Klopp v Liverpoolu mění práci s mládeží, zaveden byl i platový strop

14.10.2016, 11:17
Aktuality
Zaujalo nás
Speciálně po selhání na letním Euru 2016 se v Anglii opět naplno rozjela debata o tom, zdali angličtí teenageři nejsou příliš hýčkáni, a právě tenhle problém se po vzoru Southamptonu s Tottenhamem nyní jali adresovat také v Liverpoolu. Čerství profesionálové nyní budou na Anfieldu omezeni platovým stropem sahajícím do výše 40 tisíc liber ročně (1,2 milionu korun)...

Takové opatření by se tedy týkalo 17letých mladíků v prvním roce svých profesionálních kariér a základní plat by byl doplněn bonusy za případné starty za rezervní výběr do 23 let, předčasné povýšení do áčka či hostování v nižších anglických soutěžích.

Pro ilustraci toho, jak velké okleštění oněch bezmála 800 liber týdně znamená: realita v některých větších anglických klubech má dle informací Telegraphu vypadat tak, že i 16leté naděje okamžitě dostávají kontrakty se zaručeným týdenním výdělkem přes 10 tisíc liber.

Takový časný život jako v bavlnce má následně vést k uspokojení a v nejhorším případě i k předčasnému vyhoření dotyčného talentu. Manažer Jürgen Klopp dosud v Liverpoolu dělá vše pro zapracování mladých hráčů do prvního týmu, když v minulé sezoně daroval debut hned devíti členům akademie, a tak není překvapením, že se tato novinka těší jeho plné podpoře.

"Ve svých klubech obvykle zůstávám delší dobu, takže pokud vidím dobrého 16letého kluka, vždy si na něho můžu počkat," uvedl někdejší lodivod Mainzu a Borussie Dortmund, který spolu s ředitelem akademie Alexem Inglethorpem v Liverpoolu zahájil drastické zeštíhlování mládežnických struktur.

"Mohu slíbit, že než abychom podepsali hráče, který není o tolik lepší než materiál, jakým už disponujeme, raději vsadíme na naše vlastní hochy. Taková by měla být budoucnost, i v tomhle divokém světě fotbalových přestupů," tvrdí Klopp.

"Když jsem byl velmi mladý, pracoval jsem jako kouč mládeže. Dostal jsem tým a po roce za mnou sportovní ředitel vždy přišel s otázkou, kolik nových hráčů chci pro další sezonu. Já řekl, že žádné. On odvětil: 'Vždycky nabírej nové hráče, ty nejlepší z ostatních klubů'. Ale já o to neměl zájem. Chtěl jsem pokračovat s tím samým týmem a dál ho zdokonalovat," nastiňuje dále svou filozofii 49letý Němec.

Liverpool nyní pod Inglethorpovým dohledem každoročně nabírá pouze 170 nových tváří namísto původních 240 a do klubových struktur se nedávno podařilo zpátky včlenit rovněž bývalé trenéry mládeže Stevea Heighwaye a Davea Shannona, kteří jsou tradičně jmenováni mezi zásadními mentory začínajících liverpoolských ikon Stevena Gerrarda, Michaela Owena a Jamieho Carraghera.

"Máme tu tyhle krásné příběhy kluků, kteří do klubu přijdou v sedmi letech, zůstanou tam, a hrají za něho i jako profesionálové. To se teď možná na Scouserův vkus neděje tak často," uvědomuje si Klopp.

Manažerův vliv na fungování liverpoolské akademie je skutečně velmi znát. Sám Klopp například spolu s Inglethorpem navzdory radám anglické fotbalové asociace podporuje reprezentování škol či lokálních klubů. "Je lepší kopat dvacetkrát týdně ve škole než třikrát týdně trénovat s klubovými spoluhráči," namítá.

Ex-dortmundský trenér by zároveň preferoval, kdyby liverpoolská juniorka trénovala na stejném místě jako dospělí, aby mohl navštěvovat všechny tréninky obou kolektivů. To by nicméně znamenalo překopat akademii v Kirkby, potažmo vybudovat zbrusu nový komplex, a tak si prozatím Klopp vystačil s přizváním několika jedinců do letní přípravy A-týmu.

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com, telegraph.co.uk

Komentáře (403)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele