Jsou body víc než čest?

02.03.2017, 09:55
Názory a komentáře
Poslední bundesligové kolo nabídlo opět mnoho zajímavých okamžiků. Hamburk si jako již tradičně odvezl nářez z Mnichova, když podlehl Bayernu 0:8. V ryze záchranářském souboji Werder vyloupil Wolfsburg. Darmstadt sice doma nad Augsburgem vedl, nakonec ale odešel poražen a v boji o záchranu už fatálně ztrácí. Zápas Ingolstadtu s Mönchengladbachem pak rozhodl okamžik, který vrhá na výhru hostů stín. Za tímto zápasem se ohlíží komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Ingolstadt v minulém kole překvapivě vyhrál ve Frankfurtu 2:0 a udržel tak krok s konkurencí v boji o záchranu. O uplynulém víkendu pak tým Maika Walpurgise hostil Mönchengladbach. Borussia za sebou měla náročné zápasy. Po domácí prohře 0:1 s Fiorentinou v Evropské lize následovala prohra 1:2 s Lipskem opět před vlastním publikem. Ve čtvrtek následně celek Dietera Heckinga prohrával ve Florencii již 0:2.

Vše nasvědčovalo tomu, že Gladbach si vybírá slabší chvilky sezóny. Jenže stejně jako před necelým měsícem v Leverkusenu se karta rychle otočila. Borussia předvedla fenomenální obrat a po výhře 4:2 prošla do osmifinále Evropské ligy, kde si zahraje se Schalke. Euforie však z Gladbachu v nedělním zápase nesálala. První půlka celkově nestála moc za řeč. Bylo znát, že Ingolstadt cítí tlak boje o záchranu a nutnosti zvítězit. Borussia se pak chtěla spoléhat především na rychlé brejky. Zápas mnoho šancí nenabídl ani ve druhé půlce. Gólů už se ale fanoušci dočkali. Nejprve se po rohovém kopu prosadil Lars Stindl, který ve Florencii hattrickem dirigoval obrat, a v nastaveném čase pak pečetil skóre André Hahn.

Stindl ale vstřelil gól, který platit neměl. Nelze říci, že útočník Borussie úmyslně dosáhl branky rukou tak, jako to udělal před lety Diego Maradona. Kapitán Gladbachu šel do hlavičky, centr před ním přizdvihl Marvin Matip a míč se nakonec odrazil od ruky Stindla do branky. Gólu bylo dosaženo rukou a Christian Dingert neměl rozdílovou branku posvětit.

Mnoho hráčů tvrdí, že co rozhodčí nevidí, jako by se nestalo. Tahle skupina v daných sporných momentech hází odpovědnost na rozhodčí. Přiznat takovou věc a donutit rozhodčího odvolat gól, je na Nobelovu cenu za mír. Za stavu 0:0 v boji o záchranu, když v hraní rukou nebyl zřejmý úmysl, by se asi přiznal jen dalajláma.

Lars Stindl asi bude mít klidné spaní, ale mohl být za hrdinu ročníku 2016/17. Dalece by jeho přiznání trumflo odvolanou penaltu Aaronem Huntem v zápase Norimberk - Werder v sezóně 2013/2014, protože Brémy v tu chvíli již 2:0 vedly. Podle Almoga Cohena se dokonce hráčům Ingolstadtu Stindl na hřišti k porušení pravidel přiznal, ale před rozhodčím už mlčel. Ruku na srdce, kdo z nás by šel za rozhodčím a přesvědčoval by ho, ať gól neuznává?

V posledních letech se rozhořela diskuze o využívání videa ve fotbale. Některé soutěže včetně Bundesligy již využívají technologii při určování toho, jestli míč překročil brankovou čáru, nebo ne. Podobné chvilky, jako Stindlův gól rukou v Ingolstadtu, pak nahrávají tomu, aby video v budoucnu do fotbalu proniklo naplno.

Otázkou však zůstává, jak nastavit podmínky využívání videa. Bude mít každá strana omezený počet nahlédnutí do záznamu hry jako je tomu v tenise? Nebo situace bude konzultovat s videem jen hlavní rozhodčí, což již bylo otestováno na mistrovství světa klubů loni v prosinci? Případně bude na zápase přítomen ještě videorozhodčí stejně jako v hokeji? Na tyhle otázky nám odpoví čas.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (14)

Přidat komentář
Rezan

Čest

Reagovat
Rezan

Nejlepší varianta je video jako v rugby.

Reagovat
db18

Když to je těžký... ruka sice byla od těla, ale on s ní (tuším) neudělal aktivní pohyb směrem k balonu, jen to špatně zpracoval a od ruky to pak šlo do brány - těžko s tím asi mohl něco dělat a nebylo to záměrné... ale stejně neslavil - a když to pak sudí uznal, tak si mohl myslet, že to sudí vyhodnotil jako neúmyslné hraní rukou...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme, ze su. Ved o body v BL predsa ide.

Reagovat
JackDaniels.

Body znamenaju peniaze a dnes je to skratka tak.....

Reagovat
smazaný uživatel

No tak ale uznaj, kto by chcel odvolat svoj vlastny gol?

Reagovat
JackDaniels.

Napr. ja nie

Reagovat
Rudnevs

Marius Ebbers a Florian Trinks

Tieto a aj ďalšie Bundesligové fairplay momenty v tomto videu : https://youtu.be/HoQ72lHYAg0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Manuel Gräfe na tyhle okamžiky má celkem "štěstí".

Reagovat
pantondavo

Když bude hlavní rozhodčí chodit ke kameře a sledovat to, tak se rovnou může začít stopovat čas a fotbal se tím úplně změní. Nejlepší volba podle mě je videorozhodčí, kterej během několika sekund dá hlavnímu vyjádření a je jasno. Zabere to 30 sekund max a to se ztratí v nastaveným čase.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lars Ksindl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele