Reagovat
fantomas

Poznám tě natolik dobře, abych moh říct, že seš člověk předsudků (sáms mi to ostatně kdysi přiznal). A bohatě by mi stačilo to, jak si prve odmítal přečíst knížku, co napsal člověk s židovskym jménem, protože si dopředu věděl, že to bude jedna velká mystifikace.

Reagovat
smazaný uživatel

Na predsudcich neni nic spatnyho. Byt je v mode se proti nim v poslednich letech vymezovat.

Reagovat
domingo

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
fantomas

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

už po 10x ti píšem, že som ju čítal (ale bola to sračka, nedočítal som to) a už preto, čo si mi o knihe písal a nielen preto, že to napísal ten žid, som mal k nej odmietavý postoj...

Reagovat
fantomas

To je uplně jedno. Cukal ses na základě odporných předsudků, to mi bohatě stačí.

Reagovat
smazaný uživatel

to ale neznamená, že som rasista

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Mluvim primárně o ČR, situaci na Slovensku neznám. A jo, o tobě to ani tak neplatí, ty si to uvědomuješ moc dobře - což na druhou stranu neni o nic lepší.

Reagovat
Atlético de Madrid

Já jsem byl nějakou dobu na východním Slovensku (Košice a dál) a musim říct, že tam byla výrazně větší koncentrace rasistů, než tady. Abych se vyhnul tomu, co kritizuju - mluvim čistě na základě vlastní zkušenosti, jakmile přišla řeč na cikány, tak zhruba 90% lidí, kteří o nich mluvili prostě tvrdil, že by je vystěhovali/vyhnali/postříleli.. Třeba jsem jen narazil na blbý lidi.

Reagovat
galacticosi

alebo si narazil na ľudí, ktorí žijú v blízkosti tejto menšiny a vedia, aké to je mať s nimi denno-denne problémy

Reagovat
smazaný uživatel

Tam mají s cikány větší problém. Být to tady jako tam, bylo by to stejné. Jen si pořád tak nějak lidi neuvědomují, že není problém s barvou kůže, ale s jejich chováním a životním stylem. To, že to někdo hloupější okomentuje stylem ,,černé..........'' je vedlejší, pořád ale bez většího prozkoumání nejde označit za rasistu. Já taky několikrát v životě řekl, že někoho zabiju, přitom nevykazuji žádné známky toho, že bych toho mohl být jednou schopen.

Jsem si jistý, že měli nějakou tu opravdu nepřizpůsobivou ,,osadu'' cikánů, jako mají ve Slovensku, za barákem domingo s fantomasem, že by si pěkně rychle hledali jiné bydlení, minimálně by byli moc rádi, kdyby se odstěhovali.

Reagovat
smazaný uživatel

A obzvlast nejlepsi je, kdyz tohle pise nebo rika clovek lidem, kteri vede tech cikanu ziji a ty si ji sam videl leda tak z obrazku.

Reagovat
Atlético de Madrid

KAŽDÝ NORMÁLNÍ ČLOVĚK POŽADUJE VYSÍDLENÍ A GENOCIDU CIGÁNŮ

Reagovat
vlastik

jasný, navíc když se prohodí pořadí, tak odpadá problém s vysídlením

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi presna kopie tech tvych "rasistu". Misto toho, abys hledal duvod, proc se tak chovaji a snazil se ten duvod odstranit, zmenit, nebo alespon pokusit se dat do poradku, tak je akorat napadnes, oznacis je za rasisty a spokojene si vrnis.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně osobně se hnusí jakýkoliv projev rasismu, ale více nemám rád takové ty sluníčkové lidi, než lidi, kteří napíšou nebo řeknou to, co jsi napsal. Proč? Protože se nad tím sluníčkáři absolutně nezamýšlejí a začnou vytvářet opravdový problém. Jako Zeman a jeho vystoupení v rádiu. Absolutně nikdo by o tom nevěděl, pokud by to nezačala neuvěřitelně hloupě rozmazávat média a nedělala z toho větší problém, než jaký problém to skutečně byl. Zeman, ať názory šly, se vyjádřil jako hulvát, to je fakt. To, že to byla nějaká ostuda národa a něco nad rámec prezidentského úřadu, byl jen dojem médií, která to tak prezentovala dále a dav tento názor přijal. Když větší skupinka lidí řekne, že by nejraději cikány povraždila, tak sama sebe tato skupinka ztrapní, což je fakt. Ale pak jsou tady sluníčkáři, kteří k tomu přidají svůj dojem a z hloupých slov udělají problém.

Ti lidé se nenarodili s názorem, že cikáni jsou špatní a oni je chtějí postřílet. Ten názor se v nich musel vytvořit a tvořil se postupně. Já sám neznám NIKOHO, kdo by nikdy nezažil nějakou silně negativní zkušenost s cikány, nebo nebydlel v okolí, kde jich je hodně a měl by něco proti nic. Naopak čím více se s nimi někdo potkává a čím častěji je jejich obětí, tím více se projevuje hloupě, například, že by je postřílel. Je příliš jednoduché přijít a toho člověka označit za rasistu. Většinou to jsou jen lidé, kteří denně vidí, jak sedmi až patnáctileté cikánské děti běhají dopoledne po ulicích. Jsou to zkrátka lidé, kteří denně vidí problém a vidí i to, že se s tím absolutně nic nedělá. Jsou to lidé, kteří pracují dvacet let, přes osm hodin denně, pět dní v týdnu a cikán, kterého každý den vidí celý den sedět na lavičce, dostane důchod z průměrného platu, tedy nějakých 25 tisíc, zatím co oni, i když opravdu pracovali, dostanou důchod ze svého 15 tisícového platu. Ta frustrace, pocit bezpráví, které se na nich děje a neustálé útoky na jejich osobu, to je v naprosté většině důvod jejich výroků. Každý měl někdy ve třídě nějakou namyšlenou malou krávu, které ještě učitelé nadržovali, více než ostatním jí cokoliv odpouštěli. Taky se jí nadávalo, protože to zkrátka nebylo fér a mělo by se se všemi zacházet stejně.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ja se nad tim neezamejalim, protoze.reaguju na dolara

Reagovat
smazaný uživatel

Dle tebe píše blbosti, ale jakmile nebudeš nad svými reakcemi na něj přemýšlet a jen budeš psát slova, nejsi o nic lepší.

Reagovat
Atlético de Madrid

Nebudu diskutovat s nekym, jehoz aegumentace stoji na tom, ze "tak to proste je". Treba az nebudu na telefonu

Reagovat
smazaný uživatel

On je jedna strana a fantomas, ty atd. je strana druhá. Vy to taky podáváte stylem, že nemá pravdu a tak to prostě je.

Výše něco napsal a fantomas hned automaticky zareagoval, že ne, že to je prostě tak, jak to píše on. Ty ses v každé reakci na něj snažil zesměšnit jeho předchozí komentář, protože to dle tebe je jak to máš ty a šmitec.

Nepíše žádné hrozné blbosti a i když toho kluka fakt rád nemám, nepřistupuji k němu jako k Dolarovi, ale přistupuji ke každému jeho příspěvku jednotlivě. Nikdy jsem neviděl, že by někdo někoho přesvědčil vysmíváním a nucením své pravdy. Pokud na to budeš chtít zareagovat stylem, že s ním nemá cenu normálně diskutovat, pak to není fakt, ale jen tvůj dojem.

Reagovat
smazaný uživatel

To je typická demagogie sluníčkářského světa

Reagovat
Atlético de Madrid

Ja mam ke slunickari skutecne daleko, jsem nejvic negativni cůovek kteryho znam

Reagovat
kubys

Reagovat
Counter

Není to žádný dojem, je to naprostý fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Tady možná jo, ale stejně

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fantomas

No pozor, já se tu nesnažim dělat žádný závěry a někomu vnucovat svou pravdu; já jen vyvracim nepravdy / nepodložený "fakta", to je rozdíl.

Reagovat
Atlético de Madrid

ad 1. odstavec - Nechápu, kdo je to sluníčkář, nevysvětlil jsi mi to. Problémem může být cokoliv, co se rozhodneš nějakým způsobem analyzovat a řešit (Sagnolův výrok, Zemanovo vystoupení v rádiu, objem tvojí denní sračky ). Že je náš prezident arogantí nevychovanej alkoholik, kterej leze do každý ruský/čínský/středoasijský prdele a nadává všem, kdo s ním nesouhlasí, považuju za dost velkej problém. Pokud od víc lidí slyším, že chtějí vyvraždit nějaký etnikum, tak to považuju za problematický minimálně proto, že ti lidé zjevně nedokážou přijít s lepším rešením a jen obdělávaj živnou půdu pro různý extrémisty.

ad "Já sám neznám NIKOHO, kdo by nikdy nezažil nějakou silně negativní zkušenost s cikány, " - Já třeba neznám NIKOHO, kdo by nikdy nezažil nějakou silně negativní zkušenost s Čechy. Fakt.

"Jsou to zkrátka lidé, kteří denně vidí problém a vidí i to, že se s tím absolutně nic nedělá"

- Jo, to je zásadní problém, jediný strany, který tenhle problém pravidelně akcentujou jsou DSSS a Okamura.

"Jsou to lidé, kteří pracují dvacet let, přes osm hodin denně, pět dní v týdnu a cikán, kterého každý den vidí celý den sedět na lavičce, dostane důchod z průměrného platu, tedy nějakých 25 tisíc, zatím co oni, i když opravdu pracovali, dostanou důchod ze svého 15 tisícového platu"

- To je jedna z naprostejch kravin, která pouze pramení z toho, že lidi mají nedostatek informací. Pokud kdokoliv sedí celý den na lavičce, dostane naprosto minimální důchod, kterej mu stačí sotva na to, aby nepošel.

"Každý měl někdy ve třídě nějakou namyšlenou malou krávu, které ještě učitelé nadržovali, více než ostatním jí cokoliv odpouštěli. Taky se jí nadávalo, protože to zkrátka nebylo fér a mělo by se se všemi zacházet stejně."

- Fakt nevim, v čem se cikánům nadržuje. Cikáni jsou tady ta nejvíc nenáviděná a utlačovaná menšina - důkazem toho může být, že na ně tolik lidí má takový názory, jako ty.

Podivej, s cikánama je problém, že jsou prostě naprosto vykořeněný, žijou několik generací v bídě a podle toho to pochopitelně vypadá. Jenže většina lidí říká, že si za to můžou sami. Omyl, je to začarovanej kruh, ze kterýho se skoro nedá dostat, protože se téměř každej cikán rodí do chudejch poměrů, jeho rodiče nemají ani na základní výdaje, do školy nechodí (nebo ho dají do zvláštní školy), ona pak nemá kvalifikaci, nenajde práci, skončí na podpoře a celej ten kruh pak pokračuje. No a českej rasista jednoduše řiká, že si za to můžou sami, že maj prostě jít makat, že maj prostě jít do školy, že jsou to nic nedělající mrdky.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

"Cikáni jsou tady ta nejvíc nenáviděná a utlačovaná menšina - důkazem toho může být, že na ně tolik lidí má takový názory, jako ty."

No ty kravo Ano, presne, logicke. Cikani jsou proste chudacci, kteri jsou nenavideni jen tak pro nic za nic.

Reagovat
domingo

Ty jses tak strasne hloupej, ze to proste neni fyzicky mozny

Reagovat
smazaný uživatel

Ja jsem hloupej a ty si bohuzel neuvedomujes, ze jim svym pristupem nikterak nepomahas a naopak jim jeste skodis. Asi jako kdybys alkoholika omlouval a nosil mu tajne alkohol, nebo fetakovi drogy.

Reagovat
Atlético de Madrid

Co se nosí cikánům?

Reagovat
smazaný uživatel

Tolerovani nebo dokonce schvalovani jejich zpusobu zivota. A dokonce vic, dokonce chodi a vetsine spolecnosti vysvetluje, ze drogy vlastne nejsou tak spatny, ze to vetsinova spolecnost je nemocna, ze to nechce tolerovat a uklizet strikacky.

Reagovat
Atlético de Madrid

Tolerování nebo dokonce schvalování jejich způsobu života? Můžeš to nějak rozvést? Že se člověk snaží pochopit, proč k něčemu dochází neznamená, že to schvaluje. Ale bohužel nevim, co přesně myslíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to je presne to, co nedelas. Ani ty ani zadnej dalsi z tvych kamaradicku tady. Ty se nesnazis pochopit tu "neoblibenost" cikanu. Ty automaticky kazdyho, kdo si dovoli rict nahlas svuj nazor, oznacis/osocis, ze je rasista. A tim to pro tebe zhaslo. Ale uz jsem ti to tady psal rano, jenze ty si to evidentne nedokazes uvedomit.

Reagovat
Atlético de Madrid

Problém je, že ty svůj názor nikdy nevysvětlíš - plácneš do větru nějakou obecnou pravdu a automaticky si druhýho někam zařadíš.

Neoblíbenost cikánů pochopitelně chápu, žiju v Čechách.. Mezi cikánama velmi snadno vznikaj sociálně patologický jevy, pochopitelně, když drtivá většina z nich patří k tý nejchudší části naší společnosti. Potíž je, že tím, že na ně budeme nadávat se nic nevyřeší. Musíme přemýšlet o příčinách a snažit se dojít k nějakýmu řešení. Psát, že jsou to všechno nepracující zmrdi který kradou železo je jednoduchý a zvládne to každej debil, ale děláme to takhle už desítky let a zatim jsou na tom cikáni spíš čím dál tím hůř.

Reagovat
smazaný uživatel

Takze co navrhujes, my jsme hrozny zmrdi, co je utlacujem, jsme rasisti a neumoznujem jim, aby se ze svy situace dostali. Takze co teda? Mam teda radsi zacit jejich chovani schvalovat, kdyz je evidentni, ze s tim nejde nic delat?

Reagovat
domingo

Jiri-fcb te odhadl dobre. Ty jses takovej ten zmanipulovatelnej krikloun, kterej absolutne neni schopnej jakykoliv debaty, postrada jakoukoliv socialni inteligenci, ale zato umi skvele hulakat. Kdybys zil na Prednim vychode, budes prvni, kdo vezme bombu a pujde odpalit autobus

Reagovat
smazaný uživatel

Jj.

Reagovat
Atlético de Madrid

Předně musí naše politická reprezentace procitnout a pochopit, že s cikánama tu axistuje aktuální, palčivej problém. U nás se to v politice nikdy nijak intenzivně vůbec neřešilo - maximálně vytvořením nějakýho toho ministra pro menšiny, což byli Kocáb a Džamila Stehlíková, tedy naprosto neprakticky figurky odtržený od světa.

No a v momentě, kdy se cikánům začne věnovat nějaká ucelenější pozornost je myslim potřeba začít prcovat na vzdělávání dětí. Nějakým způsobem vysvětlit rodičům, že je nutný posílat děti do škol a vést je ke vzdělání. Protože něco může změnit až ta další generace. S tím souvisí ale i reforma školství (což je nicméně dlouhodobě asi nejdementněji řízený ministerstvo v ČR, takže si moc velký naděje nedělám). Zvýšení počtu učitelů, začleňování zdánlivě problematickejch dětí do normálních tříd mi přijdou jako zřejmý kroky. Prostě se musí nějak aktivně a dlouhodobě začít pracovat na tom, aby cikánský rodiny spolupracovali se státníma institucema na vzdělávání svejch dětí.

Nevim, tohle jsou jenom takový myšlenky, který mě teď napadly. Ale momentální stav je takovej, že cikáni jsou izolovaný někde v sociálních bytech, který jim padaj a hlavu, děti chodí do zvláštních škol (nebo nikam) a do práce toho cikána nevezmou (protože na žádnou nemá kvalifikaci). K čemu to povede? No k ještě víc průserům.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby me bavilo psat, tak ti na to muzu dlouze zareagovat, ale me to brutalne nebavi. V podstate mas pravdu. V podstate i to reseni je nejspis jedine mozne. Ale mel by sis zaroven uvedomit, ze tohle vsechno znamena, ze by se jim pomahalo. A vem si to z pohledu cloveka, kterej ma minimalni plat, zije sam s ditetem a sotva uhradi najem. A o toho se nikdo nestara, nikdo se mi nesnazi pomahat, nikdo nevymysli, jak to s nim vyresit. A to zije zcela bez problemu, nikoho neokrada, nikoho nezabiji, nemlati. Vidis tu nespravedlnost?

PS: predne je treba navazat socialni davky na povinny posilani deti do skol, omezit pocet omluvenych a neomluvenych hodin ve skole.. A stejne tak zaridit, aby chodili do normalnich skol a ne do zvlastnich. Coz se ale nemuzes divit, ze se nelibi normalnim rodicum, na zaklade zkusenosti. Mne nevadi normalni hodnej cikan, ale vadilo by mi, kdyby moje decko chodilo do skoly s nejakym zmrdem nevychovanim nedodrzujicim zakladni hygiencky navyky.

Reagovat
domingo

"Ale mel by sis zaroven uvedomit, ze tohle vsechno znamena, ze by se jim pomahalo."

Gratuluju, prave jsi definoval mysleni ceskych rasistu

Reagovat
smazaný uživatel

"rasistu"

Reagovat
domingo

jj

Reagovat
Atlético de Madrid

tebe to brutálně nebaví, ale máš tu nejvíc příspěvků

Pochopitelně chápu, že člověku, kterej má minimální plat, žije sám s děckem a sotva uhradí nájem se to nelíbí. Byť se ten cikán má třeba ještě stokrát hůř a jeho děti budou žít v hovnech. Ta sobeckost a nesolidarita lidí by byla největší překážka. Ta nenávist vůči cikánům je u nás totiž tak velká, že žádnej politik s takovou akcí nepřijde, protože by mu to srazilo preference. Už jen to, jak se o tom všichni bojí mluvit je důkazem, v jak strašně vůči cikánům nenávistný společnosti žijeme.

Reagovat
smazaný uživatel

No a tady uz jsi zase uplne mimo.

Nebavi, protoze to neni jednoduchy problem, je to spoustu veci dohromady, musis do hloubky a je to na popsani nekolika A4 a ne na kratkej komentar na eurofotbalu. To muzu probrat s nekym za hodinu nebo dve u piva a pobavim se u toho a neco i priucim a ne si o tom hodiny psat na netu.

Reagovat
Atlético de Madrid

Oukej

Reagovat
smazaný uživatel

Ty myslíš do hloubky? Ty sám k těm svejm sračkám nepotřebuješ ani šnorchl.. ty hloubko.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

nie, nenarazil. Oni maju s nimi dlhodobe problemy tak je jasne ze ich nebudu mat radi. Preto su rasisti lebo na zaklade dlhodobých skusenosti s urcitou skupinou ludi ich neznasaju? Z vychodu pochadzam, chodievam tam niekolkokrat do roka tak ich chapem. Preto mi vzdy pride smiesne, ba az hlupe, ked do toho zacnu kecat ludia ktori ich zazili par dni alebo vôbec a zacnu kecat o tom ako su oni ti utlacovani a vsetci okolo nich su zli. Nech podobne situacie riesi niekto, kto s tym ma dlhodobe skusenosti, jedine vtedy sa da daco robit

Reagovat
smazaný uživatel

Ale chapes to len z jednej a hlavne svojej strany. Romovia na vychode SK su specificky problem, za ktory nenesu oni samotni rimarnu zodpovednost, lebo ako uz hore pisali, je to zacarovany kruh, ktory spustili soudruzi z byvaleho rezimu desiatky rokov predtym. Tzn. nahnat ich do takzvanych rezervacii a tym padom ich segregovat od majoritneho obyvatelstva, preto potom rastlo vzajomne neporozumenie az do nenavisti a absolutnej netolerancii. Na vine su aj samospravy, ktori tento problem dlhodobo vobec neriesili, pritom prostriedky na to mali, a nemale, naopak, investovali ich do vystavby nic neriesiacich nehnutelnosti a zbytok si z tych rozdelenych fondov nechavali. Dalsia vec a hlavne dovod je, ze tato situacia vyhovuje a vzdy vyhovovala hlavne politikom (predovsetkym v koncinach byvalej vychodnej Europy) , ktori takto si ponechavali triedneho nepriatela pre majoritu na zastrenie ovela vacsich nechutnosti a kradezi, ktore roky stvarali. Ten nepriatel bol lahko identifikovatelny pre kazdeho, a prvotna nespokojnost so stavom spolocenskych a nasledne hospodarskych a ekonomickych zalezitosti sa vzdy prenasala na nich a stale sa najde vysoke percento ludi, ktori za svoje neuspechy v zivote, v zamestnani, v zlej zivotnej urovne vysopi prave na tych "ciganoch" a tu vinu dava im, pritom si nikdy neuvedomi , ze do takychto pomerov sa narodit naozaj nechce. Cize zacarovany kruh, kde niet cesty von. Majorita ich nahana do prace, do skol, pritom sami ich ako prvych skrtaju uz pri zazreni vo dverach pri hladani prace a sami si davaju peticie, aby v skolach neboli ciganske deti. Takze ako z toho von? Pritom prave ich zaradenim do spolocenskeho zivota a teda aj pracovnim vytazenim by sa HDP zvysovalo, lenze tazko v miestach, kde je pravidelne vysoka nezamestnanost aj u majority.

Reagovat
smazaný uživatel

Četl jsem jenom prvních pár vět, ale předpokládám, že to bude pořád ve stylu, jak je kofolkám ubližováno a, že Džamila s Kocábem jsou vlastně jediní, kteří vidí opravdové řešení, protože je osvítil Astar Šeran ...

Proč je omlouvat, když se část z nich dokázala začlenit v poklidu do fungující společnosti. Budu předpokládat, že se jedná o menšinu, protože to nemůžu nijak dokázat a dynamické trio dfa by mi dokázalo namluvit snad i to, že většina Rómů studuje vysoké školy. Vždyť to je čistě na jejich volbě, jestli budou žít tak, že budou neuvěřitelnou přítěží a zapadnou do sraček, ze kterých se nedostanou do konce života (chlast/automaty/drogy/lenost z toho pramenící vysávání státu/trestná činnost/vězení a potom dluhy), nebo se seberou a budou něco dělat. Nádherně to bylo vidět třeba v článku MFdnes o rómském fotbalovém klubu z Chánova, kde mladé kluky pozitivně motivovali, že bez známek a docházky si nezahrají. Samozřejmě i tam zasáhla sociální situace a dva-tři z nich byli vyhozeni, protože nechodili do školy/kradli/hulili, ale ten zbytek si podal přihlášky a chtěl pokračovat ve vzdělání (a to je úplně jedno, že z nich nebudou atomoví fyzici), z toho pramení, že asi budou v budoucnu stát na vlastních pevných nohách.

Samozřejmě, že segredace je jedním z faktorů toho problému, ale taky nevypustíš lvy k zebrám. A kolikrát se stalo, že i když taková povedená romská rodinka dostala byt v slušné lokalitě, tak žila po "svém". Tady prostě tolerance nemá co dělat, mají takovou náturu jakou mají. Pozitivní motivace by samozřejmě měla být, ale zároveň žádné úlevy, nebo "tresty" zmírněné barvou pleti. Srandovní je v tomhle případ Natálka vs. zlynčování bíleho kluka dvěma negrama (pradon sluníčkáři, ale takový dobytek si jiné oslovení nezaslouží, vlastně si nezaslouží ani jiné zacházení než okovy, bič a neustálé ponižovaní a týrání)...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty o tom nic nevíš, ale chceš si pohovořit, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Nebráním se dokonce ani tomu, abych uznal, že měl někdo jiný pravdu. Jenom mi prostě selským rozumem neleze do hlavy, proč by se mělo tomuto etniku ustupovat (protože, když nebudou dávky, tak bude vyšší kriminalita), když o jakoukoliv pomoc evidentně nestojí (podle mě většina) a přitom to není menšina nějakých mentálů, kteří by na nic víc než na tohle neměli. Jenom si prostě velká část z nich ať už pod vlivem prostředí, ve kterém vyrůstali nebo z vlastní pohodlnosti dobrovolně vybere tu horší cestu ...

Reagovat
smazaný uživatel

Komplex z života v ghettu mají všichni lidé bez ohledu na barvu kůže, nebo národnosti. Dokonce i žlutá rasa, kterou tu nazýváte inteligenčně nadřazenou, má ve svých ghettech stejné problémy jako cikáni. Proto problém není v lidech, ale ve způsobu vzájemné spolupráce minority s majoritou. Zažité stereotypy na minoritách jsou všude stejný, nikdy nevedly k ničemu dobrýmu, vždycky z toho byly nakonec obrovské problémy.. Proto je potřeba se vymezovat proti podobně latentním rasistům jako jsou zdejší buď nerozhledoví, nebo jen prostě hloupí, diskutéři..

Reagovat
smazaný uživatel

Proč potom, když je z Ghetta vyvrhneš, tak nejsou se i přes veškerou pomoc schopni adaptovat (viz dole, co je tím míněno, rozohdně nechci, aby chodili jenom do práce a z práce a byli storjoví)? Proč když dostanou nový krásný dům, tak nejsou schopni ho ve stejném stavu udržet? To jim opravdu tak moc vadí bydlet vedle stejného etnika, nebo se jim tak stýská po bílých??? Nebo proč jich je několik schopno dostat se z toho kruhu vlastní pílí, být slušný, ale většina toho schopna absolutně není

Reagovat
smazaný uživatel

Proč to nedělají ostatní etnika, když jim každý západní stát pomáhá v podstatě stejně? To jsou komplexy, které v sobě odloučené skupiny obyvatelstva mají už zažité. Je to psychický problém a nevyřeší se během jedný generace, je prostě potřeba na tom tvrdě pracovat. Chudoba jako taková vymýcená nebude nikdy, protože je vždycky a všude relevantní a plave na hladině různě hlubokých vod, ale ghetta a slumy ve vyspělých civilizacích být časem nemusejí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ostatní etnika jsou třeba úplně v pohodě. Vietnamci se adaptovali perfekntně, navíc s novou generací končí i sdružovaní ve stejných minoritních skupinách.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Ok, máš pravdu. V tomhle mám zatemněný úsudek z osobních důvodů.

Reagovat
fantomas

ikercc20.11.2014 20:32

O trošku reálnější pohled na svět bez těch brýlí ?

Reagovat
smazaný uživatel

Mít averzi na celé etnikum kvůli osobním důvodům je buď hloupý, nebo neuvěřitelně krátkozraký.

Reagovat
smazaný uživatel

Pochopili jste mě špatně, mám zatemněný úsudek, co se týče Vietnamců, protože mám vietnamskou přítelkyni. Takže si je idealizuji tak, že vidím podobně slušně a spořádaně většinu této minority...

Reagovat
smazaný uživatel

Predovsetkym som pisal o probleme v jednom regione, kde je situacia extremna, ja zijem na juhozapade SK pri rakusko-madarskych hraniciach , kde taky problem s nimi nie je. Z tvojho prispevku vyplyva, ze ich budes (ak vobec) akceptovat, len ak budu zit tvojim zivotnym stylom. Musis si uvedomit, ze nie kazdy chce ci potrebuje vysoku skolu, nie kazdy ma potrebu byt manazerom, riaditelom, proste su ludia , ktori maju ine priority, o tom su predsa s casti aj kulturne rozdiely. Nikto ani teba nenuti zit zivotnym stylom , aky sa tebe nepozdava, alebo ano? Kazdy musi (tak dobre nemusi) pochopit , ze cigani nie su homogenne etnikum ci nebodaj podla mnohych rasa a nedaju sa tym padom pausalizovat, rovnako ako sa nedaju pausalizovat Cesi ci Slovaci, pretoze je to nezmysel pohravajuci sa so skreslenymi statistikami ako s holymi faktami.

Reagovat
smazaný uživatel

To je blbost, minimálně ta první část. Já je budu akceptovat, když budou žít v rámci zákonů a legislativy mého státu a budou mít jakési morální hodnoty, alespoň ty základní. Taky neakceptuju bílé hovada, které si dovolují na starší nebo slabší, či na právě zmíněné etnika. Rasimus nebo xenofobie je čisté zlo, které je sice způsobeno evolucí, ale v dnešním světě nemá místo. Je mi úplně, ale úplně jedno, jestli má někdo diplom, nebo učnák (kolikrát jsou vyučení lidé pro trh práce mnohem lepší než idioti s výškou, které do toho dotlačili rodiče aka naše Alenka je hrozně krásná (s tím kilem make-upu bych byl krásný i já), ale blbá jako prak, přesto tu ekonomku dodělá). Já po nich taky nechci, aby žili jako většinová společnost. Ať si klidně na zahradě pořádají o víkendu rodinné sešlosti o padesáti lidech, když si ten barák zaplatí a na všechno si vydělají a nebudou mi v rámci oslav ničit můj majetek nebo sousedův. Ať si je klidně pořádají i ve všední dny, když to desáté rozpustní nebo uklidní, popřípadě se dohodnou se sousedy jako lidé a budou brát ohledy. Ať mě třeba každý den v sedm budí romský zpěv, když na mě budou brt ohled a nebudou vyřvávat opilecké písničky o páté. Promiň, ale zrovna Rómové mi přijdou jako lehce paušalizovatelné etnikum, protože problémy s nimi jsou skoro ve všech částech republiky stejné.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale zase sa opakujes, zas nieco rasisticky pozadujes (ano, majorita nepacha kriminalitu a neporusuju zakony a legislativu, nocny klud taktiez majorita nikdy neporusuje a opilecke pesnicky si spievaju vylucne len cigani) miesto toho, aby si problem hladal aj inde, napriklad v pausalizovani a generalizovani, ktory problem neriesi, ale prehlbuje. Ty mas problem pochopit AJ druhu stranu, pretoze poukazovanim LEN na ich negativa podtrhujes ten vznikly problem medzi majoritou a minoritou este viac. A hlavne znizujes tymto pristupom percento tych , ktori sa chcu vclenit do majoritnej spolocnosti. To ze ich donutis kompletne zit podla spolocenskych pravidiel majority, z nich urobis len dalsi clanok majority, a prestanu byt minoritou. A spolocenske pravidla nepredstavuju len paragrafy a zakony, ktore rovnakou mierou porusuju aj majorita aj Romovia.

Reagovat
fenixLFC

to ze to vyhovuje politikom je vec s ktorou suhlasim rovnako ako s tym ze moze niekto byt segregovany. Ale- ako dole pisu, ked niekto sa aj napriek tomu z toho dokaze dostat svojou pracovitostou? V skolach to je blbost, napríklad pripad v michalanoch- zacalo sa tam kricat ze ich oddeluju lebo su romovia, ale to ze sa nevedia spravat a maju podstatne horsie vysledky tak to uz nikto nespomenie. Ked si niekto ziada specificky pristup a chcu mu ho dat, tak preco za tym hned hladat rasizmus?

Nehovoriac o tom, ze ked dostanu nove domy, preco sa nesnazia zacat od zaciatku ale predaju co sa da a chcu dalsie? Len nepovedz ze nemaju co jest tak musia predat co sa da- to nie je o predavani veci ale o doslovnej devastacii. Nehovoriac o tom, ze ked sa pozries napríklad na take Hermanovce (tusim) kde maju totalne chatrce zbite zo vsetkeho mozneho, ale na kazdom su 3-4 satelitne prijimace

Reagovat
F.Torres

kolem rasismu je až příliš velkej humbuk...člověk at řekne pomalu cokoliv, tak už je hned rasistou, nacistou, fašistou nebo slovak kokot...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Spalovač šancí

Být xenofobem je u člověka naprosto přirozená věc. A nejen u člověka, ale u všech živočišných druhů. Mít strach z neznámého je to, co se ukázalo jako nejefektivnější cesta k přežití.

...

Rasismus je pouze podmnožinou xenofobie a není tedy nijak na škodu (samozřejmě se nebavíme o nadřazenosti ras a páchání násilí na druhých, nýbrž pouze o předcházení problémům tím, že se z opatrnosti vyhýbáme neznámému). Nebude jediný "běloch", který omylem zabloudí o půlnoci na předměstí Stockholmu, Paříže, nebo do blízkosti centra Brna a který by se nesnažil rychle dostat pryč. Je to naprosto normální reakce

Reagovat
REPLIKATOR

Začátek článku byl slušnej. Ale pak se autor tak zamotal, až to není pěkný

Reagovat
fantomas

Asi nikdy mě nepřestane překvapovat, jak moc dokážou bejt lidi rasistický, aniž by si to byli sami ochotni připustit...

Reagovat
TheAdy

Co je rasistickýho na tom, že černoši obecně jsou silnější/rychlejší apod. Asiati jsoú třeba zas ohebnější/menší(nebo extremne vysocí xD ) a atd. proste obecne to tak je ..

Reagovat
fantomas

Tak tos zrovna vybral to nejmíň rasistický no, daný genetikou. Na to fakt nereaguju

Reagovat
TheAdy

jsi přecitlivělí

Reagovat
fantomas

Ne, nejsem.

Reagovat
Posledni Kovboj

ti taki

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem podle tebe rasistický ? Vždyť to co tady předvádíte je prostě vrchol korektknosti a "sluníčkářství". Vždyť tady nikdo netvrdí, že 1960 byl chybný krok a že by měla Evropa zahnat opičky zpátky do klecí pod svoji nadvládu - tohle je rasismus. Sagnol řekl, že prostě většinový černoch je takový, a i když jsme každý rozdílní, jedineční atd , tak tenhle typ prostě převládá. Stejně tak bude v některých částech zejména rovníkové Afriky a vůbec Afriky (možná s vyjímkou té arabské části) převládat méně vzdělané obyvatelstvo nad tím s vysokoškolským diplomem, a nebude to kvůli toho, že by černoši byli hloupí, ale kvůli tomu, že tam nejsou možnosti.

Mě tohle prostě vytáčí. Stejně jako to, že Sagnol musel použít slovo Afričani místo černoši. Proč? Protože dnešní doba je posraná a rasimus je dneska už i křivé slovo na zaměstnance černé pleti v práci, protože odvedl špatnou práci, která ale s jeho barvou pleti nesouvisí.

Reagovat
smazaný uživatel

Takoví ti sluníčkoví lidé většinou chtějí sami sebe vykoupit ze svých ,,hříchů'' tím, že se začnou zastávat utlačovaných atd. Nebo to jsou od přírody outsideři, kteří se vždy odlišovali a společnost jako taková je nikdy úplně nepřijala a tak se zastávají, dle nich, sobě rovným. Takoví lidé pak rádi zacházejí do extrému a všichni jsou podle nich rasisti, extrémisti, nacisti, idioti atd. když nesouhlasí s jejich ideologií. Ve své podstatě je člověk egoistický a tak tito sluníčkáři chtějí změnit společnost hlavně proto, aby se změnil pohled na ně samotné. Bohužel, většinou si ti lidé neuvědomují, že se odlišují právě tím, jak namyšlení kokoti to většinou jsou. Neprojevují se jako klasičtí kokoti, které prostě nemáš rád. Jsou vesměs inteligentní a předpokládají, že jejich pravda je ta správná a čím více se něčeho drží, tím útočněji se proti odlišným názorům brání. Když o tobě někdo řekne, že jsi rasista, pak je to jedno z nejvážnějších oslovení a nařčení a tihle EF sluníčkáři rasismem vůbec neplýtvají. Nesnaží se pochopit toho druhého, nesnaží se oddělit pouhá slova nebo špatně formulovanou větu od přesvědčení. Inteligentní člověk se silnou emoční inteligencí nemá potřebu někoho přesvědčovat o své pravdě, ještě aby někoho nazýval rasistou na základě absolutního minima informací.

Upřímně, absolutně na ně nereaguj, pokud tě štěňátka kousnou. Nezmůžou nic v globálním měřítku, navíc většinou tito lidé, kromě šíření svých názorů, nic pro lepší svět nedělají, jen se ozvou, když dle nich, řekne někdo něco blbě. Já sám jsem tu byl už dvakrát označený za rasistu. Mí asijští, cikánští a afroameričtí kamarádi + bývalá přítelkyně, nemůžou můj rasismus absolutně vystát a proto se se mnou už hromadu let baví.

Reagovat
Atlético de Madrid

Proc uz zase nekoho nalepkujes? Jinak je myslim rozdil, kdyz oznacis nejaky konkretni chovani za rasismu a kdyz nekoho nazves rasistou

Reagovat
smazaný uživatel

Protože nikomu neukážeš jeho blbost lépe tím, než když se zachováš stejně jako on. Pak už stačí jen spoléhat na to, že mu to bude vadit, což bude, a že si uvědomí, co dělá špatně.

To rozdíl je, ale nejen já jsem byl nejednou označet přímo za rasistu na základě názorů, který neobsahoval nic rasistického, jen se neshodoval s tím jejich. Jasné příznaky fanatismu a je mnohem větší šance, že někdo s příznaky fanatismu fanatik je, než že někdo s nějakými projevy rasismu je rasista. Jak už jsem tu napsal, problém většinou vytvoří tihle ,,ústní'' bojovníci za lepší svět tím, že problém vytvoří, jako třeba tímhle článkem. Není to podáno nijak seriózně, jen se to má vysmát odlišnému názoru, kde rasismus vidí fakt jen ten, kdo jej tam chce vidět, což další příznak fanatismu a po těch letech na ef už snad o domingově fanatismu nepochybuje.

Reagovat
Atlético de Madrid

Promin ale.tvoje prispevky jsou na me moc výplodů tvojí fantasie - hledas fanatiky, slunickare, rozebíráš osobnosti nějaký skupiny lidí, kterou jsi si vymyslel. Pritom neni jasny, xo tim vlastne myslis.

Reagovat
smazaný uživatel

Když to říkáš.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TheAdy

Sagnol

Reagovat
smazaný uživatel

Typický bernardýn váží 30x víc než typická čivava a dožije se zhruba 1,5x méně, než typická čivava. Typický zlatý retrívr má bílou srst a typický rotvajler černou. Typická border kolie je chytřejší než typický bígl.

Pes je živočišný druh "vlk obecný", my jsme druh "člověk moudrý". Když mohou být tak signifikantní rozdíly v rámci druhu vlk obecný, nechápu, proč si někdo odmítá připustit rozdíly v rámci druhu člověk moudrý.

Ještě video vědce, který se problematikou lidských ras zaobírá, tady se autorovi určitě sluší zdůraznit, že vychází z reprezentativních vzorků každé rasy, takže data o něčem vypovídají. Všiml jsem si, že s výběrem takového vzorku má ve svých analýzách problém.

https://www.youtube.com/watch?v=xvV1sSZxTSU

Jinak za styl .

Reagovat
TheAdy

Bígl-ové jsou chytří

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Kokesh

Jak to rikal Kraus kdyz mel za hosta Vladka Dobrovodskeho. "Doufam, kdyz reknu slovo kamna, ze se neurazite..."

Reagovat
božský John

Kriste pane

Reagovat
Posledni Kovboj

Diskuse s Dolarem ve 4 rano, to nemuze dobre dopadnout

Reagovat
vlastik

Hmm, sluníčkáři proti náckům, vedle česko-slovensko-žabo-myší války, že se na to nevyserete

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vlastik

co je?

Reagovat
smazaný uživatel

...proti náckům.

Reagovat
vlastik

hyperbola, stejně jako sluníčkáři

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem měl předpokládat, ale zmátlo mě, že tady tihle sluníčkáří opravdu jsou

Reagovat
vlastik

No, neřekl bych. Sice je tu pár lidí z obou stran barikády, ale žádná divočina. Stejně jako u česko-slovenských vztahů vedle, tam stačí jeden rádobytroll typu ,,povodím si Slováky a oni se hned chytnou" a pak to vypadá všelijak

Reagovat
vlastik

I když takový negroaslovákobijec dolar je teda dost velký pacient

Reagovat
herbage

Co se divíte? Já bych měl asi taky předsudky, kdyby mi léta dělal parťáka v obraně Samuel Kuffour

Reagovat
db18

Známý pro svou fyzickou sílu...

A řekl bych, že Kuffour byl netypický africký fotbalista...

Reagovat
db18

(kvalitou)

Reagovat
herbage

na svou dobu byl asi nadprůměr, ale vždy si ho vybavím jako děsného kiksaře a kolohnáta bez techniky. Ale třeba takový Bramble tak taky působil a pak se ve Wiganu vypracoval

Reagovat
Counter

Naopak, Bramble byl jako mladý obránce ohromný talent a po někdejším dávném zápase s Arsenalem dokonce Henry vyjádřil přání, aby ho Wenger podepsal

Reagovat
smazaný uživatel

Stoperska dvojica Bramble-Boumsong je legendarna, tolko zabavy nijake duo v PL pravidelne neponukalo

Reagovat
domingo

Boumsong je legenda auxerre

Reagovat
smazaný uživatel

mozno vas tam bavil inak, mozno si to tak predstavovali v NUFC tiez, ale nejak sa minuli zanrom

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
hefy

Tos mi připomněl tohle - Titus Shambles

https://www.youtube.com/watch?v=M6Drrc1--vY

Reagovat
j_mrazik

Přesně tohle jsem si říkal.

Reagovat
domingo

Reagovat
Talker

Když jsme u toho, emigrace z Afriky do Evropy, přeplouvání Středozemního moře atd.

Go!

Reagovat
smazaný uživatel

No a co, vždyť má pravdu. Aby se obyčejnej bílej Evropan bál vůbec jen mluvit o jakékoliv jiné rase jinak než v superlativech. Kam jsme to dospěli ??

Nemůžu říct židovi žide, to je skoro na kriminál. Černýmu taky nemůžu říct, že je černej, jasnej rasismus. Je to celý pokrytectví a konkrétně to lezení židům do prdele za Hitlera - to se jim jako bude celá Evropa omlouvat ještě několik století ?

Přijde mi, že by sme se tu měli probrat a něco s tím dělat, než bude celej svět barevnej jak prádlo na šnůře.

Reagovat
domingo

On uz takovej je par tisicileti.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale dokud jsou ty barvy na svym místě, tak je mi to fuk. Jen aby se nám tu nemíchaly jako ty barevný ponožky...

Reagovat
Posledni Kovboj

tobe uz se bohuzel neco pomichalo

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak, mě ještě ne. Ale v celý týhle společnosti se to nějak nezdravě míchá...

Reagovat
Posledni Kovboj

zastrel se

Reagovat
Rssa

Zbytečně nafouknuta bublina.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Ale pořád mi to přijde zajímavější než 99 % zdejších článků.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ta diskuze je sranda

Reagovat
Rssa

Článek je zajímavý, i ten netradiční styl, ale kauza je nafouknuta.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hefy

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

toz holt cernocha z afriky vytiahnete ale afriku z cernocha nie....

Reagovat
smazaný uživatel

Slováka z ovce vytáhnete, ale ovci ze Slováka ne...

Reagovat
smazaný uživatel

A ne, mně se hnusí, že tohle napíšu :) Jen jsem chtěl použít úplně stejnej stupidní přístup...ale tohle kádrování podle národů a nebo hůř, ras, je humus.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
domingo

Dobra diskuse

Ale pokud odmazeme dalsi tradicni dolarovo pojednani o eugenice, vetsinou se tu objevuje jeden argument, a to ze se Sagnoluv vyrok zbytecne nafukuje, protoze nerekl nic inherentne nepravdiveho. To je prave hloupost ale.

Ten vyrok je rasisticky uz jen tim, ze pouziva termin "typicky African". Nic takoveho neexistuje. Mozna se da rict (jak zaznelo nahore), ze tato slova by +- platila pro typickeho africkeho fotbalistu pusobiciho v evropskych top soutezich, jenze to je samozrejme neco uplne jineho. Kdyby byli v evropskych soutezich rovnomerne zastoupeni clenove vsech africkych narodu a etnik, pak by slo o relevantni poznamku. Jenze prevahu tvori tri typy hracu - obranci, defenzivni zaloznici a hrotovi utocnici, vsechno vetsinou ze zemi z Guinejskeho zalivu.

Frankofonni zapadni Afrika =/= Afrika. Treba narodni tym JAR naopak postrada prakticky vsechny atributy, ktere Sagnol pripisuje proste "Africanum". Totez plati pro sever kontinentu. Z vychodnich statu jsme meli moznost videt nedavno Etiopii na APN - stejny priklad. Defenzivni hory a svalnati zakoncovatele z Pobrezi slonoviny, Kamerunu, Mali a Nigerie prece NEJSOU reprezentativnim vzorem Afriky ani africkych fotbalistu. Jde o stejnou pitomost jako rikat, ze prumerny evropsky fotbalista neni kreativni, protoze tomu tak bylo poslednich 20 let v Anglii. To jsou naprosto analogicke situace.

Ten problem lze vztahnout i na ciste fotbalove prostredi - kreativni africti hraci samozrejme existuji, stejne jako existuji kreativni jihoamericti, evropsti nebo asijsti hraci. Jenze evropske kluby primarne berou tyhle "skaly" ze Zapadu, castecne vinou nedostatecne kvalifikovane prace s mladezi v Africe, castecne vinou PRESNE tech predsudku, o nichz mluvi Sagnol. Zacarovany kruh.

Nepochybuju o tom, ze Sagnol myslel presne tohle - ten jeho typicky africky hrac je ve skutecnosti typicky stredak z byvalych francouzskych kolonii. Neni na miste hazet vinu primo na nej, nebo dokonce volat po jeho odvolani (Thurame), ale co je NUTNE potreba, je nahlizet presne na tenhle typ vyroku jako na dedictvi kolonialisticke mentality. Tenhle Sagnoluv nazor je formovan nejakym podhoubim, ve kterem vyrustal a ktere je prave potreba znicit.

Je to vlastne jenom dalsi interpretace klasickeho evropskeho mytu - ze Africane jsou hloupa, tupa, silna cerna hovada s obrovskymi penisy, nic vic. Pokud by nekoho zajimal sociologicky, psychologicky a historicky nahled primo od Africanu z byvalych francouzskych kolonii, doporucuju praci Discourse sur le colonialisme od Aimého Césaire, pripadne Peau noire, masques blancs od Frantze Fanone. Vycucy na wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Discourse_on_colonialism

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Skin,_White_Masks

Kdo tyhle veci nechape, tak je to proste bud jeho svetonazor, nebo zatvrzelost. A s tim uz se neudela nic, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Promin

"Ale pokud odmazeme dalsi tradicni dolarovo a Bolovo pojednani o eugenice"

Reagovat
smazaný uživatel

Klasická snůška hovadin hodna fanatika tvé úrovně. Na konci jsi to krásně podtrhl - kdo nemá můj názor, tak je idiot.

Jak už jsem výše napsal. Problém není výrok sám o sobě. Problémem jsou lidé jako ty, kteří k výroku přidají svůj názor a prezentují jej násilím jako pravdu, přes kterou nejede vlak.

Ten výrok je rasistický pouze pro toho, kdo v tom rasismus vidět chce. Typický, se dá velmi snadno přeložit jako vzorový, to nás dostane k průměru či většině, chceš-li. Jen idiot do toho začne zahrnovat celý kontinent. S použitím zdravého rozumu, který fanatikům u konkrétních otázek tolik schází, jde snadno odvodit, že výrok ,,typický afričan'' je odvozen od jeho zkušeností a tedy že vychází čistě z hráčů působících v Evropě bez ohledu na to, kdo jakého hráče z Afriky přivede a jestli potřebuje silnou skálu nebo ne. Černoši jsou od přírody fyzicky zdatnější, mají mnohem větší vlohy pro atletiku a tak se tyto jejich silné stránky využívají a pracuje se na nich více než na taktice. Herní inteligence nemá co dělat s inteligencí člověka a afričtí hráči v Evropě zkrátka většinou techničtí atd. nejsou a můžeš se klidně stavět na svou zfanatizovanou hlavu. Lidé zkrátka jednají na základě svých zkušeností a mě taky nikdy neurazilo ,,typický Čech''. Byl jsem v Dánsku a tam taky nikoho neurazily narážky na pití. V Německu jsem se nikdy nesetkal s tím, že by někoho naštvalo, když je někdo odjinud nazval chladnými, nevtipnými. No a víš, proč se o tom nikde nemluví? Protože tam nebyl nikde okolo ignorant jako ty, aby z toho udělál aféru století.

Španělští fotbalisté jsou techničtější, němečtí houževnatější, afričtí silovější a méně techničtí. Pokud chceš, rozděl si to podle zemí a jako u Evropy si přidej ke každému státu jak to je. V hokeji je to taky Evropa a zámoří, různé hokejové světy, různé předsudky, ale žádní debilové, kteří by z toho dělali problém.

Takže na základě předsudků, o kterých mluví Sagnol, se v Africe pracuje špatně s mládeží, jo? No to se mi snad zdá. Není to třeba dáno možnostmi a horšími trenéry, kteří se zaměřují hlavně na zdokonalení se v silných atributech hráče, což je u černochů větší síla, lepší sklony pro atletiku atd.? Nic z toho ale není rasistického proboha. Nikdo neříká, že se ti hráči hloupější narodili, jen že nemají takovou herní inteligenci a techniku, což je logické vzhledem k tomu, že se to v nejdůležitějším věku pro mladého hráče pořádně nenaučili. Afričtí hráči vyrůstající v Evropě mají také menší sklony pro techniku a herní inteligenci. Trenéři to do nich vštípí, ale pořád se soustředí hlavně na jejich silné stránky, což je síla a atletické vlohy. Jasně, ne všichni, ale o tom snad nikdo nikdy nepochyboval... až na pár volů, co musí stůj co stůj vytvořit problém.

Je to vlastně jen další interpretace klasického fanatického bojovníka za lepší svět, který většinou nikdy nehnul ani prstem, aby svět lepší byl, ale za to mu to královsky kecá. Herní inteligence nemá nic společného s běžně chápanou inteligencí. Že mají Afričané od přírody větší vlohy pro atletiku a rozvoj síly je fakt, o kterém existuje hromada výzkumů. Hloupé a tupé z nich děláš ty, když nám vnucuješ tento názor, který jsme neřekli.

Vím, že to nechápeš, protože jsi fanatik. Já na tebe už reagovat nebudu, protože se neshoduji s tvým názorem, takže jsem hloupý, ty arogantní hipíku. Klidně se mi vysměj, do toho, nebudu se bránit.

Reagovat
domingo

Reagovat
domingo

Nicmene jsem si to procetl a tvoje chapani psanyho textu je teda na hodne spatny urovni.

"Na konci jsi to krásně podtrhl - kdo nemá můj názor, tak je idiot." - Ne, rikam ze kdo to nechape, tak to chapat nechce. Nerikam, ze s tim musis souhlasit. Ja nesouhlasim s institucionalizovanym rasismem, ale chapu jeho argumenty - jenom to nejsou moje argumenty. Dve uplne odlisne veci.

"Jen idiot do toho začne zahrnovat celý kontinent." - Afrika, pokud vim, je cely kontinent.

"Černoši jsou od přírody fyzicky zdatnější, mají mnohem větší vlohy pro atletiku" - Neni pravda, pouze urcite kmeny maji rychlejsi vyvoj svalove tkane, jine kmeny (a neni jich malo) jsou zase treba vzrustem mensi atd.

"mě taky nikdy neurazilo ,,typický Čech'' - No a? Vycitas mi aroganci, ale tohle je treba ohromne arogantni vyrok. Mne to nevadi, tak to nesmi vadit nikomu jinymu. Co je tohle, pokud ne ryzi arogance/egoismus?

"Pokud chceš, rozděl si to podle zemí a jako u Evropy si přidej ke každému státu jak to je" - No prosim, ale Sagnol to neudelal.

"Takže na základě předsudků, o kterých mluví Sagnol, se v Africe pracuje špatně s mládeží, jo?" - Tohle jsem nikde ani nenaznacil

"Není to třeba dáno možnostmi a horšími trenéry, kteří se zaměřují hlavně na zdokonalení se v silných atributech hráče, což je u černochů větší síla, lepší sklony pro atletiku atd.?" - Ano, je.

"Nikdo neříká, že se ti hráči hloupější narodili, jen že nemají takovou herní inteligenci a techniku, což je logické vzhledem k tomu, že se to v nejdůležitějším věku pro mladého hráče pořádně nenaučili." - To je relevantni poznamka, skoda ze rikas uplne totez, co ja ve slovnim spojeni "nedostatecne kvalifikovana prace s mladezi v Africe"

"Že mají Afričané od přírody větší vlohy pro atletiku a rozvoj síly je fakt, o kterém existuje hromada výzkumů." - sem s nima

"Klidně se mi vysměj, do toho, nebudu se bránit." - Nasleduje seznam veci, z nichz jsi me obvinil v tomto svem prispevku:

- "fanatik tve urovne"

- "kdo nema muj nazor, je idiot"

- "idiot"

- "fanatik"

- "tvoje zfanatizovaná hlava"

- "ignorant jako ty"

- "debil"

- "vůl"

- "fanatický bojovník za lepší svět, který nikdy nehnul ani prstem" (jak to vis?)

- "fanatik"

- "arogantni hipik"

Prosim zopakuj, kdo ze se komu vysmiva?

Reagovat
smazaný uživatel

- Kdo nechce pochopit to, čemu ty věříš = je to jeho světonázor nebo zatvrzelost, což je vlastně umíněnost a tvrdohlavost, ke kterým mají lidé blíže, čím nižší je jejich inteligence, ať nám běžně známá nebo emoční.

- Ano, je, ale kdo nechce vidět problém, ten to bere tak, že jedná na základě hráčů působících v Evropě. Kdo chce problém, ten v tom vidí předsudky vůči celému kontinentu.

- Většinově ano = černoši. Jestli chceš bojovat proti generalizaci, tak prohraješ a prohraješ bolestivě, protože i tebou chráněné cokoliv od odstínu ,,latté'' výše generalizuje a vždy generalizovalo.

- Vytrhávat z kontextu umíš krásně. Já nepsal jen o sobě, psal jsem o hromadě lidí. Problém nebyl nikdy, dokud někdo nepřišel a nezačal všem nutit, že to problém je.

- Takže má příště říci. No, hráči Nigérie jsou více siloví, méně techničtí a herní inteligence moc nepobrali. Za to ale hráči Namibie zase nejsou moc běhaví, ale mají techniku a herní inteligenci. Pak je tady Čad, jejichž hráči jsou techničtí, běhaví, ale nemají herní inteligenci. Nesmíme zapomínat na Svazijsko, které má techniku, ale jen levou nohou, běhá jim jen pravá noha a mají herní inteligenci jen na jeden poločas...... atd. atd. atd. Jak říkám. Bojuj si proti generalizaci, jestli chceš, ale bude to drtivá porážka a bude smutné se na to dívat.

- Napsal jsi částečně, to mi stačí.

- No vidíš, potlesk.

- No vidíš, potlesk i s lehkým ,,wohooo''

- Najdi si je, neskáču jak někdo píská a nikde jsem ani nenaznačil, že bych měl zájem ti jakýkoliv poslat. Ale opět chceš bojovat proti generalizaci. Tak si udělej vlastní tým a zkoumej každý kmen jednotlivě a pak každému kmeni vydej svou vlastní knížku.

- Že jsi fanatik, to tu snad nikdo nepopírá a to další nevidím jako vysmívání. Setkávám se dnes a denně s čímkoliv a nikdy bych se nevysmál člověku, ať je jakýkoliv. Že mám na internetu více svobody a můžu se oproti svému běžnému chování projevovat lehce agresivněji z toho pořád nedělá výsměch. Na základě ničeho jsi mě tady označil za rasistu, takže mám důvod proti tobě vystupovat ostřeji, ale vysmívání? To ne, většinou za takové věci lidé nemůžou.

Reagovat
domingo

Prestan se mnou mluvit timhle tonem, bud vod ty lasky. Husy jsme spolu nepasli.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se tě prosimtě zeptat co děláš (školu, práci)? Nic v tom nehledej, jen by mě to zajímalo.

Reagovat
domingo

Klidne. Studoval jsem bohemistiku a religionistiku, ted pisu o fotbale, kulture, spolupracuju s par subjektama, kterym se staram o texty, preklady a kreativni veci. Neco si vydelam i umeleckou tvorbou. Staci mi to na najem v centru Prahy a docela pohodlnej zivot. Hipiky nesnasim, kontakt s okolnim svetem mam a nijak se nevyvysuju nad ty, co pracujou rukama, naopak.

Staci?

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo díky. Tipoval jsem si na podobnej obor (styl vyjadřování apod), jen mě to zajímalo konkrétně.

Reagovat
domingo

Nejvic me bavi klasicka lingvistika no, ale to jsem nejak prosvih, tak zustavam nadsenym amaterem :))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ten posledni odstavec jsem "jakoby" necetl, ale jinak

Reagovat
Talker

Takhle to ale vyzní úplně jinak, než to vyznělo v článku... Kdybys to takhle rozepsal, bylo by to zajímavější

Reagovat
domingo

Ja uz se tomuhle tematu venoval relativne nedavno u Anelky, nechci se porad opakovat, no..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Na druhou stranu - rozepsat to takhle, tak je ta diskuze snad ještě horší...

Reagovat
ACSeRw!n

dlouhy, ale opravdu dlouhy prispevek..

Reagovat
db18

Počkej, takže za ten rasismus považuješ fakt, že Sagnol využil špatný termín, když chtěl nějak "geograficky" popsat, o kterých hráčích bude mluvit? (chápu tě v tom dobře?)

Reagovat
cristiano.K.

jo chápeš

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

neber to nejak zle, ale pride mi ze ty za tym hladas dost toho z koloniálnej ery, rovnako ako fantomasovi vadi iba to, ze afriku generalizujeme lebo to nie je jeden stat. Suhlasim ale- casto sa tu argumentuje tym ze spanielsko je take a afrika taka a to je vraj blbost. Tak ako sa generalizuju africania tak sa generalizuju aj juhoamericki hraci ako technicki zdatni. To uz rasizmus nie je? Proste, ked si nahodne spomeniem na nejakého cernocha-yaya toure, wanyama, bony, drogba tak su to hraci ktori vynikaju najme fyzickými vlastnostami.

Pride mi ale trochu blbe v dnesnej dobe ze si musis davat pozor fakt na kazde slovo aby ho niekto nepochopil inak a hned je z toho kauza. Mam pocit ze sa skor hlada sposob ako sa urazit ako pochopit to co ten dotycny chcel povedat

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek :) Nejvtipnější na něm je, jak se trefil přesně na bolavej palec provinčních českých rasistů, který berou jako své osobní právo všude roztrubovat názory o inteligenční rasové nadřazenosti (své) bílé rasy

A přitom všichni vědí, že Češi nejsou moc chytří, kradou, jsou líní a zákeřní :)

Reagovat
Spalovač šancí

Inteligenčně nadřazenou je žlutá rasa ...

Reagovat
smazaný uživatel

Rasisto!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi nehorazny rasista!

Reagovat
smazaný uživatel

teď už tě domingo, fantomas a Atlético ale do party nevezmou

Reagovat
fantomas

O co všechno se připravujem...

Reagovat
smazaný uživatel

O trošku reálnější pohled na svět bez těch brýlí ?

Reagovat
fantomas

Hehe, to vítežejo, vy realisti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A jeste vtipnejsi je, ze ti takzvani cesti rasiste, napriklad jako ja, si to moc dobre uvedomuje i o Cesich, nedivi se tomu, ma s tim svoje zkusenosti a hlavne NEPOPIRA to, coz je predevsim oblibena vlastnost vas, antifaku/pravdolaskaru/slunickaru/multi-kulitu fanatiku apod.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jak už zase nálepkuje

Reagovat
smazaný uživatel

Než někdo řekne "všichni Afričané jsou xxx", tak doporučuji se kouknout na tuto mapu: http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/true-size-of-africa.jpg . Dát celé Africe (Afričanům) jedno vystihující adjektivum je strašná (nebo i větší) hovadina. Nebo byste snad řekli o Evropanech (což je ve srovnání s Afrikou poloviční kontinent), že jsou inteligentní, techničtí a disciplinovaní, ale bohužel jsou malí a slabí?

V Africe je 1,1 miliarda lidí, 54 zemí, okolo 2000 jazyků a pár set až tisíc etnických skupin ( http://pslarson2.files.wordpress.com/2011/01/murdockmapbound.png ). Stereotypizace Afriky je častá, ale to protože o ní nikdo nic neví, tak má předsudky.

Reagovat
domingo

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
fantomas

Přesně o tom celou dobu mluvim ale asi sem přehnaně korektní proto.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Celý problém je v tom,že Sagnol povedal aj negatíva ním zmieňovaného futbalistu.Teda negatíva...Im ide len o slovo inteligencia,aj keď on myslel inteligenciu hernú,ktorá vôbec nemusí súvisieť s bežnou inteligenciou človeka.A bez ohľadu na to,či je to pravda,jedná sa len o Sagnolov názor.Ak by povedal,že typický juhoamerický futbalista je technický,no nedokáže sa kvôli svojej životospráve udržať dlho na vrchole,rozhodne by to taký ohlas nevyvolalo.Bohužiaľ Sagnol použil slovo afričan(vďaka bohu,že nepoužil slovo černoch) a tak je oheň na streche.Vôbec tu nejde o to,či je to pravda,alebo nie.Ide len o to,že je to jeho názor.Či zlý,alebo dobrý...A tie nezmysly o tom,že ak niekto zhodnotí futbalistov niektorej krajiny,je to úplne niečo iné sú na smiech,pretože toho človeka,by sme potom hneď mohli častovať slovom šovinista.Tebe nejde o to,že ich podľa teba zhodnotil nespravodlivo,ale o to že sa dotkol inteligencie afričanov(aj keď myslel logicky hernú).Pretože ak by ti šlo o to,že ich zhodnotil nesprávne,tak by si hovoril len o nejakom nezmyselne hlúpom hodnotení a nezamieňal by si to s rasizmom.Samozrejme ak by sa nejednalo o rasizmus,ale iba o akýsi nesúhlas so Sagnolovym názorom,nebola by z toho taká senzácia...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to nahore psal. Kdyby se zminil jen o pozitivnich vecech, v nichz se odlisuje african oproti evropanovi, tak by nikdo nerekl ani popel, ale tim, ze zminil i tu negativni vec, tak se z toho muzou fanatici zesrat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono je na tom najhoršie to,že sa poväčšinou miesto vyvrátenia Sagnolových slov(príklady hráčov a podobne...),častejšie pokúšajú skôr o nejakú démonizáciu každého,kto si myslí to čo Sagnol...V tomto spore je totižto v podstate jedno,či má pravdu alebo nie.Ak by povedal,že preňho je typický africký futbalista inteligentný,silný,ale trebárs takticky zle pripravený,asi by sa nad tým nikto nepozastavil.Ibaže on použil v jednej vete slová afričan a inteligencia a potom už bolo niektorým úplne jedno,že tým myslel hernú inteligenciu a že je to jeho subjektívny názor.Ale kto chce psa biť,palicu si nájde...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
SIRBRANIKE

Prečítam článok a hovorím si: Sagnol prestrelil, Dominik ho nádherne zotrel a ani som to nejak celé nebral vážne. No a potom pozriem do příspěvků....

Reagovat
Counter

Víc takových jako ty

Reagovat
domingo

Konecne. Dekuju

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pigeon

Dost emočně podbarvený článek, neztotožňuju se s názorem autora. Neustálé obhajování svých názorů a shazování lidí, kteří mají názor opačný je otřesný. V diskuzi je toho plno, hlavně od těch, kteří se ztotožňují s názorem v článku. Co je už ale opravdu vrchol je v poslední době tolik omílaný rasismus. Jasně, rasismus je zlo, ale tendence hledat za vším rasismus je ubohá. To co použil Sagnol je prostá stereotypizace. Používá ho 99% lidí, ale když to někdo řekne nahlas, na účet černocha a navíc ve fotbale, tak je z toho rasismus a všichní se můžou doslova posrat. Obrácení každého slovíčka a hledání těchto rasistických výroků je opravdu ubohé a dnes už snad více otravné než rasismus samotný.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

V podstatě špatný článek, který sem fakt nepatří. Tohle stejné by platilo i v případě, že by byl psán opačně.

Reagovat
fantomas

Proč by sem nepatřil?

Reagovat
smazaný uživatel

Osobní pohled na nefotbalovou tematiku?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Osobní pohled na z velký části fotbalovou tématiku.

Reagovat
smazaný uživatel

Z který části je vyjádření na vrub rasy fotbalová tematika?

Reagovat
fantomas

Ehm, řek to fotbalovej trenér a řek to o afrických fotbalistech. Jde o jednoznačně fotbalovou tématiku, akorát s přesahem.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby to napsal opačně reaguješ tu stejně?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože tohle celý diskuze to jenom potvrzuje je o názoru na nefotbalovou tematiku, která sice fotbal olivnuje, ale nic to nemení na tom že je to z drtivý části i jako článek nefotbalová polemika, když ohlédnu od té zmínky o fotbalové inteligenci.

Reagovat
fantomas

Kam se stočila diskuze, neni autorova chyba. On psal z velký části o fotbale. Tečka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta tečka tam má nějak otočit pravdu?

Prostě si nedokážu představit, že by tu prošel článek z pohledu osobního názoru na problém alternativní rehabilitace kotníku. Vždyť přece mají fotbalisti problém s kotníkama problémy, proč by se tu na to mohli psát komentáře, ne?

Reagovat
fantomas

Nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Posledních šest odstavců je z velké části nefotbalových ... vrcholem je čistě fotbalový obrázek na konci. Ten článek je o fotbale ? Vždyť domingo vzal vyjádření fotbalového trenéra o fotbalistech, ale jinak rozehrál úplně jinou hru... v jádru je ten článek čistě nefotbalový ( i když to je asi přehnané, tak mě snad pochopíš)

Reagovat
fantomas

V jádru ten článek ČISTĚ nefotbalový neni, a já ani nepsal o tom, že je ČISTĚ fotbalový.

Já tak nějak furt nechápu, proč se tolik bráníme tomu, že fotbal obyčejně reflektuje společenský záležitosti, tj. nejde ho jen tak vytrhnout ze společenskýho kontextu. To samý je do značný míry případ hooligans, odstoupení Maroka od pořádání APN a debakl při zápase Srbska s Albánií.

Nebo sem snad ani tohle nepatřilo? http://www.eurofotbal.cz/clanky/neni-balkan-jako-balkan-271736/

Ne, patřilo. Fotbal se totiž nehraje v žádnym vakuu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže tady se tomu fotbalovému věnuje autor z naprosté povinnosti. Přitom se jedná o Sagnolovu blbost, kdy pravděpodobně myslel jednoduše černochy z Guinejského zálivu. Označil je za Afričany, aby byl korektní, ale nevěděl, že rozpoutá podobné peklo. Teď budu skákat, ale třeba ten Balkán je zajímavý z toho pohledu, jak to ten fotbal ovlivňuje (ale článek jsem nečetl, takže nevím, co se v něm rozebírá). Tady tohle posloužilo jako záminka, jak ukřižovat "zbytky kolonistického myšlení" v tom smyslu, že každý, kdo není naprosto korektní by neměl pomalu zastávat žádnou reprezentativní funkci a měl by být hozen do vězení.

Reagovat
Posledni Kovboj

Coz v tom clanku presne je no . Ja nevim, Sagnol neco placnul, je to trochu blbost, tak si z toho domingo udelal srandu, zaroven v diskusi zcela jasne uvadi, ze i druha strana v cele s Thuramem ma maslo na palici...a pribehne Dolar a zacne rozdavat svy zivotni moudra. Chapu, ze on jinde nez na EF neda prostor, ale ze se toho chytne tolik dalsich lidi

Reagovat
smazaný uživatel

problem je ten, ze autor napsal clanek stylem, ktery jakoukoliv smysluplnou diskusi vylucuje, coz je skoda, protoze jen o kousek vyse napsal rozumny komentar, ktery uz neni jen radobyironicky vykrik a podat clanek v tomto duchu by uz melo i pridanou hodnotu pro tento v mych ocich porad primarne fotbalovy web

Reagovat
smazaný uživatel

Sekce: "fejetony"

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

To má jako omlouvat všechno?

Reagovat
smazaný uživatel

asi jo, skoda

Reagovat
Counter

Seriózně tu psal v případě Quenelle, proč na to taky nejít z jiného úhlu, aby se zbytečně neopakoval... Všechny žánry mají své kouzlo a aspoň se EF dočká nějakého zpestření.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Inak vyborna praca Usty, zo svojich skusenosti s Francuzmi som mal vzdy dojem, ze najvacsie problemy maju hlavne so severoafricanmi, a ze s Afrikou pod Saharou a hlavne rovnikovym pasmom problemy nemaju, okrem minority typu vyzraty zabiak Le Pen a prirastok do Walking Dead Bardotka a ich pritrubli prisluhovaci.

Reagovat
smazaný uživatel

aha to pisal Domingo, ja ze preco mi tam nesedi ten expresivne ironicky ton

Reagovat
Posledni Kovboj

Le Pen je ztelesneni vsech nejhorsich klise o francouzich.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Jj, parádní herní inteligence - uvědomit si, že když to skončí remízou, postupujete oba, a tak se neni třeba v poslední minutě nikam hnát.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže jako když se tu kdysi něco podobnýho v Evropě kritizovalo, v Africe je to vlastně ok, jo? To už přeháníte, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

není to ok, jen to ukazuje inteligenci evropanů.

Reagovat
smazaný uživatel

v čem tady konkrétně jako?

Reagovat
fantomas

Neni to ok, ale jak přesně by to mělo dělat z Afričanů ty hlupáky, to mi fakt uniká.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže to ukazovalo inteligenci tehdy dánů a švédů a teď afričanů?

Reagovat
fantomas

Neukazovalo to nic proboha. Já nejsem ten, kdo tu z něčeho takovýho začal dělat šílený závěry.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako, mne byly defacto oba ty případy u prdele, jenom moc nechápu, proč by se to nemohlo odsuzovat teď, když to tehdy odsuzoval snad každej..

Jo a jestli někdo udělá takovou ptákovinu před zrakama všech, tak je prostě hloupej, at je černej, bílej nebo žlutej.

Reagovat
fantomas

At se to klidně odsuzuje, ale připisovat to nízký inteligenci je podle mě nesmysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to nepřisuzuju ničemu, ale asi si tu nebudeme říkat, že se průměrný afričan inteligencí vyrovná průměrnému evropanovi.

Reagovat
fantomas

Ok, tady končim.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?

Reagovat
fantomas

Protože tohle nikdy nemělo bejt předmětem debaty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Az dostudujes svejch osm vysokejch skol a nejakyho africana treba poznas, nedejboze pojedes do afriky, tak ti to treba docvakne. Drzim palce.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=2812 jinak odzbrojující argument, ještě že jsem vám těch x škol dal a zupillo pls, co byste si se mnou počali

Reagovat
Posledni Kovboj

iq testy, ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš relevantnější údaj?

Reagovat
Posledni Kovboj

jj, tvoji fotku

Reagovat
smazaný uživatel

hluboké

Reagovat
smazaný uživatel

Zapas Danu se Svedy, ktery vypada zcela normalne, oproti tyhlety sracce, kde i ten nejvetsi romantik nemuze najit nejmensi naznak nejaky fair play.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono ani nejde o ty hrace (ikdyz ten zpusob je smesne primitivni), ale o radost fanousku a to uz je uplna vymletost..

Reagovat
fantomas

Slavit postup na největší kontinentální svátek je vymletost? A proč sem zas KURVA motáš inteligenci fanoušků, když tu celou dobu má bejt řeč jen a jen o fotbalistech a jejich herní (!!) inteligenci.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja se bavim o inteligenci africanu obecne. To, ze ty ted rozebiras jenom herni, to neni moje vec.

Reagovat
fantomas

Ok, potom bych ti moh třeba jen tak bez většího důvodu napsat, že z toho ne uplně malýho vzorku Afričanů, co sem osobně poznal, nikdo nebyl hloupější než ty.

Reagovat
smazaný uživatel

A presto to o nicem nevypovida, coz sam dobre vis. Protoze se celou dobu bavime o prumerech a ne o odchylkach.

Reagovat
fantomas

Však jo. Celou dobu se bavíme o afrických fotbalistech, ty zničehonic nasadíš k útoku na inteligenci všech Afričanů - tak sem si taky přisadil něčim mimo mísu.

Reagovat
Atlético de Madrid

O tvoji inteligenci to vypovida mnohem vic.

Reagovat
Kenneth

Ti dva humanisti se tu zase předvedli.

Reagovat
fantomas

Humanisti

Reagovat
Kenneth

Možná by si měl na chvíli vypnout internet a podívat se taky do civilizace. Evidentně ti to leze už na hlavu.

Reagovat
fantomas

To nech prosim na mně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pise ochranca zvierat

Reagovat
domingo

odkdy je humanista nadavka,blbce

Reagovat
Kenneth

Našli jste se v tom rychle. A ted šup šup se běžte zastávat utlačovaných černoušků a romů.

Reagovat
domingo

no neboj, ted pracuju na necem podobnym

Reagovat
Posledni Kovboj

Mam dotaz. Maj tyhle clanky tady vubec cenu? Pochopi to vubec nekdo, krome lidi, ktery uz to stejne davnou chapou? Nerikam ze ne, jen se tak ptam.

Reagovat
domingo

asi takhle - o autorske clanky se tu staraji 3 lidi, ja publikuju prumerne 4 tydne. prochazej normalne editaci. mam sice relativne volnou ruku, ale admin nemusi uverejnit nic, co nechce. tohle by mel byt server propagujici fotbal jako egalitariansky sport, jediny sport, ktery muze hrat (a hraje) doslova kdokoliv na svete, jedno jestli bohatej, chudej, bilej, cernej, pruhovanej nebo bezrukej. ne nacionalisticke, sovinisticke a xenofobni sracky. takhle vnimam fotbal ja, a takhle o nem taky budu psat. tenhle diskurs je naprosto bezna praxe ve velkych zahranicnich mediich. nevim jestli to ma smysl stran "presvedcovani diskuteru", ale urcite to ma smysl v tom, ze ef tak vypaa jako antirasisticky server, coz je dobre.

Reagovat
domingo

*4 mesicne

Reagovat
Counter

Jsem si říkal, že mi něco musí unikat

Reagovat
Posledni Kovboj

Jo, to je fakt. Respektive vypada, dokud si nekdo neprocte diskusi ale samozrejme rozumnej clovek to dokaze tak jako tak rozlisit .

Reagovat
domingo

tak diskuse vypadaj vsude na svete plus minus stejne

Reagovat
Posledni Kovboj

taky fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to zas uplne ne, zalezi ake diskusie myslis, nejake xenofobne nadavky v diskusiach v civilizovanych krajinach nenajdes. Su tam sice blazni, blbci, truhlici a obcas pouzivaju i nadavky, ale ked si ich porovnam napriklad u nas s diskusiami okrem Sme , je to uplna zumpa. CR diskusie nesledujem, okrem idnes, kde to tiez akosi ide od 9 k 5, ale take novinky.cz je na tom podobne ako u nas.

Reagovat
smazaný uživatel

*u nas je uplna zumpa

Reagovat
fantomas

Když si vezmeš vzorek takových těch pochybných serverů z každý země, tak to bude fakt dost podobný.

Reagovat
smazaný uživatel

je to mozne, dokonca su tam osobne invektivy v hojnom pocte, to sa nijak nelisi, ale rasisticke utoky som prakticky nikde nezaznamenal, mozno aj v dosledku kontroly a svedomitejsej prace adminov, ktore vsak vyplyvaju z miestnych prisnych zakonov, ktore sa na rozdiel u nas riesia rychlo a nieco podobne tam (ok, takmer) nikoho nenapadne, u nas je to vsak kolorit diskusii, otvor si clanok, o nejakom afroamerickom spevakovi ci sportovcovi, ktory nie je nijak vyrazne povedomy pre masy, v diskusii najdes minimalne 80% rasistickych nadavok bez zjavnej priciny

Reagovat
smazaný uživatel

Nadávka to snad ještě nějakou chvíli nebude, pejorativní nádech z toho udělali sami humanisti, překvapivě.

Reagovat
smazaný uživatel

potrefena husa

Reagovat
alcantara

Ta Le Pen co povedala konkretne, vie niekto?

Reagovat
Arsenalfan

Domingo,tohle sis měl schovat na projev u příležitosti XXV. sjezdu mladých socialistů

Reagovat
j_mrazik

Já bych tuhle diskuzi uzavřel tím, že Sagnol měl být specifičtější, co se původu Afričanů týče.

Reagovat
alcantara

Ak by vynechal slovo inteligencia a specifikoval slovko african resp. blizsie ohranicil, aj by som s tym vyrokom suhlasil, mam docela podobny dojem. Ale bal som sa to tu napisat, pretoze nemam ziadne studie, ze by tomu tak naozaj bolo a len s mojim dojmom by ma tu asi niekto prevalcoval

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
cristiano.K.

To vyjádření je neštastný, ale pro každého inteligentního člověka je jasné, kam tím Sagnol asi mířil

Rozhodně takhle netituloval hráče Maroka,Tuniska nebo Egyptu.

Zkrátka neexistuje klasický afričan, stejně tak klasický evropan.

Některým lidem se zkrátka nesmí říct "pravda" (spíš polopravda). Není jasné, jestli myslí pouze fotbalovou inteligenci nebo celkovou. Kdybych si tenhle výrok přečetl jako občan Pobřeží slonoviny, tak reaguji takhle " "

Zkrátka mnoho povyku pro nic.

Reagovat
fantomas

"pro každého inteligentního člověka"

"pravda"

Kdybych si tenhle výrok přečetl jako občan Pobřeží slonoviny, tak reaguji takhle " "

Reagovat
cristiano.K.

"ok, tak pro každého jedince s IQ přes 80"

" tu pravdu mám i já v uvozovkách" ono fakt není těžký pochopit Sagnola, pokud chceš"

"Kdyby mi někdo řekl,že jsem líný čech, tak bych reagoval stejně " protože to je zkrátka pravda, ale rozhodně bych kvůli tomu nedělal zle"

Reagovat
fantomas

Fakt dechberoucí, že si takle troufáš odhadovat reakci obyvatele Pobřeží Slonoviny a ne, nemyslim si, že ho je lehký pochopit, ostatně - pokud vim, doteď se ani nijak neomluvil.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatímco bylo "Číslo dolar" vyzbrojováno "municí" Francouze Willyho Sagnola, na severu zahájilo útok "Síť nula s heslem žádný Tutsi". Předsudky přece nejsou tak špatné. Kdežto na jihu později lituje "malichernost" Jacka Johnsona. Hodnota? Peníze či jen chvíle života?

Reagovat
domingo

to je v poho, taky jsem nalitej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

lidi s vrozenou tendenci ke schizofrenii by nemeli chlastat

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím. Tak ho dejte léčit, když to nezvládá. Ale nezavrhni ho, je to přece tvůj strýc.

Reagovat
oddy

Nechystá se podcast?

Reagovat
fantomas

To je seriózní otázka nebo nějaká další trapná narážka alá madridcan?

Reagovat
madridcan

Co ma napadas? Ja to vzdy myslim seriozne, tak nekriv usta.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Pokahontas

Článek,který stojí za to dočíst až do konce(k čemuž se vůbec nebylo snadné přimět) ,resp.bez toho vůbec nemá význam jej hodnotit.Zkrátka ,,Zajíci se počítají až po honu",resp.,,Kdo se směje naposled,ten se směje nejlíp"

Anebo také,, Konec dobrý,všechno dobré",což v tomto případě platí bezezbytku-byť se to tak zpočátku (což je jistě záměr) sakra nezdá...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele