Kolínská zeď padla - vysvobození pro Kalase a celý tým?

26.09.2014, 11:33
Názory a komentáře
Došlo na nováčky. Už nepatří mezi neporažené celky tohoto ročníku Bundesligy. Poprvé padl Paderborn, který pocítil sílu Bayernu, a také Kolín, který nestačil na běhavce z Hannoveru. Za těmito zápasy, ale i za řadou dalších momentů z pátého kola nejvyšší německé soutěže se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Kolínská zeď padla, nula na kontě inkasovaných branek už nezdobí bilanci celku z města na Rýnu. Nemůže to třeba znamenat naději pro Tomáše Kalase? Je tak trochu fotbalovým nešťastníkem, který šel do Kolína s lákavou vidinou, že si zahraje více než v Chelsea pod Mourinhem. Ale vidina zůstala opravdu jen vidinou. Pravda, tento týden si Kalas připsal start v derby s Gladbachem (2:1). Ovšem jen v mládežnickém. Teď se to ale možná změní a přijde vysvobození. Jestliže se dosud nikdo nedivil trenéru Peteru Stögerovi, že víceméně neměnil úspěšnou druholigovou obranu (Brečko, Maroh, Wimmer, Hector), když držela, tak teď už by se v ní místečko pro českého beka najít mohlo.

A co víc? Třeba Kolín víc vyleze z ulity a zbaví se poněkud bizarního celkového skóre (2:1). Nula na kontě je - tedy byla - pěkná. Ale i ošidná. Vždyť v sezoně 2012/13 Düsseldorf statečně udržel čisté konto ještě v pátém kole (při skóre 4:0), vypadalo to, že coby nováček bude atakovat přední příčky, ale vše dopadlo úplně jinak. Fortuna po bídném finiši spadla do druhé ligy. To by asi Kolínští nechtěli napodobit, a tak je pro ně možná dobře, že inkasovali a že zjistili, že bez vstřelených gólů to zkrátka nepůjde. Zatím dali jen dva proti Hamburku. A to zrovna není ke chlubení. Teď je čeká Bayern.

S HSV je spojena další dlouhodobá nula v tomto ročníku, a to pěkně ohyzdná. Na kontě vstřelených branek. Nezmizela ani v tomto kole. A to už začíná být na pováženou. Hamburk je druhým týmem, kterému se podobný kousek povedl. V prvních pěti zápasech sezony neskórovala kdysi ani Bochum (1979/80). Té se tehdy sérii povedlo zlomit v utkání s Dortmundem (2:2) a nakonec se v pohodě zachránila. Hamburk by si ovšem stále důrazněji měl klást otázku, jestli více méně podobný kádr, který se jen se štěstím zachránil v minulé sezoně, může udržet první ligu i letos.

Můj dům, můj hrad. To v téhle sezoně platí více než kdy jindy. Stejně jako v prvním a čtvrtém kole se hosté dočkali jediného vítězství (Schalke 3:0 v Brémách). Zatím jen osm týmů odvezlo plný počet bodů ze soupeřova hřiště. Méně venkovních výher v tomto bodu sezony historie Bundesligy pamatuje naposledy v roce 1989. Je to snad trend, náhoda, nebo tomu nahrává los úvodních kol? Poněkud nezvyklá byla i tabulka po čtvrtém kole (1. Paderborn, 2. Mohuč, 3. Hoffenheim). Před deseti lety by fandové v Německu takovéto pořadí ani s notnou dávkou fantazie nedokázali přiřadit do nějaké soutěže. A už vůbec ne do 1. Bundesligy. Teď už ale tabulka dostává standardnější podobu v popředí s Bayernem, Leverkusenem a nenápadným Hannoverem. A také hodně běhavým. Trenér Tayfun Korkut si připravil atleticky pořádně nadupaný kádr. V součtu naběhal za zápas s kolínským novicem 126,8 kilometrů, což je sezonní bundesligový rekord.

Druhý nováček Paderborn narazil ještě mnohem drsněji. Překvapením prohra na Bayernu (0:4) nemůže být, ale jen pro připomenutí: Paderborn za sebou měl báječné údobí v součtu s minulou sezonou, v níž excelentně finišoval do 1. BL. Poslední porážku si připsal na začátku dubna (1:2 doma proti Düsseldorfu). A podívejme se ještě na pár dalších pozoruhodných faktů. Jürgen Klopp si připsal 208. zápas na lavičce Dortmundu, překonal tak slavného Ottmara Hitzfelda. Ale na jásání to v téhle sezoně pro Dortmund a tudíž i pro Kloppa stále není... Wolfsburg byl zárukou alespoň jedné vstřelené branky v zápase téměř rok. Až teď s Herthou vyšel naprázdno. Něco takového se mu stalo naposledy 5. října 2013 proti Braunschweigu (0:2)...

Schalke se dočkalo vůbec první výhry v sezoně, ale svým způsobem si dál jede po svém. První poločasy by se pro svěřence trenéra Jense Kellera snad ani nemusely pořádat. Vždyť sedm z osmi vstřelených branek tým z Gelsenkirchenu dal po pauze. Proti Brémám všechny tři.

Freiburg si zopakoval černé chvíle. Dvě výhry v řadě měl na dosah, ale zbyly z toho nakonec po gólech inkasovaných v nastavení jen plichty. V šesté, respektive třetí minutě nastavení s Herthou a Hoffenheimem... I proto z dosud nezvítězivších celků ubyly v tomto kole jen dva - Schalke a Hertha. Freiburg zůstal u dna a s ním se tam plácají Brémy, Stuttgart a Hamburk. Na druhé straně z dosud šesti neporažených celků zbyly už jen čtyři (Bayern, Hoffenheim, Mohuč, Gladbach). Tohle kolo také objevilo mimořádného bouráka, na kterého není radno narazit. Hoffenheimský Niklas Süle v turbulentním souboji s Freiburgem (3:3) vyhrál všechny osobní souboje během utkání. Ojedinělá bilance na středního obránce.

Těžkou překážkou bývá nejen v téhle sezóně i frankfurtský Carlos Zambrano. Ale je to draze zaplaceno. Za pět utkání Peruánec stihl čtyři žluté karty. Stejnou bilanci má i další brusič Luiz Gustavo z Wolfsburgu. Kdopak bude první stát za pět žlutých karet? Možná se to dovíme už v šestém kole, které startuje v pátek a můžete ho podrobně mapovat znovu prostřednictvím české verze Eurosportu.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kalas traged kdyby byl tak dobrej tak by se uz davno prosadil v Chelsea.. však ani v blbém Kolnu nehraje

Reagovat
smazaný uživatel

traged?? to nemůžeš myslet vážně je mu pořád 21 roků a dostal se někde o čem se některým ani nesní!! prosadit se v jeho letech do základu v Chelsea by byl úspěch jako kráva (musíš brát v úvahu to že obrana byla a je prošpikovaná staršíma, zkušenýma borcem) ....ta konkurence tam byla obrovská. ted v Kolíně zase nebyl důvod měnit něco co dobře fungovalo delší dobu! takže bych určitě nebyl tak přísný

Reagovat
icka

Pan se vyzna , bez na isport a tady neotravuj

Reagovat
bayern987

Počkám pár minut, a k obědu parádní počtení.

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

10?

Reagovat
smazaný uživatel

Co to s náma je ??

Reagovat
FFA

Kolín

Len treba začať strielať góly.

Reagovat
REPLIKATOR

Dostanou jeden gól a hned by měli měnit obranu? Autor je trochu vedle. Navíc když k tomu přidám, že Kalas se nedostává ani na lavičku.

Reagovat
Puskas

takový český pohled prostě

Reagovat
JacoBee

Nechápu proč jde na hostování a není tam nějaká podmínka ohledně počtu minut pokud je zdravý.

Sorry ale nebýt ani na lavičce když by mohl hrát základ ve více jak půlce týmů BL,PL.atd...

Reagovat
smazaný uživatel

Že bez opce moc hrát nebude se dalo celkem čekat, zvlášť pokud obrana Kolína nijak nehoří. Imho měl tenkrát odejít do Arsenalu, tam to s talenty umí, bohužel dal přednost Chelsea...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak z tohohle pohledu by pro něj možná bylo lepší, kdyby zase hrál ve Vitesse

Reagovat
JacoBee

To určitě ano...Jak říkám nechápu podle čeho je vybráno hostování...

Reagovat
db18

I kdyby tam byl počet minut, tak je to zatím stejně jedno, protože se hrálo teprve 6 ze 17 podzimních zápasů

Reagovat
JozkokozleJ

Neverim, ze by nejaky slabsi mansaft v PL, ci BL na podobnu klauzu niekedy pristupil.

Reagovat
JozkokozleJ

Zvlast teda nie u hraca, ktory ma v PL & BL odohrano dokopy 182 minut.

Reagovat
smazaný uživatel

V půlce týmů PL či BL by fakt základ nehrál..

Reagovat
JozkokozleJ

Alebo este musi dokazaovat, ze na to ma. Momentalne nie je v tej pozicii.

Reagovat
db18

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kypřící prášek

Skoda, ze nesel misto do chelsea rovnou nekam do nemecka

Reagovat
smazaný uživatel

tjn už mohl bejt zpátky v česku

Reagovat
smazaný uživatel

Kladu si otázku co Kalas zamýšlí s kariérou? Chelsea pro něj není(dyt i talentovanější Zouma se zatím parádně zahrabává) Vitesse mu pomohlo! Ale proč šel do Kolína když nehraje? Vím že je to blbé ale to vypadá že mu nic neslíbili je to škoda protože ve Vitesse válel a zasloužil by si zahrát.

Reagovat
Miguel19

On možná Kalas nebude takový terno, jako se z něj dělá..

Reagovat
Beči

Jak to můžeš posuzovat? Když není ani na lavičce, těžko může dokázat, že na to má ...

Reagovat
smazaný uživatel

OSTUDA: Kolín po pěti kolech inkasoval svůj první gól! Fanoušci požadují na trávníku spasitele Kalase.

Reagovat
HonzaKoller

Reagovat
Andis

To je klasická česká vlastnost

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Andis

neuvěřitelný články

Reagovat
naheCZ

Chudák...kvalitu na základ určitě má, ale je hold na hostování bez opce, trenér nechal obranu z loňska, která neinkasuje (tipuji totální beton podle toho skóre po 5 zápasech), takže nemá důvod co měnit. Měl ho poslat znovu do Vitesse...

Reagovat
DieFohlenBMG

on sám chtěl do německa voe

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele