Komentáře a souhrny

"Sloni" udeřili v závěrech, po velkolepém obratu jsou na domácím turnaji v semifinále

Fotbalisté Pobřeží slonoviny zvítězili ve čtvrtfinále Afrického poháru národů nad Mali 2:1 po prodloužení a na domácím šampionátu si zahrají o medaile. Cestu k postupu mezi nejlepší čtyři celky turnaje oranžovým výrazně zkomplikoval Odilon Kossounou. Po jeho faulu totiž Orli kopali v 16. minutě penaltu a v závěru první půle se obránce Leverkusenu po druhé žluté kartě předčasně poroučel ze hřiště. Zmíněným pokutovým kopem sice reprezentanti země z oblasti Sahelu pohrdli, po změně stran ale udeřil z dálky Dorgeles Nene a zdálo se, že se Sloni s turnajem rozloučí. Těsně před koncem řádné hrací doby však vyrovnali a o jejich postupu rozhodl ve 122. minutě Oumar Diakité.

Konžané se zkušenostmi z Premier League obstarali proti Guineji postupový obrat

Demokratická republika Kongo zvítězila ve čtvrtfinále Afrického poháru národů nad Guineou 3:1. Utkání přitom musela otáčet poté, co Národním slonům nabídl pokutový kop Chancel Mbemba. Sám bývalý hráč Newcastlu ale ještě do přestávky srovnal a po změně stran úřadovali jeho krajané, kteří rovněž v určité fázi své kariéry prošli anglickou nejvyšší soutěží. Nejprve po hodině hry dokonal obrat Yoane Wissa z Brentfordu a následně stanovil výsledné skóre Arthur Masuaku, který před odchodem do Besiktase odehrál v Premier League přes 100 zápasů.

Lookman napsal tečku za angolskou pohádkou, do bojů o medaile jde Nigérie

Nigérie se stala prvním semifinalistou Afrického poháru, jelikož porazila Angolu 1:0. Ofenziva favorita se dostávala do tempa velmi pozvolna, avšak ve 41. minutě udeřil z premiérové nebezpečné akce zelených Ademola Lookman. Obranná složka hry naopak opět fungovala, snad kromě jednoho zaváhání z obou poločasů, znamenitě, a tak byl zásah hvězdy Atalanty tím vítězným a Orli udrželi již čtvrté čisté konto v řadě. Angolané tím pádem na svůj historicky nejlepší výsledek na turnaji, čemuž by se postup mezi čtyři nejlepší celky rovnal, nedosáhli.

Premier League - souhrn 22. kola: Man Utd zvládl přestřelku

Manchester United zvítězil na půdě Wolverhamptonu Wanderers, nadále však má osmibodové manko na pohárové příčky. Aston Villa utrpěla v boji o Ligu mistrů tvrdý direkt v podobě porážky s Newcastlem, zatímco Arsenal, Manchester City, Tottenham i Liverpool uspěly. Brighton utrpěl nečekaný debakl na stadionu nováčka Lutonu. Hattrickem se blýskl Elijah Adebayo...

Liga Portugal - souhrn 19. kola: Sporting nastřílel osm branek

Benfica otočila zápas na půdě Amadory a poskočila na první místo tabulky, tam se ovšem ohřála jen dvě hodiny. Sporting v pondělí večer řádil, nebohá Casa Pia dostala osm gólů. Braga pohrdla šancí na čtvrtém místě odskočit a Estoril se v záchranářském souboji díky remíze udržel před Rio Ave...

Africký pohár přišel o dalšího favorita. Ortel podepsal Maroku penaltový smolař Hakimi

Reprezentanti Jihoafrické republiky vyřadili v osmifinále Afrického poháru národů po výhře 2:0 Maroko. Jeden z největších adeptů na zisk trofeje prohrával od 57. minuty, kdy se prosadil Evidence Makgopa. Berberští lvi dlouho dobývali bránu soupeře marně a obrovskou šanci na vyrovnání dostali až v závěru poté, co jim sudí přiřkl pokutový kop. K němu se teprve podruhé ve své kariéře postavil hvězdný bek Achraf Hakimi, jenže ho stejně jako v listopadu roku 2023 v kvalifikaci o mistrovství světa neproměnil.

Nejrychlejší vlastní gól historie šampionátu nasměroval do čtvrtfinále Mali

Fotbalisté Mali zvítězili v osmifinále Afrického poháru národů nad Burkinou Faso 2:1. Západoafrické derby výrazně ovlivnil již začátek třetí minuty, kdy si balon do brány svého týmu srazila defenzivní hvězda Hřebců Edmond Tapsoba.

Sloni zadupali senegalský sen o obhajobě do země, klíčem k úspěchu se staly penalty

Pobřeží slonoviny porazilo v osmifinále Afrického poháru národů Senegal 2:1 po penaltách a před zraky vlastních fanoušků si zajistilo postup. Pořadatelská země nezačala nejlépe, když už ve čtvrté minutě inkasovala z kopaček Habida Dialla.

LaLiga - souhrn 22. kola: Girona zpátky na čele

Barcelona po třech výhrách padla, doma nenašla recept na Villarreal a prohrála 3:5. Těsnou výhru si na své konto připsal Real Madrid, ten ale přišel o vedoucí příčku, protože Girona venku těsně udolal Celtu Vigo...

Serie A - souhrn 22. kola: Inter trestá ztrátu Juventusu

Vítězná série Juventusu je u konce a překvapivě se o to postaralo předposlední Empoli, vše rychle potrestal Inter. Ztrátu zaznamenal i AC Milán, nerozhodně skončil souboj Lazia s Neapolí.

Kapverdám pomohla k historické účasti ve čtvrtfinále darovaná penalta

Kapverdy zdolaly v osmifinále Afrického poháru národů Mauritánii 1:0 a poprvé v historii si připsaly vítězství ve vyřazovací části tohoto kontinentálního turnaje. Postup se ovšem nerýsoval snadno.

Egyptu v duelu remízových expertů zlomila vaz penaltová loterie

Fotbalisté Egypta se s Africkým pohárem národů nečekaně rozloučili už v osmifinále, když podlehli Demokratické republice Kongo 1:2 po pokutových kopech.

Ligue 1 - souhrn 19. kola: Brest loupil v Paříži

Brest přišel o svou vítěznou sérii, zklamaný ale nebude, bod na půdě PSG je rozhodně plusovou záležitostí. Marseille měla proti AS Monaco výhodu dlouhé početní převahy, více než remízu 2:2 z toho ale vytěžit nedokázala. Výhry s porážkami začalo střídat Nice...

Dlouholeté stálice potopily Rovníkovou Guineu. Soupeř rozhodl v závěrečných vteřinách

Fotbalisté Guineje zdolali v osmifinále Afrického poháru národů Rovníkovou Guineu 1:0 a poprvé od roku 2015 postoupili mezi osm nejlepších celků turnaje. Jejich úspěch se nerodil vůbec lehce.

Bundesliga - souhrn 19. kola: Lipsko opět bez bodu

Lipsku se leden nepovedl a nebodovalo ani na třetí pokus, ve Stuttgartu schytalo pětibrankovou nadílku. Bayern veze body z Augsburgu a snížil manko na Leverkusen, který se rozešel smírně s Gladbachem.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele