Kdo chvíli stál, ne vždy stojí opodál

17.12.2014, 11:57
Názory a komentáře
Bundesliga v těchto dnech pádí vpřed nejprudším možným tempem, a přesto jeden z nejschopnějších německých trenérů zůstává stranou a užívá si volna. Thomas Tuchel si dává roční pauzu. Vynucenou pauzu. Za děním v bundeslize se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Radim Bártů.

Řada věhlasných klubů tone na podzim v problémech, a přesto žádný z nich nezlanařil na svou lavičku muže, který už má za sebou slušné úspěchy a v odborných kruzích značnou reputaci, přestože je mu teprve jednačtyřicet let. Mohuč stála vždy trochu stranou zájmu většinového bundesligového fanouška, takže si možná řeknete, proč tolik rozruchu kolem chlapíka, který u lajny občas připomínal Hurvínka v teplákách. Ona ale určitě nebude náhoda, že o jeho služby stály už v průběhu minulé sezony kluby kalibru Leverkusenu nebo Schalke. Konečně, dostat nízkorozpočtový klub do předkola Evropské ligy není samozřejmost. V takovém případě se totiž nemůžete spoléhat na hvězdy, ale musíte mít ve hře systém. A - což je úplně nejdůležitější a kolik trenérů už si na tom zlámalo vaz - musíte přesvědčit hráče, aby vašemu systému věřili. Právě to zvládal muž, jehož image je pravým protipólem současných trenérských ikon Guardioly a Mourinha (přičemž ale Guardiolovu Barcu svého času nade vše obdivoval), naprosto dokonale.

Osobně asi nejraději vzpomínám na sezonu 2010/2011, kdy v týmu, jemuž se přezdívalo Boys Band, bavili tribuny Schürrle s Holtbym, a na konci z toho bylo senzační páté místo. A přestože tehdy po sezóně odešel Schürrle do Leverkusenu a Holtby se vrátil z hostování do Schalke, Mohuč pod Tuchelovým vedením obě ztráty ustála a v dalším ročníku skončila sedmá - to vše s rozpočtem, který by teoreticky na tak dobré pozice neměl stačit. Jistě i proto se Mohuč alespoň navenek rozešla s Tuchelem kultivovaně a výkonný ředitel klubu Christian Heidel prohlásil, že od něj vůči "nevděčnému" Tuchelovi nikdo neuslyší jediného křivého slova. Thomasi Tuchelovi totiž logicky přestaly mohučské výzvy stačit a správně vycítil, že ve své práci musí udělat krok někam dál. A když ho z Mohuče nepustili, rok před vypršením smlouvy s veslem jednoduše praštil a dal si rok pauzu. Tímto kontroverzním krokem sice řadu fandů naštval, ale ruku na srdce - kdo někdy v práci zažil pocity vyhoření, pramenící z vědomí nemožnosti podstatné změny k lepšímu, ten Tuchelův nárok na nabrání nových sil po pětileté mohučské misi pochopí.

Poptávka po jeho službách bude nepochybně značná. Thomas Tuchel vyniká především dlouhodobou prací s mladými fotbalisty, ale to rozhodně neznamená - jak by jistě potvrdil třeba Zdeněk Pospěch - že by neuměl naučit nové kousky i staré fotbalové psy. Nadto byl vždy i mistrem taktiky - přečíst dopředu jeho herní plán bylo pro soupeře krajně obtížné. Prakticky kolo co kolo vyrážel do ligových bojů s obměněnou základní jedenáctkou, přičemž slovo "náhradník" mělo v jeho slovníku dost odlišný význam, než jak mu obvykle rozumíme. Zejména od ofenzivních fotbalistů to často vyžadovalo hodně trpělivosti, důvěry a pochopení v trenérovy záměry, ale velkou výhodou tohoto systému bylo, že se v průběhu sezony udržovalo v provozní teplotě víc hráčů, než bývá obvyklé, což mělo navíc blahodárný vliv na psychiku týmu a na vzájemné vztahy mezi hráči.

Zkrátka a dobře - až Thomas Tuchel podepíše na konci jara novou smlouvu, bude mít jeho zaměstnavatel na lavičce jednoho z nejlepších stratégů mezi mladými evropskými trenéry. A bude moc zajímavé sledovat, jak uplatní zkušenosti, získané ve skromné Mohuči, v klubu, kde se na posilách nešetří. Taky jste zvědaví, kde to bude?

Autor: Radim Bártů / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kéž by šel do Stuttgartu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hroznej sympaťák. Snad o něm budou v LFC aspoň trošku uvažovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě nepůjde mimo Německo..ale nebyl bych proti.

Reagovat
smazaný uživatel

Tuchel do BVB, Klopp do Liverpoolu, je to aspoň trošku reálné? Každopádně, kdyby BR opravdu odešel a Klopp zůstal v BVB, viděl bych u nás nejraději De Boera.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč všichni počítáte s odchodem BR? Minulou sezonu odvedl vynikající práci. Teď zpackal jedno přestupové období a většina ho žene pryč.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho přeci nikam neženu..jen přemýšlím o možnostech.

Reagovat
smazaný uživatel

Přestupové období nezpackal on , ale přestupová komise on sám chtěl eriksena , vorma a bonyho a všechny mu zamítli a nakonec dotahli balloteliho kteryho nechtěl

Reagovat
smazaný uživatel

To není pravda. Nesmíš takovým hloupostem věřit.

Reagovat
Jan Horáček

Včera vysílali na ARD v pořadu Report Mainz zajímavou reportáž o cestování "fandů" vlakem na fotbal v Německu. Měli by se na ni podívat hlavně ti, kteří občas vykládají, jak bychom si měli vzít příklad z Německa, jak tam vymýtili chuligánství na fotbale apod. Tam se prostě výtržnosti přesunuli ze stadiónů na nádraží a do vlaků a nikdo s tím nic nenadělá. Za rok jsou prý spáchány tisíce trestných činů v souvislosti s dopravou na fotbal. Upřímně řečeno, to by snad bylo lepší, kdyby ty výtržnosti zůstaly omezeny na ty stadióny a nebyli obtěžováni lidé, které třeba fotbal vůbec nezajímá.

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu geniální ta myšlenka v posledním souvětí. Ano, měli bychom si vzít příklad z Německa, jak vymýtit chuligánství na fotbale, protože Němci to zvládli. Na stadionech svaz udělal klid, před nimi a po nich také a to, co se děje při cestě těch omezenějších fanoušků z jejich měst na stadiony respektive ze stadionů, ale není starost DFB, ale Bundespolizei.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, jestli tohle není trochu alibismus

Reagovat
smazaný uživatel

Každý by se měl starat jen o to, o co má.

Reagovat
db18

Bundespolizei nesouhlasí...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, já mám prostě za to, že klub nese v případě nějakého organizovanějšího přesunu na stadion soupeře alespoň částečnou odpovědnost... Ale možná jsem jenom v tomhle ohledu moc konzervativní

Reagovat
smazaný uživatel

Tuchel

Snáď zostane v BL, aj keď netuším kde, mimo top6 tímov si ho už predstaviť neviem a tam je všade plno. Veľmi mi sedí do Schalke, no tí už majú taliana

Ak by išiel vonku, tam najskôr asi do PL, myslím, že taký Liverpool alebo Tottenham by s prehľadom zvládol...

Reagovat
smazaný uživatel

Nech ukáže charizmu a ide vytiahnuť Der Club do BL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele