Karol Dobiaš - Patino

18.12.2017, 11:46
Životopisy
Zaujalo nás
Podle mnoha odborníků je nejlepším krajním obráncem naší historie. Dvakrát získal titul pro fotbalistu roku a v anketě o českého fotbalistu století skončil u fanoušků na šestém místě, u odborníků ale "až" na místě osmém. To na Slovensku skončil třetí. Dnes se dožívá 70 let. Hráč, jenž by se dnes mohl vybírat z hromady nabídek nejlepších klubů planety. Karol Dobiaš.

18. prosince 1947 mohl z okna svého trnavského domu vykřiknout Dobiaš senior do celého světa: "Mám syna". Uběhne něco málo přes dvacet let a jméno tohoto jeho syna budou nadšeně vykřikovat do éteru fotbaloví komentátoři a ve všech pádech je bude skloňovat celý fotbalový svět.

Nejprve ale musel Karolko přes Handlovou, kam se rodina později přestěhovala, přestoupit do Trnavy a získat místo v základní sestavě. To se mu podařilo prakticky hned v první letní přípravě v roce 1965. Ačkoliv v mládežnických výběrech střídal posty stopera a pravého křídla, trenér Malatinský ho přesunul na pravý kraj obrany a dobře udělal. Získal tím pro československý fotbal beka světového formátu.

Ve městě na řece Trnávce začal v té době vznikat skvělý mančaft. Spartak Trnava byl do té doby spíše průměrným týmem pohybujícím se mezi první a druhou ligou, ale když v sezoně 1966/1967 skončili trnavští třetí, nastražila fotbalová veřejnost uši. Bieli andeli ukázali, že jejich triumf ve Středoevropském poháru v témže roce nebyl náhodný. Jakkoli tato soutěž dávno pozbyla svého předválečného renomé, vyřazení Lazia nebo Fiorentiny se počítá v každé době.

Buď jak buď, přinejmenším tuzemská scéna seznala hned příští sezónu, že s partou vedenou Antonem Malatinským musí opravdu počítat. Trnava získala titul, hned napřesrok to zopakovala, další rok sice skončila až druhá za nesmírně silným Slovanem Bratislava, vítězem PVP (když ve finále porazil Barcelonu), ale další tři roky opět neměl Spartak v domácí soutěží konkurenci.

Trnava hrála nejlepší fotbal své historie - s nejlepším mužstvem své historie, v němž působili fotbalisté přinejmenším evropských kvalit jako Hagara, Kabát, Jarábek či Hrušecký. Prim v trnavském kádru hrálo trio borců, kteří měli parametry světové - kanonýr a velký šéf Jožo Adamec, vynikající středopolař Laco Kuna a hlavní postava mého článku - Karol Dobiaš, který se hned od začátku ve svých 18 letech vypracoval mezi tahouny mužstva.

Patino, jak se Dobiašovi kvůli zvláštnímu způsobu běhu přezdívalo, neboť si patami div že nezpůsoboval podlitiny v oblasti hýždí, předběhl svou dobu. To, co do našeho fotbalu zavedl slávista Lála, tedy zapojování se do ofenzivy, přivedl Dobiaš k dokonalosti. Neúnavně brousil pravou postranní čáru, jezdil nahoru dolů, nabízel se spoluhráčům, přihrával, střílel. To, nač dnešní komentátoři pějí ódy, předváděl Dobiaš už před půl stoletím. Bez jakékoli nadsázky patřil na svém postu k nejlepším na světě, nijak zvláště nezaostával za takovým Italem Facchettim, hvězdou Interu Milán, považovaným v oněch časech za nejlepšího krajního beka vůbec. Však mu tak také v zahraničí přezdívali - "Český Facchetti".

Dobiaš ovšem nebyl jen nějaký atlet, který díky skvělé fyzičce vydrží makat celý zápas absolvovat v něm iks sprintů. Oplýval též výtečnou technikou, jakou by mu mohl závidět leckterý útočník, byl velice rychlý, elastický, důrazný a neústupný, fotbal proti němu docela dost bolel. Dokázal si zjednat respekt, slabší nátury proti němu hrávaly bázlivě. Přitom však disponoval schopností odebírat soupeřům míče technicky, bez sebemenšího kontaktu. Prostě šel po balonu, uzmul ho a založil akci. Patino měl vůbec schopnost řešit herní situace ryze fotbalově, neodkopával balon někam na tribunu, ale chladnokrevně přihrával před vlastním vápnem nabízejícím se spoluhráčům.

Chladnokrevnost při řešení i těch nejsvízelnějších situací ostře kontrastovala se stavem jakéhosi až transu, do nějž se během zápasu dostával. S úvodním hvizdem naráz přestal vnímat vše vůkol, celý svět se mu smrskl do čtyřmi čarami orámovaného obdélníku. Sám to později komentoval tak, že ho zajímal jen balon a soupeři, nic jiného. Při samotném utkání pak komentoval dočista vše, v jednom kuse mluvil, klidně by mohl dávat hodiny mluvení Františku Palackému ml. (Malá edukační vložka: Rčení "kecá jako Palacký" se neprávem připisuje známému historikovi, jehož mnozí znají rovněž z tisícikorunové bankovky. Je spojeno s jeho stejnojmenným synem, jenž psychicky onemocněl, což se projevovalo mj. tím, že chodil po pražských ulicích a bez přestání povídal - jako Dobiaš na hřišti, u nějž ovšem nešlo o psychickou vadu, ale o naprosté vtáhnutí do hry.) Co karet za to od rozhodčích vyfasoval... Sudí to klasifikovali jako nesportovní chování. Bylo to však něco, co jaksi nedokázal potlačit, poněvadž to bylo součástí jeho přirozenosti, resp. podvědomí. Na 90 minut se zkrátka ocitl v jiném světě. Nevnímal moc ani pokyny trenérů, vlastně ani nepotřeboval, aby mu je během utkání udíleli - s přirozenou hráčskou inteligencí dokázal řešit herní situace naprosto spolehlivě. A hlavně: byl to, čemu se s oblibou říká vítězný typ. Pro výhru by se přetrhl, finále ME nebo příprava někde v Horní Dolní, to mu bylo fuk, jeho nasazení bylo navlas stejné, skluzy, sprinty, hecování spoluhráčů, protihráčů, sudích.

Rozhodčí ho proto moc nemuseli, soupeři už vůbec ne. Neměl ve zvyku před kýmkoli ustupovat, a když na to přišlo, vůbec se s nimi nemazal, jak jsem psal výše. Kdysi vzpomínal na jeden incident: "Tlačil se do zdi, já měl stržený nehet na noze a varoval ho, aby dával bacha. Schválně mi dupnul na nohu, až mi vylítly slzy. Praštil jsem ho čelem. Padl na zem, nemohl se zvednout. Přiběhl rozhodčí - co prý je? Povídám mu: ,Asi zakopl o mou nohu.‘ Hrálo se dál." K tomu jen poznámka, že snad jen v hlavičkování měl nějaké mezery, nicméně ne vždy, jak vidno...

Hra Trnavy či velice záhy národního mužstva byla bez něj nepředstavitelná, jako by tam najednou něco chybělo, když nehrál. Okolní svět začal vycházející trnavskou hvězdičku vnímat nejpozději v roce 1969. Na konci této sezony se Trnava probojovala až do semifinále PMEZ, tj. dnešní Ligy mistrů. Narazila na Ajax s hvězdami jako Keizer, Suurbier a hlavně Cruyff. První zápas se hrál na holandské půdě a trnavští v něm výsledkově selhali. Přestože byli Ajaxu rovnocenným soupeřem (jen rohů zahrávali deset), prohráli 3:0 a jeli domů s minimálními šancemi na postup. Divákům to ovšem bylo fuk, na sekretariát klubu dorazilo více než 100 000 žádostí o vstupenky, přičemž přirozeně nebylo možné uspokojit všechny. Kapacita stadionu byla rozšířena na 28 000, postavila se provizorní tribuna, za branku se natahaly lavičky a šlo se na věc. Nikdo to nehrotil jako dnes.

Na tu odvetu očití svědkové asi nikdy nezapomenou. Bieli andeli totiž nehodili střelnou zbraň do obilí a vlétli na soupeře takovým způsobem, že ten místy propadal pocitům zmaru. V úvodní čtvrthodině vyslal Cruyff na branku jednu střelu, posléze musel kvůli zranění střídat. Pak už hrál jen Spartak.

V rozmezí mezi 15. a 20. minutou mohl Adamec smazat náskok Ajaxu, ale všechny tři naprosté tutovky trestuhodně zazdil. A přicházely další šance... Pak přišla 27. minuta. Jako vždy výborný Kuna ze 30 m vrátil brankáři jeho výkop přímo z voleje a otevřel skóre. To trnavským vlilo novou mízu do žil a ještě více se do soupeře zakousli. Ten v té době přestal mít pomyšlení na útok a víceméně se jen zuby nehty bránil. Trnavští ovšem pálili další šance, tu největší z bezprostřední blízkosti Kabát.

Po přestávce zírali diváci po celé Evropě u svých obrazovek na to, co domácí s holandským favoritem provádějí, a mnohým muselo být nebohých hráčů Ajaxu až líto. Spartak Trnava svého protivníka doslova přišpendlil do pokutového území, kde devět bránících hráčů nevědělo, kam dřív skočit, na půlce statoval osamocený útoční v marné naději, že se k němu dostane balon. Ajax se nedostal za půlku a jeho rozestavení by se dalo napsat takto: 9 - 1. Neúnosně drtivý tlak korunoval gólovou hlavičkou ve 49. minutě opět Kuna poté, co Jožka Adamec zahodil další svou vyloženou šanci.

V této chvíli stačil jediný gól na srovnání skóre. Bieli andeli protřepali křídla a zapnuli na ještě vyšší rychlostní stupeň. Diváci byli na pokraji šílenství, finále PMEZ bylo na dosah. Snad nikdo na stadionu nebo u televizí nepochyboval, že Ajax čeká pogrom, protože nevěřili, že by takovýto tlak mohl ustát. Domácí se dostávali do dalších a dalších obrovských příležitostí, leč opětovně je zahazovali - Farkaš z osmi metrů sám před gólmanem nad, Kabát ze stejné vzdálenosti vedle, pak Dobiašovu střelu vykopl stoper Ajaxu z brankové čáry, poté se zase Adamec dostal dvakrát sám před brankáře, ale jednou nastřelil jeho, podruhé dal z pěti metrů vedle. Pak ještě Kuna a znovu zblízka Kabát vedle... Konec. Výsledek 2:0, do finále PMEZ postoupil Ajax.

Sportovní novináři celé Evropy psali svorně o tom, že Ajax přestál klinickou smrt a že jen zázrakem nedostal sedm osm gólů. Stejně tak unisono pěli ódy na výkon Karola Dobiaše, muže zápasu, který byl motorem naprosté většiny akcí a který přiváděl levou stranu Ajaxu k zoufalství. Patinův výkon byl vynikající, fenomenální. Fanouškům i bafuňářům tento černovlasý bek s dvojkou na zádech doslova učaroval. Na sekretariát klubu začaly chodit nabídky z předních západoevropských kubů k přestupu. Dostihy nakonec vyhrál Feyenord Rotterdam, jenž byl ochoten vysolit za Karolka 200 000 dolarů, což v té době byla opravdu horentní suma, kór za 21letého hráče zpoza železné opony. Z přestupu však sešlo, soudruzi nahoře ho stopli, neslučovalo se to se socialistickými standardy. Dobiaš nebyl jediný náš hráč, jemuž režim zabránil v oslnivé kariéře v nějakém špičkovém klubu a sbírat v něm vítězné laury a uznání. Komu se Feyenord jeví jako málo, nechť zví, že následující rok triumfoval právě tento klub v PMEZ. V té době patřil zkrátka k tomu nejlepšímu, co v Evropě bylo. Potvrdil to ziskem Interkontinentálního poháru v témže roce, resp. poháru UEFA v roce 1974.

Na truchlení z nepodařeného přestupu neměl Karolko čas. Finišovala kvalifikace na MS 1970 do Mexika. V památném barážovém zápase proto velice silným Maďarům v Marseille, v němž jsme (bez Dobiaše na place, laborujícího s meniskem) slavně zvítězili 4:1 a na šampionát se dostali.

Skupina se dvěma posledními mistry světa Brazilci a Angličany plus s nevyzpytatelnými Rumuny se jevila jako extrémně těžká, nicméně poraženecké nálady tentokrát nepanovaly. Do Mexika totiž odlétal patrně nejsilnější nároďák, jaký kdy společný stát na velké akci postavil. Jeho jádro tvořili hráči Trnavy, semifinalisty loňského ročníku PMEZ (Dobiaš, Adamec, Kuna či Hagara), Slovanu Bratislava, vítěze loňského ročníku PVP (Pivarník, Jokl, J. Zlocha či Horváth), doplněné o vynikající osobnosti z jiných klubů (Viktor, Kvašňák, Migas, oba Veselí - Franta i Bohouš, Petráš, Jurkanin aj.). Všechno to byli opravdu hráči mimořádných kvalit, ale jak mistrovství dopadlo, většina dobře ví. Stejně jako o trapných okolnostech s tím spojených včetně toho, co šampionátu předcházelo a co následovalo po něm.

Pro nás je důležité, že nejlepším hráčem byl suverénně Dobiaš. A takový trenérský mág Helenio Herrera Karolka dokonce zařadil do nejlepší XI. šampionátu, ač se ČSSR po třech porážkách ve skupině pakovala domů. Slabou náplastí byl pro Karola Dobiaše zisk koruny pro fotbalistu roku 1970. Za rok si pak dal repete...

Začátek 70. let byl v tuzemské nejvyšší soutěži ve znamení Trnavy, třikrát po sobě dominovala. V Evropě už jí tolik pšenka nekvetla, nepočítáme-li dvojí účast ve čtvrtfinále, kdy se jí podařilo vyřadit i Anderlecht, v jeho řadách hrály superhvězdy jako van Himst či Rensenbrink. Dobiaš byl hlavním tahounem mužstva, nejlepším hráčem v těchto zápasech, opět o něm mluvila celá fotbalová Evropa, jíž ho bylo dáno vidět jen v pohárech. Transfer byl však pasé - po MS 1970 emigroval Šaňo Horváth a na několik let byly všechny přestupy ven zakázány. V té době začala pomalu vznikat kostra pozdějších mistrů Evropy. Trenér Ježek nakonec vsadil na sehranou obrannou čtyřku "belasých", kde na pravé obraně válel Ján Pivarník, a Patina vysunul do zálohy. Málo se o tomto tahu hovoří, ale není vyloučeno, že bez Dobiašovy výtečné hry na halvu bychom se do Bělehradu vůbec nedostali, natož abychom získali zlato. Ve čtvrtfinále proti SSSR totiž uhlídal jednu z největších hvězd té doby Olega Blochina. Prakticky tohoto vítěze v anketě o Zlatý míč za rok 1975 vygumoval. Podobně si počínal v semifinále proti geniálnímu Cruyffovi. Velký Johann si na Karolka moc nekopl, fyzicky velice zdatný, důrazný, hbitý a technický Trnavák držitele tří Zlatých míčů nenechal kopnout. V prodloužení pak asistoval Frantovi Veselému u gólu na 3:1 a byli jsme ve finále ME.

Do něj nastupoval Dobiaš po pár dnech, kdy jím lomcovala zimnice z kuriózního zranění, které mu způsobil... dres-aušus. Výrobce dresu ten jeho nějak špatně sešil, ten se mu v nepřetržitém dešti přilepil na tělo a rozedřel mu podpaždí. To, že nepůjde do finálového zápasu, vůbec nebral v úvahu. Nastoupil do základu, byť nedohrál do konce - na vině bylo zanícení onoho inkriminovaného místa v podpaždí, jež mu nedovolilo pokračovat. Opět měl lví podíl na našem triumfu, a to nejen díky perfektnímu výkonu - snad poprvé v životě vystřelil levačkou a zpoza šestnáctky Maiera překonal. Po Panenkově "vršovickém dloubáku" se pak mohl spolu s celou republikou radovat z celkového triumfu a z finanční prémie 36 000 Kčs, v níž dvacet litrů tvořila odměna spojená se státním vyznamenáním a šestnáct litrů prémie od svazu za titul - až ex post navýšené z původních litrů desíti... Dnes by za to nikdo z hráčů ani nespal...

O rok později se o Dobiašovi opět hovořilo v zemi mezi Chebem až po Sninu, a to dosti nahlas. Podepsal totiž za zády mateřského klubu přestupní lístky Bohemce. I dneska by to byla přestupní bomba, co teprve tehdy, kdy se ani v rámci republiky nepřestupovalo jak na běžícím páse a už vůbec ne v případě reprezentačních, ba světových hvězd. Však mu to taky dali trnavští diváci pořádně sežrat. Když přijeli Klokani k ligovému mači na stadion Spartaku, stal se Karolko terčem živelných projevů bytostné nenávisti těch, co ho ještě donedávna vynášeli do nebes. Nadávali mu do zrádců slovenského národa, vyhrožovali mu smrtí, slovně napadali i jeho rodinu. Tehdy šlo o kejhák, přesahovalo to prý plně vše...

V Ďolíčku pobyl tři roky. Hrál zde v záloze snů Bičovský - Panenka - Dobiaš a pomohl Klokanům v naskočení do nejslavnějšího období. Titulu se už ale nedočkal - v roce 1980, kdy byl v kádru bronzového národního týmu z ME v Itálii, jej ve 33 letech soudruzi milostivě pustili ven. Splňoval podmínky - měl odehraný příslušný počet reprezentačních zápasů a bylo mu více než 30 roků. Koupil ho belgický Lokeren. Příliš pozdě, tento borec měl na to prosadit dříve se i v Bayernu, AC Milán či Realu. Také v tomto působišti strávil tři roky a sešel se v kabině s plejery jako Lato, Lubański či Eljkaer-Larsen. Zde se ke konci angažmá proslavil "hlavičkou týdne", jak rozhodla belgická televize, když vyčelil brankáře Pfaffa, jenž ho přes půlku hřiště přiběhl zezadu nakopnout do lýtka... Ale to už byla jeho labutí píseň ve velkém fotbale, byť nezněla v žádném případě falešnými tóny. Ani po třicítce nebral ze svého naturelu, jezdil po lajně jako zamlada a patřil k nejlepším. Pak si ještě rok zakopal v nižší belgické soutěži, ale potom už sbalil čemodan a vrátil se do Prahy, kde se usadil natrvalo. Začal trénovat, asi nejslavnější období zažil ve Spartě, kde v 45 letech názorně předváděl svým svěřencům sprinty prokládané skluzy, proslavil se prostořekostí, kvůli níž si pak v jednom zápase zalepil na lavičce ústa náplastí. Postupem času se z velkého fotbalu vytratil, nějaký čas dělal v realizačním týmu Pavla Hoftycha v Trnavě, ale pak už se zas věnoval zprostředkovatelské činnosti. Občas ještě dnes ukáže něco ze svého umění, třeba když vsedě suverénně žongluje s balonem. No a v těchto dnech oslavuje sedmdesátku. Takže vše dobré, pane Dobiaši.

Úspěchy:
Mistr Evropy 1976, bronzový medailista na ME 1980; SF PMEZ 1968/1969; 5 x mistr ČSSR;
Ankety: 2x Fotbalista roku, 3. nejlepší slovenský fotbalista v historii; 8. (podle fanoušků 6.) nejlepší český fotbalista v historii.
Bilance v národním týmu 67 zápasů 6 branek.

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (71)

Přidat komentář
Posledni Kovboj

tl;dr

Reagovat
Y.N.W.A

stačila expreska, že?

Reagovat
smazaný uživatel

R.I.P. Pepík Pešice

Reagovat
AjaxFans

Co se stalo?

Reagovat
smazaný uživatel

To si asi vsimnul podle toho RIPu

Reagovat
fefo

Super clanok, ozaj som necakal ze sa docitam podobne nieco na EF.

Len poznamka - Bílí Andeli. Bieli andeli nedava zmysel.

Reagovat
smazaný uživatel

nie skôr bílí andelé?

Reagovat
smazaný uživatel

Správne po "trnavsky" to sú "Bíly andely" s ypsilonom na konci.

Reagovat
smazaný uživatel

Trnavcina nemá Y. Sme Bíli Andeli.

Reagovat
Y.N.W.A

víte vůbec, co jste?

Reagovat
BílíAndelDrcKo

v Trnave "správne" Bíli Andeli. Bílí Andelé je tiež často používané pomenovanie, ale skôr fanúšikov smerom od záhoria.

Reagovat
fefo

Reagovat
smazaný uživatel

Proč bys to necekal na ef..

Reagovat
fefo

Nie som zvyknuty tu citat o velkej Trnave alebo o trnavskych slavnych hracoch. Ale pozrel som clanky dozadu a vidim, ze tu bol rovnaky aj o Adamcovi, ked mal 70, takze zjavne to bol len moj dojem. Cakam dalsi podobny o 5 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale Patinovi je legenda nielen Trnavy, ale aj celého Československeho futbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

ani já

Reagovat
valloire

Perfektní, to o tom "zranění" z dresu jsem nevěděl. Bičovský - Panenka - Dobiáš.....boží. A ten zápas s Ajaxem mám doma, ale ještě jsem ho neviděl....

Reagovat
Y.N.W.A

svou bojovností vždy příklad pro všechny... a vždy skvěle ukecanej

Reagovat
icka

Ta je ho kniha je super.

Reagovat
cetto

To je paruka?

Reagovat
smazaný uživatel

Pre otca a deda najlepší hráč Velkej Trnavy. Obrovský sympaťák. Veľa zdravia!

Reagovat
smazaný uživatel

https://youtu.be/c9QzvFoVj6Q

Tu je niečo o Veľkej Trnave, Patinovi a aj zápase s Ajaxom.

Reagovat
smazaný uživatel

vzdy ked vidim ten dokument o Trnave...nemozem uverit,ze toto je mozne na Slovensku...a takyto hraci...a tie plne tribuny...neskutocne...samozrejme silna Trnava bola aj v druhej polke 90.rokov...kedy bolo na stadione od 15tisic vyssie...doteraz si pamatam na Tango...a casopic Futbal a na konci vysledky ligy a sledoval pocty divakov..masaker

Reagovat
flamengo

Chcel som ešte pripomenúť, že tých 5 titulov znamenalo hrať 5x PEM. Tie vypadnutia boli bolestné. Ajax v semifinále poznáme, Galatasaray losom, keď si pozrieš záznam nižšie, tam sa vyhrať na los v tom dave nedalo :), Dinamo Bukurest vypadnutie v predposlednej minúte, vo štvrťfinále Derby County sa doma triasli až do konca, McFarland beztrestne zlikvidoval na začiatku Masrnu. Vrchol bolo ďalšie štvrťfinále s Dózsou Ulpest po penaltách. V Trnave kopali Maďari penaltu, keď Varadína zozadu skopli a on spadol na loptu, ktorú chytil do ruky, že ide zahrať trstný kop a u nich gól po rohu v tej trme vrme by mala problém vyriešiť aj kamera.

http://www.youtube.com/watch?v=kmnaB-9T5gU

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že sme aspoň raz nevyhrali PEM. To je snáď jediná chybička na tej našej zlatej ére.

Reagovat
andrew96

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Legenda

Reagovat
rabl

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Dostihy nakonec vyhrál Feyenord Rotterdam, jenž byl ochoten vysolit za Karolka 200 000 dolarů, což v té době byla opravdu horentní suma, kór za 21letého hráče zpoza železné opony.

To je pozoruhodný fakt. Někdo by si podle renomovaných amerických serverů přepočítal 200 000 dolarů v roce 1968 jako ekvivalent zhruba 1.5 milionu dolarů v roce 2017. Což je asi 30 milionů korun a to horentní přestupová suma jistě není. Ale je třeba podívat se blíž. Přestupový rekord v roce 1968 byl přesně 500 000 liber za které přivedl Juventus Pietra Anastasiho z Varese. A poměr dolaru k libře byl tehdy 0.42. Tedy přestupový rekord činil cca. 210 000 dolarů a nabídka Feyenoordu ho prakticky atakovala.

Reagovat
Puskas

Dík za doplnění, které jsem opomněl napsat já.

Reagovat
Pablos

na takových cenách to mělo i skončit klidně do teď

Reagovat
Posledni Kovboj

kez by

Reagovat
johan14

Nad tym len

Reagovat
vanGomm

I zde je vidět,že se u všeho kolem nás mění pouze cena peněz.Jinak jako vždy hezké čtení.Nikdy nezapomenu v TV na konec dubna 1969,kdy se hrál zápas SF PMEZ Trnava-Ajax 2:0.Na toto utkání přišlo 27 500 diváků!!Ovšem pouze proto,že se jich tam víc nevešlo.Jak se píše v článku hrálo se na jednu bránu na tu ve které byl Bals.Na druhé straně mohl místo Kozinky hrát další hráč v poli Něco podobného Ajax sotva kdy zažil.Velká opravdu velká škoda,že Trnava v prvním zápase prohrála 3:0.Dovolím si tvrdit,že by pak byla Trnava ve finále AC Milanu důstojnějším soupeřem (Ajax v něm prohrál 1:4) a možná kdoví.

Reagovat
valloire

Reagovat
uff

Reagovat
fefo

Reagovat
smazaný uživatel

technicka- ty meny si prohodil 5liber bylo cca 12dolaru

clanek super cteni

Reagovat
Dr. Admess

Z vyprávění dědy vím o koho tak nějak jde, ovšem vždy, když ho až tak vyzdvihoval, myslel jsem si, že přehání. No, zřejmě nepřeháněl. Super článek.

Reagovat
janinho

"Beniku... a ty poslouchej panicku" ten dokument nema chybu!! hlavne o tej starej generacii...

Reagovat
FK Tatran

Veľmi dobrý a zaujímavý článok, vďaka zaň

Reagovat
smazaný uživatel

Pozitivní člověk.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozně dobrý vypravěč, netušil jsem, že to byl i až tak skvělý fotbalista.

Reagovat
johan14

Puskas aki vždy Patino bol skvelý, ale Pivarnik za ním nezaostával. Ondruš tak isto stopér svetový. Tá obrana bola najlepšia v historii a Viktor v bráne. V Mexiku sa to nejak posralo, doteraz nie je jasné čo sa tam stalo, po vyradení Maďarov sa počítalo s postupom zo skupiny, čo v tej dobe znamenalo štvrťfinále MS keďže hralo 16 repre. Tam bol Laco Petráš úžasný, určite by sa chytil v hocijakom klube. Proti Ajaxu to zmrvil Adamec, škoda vtedy sa Trnava mohla rovnať s hocikým. Asi najlepší klub v spoločnej histórii. Radosť spomínať.

Reagovat
JackDaniels.

Kde su tie casy, ked sport(svet)neovladali peniaze...

Predstavitvsi ze by sa dnes nejaky SK,CZE klub mohol rovnat s hocikym ako pises je zial nonsens

Reagovat
ttopi

Ne jenom zatím. On to je nonsens hlavně do budoucna. Jak se vyskytne nějaký talent, tak jde ven, než stihne jakkoliv výrazně potáhnout svůj domácí tým v Evropě. Stará doba byla sice dost zlá, ale když se nesmělo přestupovat ven, zůstávali hvězdy doma a naše celky měly v Evropě šanci

Reagovat
Puskas

Tam se sešlo více věcí naráz, ale to budeš vědět - nedostatečná aklimatizace, tým dlouho spolu, národnostní i klubové třenice...

Reagovat
valloire

podcenění Brazílie

Reagovat
Puskas

ale až v druhé půlce

Reagovat
valloire

Nene. Před zápasem. Mysleli jsme si, že nejsou tak nabušený...No Viktora jsi četl ne?

Reagovat
Puskas

Jistě, nejlepší fotbalový životopis. On to i Dobiaš píše, že po 1. půli si mysleli to, co píšeš, ostatně to uvádím i v článku, že jsme nejeli jako outsideři díky tomu skvělému mančaftu.

Reagovat
valloire

To je skvěle napsaný. Celá ta část o Mexiku a Pelém je boží.

Reagovat
Puskas

Ó velký Pelé, jen si dejte gól

Reagovat
uff

Reagovat
flamengo

Ak by sme urobili tabuľku z prvých polčasov, tak ideme hore s Brazíliou. V druhých boli bez síl, podcenila sa aklimatizácia. Navyše skrz Laca Petráša, ktorý bol zbytočne vylúčený za jasného stavu v baráži s Maďarmi sme hrali v Európe ešte navyše dva, či tri zápasy, aby mu vypršal trest. Škoda, to mužstvo bolo výborné.

Reagovat
valloire

Fakt je ten, že jsme na Brazilce překvapivě vzhledem k pozdějšímu vývoji měli. Jairzinhův gol asi z ofsajdu, Kvašňák přestřelil na 2-2 z pár metrů....

Reagovat
flamengo

S Anglickom čudná penalta, Dobiašova strela do brvna z vyše 30 metrov,... ale to už bolo vlastne rozhodnuté, druhý zápas s Rumunmi sme viedli po prvom polčase.

Reagovat
uff

Reagovat
uff

Hlavne nestačili s dychom. V druhom polčase odišli a to v každom zápase. Plus tam pravdepodobne robili zle aj novinári. Veľká škoda toho týmu.

Reagovat
Puskas

A ještě k tomu nej klubu - taková Dukla z přelomu 50. a 60. let byla podle mne výše, když pominu předválečnou éru.

Reagovat
valloire

Reagovat
mayday

Skvělý článek zase, jen bych to osobně trošku zhustil a malinko zkrátil.

Reagovat
smazaný uživatel

To je jen jak Nedvědovi ve Spartě předpověděl, že z něho nikdy nic nebude?!

Reagovat
Puskas

Jo, ale vzhledem k tomu, jaký je, bych řek, že ho tím chtěl motivovat.

Reagovat
ttopi

Nedvěd se povedl. Ale 100 dalším se předpovídala velká budoucnost a za 3 roky skončili někde zahrabaní. Je to hodně ošemetné. Sebevětší talent v mládežnických kategoriích po přestupu mezi dospělé může vyhořet, ve všech sportech

Reagovat
smazaný uživatel

Super článok. Ďakujem za krátky historický exkurz autorovi, naozaj potešujúce čítanie.

Reagovat
smazaný uživatel

,,Nedved moze byt rad,ze ve Sparte sedi na lavicce,, Po tomto vyjadreni mel na te hube naplast

Reagovat
andrew96

Skvělý článek o legendě.

Reagovat
Pasha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele