Jmenuji se Carson Yeung a mám peněz jako želez!

29.04.2010, 18:40
Životopisy
Zaujalo nás
Jak praví srbské přísloví: Budeš bohatý - budeš rohatý. A skutečně, také nemálo majetných vlastníků celků Premier League bývá spojováno se samotným ďáblem. Penězi posedlí, veškeré bariéry bořící, dlouholetou tradici ničící. Takoví jsou prý důstojní pánové ve fracích, kteří zápas od zápasu usedají do čestného lože sledovat ty, které tak štědře platí. Ale opravdu bychom měli být tak omezení při pohledu na ně?

S naším pravidelným čtvrtečním seriálem se prvně dostáváme z Britských ostrovů a rovnou urazíme tisíce kilometrů, abychom se přenesli až do Hong Kongu, bašty byznysmenů. Odtud pochází Carson Yeung, ještě donedávna dokonalý Mr. No Name. Dlouho o něm v Evropě nebylo pořádně slyšet, i když už Birmingham dávno vlastnil nebo alespoň držel v rukou slušnou část jeho akcií. Až v dubnu letošního roku se situace kolem něj rozhoupala vinou jeho nesplacenému dluhu u investiční banky Seymour Pierce, díky němuž se také dostal až před Nejvyšší soud. Dnes už o něm tedy víme něco víc, ale že by se Yeung profiloval zrovna v optimistickém světle, to stále říci nemůžeme. Sice jde prý jen o pomluvy, ale anglické kuloáry si neustále pohrávají s myšlenkou, že Yeung ještě před deseti lety býval zadluženým kadeřníkem se závislostí na hracích automatech a ruletách. Pravda, Yeung vše uvádí na pravou míru - tak tomu bylo před třiceti, ne deseti lety - a zároveň dodává, že on nikdy nebyl řadovým kadeřníkem, nýbrž jen vlastníkem takového salonu. Jenže, tak či onak - nevyučil se ničím jiným než právě kadeřníkem. Takže už jen skutečnost, že ho nyní můžeme řadit mezi asijskou finančnickou smetánku, budí menší podezření. A vskutku - jeho důveryhodnost se zatím plíží hodně blízko pomyslnému dnu.

"Jací jsme s fotbalem kamarádi?"

Nejen Yeungův ryze podnikatelský život je opředen strach nahánějícími tajnostmi. Ve světě kopané totiž není úplným otloukánkem. A když jím při svém prvním angažmá byl, ani tehdy si tak údajně nepočínal. Během působení u Hong Kong Rangers byl mohutně kritizován za zasahování do týmových záležitostí. Sám trenér loni čtvrtého nejlepšího klubu hongkongské ligy Tim Bredbury se tenkrát hlasitě rozčiloval nad tím, že mužstvo už prakticky nekontroluje a není mu ani dovoleno nezávisle sestavovat zahajovací jedenáctku. "Mít tu někoho, kdo není fotbalovou osobností a kdo ani nedochází na tréninky, aby mi pak radil ‚ten by měl hrát a ten ne‘, to prostě nemůže fungovat," lamentoval. Nakonec Yeung pod takovým nátlakem vydržel u Rangers pouhý rok a také Bredbury pro ně už dávno nepracuje. Ve své rodné krajině na sebe tedy Yeung v pozitivním světle upozornil snad jen přínosem pro Fotbalovou asociaci, které vydělal 80 000 liber vydražením dresů slavných anglických fotbalistů. Jinak pro něj domovská kopaná zkrátka nebyla, on vždycky mířil výš. Za zábavou, kterou mu má přinášet právě i vlastnictví Birminghamu City. Sám totiž tohle odvětví svého fungování řadí do škatulky "zábavný sektor". Ať se vám to líbí nebo ne.

Sport jednoduše pro Yeunga není pomalu náboženstvím jako pro mnoho anglických majitelů. Jakkoliv nás chce přesvědčovat, že zrovna anglický fotbal je nedělitelnou složkou jeho hongkongského já. "Sledoval jsem anglickou kopanou po mnoho let, více než 30, v Premier League jsem obdivoval Manchester United a miluji Ryana Giggse. I můj syn je fanda United," charakterizuje se Yeung, který po rudé legendě pojmenoval i svého šestnáctiletého potomka. Jenže Birmingham není Manchester. A není ani Londýn, kde Yeung pro sebe a syna zbudoval druhý domov. V metropoli kraje Midlands jsou momentálně Brums až druhým celkem za úspěšnější Aston Villou, což si sám Yeung asi moc dobře neuvědomuje. Těžko říct, jestli ho omámil humbuk, který po jeho nástupu do čela Birminghamu vypukl v Číně a Hong Kongu, nebo ho prostě jen žene přehnaně ambiciózní duch. Nicméně to, co na St. Andrews rozjíždí, nápadně připomíná rozsáhlou reklamní kampaň, jež s fotbalem nemá nic moc společného. Ale o tom až později.

Teď se podívejme na to, jak se vůbec Yeung k birminghamskému ovladači dostal. Aby se stal přesně desátým cizím majitelem klubu Premier League, musel zaplatit, respektive prostě zaplatil něco málo přes 80 milionů liber. Tak se stalo koncem srpna loňského roku. Přesně před dvěma roky potom tajemný muž začal o koupi Brums uvažovat poprvé. Už tehdy ale vyvstaly první pochybnosti ohledně toho, jak ke svému bohatství vůbec přišel. Postupně totiž v klubu sice navyšoval svůj, respektive vlastní firmy Grandtop International Holdings podíl, avšak jakmile měl učinit rozhodující krok ke kompletnímu převzetí Birminghamu, najednou se zasekl. Zastavil se na 29,9 procentech, naposledy v červnu investoval do akcií 15 milionů. Ale potom jako když utne. Deadline, který měl stanovený na konec listopadu, prošvihl, přesněji řečeno - peníze do té doby zkrátka nedodal a na svou šanci si musel počkat další dva roky. Otázkou je, proč tenkrát 47letý byznysmen, ve své domovině přiléhavě přezdívaný "neviditelný muž", zaváhal. A zda šlo o úmysl nebo jeho jmění opravdu nedosahuje takových cifer, jak se předpokládá. To se asi nikdy nedozvíme. Každopádně tento neúspěšný pokus Yeung mohl zařadit po bok těch dřívějších, kdy se chystal převzít rovněž otěže Readingu či Sheffieldu Wednesday.

Nicméně i s necelými 30 procenty měl mít Yeung v birminghamském celku značné slovo. A údajně stál i za podivnými čachry kolem nového kontraktu pro Steva Bruce, na jejichž základě pak zkušený manažer rezignoval a odešel pracovat pro Wigan. Těžko říct, jestli zrovna tahle klíčová osoba byla trnem v oku potencionálnímu majiteli. Ovšem takové "konspirační teorii" docela nahrává skutečnost, že si teď Yeung práci Brucova nástupce Alexe McLeishe nemůže vynachválit a patří mezi jeho skoro až fanatické obdivovatele. Možná právě kvůli němu tedy v srpnu 2009 předložil vedení Brums novou nabídku a tentokráte už uspěl. Jenže Yeungova úvodní prohlášení na jeho osobu zase jednou vrhla jakýsi mlžný opar. Příznivce fotbalového klubu nemohlo nadchnout především podnikatelovo "doufání, že mu tato koupě otevře nové možnosti, jak rozšířit a oživit jeho byznys, obzvláště na pevnině". Ryze fotbalových plánů se ve své řeči prakticky nedotkl. Nasnadě je tedy ptát se, zda by se vážně takovým způsobem měl vyjadřovat "milovník Premier League a Manchesteru United"? Odpověď už samozřejmě nechám na vás...

"Kterak jsem zbohatnul?"

Carson Yeung je jakýmsi fantómem asijského finančnického nebe. U soudu je pečený vařený, přičemž o jeho jmění a minulosti víme nejen my, Evropani, ale i jeho krajané až zoufale málo. Pohádku o zadluženém kadeřníkovi, který se během deseti let dostal na výsluní a k majetku dosahujícímu ceny 150 milionů liber, jsme už slyšeli a spolu s hlavním aktérem zavrhli. Jak tedy Yeung doopravdy začínal? Propereme-li jeho verzi o třiceti letech v minulosti a vlastnictví kadeřnického salonu, docházíme k pochybným závěrům. A sice, že by tak zodpovědný post zastával už v devatenácti. Řekněme tedy, že si tenkrát Yeung jenom trochu zapřeháněl a ve skutečnosti měl na mysli třeba let dvacet. Ale to není podstatné, podstatné je spíš to, že jeho kariérní chleba se tak jako tak začal lámat až koncem devadesátých let minulého století.

Tehdy byl pokročilý třicátník rád, když se jeho jeden dolar potkal s druhým. Totiž v letech 1998-1999 měl být ve sporu hned s několika bankami naráz. Těm se nelíbily buď jeho transakce, nebo počet a změny kreditek. Právě v tu dobu Yeung provozoval své kadeřnictví uvnitř jednoho z hotelů v jižním Kowloonu. Prvotní informace britských deníků o tom, jak ještě před deseti lety stříhal hlavy desítkám Číňanů, tedy byly zavádějící, ale trochu pravdy bychom na nich rozhodně našli. V té době totiž Yeung, když už nic jiného, měl alespoň do té kapsy opravdu hodně hluboko. A také upozornění na to, že během příští dekády prodělal vyučený kadeřník až podezřele raketový vzestup, není úplně scestné.

Zejména Yeungovo okolí totiž důvěryhodností zrovna nepřekypuje. Jen si to vezměte - jeden z jeho nejbližších spolupracovníků byl uvězněn za nekalé obchody s čínskými gangy (čti příjímání úplatků) a následně za zvláštních podmínek zproštěn viny, druhý zase neutekl pokutě za finanční podvody. Carson Yeung? Nikdo o něm nic neví, nikdo na něj nic nemá. Pro 49letého obchodníka je totiž soukromí více než posvátné. V jeho oficiálním bydlišti ho proto dveřník dle svých slov nespatřil dobrých pět let. A taky Yeungova kancelář často zeje prázdnotou. Reakce sekretářky potom, co se jí reportér Telegraphu otázal, kde by pana Yeunga našel, nemohla být výmluvnější: "Nemám tušení, kde by mohl být. Neočekávám, že bych ho v příštích dnech viděla," krčila rameny. Pak se asi nemůžeme divit, že Yeungova firma specializující se na oděvní průmysl nevydělává už dobré čtyři roky.

Zkrátka a dobře - je prakticky nemožné potkat člověka, který se s Yeungem zná, nebo s ním snad nedej bože spolupracuje. Není tedy divu, že se ohledně jeho náhlého zbohatnutí tolik spekuluje. Všeobecně se předpokládá, že si na koupi Birminghamu z největší části vydělal provozováním kasin v čínské autonomní oblasti Macao. Sám Yeung potom kromě zájmu na herních automatech jmenuje i investice do energetického průmyslu a pozemků. V jednu chvíli dokonce velel personálnímu oddělení plynárenské společnosti. Jeho pole působnosti tedy není nijak hubené. Nedávno, roku 2007, pro změnu kupoval zhruba pět procent akcií v Kanstar Environmental Paper Products, které hned za tři měsíce prodal, jakoby pod nátlakem své osobní ekonomické krize. Těsně před svým finálním investováním do fotbalu se pak čile angažoval v mediálních oblastech a doteď je de facto vlastníkem jedněch z nejstarších hongkongských novin jménem Sing Pao Daily News. O Yeungově vlivu na tento deník potom dobře svědčí fakt, že jeho první tiskovce po převzetí BCFC věnoval hned čtyři stránky. Nehledě na to, že vysoký post, přesněji řečeno funkci výkonného ředitele, v tomto periodiku zastává rovněž Sammy Yu - Yeungova pravá ruka a současně nový viceprezident Brums.

To jest útržkovité informace o jeho pohybu na hongkongském trhu práce. Zároveň by se však asi slušelo dodat, že navzdory své neposednosti Yeung nepředstavuje ve "svých" vodách žádnou velkou rybu. Třeba profesor Cashmore v Hong Kongu dlouho působil a přesto jméno Carson Yeung nezná ani z doslechu. Všudypřítomné neschopnosti dohledat se velikosti byznysmenova bohatství nicméně moc dobře rozumí. U podnikatelů dálného východu je prý naprosto obvyklé, že se svými výdělky nevycházejí veřejnosti na odiv. "Nejsou to okázalí milionáři, příliš okolo sebe necákají," míní doslova. Zkoumat Yeungův majetek by tudíž asi nemělo moc velkou cenu. Zaměřme se tedy na to, o čem máme daleko větší přehled. A sice na jeho sny, přání a konkrétní plány.

"Mé skromné cíle?"

Existuje poměrně dost důvodů myslet si, že Yeung chce na Ostrovech v první řadě dělat dobré jméno Číně a jejím obchodníkům. Být tu jakýmsi průkopníkem východoasijského know-how. Ne snad že by se o samotný klub vůbec nezajímal, to zase ne. Ale jeho prohlášení směrem k němu nejsou dvakrát originální a přiměřená birminghamským ambicím. Roku 2007, kdy prvně zasáhl do dějin BCFC, se nechal slyšet, že chce primárně mužstvo udržet v nejvyšší soutěži a pak ho postupem času dotáhnout do pohárové Evropy. Tedy ne že bych si chtěl hrát na nějakou semetriku, ale tohle zejména v onom období snad ani nešlo myslet vážně. Vždyť ani výhledově Brums nemohou moc pomýšlet na případné dobývání fotbalového světa. A se šéfem, který jako by se soustředil jen a pouze na marketing, už vůbec ne. Ale nechme to tak, Yeung se holt s velkýma očima asi už narodil.

Na druhou stranu Yeungovu schopnost medializovat jinak skromný anglický celek nelze úplně podceňovat či snad ignorovat. Vlivný byznysmen například pro klub dojednal luxusní pětiletou smlouvu s jednou z největších čínských oděvních firem Xtep. S ní začnou v Birminghamu spolupracovat od tohoto léta a součástí dohody by měl být i garantovaný roční přísun ve výši 8,5 milionů liber. Yeungovy konexe v oblasti textilního průmyslu se tak začínají ozývat pěkně brzy. Ale investorův vliv sahá ještě dál. Můžu mít na mysli zajištění letního turné po čínských velkoměstech včetně Hong Kongu, Pekingu či Šanghaje, kterému bude přihlížet hned několik tamních politických předáků. Nebo třeba masivní kampaň s pracovním názvem "Hledá se čínská fotbalová Superstar". Právě tahle akce je pak dokonalou ukázkou toho, jakým způsobem Yeung na asijském kontinentu Birmingham zprofanoval. Tohle totiž nikde na světě nemá obdoby.

Inspirace v příběhu Yao Minga, prvního Číňana v NBA, je více než zřejmá. Také sám Yeung ji nijak neskrývá. Moc dobře totiž ví, že právě po Mingově úspěchu v zámoří se v Číně stal basketbal zahraničním sportem číslo jedna. "Jsem dbalý Yao Mingova reklamního účinku. Ale rozhodně se nechystám přivést jen tak nějakého, průměrného čínského hráče," líčí své vize. Zároveň si ale okamžitě uvědomuje, že by na něj brzy v Británii mohlo být nahlíženo jako na bezohledného budovatele čínské kolonie, a tak spěšně dodává: "Ale dovolte mi ujistit vás, že tohle není nic, co bychom dělali v nějaké izolaci. Alex McLeish je v čele této mise a je informován o všem, co chceme udělat," dušuje se a snaží se dát nedůvěřivým fanouškům podnět k zapomenutí na jeho počínání u Hong Kong Rangers. Jinak abyste si mohli být jisti tím, že takový transfer Yeung opravdu míní realizovat, vězte, že v Hong Kongu už dokonce nechal rozjet monstrózní reality show, která si dává za úkol najít právě toho vhodného jedince pro BCFC.

Už teď Carson Yeung tvrdí, že se ho odnedávna v rodné zemi nevyptávají na nic jiného než na Birmingham. Před nějakými dvaceti dny tedy v rozhovoru pro The Independent neváhal připomenout skutečnost, že je vůbec prvním obchodníkem z dálného východu, který v britské kopané takovým způsobem prorazil. Vzhledem k tomu si teď maluje růžovou budoucnost. K jejímu zajištění mu však schází ujít ještě hodně kilometrů. Fotbal v Premier League totiž není nijak výdělečnou činností, hrubě prodělávají i daleko větší kluby jak Birmingham. A zrovna Yeungovo konto se nejeví býti neohroženým. Spíš naopak. Přihlédneme-li tedy k byznysmenově povinnosti dále do mužstva vrážet peníze, nakrásně můžeme být v budoucnu svědky případu podobného tomu letošnímu portsmouthskému. Už jen stupňovitost Yeungových výroků může leccos naznačovat. Zprvu to bylo 20-40 milionů liber, kterými ambiciózní podnikatel v lednu hodlal přispět na nové posily. Nakonec z něj vypadlo pouhých šest (což ovšem z Birminghamu i tak udělalo druhý nejaktivnější celek Premier League). Sám Yeung nešťastné prohlášení omlouval vlastní nerozvážností a snahou hned napoprvé nevěřící fandy okouzlit. To se mu však zatím nedaří a bude hodně záležet, jak si povede v létě. Tohle období by v jeho dosavadním fungování mělo být bez debat zlomové a právě tehdy se ukáže, co se v neprůhledném fantómovi opravdu skrývá.

Andělskou variantu lze zřejmě předem vyloučit. Ale i čert může být klubu v lecčems prospěšný, pakliže se tedy povede vhodně potlačit jeho ďábelské choutky. V Yeungově případě bychom těmi postranními úmysly mohli rozumět jeho enormní snahu prosazovat "svůj" klub na jihu Asie. Přitom ovšem hongkongský byznysmen zapomíná, že na zahraničních tržbách ještě žádný klub Premier League svou existenci nepostavil (a asi nikdy nepostaví). Stačí si vzít k ruce Manchester United. Ten už rovněž vyrazil na asijské turné, v Číně se na něj "nabalilo" stokrát (!) víc obdivovatelů než v Anglii, a přesto jeho zahraniční tržby tvoří pouhá dvě procenta z profitu celkového. A to bychom měli brát v potaz i relativně malou záruku, že potencionální čínská hvězda v BCFC by jeho popularitu v Asii zvedla o sto procent. Vždyť Sun Jihai strávil v ManCity dlouhých šest let, Dong Fangzhuo dokonce na čtyři roky zakotvil pod křídly slovutných United a odezva drtivé většiny čínské populace byla přesto bez nadsázky nulová.

Je tedy nad slunce jasné, že vydat se touto cestou a dokonale opomíjet domácí scénu by pro Brums nemuselo být ani zdaleka tak skvělým východiskem, jak ho prezentuje Yeung. Jenže ten je s 94% klubového podílu (a očekává se, že mu brzy podlehne i těch zbývajících šest procent) už prakticky neomezeným vládcem Birminghamu. Do jeho práce mu nyní jen tak někdo mluvit nemůže. Proto příznivcům dvojnásobného vítěze FA Cupu nezbývá než doufat, že hongkongský "mysterious man" nebude bláznit a třeba si vezme příklad z Randyho Lernera, který už čtvrtým rokem racionálně vede sousední Aston Villu. U Yeunga ale dopředu nikdy nevíte, co udělá. A to je na tom všem to nejhorší...nebo naopak to nejlepší?



"Nehledej velké bohatství, ale takové, jakého můžeš nabýt spravedlivě, užít střídmě, rozdat vesele a opustit ve spokojenosti." - F. Bacon (anglický filozof považovaný za zakladatele empirismu)

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (199)

Přidat komentář
homeles8

Reagovat
fantomas

Reagovat
homeles8

ten nadpis furt jinak článek dobrej

Reagovat
fantomas

Nadpis je takovej, protože je to seriál. Celkem logicky.

Reagovat
homeles8

jasný

Reagovat
Arbiter

Už jsem ti říkal, fantíku, že jsi skvělý? Pokud ne, tak jsi skvělý A teď jdu číst

Reagovat
homeles8

jak to ještě nikdo nepřečet, ale už ho hodnotí v anketě

Reagovat
madridcan

no a teraz sa tu zacnu vsetci predstavovat Ako ja minule No idem si pozriet clanok

Reagovat
homeles8

za to bych dával facky

Reagovat
madridcan

a ani nechci vediet kolki by ju dali tebe...

Reagovat
homeles8

ne mě si nikdo nedovolí... a nebo maximálně jednou, když mě nezná

Reagovat
smazaný uživatel

článek-

Reagovat
madridcan

za 7 minut? tak to diskusiu pod barca-inter mas zmaknutu za 15 minut v pohode

Reagovat
smazaný uživatel

jestli myslíš to,jak jsem to mohl přešíst tak to moc nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

to já taky ne, máš rychločtecí brýle?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Vypadá na pěkného mafiána

Reagovat
smazaný uživatel

Hej,je to vážně super z ,pro většinu z nás,dost neznámé oblasti,jen pokračuj..:)

Kdo nás čeká teď?:)

Reagovat
smazaný uživatel

tento článek jsem už někde četl ..a je to už celkem doba.. jen si vzpomenout ..

Reagovat
fantomas

Reagovat
Arbiter

Reagovat
j_mrazik

Často mám taky takovej pocit....Tohle už jsem někdy prožil, někde četl.. možná se ti to zdálo.

Reagovat
smazaný uživatel

co mate z tym mam penez jako zelez???

Reagovat
homeles8

Reagovat
herbage

Že by seriál článků?

Reagovat
smazaný uživatel

Hodí se to k "money league" ne?

Reagovat
Arbiter

money league je LM

Reagovat
smazaný uživatel

šejci, rus, zbohatlí amíci...mě to celkem pasuje

Reagovat
smazaný uživatel

Co furt máš s tou money league? Brums ji v horizontu deseti let hrát nebudou, ani kdyby si Yeung povolal pekelnou armádu

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to přijde hrozně jednostranně podaný, dva naprostý klaďasové a jeden záporák-ďábel.

Reagovat
fantomas

Proč? Dyt sem ho pochválil za marketingové schopnosti. A kdyby sis o něm našel tolik, co já, věř, že i tak bys pořádně nevěděl, za co ho pochválit. Je to prostě ďábel, ať chceš nebo ne, já za to nemužu...

Reagovat
Godwinson

pěkné

Reagovat
smazaný uživatel

Výborne napísané, v podstate ako vždy...gj fantík Akurát si myslím, že je to až príliš často...

Reagovat
fantomas

Co je příliš často?

Reagovat
Arbiter

taky si myslím, že je to příliš často Ale jsem spokojený

Reagovat
fantomas

Ale cooo??? Jakože to mám vydávat spíš jako "čtrnáctideník"? No já nemám problém, aspoň si tolik nemáknu..

Reagovat
smazaný uživatel

Jop, presne to

Reagovat
smazaný uživatel

Nee, Getza neposlouchej, nemá vyvinutý smysl pro týdení peridoka

Reagovat
smazaný uživatel

Nenažranec, ale má pravdu ten Sonny, Getzo je na mesačníky

Reagovat
Arbiter

nejsi ty ženská

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
Arbiter

že jsi měsíční typ

Reagovat
smazaný uživatel

to fakt nie, ale magazíny, ktoré sú spravidla mesačné výhradne uprednosťnujem pred inými periodikami

Reagovat
Arbiter

tak víš jak, všechny indície tomu nasvědčují- "diamant", tvoje ukecanost, teď měsíčník

Reagovat
smazaný uživatel

Si mal zostavovať pevnosť Boyard, ty expert na indície.

Reagovat
Arbiter

ale tajil jsi to dost dlouho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Že máš hrád měsíčkovou periodu..

Reagovat
smazaný uživatel

rád

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Čo hovoríš na Haláka

Reagovat
kubys

Dobře si je včera dával...a Green

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

*týdenní

Reagovat
smazaný uživatel

sám se divím že sem tohle dokázal napsat

Reagovat
herbage

Čárka před že a jsem místo sem

Reagovat
smazaný uživatel

hyperkorektní puntičkáři

Reagovat
herbage

Tak musíme fanoušky kohoutů taky trošku vzdělávat

Reagovat
smazaný uživatel

Velký K a tečka.

Reagovat
herbage

kohouti jsou vždycky s malým a tečku ze zásady na konci odstavce nepíšu

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo by si mohl myslet, že myslíš kohouty z kurníku.

Reagovat
Arbiter

Z kurníku jsou. WHL je dost velký kurník

Reagovat
smazaný uživatel

Ticho tam vzadu

Reagovat
herbage

Ok, příště se polepším, ale tu tečku psát stejně nebudu

Reagovat
smazaný uživatel

To mi připomíná, když jsi mě před dvěma roky upozorňoval, ať píšu za čárkou mezeru..

Reagovat
herbage

A vídíš, jak jsem tě vycepoval

Reagovat
Arbiter

Upozorňoval tě správně, mezera za čárkou, to je základ.

Reagovat
smazaný uživatel

Lenost je nepříjemnej kolega, no.. Každopádně tečka je v důležitosti nastejno, Aljušo.

Reagovat
Arbiter

Souhlas, Frantíšku pětko

Reagovat
herbage

To možná, ale z ryze estetického hlediska je tečka na konci odstavce rušivá, stejně tak chybějící mezera za čárkou či tečkou. Tečka má hlavně oddělovací význam a když končí odstavec, není již třeba čtenáři oznamovat, že věta skončila, jelikož následující text je dostatečně oddělen odřádkováním nebo již skončil

Reagovat
smazaný uživatel

Psycholog - češtinář hadr.

Reagovat
herbage

Shodou okolností jsem o tom tehdá polemizoval se slovutným doktorem Kyslíkem rovněž pod diskusí o Birminghamu

http://www.eurofotbal.cz/clanky/o-kollera-se-zajima-i-birmingham-city-57087/

Reagovat
smazaný uživatel

"Hlavní příčinou, proč na konci vět píšeme čárku je"

Už tohle mi stačilo...

Reagovat
kubys

Já to, bohužel, četl dále.

Reagovat
kubys

Ooo shit, zkazil jsem si večer.

Reagovat
herbage

To rozhodně. Jestli to dočteš až do konce, tak od té chvíle budeš buď zapřísáhlým odpůrcem teček nebo jejich zatvrzelým obhájcem

Reagovat
fantomas

Ouch, jak trapně sem se tenkrát zapojil...

Reagovat
smazaný uživatel

To mě na tom pobavilo asi nejvíc, ale řekl jsem, že tehdá si byl ještě mladý kvítko.

Reagovat
fantomas

(Stejně malé jako Frankie)

No, dám ruku do ohně za to, že sem to už v jedný knížce viděl. Ale asi to byla náká experimentální próza nebo tak něco...

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl to dadaismus?

Reagovat
Arbiter

nebo morzeovka

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

To by sedělo no..

Reagovat
Arbiter

To je jako kdybys říkal, že věty na konci odstavce jsou zbytečné.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že ses nenarodil o pár staletí dříve, třeba bychom byli oproštěni od rušivých teček nebo polyethylenových skládek

Reagovat
herbage

To možná ano, ale zase takový ráj na zemi by to nebyl

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to je něco jiného,za čárkou mezera musí být,ale tečka je zbytečnost...............

Reagovat
Arbiter

Když už, tak "velké", nikoliv "velký".

Reagovat
herbage

Správě Aljošo

Reagovat
smazaný uživatel

Aljošo?

Reagovat
herbage

On to nemá rád

Reagovat
Arbiter

Mi je to jedno, jen to uvádím na pravou míru

Reagovat
herbage

S tou spisovností to zase milý Aleksandře nepřeháněj. "Mi je to jedno" jsem jakživ neslyšel

Reagovat
Arbiter

No vidíš, přesto je to správně.

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo by taky měl, taková nudná postava...já kdybych si mohl vybrat, tak bych si nechal říkat Smerďakov

Reagovat
Arbiter

Já, kdybych si mohl vybrat, tak si nechám říkat Arbiter. Počkat, já si tak vlastně říkat nechávám

Reagovat
herbage

Ne, odteď jsi Aljoša

Reagovat
Arbiter

A ty pak smrdutý skunk

Reagovat
herbage

Proč, jseš snad napomádovanej narcistickej psychopat?

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro, narcistický nejsem, pomádu nepouživám, za psychopata mě ještě neoznačili, ale kdo ví

Reagovat
herbage

Tak třeba smrdíš, když bys chtěl být synem Lizavety Smrduté

Reagovat
Arbiter

Nejsem žádný Alexej

Reagovat
smazaný uživatel

A to proč?

Reagovat
Arbiter

Protože je to nespisovné

Reagovat
smazaný uživatel

Je to hovorové..

Reagovat
Arbiter

ale nespícovné

Reagovat
smazaný uživatel

Neformální konverzaci jde vést i hovorově..

Reagovat
Arbiter

My se ovšem drželi striktně spisovné češtiny.

Reagovat
fantomas

Hovorová čeština je normálně spisovná čeština...

Reagovat
Arbiter

Cože? To jako jíjou, Olomóc, bo, vono- to všechno, že je spisovné

Reagovat
fantomas

Rozlišuj obecnou a hovorovou češtinu. Hovorová spadá pod spisovnou češtinu a obecná pod nespisovnou. A to, co ty vyjmenováváš, jsou zase dialekty (pokud se nemýlim, tak aspoň z větší části) a ty taky pod spisovnou češtinu nespadaj.

Reagovat
Arbiter

V tom případě to není ani hovorové, jelikož "velký" (v tomto kontextu) spadá do obecné češtiny, nikoliv do hovorové řeči. Je to dialekt, stejně jako "vono" apod. Tudíž je mé tvrzení, že je to nespisovné, správné

Reagovat
fantomas

To je možný, já vlákno nesledoval, jen sem vaše dumání uváděl na pravou míru.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
madridcan

paci sa mi clanok Fantomas mozno az na ten posledny vyrok

Reagovat
smazaný uživatel

Great job, měl bys zkusit tu žurnalistiku

Reagovat
smazaný uživatel

Bud je mafian ,alebo agent cinskej tajnej sluzby.

A nebo oboji

Reagovat
Tomanatura

Super

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák fantik, také diskusie si tie články nezaslúžia

Reagovat
herbage

Tak napiš něco integetního, Františku

Reagovat
smazaný uživatel

Pustím k tomu otca, ja som Tomáš

Reagovat
herbage

Tak proč tě nazývali Františkem5 nebo to byl Frankie_8?

Reagovat
smazaný uživatel

Frankie, na prostest proti zmene nicku

Reagovat
herbage

Nj, však tebe jsem nakonec udolali, ale Frankie je větší paličák. Zřejmě bude muset přijít druhá vlna ofenzívy

Reagovat
herbage

Sorry, František_8

Reagovat
Swarley

"Nehledej velké bohatství, ale takové, jakého můžeš nabýt spravedlivě, užít střídmě, rozdat vesele a opustit ve spokojenosti."

nádherná myšlenka

Reagovat
fantomas

Reagovat
Arbiter

100. pro fantíka

Reagovat
Swarley

Reagovat
herbage

Rovněž se připojím

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Oh, děkuji, chlapi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Zajímavý chlapík ten Yeung ..jsem zvědavý, jak se to v Birminghamu bude vyvíjet

Reagovat
smazaný uživatel

V anketě je nesrůvnalůstka - minimum je 5%, nedal bych ani tolik.

Reagovat
herbage

To samé napadlo i mne

Reagovat
smazaný uživatel

podobný člověk mi dneska nabízel boty adidas za 350

Reagovat
madridcan

mne skor pripomina chlapika,ktoreho zobral Batman na vysluch Dentovi

Reagovat
hefy

Moc hezkej článek.

Reagovat
smazaný uživatel

skvele napsane

Reagovat
andkoo

byznysmen, to uz je ake slovo

Reagovat
fantomas

Normální český.

Reagovat
andkoo

dost smiesne mi to pride

Reagovat
Arbiter

Počeštění anglického slova, úplně normální věc Se vsadím, že to samé funguje i ve slovenském jazyce...

Reagovat
andkoo

u nas by to bolo biznismen, tie ypsilony sa tam fakt nehodia, iba o to mi slo

Reagovat
herbage

Víš, to je kvůli výslovnosti Tvrdé y značí, že se to čte tvrdě a měkké i značí, že měkce

Reagovat
andkoo

zaujimava lekcia jazyka ale nemate slova, kde sa s makkym i cita tvrdo?

Reagovat
herbage

Ano, cizí slova nebo po měkých souhláskách d, t, n. Například diktát, tirák(kamion), nikl, atd.

Reagovat
andkoo

takze aj v tomto pripade mohlo ist makke i

Reagovat
herbage

Já bych napsal byznisman

Reagovat
fantomas

To už líp vypadá to s těma oběma y...když už jedno, tak i druhý.

Reagovat
Arbiter

[kamyon]

Reagovat
herbage

Jen vysvětluji, co znamená tirák, kdyby nevěděl

Reagovat
Arbiter

už jsem si říkal

Reagovat
herbage

Jinak to mám samozřejmě špatně, má tam být ď, ť, ň. D, T a N jsou souhlásky tvrdé a píše se po nich většinou tvrdé y. Diktát, tirák i nikl jsou slova cizího původu

Reagovat
andkoo

to je jasne, ale je blbost davat raz makke a raz tvrde pri cudzich slovach..inak kamyon

Reagovat
herbage

Tak ve většině cizích slov se píše měkké i, tvrdé jen zřídkakdy. Například přípona -ismus,filosofie, historie. Hysterie se ale píše s tvrdým, stejně jako v angličtině hysteria a historie zase historia

Reagovat
homeles8

a robot je český slovo, proto je tam tvrdý

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Arbiter

tak většina českých slov je cizího původů, čistonosopleny se kdysi moc neprosadily

Reagovat
herbage

To bych neřekl. Záleží, co tedy bereš jako ryze českého původu, protože všechyn slovanské jazyky se navzájem ovlivňovali, ale řekl bych že většina slov je domácího původu, alespoň ta, které používáš v běžné řeči. Všimni si, že slova která jsou potřebná k dennímu přežívání, tak jsou vždy v každém jazyce svérázná, hlavně jídlo. A tak máme knedlík, chleba, pivo, ale třeba i celkově slova jako les, pole, louka, rybník, tam podobu s latinskými výrazy nenajdeš. Třeba tady u nás máme taky svůj dialekt a když někdo před lety potřeboval nazvat nějak kus prkna, tak řekl fošna a ono to zlidovělo. Naproti tomu slova městské kultury a vědeckého jazyka mají povětšinou původ z cizího jazyky. Kultura, demokracie, diagonála, vertiákala, horizont, apod. Třeba v angličtině je ten vliv latiny velmi patrný a třeba kdžy jen někdo drzý, řekne se impertinentní, což jako slovo existuje i v českém jazyce, ale moc se nepoužívá. I když Angličan řekne taky spíš cheeky, stejně tak my řeknem "drzý". Proto v každém jazyce existují jak podobná slova převážně za latiny, tak lokální synonyma. A co se té latiny týče, tak samohlásky vždy ve slovech zůstávají, mění se většinou jen samohlásky

Reagovat
kubys

Od kdy je d, t, n měkká souhláska?

Reagovat
kubys

Jo sorry, nevšiml jsem si, že se pak opravuješ.

Reagovat
Arbiter

ale vysmát se mu, to jo

Reagovat
fantomas

Abych pravdu řek, nijak zvlášť mě nevzrušuje, co tobě jakožto slovákovi přijde směšné. Slovo byznys(men) najdeš běžně i v odborných a uznávaných časopisech, jako je Reflex nebo Respekt.

Reagovat
Arbiter

reflex a odborný časopis

Reagovat
fantomas

odborných a uznávaných časopisech - za odbornej považuju Respekt, za uznávanej Reflex.

Reagovat
homeles8

Kačer Donald

Reagovat
Arbiter

já teda Reflex za uznávaný nepovažuju, od jisté doby

Reagovat
vodka

od jisté doby je tam hodně důležité...

Reagovat
fantomas

Tak něco uznávaného se neformuje právě jen tou jistou dobou, kterou máš na mysli, to zaprvé, a zadruhé že ty ho neuznáváš, neznamená, že všeobecně uznávaný taky není. Protože podle mě zkrátka je.

Reagovat
Arbiter

No podle mě podávají zprávy jednostranně a já to nemám rád. Navíc to podávají tak, jako kdyby oni měli vždycky pravdu

Reagovat
fantomas

Tak taky ne všichni autoři. Ale já sem příznivec Respektu, Reflexu taky zrovna neholduju. Každopádně jméno v ČR má Reflex dost slušný, mezi časopisy svého druhu je považován za špičku a hlavně - ti lidi, co tam píšou, umí psát a používat slova a o to tady šlo předevšim.

Reagovat
vodka

ad respekt -

ad reflex - to, cos napsal už není tak úplně pravda, reflex šel poslední dobou hodně dole... až tak, že sem si ho sám nekoupil asi rok... pokud tam nemá zrovna JXD nějaký zajímavý článek...

Reagovat
vodka

a celkově renomé reflexu se ztrácí hodně rychle...

Reagovat
fantomas

Mně nešlo o kvalitu, taky sem dle okolí zaznamenal, že upadá (i když Reflex fakt nečtu), ale o to renomé. Přece jen třeba nezasvěcenej čtenář ho má furt za pojem, bych řek...

Reagovat
vodka

mě zase šlo o to spojení "je považován za špičku," to už totiž není pravda...

Reagovat
fantomas

Všeobecně, v širší obci ano...

Reagovat
vodka

nesouhlasím... všechny lidi co znám, na něj v posledním roce jenom nadávají a s nostalgií vzpomínají... za špičku už ho nepovažuje téměř nikdo, kromě samotných redaktorů reflexu...

Reagovat
fantomas

No dobře, tak býval uznávanej. Profesorka na češtinu a plno dalších lidí v mém okolí to zase vidí jinak než tví známí...

Reagovat
herbage

Já ho za pojem nemám a neměl ani předtím

Reagovat
vodka

to nikoho nepřekvapuje...

Reagovat
fantomas

Jo, a ty seš "veřejnost", vid...

Reagovat
herbage

Ne, já jsem "nezasvěcenej čtenář"

Reagovat
fantomas

Jeden...(a opravdu si ho nikdy nečetl, jo?)

Reagovat
Kapřík

Velmi dobrý článek, ostatně jako zatím celá série .

Reagovat
smazaný uživatel

příští článek bude:Jmenuji se Karel Kapr a už nemám ani vindru,jelikož sem platil 20 mega pokutu

Reagovat
fantomas

Vy slepice máte fakt divnej smysl pro humor..

Reagovat
smazaný uživatel

A: Kokodák kvák kvák

B: Kvákodák kokokvák!!

Hahahaha

Nemáme, smějeme se jen vtipům o menšinách a Solovi

Reagovat
fantomas

A předevšim, což je vaše výsada, smějete se VAŠIM vlastnim vtipům, kterým se nikdo normální nesměje.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď si mě urazil

Reagovat
fantomas

Ne, tak jasněže narážim hlavně na borce typu Spurs7, MartanCJ nebo Gareth..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele